Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Yπάρχουν τροφές που σου αλλάζουν τη διάθεση



Οι λεγόμενες «τροφές της παρηγοριάς« μπορούν να είναι υγιεινές.

Σας έχει τύχει ποτέ ενώ βρίσκεστε σε άσχημη διάθεση, η κατανάλωση μιας αγαπημένης τροφής να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα στη στιγμή;

Καταλαβαίνετε πως μιλώ για τις τροφές της «παρηγοριάς», έτσι όπως ονομάζονται, που συνήθως δεν κάνουν καλό στην υγεία μας μακροπρόθεσμα, αλλά βοηθούν στην άμεση βελτίωση της διάθεσής μας. Αυτή η επίδραση οφείλεται στην παραγωγή των ενδορφινών, μιας κατηγορίας ουσιών που διεγείρουν τα θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι προσωρινή. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους, και ο εγκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας είναι το φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Reviews», το 38% των ενηλίκων που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια φυλλικού οξέως. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η συγκεκριμένη ανεπάρκεια μπορεί να περιορίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει τους νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.

Η θειαμίνη είναι μία άλλη βιταμίνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Public Health Nutrition». Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις διπλά τυφλές κλινικές δοκιμές έδειξαν πως η αύξηση των επιπέδων της θειαμίνης οδήγησε στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων. Τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα θειαμίνης, αντίθετα, παρουσίαζαν συμπτώματα ανορεξίας, μυϊκής αδυναμίας, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης.

Για τη διατήρηση μιας καλής διάθεσης εξίσου σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει άρθρο του περιοδικού «Medical Hypotheses» έπειτα από τη λήψη συμπληρώματος μαγνησίου για επτά ημέρες με κάθε γεύμα, ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έδειξαν σημαντικά σημεία ανάρρωσης. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην είναι τυπικά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποζητούν ειδική ψυχοθεραπεία. Πάντως, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου που να οδηγούν σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Για να καταπολεμήσετε, λοιπόν, σωστά και υγιεινά την αρνητική διάθεση, καταναλώστε μία διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά:

Φυλλικό οξύ: Ο χυμός πορτοκαλιού, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, τα όσπρια και τα εντόσθια αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέως.

Θειαμίνη: Το μοσχαρίσιο συκώτι, η μαγιά μπύρας, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, το ρύζι, οι σπόροι ηλίανθου, η χοιρινή μπριζόλα, τα φύτρα σιταριού, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, η φάβα, το πλιγούρι βρώμης και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι κυριότερες πηγές θειαμίνης.

Μαγνήσιο: Το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα θαλασσινά και το κακάο είναι τροφές-πηγές του ασβεστίου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κύτταρα του δέρματος μετατράπηκαν απευθείας σε νευρικά



Επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο στην αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών.

Την απευθείας «μεταμόρφωση» κυττάρων του δέρματος σε νευρικά κύτταρα, χωρίς τη μεσολάβηση των βλαστικών κυττάρων, πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για διάφορες ιατρικές χρήσεις στο μέλλον, όσον αφορά την αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Μάριους Βέρνιγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν τα σχετικά πειράματα με ποντίκια. Χρειάζονται όμως και άλλες δοκιμές πριν η τεχνική χρησιμοποιηθεί με κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα.

Οι ίδιοι επιστήμονες, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μετατρέψει δερματικά κύτταρα σε νευρώνες, αυτή τη φορά έκαναν ένα βήμα παραπέρα, πετυχαίνοντας κάτι ανάλογο με πρόδρομα νευρωνικά κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξειδικευθούν στους τρεις βασικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα (τα τελευταία παράγουν την μυελίνη που μονώνει τα νεύρα και τους επιτρέπει να μεταδίδουν τα ηλεκτρικά σήματα).

Πέρα από την αυξημένη προσαρμοστικότητα, το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα πρόδρομα εγκεφαλικά κύτταρα, από τη στιγμή που δημιουργούνται, είναι δυνατό να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο σε πολύ μεγάλους αριθμούς, πράγμα σημαντικό για την αξιοποίησή τους σε θεραπευτικές χρήσεις.

Τα δερματικά και τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, όμως ο γενετικός κώδικάς τους «μεταφράζεται» με διαφορετικό τρόπο, που ελέγχεται από τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως όχημα ένα ιό για να «μολύνουν» τα δερματικά κύτταρα με τρεις μεταγραφικούς παράγοντες, οι οποίοι υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στα πρόδρομα νευρωνικά κύτταρα. Μετά από τρεις εβδομάδες, περίπου ένα στα δέκα κύτταρα του δέρματος είχε μεταμορφωθεί σε πρόδρομο νευρωνικό κύτταρο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα ενσωματώθηκαν χωρίς πρόβλημα των εγκέφαλο των πειραματόζωων και παρήγαγαν κανονικά μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων μέσω των νευρώνων. Η έλλειψη αυτής της πρωτεΐνης δημιουργεί νευρολογικές νόσους στους ανθρώπους.

Η νέα άμεση μέθοδος κυτταρικής μετατροπής δημιουργεί νέες ελπίδες ότι μελλοντικά δεν θα χρειάζεται καν η μετατροπή διαφόρων απλών κυττάρων σε βλαστικά-πολυδύναμα, ενώ παράλληλα παρακάμπτει τον ηθικό σκόπελο της χρησιμοποίησης βλαστικών κυττάρων από έμβρυα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη για «μαϊμού» εισαγωγές ασθενών σε ιδιωτική κλινική



Ζημιά χιλιάδων ευρώ προκάλεσε ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης Υγείας Θεσσαλονίκης.

