Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μείωση στις τιμές των φαρμάκων ανακοίνωσε ο Μ. Σαλμάς



Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν φθηνότερα τα φάρμακα.

Μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ίσως και εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Μ. Σαλμάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ Fm».

«Στο δελτίο τιμών που υπογράφω σήμερα - αύριο, οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται κατά 300 - 400 εκατ. ευρώ. Άρα, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν φθηνότερα φάρμακα, δηλαδή και η συμμετοχή τους θα είναι φθηνότερη. Αφορά το σύνολο των φαρμάκων. Ανακοστολογούνται 12.000 φάρμακα. Κανένα δεν παίρνει αύξηση, τα περισσότερα μειώνονται, κάποια ελάχιστα μένουν στις ίδιες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορα στην αύξηση για τα νοσήλεια του ΟΓΑ, ο υπουργός είπε ότι «με 12 ευρώ που πλήρωνε ο αγρότης και 1,2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν πέρναγε ούτε απ' έξω από τις ιδιωτικές κλινικές. Τώρα τι γίνεται; Και τώρα ο αγρότης ή ο κάθε ασφαλισμένος, πηγαίνει στο πιο υπερπολυτελές ιατρικό κέντρο και κάνει χειρουργείο δωρεάν».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά ταξιδεύουν με τον Οδυσσέα



Διαδραστικό παιχνίδι το Σάββατο με ελεύθερη είσοδο.

Σε ένα διαδραστικό παιχνίδι, ένα ταξίδι με τον Οδυσσέα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, καλούν τα παιδιά ηλικίας από 8 ετών οι εκδόσεις Μεταίχμιο με αφορμή τη νέα σειρά βιβλίων «ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΕ GRAPHIC NOVEL».

Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου και τους δημιουργούς της Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη.

Ο Τάσος Αποστολίδης συζητά με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα και μαζί τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τους χαρακτήρες του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται.

Τέλος, μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες όπως και άλλες εξελίξεις...

Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν ένα από τα έξι βιβλία της σειράς ενώ σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν δωράκια.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 211 3003580 ή να στείλουν e-mail στο polychoros@metaixmio.gr (σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού και το θέμα της εκδήλωσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ιπποκράτους 118, Αθήνα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Για πρώτη φορά το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών σε έξι βιβλία, το καθένα από τα οποία διατηρεί την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.

Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό, ικανοποιώντας ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.

Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο –ή μια λογοτεχνική μετάφραση– για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

Τα έξι βιβλία της σειράς:
1. Αναζητώντας τον πατέρα (ραψωδίες α, β, γ, δ)
2. Στο νησί των Φαιάκων (ραψωδίες ε, ζ, η, θ)
3. Από τους Κίκονες στην Κίρκη (ραψωδίες ι, κ)
4. Επιστροφή στην Ιθάκη (ραψωδίες λ, μ, ν)
5. Η αναγνώριση (ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ)
6. Η εκδίκηση του Οδυσσέα (ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω)

(φωτογραφία αρχείου)


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν τους τυφλούς


Εργαστήρι γλυπτικής και βοήθειας για μαθητές της 5ης Δημοτικού.
Εργαστήρι γλυπτικής διοργάνωσε το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας. Έτσι, τάξεις από την 5η Δημοτικού παρακολούθησαν το συγκεκριμένο εργαστήρι προκειμένου να πάρουν μία ιδέα για το θέμα.

Η ιδιαιτερότητα σε αυτή την εκδήλωση ήταν ότι οι ιθύνοντες έφεραν έναν εκπαιδευόμενο σκύλο- οδηγό από το ελληνικό κέντρο «Σκύλων Οδηγών Ελλάδος» μαζί με την εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια του από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Τα παιδιά παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η εκπαίδευση και στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να πειραματισθούν και εκείνα.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στη σημασία του λευκού μπαστουνιού και του σκύλου οδηγού στην καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος στηρίζει νέες ιδέες και πρωτοπόρα προγράμματα για την επιμόρφωση των ατόμων με προβλήματα όρασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγαν την ίδια νύχτα σε ηλικία 107 ετών!



Μαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο.

Η Αλμπέρτα Φάμπρις και η Τερέζα Γκρατσιάνι ήταν φίλες από μικρά παιδιά. Έζησαν και μεγάλωσαν μαζί. Και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να φύγουν και από τη ζωή μαζί, την ίδια νύχτα, με λίγες ώρες διαφορά.

Η Αλμπέρτα και η Τερέζα ήταν οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες της ιταλικής πόλης του Τρεβίζο αφού και οι δύο συμπλήρωσαν 107 χρόνια ζωής τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο αντίστοιχα. Χθες το βράδυ άφησαν την τελευταία τους πνοή στον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενούνταν.

Και οι δυο τους κατάγονταν από αριστοκρατικές οικογένειες που είχαν συνδέσει το όνομά τους με το Τρεβίζο, και μαζί τους φεύγει ένα κομμάτι της ιστορίας του, σημειώνει η εφημερίδα «Il Messaggero».

Όλοι μιλούν για δύο γυναίκες ευγενικές και δραστήριες που συνδύαζαν την ευγενή καταγωγή με μία φυσική ζεστασιά.

Η Αλμπέρτα υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε δίπλωμα οδήγησης, υπήρξε πρωταθλήτρια στο τένις και το σκι, έκανε ιππασία και δε σταμάτησε ποτέ να ανεβαίνει στα αγαπημένα της βουνά, ενώ η Τερέζα πιστή καθολική φρόντιζε να ενισχύει οικονομικά την ενορία με σημαντικές δωρεές.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθηλωμένες στο κρεβάτι λόγω της ίδιας ασθένειας



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρή εικόνα - Κοινή μοίρα για δύο γειτόνισσες στη Νότια Αφρική.

Η ασθένεια είναι ούτως ή άλλως σπάνια, αλλά να εντοπίζεται σε δύο γείτονες, είναι ακόμα πιο σπάνιο. Αυτό συμβαίνει στις Esther Ntshanlintshali και Busisiwe Zulu, από τη Νότιο Αφρική, που εμφάνισαν ελεφαντίαση έπειτα από τσίμπημα κουνουπιών.

Εκτός από την ασθένεια που τις ταλαιπωρεί οι δύο γυναίκες μοιράζονται και την ίδια γειτονιά καθώς ζουν η μία δίπλα στην άλλη.

Η 69χρονη Esther έχει καθηλωθεί στο κρεβάτι για 12 χρόνια, από τη στιγμή που η νόσος προκάλεσε πρήξιμο στα πόδια της σε σημείο που έγιναν τετραπλάσια σε μέγεθος από το κανονικό.

