Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Βίντεο από την κόλαση φωτιάς στη Γκάνα με 90 νεκρούς


Έκρηξη σε πρατήριο βενζίνης στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, στοίχισε χθες το βράδυ τη ζωή σε περίπου 90 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν ζητήσει εκεί καταφύγιο για να προστατευθούν από την καταρρακτώδη βροχή, ανακοίνωσε σήμερα η Πυροσβεστική.

Την έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντινό χώρο στάθμευσης φορτηγών και επεκτάθηκε στο πρατήριο βενζίνης και σε άλλα κτίρια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Πρινς Μπίλι Άναγκλεϊτ.

Η έκρηξη μετέτρεψε το βενζινάδικο σε ερείπια. "Οι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο πρατήριο της εταιρείας GOIL δεν είχαν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν", δήλωσε ο Άναγκλεϊτ.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετείχαν στη διάσωση παγιδευμένων στα ερείπια, δήλωσε ο δήμαρχος της Άκρα, Όκο Βαντερπούιτζε.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ατύχημα, δήλωσε ο Άναγκλεϊτ.

Δεκάδες οχήματα κάηκαν και η πυρκαγιά φαίνεται πως επεκτάθηκε σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες που ήταν σταθμευμένο κοντά στο πρατήριο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγές στα νοσοκομεία της περιοχής δήλωσαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το συγκεκριμένο πρατήριο βενζίνης ήταν από μέρες μόνιμα γεμάτο κόσμο που προσπαθούσε να προφυλαχθεί από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

"Πρόκειται για μια καταστροφή", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, ο οποίος μετέβη επιτόπου.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαρκάρουν με αριθμούς τους μετανάστες στην Κρήτη


Αν και με μαρκαδόρο, ο σημαδεμένος καρπός τους από το χέρι κάποιου λιμενικού ή αστυνομικού στην Κρήτη σφραγίζει ανεξίτηλα στη μνήμη τους ότι στην άγνωστη για τους περισσότερους χώρα στην οποία μόλις κατάφεραν να φτάσουν από τη φωτιά του πολέμου είναι ένας αριθμός.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εκατοντάδεςμετανάστες που διασώζονται στην Κρήτη "μαρκάρονται" με αριθμούς είτε μόλις εντοπιστούν από το Λιμενικό είτε ακόμα και στον ύπνο τους (!) από αστυνομικούς μέχρι σταδιακά να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης τους και να αφεθούν ελεύθεροι.





Έρευνα διέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για συγκεκριμένο περιστατικό στις 12 Μαΐου, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός αλλά για πάγια... κρητική τακτική των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πριν από επτά μήνες, όταν έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό το "σημάδεμα" των Αρχών από πρωτοφανές περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα με τη διάσωση 700 μεταναστών του πλοίου Baris ανοιχτά της Ιεράπετρας, θεωρήθηκε ως ένα τυχαίο παράπτωμα μπροστά στον τεράστιο όγκο μεταναστών που έφτασαν ξαφνικά στο νησί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρτιση κινητών μέσω Wi-Fi


Τεχνολογία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να «γεμίζουν» οι συσκευές.

Πόσες φορές έχει χρειαστεί να περιμένετε να φορτίσει για λίγη ώρα το κινητό σας μέχρι να έχει τη «δύναμη» να στείλει ένα μήνυμα ή να «αντέξει» μια τηλεφωνική κλήση; Πόσες φορές έχετε ανέβει σε… καρέκλες για να πιάσετε σήμα;

Όλα αυτά τα «κόλπα», στα οποία καταφεύγουν πολλοί χρήστες «έξυπνων» συσκευών μπορεί σύντομα να αποτελούν μια αστεία ανάμνηση του παρελθόντος.

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν πρόσφατα μια νέα τεχνολογία, γνωστή ως «ambient backscatter», η οποία χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα από το Wi-Fi και τα μετατρέπει σε… ενέργεια για τη φόρτιση συσκευών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει και ένα πρωτότυπο ρούτερ (PoWiFi). Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγαν, τα ρούτερ PoWiFi κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια κάμερες χωρίς μπαταρίες από απόσταση 5 μέτρων και μάλιστα, χωρίς να παρεμβληθεί με τις ταχύτητες ιστού του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Η τεχνολογία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον τον περασμένο Αύγουστο, όμως ο επικεφαλής μηχανικός Shyam Gollakota παρουσίασε πρόσφατα τον πρωτότυπο ρούτερ στο συνέδριο EmTech Digital.

Η ομάδα του εγκατέστησε τους PoWiFi ρούτερ σε έξι σπίτια και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να το χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο επί 24ωρου βάσης.

Οι ρούτερ που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα έστειλαν ραδιοκύματα, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συνεχές ρεύμα τάσης, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «rectifier, κάτι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα ηλιακά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Στην ερευνητική τους εργασία οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι «η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίκτυα συσκευών και αισθητήρων που αποστέλλουν δεδομένα αντανακλώντας υπάρχοντα σήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών, χωρίς την ανάγκη για μπαταρίες».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργαστήριο Μηχανικής Ιστών και Βιο-υλικών στο ΤΕΙ Ηπείρου


Θα λειτουργήσει στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12/5/2015, στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020 - Δίκτυα Έρευνας και Καινοτομίας - Marie Curie», ενέκρινε ερευνητικό έργο, απονέμοντας μάλιστα αριστεία, στο Tμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, με τίτλο«Ανάπτυξη μοντέλων αναγεννητικής ιατρικής και μηχανικής ιστών για κυτταρικές θεραπείες αποκατάστασης τενόντων σε ζώα και ανθρώπους - Τendon Therapy Train».

