Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η πυραμίδα της άσκησης για τα παιδιά



Η φυσική δραστηριότητα κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξή τους.

Κατά την παιδική ηλικία παρουσιάζεται η μέγιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του σώματος και όλου του μυοσκελετικού συστήματος.

Αναμφίβολα λοιπόν, η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξή τους. Αν και ο χρόνος των παιδιών είναι μειωμένος, λόγω μαθημάτων σχολείου και φροντιστηρίων, με αποτέλεσμα η κούραση να είναι αυξημένη, η άσκηση, κάθε είδους, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά σπαταλούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μεταφραστεί ως πλήξη ή κούραση ή ακόμη και αντίδραση. Κι όμως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Διότι με την έναρξη της φυσικής δραστηριότητας, ξεκινάει και το αίσθημα ευεξίας στον οργανισμό.

Σε κάποιες άλλες εποχές, τα παιδιά έβγαιναν στη γειτονιά και έπαιζαν με τους συνομήλικους τους, μέχρι να ανάψει η λάμπα και να μαζευτούν σπίτι… Κάτι το οποίο είναι πλέον ανέφικτο να γίνει στα παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις, διότι παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Άρα πρέπει να ξεκινήσουν απλές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, που δεν απαιτούν χρήμα και ιδιαίτερο χρόνο. Πώς; Πρώτα από όλα, με το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας. Είναι τόσο απλές δραστηριότητες και παράλληλα ωφέλιμες για τον οργανισμό.

Αν η μετακίνηση από και προς το σχολείο και το φροντιστήριο γίνεται με τα πόδια και ταυτόχρονα αποφεύγεται και η χρήση του ανελκυστήρα, τα παιδιά θα έχουν καταφέρει να αυξήσουν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Ας αναλύσουμε λοιπόν τώρα τα είδη της άσκησης που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά, καθώς και τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό.

1. Αερόβια άσκηση: Είναι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης με μεγάλη διάρκεια. Με την αερόβια άσκηση, αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου και οι χτύποι της καρδιάς. Άρα, αυξάνεται η αντοχή. Δραστηριότητες που ανήκουν στην αερόβια άσκηση είναι:

Το έντονο περπάτημα
Το τζόκινγκ
Το ανέβασμα σκάλας
Το ποδήλατο
Το σκοινάκι
Ο χορός
Η κωπηλασία
Το κολύμπι
Το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το τένις
Το πατινάζ

2. Ασκήσεις ευλυγισίας: Με τις ασκήσεις ευλυγισίας, τα παιδιά ωφελούνται, καθώς έχουν καλή φυσική κατάσταση των αρθρώσεων, προστατεύονται από τραυματισμούς και έχουν καλή στάση σώματος. Εδώ ανήκουν οι διατάσεις, η ρυθμική γυμναστική και οι πολεμικές τέχνες.

3. Αθλήματα δύναμης: Πρόκειται για αθλήματα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτά ανήκουν το τένις, καθώς και η ενόργανη γυμναστική, στην οποία περιλαμβάνεται το μονόζυγο, ο ίππος, ο δοκός ισορροπίας, οι ασύμμετροι ζυγοί.

4. Πολεμικές τέχνες: Υπάρχουν διάφορα είδη (τζούντο, καράτε κ.ά.) τα οποία έχουν πολλαπλές ιδιότητες στο σώμα και στο νου, καθώς δυναμώνουν τους μύες, βοηθάνε στην ευλυγισία και την ισορροπία τους σώματος, αυξάνουν την δύναμη και την αντοχή έναντι στον πόνο και την κούραση, βοηθάνε στην αυτοάμυνα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση με επακόλουθο καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές επιδόσεις, και τέλος βοηθάνε σε θέματα πειθαρχίας και ευγένειας.

5. Άθλημα δεξιοτεχνίας: Το πινγκ-πονγκ ανήκει σε αυτό το είδος άθλησης, το οποίο χαρακτηρίζεται από εκρηκτικότητα και ταχύτητα.

6. Ασκήσεις τόνωσης μυών: Εδώ ανήκουν τα push-ups, οι κοιλιακοί, οι έλξεις.

Μια χαρακτηριστική εικόνα της φυσικής δραστηριότητας ενός παιδιού είναι η παρακάτω:



Όπως παρατηρείται, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται απλές φυσικές δραστηριότητες, που μπορούν να εντάξουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως το περπάτημα. Ακολουθούν με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα και άνω, αερόβιες ασκήσεις και ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το ποδήλατο. Στη τρίτη βαθμίδα ακολουθούν τα αθλήματα ευλυγισίας. Και στην κορυφή αυτό που πρέπει να αποφεύγεται, δηλαδή το καθισιό!

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση στα παιδιά προάγουν τη σωματική και ψυχική του υγεία. Βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και συμβάλλουν στην μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προφυλάσσουν από αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς τα παιδιά με τη δραστηριότητά τους εμφανίζουν πνεύμα ομαδικότητας και αυτοπειθαρχίας.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, πρέπει να συμπεριλάβουμε τη γνώμη του Π στο τι του αρέσει να κάνει. Γιατί, κάθε άνθρωπος, όποιας ηλικίας και να είναι, έχει τις προτιμήσεις του. Και ως γνωστόν, σε κάθε τι που μας αρέσει αρκετά, είμαστε και αποδοτικότεροι. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά…


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώντας το φαγητό της «μαμάς»



Η δύναμη των αναμνήσεων...

Η σκέψη «του φαγητού της μαμάς» μας γεμίζει γαλήνη και θαλπωρή, έρχονται στο μυαλό μας εικόνες, από τα οικογενειακά τραπέζια που απολαμβάναμε ως παιδιά. Οι αναμνήσεις αυτές είναι ένας μόνο από τους λόγους, που μας οδηγούν στην αναζήτηση του φαγητού της μαμάς. Βρισκόμενοι στο ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, νιώθουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες να απαλύνονται, τις δυνάμεις μας να ενισχύονται και την καθημερινότητα να φαντάζει ευκολότερη.