«Μάχομαι αυτή την ασθένεια εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορώ να κινηθώ ούτε μέσα στο σπίτι ούτε έξω. Είναι πολύ δύσκολο κι επώδυνο», λέει η ίδια.

Η 53χρονη μητέρα τριών παιδιών Busisiwe υποφέρει από την ίδια ασθένεια εδώ και 18 χρόνια. «Είναι παγιδευμένη σε αυτό το δωμάτιο και πονάει», λέει η κόρη της Mbali.

Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταφέρεται με τα κουνούπια.



Διαβάστε περισσότερα...

Σχολείο για τυφλά και ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη



Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα εξυπηρετεί 26 παιδιά.

Το μοναδικό σχολείο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα αποκτούν, μετά από έξι χρόνια προσπαθειών του συλλόγου «Αμυμώνη», τα παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες.

«Όταν το φθινόπωρο του 2006 συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες οικογένειες παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες και ιδρύσαμε την "Αμυμώνη-Σύλλογος Θεσσαλονίκης", είχαμε θέσει ως άμεσο και επιτακτικό στόχο, την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το μοναδικό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποστηρίξει την ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με τη συγκεκριμένη σύνθετη αναπηρία» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί, το τριώροφο κτίριο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, με τη βοήθεια δύο δωρητών, της Λευκοθέας Μάτη και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού.

«Οι μεγάλοι αυτοί δωρητές μας βοήθησαν στην ανέγερση του κτιρίου, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ αφού χωρίς την οικονομική τους στήριξη δεν θα είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τόσο σύντομα την προσπάθειά μας» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ.Καζαντζίδης.

Με ίδιους πόρους και με τη στήριξη τοπικών (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών Δασκάλων & Νηπιαγωγών και άλλων Συλλόγων) και άλλων φορέων (Τειρεσίας, Lidl, άλλες εταιρείες), μέχρι το καλοκαίρι 2012 το Κέντρο είχε εξοπλιστεί με τα βασικά είδη που μπορούν να του επιτρέψουν να αρχίσει τη λειτουργία του εκπαιδεύοντας τα πρώτα 14 παιδιά του Συλλόγου, που έχουν ηλικίες από 9 μέχρι 17 χρόνων.

«Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 26 παιδιά τα οποία θα έρχονται το πρωί και θα φεύγουν το μεσημέρι, έχοντας παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζονται για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους» τονίζει ο κ.Καζαντζίδης.

Ο Σύλλογος ο οποίος πρόσφατα πήρε ειδική πιστοποίηση από το υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, ψάχνει πλέον τρόπους κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου που προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία του αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Έχουμε ήδη υπολογίσει, ότι για κάθε παιδί, η συμμετοχή των γονέων θα ανέρχεται στα 300 ευρώ τον μήνα» τονίζει ο γραμματέας της «Αμυμώνης». Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 12.00, στις εγκαταστάσεις του στην Καλαμαριά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Πρόγραμμα για παιδιά 5-12 ετών με ελεύθερη είσοδο.
Ο Κενταυρούλης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προσκαλεί τα παιδιά να παρακολουθήσουν το Παραμύθι της Κυριακής στις 21 Οκτωβρίου 2012, το δεύτερο παραμύθι της νέας σχολικής χρονιάς, με αφορμή την περιοδική έκθεση με θέμα «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι θησαυροί, Ο Μηχανισμός».

Θα είναι και αυτό, όπως και το πρώτο, αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους μικρούς μας φίλους να μάθουν για τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων και για τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θα μπορούν, επίσης, να ανακαλύψουν μέσα στο Μουσείο έργα σχετικά με το θέμα.

Η Νίκη Κάπαρη θα αφηγηθεί και πάλι μύθους και παραμύθια αφιερωμένα στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και ο Γιάννης Ψειμάδας θα πλαισιώσει την αφήγηση με ήχους κρουστών και έγχορδων οργάνων.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρόνων.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια προγράμματος: 60 λεπτά
Ώρες διεξαγωγής: 11:00-12:00 π.μ. ή 12:15-13:15 μ.μ.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν. Ελεύθερη είσοδος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πιο πιθανό ήταν να κερδίσουμε το λαχείο»



Πατέρας και γιος εμφάνισαν διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η μοίρα χτύπησε την οικογένεια Wantling από το Gloucestershire δύο φορές, καθώς πατέρας και γιος διαγνώσθηκαν με δύο διαφορετικούς τύπου καρκίνου επιθετικής μορφής. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μία στα 14 εκατομμύρια.

Ο 48χρονος Andrew Wantling διεγνώσθη με λεμφοβλαστικό λέμφωμα –μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ενήλικες- πριν από εννέα χρόνια.



Επί 18 μήνες υποβλήθηκε σε εξαντλητικές θεραπείες, σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και κατάφερε να γίνει καλά.
Τέσσερα χρόνια μετά, οι γιατροί ανακοίνωναν για άλλη μια φορά δυσάρεστα νέα στην οικογένεια. Ο 13χρονος γιος τους James έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Ο James εξακολουθεί να δίνει μάχη με την ασθένεια, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή κάθε μέρα και κάνοντας χημειοθεραπείες κάθε μήνα.

Οι γιατροί τους είπαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση στις μορφές καρκίνου που εμφάνισαν πατέρας και γιος και ότι οι πιθανότητες να αναπτύξουν διαφορετική μορφή καρκίνου ήταν πιο σπάνιες από το να κερδίσουν το λαχείο!



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν για την "δραστική ουσία"



Την κερκόπορτα για να κατακλυστεί η αγορά από αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα από χώρες του τρίτου κόσμου αποτελεί το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, χωρίς την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας που προσπαθεί να περάσει η τρόικα.

Αυτά καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα παρακαμφθεί το επώνυμο ελληνικό γενόσημο φάρμακο που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα στην θεραπεία.

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της Δημόσιας Υγείας των πολιτών στην Ελλάδα, όπως είναι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης ελεγμένων και ασφαλών γενοσήμων.

Ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης που αφορά στην συνταγογράφιση με βάση τη δραστική ουσία.

«Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και εξηγεί:

«Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Σουτιέν "ανιχνεύει" καρκινικούς όγκους


Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, υποστηρίζει ότι κατασκεύασε ένα σουτιέν, που μπορεί να ανιχνεύσει πολύ νωρίς, τους καρκινικούς όγκους του μαστού.

Ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, που μοιάζει με αθλητικό σουτιέν, διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία στους μαστούς και ειδικό λογισμικό στο οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες.


Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα στο διαδίκτυο, όπου αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο και υπολογίζεται η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποστέλλονται εν συνεχεία στη γυναίκα μέσω email ή κινητού.