Το πρόγραμμα, το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο που έχει δοθεί ποτέ σε Τ.Ε.Ι στην Ελλάδα, προβλέπει παραγωγή τεχνικών και βιο-υλικών για την αποκατάσταση ελλείμματος τενόντων ζώων και ανθρώπων και εντάσσει το Τ.Ε.Ι Ηπείρου στο Ευρωπαϊκό δίκτυο μηχανικής ιστών, δημιουργώντας πρότυπο Εργαστήριο Τεχνολογίας Μηχανικής Ιστών και Βιο-υλικών στην Άρτα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση τριών διδακτορικών διατριβών στα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι Ηπείρου με χρηματοδότηση της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως για το καθένα.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα εκτός του Τ.Ε.Ι Ηπείρου που συμμετέχει ως δεύτερος εταίρος, συντονιστής είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Veterinary College) από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο του Maastricht από την Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Minho από την Πορτογαλία. Ταυτόχρονα, για την υλοποίηση της πρότασης συμμετέχουν τρεις μεγάλες εταιρίες βιοτεχνολογίας-παραγωγής βλαστοκυττάρων και βιο-υλικών, η Stemcell Technologies, η Proxy Biomedical Limited και η Sofradim Production, ενώ στο επίπεδο της κλινικής εκπαίδευσης σε ζώα, των χειρουργικών περιστατικών, συμμετέχουν η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ και η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστημονικοί υπεύθυνοι για το ερευνητικό πρόγραμμα στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου είναι οι καθηγητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Γιάννης Σκούφος και Αθηνά Τζώρα.

Η απονομή αυτού του ερευνητικού προγράμματος στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου αποτελεί μεγάλη τιμή για το είδος της έρευνας που επιτελείται στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, την ποιότητα των ερευνητικών έργων των καθηγητών που θεραπεύουν επιστημονικά αντικείμενα στο χώρο της ζωικής παραγωγής και των τροφίμων και γεφυρώνει το χάσμα της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης με τα Πανεπιστήμια. Επίσης, η υλοποίηση αυτού του ερευνητικού προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών αποτελεί τομή για το είδος της εφαρμοσμένης έρευνας σε τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να διεκπεραιώσουν τα Τ.Ε.Ι., καθώς μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μarie Curie» δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας κέντρου αριστείας Μηχανικής ιστών και βιουλικών στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου στην Άρτα, συνδέοντάς την με τα καλύτερα αντίστοιχα κέντρα της Ευρώπης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής επιστημόνων και τεχνολογιών μεταξύ πέντε εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν, ενώ η συμμετοχή των εταιριών θα δώσει τη δυνατότητα τα παραγόμενα βιο-υλικά να βρουν το δρόμο για την ευρεία χρήση τους σε ζώα και ανθρώπους.

Το Τ.Ε.Ι Ηπείρου θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών μέσω της έρευνας που επιτελεί, που είναι το κύριο στοιχείο της διαφοροποίησής του και της διάκρισής του σε Εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, και δίνει συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος που προΐσταται του μεγάλου αυτού ερευνητικού έργου, τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο και την καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα για τη μεγάλη επιτυχία της έγκρισης του προγράμματος, αλλά και της υλοποίησης ενός τέτοιου εύρους ερευνητικού προγράμματος. Επισημαίνεται, ότι το συγκεκριμένο Τμήμα εκπονεί ήδη καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με κορυφαίες αγροδιατροφικές εταιρίες της Ηπείρου, των οποίων τα αποτελέσματα απαντούν σε σύγχρονα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου, όπως της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με βιολειτουργικές δράσεις, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνικών άρδευσης για εξοικονόμηση φυσικών πόρων, την παραγωγή ορνίθιου κρέατος με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τη δημιουργία πράσινων διαδρομών, την παραγωγή ελιάς και ελαιοκομικών προϊόντων με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την παραγωγή πράσινου χοιρινού κρέατος με ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών, την ανάπτυξη πράσινων στεγών, την πρωτεωμική ταυτοποίηση γάλακτος αυτόχθονων Ελληνικών φυλών για πιστοποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ως Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου συγχαίρουμε θερμά τους καθηγητές του Ιδρύματος που το οδήγησαν σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία, κάνοντας διεθνώς γνωστό το Ίδρυμα και την πόλη της Άρτας στον τομέα της αγροδιατροφής, καταξιώνοντας επιστημονικά, ως πόλο αριστείας, ένα Τμήμα περιφερειακού Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει την ακαδημαϊκή δυναμική που μπορεί να φέρει αντίστοιχες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Να επισημάνουμε τέλος, ότι η χρηματοδότηση του Horizon 2020 είναι επιπρόσθετη της χρηματοδότησης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξαετία 2014-2020 και ανοίγει το δρόμο για την εκπόνηση διδακτορικών στα Τ.Ε.Ι, δεδομένο που άμεσα πρέπει να λύσει το Υπουργείο Παιδείας και νομοθετικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σημαντικές οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών»


Τι αναφέρει έκθεση του ΚΕΠΕ.