Πέρα όμως από τα όμορφα συναισθήματα που γεννιούνται στο ζεστό οικογενειακό τραπέζι, λόγοι όπως η έλλειψη χρόνου και η ποιότητα του σπιτικού φαγητού μας ωθούν και αυτοί στο καλομαγειρεμένο φαγητό της μαμάς. Στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, ο ελεύθερος χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Η διαδικασία της προετοιμασίας του καθημερινού γεύματος απαιτεί δαπάνη χρόνου και ενέργειας.

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν στις μέρες μας, προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο πολύτιμο χρόνο για το εαυτό τους, καταφεύγουν στην αξιόπιστη λύση του οικογενειακού γεύματος. Με αυτό τον τρόπο είναι διπλά κερδισμένοι: από τη μία έχουν εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο για διάφορες άλλες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και τους ξεκουράζουν, και από την άλλη έχουν προσφέρει στο σώμα τους ένα θρεπτικό και απολαυστικό γεύμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Β12 απαραίτητη για την τρίτη ηλικία



Πού οφείλεται η έλλειψή της;
Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην πραγματοποίηση διαφόρων αντιδράσεων του οργανισμού. Βοηθάει στην αποφυγή της πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποφρακτικής καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών. Επιπλέον, προστατεύει τα γονίδια, αποτελώντας σύμμαχο κατά της γήρανσης, ενώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων, αλλά και την συντήρηση του νευρικού ιστού.

Στο παρελθόν, υπήρχε η πεποίθηση ότι μόνο οι αυστηρά φυτοφάγοι και οι ασθενείς με μεγαλοβλαστική αναιμία διέτρεχαν τον κίνδυνο της έλλειψης βιταμίνης Β12. Ωστόσο, από έρευνες διαπιστώθηκε ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους ηλικιωμένους των εύρωστων χωρών και ακόμα συχνότερο σε φτωχότερες χώρες.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται η εκθετικά αυξανόμενη, σε σχέση με την ηλικία, συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας κοβαλαμίνης. Ενδεικτικά, στις Η.Π.Α.(1999-2002), ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ηλικιωμένων χαρακτηρίζεται από οριακή εξάντληση των αποθεμάτων της βιταμίνης του οργανισμού.

Γιατί όμως παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους, τη στιγμή που η κατανάλωση τροφίμων μπορεί να παραμένει ίδια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους;

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε φυσιολογική οργανική δυσαπορρόφηση, εξαιτίας του γήρατος. Αυτή προκαλείται από τη σταδιακή μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος στο στομάχι, το οποίο απελευθερώνει τη βιταμίνη από την τροφή και την καθιστά απορροφήσιμη.

Άλλη σημαντική αιτία είναι η συνύπαρξη έλκους. Σπανιότερα, αυτή μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη απορροφητική επιφάνεια του ειλεού, τμήμα του λεπτού εντέρου, σε γαστρίτιδα, σε κακοήθη αναιμία και παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία ατόμων με έλκος ή με γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σημαντική επίπτωση της έλλειψης Β12 είναι η εμφάνιση μεγαλοβλαστικής μακροκυτταρικής αναιμίας. Συμπτώματά της είναι η ωχρότητα του δέρματος, η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης, ο αποπροσανατολισμός, και οι ταχυκαρδίες.

Επιπλέον, νεότερα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι ηλικιωμένα άτομα, με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, εμφανίζουν μικρή ανταπόκριση στη θεραπεία κατά της κατάθλιψης. Αξιοσημείωτη επίπτωση είναι και η εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων στο 75-90% των ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η έλλειψη κοβαλαμίνης συσχετίζεται με γνωστική εξασθένηση και ελλιπή πνευματική εγρήγορση. Σε μία από τις πιο μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σε δείγμα 1.648 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που κατοικούσαν στην Οξφόρδη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο πλάσμα, οδηγούν σε αύξηση του ρυθμού εξασθένησης της μνήμης από 30% έως 50%!

Επιπλέον, στη μελέτη «Banbury B12 study», βρέθηκε ότι τα άτομα που βρίσκονταν στα χαμηλά φυσιολογικά επίπεδα κοβαλαμίνης, παρουσίασαν σημαντικά αυξημένες βλάβες στον εγκέφαλο.

Με ποιο τρόπο προκαλείται η γνωστική εξασθένιση;

Δύο μηχανισμοί εμπλέκονται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών ιστών, με συνέπεια τη μείωση της πνευματικής εγρήγορσης.

Ο πρώτος είναι η ατροφία του εγκεφάλου. Έρευνα με επικεφαλή την Άννα Βογιατζόγλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμπέρανε ότι φανερό κατώφλι της βιταμίνης κάτω από το οποίο ξεκινάει η ατροφία δεν υφίσταται. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με επίπεδα πλάσματος βιταμίνης Β12 στο χαμηλότερο φυσιολογικό τριτημόριο, είχαν διπλάσιο ποσοστό ατροφίας σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ο δεύτερος μηχανισμός που προάγεται από τα χαμηλά επίπεδα κοβαλαμίνης, είναι η βλάβη της λευκής ουσίας του νωτιαίου μυελού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη Rotterdam scan study, η απώλεια λευκής ουσίας, όχι μόνο συνδέεται, αλλά και μπορεί και να προηγείται της γνωστικής εξασθένισης.

Είναι οι βλάβες αναστρέψιμες;

Η χορήγηση βιταμίνης Β12 σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση μπορεί να βοηθήσει σε μια ελαφρά μείωση των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας μνήμης. Ωστόσο, τα άτομα με ήδη εγκατεστημένη νόσο Alzheimer ή άνοιας δε φαίνεται να επωφελούνται με ανάλογο τρόπο.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα ήταν συνετό να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους, σε μία ικανοποιητική πρόσληψη της βιταμίνης κοβαλαμίνης, μέσω της διατροφής. Οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και ο κρόκος των αυγών, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται στο γάλα και το τυρί.

