Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται;



Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή της γυναίκας που γίνεται μητέρα. Η λοχεία είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες, χαρά, αγωνία, αλλά και κούραση από τη συνεχή και αποκλειστική ενασχόληση με το βρέφος.

Πολλές φορές η έλευση ενός μωρού στην οικογένεια μπορεί να συνοδεύεται από αντικρουόμενα συναισθήματα για μία γυναίκα, που εναλλάσσονται από την απόλυτη ευτυχία και ευφορία ως την εξάντληση και την απελπισία.

Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό, αισθάνονται άγχος για το πόσο ικανές είναι στο να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις και ένοχες για το ότι δεν είναι ευτυχισμένες και χαρούμενες για το μωρό τους. Μάλιστα συνήθως ντρέπονται να μιλήσουν για το πώς νιώθουν, για τα συναισθήματα απελπισίας και δυσφορίας. Πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα είναι τόσο έντονα που αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου 80%, μέσα στην πρώτη εβδομάδα που ακολουθεί τον τοκετό παρουσιάζει επιλόχεια μελαγχολία, γεγονός που θεωρείται ως ένα φυσιολογικό στάδιο προσαρμογής της μητέρας στη νέα κατάσταση ζωής. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της μελαγχολίας είναι η συναισθηματική αστάθεια, το κλάμα, η θλίψη, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης και διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες.

Η επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζεται λίγο μετά τον τοκετό με σταδιακή έναρξη, μπορεί όμως να συμβεί και ξαφνικά, οποιαδήποτε στιγμή στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη είναι αντίστοιχο με το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν μία καταθλιπτική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, δηλαδή 10%-20%.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και πότε πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό; Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης δε διαφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, συμβαίνει απλά να διαφέρουν στο ότι η καταθλιπτική συμπτωματολογία ξεκινάει κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, όπου υφίστανται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: έντονη θλίψη, απελπισία, ευσυγκινησία, διαταραχές στον ύπνο (δυσκολία να κοιμηθεί ή τάση να κοιμάται πολλές ώρες), διαταραχές στις διατροφικές της συνήθειες (μειωμένη ή αυξημένη όρεξη αντίστοιχα), μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αδυναμία να πάρει ευχαρίστηση από καταστάσεις που της έδιναν χαρά παλιότερα, αδυναμία να σχετιστεί με το μωρό και να το φροντίσει, σκέψεις να κάνει κακό στον εαυτό της, το σύντροφό της ή ακόμα και στο μωρό.

Πολλές φορές οι ενοχές για την συναισθηματική κατάσταση την οποία βιώνει την απομονώνουν και τη φορτίζουν ακόμα περισσότερο συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί και η ίδια να ζητήσει βοήθεια.

Τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν τόσο βιολογικούς όσο και ψυχολογικούς παράγοντες. Όσον αφορά στο βιολογικό επίπεδο, μετά τον τοκετό τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται αισθητά, ενώ αυξάνονται απότομα τα επίπεδα της προλακτίνης, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.

Η ψυχολογική φόρτιση την περίοδο αυτή είναι μεγάλη και πολλές γυναίκες δεν είναι προετοιμασμένες για τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν τη μητρότητα. Η αύξηση του άγχους και στρες, λόγω του ότι η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει νέες ευθύνες και υποχρεώσεις μέσα από τη φροντίδα του νεογέννητου, νέες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλαγές στο δυναμικό της σχέσης του ζευγαριού, μπορεί να πυροδοτήσει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ώστε η γυναίκα να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη δύσκολη φάση της ζωής της. Το σύνηθες είναι οι γυναίκες να μην αναζητούν βοήθεια στην περίοδο αυτή, ελπίζοντας ότι θα ξεπεραστεί. Πράγματι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, μία γυναίκα δηλαδή να βγει από τη φάση αυτή μετά από τους πρώτους μήνες.

Ωστόσο, πολλές φορές η γυναίκα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη περίοδο με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος που βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα για ένα χρόνο ή ακόμη και περισσότερο, προκαλώντας προβλήματα και δυσκολίες στην ίδια και στο περιβάλλον της. Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζει ότι η έγκαιρη παρέμβαση βοηθάει στην καλύτερη πρόγνωση και πορεία της θεραπείας. Έτσι, η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει ορμονολογική και ψυχιατρική εκτίμηση και θεραπεία, καθώς και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεγάλη σημασία στο στάδιο αυτό παίζει το περιβάλλον της γυναίκας και κυρίως ο σύντροφός της. Τίποτα δε βοηθάει περισσότερο μια μητέρα τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι από ένα σύντροφο που τη στηρίζει συναισθηματικά και πρακτικά. Η σωματική κούραση, η έλλειψη ύπνου δημιουργούν επιπλέον εκνευρισμό στη γυναίκα. Για αυτό είναι απαραίτητο ο άνδρας να συμβάλλει όσο είναι δυνατόν στη φροντίδα του μωρού, προκειμένου να αποφορτίζεται και η σύντροφός του.

Επιπλέον, ο σύντροφος είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι η απομάκρυνση της συντρόφου, η μειωμένη διάθεση, η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής δεν είναι κάτι που χρεώνεται στον ίδιο, αλλά έχει να κάνει με την καταθλιπτική φάση που βιώνει η σύντροφός του. Χρειάζεται πράγματι υπομονή και δύναμη και για τον άνδρα προκειμένου να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Όταν βλέπει ότι η σύντροφός του βουλιάζει σε αρνητικά συναισθήματα είναι σημαντικό να την υποστηρίξει και να την παροτρύνει να ζητήσει βοήθεια. Πάνω από όλα η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία των ζευγαριών που είναι στη διαδικασία αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο απλή είναι η βλεφαροπλαστική;



Αλλάζει τα παρεξηγημένα χαρακτηριστικά και μεταβάλλει τη φυσιογνωμία.

Η αισθητική χειρουργική συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάδειξη και στη διατήρηση της ομορφιάς τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο. Άμεσα με την τροποποίηση των αναλογιών, την αποκατάσταση της συμμετρίας και της αρμονίας και την ανανέωση του δέρματος του ανθρώπινου σώματος. Έμμεσα με τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και του ψυχισμού, την αποβολή του άγχους, της ασχήμιας και του γηρασμού και την έξοδο από τον απομονωτισμό.

Βλεφαροπλαστική είναι η χειρουργική αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος των βλεφάρων και του ενδοκογχικού λίπους.

Ακόμη είναι η αφαίρεση ογκιδίων και στιγμάτων (ξανθελάσματα, αδενώματα, πανάδες). Διόρθωση της εκ στροφής του κάτω βλεφάρου (γεροντικό εκτρόπιο) και τέλος απόσβεση των ρυτίδων στις έξω γωνίες των ματιών (πόδι χήνας). Με τη μέθοδο αυτή εξαλείφουμε την έκφραση θλίψης και κούρασης, τους μαύρους κύκλους και βελτιώνουμε την όραση που σε βαριές περιπτώσεις παρεμποδίζεται.