Τις επιπτώσεις του βαθμού απελευθέρωσης των επαγγελμάτων καταγράφει η νέα έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με αριθμό 71.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΠΕ, πρόκειται για μία συλλογική επιστημονική εργασία, στην οποία συμμετείχαν οι ερευνητές του κέντρου Α. Κώτση, (συντονίστρια), Ε. Αθανασίου, Ν. Κανελλόπουλος, Ρ. Καραγιάννη, Σ. Παπαϊωάννου και ο εξωτερικός συνεργάτης Ι. Κατσελίδης.

Η έκθεση πραγματεύεται το σημαντικό θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών και της διαμόρφωσης ενός πιο ανταγωνιστικού και περισσότερο ευέλικτου περιβάλλοντος. Η εργασία αποτελεί την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, με τη χρήση αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αρχικά, καταγράφονται οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που προέκυψαν με αφετηρία το Νόμο 3919/2011: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». Στη συνέχεια, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αξιολογούνται ποιοτικά με βάση τον Οδηγό Αξιολόγησης των Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και ποσοτικά με τον υπολογισμό ενός σύνθετου δείκτη ρύθμισης. Επιπλέον, επιχειρείται μία εκ των προτέρων προσέγγιση των αναμενόμενων επιπτώσεων σε βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως η απασχόληση, οι τιμές και η οικονομική ανάπτυξη.

H έκθεση έχει κοινοποιηθεί ήδη στην κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι αύριο αιτήσεις υποψηφιότητας διευθυντών σχολείων σε δευτεροβάθμια


Παράταση στην προθεσμία.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για πλήρωση θέσεων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά δύο εργάσιμες ημέρες. Συνεπώς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Ιουνίου 2015.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα παρατείνεται η διήμερη προθεσμία υποβολής των συμπληρωματικών της αίτησης δικαιολογητικών. η οποία λήγει στις 9/6/20105.

Σημειώνουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Διευθυντών θα πραγματοποιηθούν στις 19 Ιουνίου οπότε και θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων. Την ίδια μέρα θα γίνει η σύνταξη του πρακτικού εφορευτικής επιτροπής και η αποστολή των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου στις ς 23/6/2015 θα γίνει η καταχώρηση βαθμολογίας - Ολοκλήρωση και ανάρτηση πινάκων της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης ενώ από 23/6/2015 έως 25/6/2015 θα γίνει η κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα.

Τέλος στις 26-6-2015 θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση ενστάσεων - Πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από το Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ – Απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών μονάδων Δ.Ε. από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικό φινάλε για τον αγνοούμενο ψαροντουφεκά


Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα ο 38χρονος ψαροντουφεκάς, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν είχε πάει μαζί με ένα φίλο του για υποβρύχιο ψάρεμα, στην περιοχή του Αθερινόλακου Λασιθίου.

Το πτώμα του βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών, από μέλη ομάδας εθελοντών που συμμετείχε στις έρευνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας που όλες αυτές τις μέρες συντόνιζε την μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού που είχε στηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες, σκάφος του Λιμενικού Σώματος έσπευσε στο σημείο για να παραλάβει τη σορό του άτυχου 38χρονου και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Η σορός του 38χρονου θα μεταφερθεί για τη νεκροψία – νεκροτομή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρες συντάξεις: Απαγορευτική η έξοδος πριν τα 62 με το κυβερνητικό σχέδιο


Απαγορευτική θα γίνει ουσιαστικά η δυνατότητα συνταξιοδότησης, πριν από τη συμπλήρωση των 62 ετών από το 2016, για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει ήδη δικαίωμα, με βάση τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο συμφωνίας και έχει σταλεί στους θεσμούς.

Η πρόταση - από την οποία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα -οι μητέρες με ανήλικα παιδιά και οι μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες - προβλέπει ότι τα ισχύοντα όρια πρόωρης συνταξιοδότησης θα αυξάνονται από το 2016 και έως το 2022 κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο, ενώ από το 2022 θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο κατ΄ετος (έως να συμπληρωθούν τα 62 χρόνια).

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τα 62, περιορίζεται δραστικά, με μία άλλη διάταξη της ελληνικής πρότασης, η οποία προβλέπει την επιβολή πρόσθετης ποινής, ίσης με το 10% της σύνταξης - πέραν του 6% που ισχύει ήδη - για κάθε έτος που ο ασφαλισμένος βγαίνει πριν από τα 62 στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων ίση με 71 εκατ. ευρώ ετησίως για το ΙΚΑ και το Δημόσιο, η οποία θα κλιμακώνεται και θα φθάνει τα 650 εκατ. ευρώ το 2022 και τα 888 εκατ. ευρώ το 2027.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Όσον αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγεί στη μείωση των συντάξεων αυτών, το κυβερνητικό σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την αναστολή της για τη διετία 2015-2016 "και σε κάθε περίπτωση έως τη θέσπιση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας".