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αχλάδας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείτο ότι διοχέτευε εκατοντάδες ασθενείς, ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, με τη διαδικασία του «κατ’ επείγοντος», χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους, πείθοντας τους αρμόδιους ελεγκτές υγείας να εγκρίνουν την εισαγωγή τους στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα και κατ’ επέκταση τις δαπάνες νοσηλείας.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, ένας γιατρός, άλλοτε ελεγκτής της Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλονίκης, ο οποίος, κρίθηκε ένοχος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από τα πορίσματα, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, η υπόθεση αφορούσε 776 περιπτώσεις ασθενών, το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2000 έως το Δεκέμβριο του 2001, και η προξενηθείσα ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασε τις 146,735,14 ευρώ.

Απολογούμενος, ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας ότι επρόκειτο για επείγοντα περιστατικά εισαγωγής που έχρηζαν άμεσης νοσηλείας. Το ίδιο ισχυρίστηκε ο συγκατηγορούμενός του.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλοι τρεις γιατροί, ελεγκτές στην ίδια Υπηρεσία, που απαλλάχθηκαν, καθώς, η κατηγορία που τους βάρυνε μετατράπηκε σε πλημμέλημα και παραγράφηκε.


Διαβάστε περισσότερα...

Από Δευτέρα η διανομή πρωινού στα σχολεία Θεσσαλονίκης



Ο Δήμος ενέκρινε 32.000 ευρώ για μαθητές που δεν έχουν χρήματα για «κολατσιό».

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα διανομής πρωινού σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που στερούνται κολατσιού λόγω της οικονομικής κρίσης, το οποίο υλοποιείται από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων.

Για τον λόγο αυτό, το Δημοτικό Σύμβουλο ενέκρινε το ποσό των 32.000 ευρώ, προκειμένου να στηρίξει αυτά τα παιδιά μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, σύμφωνα με το δίκτυο voria.gr.

Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει τη διανομή πρωινού σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη ή γειτονικό φούρνο.

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα Παιδείας, Αντώνη Καρούμπη, ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες τον αριθμό των μαθητών, στα σχολεία της δικής του γεωγραφικής ενότητας, που στερούνται πρωινού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 1,9 % των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στερείται πρωινού φαγητού, ήτοι 600 περίπου μαθητές σε σύνολο 33.500.

Ειδικότερα, το 2,80% των μαθητών του δημοτικού στερούνται κολατσιού, το 2,16% των μαθητών του γυμνασίου, το 1,42% των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης και το 0,75% των μαθητών του λυκείου.

«Πρόκειται για μια ακόμα ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και συγκεκριμένα για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας που υποσιτίζονται, μια παρέμβαση ουσιαστικής αλληλεγγύης που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων. Το πρόγραμμα της διατροφικής ενίσχυσης των μαθητών που έχουν ανάγκη, αρχίζει σύντομα και θα διαρκέσει ολόκληρη τη σχολική χρονιά», τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Σημειώνεται ότι η δράση πραγματοποιείται υπό την οργανωτική ευθύνη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη το διάταγμα για την προστασία των υγροτόπων



Έντεκα υδροβιότοποι έχουν ενταχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, με τίτλο «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».

Το ΥΠΕΚΑ, με αυτή την κίνηση, επέλεξε να «γιορτάσει» την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 11 μεγάλοι υδροβιότοποι στην Ελλάδα (λίμνες, λιμνοθάλασσες, δέλτα ποταμών) στη σύμβαση Ραμσάρ, τη σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.

Τα περισσότερα μικρότερα υγροτοπικά συστήματα, κυρίως τα νησιωτικά, δεν εντάσσονται σε δίκτυο προστασίας και κινδυνεύουν από την αυξανόμενη αστικοποίηση των νησιών και άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες.

Στο διάταγμα περιλαμβάνονται 380 μικροί (με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων) υγρότοποι της νησιωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες για τη διατήρηση και ανάδειξή τους, η επιστημονική έρευνα, η ευαισθητοποίηση του κοινού και οι ελαφρές υποδομές, όπου απαιτούνται. Απαγορεύονται οι εκχερσώσεις φυσικής βλάστησης, τα μπαζώματα, η δόμηση, οι εξορύξεις, η συλλογή οργανισμών, οι γεωτρήσεις και κάθε άλλη παρέμβαση στο τοπίο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση παντού για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ



Θα μπορούν να πηγαίνουν σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.

Δυνατότητα να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα σε οποιοδήποτε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο της χώρας, θα έχουν οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με συμμετοχή 15%. Ταυτόχρονα, καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά κέντρο.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκος Σουλιώτης, ο Οργανισμός υπέγραψε σύμβαση με όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Εξάλλου, ορίζεται έκπτωση των εργαστηρίων προς το Ταμείο ανάλογη του τζίρου τους, από 10% έως 20%.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σουλιώτης, οι οικονομικοί όροι της σύμβασης, δηλαδή οι περιορισμοί και οι εκπτώσεις, ισχύουν όσο τηρείται ο προϋπολογισμός.

«Δηλαδή αν στην πορεία του έτους παρουσιαστεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, όλα επανεξετάζονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε 352 εκατομμύρια για διενέργεια εξετάσεων και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω». Σημείωσε, δε, ότι προκειμένου να ελεγχθεί το σύστημα των εξετάσεων καθιερώνεται η ηλεκτρονική παραπομπή τους. «Αυτό εφαρμόζεται έναν χρόνο τώρα στον ΟΠΑΔ και υπάρχει 30% με 40% οικονομία από εξέταση σε εξέταση. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλέον καθολικά και μάλιστα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα εργαστήρια».

Επίσης, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ατόμων, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα για 3 μήνες. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Η καφεΐνη προκαλεί ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες



Αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων.

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είναι ικανά να αλλάξουν τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες, ωστόσο το αν θα σημειωθεί αύξηση ή μείωση εξαρτάται από την εθνικότητά τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γυναίκες από την Ασία που καταναλώνουν 200mg καφεΐνης την ημέρα –δηλαδή δύο φλιτζάνια γαλλικού καφέ- είχαν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε σύγκριση με γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο.

