Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Δημόσιο 40 ωρών και e - συναλλαγές

Αυξάνονται οι ώρες εργασίας την εβδομάδα σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρονικά έγγραφα που επιθυμούν, αλλά και να πληρώνουν παράβολα, χαρτόσημα, τέλη, ένσημα και πρόστιμα

Εργασία 40 ωρών την εβδομάδα για τους δημοσίους υπαλλήλους και συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο τομέα μέσω Ιντερνετ θεσπίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί με το ενιαίο μισθολόγιο, ανώτατο και κατώτατο όριο στις αμοιβές του δημοσίου







Η αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες αφορά τους εργαζομένους στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Την ίδια ώρα στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών συμπεριλαμβάνεται η απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, με παράλληλη μείωση ωραρίου την Παρασκευή.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο Γ. Ραγκούσης, «είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω». Επιπλέον το σχέδιο νόμου για την «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση» φέρνει ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο με στόχο τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και, ταυτόχρονα, τη μείωση του κόστους κατά 25%, καθώς θα χορηγούνται ηλεκτρονικά στους πολίτες τα έγγραφα που επιθυμούν.

Ετσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από τον υπολογιστή τους πιστοποιητικά όπως: γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, ποινικού μητρώου και ληξιαρχική πράξης γέννησης ή και ακόμα να πληρώσουν φόρους και παράβολα χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο σε τράπεζες και εφορίες.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πληρωμή μέσω Ιντερνετ τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων, προστίμων με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών ή λογαριασμών πληρωμής που τηρούν οι πολίτες ή με χρέωση καρτών πληρωμής που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους.

Για την εκτέλεση πράξης ηλεκτρονικής πληρωμής πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως ο κωδικός υποχρέωσης που αντιστοιχεί στην οφειλή, το ποσό καταβολής και η ημερομηνία και προθεσμία καταβολής. Η ηλεκτρονική πληρωμή ολοκληρώνεται όταν στον πολίτη κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά η επιβεβαίωση της συναλλαγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώω όταν οδηγώ πολλές ώρες;



Επτά χρήσιμες συμβουλές!

Όταν ταξιδεύετε, προσέξτε να ακολουθείτε το συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής σας. Αν συνήθως γευματίζετε στη 1:00 μ.μ., τότε σταματήστε αυτή την ώρα να φάτε κάτι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε με παιδιά. Τα πεινασμένα παιδιά, συχνά γίνονται παράξενα. Επίσης, αν φάτε όταν πρέπει, θα κάνετε πιο έξυπνες επιλογές γεύματος και θα οδηγείτε στη συνέχεια με περισσότερη προσοχή.

* Βγείτε από το αυτοκίνητο για να φάτε. Θα δώσετε περισσότερη προσοχή στο τι τρώτε και θα κάνετε πιο υγιεινή επιλογή, αν επιλέξετε να καθίσετε σε τραπέζι. Αν φάτε γρήγορα, έχετε αυξημένες πιθανότητες να φάτε περισσότερο.

* Χρησιμοποιήστε πηρούνι και κουτάλι. Επιλέξτε πιάτα που σας αναγκάζουν να φάτε αργά.

* Έχετε μαζί σας πολύ νερό. Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο και το αεροπλάνο προκαλεί αφυδάτωση. Έχετε μαζί σας άφθονο νερό για εσάς (και τα παιδιά) για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

* Φροντίστε να έχετε μαζί σας άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας σνακ, επιλέξτε φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ καλύτερο να απασχολείτε τα χέρια και το στόμα σας με μήλα και καροτάκια παρά με γλυκά και πατατάκια.

* Ελέγχετε τις μερίδες σας. Προτιμήστε το παιδικό γεύμα όταν επισκέπτεστε φαστ φουντ. Οι μερίδες είναι μικρές, αλλά χορταστικές, αν τρώτε αργά. Προσθέστε μια σαλάτα, αν υπάρχει. Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού φέρνουν υπνηλία.

* Αποφύγετε το αλκοόλ. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι βασικές καινοτομίες του σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση




Με δεδομένη την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιακών δυνατοτήτων, παύει να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.

Οι καινοτομίες του σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πιστεύει ότι θα κτυπήσει καίρια το γνωστό, σε όλους μας, «τέρας της γραφειοκρατίας», είναι πρωτόγνωρες για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά και όλους εμάς που έχουμε ταλαιπωρηθεί περιμένοντας σε ουρές για ένα απλό πιστοποιητικό.

Ορισμένες από τις βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, είναι η ηλεκτρονική υπογραφή σε ηλεκτρονικό έγγραφο και η καθιέρωση δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών με φορείς του Δημοσίου και ανεξαρτήτως της ιδιότητας του πολίτη ή της επιχείρησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη.

Με δεδομένη την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιακών δυνατοτήτων, παύει να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη με τη ρητή υπαγωγή και των ηλεκτρονικών εγγράφων στο πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα και η παροχή της δυνατότητας άσκησής του με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για τους φορείς του δημόσιου τομέα και του δικαιώματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με το Δημόσιο για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα με τις ρυθμίσεις αυτές επιτυγχάνεται η ενίσχυση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών, γεγονός που συνεπάγεται ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ακόμη, δίδεται η δυνατότητα φυσικών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις κ.λπ., καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις που αφορούν την παροχή των διαπιστευτηρίων και εν γένει της ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης και της πολιτικής ασφάλειας, ενώ εισάγεται ως κανόνας η αυτεπάγγελτη ή κατ' αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του Δημοσίου.

