Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινά σήμερα η 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για καθαρότερο αέρα με εναλλακτικές αστικές μεταφορές, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Σεπτεμβρίου και έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των αστικών μεταφορών στην ποιότητα του αέρα.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες μετακίνησης με ΙΧ αυτοκίνητο και να επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατό τους ή το περπάτημα, βελτιώνοντας την υγεία και την ευεξία τους. Με το σύνθημα «Καθαρός αέρας- Είναι και δική σας υπόθεση!» η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υπογραμμίζει ότι όλοι μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο και πως ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της, στην εβδομάδα κινητικότητας 2013 λαμβάνουν μέρος έξι ελληνικές πόλεις και ένας δήμος. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Τρίκαλα, τις Σέρρες, το Μεσολόγγι, τη Σκύδρα και τον δήμο Παλαιού Φαλήρου. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή συγκεντρώνει η Αυστρία με 458 πόλεις και κωμοπόλεις και ακολουθούν, η Ισπανία με 388, η Ουγγαρία με 125, η Ιταλία με 112 και η Γαλλία με 100.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθιερώθηκε το 1998 με τη γαλλική πρωτοβουλία «Μία ημέρα στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου».

Οι πόλεις προτρέπονται να κλείσουν μία ημέρα τους δρόμους τους στα αυτοκίνητα, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να δουν μία διαφορετική όψη της και να ευαισθητοποιηθούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.

Ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2012, δήλωσαν συμμετοχή στην πρωτοβουλία 2.158 πόλεις με συνολικό 147,6 εκατομμύρια κατοίκους. Έχουν εφαρμοστεί 7.717 μόνιμα μέτρα, που αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλασία και περπάτημα, την ελάφρυνση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.

Από τις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές έχει ζητηθεί να υπογράψουν τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και να δημοσιεύσουν τα δικά τους προγράμματα δράσης στην ιστοσελίδα http://www.mobilityweek.eu/. Οι πόλεις που προγραμματίζουν μία ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, λαμβάνουν μόνιμα μέτρα και καθιερώνουν μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Κινητικότητας και να βραβευθούν, όπως κατά το παρελθόν το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Μπολόνια (Ιταλία), η Γκάβλε (Σουηδία) και η Βουδαπέστη (Ουγγαρία).

«Οι πόλεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δυνατοτήτων μεταφοράς και μετακίνησης. Με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προσφορά οικολογικότερων επιλογών, οι πόλεις μπορούν να γίνουν ελκυστικότερες για τους κατοίκους τους. Όταν μιλάμε για καθαρό αέρα, είναι υπόθεση όλων μας!» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.