Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ο εγκέφαλος γερνά από τα… 45!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μειώνεται η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη.

Άσχημα μαντάτα επιφύλαξε μια νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως η φθίνουσα πορεία της μνήμης, της λογικής σκέψης και της αντίληψης δεν αρχίζει στην ηλικία των 60 ετών όπως πίστευαν έως σήμερα οι ειδικοί, αλλά πολύ νωρίτερα: στα 45.

«Είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η νοητική εκφύλιση δεν αρχίζει πριν από την ηλικία των 60 ετών, αλλά η μελέτη μας αποκαλύπτει σημαντική νοητική φθορά ακόμα και σε άτομα ηλικίας 45 έως 49 ετών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αρσανά Σιν-Μανού, από το Κέντρο Έρευνας στην Επιδημιολογία και την Πληθυσμιακή Υγεία, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας.

Το συμπέρασμα βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από μελέτη που άρχισε το 1985 και πραγματοποιείται σε σχεδόν 5.200 άνδρες και 2.200 γυναίκες. Οι εθελοντές είναι Βρετανοί και οι ειδικοί τους παρακολούθησαν από την ηλικία των 45 ετών έως τα 70 τους χρόνια.

Σε διάστημα μιας δεκαετίας, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τρεις φορές σε εξετάσεις νοητικών λειτουργιών.

Όπως γράφουν η δρ Σιν-Μανού και οι συνεργάτες της στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), με το πέρασμα του χρόνου μειώνονταν οι επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ μνήμης, λογικής σκέψης και λεκτικής ικανότητας. Η μείωση ήταν ταχύτερη σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Μεταξύ λ.χ. των ανδρών ηλικίας 45-49 ετών, η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη μειώνονταν κατά 4% ετησίως, ενώ για εκείνους που ήταν 65-70 ετών η μείωση ήταν σχεδόν 10% τον χρόνο.

Στις γυναίκες, η μείωση της λογικής σκέψης και της αντίληψης γινόταν με ρυθμό 5% ετησίως για όσες είχαν ηλικία 45-49 ετών, και με ρυθμό σχεδόν 7% ετησίως για εκείνες που ήταν 65-70 ετών.

Ανάλογες μειώσεις παρατηρήθηκαν και στη μνήμη και την λεκτική ικανότητα.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «η νοητική κατάστασή μας δεν είναι αλώβητη στον χρόνο μέχρι να γεράσουμε», είπε η δρ Σιν-Μανού. «Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, ούτως ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται για να διαφυλάξουν τις νοητικές λειτουργίες τους».

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Ο γενικός κανόνας είναι πως «ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει και στον εγκέφαλο». Συνεπώς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς τσιγάρο, αλκοόλ και λίπη, με γυμναστική και προσεγμένη διατροφή, είναι απαραίτητος για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.