Προβλέπεται, επίσης, η αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων για το 2015 (με την εφαρμογή αυτή, θα υπήρχε μία μείωση των νέων συντάξεων από φέτος).

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι, ήδη ολοκληρώνετα μία νέα αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα, που αφορά την περίοδο 2015-16.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τα φορολογικά μέτρα της ελληνικής πρότασης


Έκτακτη εισφορά 5-10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% και τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23% περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που υποβλήθηκε στους θεσμούς.

Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι τα ακόλουθα:

- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Στόχος είναι από το μέτρο αυτό να εισπραχθούν έσοδα 220 εκατ. ευρώ

- Έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η εισφορά προβλέπεται να αφορά επιχειρήσεις καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι: 5% για καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για καθαρά κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το μέτρο αυτό να αποφέρει έσοδα 1,064 δισ. ευρώ

- ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% εντάσσονται μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% υπάγονται τα υπόλοιπα.

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και πισίνες. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτά θα αποφέρει αύξηση εσόδων 30 εκατ. ευρώ.

- Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 100 εκατ. ευρώ.

- Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπρόσθετα 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς»

- Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρες αγωνίας για 31χρονο που εξαφανίστηκε


Ώρες αγωνίας για τον 31χρονο Βασίλη Κοντογιάννη ο οποίος εξαφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης από την περιοχή της Βρυσούλας στα Γιάννενα όπου κατοικεί.



Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι αυτήν την ώρα. Ο 31χρονος όταν εξαφανίστηκε φορούσε μπλούζα μπλε χρώματος, τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια πολύ έντονου μπλε χρώματος ενώ πιθανόν φορά και ένα καλοκαιρινό μπουφάν χρώματος χακί. Έχει ύψος 1,85.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με την ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ (100) ή το αστυνομικό τμήμα Ιωαννίνων στο τηλέφωνο 2651065273.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι προτάσεις της Ελλάδας και των δανειστών για την Ελλάδα


Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,6 % για φέτος,1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3.5% το 2018, έκτακτη εισφορά ύψους 1 δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αναλυτικά τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, μέτρα για το ΦΠΑ και την εισφορά αλληλεγγύης,περιλαμβάνει η πρόταση των 47 σελίδων που παρέδωσε η Ελλάδα στους δανειστές.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά έως το 2016, ο φόρος για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.5 κ.ε αεροπλάνα, ελικόπτερα, σκάφη άνω των 10 μέτρων και πισίνες και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές 6, 11 και 23%. Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% τρόφιμα, εφημερίδες, περιοδικά, ενέργεια, νερό, εστίαση και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Διαβάστε εδώ την 47σέλιδη πρόταση

---------------------

Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ("phasing out non-pension solidarity grant").

-Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Μισθολόγιο Δημοσίου

Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις». Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Εργασιακά

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απροσπέλαστοι πεζόδρομοι στην Πάτρα


Δελτίο Τύπου 04.06.2015

Αρ. Πρωτ.: 1553

Με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ προς τον δήμαρχο Πάτρας Κωνσταντίνο Πελετίδη, διαμαρτύρεται μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας, σχετικά με την ανυπαρξία προσβασιμότητας στους πεζόδρομους της Πάτρας για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

Παρά την Απόφαση «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών», άρθρο 1 «Προσβασιμότητα Κοινόχρηστων Χώρων», τη Συνταγματική επιταγή που επιτάσσει την εξασφάλιση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία καθώς και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας ψήφισε, η προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων παραμένει ζητούμενο.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαμαρτύρεται έντονα για τη μη εφαρμογή των από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας προβλεπόμενων προδιαγραφών προσβασιμότητας στους πεζόδρομους της Πάτρας και αναμένει την άμεση συμμόρφωση των Υπηρεσιών του Δήμου σε αυτές.

Αναλυτικά η επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.67 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή Ι. Βαρδακαστάνη στον δήμαρχο Ζακύνθου «Η εμμονή να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική απόφαση του Καλλιπάδου δεν οδηγεί πουθενά»


Δελτίο Τύπου 04.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1550

Αγαπητέ Παύλο,

Όπως έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, επέλεξα να προβώ σε δημόσια δήλωση και όχι να απευθύνω επιστολή προσωπικά σε σένα, γιατί θεωρώ και έτσι είναι, ότι το ΚΔΑΠμεΑ δεν είναι προσωπική υπόθεση του Κολοκοτσά και του Βαρδακαστάνη, ανεξάρτητα από τις θέσεις που αυτά τα πρόσωπα κατέχουν.

Όμως για λόγους ευγένειας και τιμώντας τη συγγενική μας σχέση, οφείλω να απαντήσω στην επιστολή σου, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά και παραπλάνηση. Είναι προφανές ότι δεν έκανα καμία αναφορά προς την προσωπική ευαισθησία κανενός. Δεν αναζητώ ισοδύναμα ευαισθησιών, όλοι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι. Αλλά η ευαισθησία του καθενός έχει πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους για να αναδειχθεί και να αποδειχθεί.

