Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Βουτιά μπροστά στα σαγόνια ενός καρχαρία


Μόνο καρχαρία δε περίμενε ότι θα έβλεπε μπροστά του ο νεαρός την ώρα που έκανε βουτιά...

Ο Αυστραλός Terry Tufferson φορώντας κάμερα στο κεφάλι του πήδηξε στα νερά της θάλασσας από το σημείο Manly's Jump Rock, στο λιμάνι του Σίδνεϊ..

Αυτό που κατέγραψε η κάμερα θα σας αφήσει άφωνους! Το βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου έχει ξεσηκώσει ερωτήματα για τον αν είναι αυθεντικό.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά


Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου, λόγω καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα σουηδο-πολωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Ηeart Failure", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άνδρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, όσοι έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα), είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν, επίσης, υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. μία έως δύο φέτες ζαμπόν) στην ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου, ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, όπως είπε η Βολκ, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επισήμανε ότι «πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους, να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν μία αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως είπαν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μύθοι και αλήθειες για τα δόντια σας!


1 . Είναι καλό να βουρτσίζεις τα δόντια σου μέχρι να ματώσουν ΜΥΘΟΣ

Όταν το βούρτσισμα δεν γίνεται σωστά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αποτριβών στα δόντια ή ακόμη και να υποχωρήσουν τα ούλα.

2. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ΑΛΗΘΕΙΑ

Μόνο το βούρτσισμα μπορεί να απομακρύνει τις αιτίες που καταστρέφουν τα δόντια και τα ούλα.

3. Τα κίτρινα (ίσια) δόντια είναι το ίδιο όμορφα με τα λευκά. ΜΥΘΟΣ

Το λευκό χαμόγελο αναδεικνύει το πρόσωπο και δείχνει τον άνθρωπο πιο νέο.

4.Το οδοντικό νήμα δεν είναι απαραίτητο για την στοματική υγεία ΜΥΘΟΣ

Στα σημεία που ενώνονται τα δόντια μεταξύ τους παραμένουν τα υπολείμματα των τροφών και μόνον με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι καθαρίζουν.

5. Ένα αστραφτερό χαμόγελο αυξάνει την σεξουαλικότητα ΑΛΗΘΕΙΑ

Αποτελέσματα των περισσοτέρων ερευνών αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο είναι πιο επιθυμητά στο αντίθετο φύλο.

6. Τα προβλήματα στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα δεν επηρεάζουν την γενικότερη υγεία του ανθρώπου ΜΥΘΟΣ

Το στόμα αποτελεί μέρος ενός γενικότερου συνόλου του σώματος και όπως όλα τα συστήματα του οργανισμού αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους.

7. Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα καθημερινά ΜΥΘΟΣ

Τα στοματικά διαλύματα δίνονται μόνο μετά από οδηγία του οδοντιάτρου.

8. Η «κακή πάστα» των δοντιών έχει σαν αποτέλεσμα να κάνω συνεχώς επαναλαμβανόμενες θεραπείες ΜΥΘΟΣ

Τα οδοντιατρικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά από τους οδοντιάτρους και το μόνο που απαιτείται μετά την σωστή οδοντιατρική διάγνωση και παρέμβαση είναι το βούρτσισμα ,το νήμα και κάθε 6 μήνες καθαρισμός. Έτσι πραγματικά ξεπερνιέται οριστικά η «κακή πάστα» των δοντιών.

9. Η ορθοδοντική «σιδεράκια» αφορά μόνο τα παιδιά ΜΥΘΟΣ

Η ορθοδοντική σαν θεραπεία μετακινεί και ισιώνει τα δόντια. Αυτό δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

10. Οι σύγχρονοι ειδικευμένοι οδοντίατροι δεν πονάνε τον ασθενή ΑΛΗΘΕΙΑ

Η σύγχρονη οδοντιατρική δεν στοχεύει μόνο στην σωστή αποκατάσταση αλλά και ταυτόχρονα στην ανακούφιση του ασθενή από το αίσθημα του πόνου, όπως επίσης και στην ανώδυνη οδοντιατρική.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίστε στο παιδί σας ένα κατοικίδιο


Πολλά χρόνια διαρκεί η συζήτηση σχετικά με το αν είναι καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα ή όχι. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί θετικοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να έχουν ζώα. Όχι μόνο γιατί τα κατοικίδια διδάσκουν στα παιδιά πολλές δεξιότητες της ζωής, αλλά επειδή είναι επίσης υπέροχοι και πιστοί φίλοι. Δείτε λοιπόν 10 βασικούς λόγους για να πάρετε ζωάκι στο παιδί σας.

1. Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα

2. Η αυτοπεποίθησή τους ανεβαίνει

3. Λιγότερες αλλεργίες και άσθμα

4. Μαθαίνουν στην άσκηση

5. Γίνονται περισσότερο ήρεμα και υπομονετικά

6. Απομακρύνουν ευκολότερα το άγχος και το στρες από τη ζωή τους

7. Διαβάζουν καλύτερα και γρηγορότερα

8. Αναγνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους

9. Μαθαίνουν τη δέσμευση

10. Μαθαίνουν την πειθαρχία


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γαρίδες και τα καβούρια νιώθουν... άγχος


Αυτή ήταν η άμυνά τους από παλιά για να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους.

Άγχος φαίνεται πως μπορούν να νιώσουν οι αστακοί, οι καραβίδες, οι γαρίδες, τα καβούρια και τα άλλα καρκινοειδή μαλακόστρακα σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι αυτοί οι υδρόβιοι οργανισμοί αισθάνονται πόνο. Οι συσσωρευόμενες επιστημονικές ενδείξεις ότι αυτά τα πλάσματα, όσο κι αν δεν τους φαίνεται εκ πρώτης όψεως, έχουν τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο, μάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον τρόπο που κανείς τα μεταχειρίζεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντανιέλ Κατέρ του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Μπορντό, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και τους «Times» της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησαν πειράματα με καραβίδες και βρήκαν ότι αυτές μπορούν να νιώσουν άγχος, ένα αίσθημα που ως τώρα θεωρείτο πολύ πολύπλοκο για τόσο πρωτόγονα ζώα.

«Οι καραβίδες είναι πρωτόγονες, υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια (πάνω από 200 εκατ.). Η ιδέα ότι αυτό το ζώο μπορούσε να νιώσει κάποιο άγχος, δεν φαινόταν δυνατή, όμως τα πειράματά μας μας πείθουν όλο και περισσότερο ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Κατέρ.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ένα δυσάρεστο ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν σε ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές με νερό, οι οποίες είχαν τόσο φωτεινά, όσο και σκοτεινά σημεία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μαλακόστρακα πήγαιναν πλέον μόνο στα σκοτεινά σημεία της δεξαμενής, μία σαφής ένδειξη ότι η προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία του «ηλεκτροσόκ» τα είχε πλέον αγχώσει και έτσι κρύβονταν.

Επίσης, κάνοντας τις κατάλληλες αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγχωμένα ζώα είχαν παράγει στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο ως αντίδοτο στο άγχος.

Η τελική επιβεβαίωση ήρθε, όταν οι γάλλοι επιστήμονες έκαναν στα αγχωμένα πλάσματα ένεση με ένα αγχολυτικό φάρμακο (λίμπριουμ). Αυτό είχε ως συνέπεια οι καραβίδες να πάψουν πλέον να επιδεικνύουν τόσο φοβική συμπεριφορά και να αρχίσουν πάλι να ξεμυτίζουν από τα σκοτεινές κρυψώνες τους, εξερευνώντας και τις φωτεινές περιοχές της δεξαμενής τους.

Όπως είπε ο Κατέρ, είναι πιθανό ότι το συναίσθημα του άγχους έχει αναπτυχθεί σε αυτά τα υδρόβια ζώα από πολύ παλιά για να τα βοηθήσει να επιβιώσουν από τους κινδύνους στο φυσικό περιβάλλον τους. Τέτοια αγχωτικά συναισθήματα οι επιστήμονες είχαν έως τώρα διαπιστώσει πως υπάρχουν σε πιο εξελιγμένα σπονδυλωτά ζώα, αλλά όχι σε ασπόνδυλα, όπως τα έντομα και τα καρκινοειδή μαλακόστρακα. Το άγχος θεωρείται μια πιο εξελιγμένη και πολύπλοκη αντίδραση σε σχέση με τον φόβο, που είναι μια αντίδραση σε μια άμεση απειλή.

Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, ο καθηγητής Μπομπ Έλγουντ του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ, επεσήμανε πως «είναι αδύνατο να ξέρουμε τι νιώθουν τα ζώα. Ξέρουμε τι αισθανόμαστε εμείς και γνωρίζουμε τι είδους συμπεριφορά σχετίζεται με αυτό (σ.σ. που νιώθουμε), όμως δεν μπορεί κανείς να ρωτήσει μια καραβίδα τι νιώθει. Τα μαλακόστρακα δείχνουν αυτή τη συμπεριφορά (σ.σ. του άγχους), όμως μερικοί θα αντιτείνουν πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι νιώθουν αγχωμένα με τον τρόπο που εμείς αγχωνόμαστε».



Διαβάστε περισσότερα...

Άχρηστα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες τραπεζών


Όταν η ανθρώπινη εγκληματική επινοητικότητα πιάνει... πάτο!

Θα περίμενε κανείς ότι ο σχεδιασμός μιας ληστείας είναι εξαντλητικός και περιλαμβάνει μάσκες, όπλα και τρόπους διαφυγής.

Ιδιαίτερο βάρος οφείλει δε να δοθεί στο μέσο της απειλής, καθώς από τον τρόμο που αυτό θα προκαλέσει θα ξεκλειδώσουν γρηγορότερα τόσο τα χρηματοκιβώτια όσο και οι ηρωικές συνειδήσεις των υπαλλήλων.

Κι όμως, υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που προσπαθούν να ληστέψουν με ό,τι βρουν μπροστά τους!

Κι αν βέβαια τα βλέπαμε στο σινεμά, θα λέγαμε ότι αυτά δεν γίνονται πουθενά, κατηγορώντας το σενάριο για τρύπες στην αληθοφάνειά του.