Ωστόσο, λευκές γυναίκες που καταναλώνουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις Ασιάτισσες, ενώ οι έγχρωμες γυναίκες σημείωσαν μικρές αλλαγές.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η οποία μελέτησε τα στοιχεία 250 γυναικών μεταξύ του 2005 και 2007, διαπίστωσε ότι η πηγή της καφεΐνης θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφεΐνη μέσω ανθρακούχων ποτών ή πράσινου τσάι είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, ασχέτως καταγωγής.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την ωορρηξία των γυναικών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μεταξύ των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία επιδρά σημαντικά στα επίπεδα των οιστρογόνων», τονίζει ο καθηγητής Enrique Schisterman, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, ο Δρ Schisterman πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων συνδέονται με διαταραχές, όπως την ενδομητρίωση, την οστεοπόρωση, καθώς και τον καρκίνο του ενδομητρίου, του μαστού και των ωοθηκών».


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι πραγματικότητα: ανθρώπινο δέρμα που δεν το διαπερνούν οι σφαίρες



Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου οι υπεράνθρωποι δέχονται βροχή από σφαίρες και εκείνοι ζουν κανονικά αφού οι σφαίρες δεν τρυπούν το σώμα τους, γίνονται πραγματικότητα. Ερευνητές δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο δέρμα, που είναι αλεξίσφαιρο και οι σφαίρες δεν μπορούν να το διαπεράσουν...

Το τεχνητό δέρμα αποτελείται από φυσικό ανθρώπινο δέρμα “ανακατεμένο” με γάλα από μεταλλαγμένες κατσίκες. Οι μεταλλαγμένες κατσίκες παράγουν την ίδια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σούπερ-ανθεκτικό μετάξι του ιστού της αράχνης, το οποίο είναι 4 φορές πιο ισχυρό από το υλικό κέβλαρ.

Το μεταλλαγμένο μετάξι στη συνέχεια επιστρώνεται με βιοτεχνολογικά παραγόμενο ανθρώπινο δέρμα που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και το τελικό προϊόν, έχει τη δυνατότητα να σταματήσει μια σφαίρα. Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον εκείνες τις σφαίρες που δεν κινούνται με τη μέγιστη ταχύτητα τους.


Η Ολλάνδή ερευνήτρια Τζαλίκα Εσαίντι, δήλωσε ότι ο τελικό στόχος είναι: “να καταστεί εφικτή η εισαγωγή των κατάλληλων “αλεξίσφαιρων” γονιδίων σε ένα άνθρωπο ώστε να μπορεί το ανθρώπινο δέρμα να σταματά τις σφαίρες. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσω της κερατίνης, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο ανθρώπινο δέρμα την όποια σκληρότητα του.”

Μέχρι πάντως να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των επιστημόνων, και να κυκλοφορούν πραγματικά υπεράνθρωποι άτρωτοι στις σφαίρες, στα εργαστήρια καλλιεργούνται ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, μαζί με το υπέρ – ανθεκτικό υλικό άλλων οργανισμών, έτσι ώστε το μεταλλαγμένο δέρμα να μπορεί να “φορεθεί” πάνω από το κανονικό δέρμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η όλη διαδικασία θα διαρκεί τουλάχιστον 5 εβδομάδες, αλλά ακόμη έχουμε καιρό...


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευμονία



Πώς εκδηλώνεται αλλά και αντιμετωπίζεται η ασθένεια των πνευμόνων.

Η πνευμονία είναι μόλυνση των πνευμόνων που συνοδεύεται από βήχα, πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και φλέγματα. Οι περισσότερες πνευμονίες προκαλούνται από βακτηρίδια. Υπάρχουν όμως και άλλοι μικροοργανισμοί όπως ιοί, μύκητες και παράσιτα που μπορούν να προσβάλουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία.
Ένα από τα συχνότερα βακτηρίδια που προκαλούν πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus Pneumonia). Ένα άλλο βακτηρίδιο που προκαλεί πνευμονία αλλά με μικρότερη συχνότητα, είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Ορισμένα άλλα βακτηρίδια όπως το μυκόπλασμα, η λεγιονέλλα, τα χλαμύδια και ορισμένοι ιοί, προκαλούν πνευμονίες που δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πνευμονίας. Για το λόγο αυτό οι μολύνσεις των πνευμόνων από τα μικρόβια αυτά αποκαλούνται άτυπες πνευμονίες. Οι άτυπες πνευμονίες προσβάλλουν συνήθως τα άτομα κάτω των 40 ετών.

Επίσης ασθενείς που είναι ήδη εισηγμένοι σε νοσοκομεία, πιθανόν να παρουσιάσουν δευτερογενείς πνευμονίες λόγω μικροβίων που έχουν πάρει από το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς με μειωμένη άμυνα όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι καρκινοπαθείς, οι ασθενείς με AIDS ή με άλλη χρόνια πάθηση είναι περισσότερο ευάλωτοι στις δευτερογενείς νοσοκομειακές πνευμονίες. Οι πνευμονίες αυτές, είναι σοβαρότερης μορφής διότι μεταδίδονται από ανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια.

Πνευμονίες μπορούν επίσης να προκληθούν από εισρόφηση υγρών στους πνεύμονες. Τα υγρά αυτά μπορεί να προέρχονται από το στόμα ή από το στομάχι. Τα υγρά αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν χημική πνευμονία.
Τα κυριότερα συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο βήχας με φλέγματα, η δυσχέρεια αναπνοής και η κούραση.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να έχουν πόνο στο θώρακα, ταχύπνοια, κυάνωση και υπόταση. Στους ηλικιωμένους ασθενείς, η αλλοίωση της γενικής κατάστασης με έντονη κούραση ή ακόμη μια κατάσταση σύγχυσης μπορεί να είναι από τα πιο έντονα συμπτώματα.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην ιατρική εξέταση και τις συμπληρωματικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν αναλύσεις αίματος, των φλεγμάτων και ακτινογραφία του θώρακα.