Σημειώνω και υπογραμμίζω αρχικά, ότι ενός κακού μύρια έπονται. Δεν είναι επιτρεπτό πολιτικά, κοινωνικά και θεσμικά, η υπόθεση του ΚΔΑΠμεΑ να έχει μετατραπεί σε μια κόντρα μεταξύ του σημερινού και του πρώην δημάρχου της Ζακύνθου. Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν μετέχουμε.

Το ΚΔΑΠμεΑ οφείλει να ξεπεράσει σε χρόνο λειτουργίας, όπως ξεπέρασε και τον προηγούμενο δήμαρχο, και εσένα. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι σκοπός όλων, και κυρίως δικός σου, υπό τη θεσμική σου ιδιότητα και με βάση την κοινωνική σου ευαισθησία.

Πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα, η σύνεση και η συνεννόηση, ιδιότητες που εκλείπουν αυτή την περίοδο από τη Ζάκυνθο.

Η εμμονή να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική απόφαση του Καλλιπάδου δεν οδηγεί πουθενά. Σε καλώ να υπερβείς αυτή την κατάσταση και να δώσεις θεσμική λύση, η οποία θα στέλνει μήνυμα σαφές και καθαρό: ότι αποφάσεις σαν του Καλλιπάδου δεν μπορούν να είναι αποδεκτές. Το θέμα δεν είναι ούτε κτιριακό ούτε τεχνικό. Αν ήταν, Δήμαρχε, τις 3 τελευταίες φορές που το συζητήσαμε είχες κάθε ευκαιρία να το αναφέρεις. Το θέμα είναι καθαρά και ξάστερα κοινωνικοπολιτικό.

Το Σωματείο ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» θα παράσχει για μια ακόμη φορά αναλυτική πληροφόρηση στην κοινή γνώμη και τις Αρχές σχετικά με το τυπικό και ουσιαστικό μέρος της ανακαίνισης στο Καλλιπάδο καθώς και για την προγραμματική σύμβαση. Επίσης, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν πλήρη επίβλεψη του έργου. Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος δεν διέθεσε ούτε ευρώ... Θεωρώ ότι οι αναφορές σου περί παράνομης σύμβασης είναι ατυχείς και καταδεικνύει ότι δεν έχεις πλήρη ενημέρωση.

Σε ότι αφορά τις αναφορές για την οικογένειά μας, για αυτά και για τα άλλα παιδιά, στη χώρα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε όλη μας τη ζωή. Επίσης ελπίζω να μου αναγνωρίσεις, ότι όπως εσύ διαθέτεις εξειδικευμένη γνώση για τα ζητήματα του στρατεύματος, έτσι κ εγώ στο χώρο της Αναπηρίας. Όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας. Στην επιστολή σου διαφαίνεται ότι το Σωματείο ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» δεν θα μετέχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή για το υπό σύσταση ΚΔΑΠμεΑ.

Ελπίζω να είναι μια ατυχής ασάφεια.

Τέλος, επίτρεψε μου να απευθυνθώ σε σένα προσωπικά κ να σου ζητήσω να βάλεις στην άκρη ότι έχει συμβεί και με ευθύ πολιτικό και καθαρό τρόπο να δώσεις τέλος σε αυτή την υπόθεση. Η ευθύνη είναι πλέον οριστικά δική σου. Εμείς όπως πάντα με θετικό αλλά και μαχητικό τρόπο θα συνεργαστούμε για την δημιουργία κοινωνικών υποδομών μακράς πνοής στο νησί, αλλά και θα είμαστε σκληρά απέναντι σε υποθέσεις σαν αυτή του Καλλιπάδου- που εκθέτουν, το νησί, την ιστορία του και την παράδοσή του.

Ελπίζω ότι η ανταλλαγή αυτών των επιστολών θα δώσει τη θέση της στη θετική επίλυση αυτού του θέματος.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ιωάννης Βαρδακαστάνης,

Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),
Πρόεδρος European Disability Forum (EDF)
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.86 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δια Βίου Εκπαίδευση και Αναπηρία: Ημερίδα στην Αθήνα (19/6)


Δελτίο Τύπου 03.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1536

Ημερίδα στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Ιουνίου διοργανώνει η ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία, Α.Π. 7, 8, 9» του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Δ/νση: πανεπιστημίου 52), και ώρα έναρξης 9.30 το πρωί.

Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδειχθούν κατευθύνσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις της δια βίου εκπαίδευσης η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας. Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της φιλοσοφίας και των στόχων του Έργου «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία» ενώ θα λειτουργήσουν δύο ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν το ζήτημα της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα και το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.ά. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο σε θέματα διά βίου εκπαίδευσης και ατόμων με αναπηρία.

Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.

Επισυνάπτονται η πρόσκληση, το σχέδιο προγράμματος (που θα ενημερώνεται) και η φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.72 KB)
Φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε μορφή MS Word 2013 (125.88 KB)
Σχέδιο προγράμματος σε μορφή MS Word 2013 (943.83 KB)
Η πρόσκληση σε μορφή MS Word 2013 (153.2 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παρέμβαση για τα εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων ΑμεΑ


Δελτίο Τύπου 03.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1535

Επιστολή - παρέμβαση επί του νομοσχεδίου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας», για θέματα που αφορούν στην εργασιακή ζωή υπαλλήλων, εμπίπτουν στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και είναι άτομα με αναπηρία, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εργασία σε ίση βάση με τους άλλους, αναφέρεται ρητά στο προοίμιο του άρθρου 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (έτος 2007), η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και κυρώθηκε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα Κράτη - Μέρη, μεταξύ άλλων, απασχολούν ΑμεΑ στο δημόσιο τομέα (σημείο ζ. του άρθρου 27) και διασφαλίζουν ότι εύλογη προσαρμογή παρέχεται στα άτομα με αναπηρία στο χώρο εργασίας (σημείο ι. του ιδίου άρθρου).