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (DRI) για τους ηλικιωμένους είναι 2,4mg, αν και, λόγω της οργανικής δυσαπορρόφησης σε 10 έως 30% των υπερήλικων, συστήνεται πρόσληψη εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το εμβόλιο για το καλααζάρ έρχεται και στην Ελλάδα



Θετικά τα νέα για τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους.

Στις 16 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης των σκύλων, γνωστής και ως καλααζάρ, μιας παρασιτικής ασθένειας που ενδημεί στη Μεσόγειο και σποραδικά μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο CaniLeash της Virbac, μιας γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων, περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων.

Το κόστος του εμβολιασμού είναι υψηλό, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος της θεραπείας για το καλααζάρ σε περίπτωση μόλυνσης.

Το μικροσκοπικό παράσιτο προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και ο σπλήνας και, χωρίς θεραπεία, οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους -παρόλο που ο σκύλος διατηρεί την όρεξή του- δερματικά προβλήματα, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Το CaniLeash έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο. Μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα διατεθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπου ενδημεί το καλααζάρ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σοκολάτα «σώζει» από εγκεφαλικά



Ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.

Η αγαπημένη γλυκιά απόλαυση της σοκολάτας, ευτυχώς απενοχοποιείται όσο γίνονται περισσότερες επιστημονικές έρευνες, όσον αφορά στην κατανάλωσή της, αφού οι ευεργετικές τις ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές. Οι πλούσιες θερμίδες της βέβαια, δεν επιτρέπουν την αυξημένη κατανάλωσή της, αλλά όπως ισχύει σε αρκετά τρόφιμα το μέτρο είναι το παν.

Πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί τέτοιο επεισόδιο.

«Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους η σοκολάτα συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης εγκεφαλικού, η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίσως γι' αυτό λειτουργεί προστατευτικά», σημειώνει ο νευρολόγος Δρ Γκουστάβο Σαπόσνικ.

Η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε σε 33.000 εθελόντριες γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών και διήρκεσε 10 χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των εθελοντριών με την υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από 45 γραμμάρια), καταγράφηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά χρόνο. Η αντίστοιχη αναλογία στις γυναίκες με την μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (κάτω από 8,9 γραμμάρια) ήταν 7,8 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ερευνήτρια Larsson ανακάλυψε ότι η σοκολάτα προστάτευε.

Η συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι βασίζεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο, και είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό. Δρουν βελτιώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται.

Το κακάο είναι το άπαχο συστατικό των σπόρων του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans), το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), για ροφήματα και ζαχαροπλαστική. Το Cocoa liquor περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται συχνά στην συσκευασία της σοκολάτας.

Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει απόλαυση και έχει αρκετούς … φανατικούς οπαδούς! Βέβαια, όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, θα πρέπει να καταναλώνουν μικρές ποσότητες σοκολάτας, καθώς τα 100γρ. προσδίδουν 450- 550 θερμίδες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος και αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Βέβαια, οι συστάσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν σε ελεύθερη κατανάλωση σοκολάτας σε απεριόριστες ποσότητες, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της. Μπορεί αποτελεί ένα απολαυστικό σνακ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι όμως συχνότερα από 2-3 φορές και όχι σε ποσότητες μεγαλύτερες των 50 γραμμαρίων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ



Αυτή την Κυριακή με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Μουσική εκδήλωση με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη διοργανώνει αυτή την Κυριακή στις 19:00 η ΕΛΕΠΑΠ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Σ’ ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες της εκδήλωσης, του χώρου και στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ο αγαπημένος καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Ανάπηρων Παιδιών.

Μαζί του η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και η χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτουν τα μαλλιά από τη γρίπη των χοίρων



Δημιουργείται φαλάκρα σε άντρες και γυναίκες.

Μια έρευνα από πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας κατά την οποία άτομα που είχαν νοσήσει από το στέλεχος του ιού Η1Ν1 είχαν χάσει τα μαλλιά τους μετά από 1-4 μήνες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γρίπη των χοίρων οδηγεί σε φαλάκρα.

Στη γυροειδή αλωπεκία περιοχές στο κεφάλι είναι κατά τόπους απογυμνωμένες από τρίχες, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό.

Η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή σταδιακή και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

«Εκτιμώ πως η μόλυνση με γρίπη των χοίρων ως ανοσολογικός παράγοντας ήταν αυτή που πυροδότησε τις επτά περιπτώσεις απώλειας μαλλιών σε τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες που καταγράφηκαν», εξηγεί ο καθηγητής παιδιατρικής Νάινετ Σίλβερμπεργκ από το Νοσοκομείο St. Luke’s - Roοsevelt της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στη μελέτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ακμή βασανίζει τους νέους



Τι να προσέξετε και πώς θεραπεύεται.

Το ένα σπυράκι φέρνει το άλλο και πριν καλά καλά το καταλάβουμε έχουμε γεμίσει σπυράκια στο πρόσωπο και η ακμή έχει κάνει την εμφάνισή της. Οι περισσότεροι από μας βέβαια, έχουμε την κακή συνήθεια να θέλουμε να σπάσουμε τα σπυράκια, χωρίς να βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα μόνιμα προβλήματα.

Η ακμή μπορεί να προτιμά τις περιοχές του προσώπου και των ώμων, όμως μπορεί επίσης να παρουσιαστεί στον κορμό, στα πόδια και στους γλουτούς. Είναι γεγονός ότι η ακμή είναι πιο κοινή στους εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε νήπιο. Τρεις από τους τέσσερις εφήβους που έχουν ακμή, αυτή προκαλείται από τις ορμονικές διαταραχές, εξαιτίας της παραγωγής σμήγματος.