Έλα όμως που η πραγματικότητα βάζει και πάλι τα γυαλιά στον κινηματογράφο…

Κουτάλι



Απογευματάκι Ιανουαρίου στην ήσυχη πόλη του Τσάρλεστον, ο Michael Wallace λαχταρά ένα ντόνατ και πετάγεται μέχρι το γειτονικό ντονατάδικο για να πάρει μερικά. Σκοπεύει ωστόσο να το κάνει χωρίς να πληρώσει και δεν σκέφτεται μάλιστα το απλό: ότι τα ντονατάδικα είναι στις ΗΠΑ πόλος έλξης για όλους τους αστυνομικούς της περιοχής. Και πράγματι έτσι έγινε: ο αστυνομικός Matthew Donovan μπήκε στο κατάστημα για καφέ και ντόνατ όταν είδε τον δράστη να απειλεί τον ταμία με μεταλλικό αντικείμενο που ισχυριζόταν μάλιστα ότι επρόκειτο για μαχαίρι. Αφού τον ακινητοποίησε ο αστυνομικός, του ζήτησε να πετάξει το μαχαίρι, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί φυσικά καθώς δεν υπήρχε μαχαίρι, παρά μόνο ένα κουτάλι! Κουτάλι ξεκουτάλι, ο αποτυχημένος ληστής καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία…

Χειριστήριο PS3



Την ώρα που δεν είναι λίγοι αυτοί που εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους που κρύβουν τα videogames, αυτό δεν μπορεί να το είχαν σκεφτεί στα σίγουρα! Ήταν στη Φλόριντα λοιπόν όταν ο Cameron Pittman, έχοντας ήδη ληστέψει σαντουιτσάδικο, αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο και σε γειτονικό μπακάλικο. Έκανε όμως το Νο 1 λάθος της εγκληματικής ηθικής: παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος, καθώς τα δύο μαγαζιά ήταν μεσοτοιχία! Κι όταν συνελήφθη τελικά από την αστυνομία, είδαν με έκπληξη τα όργανα του νόμου ότι αντί για όπλο ο τύπος κράδαινε χειριστήριο της γνωστής παιχνιδομηχανής Playstation 3! Ελπίζουμε στη φυλακή να επιτρέπονται τουλάχιστον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια…

Νεροπίστολο



Την ώρα που τα ψεύτικα πιστόλια έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε ληστείες, κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ να κατεβάσει στην ιστορία του εγκλήματος φανταχτερό και πολύχρωμο νεροπίστολο ως όπλο! Η Michelle White λοιπόν, μητέρα τριών παιδιών, πήρε το κατακόκκινο νεροπίστολο του γιου της, εισέβαλε στο πρώτο εστιατόριο που βρήκε και απείλησε τον ταμία ότι θα τον σκότωνε λέει αν δεν έδινε όλες τις εισπράξεις. Παρά το γελοίο του πράγματος, ο άντρας δεν προέβαλε αντίσταση και της έδωσε τα 600 δολάρια που υπήρχαν στην ταμιακή, ανήσυχος προφανώς καθώς ήταν για τη νοητική κατάσταση της γυναίκας που τον απειλούσε με το κατάφωρα ψεύτικο όπλο. Όταν βέβαια την τσάκωσε η αστυνομία, ήταν κάτω από επήρεια ναρκωτικών ουσιών, πράγμα που ίσως εξηγεί την αποκοτιά. Θα έχει βέβαια 15 χρόνια στη διάθεσή της να το σκεφτεί καλύτερα, αφού σε τόσα καταδικάστηκε για την ένοπλη ληστεία…

Βεντούζα τουαλέτας



Ο Νεοϋορκέζος Lawrence Deptola πήρε σβάρνα τις τράπεζες της πολιτείας με το πλέον τρομακτικό όπλο που σκάρωσε ποτέ ο ανθρώπινος νους: τη βεντούζα της λεκάνης! Μπήκε σε τρεις τράπεζες κραδαίνοντας τη φονική βεντούζα του διατάζοντας τους ταμίες να βάλουν τα χρήματα σε σάκους, οι οποίοι προφανώς και έσκασαν στα γέλια και δεν τον πήραν στα σοβαρά, ζητώντας του ευγενικά να τους αδειάσει τη γωνιά. Οι μόνοι που τον πήραν στα σοβαρά ήταν οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν για τις «ένοπλες» απόπειρες και συνέλαβαν τον κωμικό διαρρήκτη, ο οποίος μετέφερε τα χιουμοριστικά του ταλέντα στην τοπική φυλακή…

Μπανάνα



Ο Λονδρέζος Robert Downey αγόρασε μια μπανάνα από το μπακάλικο της γειτονιάς του. Αντί να τη φάει όμως αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει για σκοτεινούς σκοπούς, όσο και αν το σκοτεινός δεν ταιριάζει συνήθως με μια κατά τα άλλα ακίνδυνη μπανάνα! Μπήκε λοιπόν σε πολυκατάστημα και απείλησε θεούς και δαίμονες, κάνοντας ωστόσο ένα μικρό αλλά καθοριστικό λάθος: η πλαστική σακούλα που χρησιμοποίησε για να μασκαρέψει το όπλο του ήταν διαφανής! Τα θύματα της ληστείας τον αγνόησαν λοιπόν επιδεικτικά, αν και οι φύλακες του εμπορικού τον πήραν στο κυνήγι, καθώς το όπλο του παραήταν ακίνδυνο. Ευτυχώς για αυτόν, η μπανάνα τον έσωσε από μια ζωή στης φυλακής τα σίδερα, καθώς έφαγε μόνο 7 χρόνια…

Σάλτσα μακαρονιών



Η Ophelia Neal όρμησε μέσα σε υποκατάστημα τράπεζας απαιτώντας όλα τα λεφτά, ισχυριζόμενη πως κρατούσε βόμβα. Τρομαγμένοι οι ταμίες την υπάκουσαν κι εκείνη βγήκε από την τράπεζα πλουσιότερη κατά μπόλικες χιλιάδες. Αφού μπήκε στο αμάξι της και έγινε καπνός, κατέφτασαν οι πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν τη βόμβα που είχε αφήσει στην τράπεζα, για να μην την ακολουθήσει λέει κανείς. Και βέβαια ανακάλυψαν ότι η τσάντα είχε μέσα κουτάκια με έτοιμη σάλτσα μακαρονιών! Δυστυχώς βέβαια για την τύπισσα, το να απειλήσεις κάποιον με βόμβα, ακόμα και αν δεν έχεις βόμβα, συνεχίζει να μετρά ως απειλή, γι’ αυτό λοιπόν και κατηγορήθηκε για ένοπλη επίθεση και εκρηκτικές ύλες(!), κάτι που θα τη φέρει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για μερικές δεκαετίες…

Εκτός συναγωνισμού: μπουκέτο με λουλούδια!



Ποιος είπε ότι οι ληστές δεν έχουν αισθήματα; Νεοϋρκέζος εισέβαλε λοιπόν σε τράπεζα με μπουκέτο λουλουδιών, φρεσκότατα, μην αμφιβάλετε, και τα έδωσε στην πρώτη γυναίκα ταμία που βρήκε διαθέσιμη. Ανησυχώντας μάλιστα για την υγεία της, έγραφε στην καρτούλα που συνόδευε τα άνθη: «Μην το παίζεις ήρωας». Φυσικά, μια τέτοια συμβουλή κοστίζει, καθώς το σημείωμα συνέχιζε και απαιτούσε όλα τα χαρτονομίσματα της τράπεζας! Ο άντρας, που παραμένει για την ώρα ασύλληπτος, είναι ο πιο ρομαντικός κλέφτης στα εγκληματολογικά χρονικά όλων των εποχών!



Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδικό ή όχι; Τι άθλημα ταιριάζει στο παιδί μου;


Αρκετοί γονείς διαπραγματεύονται το πρόγραμμα των παιδιών τους [και το δικό τους παράλληλα].. σχολείο, φροντιστήριο, αθλήματα. Ίσως η άθληση να συνωστίζεται στα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να την αφήνουμε στο περιθώριο. Μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του παιδιού μας και αν η απάντηση είναι θετική μήπως χρειάζεται να το ξανασκεφτούμε;

Δεξιότητες ζωής. Κρατήστε το ως τον πιο σημαντικό λόγο που περικλείει και αρκετά από αυτά που ακολουθούν. Μέσα από τη συμμετοχή στον αθλητισμό τα παιδιά μαθαίνουν και εξασκούν δεξιότητες ζωής τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν και σε άλλα πλαίσια εκτός γηπέδου όπως, το σχολείο [για αυτό και ονομάζονται δεξιότητες ζωής]. Συνεπώς, είναι πρωταρχικό μέλημα των προπονητών που αποτελούν και πρότυπο για τα παιδιά να παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης αυτών. Οι δεξιότητες ζωής ενισχύονται και εξασκούνται επίσης και μέσω της ψυχολογικής προπόνησης [mental training].

Διασκέδαση

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό αποτελεί για το παιδί πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης. Όταν το παιδί θα πάψει να διασκεδάζει θα σταματήσει και τον αθλητισμό.

Δόμηση χαρακτήρα – διαχείριση ματαίωσης

Ο αθλητικός χώρος προσφέρει ευκαιρίες και εμπειρίες στο παιδί που δομούν και επηρεάζουν το χαρακτήρα του, την αυτο-εικόνα του, την αυτοεκτίμηση του. Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι το παιδί μαθαίνει τη ματαίωση, δηλαδή ότι δεν μπορεί [να απαιτεί] συνέχεια να νικά αλλά μαθαίνει ότι και η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού. Κατ’ επέκταση μαθαίνει τρόπους να τη διαχειρίζεται μέσα από τη διαφορετική αντιμετώπιση και νοηματοδότηση της νίκης και της ήττας.