Η βλεφαροπλαστική είναι κατ’ εξοχήν επέμβαση που αλλάζει τα παρεξηγημένα χαρακτηριστικά και μεταβάλλει τη φυσιογνωμία του προσώπου. Είναι πιθανό μαζί με τη βλεφαροπλαστική να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η ανανέωση δέρματος των βλεφάρων με laser, η εμφύτευση ουσιών όπως το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, η χρήση αλλαντικής τοξίνης (botox).

Η βλεφαροπλαστική δεν αναστέλλει τη διαδικασία της γήρανσης και επομένως η ανανέωση που επιτυγχάνει μειώνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Κατά μέσον όρο διατηρείται ικανοποιητικά για 7 έως 10 χρόνια. Είναι επομένως πιθανό να απαιτηθεί επανάληψη σε χρόνο που εξαρτάται από μία ποικιλία παραγόντων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ηλικία, οι επαγγελματικές απαιτήσεις (τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημόσια πρόσωπα), η ποιότητα του δέρματος, η ψυχική διάθεση (κατάθλιψη) και οι συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχουν δύο είδη τεχνικής, η κλασική βλεφαροπλαστική στην οποία γίνεται αναισθησία τμηματικά και η βλεφαροπλαστικη δια μέσου του επιπεφυκότα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοεξέταση του μαστού



Εγκληματική αμέλεια η παράλειψή της.

H αυτοεξέταση του μαστού είναι κλινική εξέταση, που γίνεται από την ίδια τη γυναίκα στους μαστούς και τις μασχάλες της. Σκοπό της έχει, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, να αναγνωρίσει και να διακρίνει έγκαιρα οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή.

Ασφαλώς, η αυτοεξέταση από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο και γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται ως αντικατάσταση, αλλά συμπληρωματικά στην κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό και τη μαστογραφία.

Πότε είναι σωστό να γίνεται;


Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι όταν οι μαστοί δεν είναι ευαίσθητοι ή πρησμένοι, δηλαδή σε γυναίκες με τακτική έμμηνο ρύση 5-7 ημέρες μετά το πέρας της. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό είναι να αυτοεξετάζονται την ίδια εβδομάδα κάθε μήνα.

Η αυτοεξέταση πρέπει να ξεκινά με τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας και να μην διακόπτεται ποτέ, ούτε κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Τονίζεται, ότι μόνο όταν εφαρμόζεται περιοδικά και συστηματικά, παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα της εξοικείωσης της με τους μαστούς της, ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε μεταβολή τους.

Ποια είναι τα σημεία κινδύνου;

Αλλαγές που σημαίνουν συναγερμό και παραπέμπουν άμεσα στον ειδικό είναι:

Ψηλάφηση μάζας
Έκκριση από τη θηλή, άλλη από γάλα
Πρήξιμο του μαστού
Ερεθισμός του δέρματος ή εισολκή του
Αλλοιώσεις από τη θηλή (πόνος, εισολκή, ερυθρότητα, κνησμός)
Μάζα στη μασχάλη

Ποια είναι η τεχνική της αυτοεξέτασης;

Στάδιο 1ο (θέση όρθια)

Σταθείτε όρθια απέναντι από έναν καθρέφτη αρκετά μεγάλο, ώστε να διακρίνετε με ευχέρεια το στήθος σας.Παρατηρείστε με προσοχή τον κάθε μαστό, ψάχνοντας για κάτι ασυνήθιστο: ασυμμετρία, εισολκή του δέρματος, ερυθρότητα, εξανθηματοειδή βλάβη ή έκκριση από τη θηλή.

Επαναλάβετε την επισκόπηση σταυρώνοντας τα δάκτυλά σας και φέρνοντας τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς τα εμπρός.

Τελειώστε την επισκόπηση τοποθετώντας τα χέρια στη λεκάνη σας, σκύβοντας ελαφρά προς τον καθρέφτη και φέρνοντας ώμους κι αγκώνες εμπρός. Ακολουθώντας τα βήματα αυτά θα αισθανθείτε τους μυς του θώρακά σας να σφίγγουν.

Ολοκληρώστε το 1ο στάδιο της εξέτασης πιέζοντας ελαφρά τη θηλή του μαστού μεταξύ αντίχειρα και δείκτη του χεριού της αντίθετης πλευράς, παρατηρώντας για πιθανή έκκριση από αυτή υγρού (γαλακτώδους, πυώδους, αιμορραγικού, ορώδους). Έλξτε τη θηλή προς τα εμπρός κι εκτιμήστε την ευχέρεια κινητικότητάς της, όπως κι ενδεχόμενη ευαισθησία της.

Στάδιο 2ο (θέση ύπτια)

Ανωμαλίες στην αρχιτεκτονική του μαστού γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές σε αυτή τη θέση, καθώς έτσι οι ιστοί απλώνονται στηριζόμενοι στο σκληρότερο θωρακικό τοίχωμα. Ξαπλώστε χαλαρή, φέρνοντας το χέρι πίσω από το κεφάλι, τοποθετώντας προηγουμένως ένα λεπτό μαξιλαράκι κάτω από τον εξεταζόμενο ώμο.

Χρησιμοποιείστε ως εργαλείο ψηλάφησης τις ράγες των 3 μεσαίων δακτύλων του χεριού της αντίθετης από την εξεταζόμενη πλευρά. Ψηλαφίστε σχολαστικά το μαστό σε όλη του την έκταση, ακολουθώντας στερεότυπη πορεία (κυκλική ή γραμμοειδή), ενώ μπορείτε να αλείψετε λοσιόν ή πούδρα στα δάκτυλά σας για να διευκολύνετε την ολίσθηση και να κάνετε πιο ευαίσθητη τη διαδικασία.

Πολλές γυναίκες εκτελούν το στάδιο αυτό στο μπάνιο. Αναζητήστε κάποια διόγκωση. Αισθανθείτε τους ιστούς πιέζοντάς τους με τα δάκτυλά σας πάνω στους υποκείμενους μυς, καλύπτοντας μικρή επιφάνεια τη φορά, όσο π.χ. το μέγεθος ενός νομίσματος.

Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε ολόκληρη την έκταση των μαστών, όπως και να μην παραλείψετε τις μασχάλες, αλλά και τις περιοχές μεταξύ αυτών και των μαστών (ουρά του μαστού), όπου ανευρίσκεται σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Αξιολογήστε οποιαδήποτε ψηλαφητή σκληρία ή επώδυνη περιοχή.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η συστηματική μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού δεν είναι αμελητέα, αλλά ανώδυνος, ανέξοδος κι ακίνδυνος τρόπος επανεκτίμησης της καλής υγείας του στήθους. Είναι υποχρέωση της κάθε γυναίκας να αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο μια φορά το μήνα, όταν έτσι μπορεί να συμβάλει, με μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Νέα διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο!



Διαβάστε πότε γίνεται η διανομή και τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι δικαιούχοι...