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της ακμής είναι:

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εμμηνορροϊκή περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης συνδέονται άμεσα με την ακμή. Τα πολύ λιπαρά καλλυντικά σε ένα ήδη λιπαρό δέρμα μπορεί να την προκαλέσουν, για αυτό καλύτερα θα ήταν να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Η συχνή κατανάλωση τροφών, όπως σοκολάτας και καρυδιών, δεν έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα ότι προκαλούν ακμή.

Τα συμπτώματα της ακμής, είναι συγκεκριμένα. Κόκκινα σπυράκια, εσωτερικές φλεγμονές που συνοδεύονται με πόνο, και έντονη ερυθρότητα γύρω από μία περιοχή. Μόλις παρατηρήσετε έστω και ένα σπυράκι καλό θα ήταν να επισκεφθείτε αμέσως τον δερματολόγο σας.

Η θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το είδος της, από την ηλικία της αλλά και από το ιστορικό της. Κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε μόνοι σας είναι αρχικά, να κάνετε έναν σωστό καθημερινό καθαρισμό με σαπούνι που θα σας συστήσει ο ειδικός. Καλό θα ήταν να γίνεται αυτός, πρωί και βράδυ, όχι όμως περισσότερες φορές.

Απομακρύνετε τα μαλλιά σας, από το πρόσωπο, διότι μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ακόμη και να τα λούζετε καθημερινά καλό θα ήταν να μην ακουμπούν στα προβληματικά σημεία.

Μην αγγίζετε και μην σπάτε τα σπυράκια. Είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε. Αν μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί η περιοχή να μείνει αργότερα σημάδι. Τα σπυράκια με το χρόνο θα περάσουν, και τα σημάδια θα μείνουν εκεί.

Αποφύγετε τις λιπαρές κρέμες και τα λιπαρά καλλυντικά και μην αγγίζετε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από την ακμή, με τα χέρια σας.

Εάν το πρόβλημά σας περιορίζεται σε δύο τρία σπυράκια, υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές τοπικές αλοιφές που τα μαραίνουν και δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά . Αν το πρόβλημα όμως είναι μόνιμο, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη. Εκείνος θα επιλέξει την πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους που έχουν ακμή.

Η ακμή υποχωρεί συνήθως μετά την εφηβεία, αλλά μπορεί να διαρκέσει και ως την ηλικία των 40 ετών. Αυτό εξαρτάται από το είδος της ακμής. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για αυτό το μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι ο δερματολόγος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα!



Για να φάτε χωρίς τύψεις!
Αν θέλετε να φάτε τα Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, και ήδη έχετε κάποια παραπάνω κιλά, ήρθε η στιγμή να τα χάσετε. Μέχρι τις γιορτές θα δείχνετε πιο αδύνατοι κατά 4 κιλά και θα είστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Οδηγίες για τη δίαιτα

Το κρέας πρέπει να είναι πάντα άπαχο, χωρίς πέτσα, και μαγειρεμένο χωρίς λίπος.

Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, ξίδι, λεμόνι, μουστάρδα ή καρυκεύματα.

Μπορείτε να πίνετε καφέ, τσάι ή άλλα αφεψήματα σκέτα, χωρίς ζάχαρη και γάλα, μέχρι 2 φλυτζάνια ημερησίως.

Αν δεν κάνετε χωρίς γλυκό, επιλέξτε 1 γλυκό του κουταλιού, 1 λουκούμι,1 ζελέ, 1 μπάλα γρανίτα, έως 2 φορές την εβδομάδα.

Μη διακόπτετε τη δίαιτα αν κάνατε κάποια παρασπονδία και αποφύγετε να μην φάτε τίποτα την επόμενη μέρα. Συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμά σας.

Κάθε δίαιτα έχει αποτέλεσμα όταν γυμνάζεστε, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά.

Η δίαιτα αφορά ενήλικους, υγιείς ανθρώπους και όχι εξατομικευμένες περιπτώσεις με προβλήματα υγείας ή σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας.

Πρωινό


1/2 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού με 1 άπαχο ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)

ή 30 γραμμ. τυρί με χαμηλά λιπαρά με 2 φρυγανιές ολικής άλεσης

Δεκατιανό

1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό

120 γραμμ. ψάρι ή κοτόπουλο ή μοσχαρίσια μπριζόλα (90 γραμμ.) ή 2 μέτρια μπιφτέκια με άπαχο κιμά

1 μικρή σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 1/2 φλιτζάνι ρύζι μαγειρεμένο ή μία μέτρια ψητή ή βραστή πατάτα

ή

1½ φλιτζάνι όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), μαγειρεμένα με 1 κ.σ. ανά μερίδα

30 γραμμ. τυρί με χαμηλά λιπαρά

1 μικρή σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ή

1½ φλιτζάνι λαδερά (φασολάκια, αρακά, μπάμιες), μαγειρεμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα

1 αυγό βραστό

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Απογευματινό

1 φρούτο εποχής

ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους

ή 30 γραμμ. μαύρη σοκολάτα

Βραδινό

60 γραμμ. μοσχάρι ή ψάρι ή κοτόπουλο ή 1 μικρό μπιφτέκι

ή 60 γραμμ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά

ή 1 αυγό βραστό

1 μικρή σαλάτα ωμή ή βραστή

ή 1 φλιτζάνι όσπρια ή λαδερά (αν υπάρχουν από το μεσημεριανό γεύμα) με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ή 1/2 φλιτζάνι ρύζι

ή 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή

ή

1 αραβική πίτα με 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα

1 μικρή σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

ή

1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με φρουτοσαλάτα (2 φρούτα ), με 1 κ.σ. δημητριακά και 1 κ.γ. μέλι

Αν κολλήσει ο δείκτης της ζυγαριάς μη μειώνετε τις θερμίδες. Αυξήστε ελαφρώς την ποσότητα των πρωτεϊνών (ψάρι, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά), πιείτε περισσότερα υγρά και ασκηθείτε περισσότερο.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα χωρίς διατροφικές παγίδες



Πώς να διαλέξετε σωστά τα τρόφιμα των γιορτών.