Στόχοι

Το παιδί μαθαίνει να βάζει στόχους, να ξέρει τι πραγματικά θέλει και πώς μπορεί να το καταφέρει, να παρακολουθεί την πορεία του και να τη ρυθμίζει ή να την τροποποιεί προς τον επιθυμητό στόχο όταν βλέπει να παρεκκλίνει. Στόχος σημαίνει δέσμευση σε αυτό που θέλω. Παράδειγμα ενός απλού στόχου είναι η συνέπεια του παιδιού στην ώρα της προπόνησης που για να γίνει μαθαίνει να προγραμματίζει το σχολικό του διάβασμα [δεξιότητα ζωής].

Επικοινωνία - Σύναψη φιλικών σχέσεων – Κοινωνικοποίηση

Ο αθλητικός χώρος είναι ιδιαίτερα βοηθητικός για να έρχεται το παιδί σε επαφή με άλλα παιδιά, να μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες, να εξασκεί τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και μέσα από την ανατροφοδότηση να βελτιώνει κάποια επικοινωνιακά κενά

Συνεργασία – Ομαδικότητα

Το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται, να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα παιδιά για ένα ωραίο αποτέλεσμα, δεν είναι μόνο ένας αυτός που θα κάνει τη διαφορά – αυτό δίνει ικανοποίηση στο παιδί και ενισχύει έμμεσα και την δική του αίσθηση ότι μπορεί και είναι σημαντικό για την ομάδα του.

Καλύτερη σχέση γονέα – παιδιού

Η μεταφορά του παιδιού στις προπονήσεις, η συζήτηση στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι για τις εμπειρίες που θέλει το παιδί να μοιραστεί από εκεί καθώς και η από κοινού εξάσκηση των δεξιοτήτων ζωής που μαθαίνει στον αθλητικό χώρο ενισχύει το δεσμό γονέα-παιδιού. Αυτό είναι εφικτό όταν ο στόχος των γονέων είναι κοινός με αυτόν του παιδιού δηλαδή η διασκέδαση του παιδιού και για να γίνει αυτό χρειάζεται οι γονείς να τροποποιήσουν τις δικές τους προσδοκίες για την πορεία του παιδιού στο άθλημα του.

Ενίσχυση δεξιοτήτων των γονέων

Οφέλη από τη συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα έχουν και οι ίδιοι οι γονείς καθώς έρχονται σε επαφή με άλλους γονείς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, συζητάνε, νιώθουν ότι ανήκουν στην ίδια ‘αθλητική οικογένεια’, κάνουν φίλους και μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες. Συνεπώς, έξω από το γήπεδο εξασκούν [ή αποκτούν] τις ίδιες δεξιότητες με το παιδί τους.

Καλή φυσική κατάσταση [οπτικοκινητικό συντονισμό, αντοχή] και Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η άθληση του παιδιού σε συνδυασμό με μια καλή διατροφή δομεί ένα πιο γερό οργανισμό περιορίζοντας τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο μικρό πτηνό του κόσμου


Το μέγεθος μίας αγριομέλισσας έχει το πιο μικρό πουλί του κόσμου ενώ είναι ελαφρύτερο από ένα κέρμα.



Το Bee Hummingbird ενδημεί στην Κούβα και το μήκος του είναι περίπου 5 εκατοστά, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 2 γραμμάρια. Τα χρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, παρουσιάζοντας ροζ, πορτοκαλί και γαλάζια χρώματα στο φτέρωμά του.



Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να πετάξει εμπρός και πίσω, ενώ μπορεί να κουνήσει τα φτερά του μέχρι 80 φορές το δευτερόλεπτο, γεγονός που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν μια αχνή θαμπάδα.



Το μικροσκοπικό του μέγεθος του επιτρέπει να μετακινείται γρήγορα από το ένα λουλούδι στο άλλο, αριθμώντας περί τις 1.500 επισκέψεις σε άνθη ημερησίως.



Το Bee Hummingbird ήταν παλαιότερα πολύ διαδεδομένο, αλλά στις μέρες μας είναι σπάνιο, κινδυνεύοντας ακόμη και με εξαφάνιση.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού και πως αντιμετωπίζονται


Το καλοκαίρι παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένες δερματοπάθειες οι οποίες οφείλονται είτε στις ψηλές θερμοκρασίες, είτε στην υγρασία, είτε σε ορισμένες κοινές καλοκαιρινές συνήθειες, π.χ. να περπάτάμε ξυπόλητοι στις παραλίες.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ. Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που ανήκουν στην φυσιολογική χλωρίδα της φύσης. Μπορούν όμως να γίνουν παθογόνοι για τον άνθρωπο όταν πολλαπλασιαστούν στο δέρμα του όταν επικρατούν ιδανικές γι’αυτούς συνθήκες, που είναι η υγρασία και η ψηλή θερμοκρασία,δηλ στα σημεία που ιδρώνουμε. Οι συχνότερες μυκητιάσεις είναι είται η ποικιλόχρους πιτυρίασις που εμφανίζεται με την μορφή μικρών λευκών κηλίδων κυρίως στον κορμό και τα χέρια και η δερματοφυτία των μηρογεννητικών πτυχών, με την μορφή κόκκινων πλακών με έντονο τσούξιμο και ήπιο κνησμό. Η θεραπεία τους είναι εύκολη όταν γίνεται από τον δερματολόγο και δύσκολη όταν δίνεται φάρμακο από τον/την φίλο μας ή φαρμακοποιό
Πρόληψη γίνεται με συχνό πλύσιμο μετά από έντονη εφίδρωση και πολύ καλό στέγνωμα και να μην μένουμε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιώ.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ ΠΕΛΜΑΤΩΝ Οι μυρμηκίες οφείλονται σε ιό και μεταδίδονται επειδή το καλοκαίρι περπατάμε συνήθως ξυπόλητοι στις παραλίες και κυρίως τις οργανωμένες, όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι. Εμφανίζονται με την μορφή μικρών ή μεγάλων ογκιδίων ιδιαίτερα επώδυνων στην πίεση. Η θεραπεία τους γίνεται με τοπικά σκευάσματα ή με κρυοπηξία , laser , διαθερμοπηξία. Προληπτικά δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πιθανόν να οφείλονται στην χαλαρότητα των διακοπών και στις συχνές αλλαγές ερωτικών συντρόφων . Προληπτικά μέτρα είναι μόνο η χρήση προφυλακτικών.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 ερωτήσεις για να βρεις το σκοπό στη ζωή σου


Ο σκοπός ή το νόημα της ζωής είναι ένα παλιό φιλοσοφικό ερώτημα από εκείνα για τα οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Για ποιόν λόγο είμαστε εδώ; Τι είμαστε; Από που προερχόμαστε; Ποιός είναι ο σκοπός μας;Τι έχει σημασία στη ζωή; Η αναζήτηση και η εύρεση νοήματος είναι θεμελιώδη στοιχεία της προσωπικής μας εξέλιξης. Πολλές φορές, η ανάγκη αυτή της αναζήτησης και απόδοσης νοήματος προκύπτει και στην ψυχοθεραπεία σε διάφορες εκδοχές: όχι μόνο χρειαζόμαστε να αποδόσουμε ένα νόημα ή σκοπό σε αυτά που μας συμβαίνουν αλλά η γνώση ότι σαν άνθρωποι έχουμε έναν απώτερο σκοπό μπορεί να είναι στήριγμα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Πράγματι, έχω συχνά παρατηρήσει ότι όταν σαν άνθρωποι αναγνωρίζουμε ένα σκοπό ή μια κατεύθυνση στη ζωή μας , κάνουμε το πρώτο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση.

Ο σκοπός της ζωής λοιπόν πέρα από ένα φιλοσοφικό ερώτημα μπορεί να είναι ένα προσωπικό ερώτημα. Ο καθένας από μας έχει το δικό του νόημα, το δικό του σκοπό. Στην πορεία της ζωής, μπορεί να ξεχάσουμε αυτό το σκοπό ή ακόμα και να αμελήσουμε να τον μάθουμε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να ανακαλύψουμε ποιό ειναι το δικό μας νόημα.

Οι 7 ερωτήσεις που ακολουθούν προορίζονται για να σε βοηθήσουν να καθορίσεις ποιός είναι ο προσωπικός σου σκοπός:
Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε,

  1. Ποιά νομίζεις ότι είναι τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά χαρίσματα που έχεις ως άνθρωπος; Σκέψου τουλάχιστον πέντε τέτοια χαρίσματα.
  2. Τι σου αρέσει να κάνεις λιγότερο; Τι σε κουράζει ή σε κάνει να βαριέσαι;
  3. Εάν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός και ήξερες ότι μπορείς μόνο να επιτύχεις, ποιός θα ήσουν, τι θα έκανες, τι θα είχες;
  4. Τι σε κάνει να χαμογελάς;
  5. Φαντάσου ότι είσαι 8 ετών και ότι κοιτάς μπροστά στο μέλλον σου με την φαντασία,την αισιοδοξία και τη σιγουριά ενός παιδιού. Τι όνειρα θες να εκπληρώσεις;Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;
  6. Τώρα φαντάσου ότι είσαι 80 ετών κι ότι κοιτάς το παρελθόν σου με τη σοφία και τη γνώση ενός σοφού ηλικιωμένου.Για τι πράγμα είσαι περήφανος; Τι μετανιώνεις που δεν έκανες; Ποιές από τις πράξεις σου θα άλλαζες και ποιές όχι;
  7. Φαντάσου ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σέβεσαι περισσότερο συζητούν για σένα. Τι θετικά πράγματα θα ήθελες να λένε για σένα, τη συνεισφορά σου, τα επιτεύγματα σου;

Πολλές φορές η ζωή μας «προγραμματίζεται» από εμάς ή τους άλλους με τέτοιο τρόπο ώστε παραλείπουμε να κατανοήσουμε τον πραγματικό μας σκοπό. Χτίζουμε την εικόνα του εαυτού μας με βάση το επάγγελμα, τη μόρφωση και τους διάφορους άλλους ρόλους που αναλαμβάνουμε στην κοινωνία. Πέρα όμως από όποιους ρόλους μας χαρακτηρίζουν, υπάρχει μέσα μας «ένας βαθύτερος σκοπός» ένας σκοπός που σχετίζεται άμεσα με την ευτυχία και την αίσθηση της προσωπικής εκπλήρωσης. Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παραπάνω ερωτήσεις χωρίς να λογοκρίνεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Δεν έχει σημασία εάν μέχρι σήμερα δεν έχεις καταλάβει ή προσπαθήσει να πραγματοποιήσεις τον σκοπό σου. Ποτέ δεν είναι αργά, εάν πιστεύεις ότι δεν είναι αργά.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες


H ημικρανία είναι μια μορφή χρόνιου πονοκεφάλου που εντοπίζεται συχνά στο ήμισυ εμπρός του κεφαλιού. Η διάρκεια του πονοκεφάλου διαρκεί από ώρες έως μέρες. Εκτός από τον πονοκέφαλο συνήθως έντονο ,ο πάσχων έχει κ τάση προς έμετο κ ναυτία κ συχνά αναζητάει σκοτάδι και ηρεμία.
όσοι πάσχουν από ημικρανία συχνά έχουν πρόδρομα συμπτώματα ,την λεγόμενη αύρα,κάποιο μούδιασμα στα άκρα ελαφρύ,συμπτώματα από τα μάτια…
είναι σημαντικό για τα άτομα που καταλαβαίνουν την έναρξη της ημικρανίας να ξεκινούν αγωγή με αναλγητικά πριν οργανωθεί ο πονοκέφαλος και να είναι μακρυά από παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Ο ακριβής μηχανισμός της έκλυσης του πονοκεφάλου αυτού του τύπου δεν είναι γνωστός. Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της κρίσης πέφτει η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο,γεγονός που πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που ενισχύουν τον πονοκέφαλο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ σχετίζονται με την έναρξη της ημικρανίας είναι:
1. το στρες
2. οι ορμόνες όπως οιστρογόνα,σχετίζεται με την έναρξη της περιόδου.Χαρακτηριστικό είναι ότι κ η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας.
3. κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρασί η σοκολάτα,τα τυριά,η ασπαρτάμη, ο καφές έχουν σχέση με την πρόκληση κρίσης.
4. η νηστεία επίσης κάνει πιο έντονη μια κρίση
5.οι έντονοι θώρυβοι,μυρωδιές,τα ταξίδια, η πολύ ζέστη
6. η σωματική κούραση
7. η σεξουαλική πράξη
8. ορισμένα φάρμακα

ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ημικρανίας σπουδαίο ρόλο παίζουν τα εξής:
1. η κατανάλωση αφθονου νερού
2. η κατανάλωση σε λιπαρά ψάρια
3. τα συμπληρώματα διατροφής,μετά απο ενημέρωση και συνταγογράφηση απο γιατρο Mg & vitB12
4. τα ω΄ριμα τυριά οπως τσέναρ,παρμεζάνα,κασέρι κλπ π΄ρεπει να αποφευγονται γιατι περιέχουν τυραμίνη η οποία σχετίζεται με το 15% των επεισοδείων
5. τυραμίνη επίσης περιέχουν η μπανάνα,σύκα,σταφίδες,τα καπνιστά,τα κουκιά,φασόλια,τα παστά,τα λουκάνικα.
6. η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφευγεται επίσης λόγω των αγγειοσυσπαστικών ιδιοτήτων που εχει
7. τα πρόσθετα τροφών όπωσ η ασπατράμη,το γλυκονικό νάτριο,το γλουταμινικό κ.α. ενισχυτικά και συντηρητικά
8. η κατανάλωση καφέ ή η απότομη διακοπή του
9. τροφές που περιέχουν μαγιά

μετά την έναρξη η κρίση ημικρανίας μπορεί να γίνει όλο κ πιο έντονη και η διάρκεια του πόνου κυμαίνεται από 4 εως 72 ώρες. σε ένα ποσοστό 2% κρατάει 5 -7 ημέρες.

Για την διαφορική διάγνωση της ημικρανιας από άλλες παθήσεις γίνεται μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός απαραίτητο από το ιστορικό και την κλινική εικόνα του πονοκεφάλου.
Η ημικρανία συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες έχωντας σχέση με την εμμηνο ρύση και ένα σημαίο καμπής της είναι η περίοδος της εμμηνόπαυσης.

Για την αντιμετώπιση του έντονου πονοκεφάλου καλό είναι όπως είπαμε να χοτρηγούνται φάρμακα πριν ακόμα οργανωθεί η κρίση και φτάση στην μεγαλύτερη ένταση ο πόνος. τα πιο συχνά φάρμακα είναι τα αναλγητικά τύπου παρακεταμόλης ή σε συνδυασμό με κωδεϊνη,τα αντιφλεγνονώδη,οι τριπτάνες. Κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στη χορηγηση των φαρμάκων αυτών. Επικουρικά χορηγούνται αντιεμετικά και αγχολυτικά.

Κατά την χρόνια φάση η πρόληψη έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αποφεύγοντας εκλυτικούς παράγοντες όπως προαναφέραμε ,μπορούν επίσης να χορηγηθούν μικρές δόσεις (οχι θεραπευτικές) από ομάδες φαρμάκων όπως είναι τα αντιεπιληπτικά,αντικαταθλιπτικά,οι β-αναστολείς.

Στο ιατρείο πόνου μετά τη λήψη του ιιστορικού και φυσική εξέτασης κατά την οξεία φάση χορηγούνται φάρμακα με τοπική διήθηση που δρούν στις μυικές ομάδες εκείνες που πυροδοτούν τον πόνο. Αυτό μπορεί να γίνει κ προληπτικά σε όσους έχουν πολύ συχνά (περίπου κάθε μήνα) ένα επεισόδειο ημικρανίας και όταν η διάρκεια είναι πάνω από 3 μέρες.Τα απότελέσματα ειναι πολύ καλά όταν από μελέτες φαίνεται ότι με τη μέθοδο της τοπικής διήθησης φαρμάκων τα επεισόδεια είναι πιο αραιά και η ένταση όπως και η διάρκεια του πόνου μειώνονται.

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά αλλά υπό την παρακολούθηση από ειδικό όπως είναι ένας νευρολόγος ή αναισθησιολόγος που ασχολείται με αυτο.
Επειδη η χορήγηση των παυσίπονων μπορεί να γίνεται εμπειρικά και σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει ο κίνδυνος πέρα από τις παρενέργειες των φαρμάκων ,ο οργανισμός να μπει σε έναν φαυλο κύκλο και να αναπτ΄υξει ένα είδος ανοχής σε αυτά τα φάρμακα που δεν θα δρούν όταν ο πόνος επανέρχεται.
Ετσι σωστο είναι κάποιος που υποφέρει από ημικρανία να απευθυνθει σε έναν ειδικό νευρολόγο ή αναισθησιολόγο σε ιατρείο πόνου.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 άτομα που πρέπει να έχετε δίπλα σας μετά το χωρισμό


Ο χωρισμός είναι μία δύσκολη φάση στη ζωή ενός ατόμου. Αλλάζει όλη του η ζωή. Χάνεται η ασφάλεια και η ισορροπία που είχε μέχρι στιγμής. Την περίοδο αυτή πρέπει να έχει κοντά του άτομα που μπορούν να είναι βοηθητικά και να τον στηρίξουν.
  • Ένα άτομο που σας αγαπά πραγματικά: Μπορεί να είναι ένα συγγενικό πρόσωπο (μητέρα, πατέρας, αδελφή…) ή κάποιος φίλος. Σημασία έχει να είναι δίπλα σας τη στιγμή εκείνη στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας σας. Κάποιος που σας νοιάζεται πραγματικά χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα.
  • Ένας φίλος που δεν θα σας κρίνει. Όταν χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σας μπορεί να αντιδράσετε υπερβολικά κάνοντας πράγματα που αργότερα ίσως και να μετανιώσετε. Δεν μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος που δεν κατανοεί το ψυχικό σας πόνο και κρίνει τις πράξεις. Το να σας γεμίσει με ενοχές δεν βοηθά.
  • Ένας φίλος που έχει περάσει απ΄τη θέση σας. Τον έχετε ανάγκη γιατί μπορεί να καταλάβει ακριβώς αυτό που βιώνετε. Έχει περάσει απ΄τη θέση σας και ξέρει.
  • Ένας φίλος ρεαλιστής. Παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς μπορεί να σας επαναφέρει αστραπιαία στην πραγματική ζωή κάθε φορά που νιώθετε πως όλα καταρρέουν και κατηγορείτε τον εαυτό σας γι΄αυτό. Οι φράσεις «Τα έχει ζωή», «Η ζωή είναι σκληρή», «Πρέπει να συνέλθεις γιατί η ζωή περνά» είναι οι αγαπημένες του.
  • Ένας φίλος που παριστάνει το «Συνήγορο του Διαβόλου». Η συμβολή του στο χωρισμό σας είναι εξίσου σημαντική. Είναι εκείνος που σκοπεύει να σας παρουσιάζει την αντίθετη πλευρά όλων όσων ισχυρίζεστε.
  • Ένας φίλος που θα σας εμπνεύσει να συνεχίσετε να ζείτε και να παλεύετε για τη ζωή. Θα σας βοηθήσει να ξανακάνετε τα πρώτα σας βήματα επαγγελματικά και θα σας γεμίσει με αυτοπεποίθηση.
  • Ένας φίλος που εκπροσωπεί τη ζωή. Είναι εκείνος που θα σας πιέσει να αρχίσετε να βγαίνετε και να κοινωνικοποιήστε και πάλι.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι καλό να υπάρχουν στη ζωή σας και να παίζει ο καθένας το δικό του ρόλο. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η δυσκολία όταν υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που σας αγαπούν και σας στηρίζουν τα πράγματα είναι καλύτερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαγική φόρμουλα για κάψιμο λίπους λίγο πριν τις διακοπές


Μπορεί να μην έχεις πολύ χρόνο ακόμα πριν ξεχυθείς στις παραλίες και αποκαλύψεις για ακόμη μία φορά το σώμα σου αλλά με τις συμβουλές που σου δίνει η trainer, Alycia Stevenin, θα καταφέρεις να κάψεις πολύ λίπος και να επιταχύνεις τη διαδικασία! Δες πώς..

