Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ο εγκέφαλος γερνά από τα… 45!



Μειώνεται η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη.

Άσχημα μαντάτα επιφύλαξε μια νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως η φθίνουσα πορεία της μνήμης, της λογικής σκέψης και της αντίληψης δεν αρχίζει στην ηλικία των 60 ετών όπως πίστευαν έως σήμερα οι ειδικοί, αλλά πολύ νωρίτερα: στα 45.

«Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η νοητική εκφύλιση δεν αρχίζει πριν από την ηλικία των 60 ετών, αλλά η μελέτη μας αποκαλύπτει σημαντική νοητική φθορά ακόμα και σε άτομα ηλικίας 45 έως 49 ετών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αρσανά Σιν-Μανού, από το Κέντρο Έρευνας στην Επιδημιολογία και την Πληθυσμιακή Υγεία, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας.

Το συμπέρασμα βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από μελέτη που άρχισε το 1985 και πραγματοποιείται σε σχεδόν 5.200 άνδρες και 2.200 γυναίκες. Οι εθελοντές είναι Βρετανοί και οι ειδικοί τους παρακολούθησαν από την ηλικία των 45 ετών έως τα 70 τους χρόνια.

Σε διάστημα μιας δεκαετίας, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τρεις φορές σε εξετάσεις νοητικών λειτουργιών.

Όπως γράφουν η δρ Σιν-Μανού και οι συνεργάτες της στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), με το πέρασμα του χρόνου μειώνονταν οι επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ μνήμης, λογικής σκέψης και λεκτικής ικανότητας. Η μείωση ήταν ταχύτερη σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Μεταξύ λ.χ. των ανδρών ηλικίας 45-49 ετών, η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη μειώνονταν κατά 4% ετησίως, ενώ για εκείνους που ήταν 65-70 ετών η μείωση ήταν σχεδόν 10% τον χρόνο.

Στις γυναίκες, η μείωση της λογικής σκέψης και της αντίληψης γινόταν με ρυθμό 5% ετησίως για όσες είχαν ηλικία 45-49 ετών, και με ρυθμό σχεδόν 7% ετησίως για εκείνες που ήταν 65-70 ετών.

Ανάλογες μειώσεις παρατηρήθηκαν και στη μνήμη και την λεκτική ικανότητα.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «η νοητική κατάστασή μας δεν είναι αλώβητη στον χρόνο μέχρι να γεράσουμε», είπε η δρ Σιν-Μανού. «Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, ούτως ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται για να διαφυλάξουν τις νοητικές λειτουργίες τους».

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Ο γενικός κανόνας είναι πως «ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει και στον εγκέφαλο». Συνεπώς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς τσιγάρο, αλκοόλ και λίπη, με γυμναστική και προσεγμένη διατροφή, είναι απαραίτητος για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η πικρή αλήθεια… της ζάχαρης



Γιατί πρέπει να τη βγάλετε από τη ζωή σας
.
Είναι γεγονός ότι στον πολιτισμένο κόσμο οι περισσότεροι έχουμε εθιστεί σε μια πολύ βλαβερή συνήθεια: τη ζάχαρη. Καταναλώνουμε περίπου 1 κιλό ζάχαρη την εβδομάδα ο καθένας – με άλλα λόγια, περίπου 35 κουταλάκια την ημέρα!

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ανησυχούμε για τις επιπτώσεις αυτής της ουσίας στην υγεία μας. Σίγουρα η ζάχαρη κάνει πολλά φαγώσιμα πιο νόστιμα, ενώ επίσης είναι πολύ χρήσιμη ως συντηρητικό. Πέρα όμως απ’ αυτά, δεν έχει απολύτως τίποτα άλλο να μας προσφέρει.

Δεν έχει θρεπτική αξία

Η ζάχαρη είναι καθαρή ενέργεια και τίποτα παραπάνω. Δεν περιέχει κανένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο, δηλαδή, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ίνες ή πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές τροφές που μας δίνουν ενέργεια, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, καθώς μας προσφέρουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Έχει πολλές θερμίδες

Μία κουταλιά ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες που γρήγορα συσσωρεύονται. Για παράδειγμα, μια μικρή σοκολάτα έχει 7 κουταλιές ζάχαρη. Και αν ο οργανισμός μας παίρνει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται, αποθηκεύει το περίσσευμα με μορφή λίπους.

Καταστρέφει τα δόντια

Η ζάχαρη είναι από τους κύριους υπαίτιους για τα χαλασμένα δόντια. Αντιδρά χημικά μαζί με ορισμένα βακτηρίδια που υπάρχουν στα δόντια, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα οξύ καταστρεπτικό για το σμάλτο τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια το μέσο 12χρονο παιδί να έχει 5 χαλασμένα δόντια.

Βλάπτει την υγεία

Αναμφισβήτητα η κατανάλωση της ζάχαρης, με όλες τις «κούφιες» θερμίδες της, οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Όσοι λοιπόν είστε παχύσαρκοι έχετε πολλούς και σοβαρούς λόγους για να μειώσετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε.

Ωφέλιμες… περικοπές!

Θα κάνουμε μεγάλη χάρη στην οικογένειά μας, αν σταδιακά μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης. Ιδιαίτερα θα ωφεληθούν τα παιδιά, γιατί θα αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. Δε χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερο φανατισμό – καλό είναι να κόψετε τη ζάχαρη χωρίς να αλλάξετε πολύ το διαιτολόγιό σας. Γι’ αυτό λοιπόν:

• Χρησιμοποιείτε όλο και λιγότερη ζάχαρη στον καφέ, στο γάλα και στο τσάι μέχρι να την κόψετε τελείως.

• Προτιμάτε μαρμελάδες, κονσέρβες, γιαούρτια, σάλτσες και μπισκότα με λίγη ή καθόλου ζάχαρη.

• Διαλέγετε φρουτοχυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλλά έχοντας υπόψη σας ότι ακόμα και αυτοίπεριέχουν πολλή φυσική ζάχαρη. Τους αραιώνετε με σόδα ή αεριούχο μεταλλικό νερό.

• Πολλά από τα δημητριακά και το πρωινό έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Διαλέξτε μια μάρκα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

• Οι έτοιμες σούπες σε πακέτα περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από εκείνες που είναι σε κονσέρβα – οι σπιτικές, βέβαια, ακόμα λιγότερη.

• Φτιάχνετε μόνες σας παξιμαδάκια, ξεραίνοντας στο φούρνο ψωμί ολικής αλέσεως.

• Αντί για ένα γλυκάκι, τρώτε ένα φρέσκο φρούτο, ένα γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς. Ένα σάντουιτς είναι προτιμότερο από μια σοκολάτα.

• Αποφεύγετε τους συμπυκνωμένους χυμούς. Περιέχουν πολλή ζάχαρη. Δίνετε στα παιδιά φυσικούςχυμούς αραιωμένους με νερό.

• Στις κομπόστες φρούτων προσθέτετε κανέλα, γαρίφαλο ή άλλα μπαχαρικά αντί για ζάχαρη.

Μην ξεχνάτε...

Γύρω στις 12 από τις κουταλιές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι φυσική ζάχαρη, που βρίσκεται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα. Ένα πορτοκάλι, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 2 κουταλιές. Όταν σε ένα προϊόν διαβάζουμε ότι δεν έχει προστεθεί ζάχαρη, δε σημαίνει ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορεί να περιέχει συστατικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως μέλι και ξερά φρούτα.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να τρώμε... «κάθε πράγμα στον καιρό του»



Τεράστια η σημασία της εποχικότητας στη διατροφή.