«Χρυσές» συμβουλές δίνει ο ΕΦΕΤ στους καταναλωτές ώστε να διαλέξουν τα τρόφιμα των Χριστουγέννων με σωστά κριτήρια και να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.

Τι συνιστούν οι ειδικοί στους καταναλωτές


-Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

-Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.

-Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).

Απλές συμβουλές για την αγορά κρέατος


-Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

-Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

-Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστικήΕ 133 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπεινα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».

-Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστικήΕ 133 ) ή «ερυθρό» ( «ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπεινα αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

-Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

-Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδώνπου προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».

Απλές συμβουλές για την αγορά πουλερικών


-Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

-Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

-Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).

-Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

-Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

-Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Τα «μυστικά» των γαλακτοκομικών προϊόντων


-Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης (λήξης) θα πρέπει να αναγράφετε επάνω στη συσκευασία.

-Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.

-Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

-Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Το «προφίλ» του καλού αβγού


-Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία

-Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

-Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.

-Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

-Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

-Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

-Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Η ώρα του Γλυκού


-Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.

-Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τα πάντα για τον επιχείλιο έρπητα



Ο ιός εμφανίζεται συχνά μετά από μεγάλη στενοχώρια.

Στην αρχή νιώθουμε για κάποιες ώρες ένα τσούξιμο ή ένα ελαφρύ συνεχόμενο κάψιμο που όσο περνάει η ώρα γίνεται εντονότερο. Μετά εμφανίζεται μια φουσκάλα με υδατώδες υγρό γύρω από τα χείλη ή κάτω από τη μύτη (σπανιότερα μέσα στα μάγουλα ή και στα ρουθούνια).

Μετά κοιταζόμαστε στον καθρέπτη και προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το περίεργο σπυράκι που και μας ενοχλεί, μας καίει, συχνά μας πονάει και μας μουδιάζει, αλλά και είναι αντιαισθητικό.

Ο επιχείλιος έρπης είναι ένα ιός που χτυπάει σε συγκεκριμένες περιοχές και διαρκεί μέρες. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει, ότι δεν κάνει διακρίσεις και τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός μέχρι να φτάσει τα 20 του χρόνια θα έχει επιχείλιο έρπητα. Πρόκειται για τον ιό HSV 1 ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτή τη λοίμωξη και από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι οι περιοχές που «προτιμά» είναι στο πρόσωπο κοντά στα χείλη.

Ο ιός μεταδίδεται με ευκολία από απλές καθημερινές πράξεις, όπως το φιλί, ή δια της χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη (ποτήρια, πιρούνια κ.α). Πρόκειται για ένα έξυπνο ιό που μπορεί την πρώτη φορά να μην κάνει αισθητή την εμφάνιση του.

Έχει την ικανότητα να αποθηκεύεται και να «κοιμάται» στα νευρικά κύτταρα. Ο οργανισμός μας λοιπόν μόλις αντιληφθεί την εισβολή και κινητοποιεί το αμυντικό του σύστημα, συχνά πυκνά δεν εντοπίζει τον εισβολέα που βρίσκεται «καμουφλαρισμένος» σε κατάσταση ύπνωσης. Στις κατάλληλες συνθήκες (μπορεί μετά και από πολύ καιρό ή και ποτέ) ο ιός θα ξυπνήσει και τότε θα παρουσιάσουμε τον επιχείλιο έρπη.

Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι ένας πυρετός ή ένα απλό κρυολόγημα, μια παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (το καλοκαίρι κυρίως), κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, κακή κατάσταση του οργανισμού μας, και φυσικά η ασθένεια της εποχής: το άγχος. Επίσης θα έχουμε παρατηρήσει ότι ο επιχείλιος έρπης βγαίνει ύστερα από κάποια μεγάλη στενοχώρια που έχουμε περάσει και η οποία μας έχει ρίξει ψυχολογικά.

Η διάρκεια του επιχείλιου έρπητα είναι από 5 ημέρες μέχρι και 12 – 13. Το πρώτο στάδιο είναι η περίοδος κατά την οποία αρχίζει να σχηματίζεται η φουσκάλα και εμείς να νιώθουμε τα χείλη μας «βαριά». Αμέσως μετά η φουσκάλα είναι διακριτή ( σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολλές μικρές φουσκάλες) και έχουμε έντονη φαγούρα ή και κάψιμο.

Η επόμενη φάση είναι και η πλέον επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού. Είναι η φάση που σπάει η φουσκάλα και απελευθερώνει το υγρό το οποίο περιέχει εκατομμύρια ιού. Αμέσως μετά είναι η περίοδος που ξηραίνεται η περιοχή σκάει το δέρμα και συχνά έχουμε μικρή αιμορραγία και τέλος είναι η διάρκεια της επούλωσης. (1 με 2 ημέρες).

Ο επιχείλιος έρπης, ουσιαστικά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Μπορούμε όμως να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα και ακόμη καλύτερα να οργανωθούμε σε μια ισχυρή πρόληψη. Για τη θεραπεία είναι πολύ σημαντικό η εξέταση από ιατρό. Εκείνος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη αλοιφή – κρέμα ή παυσίπονο.

Η πρόληψη είναι ακόμη σημαντικότερη. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής των αντικειμένων που αγγίζουν τα χείλη. Έτσι δεν πίνουμε από το ποτήρι κάποιου που έχει ή μόλις αναρρώνει από επιχείλιο έρπη. Δεν φιλάμε κάποιον με επιχείλιο έρπη και τέλος όλοι πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους είτε εμφάνισαν, είτε όχι επιχείλιο έρπη διότι η επαφή με το στόμα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι συχνή.

