Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σπάνια πάθηση «χτυπά» εννέα παιδιά στην ίδια περιοχή!



Το πρόβλημα αποδίδεται σε απαγορευμένο ζιζανιοκτόνο.

Η 11χρονη Courtney Barnes έχει τόσα ράμματα και ουλές στην κοιλιά της που ο αφαλός της έχει μετακινηθεί από την συνηθισμένη του θέση. Ο μικρός Leon, σε ηλικία μόλις μόλις μιας ημέρας, κοιμάται στη θερμοκοιτίδα ενώ τα σπλάχνα του βρίσκονται έξω από το σωματάκι του, μέσα σε μία πλαστική φούσκα. Η νεογέννητη Mikka έχει ένα πολύ όμορφο πρόσωπο αλλά όλο το υπόλοιπο σώμα της καλύπτεται από τα σπλάχνα της που αναπτύχθηκαν έξω από το κορμί της.

Ακόμα έξι οικογένειες όπως της Courtney, του Leon και της Mikka, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: παιδιά, ακόμα και αγέννητα, με τη σπάνια πάθηση που λέγεται γαστρόσχιση και προκαλεί ανάπτυξη των σπλάχνων έξω από το σώμα ενώ το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Εάν πρόκειται για κορίτσι είναι πιθανή και η ανάπτυξη των ωοθηκών έξω από το σώμα…

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλές και επώδυνες επεμβάσεις και τα παιδιά ενδεχομένως να χρειάζεται να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εφ’ όρου ζωής.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ η γαστρόσχιση εντοπίζεται σε ένα παιδί στα 7.000 αλλά στην περιοχή Waterdales στη Βρετανία κάθε γυναίκα που μένει έγκυος φοβάται πως το δικό της παιδί θα είναι το επόμενο. Και οι εννέα προαναφερθείσες οικογένειες ζουν στον ίδιο δρόμο στην περιοχή αυτή…



«Κάτι τρέχει εδώ, το ξέρουμε», λέει η 22χρονη Natalie Margetson, μητέρα του τρίχρονου σήμερα Leon. Εξηγεί πως ο Leon γεννήθηκε με γαστρόσχιση, όπως και η μικρή της αδελφή η Courtney πριν από έντεκα χρόνια. Αλλά η γαστρόσχιση δεν είναι κληρονομική.

«Πέρσι ήταν η φίλη μου Chantelle, έγκυος τότε, που μου τηλεφώνησε και μου είπε πως το μωρό που περίμενε είχε έπασχε από γαστρόσχιση. Είμαστε δηλαδή τρεις, η μητέρα μου, εγώ και η Chantelle, τρεις γυναίκες με παιδιά με γαστρόσχιση που κανονικά εμφανίζεται σε ένα στα 7.000 παιδιά… Η Chantelle έκλαιγε με λυγμούς. Τι μπορείς να πεις όταν στη φίλη σου ενώ ξέρεις πόσο δύσκολα θα είναι όλα για το μωρό που περιμένει; Απλά έκλαιγα μαζί της…», αφηγείται.

Οπότε, τι μπορεί να συμβαίνει; Πρόκειται για σύμπτωση ή υπάρχει κάτι κοντά στην περιοχή αυτή που θέτει σε κίνδυνο τις εγκυμονούσες και τα παιδιά τους;



Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι προκαλεί τη γαστρόσχιση, τονίζει η εφημερίδα Daily Mail, ωστόσο ερευνητές εκτιμούν πως η περιβαλλοντική μόλυνση μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει ενώ πολλοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε ένα ζιζανιοκτόνο που λέγεται atrazine.

Το 2010, έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που ζουν ακτίνα 25 χιλιομέτρων από περιοχές που ψεκάζονται με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με γαστρόσχιση.

Διαπίστωσε επίσης πως η γαστρόσχιση εντοπίζεται συχνότερα σε μωρά που συνελήφθησαν την άνοιξη, την εποχή που κορυφώνεται ο ψεκασμός. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζει πως το ζιζανιοκτόνο αυτό προκαλεί αλλαγή φύλου στους βατράχους, μετατρέποντας τους αρσενικούς σε θηλυκούς!

Το 2004 η άδεια για την πώληση atrazine στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακλήθηκε. Ωστόσο έκθεση της βρετανικής Υπηρεσίας περιβάλλοντος που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως το 2008 είχε ανιχνευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις σε απόσταση μισού μιλίου από το Waterdales.

Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Μία από τις εταιρείες που παρήγαγε atrazine για τη βρετανική αγορά και σταμάτησε να το πουλά μετά την ανάκληση της άδειας αρνείται πως η ουσία συνδέεται με τη γαστρόσχιση. Επιμένει πως τα επίπεδα ήταν μέσα στα όρια ασφαλείας και πως τα τελευταία 50 χρόνια έγιναν στο atrazine σχεδόν 7.000 έλεγχοι και βρέθηκε μη επιβλαβες.

Η εταιρεία σημειώνει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως και ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως η παρουσία atrazineστο πόσιμο νερό δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία.

Αυτά ωστόσο δεν παρηγορούν ιδιαίτερα τις οικογένειες στο Waterdales του Kent που ψάχνουν να βρουν τι έχει συμβεί.




Διαβάστε περισσότερα...

Επέμβαση στον εγκέφαλο με ζωντανή μετάδοση στο Twitter



Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Memorial του Χιούστον έδωσαν στους χρήστες του Twitter την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με λεπτό προς λεπτό ενημέρωση, φωτογραφίες και βίντεο, την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε μία 21χρονη για αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο.

Περίπου δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από το Μεξικό έως την Αυστραλία παρακολούθησαν την επέμβαση ενώ ο γιατρός Dong Kim αφαιρούσε έναν καλοήθη όγκο από τον δεξιό κροταφικό της λοβός.

Ο Kim, που θεωρείται βετεράνος με περισσότερες από 300 κρανιοτομές το χρόνο, ήταν μέλος της ομάδας χειρουργών που εγχείρησαν πέρσι τη γερουσιαστή Γκίφορντς που είχε δεχθεί πυροβολισμό στο κεφάλι.

Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και ο Δρ Kim άνοιξε μία μικρή τρύπα στο κρανίο της νεαρής γυναίκας αφήνοντας τον εγκέφαλο εκτεθειμένο για 90 λεπτά έως ότου απομακρυνθεί ο όγκος.

Η ιατρική ομάδα που ασχολείτο με τα κοινωνικά δίκτυα «τουίταρε» κάθε βήμα των γιατρών, δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία να ζήσουν για λίγο τον κόσμο της χειρουργικής.

Παρότι το twitter προειδοποίησε πως το περιεχόμενο των φωτογραφιών και των βίντεο θα ήταν σκληρό, εκατομμύρια χρήστες έμειναν προσηλωμένοι στις οθόνες τους.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο...











Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Αναλυτικοί πίνακες



Δείτε αναλυτικά όλους τους πίνακες εισακτέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2012-13.

Τον αριθμό των εισακτέων ΑΕΙ - ΤΕΙ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μετά από απόφαση του υπουργού κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ώστε να σταματήσει η αγωνία χιλιάδων οικογενειών, που φέτος παρατάθηκε εξαιτίας των εκλόγων.

Φέτος θα μπουν στα πανεπιστήμια περίπου 4% περισσότεροι εισακτέοι σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποφοίτων που θα εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε 77.000 άτομα. Περίπου 45.000 θα είναι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και περίπου 32.000 οι εισακτέοι στα ΤΕΙ (από όλες τις κατηγορίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κλπ).

Η αύξηση εισακτέων έχει να κάνει κυρίως με τα τμήματα των ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα Πανεπιστήμια θα είναι μικρή.

Στα μηχανογραφικά των μαθητών «επιστρέφει», το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και 14 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους, αλλά φέτος θα δεχτούν ξανά πρωτοετείς σπουδαστές.