Η κατανάλωση τροφίμων και το μαγείρεμα τους την εποχή όπου η φύση τα προσφέρει είναι τόσο παλιό όσο ο κόσμος που γνωρίζουμε. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να τρέφονται με τα προϊόντα που η μάνα-γη παρήγαγε κάθε εποχή.

Η εικόνα άλλαξε με την πρόοδο της κοινωνίας, την πρόοδο των μεταφορών, την πρόοδο επιστημών (όπως η γεωπονία), την αύξηση του πληθυσμού. Πολλά προϊόντα μπορούν να καλλιεργούνται εκτός εποχής (θερμοκήπια) και πολλά προϊόντα που ευδοκιμούν σε άλλες περιοχές της γης, και που δεν ευδοκιμούν στη δική μας ή εν πάση περιπτώσει δεν ευδοκιμούν την περίοδο που θέλουμε να τα καταναλώσουμε εμείς, μεταφέρονται γρήγορα. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε πάντα στην αγορά τα πάντα, όπως ντομάτες τα Χριστούγεννα και σελινόριζες τον Αύγουστο.

Κατά τις 2 τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ευρήματα που αποδίδουν πολλές εκφυλιστικές ασθένειες στη χρήση φαρμάκων στη γεωργία και, επιπλέον, διαπιστώνουν ότι η πρακτική αυτή που ασκείται παγκοσμίως επιβαρύνει το περιβάλλον. Η ιδέα της εποχικότητας των τροφίμων (food seasonality) και της τοπικότητας (locality), τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος (sustainability), κερδίζει σταθερά έδαφος.

Σίγουρα είναι ανώτερα στη γεύση φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια, όταν τρώγονται στην εποχή τους, το σημαντικότερο είναι όμως ότι όλες οι μελέτες συγκλίνουν σε κάτι πολύ καθοριστικό: έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν και περισσότερες θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κα) από αυτά που είναι εκτός εποχής ή από αυτά που έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ακόμα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε τους ανθρώπους με τους ρύπους που προέρχονται από την καλλιέργεια και τη μεταφορά τους και είναι πιο φθηνά. Μάλιστα η μεταφορά τροφίμων ενέπνευσε τη δημιουργία κινημάτων, αλλά και εφαρμογής πολιτικών για τη διασφάλιση της εγγύτητας της τροφής (πχ υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή τροφοχιλιόμετρων- food miles* σε χώρους εστίασης ή λιανικής πώλησης προϊόντων).

Προφανώς, η μαγειρική τέχνη που ψάχνει συνεχώς για το καινούριο και το αίτημα για μεγάλη ποικιλία γεύσεων χρειάζονται την ύπαρξη όλων των τροφίμων όλον το χρόνο. Εμάς ως καταναλωτές έχοντας συνηθίσει να έχουμε στη διάθεσή μας οτιδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς εξάρτηση από τις εποχές, μας δημιουργείται ένα αίσθημα στέρησης και «φτώχειας», πολιτιστικής και γευστικής, αν η εποχικότητα γίνει ο κανόνας της διατροφικής μας ζωής. Όμως, αν η ποιότητα είναι το αιτούμενο των καιρών, η γευστική και διατροφική ανωτερότητα των τροφίμων εποχής και η οικονομική και περιβαλλοντική τους διάσταση αποτελούν εξαιρετικά πειστικά επιχειρήματα.

Όσον αφορά την υψηλή μαγειρική, ακόμα και ο περίφημος Ferran Adria ( ο εμπνευστής της μοριακής κουζίνας) καλλιεργεί μόνος του λαχανικά και τα μυριστικά του, ενώ ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως εστιατόριο επιδεικνύει ως ένα από τα σοβαρότερα πλεονεκτήματά του την εποχικότητα και τοπικότητα της προσφερόμενης τροφής.

*τροφοχιλιόμετρα-food miles:
ένας όρος που αναφέρεται στην απόσταση που μεταφέρεται η τροφή από τη στιγμή της παραγωγής της μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Τα τροφοχιλιόμετρα είναι ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η έννοια των μιλίων των τροφίμων προήλθε στις αρχές του 1990 στη Μ. Βρεττανία, σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Tim Lang σε συνέδριο για τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή σε μια έκθεση «Food Miles: Οι κίνδυνοι της μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλη απόσταση.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν είναι αποτελεσματικά



Πάρτε απόφαση να κόψετε το τσιγάρο μόνοι σας!
Ερευνητές από το τμήμα δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης, που απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, όπως τα αυτοκόλλητα και οι τσίχλες νικοτίνης, δεν είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια και δε βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, ακόμη κι αν αυτοί συμμετέχουν και σε συμβουλευτικές συνεδρίες με ειδικούς.

Οι ερευνητές ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις σχετικά με την πώληση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Hillel Alpert, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δήλωσε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν αποδείχτηκαν περισσότερο αποτελεσματικές μακροχρόνια συγκριτικά με το αν κάποιος προσπαθούσε να το κόψει από μόνος του.

Στη μελέτη συμμετείχαν 787 ενήλικες καπνιστές, οι οποίοι είχαν κόψει το τσιγάρο σχετικά πρόσφατα, και ρωτήθηκαν αν κατά τα διαστήματα 2001-2002, 2003-2004 και 2005-2006 είχαν χρησιμοποιήσει υποκατάστατα νικοτίνης (όπως αυτοκόλλητο, τσίχλα, αναπνευστήρα ή σπρέι νικοτίνης) για να βοηθηθούν και για πόσο διάστημα τα χρησιμοποιούσαν αδιάκοπα. Ακόμη, κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα συμβουλευτικής με τη βοήθεια γιατρού ή άλλου ειδικού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το ένα τρίτο αυτών… υποτροπίασε και ξανάρχισε το τσιγάρο, άσχετα με τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν για να το κόψουν.

«Αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι πρέπει να παίρνουν έγκριση μόνο εκείνα τα φάρμακα που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μακροχρόνια στο να βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και μειώνουν την ποσότητα νικοτίνης με σκοπό τη μείωση της εθιστικότητας των τσιγάρων» πρόσθεσε ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου του τσιγάρου του Χάρβαρντ, και συγγραφέας της μελέτης, Gregory Connolly.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για τους αστέγους στα Χανιά



Θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Γηροκομείο και στην Παλιά Ηλεκτρική.

Καταφύγιο στην Παλιά Ηλεκτρική και το Δημοτικό Γηροκομέιο θα βρουν οι άστεγοι των Χανίων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Μάλιστα, ο δήμος έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Εκκλησία σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και στη δημιουργία ξενώνα, με αφορμή το θάνατο αστέγου στην πόλη πριν από μερικές ημέρες.

Η εγκατάσταση των αστέγων στο Δημοτικό Γηροκομείο και στο χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής ξεκίνησε ήδη από χθες.



Διαβάστε περισσότερα...

Νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου



Με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία.

Στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκου Μπόλαρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς όπως διαπιστώνεται από στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο, υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αύξηση του φαινομένου όσο και ποιοτικής διαφοροποίησης (αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου).

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει».

«Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι και ιδίως άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος», σημειώνει ο υφυπουργός.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στις αρχές του 2009 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των αστέγων και που έδωσε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό 21.126 ατόμων που ζουν στο δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης.