Ο επιχείλιος έρπης είναι ένα νόσημα που ποτέ δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα και πάντα θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας. Ο έρπης μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του προσώπου μας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι έγκυες, όταν εμφανίσουν έρπη, και αμέσως θα πρέπει να το αναφέρουν στον γυναικολόγο τους.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C



Αυξάνει τα αντισώματα που «μάχονται» τις ασθένειες

Η βιταµίνη C είναι µια υδατοδιαλυτή βιταµίνη µε σηµαντική αντιοξειδωτική δράση που κατέχει πρωτεύοντα διατροφικό ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. Θεωρείται ότι µπορεί να µειώσει τα συµπτώµατα της γρίπης και να συντοµεύσει τη διάρκεια της ασθένειας.

Ο τρόπος όµως µε τον οποίο η βιταµίνη αυτή βοηθά στην καταπολέµηση των ιώσεων δεν έχει ακόµη διευκρινιστεί πλήρως.

Η Lona Sandon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο του Τέξας, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη για να εξηγήσει τη δράση της βιταµίνης C, επισηµαίνει ότι η συγκεκριµένη βιταµίνη βοηθά στην άµυνα του οργανισµού επειδή η πρόσληψή της αυξάνει τα αντισώµατα που «µάχονται» τις ασθένειες.

Πιο συγκεκριµένα, η βιταµίνη C βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών που µεταξύ άλλων έχουν ανάγκη και τα αντισώµατα. Όσο περισσότερη βιταµίνη C είναι διαθέσιµη στον οργανισµό µας τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα αντισώµατα. Έρευνες επίσης έχουν οδηγήσει στο συµπέρασµα ότι η βιταµίνη C µπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιισταµινικό (η ισταµίνη του οργανισµού αυξάνει όταν κρυολογούµε και παρουσιάζουµε µπούκωµα στη µύτη). Επίσης, ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταµίνη C αυξάνει τα επίπεδα της ορµόνης ιντερφερόνη στο αίµα (οι ιντερφερόνες είναι φυσικές ουσίες που παράγονται ως απάντηση στις ιώσεις) µε συνέπεια να προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση που δέχονται από τους ιούς.

Μερικές καλές ιδέες για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι:

1. Ένα ποτήρι χυµός πορτοκάλι στο πρωινό.
2. Η καθηµερινή κατανάλωση 2-3 φρούτων.
3. Επιλογή φρούτων ως ενδιάµεσο γεύµα.
4. Η συµπλήρωση κάθε γεύµατος µε µια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά.
5. Μεγάλη ποικιλία λαχανικών στη σαλάτα µας (ντοµάτες, µπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές πράσινες και κόκκινες).
6. Μία µε δύο φορές την εβδοµάδα πατάτα ψητή ή βραστή ως συµπλήρωµα στο γεύµα µας.

Tip

Πέντε µερίδες φρούτων και λαχανικών ηµερησίως µας παρέχουν 200mg βιταµίνης C, ποσότητα που κρίνεται επαρκής.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο light μπορεί να είναι η διατροφή μας;



Τα προϊόντα αυτά δε δίνουν τη λύση από μόνα τους.

Τα τρόφιμα τύπου light σήμερα έχουν εισχωρήσει για τα καλά μέσα στην διατροφή μας. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι μειωμένες θερμίδες. Η παρουσία τους σε διαιτολόγια, είτε αυτοσχέδια, είτε καταρτισμένα από ένα πτυχιούχο διαιτολόγο είναι δεδομένη.

Τι ήταν αυτό που έκανε τις βιομηχανίες τροφίμων να στραφούν σε αυτού του τύπου την αγορά και να επενδύσουν; Από την μια πλευρά η παχυσαρκία [τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα], ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι σε ανοδική τροχιά και από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά κέρδη για τις βιομηχανίες που είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, σε ένα προϊόν μπορεί να αναγράφεται στην διατροφική του ετικέτα η ένδειξη light όταν έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή ½ λιγότερο λίπος ή ½ λιγότερο νάτριο από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Θέλει προσοχή γιατί ο όρος light μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα ή στην υφή του τροφίμου.

Στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός light είναι ο πιο συνηθισμένος, αν και υπάρχουν και άλλοι χαρακτηρισμοί όπως προϊόντα μειωμένων θερμίδων, λίπους, χοληστερόλης ή νατρίου, που αντιστοιχούν σε τρόφιμα με τουλάχιστον 25% λιγότερες θερμίδες, λιπαρά, χοληστερίνη ή νάτριο (σε σχέση με το κανονικό τρόφιμο), προϊόντα διαίτης που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή προορίζονται για κάποια άλλη ειδική χρήση σε ένα διαιτολόγιο, προϊόντα χωρίς θερμίδες που περιέχουν λιγότερο από 5 θερμίδες στην μερίδα και προϊόντα χωρίς λίπος που περιέχουν περίπου 0.5 g λίπους στην μερίδα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την κατανάλωση των light τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γιαούρτι light:

Σύμφωνα με μελέτες εάν αντικαταστήσουμε το πλήρες γιαούρτι με ένα αντίστοιχο 2%, γλιτώνουμε αρκετές θερμίδες το χρόνο. Επιπρόσθετα εάν συγκρίνουμε το γιαούρτι 2% με το άπαχο (0%) και το πλήρες (0%), θα διαπιστώσουμε ότι έχουν περίπου την ίδια ποσότητα ασβεστίου. Οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε το γιαούρτι με τα χαμηλότερα ή καθόλου λιπαρά, αφού μπορεί να μας προσφέρει την ίδια ποσότητα ασβεστίου.

