Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τα δυο σχέδια διαπραγμάτευσης και τα σκληρά μέτρα που προτείνουν οι δανειστές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αυτά είναι τα δυο σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Χάσμα προτάσεων, αλλά και σχεδόν δυο δισ. ευρώ χωρίζει την Ελλάδα και τους δανειστές από την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων της εστιάζονται σε έξι βασικά σημεία διαφοροποίησης, προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει υποστηρίζοντας ότι η οικονομία και η κοινωνία μπορούν να αποδεχθούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων που δεν θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα απαιτεί μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Προκειμένου λοιπόν η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών ζητά άμεσα διαπραγμάτευση για απομείωση του χρέους και να δοθεί ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα μπορέσει να ενισχύσει την οικονομία.

Χρέος

Στην προμετωπίδα των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η ελάφρυνση του χρέους με τουλάχιστον μια σαφή δέσμευση και ρητή πρόβλεψη για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Η πενταμερής από την άλλη πλευρά δεν αναλαμβάνει καμία τέτοια δέσμευση χωρίς προηγουμένως η Ελλάδα να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του αν και δεν αποκλείεται μελλοντική επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πλεόνασμα

Η Αθήνα προτείνει πλεόνασμα στο 0,8% για το 2015 και 1% για το 2016. Οι εταίροι ζητούν 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Ιδιωτικοποιήσεις

Τεράστιο είναι το χρηματικό «χάσμα» που χωρίζει τις δυο πλευρές στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει μόνο τις δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα οι δανειστές ζητούν νέα δέσμη ιδιωτικοποιήσεων που θα αποφέρουν 10 δισ. ευρώ, καθώς και τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Συντάξεις

Στον τομέα των συντάξεων σε αγκάθι μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων αποδεικνύονται οι επικουρικές συντάξεις και το διαφαινόμενο «ψαλίδι» σε αυτές.

Η κυβέρνηση πιέζει την πλευρά των δανειστών να αποδεχθούν την πρότασή της για πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η πενταμερής πιέζει για την άμεση της πρόβλεψης για μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία.

ΦΠΑ

Στο «μέτωπο» του ΦΠΑ η Ελλάδα προτείνει τρεις συντελεστές 6%-11% και υψηλό στο 23% με τα βασικά τρόφιμα στο 6% και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στο 11% με εφαρμογή των νέων συντελεστών από το Σεπτέμβριο.

Η άλλη πλευρά ζητά μόνο δυο συντελεστές που θα κυμαίνονται σε 10% με 20% αντίστοιχα και άμεση εφαρμογή τους μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Εργασιακά

Η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως, οι εταίροι απορρίπτουν κατηγορηματικά την επαναφορά των τριετιών που οδηγούν σε αυξήσεις αποδοχών.

---------------

Αυτά είναι τα σκληρά μέτρα που προτείνουν οι δανειστές


Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι δανειστές φέρονται να ζητούν:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.