Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγή του καθεστώτος για τις επαγγελματικές μισθώσεις ζητά η τρόικα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Οριζόντια κατάργηση της προστασίας που απολαμβάνουν οι επαγγελματικές μισθώσεις από την νομοθεσία (νέες και ισχύουσες), ζητά η τρόικα όπως προέκυψε από όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου και του γενικού γραμματέα Στέφανου Κομνηνού.

Για το ζήτημα, οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες και με τους εκπροσώπους της αγοράς, ωστόσο όπως προκύπτει από τη συζήτηση, έχουν ήδη διαμορφωμένη άποψη ενώ με τα στελέχη του υπουργείου θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και επιτροπή στο υπουργείο. Στις προτάσεις που κατατέθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων χωρίς ωστόσο να θέτουν θέμα για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ και για τις οποίες συμφωνούν να παραμείνουν ως έχουν. Αντίθετοι σε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων που ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην δεδομένη στιγμή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις ενώ οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζητούν οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια 6 ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12 ετία για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις. Συγκεκριμένα όσον αφορά την διάρκεια θεωρεί ότι η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός) με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας να είναι 12 χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, δεν προκρίνει ως λύση την πλήρη απελευθέρωση εξετάζοντας το ενδεχόμενο μερικής απελευθέρωσης ακόμα και σε παλαιές μισθώσεις λαμβανόμενων όμως υπόψη των τετραγωνικών του ακινήτου αλλά και του ποσού του ενοικίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.