Πρόκειται για διήμερη διανομή τροφίμων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011, στην οδό Καζαντζάκη 6-8 (πάροδος Γιαμαλάκη), από τις 9.30 το πρωί έως τις 14.30 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 τις ίδιες ώρες στις Μοίρες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Οι δικαιούχοι, ήδη, ειδοποιούνται τηλεφωνικά από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ για να παραλάβουν τα τρόφιμα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

Το σημαντικό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζουν ενεργά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, και στη συγκεκριμένη διανομή, μετέχουν γνωστοί έμποροι-προμηθευτές και επιχειρηματίες τροφίμων του Ηρακλείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ακουολογικός έλεγχος στη Θεσσαλονίκη



Θα διαρκέσει όλο τον Νοέμβριο.

Δωρεάν προληπτικό ακουολογικό έλεγχο διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η μέτρηση της ακουστικής οξύτητας θα πραγματοποιηθεί όλο το Νοέμβριο στα ιατρεία του δήμου, που στεγάζονται στα ΚΑΠΗ. Η πρώτη μέτρηση θα ξεκινήσει αύριο και θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν έλεγχοι στο ΚΑΠΗ Πανοράματος (την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, από τις 10 μέχρι τη 1), στο Χορτιάτη (Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1), το Ασβεστοχώρι (Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 10 μέχρι τη 1) και το Φίλυρο (την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (από τις 10 μέχρι τη 1 το μεσημέρι).


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές αιμοδότες έκαναν μια «στάση» στην ΟΠΑΠ Α.Ε.



Η λαμπαδηδρομία είχε ξεκινήσει από τα Σέρβια Κοζάνης στις 27 Αυγούστου.

Τον καθιερωμένο, πλέον, σταθμό στο κεντρικό κτίριο της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Περιστέρι, έκανε σήμερα η φλόγα της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, που ξεκίνησε από τα Σέρβια Κοζάνης στις 27 Αυγούστου, πριν συνεχίσει τη διέλευσή της από κεντρικά σημαίνοντα για τους αιμοδότες κτίρια και καταλήξει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στις Αχαρνές.

«Είμαστε κάποιοι από τους τυχερούς που η ΟΠΑΠ Α.Ε. στέκεται στο πλευρό τους και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει μέχρι η χώρα μας να γίνει αυτάρκης από εθελοντικά δώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της εταιρείας για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθελοντών Αιμοδοτών το 2012, επισημαίνοντας παράλληλα: «Ελπίζουμε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα μας αγκαλιάσει για άλλη μια φορά και στο… μοίρασμα της αγάπης της για τους συνανθρώπους μας, θα πάρουμε κι εμείς ένα κομμάτι».

Ο σύμβουλος της ΠΟΣΕΑ Χρήστος Δρούγγος, χαρακτήρισε ως πορεία ελπίδας τη λαμπαδηδρομία, τονίζοντας ότι το άλλοτε 10% που αντιπροσώπευαν οι εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας, ήδη έχει αυξηθεί στο 50% χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου, αλλά και την στήριξη πολλών εταιρειών, όπως η ΟΠΑΠ, αλλά και φορέων.

Ευχαριστίες προς την ΟΠΑΠ Α.Ε. απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Σερβιών Κοζάνης Όλγα Χήρα και η αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα, η οποία έκανε λόγο για «κατάθεση ψυχής από πλευράς των εθελοντών αιμοδοτών».

Εκ μέρους της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Νανά Φιλιππίδου αναφέρθηκε στο «αγαθό της ζωής που χαρίζουμε μέσω της αιμοδοσίας, ένα αγαθό που την αξία του τη γνωρίζουμε όλοι, αλλά λίγοι το δωρίζουμε. Τέτοιες πρωτοβουλίες μας θυμίζουν το αυτονόητο και πετυχαίνουν το δύσκολο. Εξέφρασε δε την ευχή να μεγαλώσει ο αριθμός των συμμετεχόντων και υποσχέθηκε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα συνεχίσει να ενισχύει τέτοιες δράσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΟΠΑΠ Α.Ε. Αθανάσιος Ζυγούλης ζήτησε «να γίνει συνείδηση όλων ότι πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας και να δίνουμε ελπίδα και αγάπη».



Διαβάστε περισσότερα...

Το τσίλι μάχεται τον καρκίνο



Επιτίθεται κατευθείαν στην πηγή των καρκινικών κυττάρων.

Το συστατικό που κάνει καυτερά τα πικάντικα φαγητά και το οποίο παράγει τη θερμότητα στα σκευάσματα για τις κακώσεις των μυών ενδέχεται να αποτελεί το κλειδί μιας νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων που θα σκοτώνουν τους όγκους δίχως να προκαλούν παρενέργειες, ανακοίνωσε κορυφαίος ογκολόγος.

Η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό των καυτερών φαγητών, κατόρθωσε να σκοτώσει πλήθος καρκινικών κυττάρων σε πειράματα που έγιναν- μεταξύ αυτών και κύτταρα καρκίνου του παγκρέατος, ο οποίος αποτελεί έναν από τους δυσκολότερα αντιμετωπίσιμους καρκίνους.

Ο δρ Τίμοθι Μπέιτς, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ανακοίνωσε ότι με τους συνεργάτες του ανακάλυψαν μία πιθανή αχίλλεια πτέρνα όλων των καρκίνων, διότι η καψαϊκίνη επιτίθεται στην ενεργειακή πηγή των καρκινικών κυττάρων.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι



Επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης και επιμηκύνετε την περίοδο νεότητος.

Η σύγχρονη άποψη για την αντιγήρανση υποστηρίζει την ολιστική αντιμετώπιση, καθώς σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της νεότητας παίζουν ρόλο η διατροφή, οι ορμόνες, η άσκηση και η ψυχική διάθεση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η υγιεινή ζωή (συχνή άσκηση, προσεκτική διατροφή) και η παράλληλη αποφυγή των εξωγενών βλαπτικών παραγόντων (π.χ. έκθεση στον ήλιο) μπορούν να κάνουν δουλειά. Επιπλέον η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή ειδικών ορμονών εκεί που χρειάζεται, βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας σου ακόμη και πολύ μετά τα 40.

Επιμείνετε στον καθημερινό καθαρισμό

Κάθε πρωί και βράδυ απομακρύνετε από το πρόσωπό σας ό,τι περιττό και βλαβερό, από μακιγιάζ μέχρι ρύπους και εκκρίσεις. Επιπλέον είναι σκόπιμο να μην να απλώνετε την κρέμα ημέρας χωρίς καθαρισμό γιατί όχι μόνο δεν θα απορροφηθεί αλλά κινδυνεύει να ανακατευτεί με τους ρύπους που συσσωρεύονται στους πόρους και να προκαλέσει επιμόλυνση.

Απολεπίστε

Το μεγαλύτερο μυστικό της αντιγήρανσης είναι η απολέπιση. Στο πέρασμα του χρόνου η βασική στοιβάδα που ανανεώνει τα κύτταρα αδρανεί, ενώ τα ανενεργά υπολλείματα παραμένουν στην επιδερμίδα. Με το πίλιγνκ απ’ τη μια απομακρύνετε αυτά τα νεκρά κύτταρα και απ’ την άλλη παρακινείτε τη βασική στοιβάδα να παράγει καινούργια.

