Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δάσκαλοι προς γονείς: Γι’ αυτό απεργούμε


Τους λόγους για τους οποίους απεργούν εξηγούν με ανοικτή επιστολή προς τους γονείς οι δάσκαλοι μέσω των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνουν λόγο στην μακροσκελή επιστολή τους για «πρωτοφανείς καταστάσεις στη δυσκολότερη χρονιά μεταπολιτευτικά» και τονίζουν ότι «η εκπαίδευση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της».

«Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ συνταξιοδοτήθηκαν δυο χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Οχτώ χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρσι θα προστεθούν στις ουρές της ανεργίας. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο των παραπάνω στην ποιότητα της εκπαίδευσης» αναφέρουν μεταξύ άλλων προβλέποντας ότι «τα πολυπληθή τμήματα θα γίνουν πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση».

Υποστηρίζουν ακόμη ότι «ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση» και παραθέτουν μια σειρά από προβλήματα που, όπως επισημαίνουν, θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Στις προτάσεις που καταθέτουν οι δάσκαλοι περιλαμβάνονται η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (σήμερα είναι εννέα χρόνια) και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Προτείνουν ακόμη τη μείωση των μαθητών στους 20 ανά τμήμα (από 25 σήμερα) και ζητούν επιμόρφωση για τους ίδιους, παιδαγωγική ελευθερία και μισθούς αξιοπρέπειας.

«Σας ζητούμε να σταθείτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας και να σας καλούμε να παραμερίσετε όσους "καλοθελητές" θελήσουν να συκοφαντήσουν αυτό τον αγώνα. Να είστε σίγουροι πως με την απεργία μας αυτά που έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε να "χάσουμε"» καταλήγουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εξομολόγηση της Ορθούλας


Η Ορθούλα Παπαδάκου μίλησε για την περιπέτεια υγείας της καθώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μίλα":






Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες ηλικιωμένοι περιμένουν για μια θέση στο γηροκομείο


Σύμβαση για την ανακαίνισή του στον Άγιο Ιωάννη Κνωσού.

Τη σύμβαση για την ανακαίνιση του γηροκομείου των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Κνωσού υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο θα κοστίσει 4,5 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Όπως είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, σε μια εκτίμηση της κατάστασης στο γηροκομείο, «τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξημένη ζήτηση». Οι τρόφιμοι ανέρχονται σε 122, ενώ δεκάδες είναι σε αναμονή σε σχετική λίστα.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος διαχείρισης εισφορών-εκροών καυσίμων


Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση του προγράμματος.

Την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης εισροών- εκροών καυσίμων στις ψηφιακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη φάση του συστήματος περιλαμβάνει την ένταξη των πρατήριων υγρών καυσίμων, μέσα από τη δημιουργία των αντίστοιχων μητρώων, καθώς και την υπηρεσία υποδοχής στοιχείων εισροών- εκροών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η λειτουργία της πρώτης φάσης, όπως διευκρινίζει το υπουργείο θα ξεκινήσει με τη διάθεση της υπηρεσίας μητρώου προς τους εγκαταστάτες και τους ιδιοκτήτες/ εκπροσώπους για τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η υπηρεσία μητρώου θα είναι διαθέσιμη από αύριο.

Οι παραπάνω ομάδες χρηστών μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα με χρήση των στοιχείων πιστοποίησης (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) TAXISNET, από την ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/fuelmgt/

Οι οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας μητρώου για εγκαταστάτες και πρατήρια υγρών καυσίμων στο σύστημα εισροών- εκροών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/fuelmgt/Docs/help.html?cls=file

Για περισσότερες πληροφορίες οι χρήστες θα μπορούν να αποταθούν στις ιστοσελίδες: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Help/FAQs.html και

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/epixeiriseis.html

Και στις δυο ιστοσελίδες, ο χρήστης επιλέγει τη θεματική «Σύστημα Εισροών- Εκροών Καυσίμων» η οποία θα περιέχει ενημερώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το σύστημα.

Τονίζεται ότι η συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων μητρώου εισροών-εκροών για εγκαταστάτες και πρατήρια είναι υποχρεωτική. Όπως διευκρινίζεται, το υποσύστημα υποδοχής στοιχείων εισροών- εκροών από τα πρατήρια θα είναι διαθέσιμο κατά προσέγγιση εντός τριών εβδομάδων από τη διάθεση της υπηρεσίας μητρώου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από καρκίνο η Terrie Hall


Σε ηλικία 53 ετών έφυγε το πρόσωπο της γνωστής αντικαπνιστικής καμπάνιας της CDC
.
Μπορεί να μην είναι γνωστό το όνομα Terrie Hall, ωστόσο είναι αρκετά δημοφιλές το πρόσωπο της 53χρονης σταρ της αντικαπνιστικής καμπάνιας της CDC. Επίσης μπορεί να θυμάστε την χαρακτηριστική φωνή της, όταν αφηγούταν τις διαφημίσεις της. Η Hall είχε αφαιρέσει το λάρυγγά της μετά από διάγνωση το 2001 ότι πάσχει από καρκίνο στον λάρυγγα. Η 53χρονη μιλούσε μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος.

Η Terrie Hall απεβίωσε τη Δευτέρα από καρκίνο στο νοσοκομείο της Βόρειας Καρολίνα.

Ακολουθούν οι πιο γνωστές της διαφημίσεις που είχαν φτάσει περίπου τις 3 εκατομμύρια προβολές στο Διαδίκτυο «Γεια σας είμαι η Terrie και ήμουν καπνίστρια. Θέλω να σας δώσω κάποιες συμβουλές για την προετοιμασία το πρωί» ξεκινά η διαφήμιση.

Σύμφωνα με τη CDC, η Hall, η οποία συμμετείχε σε τέσσερις διαφημίσεις της υπηρεσίας, έκανε και γυρίσματα τις τελευταίες μέρες για μια νέα πιθανή καμπάνια, μετά τη μετάσταση του καρκίνου στον εγκέφαλο, που διαπιστώθηκε το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, οι διαφημίσεις της Hall ενέπνευσαν αρκετό κόσμο να κόψει το κάπνισμα.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επιχειρησιακά έτοιμο» το υπουργείο για τη διαθεσιμότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Έλλειμμα προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τους πρυτάνεις.

Επιχειρησιακά έτοιμες δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας περίπου 1.700 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ -και συνακόλουθα αυτό της ενδοπανεπιστημιακής κινητικότητας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τους πρυτάνεις, από τους οποίους έλαβε τη δέσμευση ότι θα παρέδιδαν εντός του Σαββατοκύριακου τις αξιολογήσεις του διοικητικού προσωπικού.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, το τελευταίο είχε αποστείλει έγγραφο με δέκα σημεία- δείκτες για τον υπολογισμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Με το έγγραφο αυτό, το υπουργείο ζητούσε την καταγραφή του υφιστάμενου προσωπικού ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και ανά κλάδο. Επιπροσθέτως ζητούσε την καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανά ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.