Νέους σπουδαστές αντίθετα δεν θα δεχτούν ούτε και φέτος έντεκα ΤΕΙ, τα οποία είχαν μείνει εκτός μηχανογραφικού και την περυσινή χρονιά.

Τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν θα δεχτούν εφέτος νέους εισακτέους (πρακτικά δηλαδή παραμένει η απόφαση για σταδιακό κλείσιμο τους) είναι τα εξής:

ΤΕΙ Αθήνας: Νοσηλευτική Β'
ΤΕΙ Ηπείρου: Ιχθυοκομείας και Αλιείας (Ηγουμενίτσα)
ΤΕΙ Ηπείρου: Τουριστικών επαγγελμάτων
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μουδανίων)
ΤΕΙ Ιονίων νήσων: Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λευκάδα)
ΤΕΙ Καβάλας: Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών (παράρτημα Δράμας)
ΤΕΙ Λάρισας: Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων (παράρτημα Τρικάλων)
ΤΕΙ Λάρισας: Τουριστικών επιχειρήσεων
ΤΕΙ Μεσολογγίου: Μηχανολογίας και Υδάτινων πόρων
ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας: Διοίκησης και συστημάτων εφοδιασμού (παράρτημα Γρεβενών)
ΤΕΙ Πάτρας: Εμπορίας και διαφήμισης (παράρτημα Αμαλιάδας)


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ


Διαβάστε περισσότερα...

Η καρδιά της κόρης της χτυπά σε ένα 3χρονο αγοράκι



Η Kara Mellick ήθελε ο θάνατος της Karlie να δώσει ζωή σε κάποιον άλλον.

Η Kara Mellick έχασε την 9 μηνών κόρη της, όταν ο πρώην σύντροφός της τη χτύπησε μέχρι θανάτου, ενώ εκείνη έλειπε για δουλειά.

Από τότε η ζωή της άλλαξε για πάντα και η ίδια ήξερε ότι η ψυχή της δε θα ησύχαζε ποτέ. Τότε η άτυχη μητέρα πήρε την απόφαση να δωρίσει τα όργανα της κόρης της, προκειμένου να σωθεί ένα άλλο παιδάκι.

Τρία χρόνια μετά, η Kara βρίσκει μικρή παρηγοριά στο γεγονός ότι η καρδούλα του παιδιού της χτυπά μέσα στο στήθος ενός 3χρονου αγοριού, το οποίο δεν είχε πιθανότητες επιβίωσης, χωρίς τη δική της «βοήθεια».



Η Karlie είχε διαγνωσθεί εγκεφαλικά νεκρή εξαιτίας των φοβερών χτυπημάτων που έζησε στα χέρια του Matthew Vaughn τον Ιούνιο του 2009.

Τότε ο Faris Samara ήταν 11 μηνών. Έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες στους γονείς του, μέχρι που έφτασαν τα «ευχάριστα» νέα ότι είχε βρεθεί κατάλληλος δότης.



Πριν από λίγες ημέρες η Kara ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα της Allison Ellis στο Illinois για να γνωρίσει από κοντά τον μικρό Faris.



Με ένα στηθοσκόπιο άκουσε την καρδιά της Karlie να χτυπά. «Νιώθω ότι είναι ακόμη ζωντανή, ότι δεν έχει “φύγει”. Μπορεί το σώμα της να μην είναι εδώ, αλλά η καρδιά της είναι» είπε η ίδια.



«Χάρηκα πολύ που άκουσα την καρδιά του. Ήθελα να έχει σωθεί κάποιος. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να τον βλέπω να μεγαλώνει. Είναι σαν να έχω αποκτήσει ένα νέο εγγονάκι» είπε η γιαγιά της μικρής.






Διαβάστε περισσότερα...

Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος



Βασικός στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη του ελέγχου.

Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια νόσος του αναπνευστικού που απασχολεί ένα μεγάλο ηλικιακά εύρος του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Είναι συχνότερο στις Δυτικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παίζουν ρόλο. Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα.

Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι ένας παρατεινόμενος βήχας πέραν των 8 εβδομάδων με χαρακτήρες περιοδικότητας, η συρίττουσα αναπνοή [οι ασθενείς την ονομάζουν «γατάκια ή σφύριγμα στο στήθος», το σφίξιμο στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή να έχουν εποχιακό χαρακτήρα κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή/και του φθινοπώρου. Ένα χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων του άσθματος είναι η νυχτερινή εμφάνιση με επικέντρωση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μπορεί δε να αφορούν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας στοιχείο που τονίζει την οικογενή επίπτωση της νόσου. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από διάφορους εκλυτικούς παράγοντες όπως τα κρυολογήματα [συνήθως ιογενείς λοιμώξεις], η έκθεση σε αλλεργιογόνα, η έκθεση σε κρύο αέρα, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων με κυριότερο εκπρόσωπο την ασπιρίνη.

Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο κλινικό ιστορικό και κυρίως στη συμβατή με τη νόσο συμπτωματολογία. Τεκμηριώνεται δε με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η σπιρομέτρηση και η ροομέτρηση. Σε περίπτωση διαγνωστικής δυσκολίας στα σύγχρονα κέντρα υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μέσω ειδικών δοκιμασιών που «προκαλούν» την εμφάνιση άσθματος. Στη περίπτωση που ο ασθενής με άσθμα έχει συμβατό ιστορικό με παρουσία ευαισθησίας σε αλλεργικούς παράγοντες πρέπει να υποβάλλεται σε αλλεργικά τεστ με σκοπό την ταυτοποίηση αυτών των παραγόντων.

Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Στα γενικά ανήκουν η αποφυγή των αλλεργιογόνων και της έκθεση σε ειδικές περιβαντολλογικές συνθήκες και ερεθιστικούς παράγοντες. Στα ειδικά περιλαμβάνονται τα φάρμακα που συνήθως δίνονται με τη μορφή εισπνοών και διακρίνονται σε ρυθμιστικά και ανακουφιστικά. Το κύριο φάρμακο είναι η εισπνεόμενη κορτιζόνη που δίνεται συνήθως σε μικρές δόσεις και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Επιπρόσθετα χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα με μακρά δράση ώστε να κρατούν ανοικτούς τους βρόγχους χωρίς να χρειάζεται η συχνή χορήγησή τους. Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη του ελέγχου. Αυτό σημαίνει:

- Ο ασθενής να μην έχει (ή να έχει ελάχιστα) συμπτώματα άσθματος.
- Να μην ξυπνάει τη νύχτα λόγω του άσθματος.
- Να μην έχει (ή να έχει ελάχιστη) ανάγκη να χρησιμοποιήσει φάρμακα ανακούφισης [βρογχοδιασταλτικά]
- Να μπορεί να κάνει τις συνηθισμένες σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
- Να έχει φυσιολογικό η σχεδόν φυσιολογικό λειτουργικό έλεγχο αναπνευστικού [σπιρομέτρηση].
- Να μην έχει καθόλου (ή να έχει πολύ σπάνιες) κρίσεις άσθματος.

Το σοβαρό άσθμα αφορά μια μικρή ομάδα ασθενών με βρογχικό άσθμα που η νόσος τους δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά τη θεραπεία που λαμβάνουν, η οποία κατά κανόνα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις εισπνεόμενων φαρμάκων. Συνήθως οι ασθενείς αυτοί κάνουν συχνές παροξύνσεις και χρειάζεται συχνά να πάρουν κορτιζόνη από το στόμα, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν μόνιμα χαμηλές τιμές στη σπιρομέτρηση τους. Για να χαρακτηρίσουμε ένα ασθενή ότι πάσχει από σοβαρό άσθμα πρέπει να έχουμε πρώτα σιγουρευτεί ότι δεν πάσχει από άλλη νόσο, ότι έχει αντιμετωπίσει νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν το άσθμα (όπως η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, η χρόνια ρινοκολπίτιδα κ.λπ.), ότι έχει ελεγχθεί η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αντίξοες περιβαντολλογικές συνθήκες, ότι παίρνει τακτικά τα εισπνεόμενα φάρμακά του, και τέλος ότι παρακολουθείται από ειδικό κέντρο με εμπειρία στο σοβαρό άσθμα και για τουλάχιστο 6 μήνες.