Η ύπαρξη ταχύπνοιας, δηλαδή μιας γρήγορης αναπνοής, τα χείλη και τα δάκτυλα που έχουν μια κακή, χλωμή ή κυανή χρώση, είναι δείκτες σοβαρότητας της ασθένειας που δείχνουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί και δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει ταχυκαρδία και κατάσταση νευρολογικής σύγχυσης, λόγω ανεπάρκειας καλής οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

Η κλινική εξέταση από το γιατρό μπορεί με τη βοήθεια του στηθοσκοπίου να αναγνωρίσει το γεγονός ότι υπάρχει πνευμονία. Όμως η ακτινογραφία του θώρακα θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πύκνωση στους πνεύμονες λόγω μόλυνσης με κάποιο μικρόβιο.

Οι αναλύσεις του αίματος πιθανόν να δείξουν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος. Επίσης σε περιπτώσεις βακτηριδιακών μολύνσεων είναι αυξημένα και τα ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα είναι η ομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις βακτηριδιακές μολύνσεις.

Άλλες αναλύσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη φλεγμονής και μόλυνσης. Οι καλλιέργειες του αίματος, μπορούν να δείξουν ότι ένα παθολογικό μικρόβιο έχει περάσει και έχει μολύνει και το αίμα προκαλώντας σηψαιμία. Οι καλλιέργειες πτυέλων, είναι επίσης δυνατόν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του παθολογικού οργανισμού που προκάλεσε την πνευμονία.

Συνολικά το ιστορικό και η εξέταση του ασθενούς, οι αναλύσεις αίματος, οι καλλιέργειες αίματος και πτυέλων, η ακτινογραφία θώρακος, η ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων στο αίμα, βοηθούν στο να γίνει η διάγνωση της πνευμονίας και σε πολλές περιπτώσεις να αναγνωρισθεί ο παράγοντας που την έχει προκαλέσει.

Η διάρκεια της πνευμονίας εξαρτάται από το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι μία εβδομάδα ή περισσότερο. Η ανταπόκριση στην αντιβίωση και ο χρόνος έναρξης της αντιβίωσης παίζουν ρόλο στο πόσο θα διαρκέσει η ασθένεια.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αντιβίωση ανάλογα με το μικρόβιο που έχει προκαλέσει την πνευμονία. Εάν δεν έχει απομονωθεί ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, η αντιβίωση θα δοθεί ανάλογα με τα ευρήματα που θα βρεθούν και που θα δείχνουν προς μια συγκεκριμένη ομάδα παθογόνων οργανισμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με χρόνια προβλήματα ή ηλικιωμένων ή παιδιών, η διάγνωση της πνευμονίας πιθανόν να επιβάλει και την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Εκτός από την αντιβίωση, επιπρόσθετα θεραπευτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι η ξεκούραση στο κρεβάτι του ασθενούς, η ενυδάτωση, η παροχή οξυγόνου εάν χρειάζεται. Εάν υπάρχει ξηρός, κουραστικός και μη παραγωγικός βήχας τα φάρμακα που καταστέλλουν το βήχα, ανακουφίζουν τον ασθενή.

Η πρόληψη για ορισμένες μορφές της πνευμονίας μπορεί να γίνει με εμβόλιο εναντίον γνωστών μικροβίων που προκαλούν πνευμονίες. Για παράδειγμα το εμβόλιο εναντίον των συχνότερων τύπων του πνευμονιοκόκκου, μπορεί να προστατεύει από τις πνευμονίες που προκαλεί το μικρόβιο αυτό. Το εμβόλιο εναντίον της γρίπης, μειώνοντας τη συχνότητα της γρίπης, μειώνει και τις βακτηριδιακές πνευμονίες που προκύπτουν λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Τα εμβόλια κατά του πνευμονιοκόκκου και εναντίον της γρίπης, χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άτομα τρίτης ηλικίας, σε παιδιά, σε ανοσοκατασταλμένους δηλαδή ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού και σε άλλους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Σήμερα η τάση είναι να γίνονται ευκολότερα εμβολιασμοί σε ευρύτερα σύνολα του πληθυσμού.

Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση μιας κατάλληλης ατομικής υγιεινής, η καλή διατροφή, είναι επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που προστατεύουν από την πνευμονία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχο το DNA για την παχυσαρκία



Η ουσία γκρελίνη οδηγεί σε αύξηση της δυνατότητας τροφής.

Τελικά φαίνεται ότι οι άνθρωποι γεννιούνται παχύσαρκοι και δε γίνονται. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι στη μεγάλη αύξηση του βάρους ορισμένων ατόμων συμβάλει όχι μόνο η κακή διατροφή αλλά και νευροορμονικοί μηχανισμοί που καθιστούν την παχυσαρκία παθογενή. Μάλιστα σειρά μελετών έχουν δείξει ότι μια ουσία, η γκρελίνη οδηγεί σε αύξηση της δυνατότητας τροφής ενώ οι ανταγωνιστές της γκρελίνης οδηγούν σε μείωση.

Οι επιστήμονες με την ανακάλυψη αυτών των μηχανισμών ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα κατορθώσουν να καταπολεμήσουν την ασθένεια της παχυσαρκίας.

Όμως η παχυσαρκία δεν είναι απλή υπόθεση καθώς θεωρείται ασθένεια που αποτελεί όμως και βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που δρουν αθροιστικά.

Είναι επίσης προφανές- σύμφωνα με τους ειδικούς- ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στις τελευταίες οδηγίες των παγκόσμιων φορέων για την καρδιά σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναφέρεται ότι η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δεν συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων. Από την άλλη μεριά επιδημιολογικές έρευνες υπέδειξαν ότι η αντικατάσταση κορεσμένων από μονοακόρεστα και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιγήρανση με όπλο την φύση



Ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των σημαδιών του χρόνου.