Οι πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στο Λαύριο για το θέμα της διαθεσιμότητας, απέστειλαν τις λίστες αξιολόγησης από τις οποίες προκύπτει ότι σε όλα τα ιδρύματα υπάρχει έλλειμμα προσωπικού καθώς χρησιμοποιήθηκε διαφορετικός πολλαπλασιαστής από αυτόν που είχε υποδείξει το υπουργείο.

Όπως τονίστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο θα έχει αξιολογήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που δόθηκαν από τα ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στη συνέχεια θα προχωρήσει στο λεγόμενο «plan b», δηλαδή στην επιλογή του προσωπικού που πλεονάζει και που μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά σχολικά είδη στα σχολεία


Έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή.

Δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η σύνταξη καταλόγου από τους δασκάλους και η διανομή της προς τους μαθητές με τα υλικά που πρέπει να πάνε στο σχολείο, ιδίως που αυτά τα υλικά βαρύνουν πλέον σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μπορεί να έχει γίνει κανόνας, με την έναρξη του σχολικού έτους οι δάσκαλοι να δίνουν στους μαθητές λίστες με τα σχολικά υλικά (χαρτί A4, ψαλίδια, κόλλες, ντοσιέ, χαρτιά χειροτεχνίες, κουτιά αποθήκευσης κλπ) που πρέπει να προμηθευτούν οι οικογένειες τους για να τα πάνε στο σχολείο αλλά από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου και διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή καταγγελίες του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων ότι παραδίδεται στους μαθητές λίστα με διάφορα σχολικά είδη υψηλού κόστους.

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ στην οποία έχει περιληφθεί η ανακοίνωση του συγκεκριμένου Συλλόγου Πολυτέκνων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας είναι αδύνατο, ιδίως για οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές τάξεις να έχουν αυτή την επιβάρυνση.

Στο απαντητικό του έγγραφο, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου αναφέρεται στις σαφείς οδηγίες που δόθηκαν από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προς όλους τους εκπαιδευτικούς «να μην προβαίνουν στη σύνταξη και διανομή σχολικών λιστών προς τους μαθητές και τους γονείς αυτών, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σχετικά από την κείμενη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Κλειστό το ειδικό σχολείο


Κλειστό παραμένει το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, αφού το νηπιαγωγείο, το δημοτικό αλλά και το Κέντρο κατάρτισης δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να υποδεχτούν τους περίπου 40 μαθητές που θα φοιτήσουν σε αυτά τη φετινή σχολική χρονιά.

Ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Κλάδης μαζί με μια ακόμη δασκάλα είναι οι μοναδικοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου και οι υπόλοιπες θέσεις στελεχώνονται από αναπληρωτές δασκάλους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κλάδης εξήγησε πως από το σχολείο λείπουν συνολικά 7 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως λογοθεραπεύτρια, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάδη, οι τελευταίες πληροφορίες που έχει από το υπουργείο Παιδείας, αναφέρουν πως οι διορισμοί θα έχουν ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάθμιση στις εφορίες με 1.300 προσλήψεις


Η ένταξη του νέου προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ενισχύεται το στελεχικό δυναμικό των εφοριών καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο νέος κύκλος διορισμών που ανοίγει στο υπουργείο, θα υλοποιηθεί από το ΑΣΕΠ και αφορά 300 θέσεις ΠΕ Εφοριακών φέτος και επιπλέον 1.000 θέσεις εντός του 2014.

Το νέο προσωπικό θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ειδικότητες είσπραξης φορολογικών εσόδων

Οι νέοι υπάλληλοι, αυξημένων προσόντων, θα στελεχώσουν τη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα


Η ανάληψη καινοτόμων δράσεων από νέους στο επίκεντρο του «Meet You @ Reload».

Στο London Business School θα φιλοξενηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, το συνέδριο «Meet You @ Reload» από την ομάδα Reload Greece, με σκοπό να προωθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν ο Μιχάλης Γκοντάς από το Cookisto και η Χριστίνα Πλακόπητα από το Netrobe. Οι δύο ομιλητές θα μοιραστούν τις μέχρι τώρα εμπειρίες και γνώσεις τους σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας καινοτόμων νέων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, με την καθοδήγηση του Reload Gσreece.

Το συνέδριο έχει στόχο να προσεγγίσει από μία πολύπλευρη και εναλλακτική οπτική τις τρέχουσες προκλήσεις της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και να εμφυσήσει στην επόμενη γενιά τη δυνατότητα ανάληψης καινοτόμων δράσεων, μέσα από τη δημιουργική σκέψη.

Η πρωτοβουλία του Reload Greece πάρθηκε από μια ομάδα ελλήνων φοιτητών και πτυχιούχων που ζουν στο Λονδίνο, οι οποίοι θέλουν να δώσουν το έναυσμα στους νέους Έλληνες να σκεφτούν και να δράσουν διαφορετικά και με δημιουργικότητα.

Το Reload Greece μετράει ήδη 1 χρόνο λειτουργίας και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και όχι μόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το www.reloadgreece.com για περισσότερες πληροφορίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικο στον υπουργό Παιδείας από καθηγητές γαλλικών


Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του μαθήματός τους.

Εξώδικο στον υπουργό Παιδείας και το ελληνικό Δημόσιο έστειλαν οι καθηγητές της γαλλικής γλώσσας για την υποβάθμιση του μαθήματός τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωσή τους:

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ,

1.- Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας στη. Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα συμπληρώνει διακόσια περίπου χρόνια (1832 /Αντιβασιλεία Maurer - 2013) διδαχής. Η διδασκαλία της Γαλλικής δεν επελέγη και δεν ακολουθήθηκε τυχαίως από όλους τους προκατόχους Υπουργούς στην θέση Σας (1832 -2012) επί δύο σχεδόν αιώνες στην Ελληνική εκπαίδευση. Η γλώσσα αυτή επελέγη ακριβώς και για την σχέση και σημασία των γαλλικών Γραμμάτων και Παιδείας στον νεώτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και για το γεγονός ότι η –πνευματική- Γαλλία αποτέλεσε την απολύτως φυσική συνέχεια και φάρο των ελληνικών και κατόπιν των λατινικών Γραμμάτων στην νεώτερη Ευρώπη.

Παραλλήλως -και όπως ασφαλώς επίσης γνωρίζετε- η Γαλλία αποτέλεσε φυσική σύμμαχο στις πνευματικές και δημοκρατικές αξίες και διεκδικήσεις της χώρας σε δύσκολες εποχές, προσφέροντας πνευματικό και ανθρωπιστικό καταφύγιο σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς και αρχές, όπως τους διδάχθηκε από την αρχαιοελληνική και λατινική παράδοση.