Η θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς δεν διαφέρει κατά πολύ από τις ηπιότερες μορφές άσθματος με βασική διαφορά όμως την αυξημένη δοσολογία των φαρμάκων και τους αυξημένους συνδυασμούς αυτών. Σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα και εφ’ όσον πληρούν τα παραπάνω κριτήρια χορηγείται τα τελευταία χρόνια ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (Omalizumab) που μπλοκάρει μια ουσία στο αίμα που ονομάζεται IgE. Η θεραπευτική αυτή παρέμβαση έχει δειχθεί ότι μπορεί μειώσει τους παροξυσμούς από τη νόσο, να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει την υψηλές δοσολογίες των χορηγούμενων εισπνεόμενων φαρμάκων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η έξτρα τεστοστερόνη για αδυνάτισμα



Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Επικίνδυνη θεωρείται για τους άνδρες η λήψη έξτρα ποσότητας τεστοστερόνης με στόχο το αδυνάτισμα, όπως δείχνει νέα βρετανική έρευνα, αφού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον δρ. Φαρίντ Σαάντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 115 παχύσαρκους άνδρες, ηλικίας 38 έως 83 ετών, που είχαν χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και οι οποίοι έπαιρναν έξτρα ποσότητες της ορμόνης κάθε 12 εβδομάδες. Οι άνδρες αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά μέσα σε μία πενταετία, διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει η συγκεκριμένη ορμόνη τους σε φυσιολογικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανδρική ορμονοθεραπεία, ανάλογη με αυτή που κάνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επιφέρει μείωση της περιφέρειας στη μέση και υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όπως παραδέχτηκε ο Φαρίντ Σαάντ, οι ερευνητές τυχαία ανακάλυψαν ότι η τεστοστερόνη βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς πραγματοποιούσαν άσχετη έρευνα για την θεραπεία στους άνδρες άλλων προβλημάτων (στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α.), που προκαλούνται από το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης.

Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι «είναι απλουστευτικό να πιστέψει κανείς ότι η αύξηση της τεστοστερόνης αποτελεί μία γρήγορη λύση για τους παχύσαρκους άνδρες. Είναι πολύ πιο λογικό και ασφαλές για τους άνδρες να τρώνε λιγότερο, ώστε να μειώσουν την παχυσαρκία τους, πράγμα που στη συνέχεια θα αυξήσει την τεστοστερόνη τους».

Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Άσλεϊ Γκρόσμαν χαρακτήρισε τη νέα έρευνα «ενδιαφέρουσα, αλλά όχι απολύτως πειστική. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η απώλεια βάρους οφείλεται στην ορμόνη. Θα παραμείνω σκεπτικιστής έως ότου δω μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη με πιο αξιόπιστη μεθοδολογία», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ορισμένοι επιστήμονες, αλλά όχι όλοι, υποστηρίζουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί σε ένα είδος ανδρικής «εμμηνόπαυσης», με συμπτώματα όπως η διαταραχή του ύπνου, η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος κ.α.

Ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στην παχυσαρκία φαίνεται να υπάρχει ένα είδος φαύλου κύκλου, καθώς, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η παχυσαρκία, ιδίως όταν τα κιλά είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και με μείωση της μυϊκής μάζας τους. Από την άλλη, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, ιδίως ανάμεσα στα 40 - 50 έτη τους, το επίπεδο της τεστοστερόνης τους αρχίζει να μειώνεται αργά, πράγμα που δημιουργεί προδιάθεση για…κοιλίτσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κάρυ καταπολεμά τον καρκίνο;



Η κουρκουμίνη ίσως αυξήσει την ανταπόκριση του οργανισμού στη χημειοθεραπεία.

Βρετανοί επιστήμονες επιχειρούν να μάθουν αν η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του κάρυ, έχει αντικαρκινική δράση. Το εν λόγω συστατικό μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε πειραματόζωα.

Σε μία νέα έρευνα πρόκειται να δοθούν χάπια κουρκουμίνης επτά μέρες πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας σε 40 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο επικεφαλής ερευνητής William Steward δήλωσε ότι στα πειραματόζωα ο συγκεκριμένος συνδυασμός ήταν «100 φορές καλύτερος» σε σχέση με τη χρήση της κάθε μεθόδου ξεχωριστά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κουρκουμίνη θα αυξήσει την ανταπόκριση του οργανισμού στη χημειοθεραπεία.

Ο Steward καταλήγει: «η ελπίδα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στην χημειοθεραπεία είναι σημαντική επειδή μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα χορήγησης χαμηλότερων χημειοθεραπευτικών δόσεων, άρα οι ασθενείς να έχουν λιγότερες παρενέργειες και έτσι να υποβάλλονται για μεγαλύτερο διάστημα στην θεραπεία».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή του ΕΟΠΥΥ ζητούν εκ νέου οι γιατροί



Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα το θνησιγενές και η ανετοιμότητα της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το οποίο άλλωστε συνδέεται άρρηκτα, τονίζει σε ανακοινώση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή την αναστολή του μέτρου μέχρι την Κυριακή.

Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται άμισθα, προσφέροντας ουσιαστικά εθελοντική υπηρεσία, προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.

«Διανύουμε τον 5ο μήνα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη χρηματορροή και χωρίς να έχει εξασφαλισθεί δυνατότητα ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του ήδη πολυδάπανου Οργανισμού.
Ο ΙΣΑ δυστυχώς για μια ακόμη φορά δικαιώνεται, καθώς από την πρώτη στιγμή, στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε επανειλημμένως ζητήσει την επιτακτική ανάγκη της τετράμηνης αναστολής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος Οργανισμός, όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν είχε την ανάλογη οικονομική και τεχνολογική υποδομή προκειμένου να λειτουργήσει. Η άμεση έναρξη λειτουργίας του δε, πραγματοποιήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού και εκπλήρωσης των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Τα αποτελέσματα της προχειρότητας είναι πλέον εμφανή καθημερινά.

Οι πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί βρίσκονται σήμερα για πολλοστή φορά εκτεθειμένοι απέναντι στους ασθενείς τους, μη γνωρίζοντας τι οφείλουν να πράξουν για να τους προστατεύσουν. Για τους λόγους αυτούς, ο ΙΣΑ εμμένει στην αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και σας καλούμε άμεσα να προβείτε στην χορήγηση σχετικών συνταγολογίων του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) στους πιστοποιημένους γιατρούς, άλλως να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταγογραφούν χειρόγραφα στα συνταγολόγια των ιατρείων τους, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να πράξουν το λειτούργημά τους!

Η μη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, που τα έχουν μάλιστα άμεση ανάγκη, είναι ένα πρακτικό ζήτημα που δεν χωρεί αναβολές και «τεχνικά προβλήματα», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος προκαλεί «γήρανση» των καρκινικών κυττάρων

Νέα μέθοδος προκαλεί «γήρανση» των καρκινικών κυττάρων

«Δεν θέλουμε να γεράσει ο ασθενής αλλά μόνο ο καρκίνος…».

Αντί να «σκοτώνουν» τα καρκινικά κύτταρα με τοξικά φάρμακα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να τα εξαναγκάσουν να γεράσουν και τελικά να πεθάνουν.Τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται και μεγαλώνουν επειδή διαιρούνται συνεχώς.