Η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει το ομώνυμο σύστημα σε 650 γυναίκες και, όπως αναφέρει, το ποσοστό ακριβούς διάγνωσης ήταν 90% ή περισσότερο, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας. Προγραμματίζει δε, να αρχίσει την εμπορική διάθεση του συστήματος στην Ευρώπη, στις αρχές του 2013, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμά ότι θα αρχίσει να διατίθεται το 2014.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθης νεοπλασία στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει μία στις δέκα κάποια στιγμή στη ζωή της, με οκτώ στις δέκα ασθενείς να έχουν ηλικία άνω των 50 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Υπολογίζεται, ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα της νόσου, ενώ 400.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά


Σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη ρύπανση από τα παγκοσμίως συνιστώμενα επίπεδα προκαλεί το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη και με ανοικτά τα παράθυρα, και θα πρέπει να απαγορευτεί, σύμφωνα με ομάδα Σκωτσέζων επιστημόνων...

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν μέτρησαν τα επίπεδα σωματιδίων στη διάρκεια 85 διαδρομών με το αυτοκίνητο, που κράτησαν από 10 έως 60 λεπτά.

Σε 49 από τις διαδρομές ο οδηγός κάπνισε από ένα έως τέσσερα τσιγάρα και διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ήταν κατά μέσο όρο 85΅g/m3, τριπλάσια δηλαδή από τα 25΅g/m3 που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ θεωρεί το ανώτατο ασφαλές επίπεδο για εσωτερικούς χώρους.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο οδηγός είχε ανοιχτά τα παράθυρα, τα επίπεδα σωματιδίων ήταν υψηλότερα από το ανώτατο όριο του ΠΟΥ, σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Tobacco Control. Αντίθετα, στα αυτοκίνητα χωρίς καπνιστές τα επίπεδα σωματιδίων ήταν κατά μέσο όρο 7.4΅g/m3.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο δημιουργεί στο χώρο ρύπανση που είναι 23 φορές πιο τοξική απ' ό,τι σε ένα δωμάτιο γεμάτο καπνό. Τουλάχιστον τρεις στους δέκα καπνιστές εκτιμάται ότι ανάβουν τσιγάρο μέσα στο αυτοκίνητο όταν είναι και άλλοι παρόντες.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στο αυτοκίνητο, καθώς έχουν ταχύτερο ρυθμό αναπνοής και λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από άσθμα, μολύνσεις στα αυτιά, ακόμα και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, λένε οι ίδιοι επιστήμονες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς και η Κύπρος, έχουν θεσπίσει νομοθεσία για τη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα σε αυτοκίνητα, όπου βρίσκονται παιδιά. Ανάλογη νομοθεσία είναι υπό εξέταση και στη Βρετανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στο Κέντρο Ημέρας


Κλειστό είναι από σήμερα το Κέντρο Ημέρας (ΚΗμΑ) για ανηλίκους που πάσχουν από διαταραχές αυτιστικού τύπου, λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Οι γονείς δεκάδων παιδιών που φιλοξενούνται εκεί, βρίσκονται σε απόγνωση, με δεδομένο ότι οι μικροί μαθητές δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, τονίζουν ότι σύντομα θα αναγκαστούν να παραδώσουν τη διαχείριση των δομών στο υπουργείο Υγείας. Ηδη έχει παραιτηθεί όλο το προσωπικό από το ΚΗμΑ ενηλίκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν μάθημα σε λυόμενα



Αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές συνθήκες έρχονται καθημερινά οι 26 μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ξάνθης οι οποίοι καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τρία λυόμενα κτίρια που έχουν τοποθετηθεί στο Γυμνάσιο της Γενισέας στην Ξάνθη.

Όπως είναι γνωστό εδώ και πέντε περίπου χρόνια το Ειδικό Σχολείο Ξάνθης, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου στη Γενισέα, αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, με τους μαθητές του να κάνουν μάθημα σε θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενώ το καλοκαίρι “σκάνε από τη ζέστη”.

«Δεν έχουμε κτήριο και αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Τα παιδία κάνουν μαθήματα σε τρία λυόμενα το καλοκαίρι ζεσταίνονται και τον χειμώνα παγώνουν» εξηγεί ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου κος Μένιος Ψωμακέλης, για να συμπληρώσει πως «πρέπει να βρεθεί λύση με το κτηριακό. Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τον φάκελο για την ένταξη του έργου της κατασκευής κτηρίου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά λείπουν κάποιες “πινελιές” και δεν ξέρω γιατί καθυστερεί το θέμα».


Πηγή: 
http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" το μοντέλο Μαρία Πατσά


Nικημένη από την λευχαιμία, το μοντέλο και ηθοποιός Μαρία Πατσά, άφησε πριν από λίγο την τελευταία της πνοή.

Η μάχη της πανέμορφης κοπέλας είχε ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό με τον καρκίνο.Η τελευταία μεταμόσχευση, όμως, ήταν πάνω από τις δυνάμεις της.

Ο καταπονημένος της οργανισμός δεν άντεξε και η Μαρία "έφυγε".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απέκλεισαν ξανά το ψυχιατρείο


Δίωρο αποκλεισμό της πύλης του νοσοκομείου και πορεία μέχρι το πρώην δημαρχείο Σταυρούπολης πραγματοποίησαν το πρωί, εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι εδώ και πέντε εβδομάδες προχωρούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη σε αποκλεισμό της πύλης του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην υγεία, τις «σχεδιαζόμενες απολύσεις» και τις πολιτικές λιτότητας.

Στη σημερινή διαμαρτυρία παρέστη μεταξύ άλλων και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενδιαφέρει τους συνταξιούχους


Aπό τις 25 Οκτωβρίου αρχίζει η κατάθεση των αιτήσεων για τα νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις για τη σύναψη σύμβασης στο "Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων".

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 138 του ν. 4052/01.03.2012 θεσμοθετήθηκε η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος με τίτλο "Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων" για την κάλυψη των αναγκών της κατ` οίκον φροντίδας συνταξιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας που καθιστούν δυσχερή την αυτόνομη διαβίωσή τους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τις διατάξεις του ίδιου νόμου ορίζεται, ότι για την υλοποίηση του προγράμματος το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με Παρόχους, με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ` οίκον βοήθειας στους δικαιούχους του προγράμματος.

Με τις διατάξεις της Φ80000/ΟΙΚ.1611/1709/05-10-2012 (ΦΕΚ 2717/8-10-2012 τ. Β’) – Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, το ύψος χρηματοδότησης ανά ωφελούμενο καθώς και η διαδικασία σύναψης σύμβασης παρακολούθησης και πληρωμής των παρόχων για τη λειτουργία του προγράμματος, κατ` οίκον φροντίδας συνταξιούχων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς..."