Κατά την εισαγωγή της ευρείας διδασκαλίας της αρχαίας Ελληνικής και λατινικών στην Μέση Εκπαίδευση λησμονήθηκε -παντελώς όμως- αυτή η παράμετρος, καθώς το «Νέο» Λύκειο δεν έλαβε υπ΄όψιν του κάτι που τα τελευταία διακόσια σχεδόν χρόνια και σε εποχές (ορθής) και γενικευμένης διδασκαλίας αρχαίων και λατινικών συνέβαινε από πλευράς διδασκαλίας από τους φιλολόγους της ξενογλωσσίας (Γαλλικής). Ότι δηλαδή οι εν λόγω επενεργούσαν παραπληρωματικά και υποστηρικτικά ως προς την θέση της αρχαίας και των λατινικών στο φιλολογικό σύστημα - φύσει και θέσει.

Επίσης στο πλαίσιο του θεσμού της β΄ ανάθεσης, που έχει ασφαλώς σχεδιασθεί προς την σύμμετρη, ορθολογική εξυπηρέτηση των αναγκών και της λειτουργικότητας της σχολικής μονάδας ως εκπαιδευτικής ολότητας μας είχε (απολύτως ορθά) ήδη ανατεθεί και ευθύνη διδασκαλίας -ως β΄ανάθεση- του μαθήματος της Ιστορίας. Μάλιστα δε αυτό είχε επισυμβεί ήδη από το 1970 (τα Τμήματα της Γαλλικής Φιλολογίας αποτελούν Τμήματα ασφαλώς των Φιλοσοφικών Σχολών και διδάσκονται από το Πρόγραμμα σπουδών τους το ανωτέρω μάθημα), εξυπηρετούσε δε την ισότιμη συμμετοχή και διασύνδεση των καθηγητών Γαλλικής στην ομάδα των φιλολόγων (αλλά βέβαια ουδέποτε έγινε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας από πλευράς των φιλολόγων την Γαλλικής Γλώσσας).

Ωστόσο εσχάτως, παραδόξως και με την ανοχή -άλλοτε και με ευθέως παράνομες πράξεις της ίδιας της Διοίκησης- οι φιλόλογοι της Γαλλικής μάλιστα καθώς στην μέγιστη πλειοψηφία τους είναι γυναίκες υπέστησαν (ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία- δωδεκαετία) τα πάνδεινα από πλευράς των οργάνων της Διοίκησης σε επίπεδο μάλιστα περιφερειακής εκπαίδευσης (Διευθύνσεων, Συλλόγων διδασκόντων, Διευθυντών) καταστάσες αντικείμενο συνεχών, δυσμενών και συχνά βαρυτάτων διακρίσεων.

2.- Αποκορύφωση των ανωτέρω -μη νομίμων- διακρίσεων εις βάρος τους αλλά και της ιστορικήςδιδασκαλίας των Γαλλικών στην ΜΕ ήταν η έκδοση μη νόμιμης (κατά την οικεία απόφαση υπ΄αριθ. 1359/2013 Πενταμελούς Συνθέσεως Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ αποφάσεως) Υ.Α. προκατόχου Σας Υπουργού, με την οποία παντελώς αναιτιολόγητα -και κατά το Δικαστήριο ουχί νόμιμα- επελέγη η σοβαροτάτη μείωση των ωρών διδασκαλίας (κατά το 1/3) και πλέον του μαθήματος, μαθήματος που μάλιστα το Υπουργείο μετά από αιώνες διδασκαλίας του αυθαίρετα (και ας μας επιτραπεί μη εύστοχα) το κατέστησε απλό μάθημα επιλογής μάλιστα στην Ελλάδα, μία χώρα -μέλος της Ε.Ε.. Αλλά ακόμη και ως μάθημα μάλιστα επιλογής, έστω, θα έπρεπε να τυγχάνει τουλάχιστον ιδιαίτερα αυξημένης προστασίας έναντι των υποχρεωτικώς απλώς διδασκομένων, αφού η ελεύθερη επιλογή (που είναι αυτονόητο δικαίωμα) των διδασκομένων (μαθητών, γονέων) δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστρατηγείται ούτε με άμεσους ούτε με έμμεσους τρόπους.

3. Κατά συνέπειαν : Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ φέρουμε υπ΄ όψιν Σας τα ανωτέρω και επισήμως. Σας καλούμε να συνεκτιμήσετε την διαμορφούμενη κατάσταση.

Σας γνωρίζουμε περαιτέρω ότι η όποια κατάσταση σε σχέση με την σημερινή υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων του κλάδου μας (ΠΕ05) είναι πλασματικό προϊόν και αποτέλεσμα διαπιστωμένα αδικοπρακτικής στάσεως της Διοικήσεως. Είναι επίσης απότοκος και συνδέεται αιτιωδώς με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων της και αυτό κατά παράβαση και της αρχής της χρηστής Διοικήσεως όπως εκρίθη -μέχρι στιγμής- και από το ανώτατο Ακυρωτικό Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας , σε σχέση με την Γαλλική παιδεία.

Σας γνωρίζουμε επίσης πως δεδομένου του ότι εκκρεμούν κρίσεις σε αιτήσεις μεταθέσεων, αποσπάσεων των συναδέλφων μας (ΠΕ05) και δεν είναι δυνατή και εκ των πραγμάτων επί του παρόντος αντικειμενική εκτίμηση όποιας πραγματικής υπηρεσιακής καταστάσεως. Μόνη ίσως εξαίρεση η εκουσία και όχι υποχρεωτική δυνατότητα μετατάξεων μελών μας στην Α΄ θμια εκπαίδευση.

Περαιτέρω ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η όποια υπηρεσιακή μετακίνηση αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η επιλογή και ο σοβαρός σχηματισμός Τμημάτων διδασκαλίας Γαλλικής στα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας.
Ότι πολλοί Διευθυντές σχολικών μονάδων μεροληπτούν σε βάρος της Γαλλικής γλώσσας έναντι άλλων μαθημάτων, αφού από την προαναφερθείσα απόφαση της κας Υπουργού και έπειτα έχει διαμορφωθεί –με σαφώς αδικοπρακτική ευθύνη του Δημοσίου- αρνητικότατο κλίμα σε βάρος της διδασκαλίας του μαθήματός μας και των συναδέλφων της Γαλλικής, γεγονός για το οποίο ρητά επιφυλασσόμεθα για αποζημιωτικές αγωγές μας κατά του Δημοσίου αμέσως με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο ΣτΕ, εφόσον το Υπουργείο δεν αποκαταστήσει ικανοποιητικά την διδασκαλία μας προς όφελος πρώτα των ελλήνων μαθητών όσον και της παρεχόμενης από εκατονταετιών στην χώρα γαλλικής παιδείας.

Ας σημειωθεί επίσης ότι πρέπει ο μέγιστος αριθμός των μαθητών των Τμημάτων μας, σε καμία των περιπτώσεων να μην είναι ανώτερος αυτού των μαθημάτων Γενικής Παιδείας (αν όχι και πολύ μικρότερος λόγω και του χαρακτήρα του μαθήματος ως επιλογής αντί υποχρεωτικού) κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής αρχής της ισότητος.