Ωστόσο, ένα νέο πείραμα που διεξήχθη σε ποντίκια έδειξε ότι απενεργοποιώντας το γονίδιο Skp2 που προκαλεί καρκίνο, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να γερνούν. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι αν καταστρέψουμε τα κύτταρα, αυτά έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό για να «αποσύρονται» δήλωσε ο Pier Paolo Pandolfi, από την ιατρική σχολή του Harvard, προσθέτοντας ότι έτσι σταματούν να μεγαλώνουν.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ανέπτυξαν έναν τύπο καρκίνου του προστάτη.

Έπειτα απενεργοποίησαν το γονίδιο Skp2 σε ορισμένα από τα πειραματόζωα.

Έξι μήνες αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο Skp2 δεν ανέπτυξαν όγκους, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποντίκια που εξακολουθούσαν να διαθέτουν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Όταν μάλιστα εξέτασαν τον ιστό του προστάτη διαπίστωσαν ότι πολλά κύτταρα είχαν αρχίσει να γερνούν, ενώ είχε επιβραδυνθεί σημαντικά ο ρυθμός διαίρεσης των κυττάρων.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν συνέβαινε στα ποντίκια που δεν είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο Skp2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απενεργοποίηση του Skp2 επηρεάζει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. «Δεν θέλουμε να γεράσει ο ασθενής αλλά μόνο ο καρκίνος…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Paolo Pandolfi.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ενημέρωση των αναπήρων θα πρέπει να είναι δωρεάν;


Μου το 'παν μερικοί φίλοι και δεν το πίστευα. Να πληρώνεις για να ενημερώνεσαι από το διαδίκτυο;
Εκκολαπτόμενο site ενημέρωσης των αμεα (ο θεός να το κάνει) αποφάσισε πως πρέπει να το πληρώνουν όσοι θέλουν να ενημερώνονται μέσω αυτού. Τι είναι σου λέει μερικά ευρώ για έναν αμεα, ή για ένα του συγγενικό πρόσωπο, για να λαμβάνει την "ενημέρωση" που του παρέχουν. Μια "ενημέρωση" επιπέδου των αναδημοσιεύσεων (που ούτε καν πραγματική πηγή επαλήθευσης των όσων γράφονται) που άλλωστε ελεύθερα βρίσκεις στο διαδίκτυο. Δημοσιεύσεις που χιλιάδες site και blog κάνουν ανά το κόσμο δωρεάν και χωρίς ούτε ένα cent του ευρώ.

Όλα αυτά από ένα site που υποτίθεται παρέχει έργο σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα. Ένα site που θέλει να αυτοαποκαλείται ως το "the best portal for amea" ή στα ελληνικά "η καλύτερη διαδικτυακή πύλη για τους αμεα". Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να θεωρούμε μια σελίδα την καλύτερη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης σου, όταν ταυτόχρονα αυτή η σελίδα είναι αυτή που σε εκμεταλλεύεται ζητώντας σου χρήματα για κάτι που υπάρχει τριγύρω δωρεάν. Γιατί αν αυτό δεν είναι εκμετάλλευση τι είναι;

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα:
Η ενημέρωση των αναπήρων θα πρέπει να είναι δωρεάν;
Γιατί όπως φαίνεται για μερικούς δεν είναι. Τι άλλο θα δούμε... μετά το δις εξαμαρτείν που είχε κάνει... είδαμε αυτό να δούμε και το επόμενο.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Νερό και σοκολάτα ανακουφίζουν από τον πόνο



Η απόλαυση ωφελεί!
Σύμφωνα με έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο, αφού ανακουφίζει από τον πόνο.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν σχετίζεται στενά με την πείνα και στην ουσία αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο για τον οργανισμό και εκτιμούν πως η κατανάλωση σοκολάτας για λόγους απόλαυσης ενεργοποιεί στον εγκέφαλο έναν μηχανισμό αντιπερισπασμού ο οποίος υπερισχύει του μηχανισμού που προκαλεί τον πόνο.

«Πρόκειται για φαινόμενο που η ύπαρξή του και η ισχύς του μας εξέπληξε», δήλωσε η Πέγκι Μέισον, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας στην «Daily Τelegraph».

Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι μελετητές αυτοί ισχυρίζονται πως το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το νερό όταν κάποιος δεν το πίνει επειδή διψά αλλά για λόγους ευχαρίστησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας






Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας

Προ μερικών μηνών με την υπ. αρίθμ. Φ. 113221/οικ.26012/1718/31.10.2011 (περισσότερες λεπτομέρειες στο ακόλουθο θέμα: Αριθμ. Φ. 11321/οικ.26012/1718/31.10.2011: Ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας) είχαμε την αντικατάσταση του παλαιότερου κανονισμού εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (μπορείτε να τον βρείτε εδώ ΥΠ.ΑΠ21-2361_ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ_ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ_ΒΑΘΜΟΥ_ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ.pdf.).

Με άλλα λόγια από την 1/11/2011 οι επιτροπές των ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) έκριναν με αυτόν τον ενιαίο νέο πίνακα:
Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας

Πλέον έρχεται (μετά και από έντονες αντιδράσεις) η αντικατάσταση του Κ.Ε.Β.Α που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τον νέο που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες (4/5/2012).

Άρα βάσει αυτού θα στηρίζονται πλέον οι επιτροπές (είτε α' βάθμιες είτε β' βάθμιες - ΑΥΕ ή ΒΥΕ δηλαδή) των ΚΕ.Π.Α ώστε να κρίνουν και να ορίζουν το ποσοστό ή αλλιώς τον βαθμό αναπηρίας κάποιου, για όποιον λόγο κι αν έχει κάνει αίτηση ώστε να αξιολογηθεί από την επιτροπή ο βαθμός αναπηρίας του. Σίγουρα υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με τον προηγούμενο Κ.Ε.Β.Α οι οποίες θα βλάψουν έως κάποιο βαθμό ομάδες ασθενών που αλλάζει προς τα κάτω το ποσοστό αναπηρίας τους, πιθανότατα όμως να συμβεί και με άλλους το αντίθετο. Στο πιο κάνω σύνδεσμος θα βρείτε τον πίνακα ή εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ. Μπορείτε αν θέλετε να τα κατεβάσετε ή να τα διαβάσετε με ένα πάτημα στον σύνδεσμο τους.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Επίσης:

Στο ακόλουθο θέμα θα βρείτε πληροφορίες για την μέθοδο υπολογισμού του ποσοστού:

Μέθοδος και Κανόνες υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας

Στην ακόλουθη κατηγορία μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα ΚΕ.Π.Α:

ΚΕ.Π.Α: Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας

Και στο ακόλουθο θέμα μπορείτε να βρείτε τι μπορεί να χρειαστείτε στις επιτροπές:

Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;
Διαβάστε περισσότερα...

Τα στάδια του πένθους



Ποιες είναι οι συνηθισμένες αντιδράσεις.

Είναι θλιβερό να χάνει ένας άνθρωπος κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο και αρκετά δύσκολο να επανέλθει στις παλιές του συνήθειες ύστερα από το συγκεκριμένο γεγονός.

Συγκεκριμένα: «Το πένθος είναι η αντίδραση στην απώλεια ατόμου, καταστάσεως ή αντικειμένου που αποτελούσε αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της ζωής. Η απόλυση, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, τα διαζύγια και τα χρέη (ιδίως όταν συμπεριλαμβάνουν πώληση ιδιοκτησίας και αλλαγή του τρόπου ζωής), η απώλεια κατοικίδιου ή και ενός πολύτιμου αντικειμένου, μπορεί να οδηγήσουν στο πένθος, παρ’ ότι η ένταση και η διάρκειά του αλλάζει ανάλογα με την απώλεια.

Η συνήθης, αρχική αντίδραση στην απώλεια είναι το σοκ ή η άρνηση.