Βρείτε το ελιξίριο ενέργειας και λάμψης

Τρεις σταγόνες αντιγηραντικού σέρουμ πριν την κρέμα ημέρας θα αναζωογονήσουν αμέσως την επιδερμίδα σας. Στην αγορά θα βρείτε προϊόντα που αναδομούν σε βάθος, ανορθώνουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα που έχει υποστεί ορμονικές αλλαγές. Επιπλέον, ενισχύστε τον οργανισμό σας εκ των έσω με ένα συμπλήρωμα διατροφής που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και χαρίζει ελαστικό και υγιές δέρμα.

Προτιμήστε τα υπερ-δραστικά υλικά

Για τη χαλάρωση της επιδερμίδας αναζητήστε μια κρέμα περιποίησης με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C (L-ασκορβικό οξύ). Επίσης καλές επιλογές για τις έντονες ρυτίδες είναι το υαλουρονικό οξύ (ένα μόριο με απίστευτες ενυδατικές ιδιότητες που δρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας) και η ρετινόλη (καθαρή βιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητη για την επιτάγχυνση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και την αναγέννηση των κυττάρων). .

Βάλτε καφεΐνη στα… μάτια σας

Ρυτίδες, σακούλες, χαλάρωση του άνω βλεφάρου, θαμπό βλέμμα. Για να προστατέψετε τα μάτια σας από αυτές τις σοβαρές απειλές δεν αρκεί μια κλασσική κρέμα ματιών. Αναζητήστε όσες περιέχουν καφεΐνη (μειώνει οιδήματα και μαύρους κύκλους) συνδυαστικά με βιταμίνη Ε (προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα της περιοχής).

Παίξτε (κρυφτό) με τον ήλιο

Χωρίς μια κρέμα με SPF, η φωτογήρανση που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δημιουργεί δυσχρωμίες, πρόωρη χαλάρωση και λεπτές ρυτίδες. Γι’ αυτό μην την ξεχνάτε ακόμη και τώρα που χειμωνιάζει.
Το μυστικό

Το οξειδωτικό στρες, η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης συμβάλλουν στην γήρανση του δέρματος. Γι’ αυτό ξεκινήστε από σήμερα κιόλας καλύτερη διατροφή, ασκηθείτε, κόψτε το κάπνισμα και μην άγχεστε!


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι... στο μυαλό μας



Έχουν βιολογική βάση, λένε οι επιστήμονες.

Σε διαταραχές της φυσιολογικής λειτουργίας του νου αποδίδει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα τις παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με νεκρούς συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά «τρικ» του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν. «Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά», δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Βατ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες επιθανάτιες αναφορές μπορούν να εξηγηθούν με βάση την προσπάθεια του νου να βγάλει νόημα από τις ασυνήθιστες αισθήσεις και αντιλήψεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος. «Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια επιθανάτια εμπειρία, δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο να πεθάνουν, αλλά οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όλες οι όψεις μιας επιθανάτιας εμπειρίας έχουν βιολογική βάση», δήλωσε η Βατ.

Σε μία τυπική περίπτωση επιθανάτιας εμπειρίας, όσοι τη βιώνουν, έχουν την εσφαλμένη επίγνωση πως έχουν πεθάνει, κάτι όμως που συμβαίνει επίσης και σε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, το «σύνδρομο Κοτάρ», στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει σαν πτώμα που περπατάει, καθώς πιστεύει ότι είναι ήδη νεκρός.

Συνηθισμένες είναι και οι αναφορές για εξωσωματικές εμπειρίες, στις οποίες συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν να «πλέουν» στον αέρα πάνω από τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα σε ένα χώρο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιες εντυπώσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν στο νου τεχνητά μέσω διέγερσης μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την αντίληψη και την επίγνωση.

Όσο για το περίφημο 'φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ, το οποίο μερικοί έχουν συσχετίσει με την πρόγευση μιας άλλης ζωής, είναι κάτι που επίσης είναι δυνατό να προκληθεί τεχνητά στο εργαστήριο, ενώ κάτι ανάλογο βιώνουν καμία φορά και οι πιλότοι αεριωθουμένων, όταν υφίστανται μεγάλες επιταχύνσεις βαρύτητας (το φαινόμενο της «υπερτασικής συγκοπής»). Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το «τούνελ» προκαλείται από την ελλιπή τροφοδοσία αίματος και οξυγόνου στα μάτια.

Εξάλλου, τα δυνατά αισθήματα ευδαιμονίας και ευφορίας, επίσης κοινά στις επιθανάτιες εμπειρίες, είναι δυνατό να προκληθούν μέσω διαφόρων φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ορμόνη νοραδρεναλίνη, που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο, μπορεί να δημιουργήσει έντονα θετικά συναισθήματα, ψευδαισθήσεις και άλλες ψυχικές εμπειρίες παρόμοιες με αυτές των επιθανάτιων.

Εν κατακλείδι, κατά τους επιστήμονες, η επιστημονική εμπειρία δείχνει ότι όλες οι όψεις μιας επιθανάτιας εμπειρίας έχουν νευρο-φυσιολογική ή ψυχολογική βάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο



Νέα έρευνα προειδοποιεί τους άνδρες.

Οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά καθημερινά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα και με ελληνική συμμετοχή, η οποία δεν διαπίστωσε ανάλογο κίνδυνο για τις γυναίκες που πίνουν πολύ.

Οι ερευνητές- μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών- μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ενήλικες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φανατικοί πότες κινδυνεύουν από καρκίνο περισσότερο από όσους πίνουν λίγο ή καθόλου.

Στο σύνολο του δείγματος, περίπου 10.000 άνδρες και 2.300 γυναίκες έπιναν πάνω από τέσσερα ποτά τη μέρα κατά μέσο όρο. Αυτοί οι άνδρες- αλλά όχι οι γυναίκες- είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ μισό ποτό τη μέρα.

Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις των επιμέρους ποτών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μπίρα φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με τη νόσο, σε σχέση με το κρασί ή με τα άλλα είδη αλκοόλ. Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι είναι οπωσδήποτε το πολύ αλκοόλ αυτό που προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου σε μερικούς άνδρες. Επίσης επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος για ένα «βαρύ» πότη ίσως είναι μικρός, καθώς από τα 13.000 άτομα που έπιναν πολύ, μόνο 33 εμφάνισαν καρκίνο του στομάχου στη διάρκεια της μελέτης.