Επειδή η διδασκαλία της Γαλλικής και γαλλικών γραμμάτων στην ελληνική Μέση Εκπαίδευση είναι η αρχαιότερη στην χώρα ιστορικά διδασκόμενη γλώσσα (1830).

Επειδή ο ρόλος της πάντα υπήρξε και σε καλύτερες για την διδασκαλία στην ΜΕ εποχές, αυτός της υποστηρικτικής, απαραίτητης και απολύτως παραπληρωματικής διδασκαλίας , εκείνης των Αρχαίων και Λατινικών.

Επειδή αυτό επιτείνεται σήμερα ακόμη και από την ανάγκη διακριτότητας και ισορροπίας της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και της δικής μας ηπείρου.

Επειδή σε κάθε περίπτωση οι Σύλλογοί μας επαγρυπνούν και διαμαρτύρονται, καθώς πρώτιστο μέλημα και καθήκον δεν μπορεί να είναι η από κοινού φροντίδα για το μέλλον των μαθητών μας και την καλύτερη μοίρα του τόπου όμως και της Ευρώπης.

Επειδή ωστόσο παράλληλα οι ανωτέρω Σύλλογοι οφείλουμε να φέρουμε σε γνώση της Διοικήσεως όλα τα ανωτέρω και μάλιστα επίσημα και πανηγυρικώ τρόπω.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη και βάσιμη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας και μάλιστα αυτού της προσφυγής μας στα αρμόδια Δικαστήρια και όργανα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω..

Σας θέτουμε εκ νέου υπ’ όψιν Σας την ιστορικότητα και αναγκαιότητα σήμερα της πλήρους συμμετοχής των φιλολόγων Γαλλικής στην Μέση Εκπαίδευση σε ένα μάλιστα Κράτος, που φιλοδοξεί να είναι και να αποκαλείται πλήρες μέλος Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.).

Σας γνωρίζουμε ότι είμαστε στην διάθεσή Σας προς κάθε σοβαρή συνεργασία για την ολοκληρωμένη, και ορθή διδασκαλία της Γλώσσας, γαλλικών και ευρωπαϊκών Γραμμάτων, Πολιτισμού και της Ιστορίας μας με την διασύνδεσή τους με τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ελληνικού Σχολείου και του Νέου ιδιαίτερα Λυκείου.

Επιφυλασσόμεθα ιδιαίτερα για την μονομερή και την κατά παραβίαση όποιας διατάξεως του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ρώμης προσβολή μας και δή την παραβίαση της ισότητος και λοιπών θεμελιωδών εσωτερικών και ευρωπαϊκών δικαϊκών αρχών ως και την ιδιαιτέρως μη νόμιμη αντιμετώπιση των καθηγητών της Γαλλικής Φιλολογίας από πλευράς του Δημοσίου.

Εφιστούμε ιδιαίτερα μάλιστα την προσοχή της Διοικήσεως στο γεγονός της τεχνητής και επίπλαστης δημιουργίας -κατόπιν αδικοπραξίας της- υπεραριθμιών σε σχέση με τις θέσεις των διδασκόντων του κλάδου Γαλλικής Φιλολογίας (ΠΕ05) ειδικότερα, μάλιστα δε από τις ανωτέρω προπεριγραφείσες αιτίες και λόγω αδικοπραξίας των οργάνων του Δημοσίου.

Εφιστούμε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επίσης την προσοχή Υμών ως Διοικήσεως, καθόσον δεδομένων των εξελίξεων, αποδεικνύεται ότι αυτό, που ενδιαφέρει, είναι η συμπλήρωση ενός και μόνον αριθμού (12.500), με όποιον μάλιστα τεχνητό τρόπο. ΠΟΛΛΩ ΔΕ μάλλον για την «ανάγκη» απλής συμπλήρωσης αριθμών την τελευταία στιγμή (14-15-16 Σεπτεμβρίου), καθώς μάλιστα ακόμη και τώρα, οι Πανεπιστημιακοί από πλευράς τους ρητώς αρνούνται να παράσχουν -και μάλιστα εμπρόθεσμα- τυχόν απαραίτητα στατιστικά κλπ στοιχεία.

Διαμαρτυρόμεθα δια του παρόντος μας για κάθε τυχόν παράνομη πράξη της Διοικήσεως εις βάρος των μελών των συλλόγων μας (ΠΕ05).

Θεωρούμε επίσης ότι κάτι τέτοιο ως και ο τρόπος που διενεργείται η μείωση των δυνατοτήτων και προσβάσεων διδασκαλίας μας προσβάλλει ευθέως την ίδια την πνευματικότητά της και αυτής της Γαλλίας ως χώρας αλλά και των πολλών γαλλοφώνων χωρών της Ευρώπης, παραβιάζοντας -πλήν άλλων- και αυτή την αρχή της αμοιβαιότητας.

Σας γνωρίζουμε ότι σε άλλη περίπτωση θα προσφύγουμε και μάλιστα άμεσα σε κάθε νόμιμη Αρχή και στην Δικαιοσύνη της χώρας και της ΕΕ για τις εις βάρος των μελών μας πράξεις ή παραλείψεις του Νόμου. Σας καλούμε επομένως με την παρούσα να απόσχετε άμεσα από αυτές σε επίπεδο Κεντρικού Υπουργείου και περιφερειακών Διευθύνσεων, πράξεις μάλιστα διενεργούμενες υπό το κράτος σκοπιμοτήτων και με τρόπους τελικώς μη νόμιμους και προσχηματικούς».


Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 24χρονη κατηγορούμενη για το θάνατο του βρέφους της


Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μία 24χρονη μητέρα συνελήφθη στον Πύργο της Ηλείας, η οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται ως υπαίτια για το θάνατο του νεογνού της.

Μάλιστα, σε βάρος της 24χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για έκθεση νεογνού σε κίνδυνο, με συνέπεια το θάνατό του.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, χθες το πρωί, το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα της πόλης για περιστατικό που αφορούσε τον αιφνίδιο θάνατο νεογνού, ηλικίας δύο ημερών, σε θάλαμο της μαιευτικής κλινικής.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι η 24χρονη μητέρα του βρέφους αποχώρησε από το νοσοκομείο για διάστημα λίγων ωρών, χωρίς να ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό, αφήνοντας το νεογνό αβοήθητο, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί νεκρό από μαία της κλινικής.

Όταν η μητέρα επέστρεψε στο νοσοκομείο, συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Όσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του βρέφους, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εισρόφηση γάλακτος, μετά τη λήψη του.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται 595 θέσεις καθαριστριών στο υπ. Οικονομικών


Κοινή υπουργική απόφαση Στουρνάρα-Μητσοτάκη.