Την ώρα που ο παλιός κόσμος φαίνεται να καταρρέει, ένας άλλος, πιο αλληλέγγυος αναδύεται. Αυτό υποστηρίζουν οι ομάδες και τα δίκτυα «αλληλέγγυας, συνεργατικής οικονομίας» που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Από 19-21 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού θα πραγματοποιηθεί ένα εναλλακτικό φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερα δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας, κολλεκτίβες εργασίας και οικοκοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός», δήλωσαν στο metrogreece.gr οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Στόχος τους, όπως υποστηρίζουν, είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας αλλά κυρίως να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: α) εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης & κολεκτίβες εργασίας, β) Αλληλέγγυα & Ανταλλακτική Οικονομία και γ) Τοπικοποίηση, Κοινωνικοποίηση, Αποανάπτυξη ενώ κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες, παιδικό πρόγραμμα ενώ θα έχει και καλλιτεχνικά δρώμενα.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H κρίση σκοτώνει τους Έλληνες


Στο μεγαλύτερο «δηλητήριο» για τους Έλληνες μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η οικονομική κρίση μέσα από την οποία διέρχεται η χώρα μας, αφού δύο χρόνια μετά την πυροδότηση της πρωτόγνωρης ιστορικά ύφεσης, το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ χιλιάδες ακόμη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των καρδιαγγειακών ή άλλων συγγενών με αυτά νοσημάτων. Διαβάστε τι προειδοποιούν οι ειδικοί

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η γενικευμένη ανασφάλεια στα εργασιακά, το απρόβλεπτο μέλλον και τα ήδη μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει 1,1 εκατομμύρια Ελληνίδες και 850.000 Έλληνες στην κατάθλιψη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα δυστυχώς θα επιχειρήσουν κάποια στιγμή να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Σύμφωνα άλλωστε με μία πρόσφατα διεξαχθείσα έρευνα, περίπου ένα στα 20 άτομα αναφέρουν πως είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο και 350.000 βιώνουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τα σημάδια της νόσου. Την ίδια ώρα, κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί και ένας άνθρωπος «λυγισμένος» από τα αισθήματα απόγνωσης και θλίψης...

«Η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το 2020, δε, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας για εργασία» υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ουΠανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18-20 Οκτωβρίου, Αθήνα) ο Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Σωτήρης Ράπτης και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Δεν είναι ωστόσο μόνο η ψυχολογική κατάρρευση που ήλθε ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, αλλά και η σωματική. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλέον ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων στη χώρα μας, ενώ η συναφής πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη έχει διαγνωσθεί σε 1.200.000 άτομα και έχει ήδη χτυπήσει ακόμη 250.000, χωρίς καν να το έχουν αντιληφθεί!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρότες στα…θρανία



Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής θα υλοποιήσει πέντε προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, για τους Νέους Αγρότες της Π.Ε. Ροδόπης διάρκειας 150 ωρών έκαστο και συγκεκριμένα με θέματα :

-1.Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων

- 2. Οργάνωση διαχείριση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

-3.Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων

-4.Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων

-5.Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο «Μητρώο Β' Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων» του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, θα πρέπει έως την Δευτέρα 22.10.2012, να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο κατάρτισης και να υποβάλλουν Βιογραφικό Σημείωμα και την σχετική αίτηση με την θεματική ενότητα που επιθυμούν να διδάξουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι απώλειες από 3ετίες, επιδόματα


Στην κάρτα βλέπει κανείς αναλυτικά τι χάνει από την κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων γάμου.

Τόσο οι τριετίες, όσο και τα επιδόματα γάμου καταργούνται οριστικά όπως όλα δείχνουν, δεδομένης της επιμονής της τρόικας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελλάδα 439.000 παιδιά πεινάνε!


Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού σήμερα και η Unicef καταγράφει την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, έδειξε ότι περισσότερα από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αντίστοιχα αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.

Οι προτάσεις

Η UNICEF Ελλάδος προτείνει στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας όπως:

-Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με διευκόλυνση των εργαζομένων μητέρων από τις επιχειρήσεις, ευρύτερες υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών, ελαστικότητα ωραρίου κ.α.

-Ένταξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις δημόσιες πολιτικές (mainstreaming).

-Συσχέτιση της παιδικής φτώχειας με τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παροχές σε είδος (δωρεάν γεύματα στα σχολεία, σχολικές φόρμες και σχολικά είδη πρώτης ανάγκης).

-Μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στο θεσμό της αναδοχής.

Στοχευμένες πολιτικές για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ώστε να μειώνουν την παιδική φτώχεια.

-Εισαγωγή κωδικού στον προϋπολογισμό του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παιδική ηλικία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί του Κόσμου στον Εύοσμο


Κοντά στα παιδιά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας θα βρεθούν οι Γιατροί του Κόσμου, στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η Κινητή Παιδιατρική Μονάδα "ΛΗΤΩ", θα βρεθεί στις Δημοτικές Ενότητες Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου παρέχοντας:

-Δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη

-Διαγνωστικό έλεγχο

-Οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση

-Δωρεάν προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας

-Εμβολιαστική κάλυψη στα ανασφάλιστα παιδιά

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τις εξής ημέρες και ώρες:

Σάββατο 3 Νοεμβρίου από τις 09.00 – 13.00 στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού μπροστά από το Δημαρχείο, στην οδό Εθν. Αντιστάσεως

Κυριακή 4 Νοεμβρίου από τις 09.00 – 13.00 στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου στην πλατεία Δημαρχείου, οδός Παύλου Μελά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν για μόναδα τοξικομανών


Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής στην εγκατάσταση σε ακίνητο του δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Παπαρηγοπούλου, στο β’ δημοτικό διαμέρισμα μονάδας αρωγής εξαρτημένων ατόμων.

Εκπρόσωποι των κατοίκων στην τοποθέτηση τους στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέφρασαν φόβο για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία παραχωρείται ο χώρος στο τμήμα αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές παρεμβάσεις του τύπου «δεν τους θέλω στη γειτονιά μου, να τους πας αλλού», ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η υλοποίηση της απόφασης για να γίνει διάλογος με τους κατοίκους.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία δύο κινητών μονάδων, που θα παρέχουν σύριγγες και προφυλακτικά σε τοξικομανείς.

Μίλησε για τον εκλιπόντα καρδιοχειρουργό, Παναγιώτη Σπύρου, τονίζοντας ότι ήταν πληθωρικός, ακούραστος και συγκρούστηκε με το κατεστημένο. Αναφέρθηκε στην πρόταση που είχαν συζητήσει οι δυο τους να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα ανά άθλημα, ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, ο Άρης στο μπάσκετ και ο Ηρακλής στο βόλεϊ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τη μηνιγγίτιδα



Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες ότι ερευνά τις υποθέσεις τριών ασθενών που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα αφού έλαβαν θεραπεία με φάρμακα της εταιρείας New England Compounding Center, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της επιδημίας μυκητιακής μηνιγγίτιδας που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ.