Σύμμαχος στη μάχη ενάντια στα σημάδια του χρόνου σε πρόσωπο και δέρμα, μπορεί να φανεί η φύση. Απλά και συνηθισμένα υλικά και ουσίες μπορούν να κάνουν θαύματα.

Δείτε ποιες ουσίες έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:

Για το πρόσωπο


Δοκιμάστε σταφυλοθεραπεία: Για να καταδείξουν την εξαιρετικά σημαντική θρεπτική αξία των σταφυλιών οι ειδικοί τα παρομοιάζουν με το μητρικό γάλα. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν αποτελούν το Νο1 όπλο στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών που επιταχύνουν τη γήρανση.

Παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C αλλά και πηκτίνης η οποία έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Στα κουκούτσια των σταφυλιών περιέχονται υψηλά ποσοστά τανίνης,μιας ουσίας με αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς και σάκχαρα που συμβάλλουν στη θρέψη της επιδερμίδας και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Για τα μαλλιά


Μειώστε τη φθορά με αιθέρια έλαια: Οι μάσκες με αιθέρια έλαια βότανα και φρούτα θα αλλάξουν θεαματικά την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Δοκιμάστε μία θεραπεία με μασάζ και λάδια δάφνης, rose, wood geranium, sandal wood και μείγμα φρούτων από την Ινδία. Η θεραπεία συνήθως γίνεται μια φορά το μήνα και έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.

Για ενυδάτωση, δοκιμάστε να κάνετε μία μάσκα από λάδι jojoba και αιθέριο έλαιο που συνδυάζεται με μασάζ.

Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ αδύναμα και εξασθενισμένα, υπάρχει μια ειδική αγωγή με έλαια από δάφνη, cendar wood και tea tree, που εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Για το σώμα


Δοκιμάστε τη σοκολατοθεραπεία: Ανεβάστε κατακόρυφα τη διάθεσή σας μέσα σε ένα θεραπευτικό μπάνιο, όπως αυτή της σοκολάτας! Προσθέστε στο νερό του μπάνιου σας αφρόλουτρα με σοκολάτα και απλώστε μια κρέμα ενυδάτωσης με σοκολάτα και επωφεληθείτε από τις αντιγηραντικές ιδιότητές της. Διαφορετικά, αναζητήστε τη κούρα της σοκολατοθεραπείας σε μεγάλα ινστιτούτα ομορφιάς.

Δοκιμάστε το σύκο. Αν τα γόνατα και οι αγκώνες σας έχουν τραχιά επιφάνεια,κάντε μασάζ με ένα σφουγγάρι από λούφα ενώ κάνετε ντους: ερεθίζει λιγότερο από το τρίχινο γάντι και κάνει το δέρμα απαλό. Μετά, σε νωπό δέρμα ρίξτε λίγες σταγόνες έλαιο σύκου. Συνδυάζει τις μαλακτικές ιδιότητες του φυτικού ελαίου με τα αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, όχι μόνο ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα αλλά το βοηθά να διατηρηθεί νέο και ελαστικό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «γιατροσόφια» της γιαγιάς είναι πάντα χρήσιμα



Μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά όταν δεν υπήρχε φάρμακο για όλα.

Oι γιαγιάδες γνώριζαν πολλές πρακτικές εφαρμογές για να απαλύνουν τον πόνο, χρησιμοποιώντας συνήθως υλικά που είχαν μέσα στα ντουλάπια τους ή στον… κήπο τους. Τα γνωστά σε όλους μας «γιατροσόφια» μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά με σκοπό να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε έναν πόνο, πριν πάμε στο γιατρό.

Έτσι μια λίστα από πολλά «θεραπευτικά» tips δημιουργήθηκε ανά τους αιώνες από τόπο σε τόπο και έφτασε από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας. Γιατί πώς αλλιώς θα γνωρίζαμε ότι κρεμμύδι σταματά τον πόνο του αφτιού ή ότι η ζάχαρη δεν είναι μόνο για τα γλυκά και το πιπέρι για το φαγητό;

Διαβάστε προσεκτικά την ακόλουθη λίστα:


1. Πονάει το αφτί; Στάξε μερικές σταγόνες λιωμένο κρεμμύδι!
2. Η διάρροια δίνει και παίρνει; Ανακάτεψε ένα κουταλάκι ωμό καφέ με το χυμό μισού λεμονιού και… τέλος στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα!
4. Μυρίζουν τα πόδια σου; Κάνε ένα ποδόλουτρο με αφέψημα φασκόμηλου!
5. Έχεις λόξυγκα; Φάε λίγη ζάχαρη!
6. Τα μαλλιά σου είναι θαμπά και άτονα; Ξέπλυνέ τα με λίγο ξίδι!
7. Τα χείλια σου είναι σκασμένα και πονάνε; Κάνε συχνά επάλειψη με μέλι!
8. Έκοψες το δάχτυλό σου και αιμορραγεί; Ρίξε λίγο μαύρο πιπέρι (για όσους αντέχουν!).
9. Έχεις ταχυπαλμία και άγχος; Ανασήκωσε τους αντίχειρες!
10. Το κεφάλι σου πάει να σπάσει από τον πονοκέφαλο; Κάνε κομπρέσες εμποτισμένες με αφέψημα δυόσμου!
11. Υποφέρεις από αϋπνίες; Φόρεσε κάλτσες λίγο πριν κοιμηθείς για να είναι τα άκρα σου ζεστά!
12. Πονάει η κοιλιά σου; Κάνε επάλειψη με ελαιόλαδο!
13. Έκαψες το δαχτυλάκι σου στο σίδερο; Ρίξε επάνω στο έγκαυμα λίγο καφέ!
14. Πονάει το δοντάκι σου! Πριν πας στον οδοντίατρο, βάλε λίγο πάγο για να ανακουφιστείς!
15. Έχεις πρησμένα μάτια από το ξυνύχτι; Βάλε μια φέτα ωμής πατάτας κάτω από τα μάτια!
16. Έχεις πυτιρίδα! Το ξέρεις; Ξέπλυνε τα μαλλιά σου με αφέψημα δεντρολίβανου!
17. Έβγαλες μια άφθα στο στόμα ή πρήστηκαν οι αμυγδαλές σου; Κάνε γαργάρες με φασκόμηλο.
18. Χτύπησες το χεράκι σου; Βάλε στην πληγή κατάπλασμα από ρίγανη!
19. Ζαλίζεσαι και όλα γύρω σου γυρίζουν; Πιες λίγο χυμό λεμονιού στον οποίο θα προσθέσεις λίγη σόδα.
20. Έπαθες ψύξη και έχεις «στραβολαιμιάσει»; Κοπάνησε φρέσκα φύλλα ρίγανης, ζέστανέ τα λίγο και κάνε επάλειψη στο σημείο που πονάς.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα για τη ψυχική υγεία τα smartphones