Στην κατάργηση θέσεων από το τμήμα καθαριότητας προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών.

Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριακού Μητσοτάκη προβλέπει την κατάργηση 595 οργανικών και προσωρινών θέσεων προσωπικού (κενών και καλυμμένων), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης του υπουργείου Οικονομικών των παρακάτω ειδικοτήτων:

- 501 οργανικών θέσεων της ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών.
- 38 οργανικών θέσεων της ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών Τελωνείων.
- 35 οργανικών θέσεων της ειδικότητας ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Γενικού Χημείου του Κράτους.
- 18 προσωρινών θέσεων της ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών.
- 3 προσωρινών θέσεων της ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών Δημοσιονομικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Νήπιο «έσβησε» χαρίζοντας το φως σε δυο νέους ανθρώπους


Οι γονείς δώρισαν τους κερατοειδείς του παιδιού.

Ένα αγοράκι 2,5 ετών, που έπασχε από ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα, «έσβησε» χαρίζοντας το φως σε δυο νέους ανθρώπους.

Το παιδάκι νοσηλευόταν εδώ και περίπου μια βδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου με βαριά λοίμωξη και σηπτικό σοκ.

Oι γονείς του, που από τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του στην εντατική ήταν προετοιμασμένοι για το μοιραίο, δώρισαν συνειδητά τους κερατοειδείς του.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου, Μαρία Σδούγκα, το παιδάκι έπασχε εκ γενετής από μεθυλμαλονική οξυουρία που είναι ένα βαρύ μεταβολικό νόσημα το οποίο ήταν απαγορευτικό για τη μεταμόσχευση των οργάνων του σε άλλους ασθενείς. Ωστόσο οι κερατοειδείς του ήταν κατάλληλοι και έτσι δωρήθηκαν.

«Είναι προς τιμήν των γονιών του που αμέσως μόλις κατέληξε το παιδάκι, παρά το μεγάλο τους πόνο, αποφάσισαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, να προσφέρουν τα όργανα του παιδιού τους» πρόσθεσε η κ. Σδούγκα.

Ο ένας από τους κερατοειδείς μεταμοσχεύτηκε σήμερα σε έναν 25χρoνο που πάσχει από κερατόκωνο τελικού σταδίου και ο άλλος θα μεταμοσχευθεί αύριο σε μία 27χρονη αλλοδαπή η οποία κινδύνευε να πάθει διάτρηση του κερατοειδούς λόγω ερπητικής κερατίτιδας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης.

«Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια που γίνεται μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη τόσο μικρής ηλικίας. Τη μεταμόσχευση στον 25χρονο, που κινδύνευε να μείνει τυφλός γιατί είχε κερατόκωνο τελικού σταδίου και στα δυο του μάτια, την έκανε με απόλυτη επιτυχία ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας. Η κοπέλα στην οποία θα γίνει αύριο η μεταμόσχευση έχει πρόβλημα μόνο στο ένα μάτι» επισήμανε ο κ. Οικονομίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή του καθεστώτος για τις επαγγελματικές μισθώσεις ζητά η τρόικα


Συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Οριζόντια κατάργηση της προστασίας που απολαμβάνουν οι επαγγελματικές μισθώσεις από την νομοθεσία (νέες και ισχύουσες), ζητά η τρόικα όπως προέκυψε από όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου και του γενικού γραμματέα Στέφανου Κομνηνού.

Για το ζήτημα, οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες και με τους εκπροσώπους της αγοράς, ωστόσο όπως προκύπτει από τη συζήτηση, έχουν ήδη διαμορφωμένη άποψη ενώ με τα στελέχη του υπουργείου θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και επιτροπή στο υπουργείο. Στις προτάσεις που κατατέθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων χωρίς ωστόσο να θέτουν θέμα για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ και για τις οποίες συμφωνούν να παραμείνουν ως έχουν. Αντίθετοι σε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων που ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην δεδομένη στιγμή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις ενώ οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζητούν οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια 6 ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12 ετία για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις. Συγκεκριμένα όσον αφορά την διάρκεια θεωρεί ότι η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός) με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας να είναι 12 χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, δεν προκρίνει ως λύση την πλήρη απελευθέρωση εξετάζοντας το ενδεχόμενο μερικής απελευθέρωσης ακόμα και σε παλαιές μισθώσεις λαμβανόμενων όμως υπόψη των τετραγωνικών του ακινήτου αλλά και του ποσού του ενοικίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με βρέφος στον Πύργο


Δεν το χωρά ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Πύργου το πρωί της Δευτέρας. Μια 24χρονη ρομά από την περιοχή, τάισε το νεογέννητο κοριτσάκι της, το άφησε στην κούνια και όταν γύρισε ήταν νεκρό. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του βρέφους αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία.

Συγκεκριμένα, η μητέρα του τριών ημερών βρέφους λίγο πριν από τις εννέα το πρωί, πήρε το παιδί από την κούνια του και το τάισε. Στη συνέχεια το άφησε και πάλι στην κούνια και έφυγε για να ψωνίσει γάλατα και πάνες για τα άλλα παιδιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ενημερώσει κανέναν από το προσωπικό πως βγαίνει από το θάλαμο για να έχει κάποιος το παιδί υπό επιτήρηση. Έτσι, όταν οι γιατροί πέρασαν από το θάλαμο για την καθιερωμένη επίσκεψη, βρήκαν το παιδί νεκρό. Περίπου μισή ώρα μετά επέστρεψε η μητέρα και έμαθε το τραγικό νέο…

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισρόφηση που υπέστη το βρέφος, φαινόμενο όχι σπάνιο στα μωρά. Μόλις το τραγικό αυτό περιστατικό έγινε γνωστό, ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η μητέρα συνελήφθη. Κρατείται για να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της έκθεσης του βρέφους σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τον θάνατό του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4.179 προσλήψεις μέσα στο χρόνο


Με 4.179 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθεί το Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά θα προσληφθούν 3.534 εποχικοί και 645 μόνιμοι. Οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν αφορούν σε 1.000 θέσεις συμβασιούχων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς δήμων, 820 προσλήψεις εποχικών στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, 120 εποχικούς στην ΕΥΔΑΠ, 15 μόνιμους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, 869 συμβασιούχους έργου σε ωδεία και ΝΠΔΔ δήμων, 100 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, 160 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 10 μόνιμους στου Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, 300 μόνιμους στο υπ. Οικονομικών, 125 εποχικούς στο υπ.Ανάπτυξης, 600 συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Οι ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι: βρεφονηπιακοί, καταμετρητές, νηπιαγωγοί, δικαστικοί αντιπρόσωποι, καθηγητές Μουσικής, γυμναστές, διοικητικοί, διανομείς, εργάτες, καθαριστές κ.α.