Όπως αναμετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι περιπτώσεις αυτές ενδέχεται να διευρύνουν το φάσμα της επιδημίας πέρα από τις μολυσμένες ενέσεις στεροειδών, που παρασκεύασε η εταιρεία αυτή και οι οποίες συνδέονται με τον θάνατο 15 ανθρώπων και 214 κρούσματα μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τον FDA, οι νέες υποθέσεις αφορούν ασθενείς που έλαβαν ενέσεις στη σπονδυλική στήλη και ένα διάλυμα που χρησιμοποιείται στις καρδιακές επεμβάσεις τα οποία παρασκεύασε η New England Compounding Center.


Διαβάστε περισσότερα...

Το εμβόλιο... "πέτυχε"


Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σημειώνει «εντυπωσιακή επιτυχία». Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μετά την εφαρμογή του επιτυχημένου μαζικού προγράμματος εμβολιασμού έναντι των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων μειώθηκαν σημαντικά τα γεννητικά κονδυλώματα στον γενικό πληθυσμό. Η μείωση ανέρχεται στο 90% για τις νέες γυναίκες και στο 80% για τους νέους άνδρες.

«Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε πρόληψη 90% στον καρκίνο της μήτρας», δήλωσε ο καθηγητής Μπάσιλ Ντόνοβαν από το Kirby Institute σε συνέδριο υγείας στη Μελβούρνη. Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθιερώθηκε στην Αυστραλία το 2007.

Όπως υποστηρίχθηκε στο συνέδριο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε σειρά συχνότητας είναι δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες. Ο καρκίνος αυτός προκαλείται από ιούς οι οποίοι ονομάζονται ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή ακόμη και αν η επαφή δεν είναι ολοκληρωμένη. Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορούν όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους καθώς το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έρχεται σε επαφή με τους ιούς αυτούς κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το εμβόλιο προστατεύει τις νέες γυναίκες από τον ιό αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Δουλεύουμε περισσότερο απ' όλους


Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους πολίτες είναι οι Έλληνες. Παρά τις απαιτήσεις της τρόικας για ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας και εξαήμερη απασχόληση, τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαίκής Ένωσης, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες όπου οι πολίτες δουλεύουν περισσότερο, τόσο στην πραγματικότητα όσο και σύμφωνα με το θεσμοθετημένο εβδομαδιαίο ωράριο.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι Ελληνες εργάζονται 40,4 ώρες την εβδομάδα.

Δείτε τον πίνακα:



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

870 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν


Αντιπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα - Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - στη Ρώμη, στη σκιά προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για νέα επισιτιστική κρίση, το 2013.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας FAO, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Προ ημερών, ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν - σε 870 εκατομμύρια έναντι ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, τη δεκαετία του 1990 - με τον επικεφαλής του FAO Ζοζέ Γκρατζιάνο ντα Σίλβα να τονίζει ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι «πάρα πολύ υψηλός».

Το 2012, σύμφωνα με το FAO, οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των σιτηρών υποχώρησαν εξαιτίας και της ανησυχίας για χαμηλή ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα ωστόσο με το δείκτη του FAO, ο οποίος καταγράφει σε μηνιαία βάση τις αλλαγές στις τιμές βασικών προϊόντων, το κόστος των τροφίμων παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,4%. Η αύξηση αφορά κυρίως τα γαλακτοκομικά και το κρέας και λιγότερο τα δημητριακά.

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και εξαπλούμενης πείνας», σημείωσε μιλώντας στον Observer ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη Λέστερ Μπράουν. «Η γη γίνεται το πολυτιμότερο εμπόρευμα καθώς ο κόσμος περνά από μια εποχή αφθονίας σε μια εποχή έλλειψης τροφίμων. Η γεωπολιτική των τροφίμων επισκιάζει με ταχείς ρυθμούς τη γεωπολιτική του πετρελαίου».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η παρατεταμένη ξηρασία, που επιμένει σε κάποιες πολιτείες, είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αραβοσίτου να μειωθούν στο ιστορικά χαμηλό 6,5% της ποσότητας που αναμένεται να καταναλωθεί στη χώρα μέσα στο 2013.

«Δεν παράγουμε όσο καταναλώνουμε», υπογράμμισε ο οικονομολόγος του FAO Αμπντουλρεζά Αμπασιάν προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για απρόσμενα συμβάντα» μέσα στο 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες περικοπές στην υγεία


Το ποσό των 950 εκατ. ευρώ υποτίθεται πως θα εξοικονομηθεί από τις σχεδιαζόμενες, νέες περικοπές στην υγεία. Μεταξύ άλλων, διπλασιάζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια από 15% σε 30%.



Διαβάστε περισσότερα...

1.440 προσλήψεις εκπαιδευτικών


Τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για τη μισθοδοσία των έκτακτων εκπαιδευτικών και πιστώσεις για 1.440 θέσεις στα ΤΕΙ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού για το οικονομικό έτος 2012 με το ποσό του 1.600.000,00€.

Επίσης με απόφαση του υπουργείου Παιδείας εγκρίθηκαν χίλιες τετρακόσιες σαράντα (1.440) θέσεις-πιστώσεις, που ισοδυναμούν με θέσεις απασχόλησης εννέα (9) μηνών (12.960 ανθρωπομηνών), για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα Τ.Ε.Ι. και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Πώς θα κατανεμηθούν οι 1.440 θέσεις στα ΤΕΙ

Πειραιά: 90 θέσεις

Πάτρας: 110 θέσεις

Σερρών: 50 θέσεις

Καβάλας: 80 θέσεις

Χαλκίδας: 62 θέσεις

Λάρισας: 122 θέσεις

Λαμίας: 55 θέσεις

Κρήτης: 110 θέσεις

Μεσολογγίου: 44 θέσεις

Καλαμάτας: 50 θέσεις

Ιονίων Νήσων: 50 θέσεις


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίπολη: Κοινωνικό παντοπωλείο


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Τρίπολης, που στεγάζεται σε δημοτικά καταστήματα της πλατείας Βαλτετσίου. Τα τρόφιμα στα ράφια έχουν πάρει τη θέση τους.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Τρίπολης, Μαρία Εικοσιδέκα, σημείωσε ότι τα είδη που θα διατίθενται από το κοινωνικό παντοπωλείο, έχουν προσφερθεί όλα δωρεάν από επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τρίπολη κι ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες της πόλης για την συνεισφορά τους και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που τους διακρίνει.