«Στην έρευνα αυτή δεν είχε ανταποκριθεί το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και επομένως τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία πιθανότατα υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος», σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει επίσης ότι μετά από πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προέκυψαν νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής στήριξης των αστέγων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας ρεαλιστικής χρηματοδοτικής στήριξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμη ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Θεσσαλονίκη



Για μαθητές που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις εγκαταστάσεις του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου, για περίπου 40 μαθητές, που είχαν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο και σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το νεοσύστατο ΣΔΕ Ευόσμου, αποτελεί παράρτημα του ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, ωστόσο, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος στη δυτική Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση του ευέλικτου προγράμματος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, έχει ως στόχο να λειτουργήσει αυτόνομα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με δύο τμήματα μαθητών που θα παρακολουθήσουν το διετές πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο του γυμνασίου.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρία Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης, Φυλακών Διαβατών), με ένα τμήμα το καθένα, στα οποία συμμετέχουν περίπου από 20 μαθητές. Το ΣΔΕ Ευόσμου λειτουργεί με πέντε αποσπασμένους καθηγητές, κατά τις ώρες 16.30-20.30, ενώ ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχει και η μακροζωία τα... μυστικά της



Συμβουλές που βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Η ζωή είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και για αυτό πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να έχουμε μία καλή υγεία.

- Να είστε ευσυνείδητοι. Μία μελέτη έδειξε ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι κάνουν περισσότερα πράγματα για την υγεία τους, ενώ κάνουν τις πιο σωστές επιλογές τόσο στην επαγγελματική τους ζωή όσο και στην προσωπική τους.

- Κάντε φίλους. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι άνθρωποι είχαν στενές σχέσεις με τους φίλους τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα είχαν αντίκτυπο στην υγεία τους.

- Κόψτε το κάπνισμα. σύμφωνα με βρετανική μελέτη, όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν στην ηλικία των 30, είχαν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν μία δεκαετία περισσότερο.

- Μία ισορροπημένη διατροφή είναι το παν για την υγεία, και δεν είναι άλλη από την μεσογειακή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, όσπρια και λάδι.

- Φάτε όπως οι Ιάπωνες. Είναι γεγονός, ότι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές το αποδίδουν στην παραδοσιακή διατροφή τους, που περιέχει πράσινα και κίτρινα λαχανικά, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες.

- Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι όσοι έχουν παντρευτεί ζουν περισσότερο. Ένας καλός γάμος, χωρίς σοβαρά προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού, παρατείνει το όριο ζωής.

- Χάστε βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά. Η παχυσαρκία οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

- Η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική για μία καλή υγεία.

- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

- Όσοι από σας οδηγείτε μηχανάκι, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να φοράτε πάντα κράνος. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όσους οδηγείτε ΙΧ. Θα πρέπει να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

- Ένας καλός και ήρεμος ύπνος, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ψυχικών διαταραχών.

- Διαχειριστείτε την πίεση και το άγχος. Μπορείτε να δοκιμάσετε να γραφείτε σε μαθήματα γιόγκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης AMEA





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Αθήνα, 22 - 12 - 2011 Αρ. Πρωτ.:Π3α/Φ.32/ Γ.Π. οικ. 141770
(σχετ: 129274, 134284, 132074, 128605, 120130,104773, 102229, 138434, 138344)
Αριστοτέλους 17 101 87 Λαμπράκου Ε. 210-5235441/εσ.387 210-5236027

ΘΕΜΑ: Σχετικά με το άρθρο 46 του Ν.4025/2011 και συναφή ζητήματαΣύμφωνα με το αρ.46 του Ν.4025/2011 «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 228/Α’), «οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων αναπηρίας ……………… εξετάζονται υποχρεωτικά από την Υγειονομική Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος». 


Επί της ως άνω διάταξης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι επίκειται αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ ώστε να προκύπτει διαλειτουργικότητα με το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Έως τότε η εφαρμογή των προγραμμάτων θα τελεί σε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο:
1. Αναφορικά με τους ήδη δικαιούχους των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ των οποίων και η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ, η διαδικασία και ο χρόνος που αυτοί θα κληθούν να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ θα προσδιοριστεί με μεταγενέστερες οδηγίες από την Υπηρεσία μας. Λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και του ήδη επιφορτισμένου έργου των νεοσύστατων ΚΕΠΑ, η ως άνω διαδικασία εξέτασης των δικαιούχων θα γίνει σταδιακά.
Συνεπώς για τους εν λόγω δικαιούχους η καταβολή του επιδόματος θα συνεχίζεται κανονικά.
2. Δεδομένoυ του προαναφερθέντος μεγάλου αριθμού δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ και του επιφορτισμένου έργου των ΚΕΠΑ, σε περιπτώσεις λήξης της γνωμάτευσης των δικαιούχων επιδομάτων, η πληρωμή του επιδόματος αναστέλλεται και δεν διακόπτεται, μέχρι ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει στην υπηρεσία σας τη νέα γνωμάτευση και εφόσον θα πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια ένταξης όπως αυτά καθοριστούν από το επικείμενο νέο κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ. Στις περιπτώσεις αυτές, το επίδομα θα χορηγείται αναδρομικά από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης του δικαιούχου. Για την ορθή εφαρμογή της ως άνω διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν στην υπηρεσία σας αντίγραφο του αρ.πρωτοκόλλου της κατετεθείσας αίτησής τους για εξέταση από ΚΕΠΑ.
3. Αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ (νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι) για τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούνταν ποσοστό αναπηρίας ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, θα παραπέμπονται υποχρεωτικά στα ΚΕΠΑ και εφόσον προσκομίσουν πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα - όπως αυτές θα καθοριστούν από το επικείμενο κανονιστικό πλαίσιο - θα δικαιούνται αναδρομικά την οικονομική ενίσχυση, από την ημερομηνία αιτήσεώς τους στην υπηρεσία σας.
4. Αναφορικά με τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ οι οποίες πιστοποιούν ποσοστό αναπηρίας 67%, η μη αναγραφή του όρου και άνω δεν συνιστά κώλυμα για την ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ και δεν αποτελεί λόγο διακοπής.
5. Επίσης, δεν συνιστά κώλυμα για την ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ η αναφορά ή μη στις γνωματεύσεις περί ικανότητας άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται ο όρος «ανίκανος για παν βιοποριστικό επάγγελμα».
6. Αναφορικά με τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ που πιστοποιούν τη βαριά νοητική υστέρηση να μη συνιστά κώλυμα η μη αναγραφή του δείκτη νοημοσύνης και να αρκεί η πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω.
7. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναδρομική ισχύ από 1.9.2011.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
Ο Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μάρκος Μπόλαρης


Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικασία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα Κ.Ε.Π




ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 10-1-2012
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
ΤΜΗΜΑ Α’
Αθήνα, 05/01/2012 Αρ. πρωτ.: 1950
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας: 101 87 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 52 35

 441 Fax: 210 52 36 02

Θέμα: «Διαδικασία Απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα Κ.Ε.Π.»
Σύμφωνα με το Αρ. 18 του Ν. 4025/2011 (ΦΕΚ Α 228, 02-11-2011') θα τηρηθεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ενιαίο Εθνικό Μητρώο δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, για την υλοποίηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί απογραφή των δικαιούχων μέσω των Κ.Ε.Π.


Παρακαλούμε τους φορείς που χορηγούν τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο να το αποστείλουν άμεσασε όλους τους δικαιούχους προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων μαζί με τις τρέχουσες ταχυδρομικές επιταγές πληρωμής των επιδομάτων τους προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση σχετικά με την απογραφή. Παράλληλα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι υπόλοιποι φορείς που αναφέρονται στο έγγραφο να ενημερώσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τους δικαιούχους.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινήσεις και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και την ενημέρωσή μας σχετικά με το θέμα.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μάρκος Μπόλαρης

Αγαπητέ συμπολίτη,
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) πραγματοποιεί το έργο της καταγραφής των δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων συστήνοντας το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών.


