Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Πώς οι συνήθειες ύπνου σχετίζονται με το εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κοιμούνται 7-8 ώρες το βράδυ.

Ο πολύς ή λίγος ύπνος υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση -ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση- διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογική πίεση στο αίμα.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει μια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, τα επίμονα προβλήματα ύπνου αποτελούν έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα.

Ο Dr Oluwaseun Akinseye από το νοσοκομείο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα από σχεδόν 204.000 υπερτασικούς ενήλικες στις ΗΠΑ και βρήκαν, ότι το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού έχουν όσοι άνθρωποι (με υψηλή αρτηριακή πίεση) κοιμούνται τακτικά από επτά έως οκτώ ώρες το βράδυ.

Όπως αναφέρει η MailOnline, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού στους «υγιείς συμμετέχοντες» ήταν 5%, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 14% σε όσους κοιμόντουσαν πάνω από 8 ώρες και στο 11% σε όσους δεν κοιμόντουσαν αρκετά (λιγότερο από πέντε ώρες). Ακόμη, η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού σε αυτούς που κοιμούνται πέντε με έξι ώρες ανέρχεται στο 6%.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ανάμεσα σε αυτούς που κοιμόντουσαν είτε πάρα πολύ, είτε πολύ λίγο με αυτούς που απολάμβαναν «υγιείς δόσεις ύπνου», δηλαδή από 7 έως 8 ώρες τη νύχτα.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν το εξής: όσοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά διέτρεχαν 83% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, ενώ για όσους κοιμόντουσαν πολύ το ποσοστό αυτό ήταν το 74%.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Υπέρτασης, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.