Πάντως οι ειδικοί συστήνουν να πίνει κανείς αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή οι άνδρες μέχρι δύο ποτά τη μέρα και οι γυναίκες μέχρι ένα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού, καθώς και με άλλα προβλήματα υγείας, ιδίως του ήπατος.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια σχετικά σπάνια μορφή της νόσου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κάπνισμα θεωρείται παράγων κινδύνου, γεγονός που δυσκολεύει τη διάκριση των συνεπειών του αλκοόλ από το τσιγάρο, καθώς συνήθως οι πότες πίνουν και καπνίζουν πολύ ταυτόχρονα. Η νέα μελέτη πάντως διέκρινε το αλκοόλ ως ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου από το τσιγάρο ή από την μόλυνση με το βακτήριο H.pylori, που προκαλεί έλκος και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η επίπτωση του αλκοόλ στον καρκίνο αποδίδεται πιθανώς σε ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού του αλκοόλ, την ακεταλδεϋδη, που θεωρείται καρκινογόνος ουσία. Επιπροσθέτως, η μπίρα περιέχει άλλες ουσίες, τις νιτροζαμίνες, που έχει δειχτεί ότι προκαλούν καρκίνο στα ζώα. Έτσι, κατά τους ερευνητές, είναι πιθανό ότι ο συνδυασμός των νιτροζαμινών με την ακεταλδεϋδη, ειδικά στην περίπτωση της μπίρας, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φάρμακο» για τον καρκίνο του προστάτη τα ψάρια



Επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια αλλά φτωχή σε λίπη είναι σύμμαχος για τον οργανισμό των ανδρών καθώς μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του προστατικού καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) και στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research».

Ελέγχοντας δείγματα προστάτη από άντρες που έπασχαν από τη νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες δίαιτας με λίγα λίπη αλλά πολλά ιχθυέλαια, ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Δε συνέβη όμως το ίδιο σε όσους πάσχοντες, ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες.

«Το εύρημά μας είναι σημαντικό, διότι ο ρυθμός με τον οποίο διαιρούνται (σ.σ. πολλαπλασιάζονται) τα καρκινικά κύτταρα, προδικάζει την μελλοντική εξέλιξη του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Άρονσον, καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs του Δυτικού Λος Άντζελες.


Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Έκκληση για συνέχιση του έργου ανάπλασης επί της Βενιζέλου



Αίτημα για διάλογο με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου που διαφωνούν τόσο με την εκτέλεση του έργου ανάπλασης όσο και με το ποσό των αποζημιώσεων που έχει οριστεί, απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο σημείο ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

Ο δήμαρχος εξήρε τη σημασία του έργου, τονίζοντας πως με την ολοκλήρωση του θα αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στην οδό Αναγνώστου Γογονή, εξυπηρετώντας μεγάλο μέρος της κίνησης των οχημάτων προς το Νοσοκομείο.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα, σχετικά με τους ιδιοκτήτες που συνορεύουν με τα ρυμοτομούμενα τμήματα βάσει σχεδίου πόλεως και της σχετικής πράξης εφαρμογής.

«Ο δήμος δεσμεύεται ότι όλα τα επικείμενα θα απαλλοτριωθούν ασφαλώς και οι όποιες ζημιές προκύψουν θα αποκατασταθούν, αφού ήδη έχει προβλεφθεί ποσό, ύψους 450.000 € για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης.

Το έργο, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει:

- Κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους 2 μ. εκατέρωθεν της οδού με προδιαγραφές για εξυπηρέτηση ΑμεΑ (ράμπες, επίστρωση πεζοδρομίων με ανάγλυφες πλάκες με σήμανση για άτομα με προβλήματα όρασης).

- Υλοποίηση οριζοντιογραφικά και υψομετρικά των πράξεων εφαρμογής.

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

- Κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης κάτω από τα πεζοδρόμια.

- Κατασκευή δικτύου Η/Μ εγκαταστάσεων και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων πεζοδρομίου.

- Οριζόντια σήμανση διαβάσεων και ορίων κυκλοφορίας και κάθετη σήμανση.

- Τοποθέτηση νέων στάσεων για τους εξυπηρετούμενους από το αστικό ΚΤΕΛ

- Φύτευση δέντρων και σύστημα αυτόματης άρδευσης στα πεζοδρόμια της οδού.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Γιώργο Φουντουλάκη



Τη γενική γραμματέα της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε ο Γιώργος Φουντουλάκης, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που έχει προγραμματίσει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και η Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν το χώρο του παραολυμπιακού κινήματος.

«Με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία έχει αναστείλει κάθε αθλητική δραστηριότητα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε. Η Ομοσπονδία είναι χρεωμένη γιατί αναίτια και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και ενώ είχαμε βγάλει το πρόγραμμα, μας ανακοίνωσαν περικοπή που 51% του προϋπολογισμού μας. Έχουμε φθάσει να χρωστάμε σε τρίτους πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ και κινδυνεύουμε με κατασχέσεις και φυλακή. Ο μοναδικός δρόμος είναι του αγώνα. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση που δείχνει στα προβλήματά μας», είπε ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα για τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση για νέα μείωση στις κρατικές επιχορηγήσεις, μόλις 10 μήνες πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου.

Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια του παραολυμπιακού κινήματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΚΚΕ θα παλέψει ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να δείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες.

«Είναι δεδομένη η συμπαράστασή μας και η διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια βεβαίως του μνημονίου και όλων των επόμενων συμφωνιών, έφθασε να κόψει σημαντικά ποσά από την Ομοσπονδία που ασχολείται με τα Παραολυμπιακά Αθλήματα. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν σύλλογοι και να μην μπορούν να αθληθούν οι άνθρωποι αυτοί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη φιγούρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν ενδιαφέρεται για την προετοιμασία αυτών των ατόμων και για τη φυσική αγωγή τους, που η άσκηση είναι τρόπος ζωής, κοινωνικοποίησης και αναφαίρετο δικαίωμα. Εμείς θα παλέψουμε ούτως ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον στον τομέα αυτό, να δείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιά».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και πώς φεύγουν από το Δημόσιο

Στόχος η μείωση του κράτους κατά 30%.


Με στόχο τη μείωση του κράτους κατά 30% και την ανατροπή χρόνιων παθογενειών συντάχθηκε το νομοσχέδιο για το βαθμολόγιο και την εφεδρεία, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στην επαγγελματική ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μειώση του προσωπικού κατά 30.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Στο πλαίσιο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της εργασιακής εφεδρείας, καταργούνται όλες οι κενές θέσεις που δεν έχουν καληφθεί μέχρι την ισχύ του νόμου, αλλά και οι οργανικές θέσεις εκείνες που θα αφήσουν οι χιλιάδες έφεδροι φεύγοντας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα βρίσκονται στα 55 τους χρόνια και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας θα είναι το χαμηλό όριο απ' το οποίο θα καθοριστούν οι υπόλοιποι έφεδροι. Όσοι είναι από 55 ετών και πάνω και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια μπαίνουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Σε αυτούς θα καταβάλλεται από 12 έως 24 μήνες -ανάλογα με το χρόνο που απομένει για την συνταξιοδότησή τους- το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν στην υπηρεσία τους. Ο χρόνος της διαθεσιμότητας θα θεωρείται συντάξιμος.

Εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, κληρικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, υπάλληλοι των οποίων ο/η σύντροφος μπαίνει επίσης σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή έχει αναπηρία ή είναι τέκνο γονέα με αναπηρία 67% και όσοι υπάλληλοι έχουν αναπηρία κατά 67%.

Εργασιακή εφεδρεία

Όσοι βγαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα περιλαμβάνονται σε πίνακες κατάταξης όπου θα καλύπτουν το 10% των νέων προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων και 30% για απασχόληση ορισμένου χρόνου. Επίσης, αυτοί θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους για 12 μήνες. Όσο ο υπάλληλος θα βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα συνεχίζουν να καταβάλλονται από το φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου.