Ποιους αφορά η απογραφή;
Αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα που ακολουθεί:

Α/Α Κατηγορίες Επιδομάτων
  1. Βαριάς Αναπηρίας
  2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.)
  3. Εγκεφαλικής Παράλυσης (Σπαστικών)
  4. Κώφωσης (Κωφαλαλίας)
  5. Κίνησης
  6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
  7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου
  8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας / συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης – Σ.Ε.Α.Α.
  9. Τυφλότητας
  10. Νόσου του Χάνσεν
  11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
  12. Ομογενών
  13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
  14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μετα μιλάμοσχευμένων)

Η απογραφή κάθε δικαιούχου επιδόματος αποτελεί ατομική του υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δε θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο ελάμβανε έως σήμερα. Μετά το τέλος της απογραφής του ο δικαιούχος θα λάβει κωδικό αριθμό απογραφής.
Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα.


Ο δικαιούχος δηλώνει υπεύθυνα ότι τα στοιχεία που αναφέρει στην απογραφή είναι αληθή και ορθά και αναλαμβάνει την ευθύνη για ζημία που τυχόν προκληθεί σε οποιονδήποτε, από ανακριβή ή αναληθή δήλωση των στοιχείων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
ΤΜΗΜΑ Α’
Αθήνα, 05 / 01 / 2012

Που θα γίνει η απογραφή;

Η απογραφή θα γίνει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) κατά την χρονική περίοδο που φαίνεται παρακάτω. Μπορείτε να προσέλθετε σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. ασχέτως με το Δήμο / Περιφέρεια από τους οποίους λαμβάνετε το επίδομα.
Πότε θα γίνει η απογραφή;
Η απογραφή θα ξεκινήσει την 1 Φεβρουαρίου 2012 και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, ανάλογα με τη συχνότητα του αρχικού γράμματος του επωνύμου του δικαιούχου.

Η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο ξεκινά
από Α έως Ι, θα γίνει από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
από Κ έως Ο, θα γίνει από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
από Π έως Ω, θα γίνει από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Τι έγγραφα χρειάζεται να έχει μαζί του ο δικαιούχος κατά την ημέρα της απογραφής;

Ο δικαιούχος κατά την προσέλευσή του στα Κ.Ε.Π. για την απογραφή, θα πρέπει να έχει μαζί του υποχρεωτικά και να επιδείξει τα κάτωθι:
1. Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου, εναλλακτικά:
α) Για τους Έλληνες πολίτες είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις η ταυτότητα της υπηρεσίας τους.
β) Για τους Ομογενείς Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
γ) Για τους πολίτες κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβατήριο εν ισχύ.
δ) Για τους πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απαιτείται άδεια διαμονής.
ε) Για τους Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, "Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα" και "Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού".
στ) Για τους αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα "Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας".
ζ) Για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού.
2. Παραστατικά έγγραφα εκδόσεως Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) (π.χ. το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. Έτους 2010 ή 2011, ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), βεβαίωση εργοδότη, αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας, παραστατικό φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κτλ.) στο οποίο να αναγράφεται το Α.Φ.Μ. του δικαιούχου του επιδόματος. Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. πριν προσέλθει στο Κ.Ε.Π.
3. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα του χορηγηθεί από το Κ.Ε.Π. ή από τα γραφεία ΑΜΚΑ
4. Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντιγράφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛ.ΤΑ.) είτε έγγραφη βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος ή των ΕΛ.ΤΑ όπου να αναφέρεται ο αριθμός IBAN. Η επιλογή του ιδρύματος ή των ΕΛ.ΤΑ. γίνεται από τον δικαιούχο.
Ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό του επιδόματος μπορεί να είναι:
Καταθετικός πιστωτικού ιδρύματος ή ΕΛ.ΤΑ. Ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα με την προϋπόθεση
το πρώτο όνομα του λογαριασμού να είναι του δικαιούχου του επιδόματος.
5. Αναγνωριστική απόφαση του δήμου / περιφέρειας / νομαρχίας, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος [αρχική (εφόσον είναι νέος δικαιούχος) / συνέχισης / επανεπιδότησης]. Σε περίπτωση που δεν την έχει στην κατοχή του, να απευθυνθεί στους δήμους / περιφέρειες από όπου χορηγείται το επίδομα, προκειμένου να λάβει επικυρωμένο αντίγραφο της ή ανάλογη βεβαίωση.
6. Απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής του επιδόματος μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία εκδόθηκε μέσα στο 2011.
7. Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ κατά το διάστημα της απογραφής, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο που τον εκπροσωπεί. Ο εκπρόσωπος του δικαιούχου θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξει από τα ανωτέρω δικαιολογητικά τα υπό στοιχεία α και γ που αφορούν τον ίδιο για την καταγραφή των στοιχείων του ως εκπροσώπου. Επιπλέον θα επιδείξει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο το οποίο να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής η οποία να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών ή απόφαση Δικαστηρίου για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου του δικαιούχου (επίτροπος ή δικαστικός συμπαραστάτης).
Προκειμένου για ανήλικο η καταγραφή θα γίνει από έναν από τους γονείς του με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς του.

Γενικά

Μετά το τέλος της απογραφής, η παροχή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού του πιστωτικού ιδρύματος ή των ΕΛ.ΤΑ. που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος.


Επισημαίνεται ότι, ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α.Μ.Ε.Α.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ.


--------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87
Πληροφορίες: Ε. Νικοπούλου Τηλέφωνο: 210. 52.35.441 & 210. 52.24.695

Αθήνα, 20.1.2012 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αρ.Πρωτ.:Π3α/Φ.ΜΗΤΡΩΟ/Γ.Π.οικ.7274
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την Απογραφή ΑμεΑ.

Ύστερα από καταιγισμό ερωτημάτων προς την υπηρεσία μας αναφορικά με τη διαδικασία Απογραφής δικαιούχων προνοιακών
επιδομάτων από τα Κ.Ε.Π. και απαντώντας στα συχνότερα ερωτήματα που τίθενται σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων που δεν πρόλαβαν να αποστείλουν την επιστολή προς τους πολίτες με την τρέχουσα πληρωμή, θα πρέπει να ενημερώσουν τους δικαιούχους με τον πλέον πρόσφορο κατά την κρίση τους τρόπο (π.χ. αποστολή ξεχωριστών επιστολών, ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου ή της Περιφέρειας, τοιχοκόλληση ανακοινώσεων κ.λ.π.).

2. Οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε αναστολή χορήγησης του επιδόματός τους δεν θα απογραφούν στην παρούσα φάση.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων παρακαλούνται να διευκολύνουν τους πολίτες που προσέρχονται προς αναζήτηση της αναγνωριστικής απόφασης χορήγησης επιδόματος.
Σε περίπτωση που κριθεί προσφορότερο μπορούν να παρέχουν στον πολίτη ανάλογη βεβαίωση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει εδώ. 


--------------------


Θα δώσω και μερικές διευκρινήσεις γιατί πολλοί ρωτάνε παρόμοια πράγματα και επίσης γίνονται αρκετές παρεξηγήσεις:


Η απογραφή αυτή αφορά μόνο άτομα που λαμβάνουν επιδόματα που δίνει η πρόνοια. Όχι συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα που δίνουν ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να απογράφουν μόνο άτομα που λαμβάνουν επιδόματα από τις κατά τόπους διευθύνσεις Πρόνοιας. 