Το κοινωνικό παντοπωλείο θα λειτουργεί στην αρχή μια φορά την εβδομάδα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές των δικαιούχων, στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του δήμου Τρίπολης, όπου σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, είναι όλοι οι πολίτες που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ για τους άγαμους, τα 7.500 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά, τα 9.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί, τα 10.500 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά και τα 13.000 ευρώ για εγγάμους με τρία παιδιά και άνω, καθώς και οι άνεργοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκές χωρίς μεσάζοντες


Έρχονται οι Farmers Markets, ένα είδος διευρυμένων λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες, όπου μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και συνεταιρισμοί θα μπορούν να διαθέτουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Στόχος, η μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή. Πρόκειται για σχέδιο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Ολλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ, θυμίζει σε πολλά το κίνημα της πατάτας και θα τρέξει με τη συνεισφορά των δήμων, ενώ εξετάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά από τέσσερις νομούς, Ημαθία, Πέλλα, Ηλεία και Ηράκλειο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιός "Αρμαγεδδών"


Συναγερμός για τον ερχομό του θανατηφόρου ιού «Αρμαγεδδών» έχει σημάνει στη Βρετανία. Επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι ο ιός, ο οποίος θυμίζει πολύ το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, θα είναι η επόμενη πανδημία που θα απειλήσει την ανθρωπότητα μέσα σε πέντε χρόνια και μάλιστα θα αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Μετά τον θάνατο ενός 38χρονου άντρα στη Γλασκόβη, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου ετοιμότητος για τον ιό, ο οποίος πιθανότατα έχει μεταφερθεί από ζώα, ίσως κατοικίδια και άγρια ζώα της Αφρικής και της Ασίας, και προκαλεί άμεσα έντονα συμπτώματα, πονοκέφαλο, εμετούς, στομαχικούς πόνους και υψηλό πυρετό.

Ακόμη μία «ύποπτη» περίπτωση είναι αυτή ενός 60χρονου άνδρα στη Σαουδική Αραβία ο οποίος έχασε τη ζωή τούτο περασμένο Ιούλιο και για την οποία ενοχοποιούν τις ασιατικές νυχτερίδες ως φορείς του ιού, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα στη Μέση Ανατολή.

Τα χαρακτηριστικά του θανατηφόρου ιού περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ταχύτατη προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού.

Το 2003 περισσότερα από 1.000 άτομα είχαν πεθάνει από τον ιό SARS. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο καθηγητής Τζον Οξφορντ από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια το ανθρώπινο είδος θα πληγεί σοβαρά από μία νέα πανδημία που προέρχεται από τα ζώα και θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας



Θα διανεμηθούν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

«Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» η 17η Οκτωβρίου και ο δήμος Αθηναίων θα τιμήσει την ημέρα με διανομή τροφίμων σε 500 πολύτεκνες οικογένειες, στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου.

Την ίδια ημέρα, στη μία το μεσημέρι θα γίνει εκδήλωση στην αυλή του Κέντρου Σίτισης του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς 35. Θα αναγνωστεί κείμενο της Θεατρικής Ομάδας των Αστέγων του Ιδρύματος και θα διανεμηθούν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

Στόχος των εκδηλώσεων, σημειώνεται από το δήμο Αθηναίων, είναι «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης» προκειμένου να δημιουργηθεί «μια ευρύτερη συμμαχία ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

Έχει άλλο... χρώμα


Το... έγκλημά του ήταν ότι είχε σκουρόχρωμο δέρμα. Η... ποινή του, έπειτα από ανελέητο ξύλο, ήταν να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι. Ο 21χρονος Χάμεντ περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε στα χέρια 4 Χρυσαυγιτών.

«Το ζήτημα δεν είναι αν είσαι ξένος ή Έλληνας. Οι ξένοι θα φύγουν. Και τότε αυτοί που χτύπησαν εμένα θα στραφούν ενάντια στους Έλληνες... Αυτό πρέπει να έχει ο λαός στο μυαλό του και να μη φοβάται να αγωνίζεται. Κάτι πρέπει να γίνει».

Ο Χάμεντ είναι ένα συνεσταλμένο παιδί 21 ετών που μιλά με ευγένεια. Χρησιμοποιεί λόγια που μάλλον δεν αγγίζουν τους τέσσερις άντρες που τον σάπισαν στο ξύλο επειδή έχει σκουρόχρωμο δέρμα και έπειτα τον παράτησαν αιμόφυρτο στον δρόμο.

«Εγώ δεν μένω στο κέντρο της Αθήνας», εξηγεί στο «Έθνος» σε άπταιστα ελληνικά. «Βρέθηκα στην περιοχή γιατί ήθελα να στείλω ένα δέμα στον πατέρα μου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό πήγε στην Αίγυπτο.

Όταν κατέβηκα από το τρόλεϊ τέσσερις άνδρες με μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής έπεσαν πάνω μου και άρχισαν να με χτυπούν με αλυσίδες στο κεφάλι και τα μάτια. Στα χέρια τους είχαν κάτι με βίδες ή καρφιά που δεν μπορούσα να καταλάβω. Είχαν μαζί τους τρία μεγάλα σκυλιά όπως αυτά που έχει η Αστυνομία και τα προέτρεπαν να με δαγκώσουν. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Έδιωχνα τα σκυλιά με τα χέρια και προσπαθούσα μόνο να αμυνθώ για να μην κάνω χειρότερα τα πράγματα. Τους φώναζα ότι είμαι Έλληνας και εκείνοι με έβριζαν. Στο τέλος, όταν έπεσα κάτω, δεν έβλεπα τίποτα, δεν καταλάβαινα τίποτα, ήταν όλα άσπρα. Κι εκείνοι έφυγαν».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καταναλωτές «ψηφίζουν» ελληνικά προϊόντα



Ωστόσο δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουν σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ.

Ελληνικά μόνο… στην εμφάνιση είναι δεκάδες τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων, που μπορεί μεν να φέρουν στη συσκευασία τους τον γραμμωτό κώδικα 520 (για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι δηλώνει την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής) ή και την ελληνική σημαία, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να έχουν παρασκευαστεί στο εξωτερικό, ακόμη και εξολοκλήρου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (own label) των σούπερ μάρκετ έχουν στην πλειοψηφία τους το barcode 520, αλλά «πώς μπορεί να ελεγχθεί αν όντως προέρχονται από την Ελλάδα»; διερωτήθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης και η γενική γραμματέας, Ευαγγελία Κεκελέκη.

«Ακόμη και μια επιχείρηση που κάνει τα πάντα στη Βουλγαρία μπορεί να ζητήσει και να πάρει τον γραμμωτό κώδικα 520 υπό προϋποθέσεις», εξήγησε ο κ.Τσεμπερλίδης. Τα τρία αυτά ψηφία απλά προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα της χώρας από τον οποίο, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε και εκδόθηκε η άδεια αναγραφής του barcode στη συσκευασία.

