Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γερμανοί δικηγόροι ζήτησαν να μην υπερασπιστούν νεοναζίστρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.
Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα τριών συνηγόρων που δεν ήθελαν πλέον να υπερασπίζονται μια νεοναζίστρια, η οποία δικάζεται για τη συμμετοχή της σε δέκα φόνους και δύο επιθέσεις, σε μία από τις σημαντικότερες δίκες νεοναζί που έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

beatezschäpe

Το αίτημα, το οποίο υπεβλήθη προς γενική κατάπληξη σήμερα το πρωί από τους τρεις διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους, απορρίφθηκε νωρίς το απόγευμα από το δικαστήριο του Μονάχου με το σκεπτικό ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένο, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκετσλ.

Σύμφωνα με τον δικαστή, το αίτημα δεν δικαιολογούσε επαρκώς γιατί η σχέση ανάμεσα στους τρεις συνηγόρους και την πελάτισσά τους Μπεάτε Τσέπε έχει επιδεινωθεί, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι.

Οι συνήγοροι Βόλφγκανγκ Χέερ, Βόλφγκανγκ Σταλ και Άνια Στουρμ, που είχαν διοριστεί από το δικαστήριο, είχαν τεταμένες σχέσεις με την Τσέπε αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία, τον Μάιο του 2013. Η κατηγορούμενη είχε ζητήσει η ίδια πέρυσι να αλλάξει δικηγόρους, κάτι που το δικαστήριο του Μονάχου είχε απορρίψει. Ωστόσο οι βαυαροί δικαστές διόρισαν στις αρχές Ιουλίου κι έναν τέταρτο συνήγορο, τον Ματίας Γκράζελ, ο οποίος ζήτησε αναβολή για να ενημερωθεί για τον τεράστιο φάκελο των εγκλημάτων που αποδίδονται στην οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU), μια τριμελή νεοναζιστική οργάνωση της οποίας η Τσέπε είναι η μοναδική επιζήσασα.

Η 40χρονη Τσέπε, η οποία σιωπά πεισματικά έναντι των δικαστών, κατηγορείται για «συνέργεια» στις δέκα δολοφονίες που αποδίδονται στην NSU από το 2000 ως το 2007, οκτώ από τα θύματα ήταν Τούρκοι, ένας ήταν Έλληνας και μια ήταν Γερμανίδα αστυνομικός. Κατηγορείται επίσης ότι ενέχεται σε δύο επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων ξένων και δεκαπέντε ένοπλες ληστείες τραπεζών. Οι δύο συνεργοί της, ο 34χρονος Ούβε Μπένχαρτ και ο 38χρονος Ούβε Μούντλος συμφώνησαν ο ένας να δολοφονήσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει τον Νοέμβριο του 2011.

Στο πλευρό της, στο εδώλιο των κατηγορουμένων βρίσκονται άλλοι τέσσερις νεοναζί, τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη στην τριάδα, που παρέμενε ασύλληπτη στην παρανομία για 13 χρόνια. Η υπόθεση της NSU συγκλόνισε τη Γερμανία. Η σειρά των δολοφονιών δεν εξιχνιάστηκε παρά κατά λάθος, καθώς η έρευνα επί σειρά ετών ήταν επικεντρωμένη σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών, λόγω της εθνικότητας των θυμάτων.

Μια εξεταστική επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου είχε ερευνήσει τις δυσλειτουργίες της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης στην υπόθεση και ο πρόεδρος της είχε κάνει λόγο περί μιας «αποτυχίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο» και είχε ακόμη επισημάνει πως η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών η οποία είναι αρμόδια για το εσωτερικό «υποτίμησαν σε μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα του βίαιου εξτρεμιστικού κινήματος της δεξιάς στη Γερμανία».

Η υπόθεση της Τσέπε, μια από τις πιο περίπλοκες μεταπολεμικά, έχει ήδη κοστίσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική δικαιοσύνη. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί το 2016, ενώ δεν έχει οριστεί προθεσμία για την έκδοση ετυμηγορίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.