Προκαλούν άγχος σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Επικίνδυνα για τη ψυχική υγεία χαρακτηρίζουν τα smartphones βρετανοί επιστήμονες καθώς τα εντάσσουν στην κατηγορία των στρεσογόνων παραγόντων.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αποκτήσουν σχέσεις εξαρτήσεις με τις «έξυπνες συσκευές» του, κάνοντας όλο και πιο εντατική χρήση. Αυξημένα επίπεδα στρες παρατήρησαν ψυχολόγοι στους χρήστες εκείνους που βρίσκονται με το κινητό στο χέρι, περιμένοντας ειδοποιήσεις από τα δίκτυα με τα οποία είναι συνδεδεμένοι.

Τα δεδομένα και τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ο επικεφαλής ερευνητής Ρίτσαρντ Μπόλντινγκ, αναφέρθηκε στα ολοένα αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού που κάνουν χρήση τέτοιων συσκευών: «Τα smartphones χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο, από ολοένα περισσότερους ανθρώπους».

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, όμως, τόσο περισσότερο αναπτύσσει κανείς εξάρτηση και παρορμητική συμπεριφορά σε αυτά, με συνέπεια να εντείνει το στρες του», σημείωσε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα συμπεράσματα αυτά αφορούν κυρίως όσους χρησιμοποιούν τις συσκευές για προσωπικούς και όχι για επαγγελματικούς λόγους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οφθαλμολογική εξέταση για τη διάγνωση της υπέρτασης



Όχι με πιεσόμετρο, αλλά με βυθοσκόπηση του ματιού.

Πρώιμη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης γίνεται όχι με το πιεσόμετρο αλλά με μία οφθαλμολογική εξέταση, η οποία εφαρμόζεται μόνο στο Υπερτασιολογικό Τμήμα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία βυθοσκόπηση του οφθαλμού που γίνεται με τη χρήση μιας κάμερας, χωρίς τη χρήση μυδριατικού υγρού που χρησιμοποιείται για τη διαστολή της κόρης του ματιού. Η κάμερα αυτή αποτυπώνει σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση την κατάσταση των τριχοειδών αγγείων του βυθού ενώ στη συνέχεια με τη χρήση ενός πρωτοποριακού λογισμικού, που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Υπολογιστικής ΙατρικήςΙνστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, γίνεται η μέτρηση. Η μέτρηση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες για το αν θα εκδηλωθεί υπέρταση αλλά και για την χρονιότητα και τη βαρύτητά της, στην περίπτωση που ήδη υπάρχει. Επίσης δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του αγγειακού συστήματος του οργανισμού καθώς για την πιθανότητα ύπαρξης αθηροσκλήρωσης.

«Η εξέταση αυτή δεν γίνεται από οφθαλμίατρους αλλά από υπερτασιολόγους και μας δίνει πληροφορίες τόσο για την πρώιμη διάγνωση και εκτίμηση των επιπτώσεων της αρτηριακής υπέρτασης πριν από την έναρξη της αντιυπερτασικής θεραπείας, όσο και για την ανταπόκριση σε αυτήν. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2-3 εκατομμύρια υπερτασικοί, δηλαδή το 25% του γενικού πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας έχει υπέρταση ενώ το ποσοστό αυτό στις μεγαλύτερες ηλικίες φτάνει το 50-55%. Δεν είναι δυνατόν τα εκατομμύρια των υπερτασικών να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση. Δηλαδή δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας αλλά γίνεται κατά την κρίση του γιατρού μόνο όταν υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας του ΑΠΘ, Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε με το βραβείο «καλύτερης δημοσίευσης» στο διεθνές συνέδριο «IEEE International Conference on e-Health and Bioengineering» που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή είναι οι: Γεώργιος Μανίκης, Βαγγέλης Σακκαλής, Κωνσταντίνος Μαριάς, Ξενοφών Ζαμπούλης, Πολύκαρπος Καραμαούνας και από το Υπερτασιολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης οι: Αρετή Τριανταφύλλου, Στέλλα Δούμα και Χρύσανθος Ζαμπούλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια απλή μέτρηση μπορεί να σώσει ζωές παιδιών



Για την αποτροπή του αιφνίδιου θανάτου των μικρών αθλητών.

Μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα αρκεί για αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος παιδιών κατά την άθληση, κι αυτό γιατί με την μέτρηση αυτή μπορεί να διαγνωστεί μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, η στένωση ισθμού αορτής.

«Η στένωση του ισθμού αορτής είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη συγγενής (εκ γενετής) καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία . Αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1.000 γεννήσεις.

Η στένωση του ισθμού αορτής μαζί με τη μεσοκολπική επικοινωνία είναι σχεδόν οι μόνες συγγενείς καρδιοπάθειες που μπορεί να ξεφύγουν και να διαγνωστούν ακόμη και στην εφηβική ή στην ενήλικη ζωή.