Από την πλευρά της, η κα Κεκελέκη επισήμανε ότι, βάσει στοιχείων των αρμόδιων ελληνικών οργανισμών κρέατος και γάλακτος, η ελληνική παραγωγή βόειου κρέατος αρκεί για να καλύψει μόνο μικρό ποσοστό της κατανάλωσης στην Ελλάδα κι, όμως, ο αριθμός των πωλούμενων κρεάτων, που δηλώνονται ως ελληνικά, είναι δυσανάλογα μεγάλος.

«Με τις ποσότητες που παράγει η χώρα, το πού βρίσκεται τόσο ελληνικό προϊόν που κυκλοφορεί είναι ένα ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά η κα Κεκελέκη.

Βάσει νόμου, στα μεταποιημένα φυσικά τρόφιμα, για την απονομή του ελληνικού σήματος πρέπει συγκεκριμένο ποσοστό της μάζας των συστατικών ή της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα. Ωστόσο εισάγονται εξαιρέσεις σε περίπτωση πρώτων υλών, που δεν υπάρχουν ή είναι αδύνατον να παραχθούν στην ελληνική επικράτεια ή είναι ανεπαρκείς στη χώρα.

«Αν δηλαδή ένα γιαούρτι παραχθεί με γάλα που έρχεται από το Βέλγιο σε παγοκολώνα, θα είναι ελληνικό προϊόν, εφόσον το νωπό γάλα στη χώρα μας δεν επαρκεί και για παρασκευή γιαουρτιών», σημείωσε η κα Κεκελέκη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ,ουσιαστικά, τα μόνα τρόφιμα για τα οποία ο καταναλωτής μπορεί σήμερα να είναι 100% σίγουρος ότι πράγματι είναι ελληνικά είναι τα ονομασίας-προέλευσης («ΠΟΠ») κι όσα αναφέρουν τον ακριβή τόπο άντλησης της πρώτης ύλης (πχ, όσπρια δυτικής Μακεδονίας).

Τί σημαίνει η λέξη «Ελλάς» πάνω στα προϊόντα

Αν και εννέα στους δέκα καταναλωτές θεωρούν «πολύ σημαντική» τη σήμανση χώρας προέλευσης "για εθνικούς λόγους", ωστόσο πανελλαδική έρευνα του ΚΕΠΚΑ σε δείγμα 1.556 ατόμων, στο διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου 2012, έδειξε ότι, πρακτικά, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «Ελλάς» πάνω σε τρόφιμα όπως το νωπό κρέας.

Σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, ελληνικό είναι το κρέας, που προέρχεται, από ζώο, που γεννήθηκε, εκτράφηκε και σφάχτηκε στην Ελλάδα, ή απλά, γεννήθηκε στην Ελλάδα όταν το κρέας είναι βόειο, χοιρινό ή αιγοπρόβειο. Για το κρέας των πουλερικών και των κουνελιών -και μέχρι 31/12/2013- η σήμανση ελληνικό σημαίνει ότι έχουν σφαγεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει, για τα κουνέλια και μετά την 1 Ιανουαρίου 2014.

Τα πουλερικά, για να φέρουν σήμανση ελληνικό, μετά την 1/1/2014, πρέπει να έχουν εκτραφεί ή να έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Για να «καθαρίσει» το τοπίο, το ΚΕΠΚΑ ζητά να εφαρμοστεί η σήμανση της χώρας προέλευσης για νωπά και επεξεργασμένα τρόφιμα, με ταυτόχρονη σήμανση όμως και των συστατικών (πχ, να αναφέρεται το ποσοστό των συστατικών που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα).

Παράλληλα, ζητάει στη σήμανση των τροφίμων να αποφεύγονται όροι, που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στον καταναλωτή, όπως «παρασκευάζεται», «συσκευάζεται» κτλ, αλλά και να επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες.

Η τιμή «μετράει», η μάρκα όχι πια τόσο...

Στο μεταξύ, αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων έχει φέρει η οικονομική κρίση, καθώς περισσότεροι διαλέγουν πλέον προϊόντα βάσει τιμής και λιγότεροι προτιμούν τα επώνυμα είδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 97% των ερωτηθέντων θεωρεί πλέον την τιμή ως «πολύ σημαντική» (60%) ή «σημαντική» (37%) για την επιλογή ενός προϊόντος, ενώ η σχέση τους με τα επώνυμα υποχωρεί: ενώ σε παλαιότερες έρευνες του ΚΕΠΚΑ τρεις στους τέσσερις δήλωναν ότι επιλέγουν επώνυμα προϊόντα, σήμερα την ίδια απάντηση δίνουν μόνο δύο στους τέσσερις.

Παράλληλα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα καταναλωτές πιστεύουν ότι η προέλευση των τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για τις αγορές τους (πολύ σημαντική: 62% και αρκετά σημαντική: 30%), ενώ ακόμη υψηλότερα ποσοστά αποσπά ως κριτήριο η γεύση.

Οι καταναλωτές φαίνεται ακόμη να στρέφονται προς υγιεινότερα τρόφιμα, «γεγονός που», σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, «είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, γιατί, σε περιόδους κρίσης, έχει παρατηρηθεί, στο παρελθόν, στροφή, προς πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, που είναι πιο φτηνά».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα βιολογικά προϊόντα, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θεωρούν σημαντικό κριτήριο για τις αγορές τους, το τρόφιμο να είναι βιολογικό, ενώ το 84% δεν θέλουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στο πιάτο τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις με ονοματεπώνυμο ζητά η τρόικα


Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το Δημόσιο.
Πλήρη στοιχεία υπαλλήλων ανά φορέα, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν αμέσως από το Δημόσιο και σαφές χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό που μπορεί να καλυφθεί ως το τέλος του έτους ζητά η τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι δανειστές δίνουν μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

«Η συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μετά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δε ζητούν να εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση για15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012, αλλά να τεθούν εκτός Δημοσίου 3.000 με 4.000 μέχρι το τέλος του έτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Mειώνεται η δαπάνη στα φάρμακα, η συμμετοχή αυξάνεται



Διπλασιάζεται το ποσοστό που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Ακόμα ένα παράδοξο και μια παγκόσμια πρωτοτυπία καταγράφει η χώρα μας. Αυτή τη φορά, στον τομέα της υγείας.

Εδώ και χρόνια, και πολύ περισσότερο στην εποχή του μνημονίου, ακούμε διαρκώς για την -ξεκάθαρη- ανάγκη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Ανεξάρτητα της μεθοδολογίας, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης δαπάνης, και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος επιτυγχάνεται σταδιακά.