“Το κλειδί για να κάψεις λίπος είναι η παρεμβατική προπόνηση πάνω στο διάδρομο”, είπε η Alycia και συνέχισε, “Αν ανεβάζεις τους παλμούς της καρδιάς σου για μικρά χρονικά διαστήματα αυτό θα σε βάλει στη ζώνη για κάψιμο λίπους”.

Αντί να μπλέκεις με πολύπλοκες προπονήσεις πάνω στο διάδρομο ακολούθα την παρακάτω διαδικασία..

Ξεκίνα περπατώντας για 30 δευτερόλεπτα και τρέχοντας σπριντ δίνοντας τα όλα για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αν μπορέσεις να το κάνεις αυτό για 30 με 45 λεπτά τότε σίγουρα θα κάψεις πολύ λίπος.

Η Alycia μάλιστα προτείνει να σταματάς που και που και να κάνεις ασκήσεις ενδυνάμωσης για να συνδυάζεις την αερόβια άσκηση με την ενδυνάμωση. Πιο συγκεκριμένα λέει: “Πολλαπλασίασε τα αποτελέσματα της προπόνησής σου προσθέτοντας και ασκήσεις ενδυνάμωσης σε αυτήν. Κάνε την εναλλαγή του περπατήματος και του τρεξίματος για 4 λεπτά και έπειτα σταμάτα και κάνε ένα λεπτό πους απς και καθίσματα. Έπειτα ξανανέβα στο διάδρομο και επανέλαβε την αρχική διαδικασία για άλλα 4 λεπτά. Ξανακατέβα και κάνε για ένα λεπτό πους απς και καθίσματα. Επανέλαβε όλη αυτή τη διαδικασία 6-8 φορές και θα νιώσεις το μεταβολισμό σου να έχει πάρει φωτιά”.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο γιατρό;


Μήπως η επίσκεψη στο γιατρό ή στον οδοντίατρο είναι για εσάς ένας μικρός εφιάλτης; Αν ναι, καιρός να χαράξετε νέο... στρατηγικό πλάνο, ώστε το παιδί σας σιγά, σιγά να αποδεχτεί τη διαδικασία και να πάψει να αντιδρά.

Όπως εξηγούν στο βιβλίο τους Mini Methods or Madness (Μικρές μέθοδοι ή απόλυτη τρέλα, εκδ. Peterson) οι συγγραφείς Janie και Roger Peterson για να κάνουμε την επίσκεψη στο γιατρό πιο ανώδυνη για το παιδί, καλό είναι να μην το βομβαρδίσουμε με λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, γιατί αυτό ενδέχεται να στρεσάρει το παιδί και πέρα από άγχος να του δημιουργήσει ένταση και φοβίες.

Σημαντικό είναι να μην δείχνουμε και οι ίδιοι αγχωμένοι, γιατί αυτό θα περάσει στο παιδί. Έτσι, κάνουμε ότι μπορούμε για να εισπράξει πως είναι μια συνηθισμένη βόλτα που κάνουμε μαζί, χωρίς να τους δημιουργούμε υπερένταση.

Καλό είναι να φτάσουμε λίγο νωρίτερα στο ραντεβού μας, ώστε το παιδί να έχει λίγη ώρα για να νιώσει άνετα στο νέο περιβάλλον. Όταν μας δεχτεί ο παιδίατρος καλό είναι να μην ξεκινήσει αμέσως η εξέταση, αλλά να γίνει πρώτα μια μικρή συζήτηση με το γιατρό ώστε πρώτα να νιώσει άνετα μαζί του.

Αυτό, βέβαια, δεν εξασφαλίζει πως το μικρό μας δεν θα βάλει τα κλάματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αν αυτό συμβεί, καλό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί πως όταν εκείνο κλαίει ο κανόνας του ιατρείου λέει ότι οι γονείς πρέπει να βγουν έξω. Αν πιστεύουμε πως είναι σε φάση να το αντέξει, βγαίνουμε για λίγο έξω αφήνοντάς το μόνο με το γιατρό για λίγα λεπτά και επιστρέφοντας το επιβραβεύουμε για την άψογη συμπεριφορά του. Αυτή η ενθάρρυνση του δημιουργεί αυτοπεποίθηση και σιγά, σιγά το βοηθά να ξεπεράσει το φόβο του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρήσεις της μουστάρδας που δεν γνωρίζετε


Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έφεραν τη μουστάρδα από την Αίγυπτο και χρησιμοποιούσαν τους σπόρους για να αρωματίζουν το χυμό από σταφύλι που τον ονόμαζαν «must». Έτσι πιστεύεται ότι πήρε το όνομα της η μουστάρδα.

Εκτός, όμως, από τη χρήση της στη μαγειρική, η μουστάρδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την υγεία, αλλά και για την ομορφιά.

Απαλύνετε τους πόνους της πλάτης

Κάντε ένα μπάνιο σε κίτρινη μουστάρδα για να απαλλαγείτε από τους πόνους στην πλάτη, αλλά και τους πόνους της αρθρίτιδας. Απλά ρίξτε 175 - 240ml μουστάρδα μέσα στο ζεστό νερό και γεμίστε την μπανιέρα. Ανακατέψτε καλά και μείνετε μέσα στο νερό για 15 λεπτά. Αν δεν έχετε χρόνο για μπάνιο μπορείτε να τρίψετε τη μουστάρδα άμεσα στις πληγείσες περιοχές. Χρησιμοποιείτε μόνο ήπια κίτρινη μουστάρδα και φροντίστε να την δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή. Η αδιάλυτη μουστάρδα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε τη για να ανακουφιστείτε από το κρύωμα

Τρίψτε το στήθος σας με παρασκευασμένη μουστάρδα, ενυδατώστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό, στύψτε τη, και τοποθετήστε τη πάνω από τη μουστάρδα.

Κάντε μια μάσκα προσώπου

Βάλτε στο πρόσωπό σας λίγη ήπια κίτρινη μουστάρδα για να χαλαρώσει και να τονώσει την επιδερμίδα σας. Δοκιμάστε το σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι ερεθιστικό.

Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρό το αρκουδάκι της Πίνδου


Νεκρό βρέθηκε το αρκουδάκι που πριν από λίγες ημέρες σκαρφάλωνε μαζί με τη μητέρα του τους ασβεστολιθικούς πύργους του Ζαγορίου.

Το μόλις δύο μηνών αρκουδάκι δεν κατάφερε όμως να επιβιώσει αφού για άγνωστο λόγο χωρίστηκε από τη μητέρα του και βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες να περιπλανάται μόνο του κοντά στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου. Δυστυχώς πριν φθάσει το μεικτό κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και του Δασαρχείου Ιωαννίνων για να το βοηθήσουν, το μικρό αρκουδάκι ξεψύχησε στο δρόμο.

Οι πιθανότερες αιτίες είναι η φόλα ή η ασιτία. Όπως είπαν κάτοικοι της περιοχής, το αρκουδάκι για περίπου μια εβδομάδα περιπλανιόταν στα βουνά και τις χαράδρες της περιοχής και όλοι θεώρησαν ότι κάπου κοντά του θα βρίσκεται και θα το επιτηρεί η μητέρα του. Επειδή όμως οι μέρες περνούσαν και η μητέρα δεν φαινόταν πουθενά, αποφάσισαν να ειδοποιήσουν τον Φορέα και το Δασαρχείο. Ήταν όμως αργά, αφού το άτυχο ζώο ψυχορραγούσε...

Το άψυχο αρκουδάκι, μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, ώστε μετά από τις απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Όπως τόνισε ο υπάλληλος του Δασαρχείου Νίκος Βρακότας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο περιστατικό. Από την πλευρά του ο σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου Θανάσης Κοράκης, τόνισε πως παρά την αναζήτηση που έγινε στην γύρω περιοχή δεν βρέθηκαν ίχνη της μητέρας αρκούδας, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αυτή να έχει χάσει τη ζωή της...

Δείτε το βίντεο με την αναρρίχηση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρώμε πολύ όταν δεν έχουμε αυτοεκτίμηση - Μάθε γιατί


Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για τα αίτια μιας διατροφικής συμπεριφοράς η οποία εμφανίζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο.

Ας δούμε αρχικά ποιες μπορεί να είναι οι καταστάσεις ή τα χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση υπερφαγίας. Σημειώνουμε ότι κάποιος μπορεί να διακατέχεται από μία από αυτές τις καταστάσεις ή από συνδυασμό μερικών από αυτές.

Βιολογικά αίτια:

ενδέχεται να εμφανίζεται διαταραχή στην έκκριση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών ή ορμονών που σχετίζονται με τον έλεγχο της παρόρμησης, την κατάθλιψη, τη ρύθμιση της πείνας ή του κορεσμού.

Ψυχοσυναισθηματικά αίτια:

-αυτοεκτίμηση: ενδέχεται να παρατηρείται χαμηλή αυτοεκτίμηση, που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων και αυτοπειθαρχίας.

-δυσκολία στη συναισθηματική έκφραση: ενδέχεται το άτομο να μην έχει μάθει να αναγνωρίζει, να εκφράζει και/ή να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του και να προσπαθεί να τα εκφράσει μέσω διατροφικών συμπεριφορών (π.χ. τρώει από άγχος, επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος του).


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθες κρίση πανικού: Tι μπορεί να πηγαίνει στραβά στη ζωή σου;


Όταν κάτι δεν πηγαίνει πολύ καλά στον ψυχικό μας βίο, οφείλουμε στον εαυτό μας (και στους γύρω μας!) να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, όπως θα κάναμε με έναν πονόδοντο ή με μια άλλη σωματική ενόχληση. Αφού λοιπόν αποφασίσουμε ότι όντως κάτι μας συμβαίνει (και δεν επιμένουμε στην άρνηση του προβλήματος), με τη βοήθεια ενός ειδικού θα πρέπεινα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση. Ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο αντιμετώπισης θα επιλεγεί (εξαρτάται από το πρόβλημα, την ένταση, τη φύση, κτλ) η ενημέρωσή μας πρέπει να είναι απαραίτητη. Και μόνο αν εντοπιστεί η ρίζα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πιο αποτελεσματικά. Το να δούμε τα αίτια ενός προβλήματος όπως είναι οι κρίσεις πανικού απαιτεί ωριμότητα και δύναμη ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτοκριτική (π.χ. στον τρόπο ζωής μας) και κριτική (π.χ. στο οικογενειακό μας περιβάλλον).