Όταν βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση σοκ μοιάζει αποσβολωμένος, αποπροσανατολισμένος και είναι εντελώς αδύναμος να λάβει κάποια απόφαση. Μπορεί να κλαίει εύκολα ή να πανικοβάλλεται.

Αντίστοιχα, όσοι βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης μοιάζουν να αντεπεξέρχονται πολύ καλά, προκαλώντας θαυμασμό στους γύρω τους για το κουράγιο τους.

Καθώς το πένθος μπαίνει σε οξεία φάση, το άτομο μπορεί να έχει παραισθήσεις (ότι λ.χ. κάποιος που πέθανε εξακολουθεί να ζει), να βλέπει συνεχώς στα όνειρά του αυτό που έχασε ή να συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε η απώλεια.

Έπειτα από λίγο καιρό (συνήθως σε μία – δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί να περάσουν και δυο – τρεις μήνες), το σοκ, η άρνηση και το οξύ πένθος οδηγούν στο δεύτερο στάδιο του πένθους, τον θυμό.

Ο κόσμος θυμώνει για την απώλεια και τις συνέπειες που αυτή έχει στη ζωή του και αναζητά άλλους για να κατηγορήσει (ο γιατρός λ.χ. σίγουρα έκανε λάθος, στο γραφείο του έσκαβαν τον λάκκο κ.τ.λ).

Σε αυτή τη φάση η δίψα για εκδίκηση είναι τόσο έντονη, ώστε μπορεί να οδηγήσει σε πολυετείς δικαστικές μάχες και σε αβάσιμες κατηγορίες.

Συνήθως σε διάστημα έξι μηνών ο θυμός και η δίψα για εκδίκηση δίνουν τη θέση τους στα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης: οξυθυμία, αίσθημα απελπισίας, απώλεια ενθουσιασμού, ενοχές, αδυναμία να σηκωθεί ο πάσχων το πρωί από το κρεβάτι, απώλεια της όρεξης, του βάρους και της ερωτικής επιθυμίας, διαταραχή του ύπνου, στροφή στο αλκοόλ για παρηγοριά… Σε αυτό το στάδιο, η απώλεια γίνεται εμμονή.

Τελικά, έπειτα από περίπου έναν χρόνο η καταθλιπτική φάση τελειώνει και ο πάσχων μπαίνει στο στάδιο της αποδοχής της απώλειας. Έως τότε έχει μάθει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής του και αρχίζει πάλι να αποκομίζει ευχαρίστηση από νέα ενδιαφέροντα και σχέσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει με τα προνοιακά επιδόματα;



Δεν είναι η πρώτη φορά που κάθομαι και αναρωτιέμαι για το πόσα λάθη κάνουν δημοσιογράφοι και σχετικοί του χώρου αρθρογράφοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάθομαι και αναρωτιέμαι πως τέτοιοι άνθρωποι που λόγω άγνοιας και μη εξειδικευμένου (αλλά και γενικού αντικειμένου επιπέδου μόρφωση), διαδίδουν και γράφουν πράγματα σχετικά με την αναπηρία και τους ΑμεΑ που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού και ανησυχίας σε όλους.

Τι κι αν μετά θα επικαλεστούν λάθος πληροφόρηση και θα δώσουν αλλού την ευθύνη, το κακό όμως θα έχει γίνει.

Σήμερα δέχτηκα αρκετά μηνύματα από φίλους που ψάχνανε εναγωνίως να μάθουν τι συμβαίνει με τα προνοιακά επιδόματα. Μου είπαν πως κάπου άκουσαν, πως κάπου διάβασαν και ότι κάποιοι τους είπαν (κάτι ανάλογο και του "ράδιο αρβύλα"), πως δεν θα πληρωθούν είτε πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή πριν συμπληρωθούν 6 μήνες. Μια από τις πηγές της όλης αυτής αναστάτωσης ήρθε από μια εκπομπή της τηλεόρασης την οποία δεν θα αναφέρω αφού δεν έχω και το σχετικό βίντεο. Αναφερόταν γενικά πως "μια εταιρία που ανέλαβε το όλο ζήτημα των επιδομάτων δεν θα καταβάλει τα επιδόματα, γιατί δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως κάποιοι φάκελοι ώστε να βρεθούν όλοι οι παράνομοι δικαιούχοι".
Μόνο που αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Η αλήθεια βρίσκεται στα ακόλουθα άρθρα...

----------



"Πράσινο φως" για τα προνοιακά επιδόματα.

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία καταβολής των προνοιακών επιδομάτων σε περίπου... 200.000 δικαιούχους. Με εγκύκλιό του, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία που έχει ορίσει η εταιρεία "Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ", ώστε να γίνει η καταβολή των επιδομάτων μέσω των τραπεζών.

Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των στοιχείων στο εθνικό μητρώο δικαιούχων, που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας.




----------
Για όσους δεν το γνωρίζουν (και κυρίως μερικοί δημοσιογράφοι) είναι μια εταιρία που κατά κάποιο τρόπο ενώνει όλες τις τράπεζες ώστε να διακινούνται μεταξύ τους οι τραπεζικές εντελώς. 
Η εταιρεία "Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ", της οποίας η επίσημα σελίδα της είναι εδώ και αναφέρει και τα ακόλουθα: είναι η εταιρία ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1989, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Μέτοχοι της εταιρείας είναι πιστωτικά ιδρύματα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΔΙΑΣ έχει αναπτύξει και λειτουργεί το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά. Η ΔΙΑΣ αναπτύσει υπηρεσίες πληρωμών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, που απευθύνονται στο Δημόσιο, σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών και το όφελος της εθνικής οικονομίας.

Με άλλα λόγια δεν μιλάμε για μια εταιρία που διαχειρίζεται και ελέγχει έγγραφα προσωπικού και ιατρικού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι ταυτόχρονα και κατά κάποιο τρόπο απόρρητα και δεν μπορούν να διακινούνται χωρίς την άμεση άδεια του ενδιαφερόμενου.
Το ακόλουθο άρθρο βέβαια (και χθεσινό) παρουσιάζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο όλο ζήτημα καταβολής.
----------

Αδυναμία των Δήμων να καταβάλλουν τα προνοιακά επιδόματα λόγω μη πρόσβασης στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα!


Επιστολή απέστειλε προς τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, με αφορμή τη μη δυνατότητα των Δήμων να έχουν πρόσβαση στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλλουν τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων γίνεται πλέον από τους Δήμους, μετά την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Επίσης, μόλις πριν από δύο μήνες περίπου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, ενώ βρίσκεται εν ισχύ η υπ’ αριθμ. Π2Α/ΓΠ35099/04.04.12 (ΦΕΚ 1046 Β’) ΚΥΑ, για την πληρωμή τους, βάσει του Εθνικού Μητρώου.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Ασκούνης ζητά από τον Υφυπουργό να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων στους βεβαιωμένους δικαιούχους.


Πηγή: http://www.newsnow.gr

----------

Η συγκεκριμένη απόφαση (την οποία μπορείτε να την βρείτε εδώ) δεν αναφέρει πως θα υπάρχει πάγωμα πληρωμών και καταβολής επιδομάτων. Αντιθέτως περιγράφει την διαδικασία και το τι έγινε και θα γίνει. Μέσα στα άλλα λέει πως: 

α) Από 1−5−2012 η καταβολή επιδομάτων των δικαιούχων της παραγράφου 1 της παρούσης, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου. Οι παραπάνω λογαριασμοί πληρωμών θα τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα ή γραφεία ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από το δικαιούχο.

Βάσει του πιο πάνω απαντιέται δηλαδή από το που θα γίνεται η καταβολή των επιδομάτων πλέον.

β) Ο αρμόδιος για την πληρωμή επιδομάτων Δήμος ή Περιφέρεια είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τη διαχειρίστρια τράπεζα και υποχρεούται να υλοποιεί τις προδιαγραφές λειτουργίας της diaspay σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ ΑΕ. Για την πραγματοποίηση των πληρωμών έκαστος ΟΤΑ θα ορίσει τραπεζικό λογαριασμό στη διαχειρίστρια τράπεζα, τον οποίο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των επιδομάτων.