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηξικέλευθες και καινοτόμες προτάσεις για την αναπηρία, αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο για τις χώρες που υπογράφουν και κυρώνουν τη Σύμβαση, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, εισάγοντας τη νέα δικαιωματική προσέγγιση και την κοινωνική προσέγγιση για την αναπηρία σε αντιδιαστολή με την ξεπερασμένη ιατρική προσέγγιση.

Έτσι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αποτυπώσει θεσμικά το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. Το αναπηρικό κίνημα ζητά το αυτονόητο: ό,τι ήδη εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΗΕ... και όχι μόνο στους υπαλλήλους τους, αλλά σε κάθε άτομο με αναπηρία που θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους για κάποιο χρονικό διάστημα, πχ ως επισκέπτης. Ζητά λίγα λόγια να αναγνωρισθούν τα διεθνώς κρατούντα - την εναρμόνιση με τις Οδηγίες και τους Νόμους που η χώρα έχει ήδη ψηφίσει.

Οι προτάσεις αναλυτικά στην επιστολή
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.26 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διάθεση Προσκλήσεων για τα Εγκαίνια της Art-Athina Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 στις 20:30


Ανακοίνωση 03.06.2015


Η Art-Athina, Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, γιορτάζει φέτος την 20η διοργάνωσή της. Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες του στο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Ιουνίου έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Οι διοργανωτές διέθεσαν προσκλήσεις για την ημέρα των εγκαινίων της Art-Athina σε ανθρώπους με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις.

Ραντεβού στην κεντρική είσοδο του κλειστού Π. Φαλήρου TaeKwonDo την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 20:30 για την παραλαβή των προσκλήσεων.

Την ημέρα των εγκαινίων Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 μπαίνουμε ΜΟΝΟ με πρόσκληση. Σε περίπτωση που οι άνθρωποι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις επιθυμούν να πάνε άλλη μέρα, πάλι μπαίνουν δωρεάν (5, 6, 7/6). Δείτε προσεκτικά τα ωράρια.

Στην Art-Athina συμμετέχουν 41 Γκαλερί από 13 χώρες, διάφοροι φορείς, media, εκδόσεις και εταιρείες και στο παράλληλο πρόγραμμα πραγματοποιούνται εκθέσεις, αφιερώματα, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.art-athina.gr/el/
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (49.72 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Πόντια από την Τραπεζούντα που συγκλόνισε: Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς


Στο χθεσινό ταξίδι της εκπομπής «World Party» με τον Σάκη Τανιμανίδη και τον Γιώργο Μαυρίδη οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Πόντο. Το συνεργείο της εκπομπής επισκέφθηκε την Τραπεζούντα και τα γύρω χωριά, με σκοπό να εντοπίσει ο Σ. Τανιμανίδης το χωριό από το οποίο κατάγονταν οι πρόγονοί του.

Στα χωριά της Τραπεζούντας που επισκέφτηκαν οι παρουσιαστές τις εκπομπής ήρθαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη έκπληξη. Συνάντησαν δύο ηλικιωμένες κυρίες που πραγματοποιούσαν γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους, οι οποίες μιλούσαν ποντιακά.

«Κι εμείς είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς!» ανέφερε η μία από αυτές στην ποντιακή διάλεκτο.

«Μην μας δείξετε στη δική μας τηλεόραση γιατί θα μας σκοτώσουν!» εκμυστηρεύτηκε η μία από τις δύο κυρίες τη στιγμή που η ομάδα της εκπομπής τις αποχαιρετούσε για τον επόμενο σταθμό τους, την Παναγία Σουμελά.

Δείτε το βίντεο από 36ο λεπτό




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχοι ζουν σε τρώγλες - Συγκλονίζουν οι εικόνες


Ζουν σε τρώγλες και συντηρούνται με συντάξεις πείνας. Οι εικόνες από το Πέραμαόπου η ανεργία αγγίζει το 60% και πάρα πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να ζουν με λιγότερο από 200 ευρώ το μήνα, πραγματικά συγκλονίζουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 67χρονη Ελένη Νικολαράκου, συνταξιούχος του ΟΓΑ. Ζει μέσα σε ένα κοντέινερ μετά το σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Λόγω της οικονομικής της ανέχειας δεν μπόρεσε να νοικιάσει ή να αποκτήσει δικό της σπίτι. Η σύνταξη με την οποία τα βγάζει πέρα κάθε μήνα είναι 345 ευρώ.