Παρ΄ όλα αυτά, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συμφώνησε με την τρόικα σε νέο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το διπλασιασμό της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, από το 15% σε πάνω από το 30%!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι παροχές του πολυθρύλητου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που στήθηκε στο πόδι, μειώνονται και άλλο για τους ασφαλισμένους, καθώς αλλάζει και ο κανονισμός παροχών, με περαιτέρω μείωση στις αποζημιώσεις για εξετάσεις, όπως οι αξονικές τομογραφίες και άλλες ιατρικές πράξεις. Στόχος, να εξασφαλιστούν 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, θα εκδοθεί αύριο, Τετάρτη, νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα, με εκτιμώμενο όφελος 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυξάνεται η διείσδυση γενόσημων φαρμάκων, από την οποία θα προέλθουν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Δημιουργείται θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου, με στόχο εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Προωθείται συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατομμύρια ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπτώσεις του συνδυασμού φαρμάκων με αλκοόλ



Ποιες επιπλοκές ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Αν λαμβάνετε φάρμακα, ακόμα και μη συνταγογραφούμενα για το κρυολόγημα, θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη αλκοόλ. Ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραίος, προειδοποιεί το National Institute on Aging των ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες επιπλοκές:

Μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί ο κίνδυνος στομαχικής αιμορραγίας αν καταναλώσετε αλκοόλ ενώ λαμβάνετε ασπιρίνη.

Η μίξη αλκοόλ με φάρμακα για το κρυολόγημα ή το βήχα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη υπνηλία.

Μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη η κατανάλωση αλκοόλ με λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, του πόνου ή της αϋπνίας.

Ο συνδυασμός αλκοόλ με φάρμακα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή καταρτιζομένων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας 2012-2013



Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ εγκρίνει τον καθορισμό Τμημάτων/Ειδικοτήτων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας για το σχολικό έτος 2012-2013, λαμβάνοντας υπόψη τον Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής (αποφ. ΔΣ ΟΑΕΔ με αριθμ. 4871/48/14-12-2010 ΑΔΑ 4ΙΦΧ4691Ω2-Ο6), σύμφωνα με τα ακόλουθα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ – Γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Αριθμός 2698/41/25.09.2012
Αρμόδια Δ/νση: Υπηρεσία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, Πληροφ.: Δ.Πρωτοψάλτη, Τηλ: 2109989186, Fax: 2109989432, e-mail: dsgram@oaed.gr

ΘΕΜΑ: Καθορισμός Τμημάτων/Ειδικοτήτων και Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζομένων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας για το σχολικό έτος 2012-2013.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
- ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ
- ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ-ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
- ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ & ΜΙΚΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
- ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΤΕΜΠΛΩΝ & ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ

ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ:
- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ (ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)
- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ (ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)
- ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για εισαγωγή στα ανωτέρω τμήματα καλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ανωτέρω προγράμματα κατάρτισης, θα πρέπει να έχουν ηλικία 18 έως 55 ετών.

Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στη Σχολή, προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:
- Κάρτα ανεργίας AμεA
- Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
- Αντίγραφο πτυχίου σπουδών (ίσο ή ανώτερο από το απαιτούμενο). Οι αλλοδαποί χρειάζεται να προσκομίσουν ως τίτλο σπουδών απολυτήριο Δημοτικού τουλάχιστον, από την Ελλάδα ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
- Δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύονται τα κοινωνικά κριτήρια, ήτοι:
–> Ιατρική γνωμάτευση με απόφαση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ ή απόφαση υγειονομικής επιτροπής του Ν.2643 της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ από την οποία να προκύπτει το είδος της πάθησης και το ποσοστό αναπηρίας.
–> Αντίτυπο ατομικής φορολογικής δήλωσης ή ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου έτους, με φορολογητέο πραγματικό εισόδημα κάτω των 11.000 € ή αντίτυπο οικογενειακής φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου έτους, με φορολογητέο πραγματικό εισόδημα κάτω των 22.000 € ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 «ότι δεν υποβλήθηκε κατά το τελευταίο φορολογικό έτος φορολογική δήλωση λόγω μη ύπαρξης αντίστοιχης υποχρέωσης», θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
–> Για τους πολύτεκνους, τέκνα πολυτέκνων, και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο ή Κοινότητα ή απόφαση της Α.Σ.Π.Ε. από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του πολυτέκνου ή τέκνου πολυτέκνου.
–> Για τους γονείς ανηλίκων τέκνων πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο ή Κοινότητα.
–> Αριθμός μητρώου ΙΚΑ (ΑΜΑ) αν υπάρχει.
–> Αριθμός ΑΜΚΑ (από ΚΕΠ)
–> ΑΦΜ από εφορία
–> Ειδικά οι ομογενείς θα πρέπει να προσκομίσουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα από αρμόδια αρχή/ ή να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του νόμου Ν.1599/86 που να δηλώνει ότι «σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 11 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με την οποία δεν απαιτείται επικύρωση αντιγράφου αν τούτο συνοδεύεται από την, κατά παρ.5 του άρθρου 3 υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων. (Βεβαιώνω ότι τα φωτοαντίγραφα που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια εκ των πρωτοτύπων που έχω στα χέρια μου)».

Στα προγράμματα δε δύνανται να συμμετέχουν όσοι κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κατάρτιση της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας ή σε οποιοδήποτε ΚΕΚ ή άλλη Σχολή, καθώς επίσης τα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη σε ψυχική ασθένεια.
Ο αριθμός των εισαγομένων ανά τμήμα καθορίζεται από την Διεύθυνση της Σχολής, σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις και τις δυνατότητες κατάρτισης και δεν μπορεί να είναι μικρότερος από επτά (7) άτομα ανά τμήμα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των καταρτιζομένων είναι μικρότερος από επτά (7) δεν συνιστάται τμήμα και η Διεύθυνση της Σχολής δύναται, εφόσον λάβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα των καταρτιζομένων, να τοποθετήσει τους ενδιαφερόμενους σε άλλη ειδικότητα.
Η διάρκεια της κατάρτισης είναι δύο (2) εκπαιδευτικά έτη και στους καταρτιζόμενους παρέχεται επιδότηση και υγειονομική κάλυψη στο ΙΚΑ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων υποψηφίων από τις προβλεπόμενες θέσεις θα πραγματοποιηθεί επιλογή λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας, (Γαλατσίου19, Γαλάτσι), τηλ 210-2110878, 210-2023687, σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν με σχετική Απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων καταρτιζόμενων η Τρίτη 16/10/2012.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΧΑΛΟΥ



Πηγή: http://www.oaed.gr
Διαβάστε περισσότερα...