Επιπλέον οι ΟΤΑ εξουσιοδοτούν παγίως την ΔΙΑΣ ΑΕ για την χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού, με το ποσό των επιδομάτων που καταβάλλονται στους δικαιούχους στις οριζόμενες ημερομηνίες καταβολής.

γ) Η μεταφορά των ποσών θα γίνεται μετά από εντολή πληρωμής του οικείου ΟΤΑ, η οποία προκύπτει από την πάγια εξουσιοδότηση και από τα αρχεία που αποστέλλονται προς τη ΔΙΑΣ ΑΕ.

Εδώ δηλαδή αναφέρεται και το ποιος θα είναι αρμόδιος για την καταβολή αλλά και το σύστημα (τρόπος) καταβολής των επιδομάτων, αλλά και το ποιος θα δίνει την εντολή καταβολής.

Άρα από το ποιο πάνω και βάσει επίσημων εγγράφων δεν τίθεται θέμα μη καταβολής λόγω ελέγχων που γίνονται αυτό το διάστημα. Το πότε όμως θα γίνει η πληρωμή των επιδομάτων επαφίεται στους αρμόδιους ΟΤΑ της κάθε περιοχής που αυτοί πρέπει να δώσουν και την εντολή. Σίγουρα το όλο σύστημα είναι γραφειοκρατικό (από διάφορες μικροκαθυστερήσεις και μικροπροβλήματα) και ευθύνη δεν έχουν οι δικαιούχοι να ταλαιπωρούνται αλλά ούτε και να παραπληροφορούνται με κανένα τρόπο.

Συστήνω μεγαλύτερη προσοχή την επόμενη φορά, σε όσους προσπαθούν να κάνουν το "έργο" της ενημέρωσης.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Aπό Δευτέρα τέλος στις χειρόγραφες ιατρικές συνταγές



Νέα πλατφόρμα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μετά την απόφαση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), να «ρίξει» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκειμένου να το αντικαταστήσει, στους γιατρούς δόθηκε και πάλι η δυνατότητα να συνταγογραφούν χειρόγραφα.

Η απόφαση αυτή όμως ανακαλείται από Δευτέρα που θα επαναλειτουργήσει το σύστημα με νέα πλατφόρμα λογισμικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς νέα αναβολή η μείωση των συντάξεων



Δεν θέλουν να ανεβάσουν την οργή των πολιτών αν στηθούν ξανά κάλπες.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους μετεκλογικούς «βραχνάδες» της παραμένουσας κυβέρνησης έχει μετατραπεί το θέμα της υλοποίησης ή μη των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο δύο περικοπών (έως και 20%) επί των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Η εφαρμογή του μέτρου μετατέθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 6ης Μαΐου για τα τέλη αυτού του μήνα (λόγω… τεχνικών προβλημάτων, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία).

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών δημιουργούν ζήτημα νέας αναβολής!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κυβερνητικά στελέχη, ανεπίσημα, φέρονται να διερευνούν με ποιο τρόπο δε θα εφαρμοστούν ούτε αυτή τη φορά οι μειώσεις, εκτιμώντας πως εάν γίνουν πριν από ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση, τότε θα αποτελέσουν μία ακόμη αιτία περαιτέρω συρρίκνωσης των πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων εξουσίας.

Το θέμα των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο 2 μειώσεων κατά 12% στα ποσά των κυρίων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ το μήνα, μικτά, και έως 20% επί των επικουρικών άνω των 200 ευρώ το μήνα, μικτά, από το μεσημέρι της Δευτέρας αποτελεί ένα από τα «καυτά» ζητήματα της μετεκλογικής ατζέντας τόσο του κ. Παπαδήμου και των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας όσο και των υπεύθυνων για το χειρισμό των ζητημάτων αυτών στελεχών των κομμάτων που στήριξαν το Μνημόνιο 2.

Σύμφωνα με κύκλους των συναρμόδιων υπουργείων, τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου επιδιώκουν να λάβουν τη σιωπηρή ή μη συναίνεση σχεδόν όλων των κομμάτων για να μεταθέσουν για δεύτερη συνεχή φορά αυτές τις μειώσεις για τα τέλη Ιουνίου επικαλούμενοι τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο επιζητούν μέχρι την Παρασκευή ή -το αργότερο μέχρι την Κυριακή- να προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις, εφόσον, φυσικά, ξεπεράσουν και το «σκόπελο» της τρόικας.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι



Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προετοιμάζεται να υποδεχθεί εφέτος η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία άνοιξε, χθες, τις ηλεκτρονικές της πύλες και προετοιμάζει την αποστολή κωδικών πρόσβασης σε 350.000 φορολογουμένους.

Η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένους φόρους για 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρυσι, οι φοροαπαλλαγές υπέστησαν δραστικό «ψαλίδι», τα τεκμήρια έχουν αυξηθεί έως και κατά 200% και καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για όσους υπέβαλαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Υποχρεωτικά εφέτος όσοι μισθωτοί έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο, υποχρέωση που δεν αγγίζει τους συνταξιούχους, και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

Η εφημερίδα Τα Νέα κωδικοποίησε σε 10 ερωτήσεις - απαντήσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.

1) Ποιοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής;

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά φορολογουμένους με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, από μισθωτές υπηρεσίες ή από την αλλοδαπή όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

2) Περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι;

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που
αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός αν αποκτούν εισοδήματα και από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

3) Αν ο ένας σύζυγος είναι συνταξιούχος και ο άλλος μισθωτός;

Όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση συζύγων όπου ο ένας είναι συνταξιούχος και ο έτερος υπάγεται στις διατάξεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, ο συνταξιούχος «καλύπτει» και τον υπόχρεο και παύει να ισχύει η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

4) Τι χρειάζεται για την ηλεκτρονική υποβολή;

Για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν τον ειδικό
κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, όπου έχει ανέβει η ειδική εφαρμογή.

5) Δεν έχω κωδικούς, τι πρέπει να κάνω;

Για τους νέους υπόχρεους ηλεκτρονικής δήλωσης, η ΓΓΠΣ έχει εκδώσει περίπου 350.000 κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους θα αποστείλει εντός των ημερών με συστημένες επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ.

Μάλιστα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής των επιστολών από τα ταχυδρομικά γραφεία στη ΓΓΠΣ σε περίπτωση κατά την οποία δεν προσέλθει έγκαιρα ο παραλήπτης για την παραλαβή τους, έχει γίνει συνεννόηση με τα ΕΛΤΑ ώστε οι επιστολές να παραμείνουν στα ταχυδρομικά γραφεία έως τις 15 Ιουνίου.

6) Θα μου σταλούν οι κωδικοί;

Οι φορολογούμενοι, μπορούν να ελέγξουν αν έχουν εκδοθεί κωδικοί οι οποίοι θα τους αποσταλούν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ www.gsis.gr και στην παραπομπή, «Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή κωδικών Taxisnet».

7) Αν δεν έχουν εκδοθεί κωδικοί;

Όσοι έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς και διαπιστώσουν ότι η ΓΓΠΣ δεν τους έχει εκδώσει για λογαριασμό τους, πρέπει να απευθυνθούν αυτοπροσώπως στην Εφορία τους και συγκεκριμένα στο τμήμα Μητρώου , με την ταυτότητα και τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου.

8) Έχω κωδικούς από πέρυσι, ισχύουν;

Όσοι έχουν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης δεν χρειάζεται
επί του παρόντος να κάνουν τίποτα και μπορούν με τους ισχύοντες κωδικούς να υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις τους. Έως τα τέλη του έτους, όμως, θα πρέπει αυτοπροσώπως να απευθυνθούν στην Εφορία τους γιανα αποκτήσουν νέο κλειδάριθμο εξαιτίας της προγραμματισμένης αναβάθμισης του TAXISnet.