Παρόμοια περίπτωση και η κυρία Άννα Κούσουλα. Παίρνει 300 ευρώ σύνταξη χηρείας και συντηρεί τον γιο της Στράτο, ο οποίος είναι άνεργος πάνω από τέσσερα χρόνια. Ο Στράτος δούλευε σαν οικοδόμος και ο κλάδος του είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος Κατρούγκαλου για επαναφορά διαθέσιμων και απολυμένων


Στην ουσία της εφαρμογής του νόμου 4325/2015 για την επαναφορά του προσωπικού που είχε απολυθεί ή είχε βρεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, με εγκύκλιο που εξέδωσε, στην οποία αναφέρονται οι διαδικασίες επαναφοράς και επανασύστασης των κλάδων και ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι πίνακες των αποτελεσμάτων των Ανακοινώσεων του τέως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αναρτηθεί εκ νέου στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση ενδιαφερόμενων και υπηρεσιών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω επεξεργασία τους. Ειδικά το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του οποίου οι ειδικότητες καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν. 4172/2013 και του ν. 4250/2014, μπορεί να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του προσωπικού των ίδιων κλάδων που είχε τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις με οριστικούς πίνακες.

Οι υπάλληλοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης μετατάσσονται-μεταφέρονται υποχρεωτικά στις θέσεις αυτών των πινάκων (με την επιφύλαξη του άρθρου 19 και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Η μετάταξη-μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με απόφαση που θα εκδώσει ο φορέας υποδοχής και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπάλληλοι, οι οποίοι ενώ περιλαμβάνονται σε προσωρινούς-τελικούς πίνακες διάθεσης επιθυμούν την επαναφορά στην υπηρεσία τους, επανέρχονται με πράξη επαναφοράς στο υπουργείο που υπάγονταν οργανικά σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις και τίθενται στη διάθεση του οικείου υπουργού.

Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε προσωρινούς, τελικούς ή οριστικούς πίνακες, καθώς και όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη-μεταφορά στις Ανακοινώσεις του τέως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής (άρθρο 14) του ν. 4325/201, επανέρχονται με πράξη επαναφοράς σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο που υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους φορείς και τίθενται στη διάθεση του οικείου υπουργού με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα. Όσοι από αυτούς τους υπαλλήλους υπηρετούσαν σε κλάδους που έχουν συνολικά καταργηθεί και δεν προβλέπεται η επανασύστασή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του ν. 4325/2015, επανέρχονται σε κενές ή συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας υφιστάμενων κλάδων-ειδικοτήτων συναφών με τον κλάδο-ειδικότητα που ανήκαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.

Όπως τονίζεται, όλοι οι υπάλληλοι με τη μετάταξη-μεταφορά τους ή την επαναφορά τους στη θέση που κατείχαν επανέρχονται στον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 99 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) «ο χρόνος της διαθεσιμότητας δεν υπολογίζεται για βαθμολογική εξέλιξη». Όμως, στην περίπτωση που βάσει προσωρινής διαταγής ή απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ή δικαστικής απόφασης οι υπάλληλοι παρείχαν ή παρέχουν υπηρεσίες, αυτό το διάστημα αναγνωρίζεται βαθμολογικά και μισθολογικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους παρείχαν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατόπιν προσωρινής τοποθέτησης.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης-μεταφοράς προσωπικού, με την επανασύσταση καταργηθέντων κλάδων και ειδικοτήτων και κατάταξη προσωπικού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι εργολάβοι της καθαριότητας στο υπ. Εργασίας


Οι συμβάσεις εργασίας θα συνάπτονται πλέον απευθείας με το προσωπικό που απασχολείται.

Τη σύναψη συμβάσεων εργασίας απευθείας με το υφιστάμενο προσωπικό καθαριότητας που απασχολεί στην έδρα του, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διπλό όφελος, καθώς και το κόστος της καθαριότητας μειώνεται, αλλά και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του υπουργείου εξασφαλίζουν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής».

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με τις νέες συμβάσεις, το κόστος καθαριότητας μειώνεται κατά 17.085,37 ευρώ για τους επόμενους 7 μήνες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο των θεσμών για την Ελλάδα


Σκληρά μέτρα για συντάξεις, ΕΚΑΣ, ΦΠΑ περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών.

Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το vima.gr, η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Ψηφίστε τα όλα τον Ιούνιο, ΕΝΦΙΑ και το 2016, σύνταξη στα 67 για όλους

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις καθώς ζητείται ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο με άμεση εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2015.

- Εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και του Νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019.
Καθίσταται σαφές ότι η νομοθέτηση των αλλαγών πρέπει να γίνει τον Ιούνιο (ώστε να ισχύουν όλα από 1ης Ιουλίου) και οι αλλαγές πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, με δύο συντελεστές 11% και 23%.

-Φορολογικά μέτρα. Ζητούνται έσοδα 2.65 δις. ευρώ από τα ακίνητα (όσο δηλαδή αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) το 2015 αλλά και το 2016 παρά την όποια αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

-Σύνταξη στα 67, δηλαδή βασική σύνταξη συν την εγγυημένη επικουρική.

-Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ ως το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

- Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με διάφορες μεθόδους και αντικίνητρα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τις 30 Ιουνίου.

-Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.
Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012.

Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).

-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές..

Μισθολόγιο Δημοσίου

Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Εργασιακά

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.
Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα

Στο κείμενο των δανειστών ζητείται αναθεώρηση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ) «συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας».

