Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Το περπάτημα ωφελεί τους ασθενείς με νεφρική νόσο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασθενείς με νεφρική νόσο μπορεί ενδεχομένως να αποφύγουν το θάνατο ή την αναπηρία με το τακτικό περπάτημα, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως αναφέρουν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Clinical Journal of the American Society of Nephrology'', ερευνητές από την Ταιβάν, ανακάλυψαν ότι τακτικοί περίπατοι βοηθούσαν ασθενείς με νεφρική νόσο να ζουν περισσότερο και μείωσαν επίσης τις πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση.

Ο ερευνητής Dr. Che-Yi Chou, του China Medical University Hospital στην Taichung, δήλωσε ότι ελάχιστο περπάτημα- μια φορά την εβδομάδα για λιγότερο από 30 λεπτά- φαίνεται ωφέλιμο, αλλά πιο συχνό και μακρύτερης διάρκειας μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ωφέλιμο.

Η έρευνα περιέλαβε 6.300 ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο και μέση ηλικία τα 70 έτη. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 1,3 χρόνια κατά μέσον όρο και περίπου το 21% αυτών ανέφερε ότι το περπάτημα ήταν το πιο σύνηθες είδος άσκησης.

Γενικά, ασθενείς που περπατούσαν μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου μέσα στο χρονικό διάστημα της έρευνας κατά το ένα τρίτο και είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν.

‘Οσο περισσότερο περπατούσαν οι ασθενείς τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη. Σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν, όσοι περπατούσαν 1-2, 3-4, 5-6 και τουλάχιστον 7 φορές την εβδομάδα είχαν 17%, 28%,58% και 59% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας αντίστοιχα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Είχαν επίσης 19%, 27%, 43% και 44% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, αντίστοιχα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όσοι περπατούσαν και όσοι δεν περπατούσαν είχαν ίσες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Ο Chou δήλωσε ότι ακόμα και με άλλα προβλήματα υγείας πολλοί ασθενείς με νεφρική νόσο μπορούσαν να περπατούν, αν ήθελαν, και ότι το περπάτημα ως άσκηση συνδέεται με βελτιωμένη επιβίωση του ασθενούς και με χαμηλότερο κίνδυνο για αιμοκάθαρση.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.