Ως δικαιολογητικά χρειάζονται:


1) Για το 1ο Δελτίου Αστυνομικής ή άλλης Ταυτότητας ή άλλο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας του δικαιούχου.


2) Για το 2ο κάποιο επίσημο έγγραφο ή αποδεικτικό που να αναφέρει των Α.Φ.Μ του δικαιούχου. Σε περίπτωση ανηλίκου ή ατόμου που δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. πριν προσέλθει στο Κ.Ε.Π. Απαραίτητο δικαιολογητικό για την απόδοση ΑΦΜ είναι η επίδειξη του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας (είτε κατά περίπτωση της ταυτότητας Σωμάτων Ασφαλείας για φορολογουμένους που υπηρετούν σ'αυτά) προκειμένου για 'Ελληνες πολίτες ή του διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς. Όταν ο ΑΦΜ ζητείται για λογαριασμό του ενδιαφερομένου μέσω εξουσιοδοτημένου ατόμου, τότε απαραίτητη είναι η προσκόμιση του επικυρωμένου εξουσιοδοτικού εγγράφου.
- Για την περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος στερείται ταυτότητας (π.χ. ανήλικος), τότε προσκομίζεται πιστοποιητικό γέννησης.

Φωτοτυπία ταυτότητας / διαβατηρίου / πιστοποιητικού γέννησης, για να συνυποβληθούν με τη Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ.
- Μαζί με την Φωτοτυπία ταυτότητας / διαβατηρίου / πιστοποιητικού γέννησης, πρέπει να συνυποβληθεί η Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ.


Πληροφορίες λένε πως γίνεται δεκτό και το ΑΦΜ του γονέα ή κηδεμόνα του ανήλικου (ή ενηλίκου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου του επιδόματος.


3) Για το 3ο οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).


4) Για το 4ο κάποιο αποδεικτικό πιστωτικού ιδρύματος ή γραφείου ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛ.ΤΑ.) όπου να αναφέρεται ο αριθμός IBAN, για να συνδεθεί αυτός ο αριθμό μελλοντικά με την καταβολή του επιδόματος. Σκοπός είναι και η μεταφορά της διαδικασίας πληρωμών (όπως ήδη από καιρό και προηγούμενα άρθρα σας έχουμε ενημερώσει) από τα ΕΛ.ΤΑ στις τράπεζες. Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει όποια τράπεζα θέλει για να του κατατίθεται το επίδομα. Αν ο δικαιούχος έχει ήδη κάποιον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρέωση έκδοσης άλλου λογαριασμού, αν πληρεί ο ήδη υπάρχων λογαριασμός τις προϋποθέσεις που τίθενται από την εγκύκλιο της απογραφής.


5) Όσο για το 5ο που αρκετοί μπερδεύονται είναι σαφές ότι ζητά την απόφαση που στέλνει η νομαρχία για την καταβολή του επιδόματος. Κάθε ένας που κάνει αίτηση έναρξης, μεταφοράς ή ανανέωσης ενός επιδόματος λαμβάνει από την πρόνοια, η οποία εκδίδει και πρωτοκολλεί μια απόφαση και την αποστέλλει στον δικαιούχο ώστε να του γνωστοποιήσει την απόφαση αλλά και όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν μετά το αίτημά του. Το κείμενο στο 5 δικαιολογητικό κιόλας αναφέρει πως: "Σε περίπτωση που δεν την έχει στην κατοχή του, να απευθυνθεί στους δήμους / περιφέρειες από όπου χορηγείται το επίδομα, προκειμένου να λάβει επικυρωμένο αντίγραφο της ή ανάλογη βεβαίωση" που λύνει κάθε πρόβλημα. 
Επειδή κάποιοι μπερδεύουν το πιο πάνω έγγραφο με κάποιο άλλο, καλό είναι να το γράψω και επακριβώς: Το 5ο δικαιολογητικό, δεν μιλά για την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής που πέρασε ο δικαιούχος και του όρισε ποσοστό αναπηρίας. Δεν ζητά λοιπόν, την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής αλλά το πιο πάνω διοικητικό έγγραφο της διεύθυνσης Πρόνοιας, που εξήγησα πως εκδίδεται.


Πληροφορίες από φίλους έχουμε (αλλά και με εγκύκλιο) πως οι διευθύνσεις πρόνοιας θα αποστείλουν σε όλους τους δικαιούχους αυτές τις αποφάσεις σύντομα ώστε να μπορέσουν να απογραφούν, πιθανότατα για να διευκολυνθούν και να μην ταλαιπωρηθούν οι δικαιούχοι. 


Σε όσους δεν έχει σταλεί όμως αυτό το 5ο δικαιολογητικό ακόμα, μπορούν να το αναζητήσουν στην Πρόνοια που ανήκουν ή και μέσω των ΚΕΠ κατά την διάρκεια της απογραφής.


Αυτό που πιστεύω όμως εγώ είναι ότι δεν γίνεται να πετύχουν την αποστολή των επιταγών και των αποφάσεων καταβολής των επιδομάτων ταυτόχρονα (πράγμα που έγινε). Ο λόγος είναι ο εξής: 
Λέω να πω κάτι που μέσα από κουβέντες ήρθε ξανά στο μυαλό μου και θυμήθηκα. Μέσα από συζητήσεις στην πρόνοια με διευθυντές και προϊσταμένους... είχα μάθει όλη την διαδρομή της διαδικασίας για τις επιταγές. Από την αίτηση απόφασης για πληρωμές μέχρι και την πληρωμή των επιταγών στα ΕΛΤΑ. Τα στάδια είναι τα ακόλουθα: 
1) Έκδοση απόφασης για το κονδύλι καταβολής των επιδομάτων από την διεύθυνση πρόνοιας.
2) Έγκριση του κονδυλίου για την καταβολή των επιδομάτων του διμήνου από την περιφέρεια ή τον δήμο που είναι αρμόδιος.
3) Αποστολή στα κεντρικά των λιστών με τα ονόματα και τα ποσά των επιδομάτων στα κεντρικά των ΕΛΤΑ στην Αθήνα όπου και εκδίδονται όλες οι επιταγές πανελλαδικά.
4) Με το που δοθεί η έγκριση για πληρωμή συγκεκριμένη ημερομηνία ξεκινά η αποστολή πίσω στα τοπικά ΕΛΤΑ των πακέτων των επιταγών.
5) Γίνεται η παράδοση στους δικαιούχους, μετά την λήψη των επιταγών στα τοπικά ΕΛΤΑ, από τα τοπικά ΕΛΤΑ.
6) Τέλος γίνεται η πληρωμή των επιταγών από τα ΕΛΤΑ.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς και ξεκινά λίγο καιρό μετά την λήξη καταβολής των επιδομάτων ώστε να ξέρουν ποιοι δεν τις εισέπραξαν.
Το ερώτημα είναι το εξής: Πως είναι δυνατόν να έχουμε ταυτόχρονη αποστολή με τις επιταγές όλων των τόσων χιλιάδων διαφορετικών και ατομικών αποφάσεων που ζητά στο 5ο δικαιολογητικό για την απογραφή... όταν έχουν εκδοθεί και σφραγιστεί ώστε να παραδοθούν και είτε είναι στην Αθήνα στα κεντρικά ΕΛΤΑ είτε στα τοπικά ώστε να παραδοθούν στους δικαιούχους;
Είμαι της άποψης πως θα έχουμε ξεχωριστή αποστολή των δυο εγγράφων (επιταγής και απόφασης).