Το νέο σύστημα «στοχευμένων» κοινωνικών επιδομάτων προγραμματίζεται να αντικαταστήσει από τον Ιανουάριο του 2016 το σύστημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ το θέμα της εκμετάλλευσης των ακτών από τους δήμους


Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της αυξημένης σύνθεσης λόγω σπουδαιότητας.

Από την κρίση της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Ε Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας θα περάσει το θέμα της εκχώρησης του δικαιώματος στους Δήμους να ενοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της αυξημένης σύνθεσης λόγω σπουδαιότητας. Ήδη η 5μελής σύνθεση του ΣτΕ έκρινε τη διαδικασία παράνομη καθώς αποφάνθηκε ότι αποτελούν δημόσια κτήση μπλοκάροντας ουσιαστικά την δυνατότητα των παραλιακών δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.. Το δικαστήριο θεωρούσε ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ για οριστική κρίση έχουν μπει τρεις υποθέσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας πρόσφατα εξέφρασαν την άποψη ότι η παραχώρηση πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μία οικολογική και περιβαλλοντική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ένας κάτοικος του Αμαρουσίου και ένας της Αίγινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταστάθηκαν οι πρώτες οικογένειες στο Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο


Βρίσκεται σε χώρο στη Παπάφη στη Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτες τέσσερις οικογένειες προσφύγων, προερχόμενες από το Αφγανιστάν, εγκαταστάθηκαν στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη στη Θεσσαλονίκη.

Το Φιλοξενείο δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "'Αρσις" και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες.

Στο χώρο του έχουν εγκατασταθεί συνολικά δεκαπέντε άτομα, εκ των οποίων τα δέκα είναι παιδιά, ενώ στις οικογένειες παρέχεται εκτός από διατροφή και στέγαση, νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, αναμένεται η υποδοχή κι άλλων οικογενειών στο Φιλοξενείο, που μπορεί να στεγάσει συνολικά 28 άτομα στα επτά αυτόνομα δωμάτια που διαθέτει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 1.817 εκπαιδευτικοί που επιστρέφουν στις θέσεις τους


Εκδόθηκε το ΦΕΚ.

Επιστρέφουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τη διαθεσιμότητα 1.817 εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε Υπουργική Απόφαση του Τάσου Κουράκη με θέμα «Επαναφορά εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14, 17, 18 και 21 του Ν. 4325/2015. Στην εν λόγω απόφαση περιλαμβάνονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών και η ΔΔΕ στην οποία επανατοποθετούνται.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, για το τρέχον έτος ποσού ύψους: 9.385.000 Ευρώ και για το επόμενο έτος: 14.050.000 Ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα: 19−220 του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. (σχετ.το αριθμ.2/35113/26−05−2015 έγγραφο του ΣΤ΄ Τμήματος Δ/νσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών)

Στο ΦΕΚ αναφέρεται επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στους κλάδους, τις ειδικότητες και σε οργανικές θέσεις στις περιοχές μετάθεσης που υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, με τον ίδιο βαθμό που κατείχαν και το μισθολογικό κλιμάκιο που υπάγονταν κατά το χρόνο θέσης τους σε διαθεσιμότητα βάσει του Ν. 4172 /2013 (Φ.Ε.Κ. 167 τ. Α΄).

Το ΦΕΚ με τα ονόματα

ΔΔΕ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Α ΑΘΗΝΑΣ
143
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
49
ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗ
64
ΑΝΑΤ.ΘΕΣ/ΚΗΣ
123
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
7
ΑΡΚΑΔΙΑ
8
ΑΡΤΑ
15
ΑΧΑΪΑ
71
Β ΑΘΗΝΑΣ
67
ΒΟΙΩΤΙΑ
16
Γ ΑΘΗΝΑΣ
123
ΓΡΕΒΕΝΑ
7
Δ ΑΘΗΝΑΣ
81
ΔΡΑΜΑ
16
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
45
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
127
ΔΩΔ/ΣΟΥ
12
ΕΒΡΟΥ
27
ΕΥΒΟΙΑ
17
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
5
ΗΛΕΙΑΣ
15
ΗΜΑΘΙΑ
35
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
45
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
6
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
24
ΚΑΒΑΛΑ
19
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
29
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
9
ΚΕΡΚΥΡΑ
11
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
1
ΚΙΛΚΙΣ
26
ΚΟΖΑΝΗ
34
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
13
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
15
ΛΑΚΩΝΙΑ
5
ΛΑΡΙΣΑ
78
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
4
ΛΕΣΒΟΥ
12
ΛΕΥΚΑΔΑ
1
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
38
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
10
ΞΑΝΘΗ
11
ΠΕΙΡΑΙΑ
98
ΠΕΛΛΑ
33
ΠΙΕΡΙΑ
33
ΠΡΕΒΕΖΑ
3
ΡΕΘΥΜΝΟ
16
ΡΟΔΟΠΗ
11
ΣΑΜΟΣ
7
ΣΕΡΡΕΣ
42
ΤΡΙΚΑΛΑ
22
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
17
ΦΛΩΡΙΝΑ
4
ΦΩΚΙΔΑ
2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
11
ΧΑΝΙΑ
43
ΧΙΟΣ
9
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...