* Πατήστε επάνω στις φωτό για μεγέθυνση










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια


Στο 1,5 ευρώ το στρέμμα προβλέπεται να είναι ο βασικός συντελεστής φορολογίας για τα αγροτεμάχια που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου, την έκταση, τη χρήση και άλλους παράγοντες σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και αφού εγκριθεί από την τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, θα ψηφισθεί στη Βουλή.

Ως γνωστόν ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύει το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον ΦΑΠ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους.

Ειδικά για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο ενιαίος φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1,5 ευρώ το στρέμμα) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

- Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Ελάχιστη ΑΒΑ (ευρώ/μ2) Συντελεστής Θέσης (ΣΘ)

0,1 - 0,49 1

0,5 - 0,99 1,2

1 - 1,99 1,5

2 - 2,99 1,8

3 - 4,99 2

5 - 6,99 2,5

7 - 9,99 2,8

10 - 14,99 3,0

15 - 19,99 3,2

20 + 3,5

- Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Είδος Χρήσης Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)

Δασική έκταση 0,5

Βοσκότοπος 0,7

Μονοετής Καλλιέργεια 1,0

Μεταλλείο - Λατομείο 1,2

Υπαίθρια Έκθεση 1,5

Ελαιοκαλλιέργεια 2,0

Δενδροκαλλιέργειες 2,5

- Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Απόσταση από τη θάλασσα (μέτρα) Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ)

≤100 3

>100 και ≤200 2

>200 και ≤500 1,5

>500 και ≤800 1,2

>800 1

- Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Μέγεθος Γηπέδου (μ2) Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ)

< 130.000 1

≥130.000 και ≤500.000 0,6

>500.000 0,4

Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

- Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

- Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Έτσι ο ενιαίος φόρος για τα αγροτεμάχια του κάθε φορολογούμενου προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Ειδικά για γήπεδα, τα οποία είναι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές, ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο φόρος προκύπτει ως το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου και του βασικού συντελεστή φορολογίας: Συνολικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους. Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, θα μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο είναι τα ακόλουθα:

- Ο Ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Έτσι πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

- Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με το φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

- Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη… χωρίς αυτοκίνητο


Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα "ανακαταλάβουν" οι κάτοικοί της την προσεχή Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, μετατρέποντάς το σε παιδότοπο, χώρο συναυλιών και ποικίλων άλλων δράσεων, στο πλαίσιο της "Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο".

Η Parallaxi, σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, το Δήμο Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης, επιδιώκει να ζήσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς "Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο", με το κέντρο, στο τετράγωνο που περικλείεται από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι και τη Βενιζέλου και από την Εγνατία μέχρι τη Λ. Νίκης, να μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο πεζόδρομο, να γεμίζει εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές δράσεις και περιπατητές.

Ένας απέραντος παιδότοπος για παιδιά, με αναβίωση παιχνιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα από μουσεία της πόλης, δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκίας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θερινό σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους, βόλευ και πινγκ πονγκ στο δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικοί περίπατοι με ξεναγό στα κτίρια του κέντρου, μουσικές παρελάσεις από μπάντες που θα διασχίζουν την πόλη, έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία των συγκοινωνιών είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί.

Επιπλέον, θα διατίθενται δωρεάν ποδήλατα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπως δωρεάν θα είναι και η στάθμευση στις παρυφές του κέντρου και η μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία από τις 12 μέχρι τις 4.




Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται 1.929 οργανικές θέσεις


Την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού προβλέπουν νέες υπουργικές αποφάσεις που συνυπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τις ΚΥΑ συνέταξαν και απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα ακόλουθα υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η κατάργηση των εν λόγω θέσεων γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, της 23ης Ιουλίου, της 26ης Αυγούστου και της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 και πραγματοποιείται μετά από τεκμηρίωση, που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης υπουργείων και φορέων.

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης έχουν καταργηθεί επίσης, θέσεις 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και 1.672 υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τις προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, με την εξαίρεση όσων πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 90 του νόμου 4172/2013.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις περιπτώσεις όπου καταργούνται θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης θα διενεργηθεί μετά από αξιολόγησή τους, με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι καταργούμενες θέσεις του φορέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα Ενημέρωσης και Πρόληψης για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 8% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και ειδικότερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως την πιο συχνή μορφή άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αυτής είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, να προγραμματίσουν το μέλλον με ;τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων, να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους, να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας.

Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας στις περιοχές:
  • Αμπελόκηποι: Πανόρμου & Βαθέως 25
  • Παγκράτι: Μ. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33
  • Μαρούσι: Ζήνωνος Ελεάτου 8
  • Ηλιούπολη: Αγ. Κωνσταντίνου 7

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 9011 40 41 51, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.

Παράλληλα, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, διοργανώνει ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας συνέδριο με θέμα: «Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των έμμισθων και οικογενειακών φροντιστών: Παρουσίαση του προγράμματος SET CARE».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 & Σίνα), από τις 10:00 έως τις 16:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ στο τέλος αυτού θα χορηγηθεί και βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρώπινη αλυσίδα στο σχολείο


Μαθητές, γονείς και καθηγητές σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα και «αγκάλιασαν» το σχολικό συγκρότημα στην οδό Σκεπετζή του Ηρακλείου, όπου στεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο, το 5ο Γενικό Λύκειο και το 4ο ΕΠΑΛ, ζητώντας την προστασία του δημόσιου σχολείου και την πλήρη λειτουργία των ΕΠΑΛ.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής αγώνα εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Ηρακλείου που σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και όλοι οι πολίτες μαζί προστατεύουμε συμβολικά τα σχολεία μας, ουσιαστικά το μέλλον της πατρίδας μας, με μια ανθρώπινη αλυσίδα. Όλοι μαζί για το παρόν μας και το μέλλον των παιδιών».

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

31 χρόνια χωρίς τον Μάνο


Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου και της Δέσποινας Μανάκη, κόρης γεωπόνου από τη Ρόδο. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών.

Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα. Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.

Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα μέχρι γραφίστας και διακοσμητής. Το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη «Φίλιπς» για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού. Είναι το «Τραγούδι του δρόμου», ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου σ' ένα ποίημα του Λόρκα με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.

Το Απρίλιο του 1962 έγινε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την προβολή νέων δημιουργών. Στις τάξεις του συλλόγου θα βρεθούν πολύ γρήγορα ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι. Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγου και με αυτή συμμετέχει το καλοκαίρι στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Παρκ.

Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται τη Μάρω Λήμνου, τη μετέπειτα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, γνωστή ως Μάρω Λοΐζου. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1966, θα γεννηθεί η κόρη τους Μυρσίνη. Τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά δημιουργικά για τον συνθέτη. Γράφει τραγούδια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Την τριετία 1974 - 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων. Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.



Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.