Το σχόλιό μας: Βέβαια κανείς δεν αποκλείει το ότι αν τελικά γίνει η απογραφή και ξέρουν ποιοι και πόσοι είναι, ως επόμενο βήμα να επιλέξουν πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια καταβολής των επιδομάτων. Στις εποχές που ζούμε είναι όλα ανοιχτά. Δεν κυνηγάνε πάντως  οι αρμόδιοι μόνο τους λεγόμενους "μαϊμού" αναπήρους, επόμενος στόχος είναι άτομα με αναπηρία που όμως δεν λαμβάνουν απολύτως νόμιμα και με όλους τους κανόνες και τα κριτήρια τα επιδόματα. Το τελευταίο βήμα θα είναι να ζητήσουν όλα τα λεφτά που έπαιρναν παράνομα πίσω.
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα απαλλαγείτε από τη χαλάρωση στα χέρια;



Ξεκινήστε αντιμετωπίζοντας το άγχος σας!
Μάλλον θα σε εκπλήξει, αλλά το πρόγραμμα γυμναστικής σου μπορεί να μην είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτό το μέρος του σώματος. Η χαλάρωση στο εσωτερικό των μπράτσων μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη, μία από τις βασικές ορμόνες για άντρες και γυναίκες, συνήθως παραβλέπεται στις γυναίκες αφού είναι συνυφασμένη με το αρσενικό φύλο.

Οι γυναίκες έχουν εκ γενετής χαμηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης από τους άντρες, αλλά πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα λόγω άγχους ή άλλων παραγόντων όπως για παράδειγμα: ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, κάνουν γυμναστική με βαράκια λιγότερων κιλών ή ακόμα ασκήσεις χαμηλής έντασης, λίγος ύπνος, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών κλπ.

Αν θες να βελτιώσεις αυτήν την περιοχή, μείωσε καταρχήν τα επίπεδα στρες και αντιμετώπισε αυτά που κανείς λάθος στο γυμναστήριο.

Το λίπος δεν μπορεί να εξαφανιστεί ή να μειωθεί τοπικά από περιοχές που βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη συσσώρευση από κάποιες άλλες. Κάτι τέτοιο δεν καθίσταται δυνατό καθώς το λίπος μειώνεται συνολικά από τις λιποαποθήκες του σώματός μας και μετράται ποσοστιαία. Είναι λογικό κάποιες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη λιπώδη μάζα από κάποιες άλλες και ο λόγοι είναι δύο:

1) Το γυναίκειο σώμα σε σχέση με το αντρικό αποθηκεύει σε διαφορετικά σημεία λιπώδη ιστό, όμως παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο και το DNA του κάθε άνθρωπου ξεχωριστά.

2) Όταν το σώμα μας δεν παράγει έργο, μοιραία η πρόσληψη θερμίδων θα είναι αρκετά μεγαλύτερη απ' ό,τι η κατανάλωση αυτών μέσω καύσεων. Επιπλέον, ένας μυς που δεν παράγει έργο μοιραία ατονεί και είναι λογικό να τον περιβάλει μεγαλύτερη λιπώδη μάζα απ' ότι εάν γυμναζόταν.

Προσπαθήστε να αποβάλετε το στρες που σας διακατέχει, ώστε τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Δουλέψτε όλες τις μυϊκές ομάδες στο γυμναστήριο ώστε να δίνετε ερέθισμα και μυϊκό τόνο όσες περισσότερες φορές μπορείτε.


Πηγή: http://www.missbloom.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρίση και διατροφικές συνήθειες



Καιρός να εκμεταλλευτούμε θετικά τη συγκυρία.

Ο μεγαλύτερος πειρασμός σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, είναι τα προϊόντα των ταχυφαγείων, που συνδυάζουν χαμηλές τιμές και νοστιμιά.

Είναι γνωστό ωστόσο, πως τέτοια τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπη και αλάτι, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά καθώς είναι τα πιο φθηνά. Η φύση μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε, όταν το χρειαζόμαστε. Επίσης, αγοράστε μόνο όσο θα καταναλώσετε για να μειώσετε τις σπατάλες.

Αν το φρέσκο ψάρι είναι κάτι πολύ ακριβό για τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένο. Οι καλές συνθήκες ψύξης διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος.

Ελαττώστε την συχνότητα του κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε και αντικαταστήστε το με 2 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αναδείχτηκε επίσης σε μια εποχή φτώχειας για την Ελλάδα.

Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, θετικά αυτή τη συγκυρία, υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και στο γραφείο



Ανακούφισε τον αυχένα και τη μέση σου.

Διέθεσε δέκα λεπτά από τον χρόνο σου κάνοντας μερικές απλές ασκήσεις και ολοκληρώνοντας κάνε μερικές διατάσεις.

Θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει σε σωστή στάση και θα αποφύγεις πόνους στην μέση και τον αυχένα.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, χρησιμοποίησε το γραφείο και την καρέκλα σου και ξαναγύρισε στην δουλειά σου γεμάτος θετική ενέργεια.

Θώρακας

Τοποθέτησε τα χέρια στην άκρη του γραφείου, παράλληλα, άνοιξέ τα στο ύψος των ώμων ή περισσότερο. Λύγισε τους αγκώνες και κάνε κάμψεις. Γύμνασε τον μείζονα θωρακικό μυ και βελτίωσε την εικόνα του στήθους σου. Αν πλησιάσεις την μια παλάμη κοντά στην άλλη γυμνάζονται κυρίως οι τρικέφαλοι.

Πόδια
Τοποθέτησε τα χέρια όπως στην πρώτη άσκηση, στηρίξου πάνω σε αυτά και σήκωσε το κάθε πόδι τεντωμένο και γύμνασε τον δικέφαλο μηριαίο και τους γλουτιαίους.

Δικέφαλοι
Πάρε ένα μπουκάλι νερό στο χέρι σου. Φέρε το παράλληλα με το σώμα σου. Προσπάθησε να το σηκώσεις έχοντας τον αγκώνα κοντά στον κορμό σου Λύγισε τους αγκώνες σου και γύμνασε τους δικέφαλους.

Απαγωγοί-Προσαγωγοί
Φέρε το σώμα σου κάθετα σε σχέση με το γραφείο έτσι ώστε ο μηρός σου να ακουμπάει στην ακμή του. Στηρίξου στο ένα χέρι. Σήκωσε το πόδι στο πλάι και γύμνασε τους απαγωγούς. Φέρε το προς τα μέσα, μπροστά από το άλλο πόδι και άσκησε τους προσαγωγούς.

Διατάσεις
Σήκωσε το χέρι σου ψηλά, λύγισε ελαφρά τον αγκώνα πίσω από το κεφάλι και με το άλλο σπρώξε τον ελαφρά. Κράτησε το δέκα δευτερόλεπτα. Άλλαξε χέρι. Τέντωσε τα χέρια σου ψηλά πιάσε με το δεξί, το αριστερό από τον καρπό και τράβηξε το ελαφρά στο πλάι. Φέρε το ένα χέρι μπροστά, λύγισε τον αγκώνα και με το άλλο σπρώξε το ελαφρά προς το στήθος.

Μετά από δέκα δευτερόλεπτα άλλαξε χέρι. Φέρε απαλά το κεφάλι σου στο πλάι και κράτησε το για λίγα δευτερόλεπτα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Απέφευγε τις περιφορές, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τσίχλα καταπολεμά την ωτίτιδα



Εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν πόνο στα αυτιά.

Οι ωτίτιδες μπορεί να είναι από τα πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, προσβάλλοντας συχνά τα παιδιά και προκαλώντας τους εξαντλητικό πόνο.

Πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα προληπτικό μέτρο που δείχνει να υπόσχεται πολλά είναι η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη, ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».

Οι τσίχλες με ξυλιτόλη προωθούνται για την πρόληψη της τερηδόνας, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η ουσία αυτή ενδέχεται να αναστέλλει και την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για πολλά κρούσματα ωτίτιδας.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην πραγματοποίηση μελετών που στόχο είχαν να εξακριβώσουν εάν μειώνονται οι ωτίτιδες στα παιδιά που μασούν συστηματικά τέτοιες τσίχλες.

Η συνδυασμένη ανάλυση αυτών των μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.100 παιδιά, δημοσιεύτηκε στη βάση ιατρικών μελετών Cochrane. Όπως έγραψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα παιδιά που μασούν τσίχλες με ξυλιτόλη διατρέχουν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οξεία ωτίτιδα.

Ωστόσο, επειδή τα παιδιά σε αυτές τις μελέτες μασούσαν τσίχλα πέντε φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, δεν είναι βέβαιο πως εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι μικρότερες δόσεις. Επιπλέον, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει στομαχικά ενοχλήματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές λένε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν επίσημες συστάσεις προς το κοινό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το άσθμα



Θεωρείται η νόσος των νέων.

Σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από άσθμα, αφού δεν εκτιμούν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Το άσθμα θεωρείται νόσος των νέων. Συγκεκριμένα περισσότερα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν άσθμα, ενώ όσο μεγαλώνουν μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής του.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα συμπτώματα;


-Ο βήχας με ή χωρίς πτύελα.

-Δυσκολία στην αναπνοή, που επιδεινώνεται εν ώρα γυμναστικής ή κάποιας άλλης δραστηριότητας.

-Συριγμός κατά την αναπνοή. Πρόκειται για ήχο που μοιάζει με σφύριγμα και δημιουργείται από το πέρασμα του αέρα από τους αεραγωγούς που είναι στενεμένοι.

-Δύσπνοια τις βραδινές, κυρίως, ώρες.

Οι κρίσεις άσθματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες:


-Από αλλεργικές αντιδράσεις

-Από τον καπνό του τσιγάρου, συνήθως σε κλειστούς χώρους

-Από ορισμένα φάρμακα

-Από την έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

-Από περιβαλλοντικούς παράγοντες

-Από την σωματική άσκηση

Υπάρχει θεραπεία; Είναι ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που έχουν όλοι οι ασθενείς με άσθμα.

Θεραπεία υπάρχει, ενώ τα βασικά φάρμακα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.


1. Στα φάρμακα που χορηγούνται για άμεση ανακούφιση

2. Στα φάρμακα που χορηγούνται για μακροχρόνια χρήση, για να ρυθμιστεί η νόσος, να ελαττωθούν τα συμπτώματα και να αποφευχθεί η μελλοντική επιδείνωσή τους.

Τα φάρμακα είτε είναι κορτικοστερεοειδή ή βρογχοδιασταλτικά. Τα πρώτα μπορούν να χορηγηθούν σε διάφορες μορφές, εισπνεόμενα, από το στόμα, ή ακόμη και ενδοφλέβια. Τα βρογχοδιασταλτικά επιτρέπουν να γίνεται καλύτερη διέλευση του αέρα, ενώ χορηγούνται από το στόμα, ή συχνότερα εισπνεόμενα μέσω ειδικής συσκευής.

Η θεραπεία εξαρτάται πάντα από την έκταση του προβλήματος αλλά και την ηλικία. Καλό θα είναι πάντως, αν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για την διάγνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα καταναλωτικά δάνεια στο επίκεντρο της Κομισιόν



Διαπιστώθηκαν ελλιπείς και παραπλανητικές πληροφορίες σε διαδικτυακές πύλες.

Ελλιπείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους σύναψης καταναλωτικών δανείων, διαπίστωσε έρευνα της ΕΕ σε διαδικτυακές πύλες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι σε έρευνα που διενήργησαν το Σεπτέμβριο του 2011 οι αρμόδιες εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, σε 500 διαδικτυακές πύλες για καταναλωτικά δάνεια, διαπιστώθηκε ότι το 70% δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικές πληροφορίες για τον καταναλωτή.

«Όταν οι πολίτες ψάχνουν για δάνειο, διαπιστώνουν ότι, τελικά, το δάνειο είναι ακριβότερο απ' ό,τι αρχικά πίστευαν, επειδή κάποιες πληροφορίες ήταν ασαφείς ή έλειπαν. Οι συμβάσεις καταναλωτικής πίστης δεν είναι πάντοτε εύκολο να κατανοηθούν και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να βοηθούνται οι καταναλωτές στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να παρέχουν στους καταναλωτές τις σωστές και αναγκαίες πληροφορίες. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές επιβολής της νομοθεσίας», δήλωσε ο επίτροπος για θέματα καταναλωτών Τζον Ντάλι, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι οι ελλιπείς πληροφορίες στη διαφήμιση των καταναλωτικών δανείων. Σε 258 διαδικτυακές πύλες δεν περιλαμβάνονται βασικές πληροφορίες, όπως το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΣΕΠΕ), το οποίο είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σύγκριση προσφορών, πληροφορίες για το αν αλλαγές σε υποχρεωτικές παρεπόμενες υπηρεσίες (π.χ. ασφάλιση) περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος, ή πληροφορίες για τη διάρκεια της πιστωτικής συμφωνίας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε παράλειψη βασικών πληροφοριών για την προσφορά. Σε 244 διαδικτυακές πύλες δεν παρέχονται σαφείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις πτυχές του συνολικού κόστους, δηλαδή τον τύπο του επιτοκίου (σταθερό, μεταβλητό ή και τα δύο), τη διάρκεια της πίστωσης (όπου ενδείκνυται), και για ορισμένες δαπάνες που συνδέονται με την πίστωση (π.χ. προμήθεια διεκπεραίωσης).

Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι σε 116 διαδικτυακές πύλες το κόστος της πίστωσης παρουσιάζεται κατά λανθασμένο ή παραπλανητικό για τους καταναλωτές τρόπο, δηλαδή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της τιμής, ή όταν ο καταναλωτής δεν πληροφορείται ότι, πέραν του κόστους της ίδιας της καταναλωτικής πίστης, υπάρχει πρόσθετη υποχρεωτική ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν ότι ελέγχθηκε μία διαδικτυακή πύλη, στην οποία δεν διαπιστώθηκε καμία παρατυπία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι εθνικές αρχές θα έλθουν σε επαφή με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις εικαζόμενες παρατυπίες και θα τους ζητήσουν να υποβάλουν διευκρινίσεις ή να διορθώσουν τις διαδικτυακές πύλες τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ανάλογα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, ενδέχεται να αναληφθούν νομικές ενέργειες, με την επιβολή ποινών ή ακόμη και το κλείσιμο των διαδικτυακών πυλών. Από τις εθνικές αρχές επιβολής της νομοθεσίας ζητήθηκε να αναφέρουν σχετικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το Φθινόπωρο του 2012. Η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση με τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2010, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη είχαν χορηγηθείσες καταναλωτικές πιστώσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών



Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων, κλειστά επαγγέλματα και εργασιακά «στο τραπέζι».