Μετακινήσεις υπαλλήλων

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για το βαθμολόγιο-μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι από την ψήφιση του νόμου και ύστερα θα διοικούνται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάθε τρία χρόνια τριμελές συμβούλιο θα κρίνει τις υπηρεσιακές ανάγκες του κράτους και θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από το ένα υπουργείο στο άλλο. Οι θέσεις όλων των κατηγοριών θα κατατάσσονται σε έξι βαθμούς, ανάλογα την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία.

Οι νεοπροσληφθέντες θα διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών και θα κρίνονται για τη μονιμοποίησή τους από υπηρεσιακό συμβούλιο.

Η ανέλιξη των υπαλλήλων θα εξαρτάται από:

- Την αξιολόγησή τους στο πλαίσιο συστήματος αξιολόγησης
- Τις διοικητικές ικανότητες
- Τη συμπεριφορά στην υπηρεσία
- Το ποσοστό των υπαλλήλων που προβλέπεται κάθε φορά να προαχθούν
- Την παραγωγικότητά τους


Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε τις λαϊκές αγορές



Η απουσία του Αρη Γιαννακίδη και οι αντιδράσεις της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» είχαν ως συνέπεια την απόσυρση του θέματος.


Η απουσία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και είχε σαν αποτέλεσμα κάποια θέματα να αποσυρθούν και άλλα, κυρίως προ ημερήσιας, να μην τεθούν.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αποσύρθηκαν ήταν και αυτό των κριτηρίων των πενταμελών Επιτροπών του άρθρου 11 ΠΔ 51/2006 για την τοποθέτηση πωλητών στις κενές ή νέες θέσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα ώστε να γίνει διαβούλευση. Η απόσυρση του θέματος προέκυψε μετά από τις ενστάσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση η οποία και ζήτησε την αναβολή του θέματος.

Σύμφωνα με την πρόταση που ήρθε προς συζήτηση, η επιτροπή πρότεινε «η τοποθέτηση των πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) στις Λαϊκές Αγορές της Π. Α. Μ. Θ. ανά Περιφερειακή Ενότητα, να πραγματοποιείται με βάση τη συνολική βαθμολογία που θα προκύπτει από την αξιολόγηση των κριτηρίων του άρθρου 11 παρ.2 περ. στ του ΠΔ 51/2006 με συντελεστή βαρύτητας ανά κριτήριο όπως παρακάτω: α) Η οικογενειακή κατάσταση του πωλητή: 5 μόρια για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 10 μόρια για κάθε επιπλέον παιδί, εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας, β) Ο χρόνος κτήσης της άδειας: 1 μόριο ανά έτος, γ) Η ηλικία του δικαιούχου: 1 μόριο ανά έτος από την ηλικία των 18 ετών, δ) Η αναπηρία που προκύπτει από βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής: 5 μόρια με ποσοστό αναπηρίας μέχρι 50%, 10 μόρια με ποσοστό αναπηρίας από 50% μέχρι 67%, 15 μόρια με ποσοστό αναπηρίας από 67% μέχρι 80% και 20 μόρια με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον δεν λαμβάνει αναπηρική σύνταξη, και ε) Λαϊκές Αγορές και αριθμός ημερών κατεχόμενων θέσεων: 10 μόρια για καμία συμμετοχή, αφαιρουμένων των παρακάτω: -1 μόριο για Λαϊκές Αγορές σε πόλη μέχρι 15.000 κατοίκους, -2 μόρια για Λαϊκές Αγορές σε πόλη μέχρι 25.000 κατοίκους, -4 μόρια για Λαϊκές Αγορές σε πόλη άνω των 25.000 κατοίκων».

Σε σχετική δήλωση που έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Παύλος Ζησίμου, τόνισε ότι «η Περιφέρεια κατέθεσε πρόταση για τις άδειες των λαϊκών αφορών όπως θα διαμορφώνονται πλέον. Προς μεγάλη μας έκπληξη καταργούνται τα κριτήρια εντοπιότητας και πλέον οι υποψήφιοι θα δύναται να είναι από ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα κριτήρια είναι κατά των παραγωγών και επιδεινώνουν τις ήδη επιβαρυμένες από λαθραία, χαμηλά ποιοτικά και αποκλειστικά εισαγόμενα είδη στις λαϊκές αγορές. Η δυναμική μας αντίδραση και η πρόταση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Παυλίδη να αναβληθεί το θέμα προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου ανάγκασε την διοίκηση να το αποδεχθεί. Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται και η ίδρυση λαϊκών αγορών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Είναι λοιπόν ευκαιρία προκειμένου να αναπτύξουμε τη βιολογική καλλιέργεια και να ενισχύσουμε τους νέους παραγωγούς να προστεθούν νέες θέσεις στις λαϊκές αγορές ως συνέχεια αυτών, με προϊόντα βιολογικά που θα παράγονται στην Περιφέρειά μας. Δυστυχώς σήμερα πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές αφού οι θέσεις έχουν ήδη καταληφθεί από τους «μόνιμους» πωλητές-εμπόρους και εν τέλει πολλοί από αυτούς λειτουργούν ανταγωνιστικά στο υγιές εμπόριο».

Πολύς λόγος έγινε για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας

Η «έγκριση υποβολής πρότασης για την τουριστική προβολή για τα έτη 2011-2012 στην 6η πρόσκληση του ΠΕΠ ΑΜΘ στην κατηγορία πράξεων «Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών, Κωδ. : 09.57.01», ήταν το θέμα που πυροδότησε αρκετές συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το θέμα έφερε ως κατεπείγον ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα. Σύμφωνα με την εισήγηση, σε συνέχεια της 6ης πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ ΑΜΘ στην κατηγορία πράξεων «Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών, Κωδ. : 09.57.01» με τελικό δικαιούχο την Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έχει συνταχθεί το σχετικό Τεχνικό Δελτίο προτεινόμενης Πράξης για τις δράσεις της τουριστικής προβολής για τα έτη 2011-2012. Οι δράσεις του τεχνικού δελτίου αφορούν σε συμμετοχή σε εκθέσεις, καταχωρήσεις σε εξειδικευμένα έντυπα, προβολή μέσω διαδικτύου, δημιουργία δημοσιογραφικού φακέλου, φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης, δημιουργία δομών “welcoming”, πακέτα διαδρομών εναλλακτικού τουρισμού και έκδοση νέων εντύπων, συνολικού προϋπολογισμού 925.000 ευρώ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αρκετές εκστάσεις και επιφυλάξεις, τόσο σχετικά με το τεχνικό δελτίο και τα δύο πρακτικά συνεδριάσεων που προσκομίστηκαν για να το τεκμηριώσουν, όσο και σχετικά με το καθεστώς και την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου ο οποίος προσελήφθη από την προηγούμενη διορισμένη περιφερειακή Αρχή.