Κι ενώ από την αδιάγνωστη μεσοκολπική επικοινωνία δεν κινδυνεύει άμεσα το παιδί , από την αδιάγνωση στένωση ισθμού μπορεί να επέλθει αιφνίδιος θάνατος κατά την άσκηση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής-παιδιατρικής καρδιολογίας στο ΑΠΘ , Ανδρέας Γιαννόπουλος, με αφορμή ανακοίνωσή του για την «Υπέρταση καρδιακής αιτιολογίας» στη 22η Επιστημονική Ημερίδα-Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Αν εξαιρεθούν οι σοβαρές στενώσεις ισθμού αορτής που θα διαγνωσθούν μετά τη γέννηση στο νεογνό ή το βρέφος, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά την εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας.

«Τότε υποχρεούται ο παιδίατρος, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, να ψηλαφήσει τις μηριαίες αρτηρίες του παιδιού και να μετρήσει την αρτηριακή πίεση. Έρχεται δηλαδή το κράτος να υπενθυμίσει στον παιδίατρο ότι πρέπει να προβεί σε δύο ενέργειες, τη ψηλάφηση των μηριαίων αρτηριών και την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, για να αποκλειστεί μια σοβαρή συγγενής καρδιοπάθεια. Η στένωση ισθμού αορτής δεν είναι μια συχνή πάθηση, είναι όμως κρίμα να ζει ένα παιδί για 6-7 χρόνια χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς του ότι πάσχει από μία σοβαρή και επικίνδυνη καρδιοπάθεια» τονίζει ο κ Γιαννόπουλος αναφέροντας παράλληλα ότι στη Θεσσαλονίκη διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 5-6 περιστατικά στένωσης ισθμού αορτής.

Η υπέρταση στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, (κυρίως σε μεγάλα παιδιά και εφήβους με συνοδές παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχές ύπνου με άπνοιες κατά τον ύπνο) είτε δευτεροπαθής, οφειλόμενη σε νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, συστηματικά νοσήματα και ενδοκρινή νοσήματα.

«Ο παιδίατρος πρέπει να αποκτήσει εμπειρία στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητά της και να την εντάξει , κατά τη κρίση του, στην παρακολούθηση του παιδιού, από τη γέννησή τους έως την ενήλικη ζωή. Δεν θα πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά με την υποχρεωτική συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας του παιδιού , κατά την οποία συχνά αγνοείται ή παραλείπεται , αλλά να αποτελεί αναγκαία και υποχρεωτική εξέταση του παιδιού» τονίζει ο κ Γιαννόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2014



Αναλυτικά ο καινούριος τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συζητήθηκε, σήμερα, στο υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το νέο Λύκειο.

Σύμφωνα με αυτό, οι μαθητές που πηγαίνουν τώρα στην πρώτη τάξη Λυκείου και ήδη παρακολουθούν νέα προγράμματα, όταν θα πάνε στην τρίτη τάξη Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα ενδοσχολικά και σε κοινά θέματα, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα μαθήματα, ωστόσο, θα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι εξετάσεις στην πρώτη ομάδα θα οδηγούν σε εθνικό απολυτήριο, ενώ τρία έως πέντε θα είναι τα μαθήματα της δεύτερης ομάδας και σε αυτά θα διαγωνίζονται εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές και να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τα παιδιά που πάνε τώρα στην τρίτη τάξη Γυμνασίου, όταν θα φτάσουν στην τρίτη τάξη Λυκείου, θα έχουν ήδη διδαχθεί τη δευτέρα και τρίτη Λυκείου με τα νέα μέτρα, ενώ όταν θα δώσουν εξετάσεις όπως ακριβώς και οι προαναφερόμενοι μαθητές, θα έχουν επιπλέον Τράπεζα Θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας, απ΄όπου θα αντλούνται τα θέματα όλων των εξετάσεων.

Επίσης, θα μπορούν να διαγωνίζονται πολλές φορές σε ένα μάθημα μέσα στην ίδια χρονιά, προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή στη σχολή που θέλουν. Στις προτάσεις του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να γίνονται την ίδια ημέρα και για τις δύο ομάδες μαθημάτων.

Ας σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο και ρόλο, αφού θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θα υπάρχουν τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία θα εισάγονται υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις, μόνον με μία αίτησή τους και προφανώς με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης, παρουσίασε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Βασίλη Κουλαϊδή- που τη συντονίζει-, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλέξη Δημαρά, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), Ιωάννη Καζάζη, τον πρώην πρόεδρο του ΣΠΔΕ, Γιώργο Μπαμπινιώτη και την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου.

Στο τέλος της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η «Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει μόνο PSI και προβλήματα στην οικονομία. Στην Παιδεία, υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα και κάθε μέρα που χάνεται, την "πληρώνουμε" με χρόνια. Στο υπουργείο Παιδείας έγινε σήμερα, από μία επιτροπή εξαιρετικών επιστημόνων, η παρουσίαση του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο και του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το καλό κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων ανάμεσα στα κόμματα και στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Είναι κατανοητό σε όλους μας, πλέον, ότι στην Παιδεία απόλυτη προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Β. Κουλαϊδής τόνισε ότι «σήμερα παρουσιάστηκε η πρόταση της Επιτροπής προς τη Διακομματική Επιτροπή, σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης. Βασική μας αρχή είναι να μην αιφνιδιαστεί κανένας μαθητής. Για αυτό το λόγο, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος θα αφορά τους μαθητές που, αυτή τη στιγμή, φοιτούν στη Γ΄ Γυμνασίου. Για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Β' και Γ΄Λυκείου δεν θα υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης, ούτε στο πρόγραμμα σπουδών».

Ειδικότερα:
- Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

- Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει το βαθμό του απολυτηρίου και

- Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει το βαθμό πρόσβασης.

- Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων.

Για το νέο σύστημα πρόσβασης:

- Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3- 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.

- Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

- Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.

- Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων.

- Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.




