Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Αλεξάνδρα βάζει σε ταπεράκι λίγα καρότα στην 5χρονη κόρη της για το νηπιαγωγείο και πάντα επιστρέφουν σπίτι χωρίς καν να έχουν ανοιχτεί.

Στο δείπνο η κόρη της γυρίζει το βλέμμα της από την άλλη ή κάνει ένα αηδιαστικό μορφασμό κάθε φορά που βλέπει μπρόκολο ή πράσινα φασόλια στο τραπέζι. «Έχω αρχίσει να χάνω την υπομονή μου. Το τελευταίο καιρό κάνει μόνο τσιμπήματα εδώ κι εκεί. Είναι χάσιμο χρόνο και… φαγητού!» εξομολογείται η απηυδισμένη μαμά.

Μπορείτε να την καταλάβετε; Σύμφωνα με έρευνες, εννέα στα δέκα παιδιά είναι αρνητικά απέναντι στα λαχανικά και δεν θέλουν καν να τα δοκιμάσουν.

Τα λαχανικά που φαίνεται να κερδίζουν λίγο έδαφος είναι οι πατάτες και οι ντομάτες. Είναι εκείνα που καταναλώνονται περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των "λαχανικών" από παιδάκια ηλικίας 4 έως 8 ετών, σύμφωνα με μια έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στις ΗΠΑ. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας φαίνεται πώς αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» μονάχα τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Μάλιστα περίπου 400 γονείς, που συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχονται πώς περισσότερο δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε τα λαχανικά παρά να μαζέψουν τα παιχνίδια τους .

Γιατί δεν πρέπει να το βάζετε κάτω;
Είναι λογικό να αισθάνεστε απογοητευμένη όταν το παιδί σας λοξοκοιτάζει ή δεν δοκιμάζει καν τον πουρέ γλυκοπατάτας που μαγειρέψατε με τόση αγάπη. Ο πιο ισχυρός λόγος όμως για να μην σταματήσετε αυτή την προσπάθεια είναι το γεγονός ότι το παιδί σας θα δει τεράστια διαφορά στην υγεία του ως ενήλικας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά, ηλικίας 3-18 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλή πίεση του αίματος, όταν μεγαλώσουν.

Επιπλέον, αυτά τα παιδιά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο - ένα σύμπλεγμα που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Για να μην λέμε όμως μόνο τα αρνητικά, όπως υποδεικνύει έρευνα του University of Leeds, τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε νέα είδη λαχανικών, αν η εισαγωγή τους γίνεται τακτικά πριν την ηλικία των 2 ετών.

Ακόμα και όσα αρνούνται μπορεί να ενθαρρυνθούν να τρώνε περισσότερα λαχανικά, αν εκτεθούν σε αυτά 5 έως 10 φορές.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε πουρέ αγκινάρας σε 332 παιδιά ηλικίας 4 έως 38 μηνών από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δανία. Ένα στα πέντε άδειασε το πιάτο του, ενώ το 40% έμαθε να βρίσκει ικανοποιητική τη γεύση της αγκινάρας.

Η έρευνα επίσης διέλυσε τον μύθο ότι οι γεύσεις των λαχανικών πρέπει να καλύπτονται για να τα φάνε τα παιδιά.

Σύμφωνα επίσης και με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, η οικογενειακή συνάντηση για φαγητό, έστω και μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώνε τα παιδιά.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2.389 παιδιά από 52 δημοτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μικροί συμμετέχοντες συμπλήρωναν σε ημερολόγια διατροφής το τι έτρωγαν στο σπίτι και το σχολείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 63% των ανηλίκων δεν κατανάλωναν τις συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών κάθε μέρα. Ωστόσο τα παιδιά που έτρωγαν μαζί με τις οικογένειές τους κατανάλωναν περισσότερες μερίδες από φρούτα και λαχανικά.

Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν πως έχει σχέση και το πώς είναι σερβιρισμένο το φαγητό για τα παιδιά. Για παράδειγμα όσα παιδιά έβρισκαν κομμένα από τους γονείς τους τα φρούτα και τα λαχανικά, έτρωγαν μισή μερίδα περισσότερα φρούτα και ένα τέταρτο περισσότερα λαχανικά από ότι τα παιδιά που δεν απολάμβαναν αυτή την διευκόλυνση.

Τα παιδιά που επίσης βοηθούν στη προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Nestlé, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.