Μάλιστα ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Ζησίμου, διαφώνησε κάθετα και καταψήφισε το θέμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξής του γιατί, σύμφωνα με δήλωσή του, «η πανδιαφημιζόμενη «επιτροπή τουρισμού της Περιφέρειας» κάνει ό,τι μπορεί για να κινηθεί στα βήματα της επιτυχίας της «καταπολέμησης των κουνουπιών». Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Παπακοσμάς, Πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, εισηγήθηκε το θέμα «Έγκριση υποβολής πρότασης για την τουριστική προβολή για τα έτη 2011-2012». Ζήτησε λοιπόν να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο τις αποφάσεις τις επιτροπής και για αυτό προσκόμισε τα αντίγραφα των πρακτικών της επιτροπής στα οποία δεν υπάρχει καμία απόφαση και αφετέρου δεν αναφέρονται ούτε οι προτάσεις των μελών ούτε οι διαφωνίες τους. Αυτό εκτός από αδιανόητο και παράνομο θα έχει ως συνέπεια, όταν θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των εταιρειών για την προβολή της περιφέρειάς μας, να κριθούν όλοι άκυροι. Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ανικανότητα ας θυμηθούμε ότι η προχειρότητα και η ανικανότητα αλλά και η ανευθυνότητα μας οδήγησαν στο φιάσκο της μη καταπολέμησης των κουνουπιών. Ας φανταστούμε τι θα συμβεί εάν δεν μπορέσουμε να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειάς όλο το 2012 λόγω ανικανότητας, το οποίο βεβαίως κινείται σε πλαίσια αναχρονιστικά, παλιομοδίτικα και ελλιπή».



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται «κούρεμα» και στις παροχές των Ταμείων



Αναπόφευκτες οι περικοπές.

Σε πλήρες οικονοµικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταµεία εξαιτίας του «κουρέµατος» των ελληνικών οµολόγων αλλά και της αναµενόµενης επιδείνωσης της οικονοµικής κρίσης, που θα έχει ως αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των ετήσιων εσόδων του ασφαλιστικού συστήµατος.

Η αποµείωση της περιουσίας των Ταµείων κατά 12 δισ. ευρώ µετά το «κούρεµα» των οµολόγων, η «ισοπέδωση» των τιµών των τραπεζικών κυρίως µετοχών που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και η συνεχής µείωση των εισροών από εισφορές – εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της µείωσης των µισθών – «σφίγγουν τη θηλιά» γύρω από τα ασφαλιστικά ταµεία και καθιστούν πλέον αναπόφευκτη τη λήψη νέων µέτρων και την εκ νέου περικοπή των παροχών (συντάξεων και περίθαλψης).

Η οικονοµική θέση στην οποία έχει περιέλθει το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είναι εξαιρετικά δεινή και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ταµείων µε µέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονοµηθούν από τη µείωση του κόστους δανεισµού δεν φαίνεται να επαρκούν. Ως εκ τούτου τα νέα µέτρα θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη, ενώ κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας εκτιµούσε ότι «για να καταστεί βιώσιµο το σύστηµα θα πρέπει σε ένα βάθος δεκαετίας οι παροχές να µειωθούν αντίστοιχα µε το ''κούρεµα'' των αποθεµατικών των Ταµείων».

Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίλους του Ελληνικού ∆ηµοσίου πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά µόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί µε αποφάσεις των διοικήσεων των Ταµείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εµφανίζονται ως «διαθέσιµα» σε κοινό λογαριασµό όλων των ταµείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάµενη νοµοθεσία.

Ωστόσο η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήµατα αυτά σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου µε δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώµη των διοικήσεων των Ταµείων. Ηδη οι διοικήσεις τριών Ταµείων έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να τους επιστρέψει τα διαθέσιµα σε ρευστό, ενώ αφήνουν υπόνοιες για ευθύνες της διοίκησης της ΤΤΕ για την απώλεια του 50% των διαθεσίµων τους. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι «θα υπάρξει συνέχεια καθώς οι αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της ΤΤΕ ερήµην των διοικήσεων των Ταµείων στα οποία εκπροσωπούνται και οι ασφαλισµένοι τελικώς ζηµίωσαν τα Ταµεία».

Όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής», οι τοποθετήσεις των 24 δισ. ευρώ σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου απέφεραν ετησίως στα Ταµεία αποδόσεις (τόκους) ύψους 750-800 εκατ. ευρώ. Με την αποµείωση της αξίας των οµολόγων οι αποδόσεις θα «πέσουν» στα 350-400 εκατ. ευρώ. Την απώλεια αυτή προτίθεται να αναπληρώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταµεία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές κατά πόσο θα υπάρξει µερική έστω αναπλήρωση και της απώλειας της κινητής περιουσίας τους.

«Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό» σηµειώνει ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ κ. Σ. Ροµπόλης, υπογραµµίζοντας πως η µεγάλη απώλεια για το ασφαλιστικό σύστηµα δεν προέρχεται ούτε από το «κούρεµα» των οµολόγων ούτε από τη µείωση των αποδόσεων των τίτλων του ∆ηµοσίου.

Το µεγάλο πρόβληµα είναι η ύφεση και κατ’ επέκταση η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η µείωση των µισθών σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, τονίζει ο κ. Ροµπόλης. Εξαιτίας αυτών το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είχε απώλειες εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ το 2011.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα ετήσια έσοδα των Ταµείων προέρχονται κατά 57% από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, κατά 41% από την κρατική επιχορήγηση και µόλις το 2% αφορά έσοδα από αποδόσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταµείων.

Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιµά ότι µετά το «κούρεµα» των οµολόγων και ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ύφεση θα ενταθεί, η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη, µε αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των µισθών, την ύπαρξη νέου γύρου απολύσεων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Αυτό θα σηµάνει περαιτέρω µείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων.

«Οι δικές µας εκτιµήσεις ανεβάζουν τις απώλειες εσόδων για τα Ταµεία από το βάθεµα της κρίσης εντός του 2012 γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Ροµπόλης. Το ποσό αυτό, αυξηµένο κατά 1,5 δισ. σε σχέση µε το 2011, όπως και τις απώλειες από τους τόκους των οµολόγων (350-400 εκατ. ευρώ), θα κληθεί να αναπληρώσει ο κρατικός προϋπολογισµός.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδυνηρές εκπλήξεις για τη φορολογία κρύβει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

Νέες εκπλήξεις περιλαμβάνει για τους έλληνες φορολογούμενους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 



Θεσπίζεται πιο επιβαρυντική φορολογική κλίμακα, μειώνοντας τα φορολογικά κλιμάκια από 10 σε 8, ενώ μέσω αλλαγών στους φορολογικούς συντελεστές επέρχεται αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεγάλο «μαχαίρι» μπαίνει στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες πλέον υπολογίζονται με συντελεστή έκπτωσης από το φόρο 10%, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος, ενώ καταργείται πλήρως κάθε έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.

Για τα εισοδήματα του 2011 το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ, ενώ στις 9.000 ευρώ διαμορφώνεται το αφορολόγητο για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους νέους κάτω των 30 ετών.

Δραστικές είναι οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Οι εκπτώσεις από τον τελικό φόρο θα υπολογίζονται με συντελεστή 10% ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενους.