Διπλές πανελλαδικές και πιο λίγα μαθήματα



Ριζικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα από το σχολικό έτος 2014-15.

Διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, ενδοσχολικές και εισαγωγικές μαζί, απευθείας εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, διπλό μηχανογραφικό (ένα για τα τμήματα χαμηλής ζήτησης και ένα κανονικό), εισαγωγικές σε τρία-πέντε μαθήματα και προσδιορισμό μαθημάτων και συντελεστών βαρύτητας από τα πανεπιστήμια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση για το νέο Εξεταστικό.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα εξετάζονται σε όλα τους τα σχολικά μαθήματα με κοινά θέματα για το απολυτήριο (ενδοσχολικές) και - ταυτόχρονα, αλλά με άλλη ομάδα θεμάτων - σε τρία έως πέντε μαθήματα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα καθορίζει τον βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ' Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας (project) και τη Φυσική Αγωγή, που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά. Ολοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου υποχρεούνται να προσέλθουν στην εξέταση της πρώτης ομάδας θεμάτων για να λάβουν το απολυτήριο Λυκείου. Στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων προχωρούν μόνον οι μαθητές που επιθυμούν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές αυτοί επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις στη δεύτερη ομάδα θεμάτων, με βάση την επιθυμία τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα τμήματα.

Τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δημοσιοποιούν τα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει (π.χ. ποια μαθήματα και με ποιους συντελεστές βαρύτητας σε ένα έκαστο) για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5. Η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά.

Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα, όπου συγκεντρώνεται ζήτηση χαμηλότερη από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Σε αυτή την περίπτωση τα εν λόγω τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής, που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο λύκειο.

Οι μαθητές μπορούν να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών που παρακολουθούν ώστε να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους σε τμήματα.

Οι τελικές εξετάσεις στις Α', Β' και Γ' Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά με θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο. Στα γραπτά καλύπτονται τα ονόματα των μαθητών. Ο βαθμός της κάθε τάξης αντίστοιχα προκύπτει ως ο μέσος όρος της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινό στο σχολείο από Δευτέρα



Το πρόγραμμα διανομής στο δήμο Θεσσαλονίκης ξεκινά την άλλη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα διανομής πρωινού σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που στερούνται κολατσιού λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων, ενώ για το λόγο αυτό εγκρίθηκε το ποσό των 32.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα Παιδείας, Αντώνη Καρούμπη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες 600 μαθητές που στερούνται πρωινού φαγητού, ενώ στο σύνολο των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (33.500) ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,9% των μαθητών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο μεταξύ των παιδιών του δημοτικού σχολείου (2,8%) και του γυμνασίου (2,16%) και μικρότερο ανάμεσα σε εκείνα της τεχνικής εκπαίδευσης (1,42%) και του λυκείου (0,75%).

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πώς έχασα 227 κιλά»



Αμερικανίδα μιλάει για την απίστευτη μεταμόρφωση της.

Η Melissa Morris, μητέρα ενός εμφανίστηκε σε εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης, όπου μίλησε για την μεταμόρφωση της. Η Melissa, η οποία ήταν από τους πιο ευτραφείς ανθρώπους του κόσμου ,ζυγίζοντας 673 κιλά, χάρη στο πείσμα της έφτασε τα 77 κιλά.

Η Melissa από το Τέξας, η οποία έχασε συνολικά 227 κιλά, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει. Μίλησε για το γεγονός που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για να χάσει το βάρος, όταν η μητέρα της η οποία ανάρρωνε από εγχείρηση για την καταπολέμηση του καρκίνου την ρώτησε αν ήθελε να σηκωθεί να της φτιάξει κάτι να φάει.

Αυτό αρκούσε για να ξεκινήσει τον αγώνα της, καθώς σκέφτηκε ότι η μητέρα της θα μπορούσε να πεθάνει και η ίδια δεν μπορούσε να σηκωθεί για να φροντίσει τον εαυτό της. Δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει πολύ αδύνατη, απλά να είναι υγιείς. Η Melissa άφησε το κοινό με το στόμα ανοιχτό όταν έδειξε την φούστα που φορούσε την ημέρα που μπήκε στο χειρουργείο.






Διαβάστε περισσότερα...

Ανδρική αντισύλληψη με υπέρηχους



Μία νέα πολλά υποσχόμενη επιστημονική μελέτη.

Η αποστολή υπερήχων στα γεννητικά όργανα, η οποία θα σταματά την παραγωγή σπέρματος, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς Τσουρούτα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αναπαραγωγικής βιολογίας και ενδοκρινολογίας «Reproductive Biology and Endocrinology» έκαναν πειράματα με αρουραίους και έδειξαν ότι η «ακτινοβόληση» των όρχεων με υπερήχους υψηλής συχνότητας, από τα υπάρχοντα ευρέως χρησιμοποιούμενα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων, μπορεί να αραιώσει το σπέρμα τόσο πολύ που να προκαλείται στειρότητα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι υπέρηχοι συνιστούν μια «πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική μέθοδο αντισύλληψης».

Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι αρκούν δύο δόσεις υπερήχων, διάρκειας 15 λεπτών η κάθε μια, για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κυττάρων που παράγουν σπέρμα και, κατά συνέπεια, του ίδιου του σπέρματος.

Οι άνθρωποι θεωρούνται «υπογόνιμοι», όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειώνεται κάτω από τα 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο. Στην περίπτωση των αρουραίων έπεσε κάτω από τα 10 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο, παρόλο που τα ζώα αυτά είναι πολύ πιο γόνιμα από τους ανθρώπους. Τεχνικές μόνιμης στείρωσης, όπως η αγγειεκτομή, επιτυγχάνουν αραίωση του σπέρματος κάτω από τα 3 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί η αραίωση του σπέρματος όπως κι εάν η αντισύλληψη και αν η μέθοδος είναι ασφαλής για να χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη.


Διαβάστε περισσότερα...