Ο Μάνος Λοΐζος έφυγε νωρίς από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα επίθεση του ιού HIV


Ανησυχητικές ενδείξεις ότι αλλάζει ο τρόπος μετάδοσης του ιού HIV/AIDS σε σχέση με τους μέχρι σήμερα γνωστούς τρόπους μετάδοσης, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Υγείας, μετά από επιδημιολογικές και μοριακές αναλύσεις σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «δείχνει νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία». «Ο τρόπος διασποράς τους υποδεικνύει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα των ΧΕΝ (ενδοφλέβιοι χρήστες) στην περιοχή της Αθήνας», επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου.

Επιδημική έξαρση του HIV και της ηπατίτιδας C στους Ενδοφλέβιους Χρήστες (ΧΕΝ)

Με το ίδιο έγγραφο η Βουλή ενημερώνεται για την επιδημική έξαρση του HIV/AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. Έτσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Δυσμενείς προβλέψεις

Στο έγγραφό της η υφυπουργός Υγείας δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι «σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι χρήστες ουσιών, ήδη άνεργοι στην πλειονότητά τους, χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία» και ακόμη ότι «καθώς η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο για θεραπεία μειώνονται, ενισχύεται η τάση των εξαρτημένων να μη λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους. Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις».

Τα συνθετικά ναρκωτικά

Ειδικά για τα συνθετικά ναρκωτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και το «σίσα» (sisha), μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, απαντάται κυρίως στους δρόμους της Αθήνας. Η εκτίμηση είναι πως «καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να μεταβάλει αισθητά διάφορες όψεις του προβλήματος των ναρκωτικών, επόμενα χρόνια θα υπάρξει όξυνση της εξάρτησης» και γι’ αυτό χρειάζονται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. «Είναι άμεση η ανάγκη λήψης δράσης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, θα περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.

Η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου στην ερώτηση της επικαλούνταν έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία το 2011 στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία αναφέρθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων HIV, λόγω της υψηλής επικράτησης του ιού στους χρήστες που κάνουν ενέσιμη χρήση. Αναφερόταν επίσης και στην αύξηση της χρήσης των φθηνών συνθετικών ναρκωτικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» η τελευταία εγκλωβισμένη Ελληνοκύπρια


Κηδεύτηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια, μέσα σε ατμόσφαιρα άφατης οδύνης, η τελευταία εγκλωβισμένη Ελληνοκύπρια, η Αγγελική Καρεφυλλίδη-Γιασάρ, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 85 χρονών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Από το 1974 η Αγγελική ήταν ο «φύλακας άγγελος» της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας, η οποία κτίστηκε το 1952, τη χρονιά του γάμου της. Μετά την εγκατάλειψη της Κερύνειας από τους κατοίκους της, ανέλαβε την ευθύνη της διάσωσης της εκκλησίας και κρατούσε τα κλειδιά της.

Η σορός της Αγγελικής μεταφέρθηκε στην αγαπημένη της πόλη, στην οποία έζησε αρμονικά 62 χρόνια με τον τουρκοκύπριο σύζυγό της Σαμί. Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία, που εψάλη στον ναό του Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας και στην ταφή στο κοιμητήριο, ήταν πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ οι πληρωμές των προστίμων


Χωρίς την προσαύξηση του 2% που επιβάλλεται τώρα στο 50% της οφειλής, θα μπορούν να εξοφλούν οι υπόχρεοι το ΦΠΑ που προκύπτει από χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις, εάν η πληρωμή γίνεται μέσα στο μήνα υποβολής των δηλώσεων.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των κινήτρων για ταχύτερη απόδοση του φόρου, την αποφυγή νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και τη «διόρθωση» της αδικίας που καθιέρωσε το νέο σύστημα εξόφλησης του φόρου, εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε κάθε περίπτωση εξόφλησης όλου του οφειλόμενου ποσού μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης να μην επιβάλλεται προσαύξηση 2% στο 50% της οφειλής.

Με βάση τη ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι:


- Η υποβολή κάθε χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου (του τριμήνου αν πρόκειται για επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία ή του μήνα αν πρόκειται για υπόχρεο με διπλογραφικά βιβλία).

- Ο ΦΠΑ που προκύπτει από την υποβολή περιοδικής δήλωσης δεν απαιτείται να εξοφλείται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά αρκεί η πληρωμή μιας προκαταβολής 10 ευρώ τουλάχιστον για να γίνει αποδεκτή η υποβολή της περιοδικής δήλωσης. Από κει και πέρα, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης τουλάχιστον το ποσό που υπολείπεται μέχρι το 50% της συνολικής οφειλής ΦΠΑ, ενώ αν απομείνει κι άλλο υπόλοιπο (50% ή λιγότερο) έχει δικαίωμα να το εξοφλήσει έως το τέλος του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2% επί του 50% της οφειλής.

- Ακόμη κι αν ο φορολογούμενος εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και δεν αφήσει τίποτε απλήρωτο για τον επόμενο μήνα, το 50% της συνολικής οφειλής ΦΠΑ επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%!

Τέλος οι δόσεις

Εν τω μεταξύ, εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλλονται πλέον οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς από την 1η Αυγούστου καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν τη δυνατότητα εξόφλησης των ποσών αυτών έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Με εγκύκλιό του προς τις εφορίες όλης της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, κοινοποιεί τις διατάξεις το νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες, μεταξύ των άλλων ορίζουν ότι: ο φόρος που βεβαιώνεται- με βάση φύλλο ελέγχου που έγινε οριστικό, λόγω μη άσκησης ή εκπρόθεσμης άσκησης προσφυγής- καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

Ακόμα προβλέπεται ότι:

- Μετά από διοικητικό συμβιβασμό με την Δ.Ο.Υ. (με βάση πρακτικό αποδοχής της διαφοράς κι αφού προηγηθεί η άμεση εξόφληση του 1/5 της διαφοράς), καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από την υπογραφή του πρακτικού μήνα.

- Με βάση απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

- Αν ασκηθεί από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., ποσοστό 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν φόρων και τελών.

Το ποσό αυτό βεβαιώνεται μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

- Φόροι, τέλη και εισφορές που βεβαιώνονται, βάσει προσωρινού φύλλου ελέγχου, που εκδόθηκε μετά από προσωρινό έλεγχο, μετά την υπογραφή του πρακτικού και την καταβολή του ενός πέμπτου (1/5) αυτών, καταβάλλονται, κατά το υπόλοιπο μέρος αυτών, εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μήνα που ακολουθεί.