9) Είμαι υπόχρεος, αλλά δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τι θα κάνω;

Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι
σε απομακρυσμένες περιοχές, ή μεγάλης ηλικίας, ή που δεν έχουν εξοικείωση στη χρήση του Διαδικτύου), επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

10) Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αφορά και τροποποιητικές δηλώσεις;

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, αντιθέτως οι τροποποιητικές ή οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές «δυναμώνουν» το μυαλό μας



Μπορούν να βοηθήσουν κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα τρόφιμα που συνθέτουν τη διατροφή μας μπορεί να καθορίζουν και το ποσοστό κινδύνου για ανάπτυξη νόσων του νευρικού συστήματος, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Σε έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης φάνηκε πως διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνθρωποι που καταναλώνουν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία του εγκεφάλου, εμφανίζουν 40% μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξης της νόσου.

«Η επιλεγμένη διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», δήλωσε η Γιάν Γκου που ηγείτο της μελέτης.

Όπως είπε, «εφόσον δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε το συνολικά το θέμα της διατροφής.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τροφές όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα πρέπει να προτιμώνται άλλες ουσίες, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12.

Στο πλαίσιο της έρευνα μελετήθηκαν επί τέσσερα χρόνια η διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έκανε ελέγχους για νόσο Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.

Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος.

Από την μια έμμεσο επειδή δρα προστατευτικά σε εμφράγματα και εγκεφαλικά και από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.

Οι υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Neurology.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι γυναίκες βλέπουν περισσότερους εφιάλτες



Γερμανοί ερευνητές αποκρυπτογραφούν τα όνειρα.

Αλλοι βλέπουν ότι πέφτουν στο κενό ή ότι πνίγονται, άλλοι ότι κάποιος ή κάτι τους κυνηγάει, άλλοι ότι κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο παθαίνει κάτι κακό. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τίποτε που βλέπουν στα όνειρά τους δεν τους τρομάζει και ότι δεν ξυπνούν ποτέ αγχωμένοι, φοβισμένοι ή ιδρωμένοι.

Γερμανοί ερευνητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες του υποσυνείδητου και του μηχανισμού των ονείρων, πραγματοποιώντας μια μεγάλη έρευνα στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν είναι και το προφανές, ότι δηλαδή τα όνειρα που βλέπουμε ανακλούν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας.

Τα πιο κοινά «θέματα» των ατόμων που βλέπουν εφιάλτες είναι ότι πέφτουν από ψηλά στο κενό, ότι έχουν παραλύσει, ότι τους κυνηγούν, ότι έχουν καθυστερήσει και ότι κάποιος αγαπημένος τους πεθαίνει. Πολύ συχνή στα κακά όνειρα είναι η απώλεια μαλλιών και δοντιών, καθώς και η συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στους εφιάλτες που βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες. Οι άνδρες βλέπουν συνήθως εφιάλτες που συνδέονται με τη βία ή με επαγγελματικές δυσκολίες, ενώ οι γυναίκες βλέπουν συχνά όνειρα στα οποία παρενοχλούνται σεξουαλικά.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό όσων απάντησαν ότι δεν βλέπουν εφιάλτες, αφού πλησίασε το 50%. Μεγάλο όμως είναι και το ποσοστό (20%) που δηλώνει ότι βλέπει κάθε βράδυ ένα ή και περισσότερα κακά όνειρα.

Το υπόλοιπο 30% δήλωσε ότι βλέπει εφιάλτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες απ΄ ό,τι οι άνδρες γεγονός που έχει ορμονικό υπόβαθρο.Για παράδειγμα, οι γυναίκες βλέπουν βίαια όνειρα λίγο πριν από την εμφάνιση της περιόδου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

No parking: Ένα βίντεο για Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες που πρέπει όλοι να δούμε...





Η εποχή που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο ιδεαλισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπροστά στα καθημερινά προβλήματα ζωής που αντιμετωπίζουν ή στο κυνηγητό του κέρδους και της επιτυχίας είναι εύκολο να χάσουν την ευαισθησία τους για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν στήριξη. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Δείτε όλοι σας λοιπόν την ταινία μικρού μήκους που ακολουθεί (μόλις 10 λεπτά θα σας πάρει) και πριν παρκάρετε το αυτοκίνητο σας την επόμενη φορά, παρατηρήστε καλά, αν το βάλατε σε σωστή θέση! Είναι κρίμα κάποιοι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται, γιατί απλά βαριόμαστε να ψάξουμε λίγο καλύτερα!








Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομαδική δηλητηρίαση φοιτητών στο Παν/μιο Θεσσαλίας



Εξετάζονται τα τρόφιμα που δόθηκαν στο γεύμα τους.

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν 13 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι γευμάτισαν το βράδυ της Δευτέρας, στη Φοιτητική Εστία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Βόλου, οι 11 να πάρουν εξιτήριο άμεσα και δύο φοιτήτριες αφού παρέμειναν για νοσηλεία πήραν εξιτήριο χθες.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε μαζική τροφική δηλητηρίαση και δήλωσε ότι κλήθηκε η Διεύθυνση Υγείας, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που έλαβε δείγματα απ’ όλα τα τρόφιμα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση των φοιτητών.

«Ως «ύποπτες» θεωρούμε κοτομπουκιές που υπήρχαν ως συμπλήρωμα της διατροφής, ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν αφού ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις των τροφίμων», δήλωσε στο magnesianews.gr ο αντιπρύτανης.

Εκτός από το κοτόπουλο το γεύμα των φοιτητών περιελάμβανε και μακαρόνια με κιμά, ενώ ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε ότι υπεύθυνος για την Παρασκευή των γευμάτων στη φοιτητική εστία είναι ο ανάδοχος, που έχει αναλάβει το έργο της σίτισης, ενώ αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου, είναι οι έλεγχοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 24 Μαΐου η ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης



Εμίρ Κουστουρίτσα και Βικτόρια Χίσλοπ ανάμεσα στους φετινούς καλεσμένους.

Τριάντα έξι προσωπικότητες διεθνούς κύρους, λογοτέχνες, εκδότες, πανεπιστημιακοί καθηγητές και καλλιτέχνες, από 17 χώρες, θα δώσουν το «παρών» στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενηθεί από 24 ως 27 Μαΐου στους εκθεσιακούς χώρους της Helexpo, μεταφέροντας στις «αποσκευές» τους έναν τόνο αισιοδοξίας, συμπαράστασης και κοινής δράσης απέναντι στην κρίση.

«Ποδαρικό» στα εγκαίνια της 9ης ΔΕΒΘ θα κάνει ο φημισμένος σκηνοθέτης και μουσικός Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στο χώρο του βιβλίου με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;».

Στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει η Βικτόρια Χίσλοπ, που κέρδισε την παγκόσμια καταξίωση με το μυθιστόρημά της «Το νησί», φέρνοντας μαζί της και το τελευταίο της βιβλίο «Το νήμα», όπου πρωταγωνιστεί το «παλίμψηστο» κοινωνικό και ιστορικό τοπίο της πόλης, στον 20ο αιώνα.

«Το τουρκάκι», μια ελεγεία στη ζωγραφική του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Τιτσιάνο και τον «άνθρωπο με το γάντι» θα παρουσιάσει στο βιβλιόφιλο κοινό μια κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας, ο τουρκικής καταγωγής Ελβετός συγγραφέας Μετίν Αρντίτι.