Τέλος, καταργείται κάθε έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.

Οι βασικές διατάξεις αναλυτικά:


Αφορολόγητο: Για τους νέους έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα 9.000 ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά ιδρύματα, φυλακισμένοι και οι κάτοικοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματος τους, δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.

Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον:

α) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

β) είναι τυφλοί και είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία.

γ) είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή, δεν έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

δ) είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο, ή, αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας, ή, αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος, ή, νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, μπορούν να υπηρετήσουν μόνο σε γραφεία

ε) είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος, θεωρούνται τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο,

στ) παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι, ή, θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου

Δαπάνες: Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά ποσό που ισούται με το 10% κάθε μιας από τις παρακάτω δαπάνες του φορολογούμενου:

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

• οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

• τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ή, ιδιωτικές κλινικές, στα ο ποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών,

• οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο, ή, κλινική, ή, στο σπίτι,

• η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,

• τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα, ή, διαζευγμένα, ή, τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς επίσης και με τις ίδιες προϋποθέσεις η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιοδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων, ή, διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογουμένου, όπως και η δαπάνη τους για δίδακτρα, ή, διατροφή που καταβάλλονται γι` αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθηση τους σχολές ή θεραπευτήρια,

• ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με το φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία, ή, ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό, ή, είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στη νομαρχία και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ.

β) Του μισθώματος που καταβάλλεται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του. Ανώτατο όριο δαπάνης για τον υπολογισμό της μείωσης θεσπίζονται τα 1.000 ευρώ. Δεν δικαιούνται την έκπτωση όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα. Επίσης, δεν δικαιούνται τη μείωση οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι, ή, οι σύζυγοί τους, ή, τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα, ή, κατοχή εξ ολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

- Του ποσού του μισθώματος που καταβάλλει ετησίως για τα τέκνα του ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών τους, τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σε αυτή την πόλη.



δ) Των τόκων που καταβάλλονται για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που χορηγούνται στον φορολογούμενο με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς,

ε) Των τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους.

στ) Των τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για προκαταβολές που χορηγούνται από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύσουν για το ποσό των τόκων που αντιστοιχούν σε στεγαστικό δάνειο ως 200.000.

η) Του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.

θ) Του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ι) Των ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ίδρυμα τα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

* Της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν
συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

* Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών.

Εισόδημα από ακίνητα: Αν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, τότε στο ποσό αυτό (ενοίκια) επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%. Ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει 300 τετραγωνικά μέτρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαπλώνεται το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών



Η γραμμή SOS 15900 έχει δεχτεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις για βοήθεια.

Γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το ερώτημα «γιατί δε φεύγουν από το σπίτι τους οι γυναίκες που κακοποιούνται» είναι εξίσου παράλογο και το ερώτημα «γιατί οι Έλληνες δε φεύγουν από τη χώρα και εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας;».

Τον συνειρμό διατύπωσε η Δρ. κλινικής ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Παπαθανασίου μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την αντιδημαρχία κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης».

Σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, οι γυναίκες είναι αυτές που πάντα ενοχοποιούνται και καλούνται να απαντήσουν στο παράλογο, όπως το χαρακτήρισε, αυτό ερώτημα που αντανακλά τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιλήψεις.

Στη δημιουργία 15 ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε από την πλευρά της η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Μαρία Στρατηγάκη προσθέτοντας ότι θα παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

«Οι ξενώνες θα δημιουργηθούν σε 15 δήμους της χώρας, ανάμεσα τους και ο δήμος Θεσσαλονίκης και θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών» εξήγησε. Πάντως, όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη, Καλυψώ Γούλα, ο δήμος λειτουργεί ήδη έναν ξενώνα αλλά η νέα δομή θα είναι πιο ολοκληρωμένη, με αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού σε όλες του τις εκφάνσεις.

«Η ενδοοικογενειακή βία», συνέχισε η κ. Στρατηγάκη, «εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές των γυναικών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας των γυναικών 15900, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο η γενική γραμματεία ισότητας, δέχθηκαν πάνω από 2.000 κλήσεις για βοήθεια.

«Καμπανάκι» άλλωστε για την εξάπλωση του φαινομένου κακοποίησης των γυναικών χτύπησε, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα νέας γενιάς Γιάννο Λιβανό, όταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τη γραμματεία να αυξήσει το όριο των δικαιούχων γυναικών για το πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας, καθώς τα περιστατικά που επιλαμβάνονταν ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπατάλη άνω των 2 εκατ. στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου



Τι έδειξε ο έλεγχος ανέλεγκτων νοσηλειών ασφαλισμένων του Οργανισμού
.
Μεγάλη σπατάλη αποκαλύπτει η έκθεση αποτελεσμάτων του αναδρομικού ελέγχου ανέλεγκτων νοσηλειών ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κυρ. Σουλιώτης αναφέρει ότι επί των 1.200 νοσηλειών που ελέγχθηκαν και για τις οποίες εκκρεμούσαν στον ΟΠΑΔ απαιτήσεις της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, προτάθηκαν, μετά από κλινικό έλεγχο, περικοπές άνω των 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν το 17,34% του συνολικού αιτούμενου ποσού.

Οι περικοπές προς τις ιδιωτικές κλινικές όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω των εσωτερικών διαδικασιών ελέγχου του Οργανισμού δεν υπερέβαιναν το 3%.

Η συντριπτική πλειονότητα (74,02%) των περικοπών αναφέρονταν σε ειδικά υλικά (συνηθέστερα stents, υλικά αρθροπλαστικής κ.λπ.). Κατά τους ελεγκτές, εάν οι έλεγχοι διενεργούνταν σε πραγματικούς χρόνους, όπως γίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι περικοπές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών αποδέχτηκαν ήδη τα στοιχεία, παραιτούμενοι εγγράφως από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση.

Το έργο ανέλαβε για πρώτη φορά εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία, έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό και στοίχισε στον ΟΠΑΔ το ποσό των 57.800 ευρώ συν ΦΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες χιλιάδες οι… συνταξιούχοι-«φαντάσματα»



Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής αριθμός.

Το ΙΚΑ πραγματοποίησε απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια των τριών μηνών που διήρκεσε η απογραφή, περισσότεροι από 100.000 δικαιούχοι κύριας ή επικουρικής σύνταξης δεν απογράφηκαν. Η Διοίκηση του Ιδρύματος έδωσε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η απογραφή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Όμως και μετά την καταβολή της σύνταξης του μηνός Νοεμβρίου που έγινε στις 21 του Οκτωβρίου για τους συνταξιούχους που είχαν απογραφεί από τις τράπεζες και στις 24 για όσους προσήλθαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, παραμένει ένας αριθμός 60.000 περίπου δικαιούχων οι οποίοι δεν έχουν εμφανισθεί.

Πηγές του ιδρύματος διευκρινίζουν, ότι η καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου συνεχίζεται και δε μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...