Ωστόσο για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό χρειάζεται και η παρουσία του λίπους και της βιταμίνης D. Επίσης στο άπαχο γιαούρτι λόγω της μεγάλης επεξεργασίας που έχει επιδεχθεί, το χρώμιο έχει αφαιρεθεί και δεν έχει προστεθεί έπειτα. Ενώ μειώνοντας την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε λίπος μειώνονται ταυτόχρονα και η περιεκτικότητα τους στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α [όραση], D, E [αντιοξειδωτική] και K [αντιαιμορραγική]. Γι΄ αυτό και τα περισσότερα επεξεργασμένα γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Για ποιο λόγο όμως σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχουν τα άπαχα γιαούρτια; Η χρήση των άπαχων γαλακτοκομικών ενδείκνυται κυρίως και σε περιστατικά που επιβάλλεται η άμεση μείωση θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως συμβαίνει σε οξείες παθήσεις, σε προ και μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Για την μείωση των λιπαρών στα τρόφιμα έχουν χρησιμοποιηθεί και υποκατάστατα λίπους, πρωτεϊνικής ή υδατανθρακικής σύνθεσης μη απορροφήσιμα από τον οργανισμό και έχουν παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες με τα λίπη.

Εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν στην Αμερική και συνθετικά λίπη (Olestra), που στην συνέχεια συνδέθηκαν με την πρόκληση γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς και μείωση της απορρόφησης καροτενοειδών (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες).

Και για άλλα προϊόντα τύπου light έχουν εκφραστεί κατά καιρούς διάφορες αμφιβολίες. Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων με χαμηλότερες θερμίδες, που επιτυγχάνεται με αντικατάσταση της ζάχαρης από φυσικές (φρουκτόζη, σορβιτόλη) και αργότερα τεχνητές (σακχαρίνη, ασπαρτάμη) γλυκαντικές ύλες.

Η κατανάλωση της σακχαρίνης (300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη) έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για επιπτώσεις στην υγεία μας ως καρκινογόνος ουσία. Από την άλλη η ασπαρτάμη (200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη) που βρίσκεται σε τουλάχιστον 5000 τρόφιμα, και έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός από κοιλιακές διαταραχές στην υπερκατανάλωση της.

Η ευρωπαϊκή σύσταση (FAO, WHO) μάλιστα αναφέρει ως ασφαλές όριο, τα 40 mg ασπαρτάμης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως που αντιστοιχεί σε 15 κουτάκια αναψυκτικού light ή 90 δισκία γλυκαντικού με χαμηλές θερμίδες.

Τα τρόφιμα τύπου light απευθύνονται σε όλους, δηλαδή σε αυτούς που έχουν κάποια πάθηση αλλά και σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια προσεγμένη διατροφή. Αρκεί ο οργανισμός στο σύνολο της διατροφής του να προσλαμβάνει όλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την χρήση προϊόντων light.

Το παράδοξο με τα light προϊόντα είναι ότι παρόλο που είναι σύμμαχος μιας ισορροπημένης διατροφής και χρήσιμο διατροφικό βοήθημα για την απώλεια βάρους, τα τελευταία 20 χρόνια που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό των υπέρβαρων ανθρώπων. Αυτό οφείλεται κυρίως σε 3 λόγους:

Πλασματικό αίσθημα ελευθερίας

Τα άτομα που τα καταναλώνουν, θεωρούν ότι είναι διαιτητικά και αδυνατίζουν, οπότε είτε καταναλώνουν άλλες τροφές σε μεγαλύτερες ποσότητες, είτε καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα υπερβολικά. Όμως τα προϊόντα light δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαιτητικά, διότι μπορεί το κανονικό προϊόν να έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά εξαρχής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην μαγιονέζα και στη κρέμα γάλακτος light. Το αποτέλεσμα είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων και λιπαρών στην διατροφή, με παράλληλη αύξηση βάρους.

Υγιεινά τρόφιμα

Θεωρούνται από πολλούς ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία τους από την υπερκατανάλωση τους. Ένας ασθενής που πάσχει από δυσλιπιδαιμία επιβάλλεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με μειωμένες θερμίδες και λιπαρά. Εάν όμως αντί να καταναλώνει ένα ημιαποβουτυρωμένο γάλα, καταναλώνει δύο στο γεύμα, τότε έχει προσλάβει περισσότερα λιπαρά και θερμίδες απ΄ ότι εάν κατανάλωνε το πλήρες.

Επίσης ένας υπερτασικός που πρέπει να μειώσει το βάρος του και την πρόσληψη νατρίου, καταναλώνοντας τυριά light του εμπορίου είναι δυνατό να προσλαμβάνει μεν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά και περισσότερο αλάτι, από ότι να κατανάλωνε στην ίδια ποσότητα, φέτα.

Ελλιπής ενημέρωση

Η απάντηση στην αλόγιστη χρήση των light προϊόντων είναι ο έλεγχος από τον καταναλωτή της διατροφικής ετικέτας. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε φορά την θρεπτική πυκνότητα του τροφίμου που επρόκειτο να αγοράσει.

Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει σαφές ότι τα light προϊόντα δεν δίνουν την λύση από μόνα τους, αλλά ενταγμένα σε ένα διαιτολόγιο πλήρες και ισορροπημένο, δηλαδή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, δημητριακά ολικής άλεσης [χωρίς προσθήκη ζάχαρης] κ.α.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο



Τι να επιλέγουμε και τι να αποφεύγουμε!
Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα.

Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη, μακροπρόσθεσμα, διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας.

Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητές του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλειπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέριση της σωματικής αναπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνιστάται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση:

Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:


-διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
-αναπληρώσει τις καθημερινές ‘φθορές’ με παραγωγή νέων κυττάρων
-αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
-αναπτυχθεί
-δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπαρχούν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνιστάται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:

Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
Ομάδα λαχανικών και φρούτων
Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)

Αναλυτικότερα, το διαιτολόγιό του μπορεί να περιλαμβάνει:

-μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
-2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
-2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
-1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
-3-4 αυγά
-1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
-ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
-ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό στο σχολείο:

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό-Τα οφέλη του κολατσιού:

Καλύτερη συγκέντρωση
Βελτιωμένη διάθεση
Περισσότερη ενέργεια
Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

Τι να επιλέγουμε;


Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:


Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου digestive
Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Σπιτικό κέικ
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή / και ασβέστιο
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
Ξηροί καρποί
Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού


Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνιστάται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της ‘κακής’ χοληστερόλης και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερόλης.

Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνάκ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών.

Παράλληλα, είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν ‘κενές’ θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτείνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία).

Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:

Έτοιμες τυρόπιττες, λουκανικόπιττες κτλ
Σοκαλατένια σνακς
Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
Γαριδάκια
Πατατάκια
Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλλα, μπέικον)
Μπισκότα γεμιστά
Αναψυκτικά
Ντόνατς
Λουκουμάδες
Γκοφρέτες
Παγωτό


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην αμελείτε τον εαυτό σας



Δεν πρέπει να φροντίζετε μόνο τους γύρω σας.

Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που πάντα κάνει πράγματα για τους άλλους, πρέπει να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, αναφέρουν ειδικοί.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών προσφέρει τις εξής συμβουλές:
• Προσπαθήστε να διατηρήσετε καλή ισορροπία μεταξύ της εργασίας σας και της προσωπικής σας ζωής.

• Βρείτε το χρόνο να ενισχύσετε σημαντικές σχέσεις.

• Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από άλλους όταν τη χρειάζεστε.

• Ασκηθείτε και ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες.

• Να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες και να είστε πρόθυμοι να δοκιμάζετε νέα χόμπι και δραστηριότητες.

• Ζητήστε από τον οικογενειακό σας γιατρό βοήθεια όταν χρειάζεται.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάμε για σκι;



Με ασφάλεια στα χιόνια.

Το σκι είναι ένα σπορ πολύ αγαπητό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Μάλιστα, έχει φανατικούς οπαδούς, αφού συνδυάζει την άθληση με την απόδραση στη φύση.

Οφέλη

Σε τι ωφελεί όμως; Το χειμερινό σκι γυμνάζει ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, τα χέρια και κυρίως τα πόδια κι έτσι βελτιώνει πολύ τη φυσική μας κατάσταση.

Επίσης, είναι ιδανική άσκηση για το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, λόγω της έντασης και της δύναμης που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Κίνδυνοι

Όπως όλα τα σπορ, έτσι και το σκι έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, που όμως ελαχιστοποιείται αν ακολουθείτε τις οδηγίες του προπονητή σας και κυρίως όταν δεν υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.

Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν στους σκιέρ οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν στην κατάβαση, στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ την προηγούμενη νύχτα, στην κούραση, στο γεμάτο στομάχι ή στην επιλογή πίστας δυσκολότερης από τις δυνατότητές τους.

Όμως, δε χρειάζεται να νιώθετε φόβο για το άθλημα αυτό, αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν σκι χωρίς να τους συμβαίνει τίποτα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Το σκι έχει τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας. Έχετε, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω:

- Μην εμπιστεύεστε τους φίλους σας για να σας μάθουν σκι. Σίγουρα θα ξεκινήσετε λάθος με το άθλημα αυτό, αλλά, το κυριότερο, μπορεί να τραυματιστείτε πολύ σοβαρά.
- Αρχίστε μαθήματα με κάποιον ειδικό εκπαιδευτή. Αυτά γίνονται σε ομαδική ή ατομική βάση.
- Αποφύγετε να κάνετε σκι αν την προηγούμενη μέρα έχετε ξενυχτήσει, πιει ή φάει πολύ ή αν νιώθετε κουρασμένοι.
- Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.
- Προσέχετε ώστε να μπορείτε να σταματήσετε ή να αποφύγετε άλλους σκιέρ ή αντικείμενα.
- Οι μπροστινοί σας σκιέρ μπορεί να αλλάξουν πορεία. Πρέπει λοιπόν να μπορείτε να τους αποφεύγετε.
- Μη σταματάτε ποτέ εκεί όπου απαγορεύεται η στάση ή σε σημεία που δεν είναι ορατά από ψηλά. Επίσης, μην - πλησιάζετε τα μεγάλα οχήματα που βρίσκονται στις πίστες.
- Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς θα πρέπει να γνωρίζετε το χειρισμό του.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Εάν κάνετε συχνά σκι, πρέπει να αγοράσετε δικό σας εξοπλισμό, δηλαδή μπότες, δέστρες, πέδιλα και μπαστούνια. Σε περίπτωση όμως που νοικιάσετε τον εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

- Δώστε μεγάλη προσοχή στις μπότες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας και να μην είναι στενές.
- Τα πέδιλα πρέπει να έχουν μήκος ανάλογο με το ύψος, το βάρος και την...εμπειρία σας. Προσέξτε η βάση τους να είναι λεία και επίπεδη.
- Τα μπαστούνια πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος σας. Το μήκος τους πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε όταν τα κρατάτε κάθετα, με τους αγκώνες λυγισμένους, οι πήχεις σας να είναι παράλληλοι με το έδαφος.
- Οι δέστρες, επειδή κρατάνε γερά τις μπότες πάνω στα πέδιλα, πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες και κυρίως να μπορούν να αποδεσμεύσουν την μπότα από το πέδιλο σε περίπτωση πίεσης ή πτώσης.
- Όταν κάνετε σκι, πρέπει να φοράτε ρούχα που να σας κρατάνε ζεστούς και στεγνούς.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου για τους... Άγιους Βασίληδες!



Θα είναι πολλοί και θα τρέξουν για καλό σκοπό!
Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ένας αγώνας δρόμου στα Χανιά στον οποίο οι συμμετέχοντες θα είναι ντυμένοι με τη στολή του Άγιου Βασίλη!

Οι Άγιοι Βασίληδες θα καλύψουν μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων με περπάτημα, τζόκινγκ και τρέξιμο με μοναδικό σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τα παιδιά των ιδρυμάτων ΚΗΦΑΑΜΕΑ, Μεγαλόχαρη, ΕΛΕΠΑΑΠ και Ορίζοντας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Ο αγώνας θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου και μετά την ολοκλήρωση του θα γίνει πάρτι, με live μουσική και Dj's.



Διαβάστε περισσότερα...