Στο «ραντεβού» της Θεσσαλονίκης δηλώνει «παρών» και ένας από τους θρύλους του ανεξάρτητου εκδοτικού χώρου, ο Γαλλοαμερικανός εκδότης και συγγραφέας Αντρέ Σιφρίν, με αφορμή τα βιβλία του «Οι λέξεις και το χρήμα» και «Εκδόσεις χωρίς εκδότες».

Η Γαλλίδα Μαριόν Ρισέ, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, η πολυμεταφρασμένη Πολωνή συγγραφέας βιογραφιών Αγκάτα Τουσίνσκα και ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ισραηλινών συγγραφέων, ο Έτγκαρ Κέρετ, ο Αυστριακός καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, η Γαλλίδα Φλοράνς Νουαβίλ, αλλά και η εγγονή του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, Νάταλι Μπακόπουλος, που έχει ξεχωρίσει ως ταλαντούχος μυθιστοριογράφος στις ΗΠΑ, είναι μερικοί ακόμη από τους πολλούς καταξιωμένους συγγραφείς, τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να δουν και ν’ ακούσουν από κοντά οι επισκέπτες της 9ης ΔΕΒΘ.

Η φετινή ΔΕΒΘ έχει έντονο «άρωμα» Βαλκανίων, αφού τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία, ενώ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ενταχθεί για πρώτη φορά ένα Διαβαλκανικό Φεστιβάλ, που οργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Στο διήμερο αυτό Φεστιβάλ (24-25 Μαΐου) θα συμμετάσχουν δημιουργοί, εκπρόσωποι της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας από Βαλκανικές χώρες, που θα αναφερθούν στο έργο τους και θα απαγγείλουν ποιήματα μαζί με έλληνες ομοτέχνους τους.

Στόχος είναι να εξελιχθεί σε έναν σταθερό, ετήσιο πολιτιστικό θεσμό που θα εδραιώσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα



Ανοίγει τις πύλες του στο Σύνταγμα μέχρι τις 13 Μαΐου.

Σήμερα Πέμπτη, ανοίγει τις πύλες της η 5η έκθεση Λακωνικών προϊόντων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό, στην πλατεία Συντάγματος, η οποία θα διαρκέσει ως την προσεχή Κυριακή 13 Μαΐου.

Κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στην αρνητική ψυχολογία που διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση, αρκετοί Λάκωνες παραγωγοί εκθέτουν βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Λακωνίας και καλούν το αθηναϊκό κοινό να τα γευτεί και να γνωρίσει την άριστη κι εξαιρετική ποιότητά τους.

Οι επισκέπτες της έκθεσης που έχει πια καθιερωθεί σε θεσμό, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκίσματα, παξιμάδια, χωριάτικο λουκάνικο και σύγκλινο, καπνιστή πέστροφα και σολομό, και πολλά άλλα εκλεκτά Λακωνικά προϊόντα από τα περίπτερα των εκθετών.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τους δήμους Σπάρτης, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Μονεμβασίας, το Επιμελητήριο Λακωνίας και την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τρίτη ηλικία συμμετέχει σε πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών



Συμμετοχικό εργαστήριο από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Περισσότερα από 50 μέλη από τα ΚΑΠΗ των δήμων Αχαρνών και Ελληνικού - Αργυρούπολης συμμετείχαν στο Συμμετοχικό Εργαστήριο με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που διοργάνωσαν η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η συνάντηση κινήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!» με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Ως απώτερο σκοπό είχε την ενεργοποίηση των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας των γηραιότερων και τη συνεργασία τους με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, το επόμενο ραντεβού της δράσης ανανεώθηκε για την Παρασκευή, 18 Μαΐου, όταν μέλη των ΚΑΠΗ μαζί με μαθητές από το Ελληνικό και την Αργυρούπολη θα καθαρίσουν τις παραλίες Αγίου Κοσμά και Αγίου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό. Στον καθαρισμό μπορεί επίσης να συμμετέχει όποιος άλλος επιθυμεί, μιας και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε κάθε κατεύθυνση.



Στο εργαστήριο έγινε ενημέρωση πάνω στις ακτές στις αστικές περιοχές και τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς και στο ρόλο των πολιτών. Ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση για το πώς γίνεται ένας καθαρισμός, τι σκουπίδια βρίσκουμε συνήθως, ποιος τα πετάει κ.λπ. μέσα από διαδραστικές μεθόδους, όπως η προσομοίωση, το παιχνίδι ρόλων και η ανταλλαγή εμπειριών.

Οι κύριοι Αργύρης Πετρουλάκης από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Οδυσσέας Ρούσκας, συντονιστής του Έτους Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012, αναφέρθηκαν στις αλλαγές του ευρωπαϊκού πληθυσμού, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της υπογεννητικότητας. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων της τρίτης ηλικίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που πρέπει να παραμείνει ενεργό μέσω κατάλληλων συνθηκών και ευκαιριών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους, αλλά και να χαίρονται τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS, Ευάγγελος Κουκιάσας, επισήμανε το έλλειμμα πολιτικής βούλησης και ως εκ τούτου παροχής των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την προώθηση προγραμμάτων ένταξης των μεγαλύτερων ηλικιών σε δράσεις συμμετοχής και κοινωνικοποίησής τους. Ο κ. Κουκιάσας τόνισε επίσης τη αναγκαιότητα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις παραλίες, που ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας και υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας για τη στήριξη του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος



Προσφέρει προστασία σε κορίτσια με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στήριξης του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, διοργανώνεται τη Δευτέρα 14 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., έκθεση φωτογραφίας από την προσωπική συλλογή της δημοσιογράφου Στέλλας Αλαφούζου, με τίτλο «Συντεταγμένες».

Συντεταγμένες στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κλείστρο της κάμερας και το τυχαίο.

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας για περισσότερο από 100 χρόνια προσφέρει στέγη, φροντίδα και εξαιρετικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες σε κορίτσια με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Υποστηρίζεται κυρίως από δωρεές και τα έσοδα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι χορηγοί και οι εθελοντές του.

Η έκθεση φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ιδρύματος (Κλεισόβης 18, Πειραιάς).



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις στο νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» την Κυριακή



Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα για γυναίκες όλων των ηλικιών.

Την Κυριακή 13 Μαΐου, το Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» προσφέρει σε όλες τις γυναίκες, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, δωρεάν εξετάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιών. Την Κυριακή άλλωστε είναι η γιορτή της Μητέρας, οπότε ένας λόγος παραπάνω για όλες τις γυναίκες να ασχοληθούν με την υγεία τους...

Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν σε:

·Εξέταση Β΄ Χοριακής Γοναδοτροπίνης, για τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν εάν θα γίνουν μητέρες. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, παρέχεται η δυνατότητα προνομιακού τιμοκαταλόγου για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

·Προληπτικό Έλεγχο Αναιμίας για όλες τις μητέρες και για τα παιδιά τους, Παιδιατρικό Check up ή κλινική εξέταση στο Ιατρείο Ελέγχου Βάρους Παίδων/ Εφήβων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

·Προληπτικό Έλεγχο Οστεοπόρωσης για τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Οι παραπάνω παροχές ισχύουν κατόπιν ραντεβού, μέχρι τέλος του χρόνου.

Επίσης στις γυναίκες που θα επισκεφτούν το «ΜΗΤΕΡΑ» την Κυριακή 13 Μαΐου, θα δοθεί δωρεάν κάρτα μέλους με δυνατότητα επιλογής μιας από τις υπηρεσίες (λιπομέτρηση ή laser Αποτρίχωση ή αξιολόγηση προσώπου ή πίλινγκ προσώπου/οξέα φρούτα) στο νέο υπερσύγχρονο Τμήμα Αισθητικής Δερματολογίας-Αντιγήρανσης που λειτουργεί στο Νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του ΜΗΤΕΡΑ, θα διανέμεται στις μητέρες το βιβλίο «Η καλύτερη μαμά του κόσμου», ενώ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...