Τί είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί μερικούς ανθρώπους στο να βιώσουν μια τόσο δυσάρεστη εμπειρία, όπως είναι η κρίση πανικού; Γιατί άλλοι το παθαίνουν και άλλοι όχι; Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, καθώς τα αίτια των αγχωδών διαταραχών είναι πάρα πολύ στενά περιπλεγμένα με την προσωπική ιστορία και το φάσμα των προσωπικών εμπειριών του καθενός μας προσωπικά.

Η κρίση πανικού είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης σε μια κατάσταση. Για να αποτελέσει πρόβλημα αυτή η αντίδραση, θα πρέπει να είναι δυσανάλογη του κινδύνου. Το να έχουμε ταχυπαλμία όταν μας επιτίθεται με όπλο κάποιος στο δρόμο, είναι φυσιολογική αντίδραση, ανάλογη δηλαδή του πραγματικού κινδύνου. Το να βρεθούμε όμως σε ένα σούπερμάρκετ και να ψωνίζουμε δεν αποτελεί ικανό λόγο για να μας κοπεί η ανάσα και να μουδιάσουμε. Τί είναι λοιπόν αυτό που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει τόσο στρες, που να έχουν τόσο υπερβολικές αντιδράσεις (κρίσεις πανικού), σε απλές στιγμές της καθημερινότητας χωρίς προφανή ρεαλιστικό κίνδυνο;

Σύμφωνα με τον Bertil Hjert, τα 5 βασικότερα αίτια των κρίσεων πανικού είναι τα εξής:

Κληρονομικότητα: ο τύπος προσωπικότητας που έχουμε από τη γέννησή μας, καθορίζει την αντοχή μας στην ψυχική αναστάτωση. Μερικοί άνθρωποι είναι "προγραμματισμένοι" με μεγαλύτερες ικανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα από ό,τι κάποιοι άλλοι.

Υπερπροστατευτικοί-αγχώδεις γονείς. Οι γονείς που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα υπερβολικής προσοχής. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στάση που έχει κανείς απέναντη στον κόσμο. Σίγουρα όλοι οι γονείς ανησυχούν, αλλά μερικοί είναι φοβικοί, υπερπροστατευτικοί και πολύ αγχώδεις, και αυτά τα βιώματα περνούν και εντυπώνονται στο παιδικό μυαλό, με αποτέλεσμα να αποκτούμε άλλη μια προδιάθεση σε αγχώδεις αντιδράσεις.

Υπερβολικές απαιτήσεις των γονιών. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά μερικοί δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές δυνατότητες των παιδιών τους και θέτουν υπερβολικά ψηλά τον πήχυ. Αυτές οι προσδοκίες δημιουργούν μεγάλο βάρος σε μια παιδική ψυχή, καθώς και μια αίσθηση ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι ποτέ δε θα είναι αρκετά καλοί για τους γονείς τους.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από φόβο να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις ή καινούριους ανθρώπους στη ζωή μας. Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το καινούριο με ενθουσιασμό, και άλλοι με φόβο και αποφυγή.

Υπερβολικό άγχος. Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι το άγχος είναι εξαιρετικά ζημιογόνο στη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία. Υπάρχουν πολλά είδη και επίπεδα άγχους, που μπορεί να εντοπίζονται είτε στην καθημερινότητά μας (αγχογόνο περιβάλλον, πιεστική εργασία, κτλ), σε γεγονότα ζωής (π.χ. χωρισμός, θάνατος, φυσική καταστροφή), κτλ. Όταν βιώνουμε άγχος, γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού, που ουσιαστικά είναι οξείες κρίσεις άγχους.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές μυστικό... ανανεώσιμης ενέργειας


Την επόμενη φορά που το καβούρδισμα κόκκων καφέ θα σας «ξυπνήσει» την όρεξη για ένα αρωματικό φλιτζάνι, είναι ενδιαφέρον να ξέρετε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να παράγει και… καθαρή ενέργεια.

Η “φρύξη” (torrefaction) τεχνικά, είναι μια διεργασία ήπιας πυρόλυσης που λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και η οποία θεωρείται ως κατάλληλη μέθοδος προεπεξεργασίας βιομάζας που προορίζεται για περαιτέρω θερμική μετατροπή.

Κοινώς, η φρύξη αυξάνει τη θερμογόνο ικανότητα της βιομάζας απομακρύνοντας τα πτητικά αέρια και διασπώντας τις περίπλοκες ενώσεις σε απλούστερες δομές, καταλληλότερες για την εκμετάλλευση της ενέργειας του άνθρακα.

Η φρύξη θεωρείται μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Μάλιστα την τελευταία πενταετία ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν τη φρύξη βιομάζας όπως είναι το καβούρδισμα κόκκων καφέ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα

Η φρύξη παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη χρήση βιομάζας που δεν έχει υποβληθεί σε αντίστοιχη διαδικασία. Τα εξαιρετικά ξηρά συσσωματώματα βιομάζας (pellets) μειώνουν το κόστος μεταφοράς και κατά συνέπεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καυσίμου.

Η υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα καθιστά τη φρυγμένη βιομάζα κατάλληλη για την τροφοδοσία μονάδων σχεδιασμένων για το ενεργειακό δυναμικό του άνθρακα.

Και το σημαντικότερο, η διαδικασία αυτή καθιστά τη βιομάζα ουσιαστικά αδιάβροχη, ιδιότητα που επιτρέπει την αποθήκευσή της σε εξωτερικό χώρο.

Η μεγαλύτερη μονάδα φρύξης στον κόσμο λειτουργεί στην Ολλανδία με διαχειρίστρια την Topell Energy, η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία δοκιμές δημιουργίας πέλλετ με τη διαδικασία της φρύξης.

Πρόσφατες έρευνες που εστιάζουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής της φρύξης και στη διαθεσιμότητα βιομάζας που δεν “ανταγωνίζεται” τις καλλιέργειες καυσίμων δείχνουν ότι υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον εφόσον επιλεγούν κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση ορθά σχεδιασμένων μονάδων: τότε η ποσότητα θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται για την φρύξη της βιομάζας είναι μικρότερη από την παραγόμενη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το κούτσουρο παίρνει μορφή


Εντυπωσιακά γλυπτά από κορμούς δέντρων...























Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα της UEFA: Απαράδεκτη στάση προς ΑμεΑ από οπαδούς της Παρί


Τον κίνδυνο βαρύτατης... καμπάνας αντιμετωπίζει η Παρί Σεν Ζερμέν που κατηγορείται από την UEFA για απαράδεκτη συμπεριφορά οπαδών της, σε φιλάθλους της Τσέλσι με αναπηρία.



Η UEFA που δίνει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε είδους ρατσιστική συμπεριφορά, ερευνά την υπόθεση ύστερα από καταγγελία για απάνθρωπη συμπεριφορά οπαδών της παριζιάνικης ομάδας προς φιλάθλους της Τσέλσι με αναπηρία, στον αγώνα των δύο ομάδων για τα προημιτελικά του Champions League, στις 2 Απριλίου, στο «Παρκ Ντε Πρενς».

Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 17 Ιουλίου από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA και υπάρχει κίνδυνος σοβαρής τιμωρίας για την Παρί Σεν Ζερμέν.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε οδηγίες της EE για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό


Καθώς αρχίζει ήδη η περίοδος των διακοπών και εκατομμύρια Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, θα βρείτε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για το τι να κάνετε, όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Εάν αναρωτιέστε ποιος θα καλύψει τα έξοδα περίθαλψής σας σε περίπτωση ατυχήματος ή θέλετε να μάθετε τι είδους έγγραφα χρειάζεστε για να πάρετε μαζί τον σκύλο σας, ιδού ένας κατάλογος με τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σας βοηθήσει στη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Ταξιδεύω εκτός Ευρώπης, αλλά η χώρα μου δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στον προορισμό μου. Με ποιον πρέπει να έρθω σε επαφή αν χρειαστώ βοήθεια;

Ως πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ είστε αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και, κατά συνέπεια, έχετε δικαίωμα σε προξενική συνδρομή αν βρίσκεστε εκτός της ΕΕ (μολονότι η χώρα σας δεν εκπροσωπείται). Μπορείτε να απευθυνθείτε σε προξενείο ή πρεσβεία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ για βοήθεια, αν, για παράδειγμα, έχετε συλληφθεί, έχετε υποστεί σοβαρό ατύχημα ή έχετε χάσει σημαντικά έγγραφα.
Επίσης, έχετε δικαίωμα για βοήθεια σε καταστάσεις κρίσης: Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή όταν χρειάζεται, όπως θα έκαναν αν ήταν υπήκοοι της δικής τους χώρας.
Μπορείτε να βρείτε αν η χώρα σας εκπροσωπείται στον προορισμό σας στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προξενική προστασία.

Ποιον θα πρέπει να καλέσω αν εξαφανιστεί το παιδί μου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να υπάρχει μια κοινή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (116 000) στην οποία αναφέρονται εξαφανίσεις παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είτε είστε γονιός του οποίου το παιδί έχει εξαφανιστεί, έχει χαθεί ή το έχει σκάσει, είτε έχετε πληροφορίες για εξαφανισμένο παιδί, μπορείτε να καλέσετε τον ίδιο αριθμό. Μέσω αυτού του αριθμού θα έρθετε σε επαφή με έναν έμπειρο φορέα που θα μπορέσει να σας παράσχει υποστήριξη και πρακτική βοήθεια, σε ψυχολογικό, νομικό ή διοικητικό επίπεδο.

