Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Μουσείο τομάτας και εργοστάσιο τεχνών στη Σαντορίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ιστορία του διάσημου προϊόντος του νησιού συστεγάζεται με τον πολιτισμό.

Ένα νέο βιομηχανικό μουσείο, το δεύτερο στις Κυκλάδες ύστερα από αυτό της Ερμούπολης, ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Σάββατο στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το naxos-news.gr, πρόκειται για το παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας, στη Βλυχάδα, που μετατράπηκε σε σύγχρονο και επισκέψιμο χώρο προσφέροντας στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πλέον παραδοσιακά και διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης.

Στο Μουσείο «Δ. Νομικός», που θα λειτουργεί όλο το χρόνο, ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων και των παραδόσεών του. Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Στο χώρο του Μουσείο θα στεγαστεί το SAF, (Santorini Arts Factory), το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Ετους Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου. Το Σάββατο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του, μία πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με παραστάσεις θεάτρου και χορού από κορυφαίους Ελληνες δημιουργούς, μουσικές συναντήσεις που εκπροσωπούν όλα τα είδη μουσικής (σύγχρονη, έντεχνη, ακουστική κ.ά.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.