Οι προαναφερθείσες διατάξεις ισχύουν για πράξεις επιβολής φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων που εκδίδονται μετά την 1η Αυγούστου 2013. Οι παλαιότερες διατάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν για πράξεις επιβολής φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων που έχουν εκδοθεί μέχρι την 31η Ιουλίου 2013, προβλέπουν την εξόφληση των ποσών τα οποία έχουν καταλογισθεί σε 12, 18, 24 ή 36 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος των ποσών αυτών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες για βρεφονηπιακούς σταθμούς - Τι απαντούν οι βρεφονηπιακοί


Μία σοβαρή καταγγελία καταγράφηκε πριν από λίγο στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Μητέρα κατήγγειλε βρεφονηπιακό σταθμό στο Ωραιόκαστρο ότι της ζήτησε χρήματα για την σίτιση του παιδιού της. Μάλιστα στην όλη "συναλλαγή" δεν υπήρξε το παραμικρό παραστατικό, σύμφωνα με την ίδια.

Στο άκουσμα της καταγγελίας της μητέρας και άλλοι γονείς έσπευσαν να επικοινωνήσουν με την εκπομπή, αναφέροντας αντίστοιχα περιστατικά.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




--------------------------


Θέση πήρε η πλευρά των ιδιοκτητών βρεφονηπιακών σταθμών στις καταγγελίες για επιπλέον χρηματικές απαιτήσεις από τους γονείς, πέραν της επιδότησης του ΕΣΠΑ.

Η απάντηση είναι ότι οι έξτρα χρηματικές απαιτήσεις αφορούν δραστηριότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο "πρόγραμμα".

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του ΑΝΤ1.





Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικά το "χαράτσι" στα ΙΧ


Υπέρογκα χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι περισσότεροι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τους υποχρεώσει να εξοφλήσουν μαζί τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ουσιαστικά, χιλιάδες κάτοικοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες πάνω από 1.928 και έως 4.700 κυβικά εκατοστά θα υποχρεωθούν να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους συνολικά ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν εις διπλούν, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή με τις λίστες


Προβλήματα στο παρά πέντε δημιουργήθηκαν με την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση περισσότερων από 2.000 οργανικών θέσεων στα υπουργεία και την ένταξη ανάλογου αριθμού υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η εμπλοκή στην υπογραφή των ΚΥΑ, η οποία αναμενόταν χθες και μεταφέρθηκε για σήμερα, οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση δύο υπουργείων, και συγκεκριμένα των Παιδείας και Εθνικής Αμυνας, να υποδείξουν με σαφή τρόπο τις θέσεις τις οποίες θα καταργηθούν.

Αποτέλεσμα να μην ανακοινωθεί χθες -όπως ήταν προγραμματισμένο- ο οριστικός πίνακας των θέσεων που θα καταργηθούν, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι «θα είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης», δεδομένου μάλιστα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Παρ' όλα αυτά, το ζήτημα περιπλέκει η διαθεσιμότητα των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εξαιτίας της απροθυμίας των πρυτάνεων των ΑΕΙ να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών τους, εξέλιξη που κατά τα φαινόμενα οδηγεί στη λήψη αποφάσεων οριζόντιου χαρακτήρα.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως στο «στόχαστρο» θα μπουν οκτώ Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ, στα οποία παρατηρείται μεγάλος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή προέκυψε και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς δεν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ που θα έθετε σε διαθεσιμότητα 410 υπαλλήλους, επειδή εκκρεμούσε ρύθμιση για τέκνα θανόντων αστυνομικών και υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η κατανομή
Σχετικά με την κατανομή των νέων διαθεσιμοτήτων, στο υπουργείο Υποδομών αναμένεται να υπάρξουν καταργήσεις 750 θέσεων. Οι 310 θα προέλθουν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι υπόλοιποι 440 θα προέλθουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

Ειδικότερα, από τις 440 θέσεις, οι 98 θα αφορούν κατάργηση διαφόρων ειδικοτήτων (χαμηλών προσόντων) για τις οποίες έχει προωθηθεί ΚΥΑ. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καταργηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Σημειώνεται πως η αρμοδιότητα αυτή αναμένεται να μεταφερθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη προωθηθεί η ΚΥΑ για την κατάργηση 100 θέσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων (δευτεροβάθμιας - υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Στο υπουργείο Οικονομικών οι θέσεις υπολογίζονται σε 480, εκ των οποίων οι 300 αφορούν καθαρίστριες μερικής απασχόλησης.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταργηθούν 620 θέσεις, μεταξύ άλλων 263 από τον ΟΑΕΔ, 211 από το ΙΚΑ και 60 από τον ΟΓΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15.000€ σε όποιον βρει το ιερό χέρι


Για πρώτη φορά στα χρονικά, μοναστήρι φτάνει στο σημείο να επικηρύξει ιερόσυλους.Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15.000 ευρώ προσφέρει η Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας Ναυπάκτου σε όποιον βοηθήσει να βρεθεί το κλεμμένο χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, πρώτου επισκόπου Σμύρνης.

Το ιερό λείψανο είχε κάνει φτερά πριν από περίπου έξι μήνες και από τότε οι μοναχοί του μοναστηριού αλλά και οι πιστοί, αγανακτισμένοι και παράλληλα στενοχωρημένοι από τη μεγάλη απώλεια, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί.

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος της περιοχής της Αμπελακιώτισσας, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των μοναχών και εμμένει στην απόφασή του για αμοιβή με 15.000 ευρώ σε όποιον γνωρίζει κάτι σημαντικό που θα βοηθήσει να επιστραφεί το άγιο χέρι πίσω στη βάση του.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπίτι στο σφυρί για χρέος 750€


Στο σφυρί για χρέος 751,35 ευρώ βγάζει ο δήμος Αθηναίων το σπίτι δημότη με εκτιμώμενη αξία 200.000 ευρώ στην περιοχή του Λόφου Σκουζέ.

Η τραγική περίπτωση ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Στέλιου Λάμπρου.

Για την οφειλή αυτή, η διεύθυνση οικονομικών επιβάλλει κατάσχεση σε ισόγεια κατοικία τεσσάρων δωματίων και εμβαδού 91,3 τ.μ. η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% στο οικόπεδο των 192,16 τ.μ. επί του οποίου είναι χτισμένη.

Η αρμόδια υπηρεσία εκτιμά την αξία του ακινήτου στις 200.000 ευρώ και ορίζει το ποσό των 160.000 ως τιμή πρώτης προσφοράς. Ακούγοντας την καταγγελία, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί η περίπτωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού μελετηθούν τα δεδομένα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεοχάρης: «Μην υποβάλλετε Ε9 για αγροτεμάχια μέχρι την Παρασκευή»


Να μην υποβάλουν οι φορολογούμενοι δηλώσεις Ε-9 για αγροτεμάχια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ζητεί με μήνυμά του στο twitter ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, προκειμένου να υποβάλλονται έως τότε μόνον οι δηλώσεις Ε-9 για ακίνητα με κτίσματα, καθώς υπάρχουν προβλήματα υπερφόρτωσης του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis net.

Με το μήνυμά του μέσω του twitter ο κ.Θεοχάρης καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν τα στοιχεία του Ε-9 για τα αγροτεμάχια μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία για τα αγροτεμάχια.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...