Ποιός μπορεί να με βοηθήσει αν στις διακοπές μου αντιμετωπίσω προβλήματα με την αεροπορική εταιρεία, την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα;

Χάρη στους κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ, αν η πτήση ή το ταξίδι σας καθυστερήσει πολλές ώρες, η εταιρεία που σας μεταφέρει πρέπει να σας δώσει μια δίκαιη αποζημίωση. Εάν ακυρωθεί και πρέπει να μείνετε σε ξενοδοχείο μακριά από τον τελικό σας προορισμό, η αεροπορική ή η σιδηροδρομική εταιρεία πρέπει να καλύψει το σχετικό κόστος. Προτού ταξιδέψετε, ελέγξτε πώς μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας σε αεροδρόμια, λιμένες, και σταθμούς λεωφορείων και τρένων στην Ευρώπη ή τηλεφορτώστε την εφαρμογή για «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones).

Ποια ειδικά δικαιώματα διαθέτω, αν είμαι ταξιδιώτης με αναπηρία;

Οι κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία καθώς και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα από διακρίσεις, όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, και τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν την ίδια πρόσβαση στη μεταφορά όπως οι άλλοι πολίτες.
Εάν δικαιούστε να χρησιμοποιείτε τις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης στη χώρα σας, σας εξασφαλίζεται αντίστοιχη πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η τυποποιημένη κάρτα στάθμευσης σας για άτομα με αναπηρία.

Έχω κάνει κράτηση για ένα πακέτο διακοπών, αλλά ο ταξιδιωτικός πράκτορας πτώχευσε. Μπορώ να ζητήσω επιστροφή των χρημάτων;

Η οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια προστατεύει τους ευρωπαίους καταναλωτές που πηγαίνουν διακοπές και καλύπτει τα οργανωμένα πακέτα διακοπών με προκαθορισμένο συνδυασμό τουλάχιστον δύο στοιχείων από τα ακόλουθα: 1) μεταφορές, 2) διαμονή 3) άλλες τουριστικές υπηρεσίες όπως ξεναγήσεις (που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή).
Η οδηγία παρέχει προστασία που περιλαμβάνει: τις πληροφορίες σε ενημερωτικά φυλλάδια, τα δικαιώματα ακύρωσης χωρίς κυρώσεις, την ευθύνη για τις υπηρεσίες (π.χ. ξενοδοχεία που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας τους) και την προστασία σε περίπτωση πτώχευσης ταξιδιωτικού πράκτορα ή αεροπορικής εταιρείας.
Στο μέλλον, η προστασία αυτή θα επεκταθεί και στους ταξιδιώτες που αγοράζουν ηλεκτρονικά εξατομικευμένα πακέτα διακοπών (είτε απευθείας από έναν επαγγελματία είτε από διάφορους εμπορικά συνδεόμενους επαγγελματίες) βάσει των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έλαβαν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEMO/14/184). Περίπου 120 εκατομμύρια άτομα θα αποκτήσουν συμπληρωματική προστασία.

Μου άρεσαν τόσο πολύ οι διακοπές μου που σκέφτομαι να συνάψω σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης στο ίδιο συγκρότημα. Τι πρέπει να έχω υπόψη μου;

Χάρη στους κανόνες της ΕΕ οι πωλητές χρονομεριστικής μίσθωσης πρέπει να παράσχουν εγκαίρως λεπτομερείς πληροφορίες στους πελάτες, προτού δεσμευτούν με οποιαδήποτε σύμβαση, μεταξύ άλλων για την τιμή, την περιγραφή του προϊόντος και την ακριβή χρονική περίοδο και τη διάρκεια διαμονής που δικαιούται ο πελάτης σύμφωνα με τη σύμβαση. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παρέχονται στη γλώσσα του πελάτη, εφόσον το επιλέξει.
Οι κανόνες εξασφαλίζουν επίσης ότι οι πελάτες μπορούν να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση εντός προθεσμίας 14 ημερολογιακών ημερών και ότι οι πωλητές δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πελάτες καμία μορφή προκαταβολής ή κατάθεσης κατά την εν λόγω περίοδο. Πριν από τη σύναψη της σύμβασης, οι πωλητές πρέπει να εφιστούν ρητώς την προσοχή του πελάτη στην ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης, στη διάρκεια της περιόδου υπαναχώρησης και στην απαγόρευση να ζητείται η χορήγηση προκαταβολής κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υπαναχώρησης.

Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί τηλεφώνου ανατρέπουν τον προϋπολογισμό των διακοπών μου. Με ποιο τρόπο μπορώ να τους μειώσω, όταν ταξιδεύω;

Η ΕΕ σας εξοικονομεί χρήματα, όταν ταξιδεύετε, με μεγαλύτερες μειώσεις τιμών αυτό το καλοκαίρι - τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η περιαγωγή δεδομένων: από 45 λεπτά ανά Megabyte (MB) σε 20 λεπτά ανά ΜΒ (η χρέωση γίνεται ανά Kilobyte που χρησιμοποιείται). Βλ. τον παρακάτω πίνακα για όλα τα νέα ανώτατα όρια τιμών. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2014 ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα σας επιτρέπουν να επιλέγετε μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής πριν από το ταξίδι σας και, ανά περίπτωση, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε έναν τοπικό πάροχο κινητών υπηρεσιών περιαγωγής δεδομένων στη χώρα που επισκέπτεστε. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να συγκρίνετε τις προσφορές περιαγωγής και να επωφεληθείτε από ελκυστικότερες προσφορές και τιμές στις διακοπές σας. Όλα αυτά είναι καλά νέα για εσάς, καθώς μπορείτε να χαλαρώσετε και να χαρείτε το καλοκαίρι σας διατηρώντας παράλληλα την επαφή σας με την οικογένεια και τους φίλους στη χώρα σας. Ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι η ΕΕ επεξεργάζεται νέους κανόνες για την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής! Έτσι, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα προσδοκούμε τα τέλη περιαγωγής να αποτελούν παρελθόν και να μπορείτε να συνομιλείτε, να στέλνετε γραπτά μηνύματα, να τηλεφορτώνετε δεδομένα και να περιηγείστε στο διαδίκτυο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ όπως ακριβώς στη χώρα σας!

Είδος κινητής δραστηριότητας στην ΕΕ

Ανώτατα όρια τιμών το 2013

Ανώτατα όρια τιμών το 2014

Εξερχόμενη κλήση

24 λεπτά/min

19 λεπτά/ min

Εισερχόμενη κλήση

7 λεπτά/min

5 λεπτά/min

Αποστολή γραπτού μηνύματος

έως 8 λεπτά

έως 6 λεπτά


Τηλεφόρτωση δεδομένων/περιήγηση στο διαδίκτυο

45 λεπτά/ΜΒ

20 λεπτά/ΜΒ

Τι πρέπει να γνωρίζω αν θέλω να πάρω μαζί μου το ζώο συντροφιάς (σκύλος, γάτα κ.λ.π) στις διακοπές μου στην ΕΕ;

Εάν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, μπορείτε να πάρετε εύκολα μαζί σας το κατοικίδιό σας, εφόσον τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:
Εάν πάρετε μαζί σας τον σκύλο ή τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει αντιλυσσικό εμβολιασμό και ότι οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς σας.
Εάν προορισμός σας είναι η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Μάλτα ή το Ηνωμένο Βασίλειο, το ζώο συντροφιάς σας θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε αντιπαρασιτική αγωγή.
Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας είναι μικρότερος από 3 μήνες ή εάν έχετε ζώο συντροφιάς που δεν είναι σκύλος, γάτα ή κουνάβι, μπορεί να ισχύουν ειδικοί κανόνες για κάθε χώρα.
Ανατρέξτε στον δικτυακό μας τόπο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα.
Εάν είστε πολίτης της ΕΕ και επιστρέφετε με το ζώο συντροφιάς σας από χώρα εκτός της ΕΕ, θα χρειαστείτε και πάλι το διαβατήριο του ζώου συντροφιάς σας. Ανάλογα με τον προορισμό των διακοπών σας, μπορεί, προτού ξεκινήσετε για τις διακοπές σας, να χρειαστεί το ζώο συντροφιάς σας να υποβληθεί σε πρόσθετες δοκιμές, πέραν του αντιλυσσικού εμβολιασμού.
Αν κατοικείτε στην Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία ή στην Πόλη του Βατικανού και έχετε στη διάθεσή σας διαβατήριο ζώου συντροφιάς, έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της ΕΕ.
Πριν από την αναχώρησή σας, εξακριβώστε τις απαιτήσεις της χώρας την οποία σκοπεύετε να επισκεφτείτε.

Μπορώ να φέρω μαζί μου κρέας ή τυρί από τις διακοπές μου στο εξωτερικό;

Όταν επιστρέφετε στη χώρα προέλευσής σας από τις περισσότερες χώρες εκτός της ΕΕ, είναι παράνομο να φέρετε μαζί σας κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε προορίζονται για εσάς τους ίδιους είτε για άλλους ως δώρο.
Εάν επιστρέφετε από τις Νήσους Φερόε, τη Γροιλανδία ή την Ισλανδία, μπορείτε να φέρετε μαζί σας μέχρι και 10 κιλά ορισμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης, παιδικό γάλα σε σκόνη, παιδικές τροφές και ειδικές τροφές ή ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους. Για να μπορέσετε να μεταφέρετε τα προϊόντα αυτά, ωστόσο, πρέπει να είναι σε σφραγισμένες συσκευασίες και να μην ζυγίζουν περισσότερο από δύο κιλά ούτε να χρειάζονται ψυγείο πριν ανοιχτούν.
Μπορείτε επίσης να φέρετε ψάρια και ορισμένα οστρακοειδή από τη Γροιλανδία, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 20 κιλά. Για τις Νήσους Φερόε ή την Ισλανδία, δεν ισχύουν περιορισμοί στο βάρος.
Για άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το μέλι, επίσης περιορίζεστε στα δύο κιλά.
Για τη μεταφορά ζωικών προϊόντων μεταξύ χωρών στο εσωτερικό της ΕΕ, οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν. Επίσης, δεν ισχύουν όταν ταξιδεύετε από την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο ή την Ελβετία.
Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς σε περίπτωση λοιμωδών νόσων των ζώων σε τρίτες χώρες.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην κτηνιατρική υπηρεσία στο σημείο εισόδου στην ΕΕ (αεροδρόμιο, λιμένας, οδικό δίκτυο, κλπ.).
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κανόνες υπάρχουν για την προστασία της υγείας σας και της υγείας των ζώων από τις σοβαρές ζωονόσους στην ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο για τα ταξίδια Europa!
Απαντήσεις σε περισσότερες «Συχνές ερωτήσεις» διατίθενται εδώ.
Αν θέλετε να υποβάλετε κάποια άλλη ερώτηση, σας παραπέμπουμε στην ακόλουθη διεύθυνση.