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κα υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και μεταξύ αυτών προβλέπονται διατάξεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών κ.ά.), για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε έως και 60 δόσεις, με την κάθε δόση να μπορεί να ξεκινά από 300 ευρώ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην εξόφληση των χρεών τους.
  • Προβλέπεται και η αξιοποίηση εισπρακτικών εταιριών για την είσπραξη των οφειλών αυτών από το δημόσιο.
  • Θεσπίζεται διαδικασία ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με την καταβολή τους εφάπαξ ή έως και σε τρείς δόσεις με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7 έως 9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων. Προβλέπεται επίσης η αντιμετώπιση με τις διαδικασίες του αυτόφωρου περιπτώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.
  • Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου. Ειδικότερα ο τζίρος και έτσι και φόρος που θα πρέπει να καταβάλει ο επιτηδευματίας θα μπορούν να προσδιορίζονται κατά τον έλεγχο από στοιχεία όπως η ρευστότητα του ελεγχόμενου, η καθαρή θέση του, η σχέση τιμής και πώλησης ως προς τον συνολικό τζίρο, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και των δαπανών που καταβάλλονται σε μετρητά.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μέτρα για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής:

- την δυνατότητα σε δυο ή περισσότερους δικηγόρους να συστήσουν δικηγορική εταιρία στην περιφέρεια στην οποία ο ένας από τους δύο έχει την έδρα του.

- τη δυνατότητα διαφήμισης των δικηγορικών εταιριών καθώς και την υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους.

- την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.

- το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα θα μπορεί να ασκείται και από εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και από κοινοτικούς μεταφορείς.

- η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών θα τεθεί σε ισχύ από 29ης Φεβρουαρίου αντί για την 1 Ιανουαρίου 2012.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν ότι:

- υπάλληλοι του δημοσίου των ίδιων προσόντων ανεξάρτητα του πότε τα απέκτησαν θα έχουν την ίδια βαθμολογική μεταχείριση βάση του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου

- τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα δημοσιεύουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις προσλήψεις ή αποχωρήσεις του προσωπικού τους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ή ορισμένου χρόνου, ή επί θητεία καθώς και του προσωπικού με σχέση δημοσίου δικαίου

- για τους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου καθώς και τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που εντάσσονται στο καθεστώς της εφεδρείας η έκδοση σύνταξης θα γίνεται το αργότερο 4 μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

- οι ΟΤΑ θα μπορούν να δανειοδοτούνται από ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφληση χρεών τους που προέκυψαν από δαπάνες τους στο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

- οι μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δεδουλευμένες αποδοχές τους θα μπορούν να τις δηλώσουν τον χρόνο είσπραξης τους.

- θα επιβάλλεται φόρος 2 τοις χιλίοις και κατά τον δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηριακά.

- το Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου θα μπορεί να αξιοποιεί και περιουσία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και να αποκτά την κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ΝΠΔΔ ή εταιρίες του δημοσίου.

- η μη υποβολή από τις εταιρίες κατάστασης ενδοομιλικών συναλλαγών θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 10% επί της αξίας των συναλλαγών για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν στοιχεία ενώ για την εκπρόθεσμη υποβολή τους το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και επιπλέον 500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

- μεταφέρεται το προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της υπό απορρόφηση εταιρίας ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ από 1.1.2012.

- συνταξιούχοι με σύνταξη χαμηλότερη των 400 ευρώ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα υψηλότερα από τα ποσά που ελάμβαναν πριν από τις περικοπές των επιδομάτων αυτών στα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και στα 200 ευρώ για το Πάσχα και την καλοκαιρινή άδεια αντίστοιχα.


Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τη στήριξη των φτωχών εξήγγειλε η Εκκλησία



Προνοιακές δομές για αυτούς που πλήττονται από την κρίση.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη, για το νέο έτος, συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Ιερά Σύνοδος εξήγγειλε προνοιακά μέτρα για τη στήριξη όσων πλήττονται από τη φτώχεια.

Όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες, για τη συνάντηση που είχε στις 24 Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, καθώς και για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 28/12, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η Σύνοδος επισημαίνει ότι «στη σύσκεψη με θέμα Δράσεις Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, αποφασίσθηκε να ληφθούν μέτρα σχετικά με την ανάπτυξη κοινωνικών και προνοιακών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών».

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επίκειται συνάντηση και συνοδικών αρχιερέων με τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την Πολιτεία, καθώς και το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και τις προνοιακές δομές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνάντηση η Εκκλησία αναμένεται να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικογένειας, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις μειώσεις των εσόδων της και τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για τη διατήρηση 10.000 θέσεων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις



Επιχορήγηση 12 μηνών από τον ΟΑΕΔ.

Ξεκινά την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας. Η επιχορήγηση αφορά μέρους του μη μισθολογικού κόστους με την επιδότηση του 40% των εργοδοτικών εισφορών.

Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ προσφέρει, για διάστημα 12 μηνών, ως επιχορήγηση στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, ποσό αντίστοιχο στο 40% των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη. Οι εισφορές υπολογίζονται πάνω στις πραγματικές μικτές αποδοχές των εργαζόμενων, μέχρι το ύψος του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και για την επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ, οι εργοδοτικές εισφορές που το ΙΚΑ εισπράττει υπέρ άλλων φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης, οι εισφορές στον ειδικό λογαριασμό ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως επίσης οι επιβαρύνσεις των εργοδοτών για το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και για τα επιδόματα αδείας. Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, με πίστωση του λογαριασμού του εργοδότη.

Ωφελούμενοι είναι οι υπάλληλοι που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου όσο και το προσωπικό που απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εφόσον ο εργοδότης επεκτείνει τις συμβάσεις αυτές έως το τέλος του 12μήνου του προγράμματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που μπορεί να είναι κλασικού τύπου ξενοδοχεία, μοτέλ, επιπλωμένα διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ.

Προϋπόθεση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα είναι να μην έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού μέσα στο τρίμηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για κάποια μόνον από τις μονάδες της (για παράδειγμα κατάλυμα, μαρίνες, spa, γκολφ κλπ).

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση που θα λάβει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για χρονική περίοδο τριών ετών. Για ξενοδοχειακές μονάδες που περιλαμβάνουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις οι ενισχύσεις υπολογίζονται αθροιστικά.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για επιχορήγηση μέσα στον μήνα που ακολουθεί τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης τριμήνου. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιγράφονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση (αναρτημένη στη διεύθυνση www.oaed.gr). Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ελέγχουν τα δικαιολογητικά και το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και προβαίνουν στην καταβολή της επιχορήγησης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 19.000.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του νεφρού σε... πολλές μπριζόλες!



Μελέτη δείχνει ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με τη νόσο.

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλιάδων ενηλίκων.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η παρουσία σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών που εντοπίστηκαν στο κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Τα ευρήματά μας στηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινων ή επεξεργασμένων κρέατων και παρασκευή του κρέατος με μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο», είπε η επικεφαλής των ερευνητών Κάρι Ντάνιελ του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσά τους και την κατανάλωση κρέατος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο, την πορεία της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, περίπου 1.800 από αυτούς--ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό--διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες στην μελέτη κατανάλωναν 57 με 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια. Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος- περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα- είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή η παρασκευή του με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο του νεφρού. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Φαραμάουι, επιδημιολόγο στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας στο Φορτ Ουόρθ, ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού, ενώ άλλοι οι οποίοι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας θα εμφανίσουν.

«Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, περιέχει πρωτεΐνες», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητα κρέατος με ταυτόχρονη τήρηση διατροφικών συμβουλών.

«Δεν θα πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας γιατί συνδέεται με τον καρκίνο του νεφρού» τόνισε ο Φαραμάουι.

Από την πλευρά της η Ντάνιελ είπε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με κάποιες μορφές καρκίνου και όχι με άλλες.


Διαβάστε περισσότερα...