Τι πρέπει να έχω υπόψη μου αν πάρω δάνειο για να πληρώσω το πακέτο των διακοπών μου;

Η οδηγία για την καταναλωτική πίστη της ΕΕ σας παρέχει ορισμένα δικαιώματα, όταν αγοράζετε κάτι με πίστωση. Τα πέντε πιο σημαντικά είναι:
- Οι διαφημίσεις για την καταναλωτική πίστη θα πρέπει να είναι διαφανείς και εύκολα κατανοητές.
- Πριν από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να λάβετε αρκετές πληροφορίες, ώστε να είστε σε θέση να συγκρίνετε τις διάφορες προσφορές στην αγορά.
- Αφού υπογράψετε τη συμφωνία σας, πρέπει να λάβετε αντίγραφό της.
- Αν αλλάξετε γνώμη, έχετε στη διάθεσή σας 14 ημέρες για να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση.
- Θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να εξοφλήσετε το δάνειό σας νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναντι δίκαιης αποζημίωσης.

Αν αντιμετωπίσω προβλήματα στις αγορές μου κατά τη διάρκεια των διακοπών μου στο εξωτερικό, σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ στην πατρίδα μου για να με βοηθήσει να λάβω αποζημίωση;

Αν ζείτε στην ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία, μπορείτε να λάβετε δωρεάν βοήθεια, όταν επιστρέψετε στη χώρα σας! Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΚΚ) στη χώρα σας, εάν αντιμετωπίσατε προβλήματα κατά την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου, την κράτηση πακέτου διακοπών ή αεροπορικού εισιτηρίου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία. Η ομάδα του μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιλύσετε προβλήματα που είχατε κατά την παραγγελία προϊόντων για τις διακοπές σας διαδικτυακά από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όσοι ταξιδεύουν στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την εμπειρογνωμοσύνη των ΕΚΚ. Μπορείτε να τηλεφορτώσετε έναν ειδικό οδηγό για το Παγκόσμιο Κύπελλο όσον αφορά τα δικαιώματά σας ως καταναλωτή στη Βραζιλία εδώ.

Στις διακοπές μου αγόρασα ένα νέο ζευγάρι παπούτσια αλλά χάλασαν μετά από μία εβδομάδα. Πώς μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου; Ποιοι είναι οι κανόνες;

Οπουδήποτε και αν κάνετε αγορές εντός της ΕΕ, έχετε θεμελιώδη, αναφαίρετα καταναλωτικά δικαιώματα. Διετής εγγύηση - ο πωλητής οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει ελαττωματικά προϊόντα χωρίς χρέωση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα ή χωρίς ταλαιπωρία, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας ή έκπτωση στην τιμή. Οι εμπορικές εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ελάχιστη 2ετή εγγύηση, αλλά μπορούν να την συμπληρώσουν.
Ανεξάρτητα από την εθνικότητά σας, η νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές εφαρμόζεται στις αγορές αγαθών ή στην παροχή υπηρεσιών σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης που βρίσκεται στο έδαφος της ΕΕ. Οι εγγυήσεις ρυθμίζονται από νόμο σε όλη την Ευρώπη. Μια οδηγία της ΕΕ ορίζει τον ελάχιστο βαθμό προστασίας των αγοραστών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας.
Χάρη στην ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών, έχετε επίσης τη δυνατότητα να αξιώσετε την επιστροφή χρημάτων με τρεις απλές ενέργειες, εάν έχετε αγοράσει ελαττωματικό προϊόν στο εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις και σε όλες τις χώρες της ΕΕ–, με εξαίρεση τη Δανία–, μπορείτε να προσφύγετε στην εν λόγω διαδικασία. Είναι μια ταχεία και λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές δικαστικές διαδικασίες, και μπορείτε προς το παρόν να την χρησιμοποιείτε για εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών συναλλαγών αξίας έως και 2 000 ευρώ. Πρέπει απλώς να υποβάλετε ένα τυποποιημένοέντυπο στο αρμόδιο δικαστήριο.
Άλλη μια καλή είδηση για τους καταναλωτές είναι ότι στις 13 Ιουνίου 2014 αρχίζουν να ισχύουν νέοι κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Οι κανόνες αυτοί θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ διαθέτουν 14 ημέρες εάν επιθυμούν να επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, του ταχυδρομείου ή του τηλεφώνου (MEMO/14/1144).

Τι θα συμβεί αν χρειαστώ γιατρό στο εξωτερικό;

Εάν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ ταξιδεύετε σε μια χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, έχετε δικαίωμα σε επείγουσα περίθαλψη. Γι' αυτό, πρέπει να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ) . Θα λάβετε θεραπευτική αγωγή υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα που επισκέπτεστε. Μην ξεχάσετε λοιπόν να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να την εκδώσει για λογαριασμό σας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Για να έχετε μαζί σας τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστείτε και να μάθετε περισσότερα για τις θεραπευτικές αγωγές που καλύπτονται και το σχετικό κόστος, τον τρόπο επιστροφής των δαπανών σας, καθώς και με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χάσετε την κάρτα σας, τηλεφορτώστε την ειδική εφαρμογή για «έξυπνα τηλέφωνα».
Η εφαρμογή διατίθεται σε 24 γλώσσες. Η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την ΕΚΑΑ.
Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση και πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια του ταξιδιού σας, πριν φύγετε ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει μια διασυνοριακή συνταγή.

Ποιόν αριθμό να καλέσω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Σε περίπτωση ατυχήματος, πυρκαγιάς, επίθεσης, πνιγμού και σε κάθε περίπτωση που απειλείται ζωή ή περιουσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και στην Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία καθώς και σε πολλές άλλες χώρες). Είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης και σας φέρνει σε επαφή με την αστυνομία, τα ασθενοφόρα και την πυροσβεστική. Περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις www.112.eu και http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_telephone_number.
Διαβάστε περισσότερα...

Το περπάτημα ωφελεί τους ασθενείς με νεφρική νόσο


Ασθενείς με νεφρική νόσο μπορεί ενδεχομένως να αποφύγουν το θάνατο ή την αναπηρία με το τακτικό περπάτημα, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως αναφέρουν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Clinical Journal of the American Society of Nephrology'', ερευνητές από την Ταιβάν, ανακάλυψαν ότι τακτικοί περίπατοι βοηθούσαν ασθενείς με νεφρική νόσο να ζουν περισσότερο και μείωσαν επίσης τις πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση.

Ο ερευνητής Dr. Che-Yi Chou, του China Medical University Hospital στην Taichung, δήλωσε ότι ελάχιστο περπάτημα- μια φορά την εβδομάδα για λιγότερο από 30 λεπτά- φαίνεται ωφέλιμο, αλλά πιο συχνό και μακρύτερης διάρκειας μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ωφέλιμο.

Η έρευνα περιέλαβε 6.300 ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο και μέση ηλικία τα 70 έτη. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 1,3 χρόνια κατά μέσον όρο και περίπου το 21% αυτών ανέφερε ότι το περπάτημα ήταν το πιο σύνηθες είδος άσκησης.

Γενικά, ασθενείς που περπατούσαν μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου μέσα στο χρονικό διάστημα της έρευνας κατά το ένα τρίτο και είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν.

‘Οσο περισσότερο περπατούσαν οι ασθενείς τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη. Σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν, όσοι περπατούσαν 1-2, 3-4, 5-6 και τουλάχιστον 7 φορές την εβδομάδα είχαν 17%, 28%,58% και 59% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας αντίστοιχα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Είχαν επίσης 19%, 27%, 43% και 44% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, αντίστοιχα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όσοι περπατούσαν και όσοι δεν περπατούσαν είχαν ίσες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Ο Chou δήλωσε ότι ακόμα και με άλλα προβλήματα υγείας πολλοί ασθενείς με νεφρική νόσο μπορούσαν να περπατούν, αν ήθελαν, και ότι το περπάτημα ως άσκηση συνδέεται με βελτιωμένη επιβίωση του ασθενούς και με χαμηλότερο κίνδυνο για αιμοκάθαρση.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκεί που πάγωσε ο χρόνος


Άσυλα, φυλακές και σχολεία στην Αμερική του 20ου αιώνα.

Ο Βρετανός φωτογράφος Daniel Barter ταξίδευε στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής όταν ανακάλυψε ερειπωμένα δημόσια κτήρια που είχαν μείνει ανέγγιχτα από τότε που έπαυσε η λειτουργία τους.

Άσυλα, φυλακές, σχολεία αποκάλυψαν πώς ήταν η ζωή σε τέτοια μέρη στις ΗΠΑ του 20ου αιώνα. Ο 30χρονος βρήκε επίσης εκκλησίες γεμάτες σκουπίδια και ξενοδοχεία θαμμένα στη σκόνη.

Η περιπέτειά του έκρυβε βέβαια και το στοιχείο του κινδύνου. Η λεγόμενη «αστική εξερεύνηση» (Urban exploration), εξηγεί η Daily Mail, προϋποθέτει την είσοδο σε χώρους όπου απαγορεύεται, κάτι που στις ΗΠΑ θεωρείται αδίκημα. Έτσι ο Barter κινήθηκε πολλές φορές στο όριο της «ασφάλειας» κατά το ταξίδι του των 8.000 χιλιομέτρων μαζί με τον επίσης φωτογράφο Dan Marbaix.

Δείτε τις φωτογραφίες


























Διαβάστε περισσότερα...