Τέλος, οι φορείς του Δημοσίου υποχρεώνονται να διαθέτουν την πληροφόρηση σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή και ενισχύεται το δικαίωμα της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών με άδειες ελεύθερης χρήσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζουν καρκίνος, καρδιακά νοσήματα και διαβήτης



Σκοτώνουν όσο όλες οι άλλες αρρώστιες μαζί

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ΄όλες οι άλλες ασθένειες μαζί, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε παγκόσμια έκθεσή του για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες αναφέρεται ότι αυτές οι νόσοι έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και σήμερα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μεταδιδόμενες ασθένειες όπως είναι η ελονοσία, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS και η φυματίωση.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ασθένειες του αναπνευστικού, ευθύνονταν για 36 εκατομμύρια (63%) από τους 57 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2008.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να περιορίσουν τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα, όχι μόνο καπνιστές, αλλά και παθητικοί καπνιστές. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός θα έχει ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια και θα αντιστοιχεί στο 10% των θανάτων παγκοσμίως.

Άλλα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Σχεδόν το 80% των θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες, εκτός από τις αφρικανικές, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Αλλά ακόμη και στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον των υπόλοιπων ασθενειών και να προκαλεί περισσότερους θανάτους μέχρι το 2020.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας



Οι έως τώρα θεραπείες αδυνατούσαν να παρέχουν βελτίωση της όρασης, παρέχοντας απλά σταθεροποίηση στους περισσότερους ασθενείς.



Μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στο δυτικό κόσμο αποτελεί το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης.

Σήμερα όμως τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς νέες θεραπείες παρέχουν βελτίωση στην όραση, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος και Αναστάσιος Κουρής, χειρουργός οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής ΠΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς", παρουσιάζοντας τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας όσον αφορά στις παθήσεις της Ωχράς Κηλίδας.

Από τις κλινικές μελέτες με τη νέα θεραπεία (ρανιμπιζουμάμπη) αποδεικνύεται ότι πάνω από 2 στους 3 ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας παρουσίασαν θεαματική βελτίωση της όρασης τους, ενώ συνολικά το 90% των ασθενών παρουσίασε έστω και κάποιου βαθμού βελτίωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου τον Ιούλιο



Τον Ιούλιο αναμένεται να ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο να αρθούν οι στρεβλώσεις και οι μισθολογικές ανισότητες για εργαζομένους ίδιων προσόντων και ίδιας απόδοσης. Χθες ο Γ. Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί με αυτό ανώτατο και κατώτατο όριο στις αμοιβές του Δημοσίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αναλογία μίας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, αφού το τρέχον έτος αναμένεται να κυμανθούν κάτω από 10.600 που είναι το επιτρεπόμενο όριο, με δεδομένο ότι οι αποχωρήσεις έφτασαν τους 53.000 υπαλλήλους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο έχουν διενεργηθεί μόλις 1.100 προσλήψεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, το 2013 το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι μειωμένο κατά 200.000 λιγότερους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους σε σύνολο 700.000, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει πρόσωπο η ΕΛ.ΑΣ.

Δημιουργούνται νέες υπηρεσίες ασφαλείας, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση υπόπτων με τεχνικά μέσα, υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, την προστασία μαρτύρων και τη διείσδυση σε εγκληματικές οργανώσεις

Τη δημιουργία νέων υπηρεσιών ασφαλείας, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση υπόπτων με τεχνικά μέσα, την προστασία μαρτύρων και τη διείσδυση σε εγκληματικές οργανώσεις, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Με το ίδιο σχέδιο προβλέπεται η αναβάθμιση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και η δημιουργία άλλης μιας υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που θα είναι αρμόδια για την προστασία του νομίσματος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.


Πρωτοβουλία του Χρ. Παπουτσή, δημιουργούνται νέες υπηρεσίες Ασφαλείας


Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει τη σύσταση τεσσάρων νέων υποδιευθύνσεων στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα:

Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος. Η υποδιεύθυνση αυτή θα χωρίζεται σε τρία τμήματα, που θα έχουν τις εξής αρμοδιότητες. Το πρώτο θα χειρίζεται τις υποθέσεις δωροδοκίας και δωροδοκίας δικαστή, καθώς επίσης τις υποθέσεις αισχροκέρδειας, τοκογλυφίας, δόλιας χρεοκοπίας, παραπλάνησης σε χρηματιστηριακές πράξεις, απάτης, παραχάραξης νομισμάτων, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, ενσήμων κλπ.

Το δεύτερο Τμήμα θα έχει τις αρμοδιότητες που είχε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και το τρίτο θα είναι αρμόδιο για υποθέσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Αναβαθμίζεται το τμήμα της Ασφάλειας που ήταν αρμόδιο για τη βία στα γήπεδα, με τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους.

Δημιουργείται Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών, που θα κάνει παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ θα καταγράφει με κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και άλλα τεχνικά μέσα παράνομες δραστηριότητες. Θα παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Η ίδια υπηρεσία θα ερευνά τις νέες τεχνολογίες και θα κάνει σχετικές εισηγήσεις για την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού.

Δημιουργείται Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων, με τρία τμήματα, που θα έχει τις εξής αρμοδιότητες. Τη διείσδυση σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, και τη διείσδυση σε παράνομα κυκλώματα προκειμένου να εξιχνιάζονται υποθέσεις διαφθοράς. Θα σχεδιάζουν επίσης επιχειρήσεις για τη σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών, ενώ το τρίτο τμήμα της συγκεκριμένης υποδιεύθυνσης θα έχει την αποκλειστικότητα της προστασίας μαρτύρων.

ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διευθύνσεις με υπεραρμοδιότητες

Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, αποκτούν υπεραρμοδιότητες οι Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς μπορούν να επιλαμβάνονται, κατόπιν σχετικής έγκρισης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλων αστυνομικών διευθύνσεων. Με αυτήν τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής να επιλαμβάνεται σε σοβαρά αδικήματα σε ολόκληρη τη Νότιο Ελλάδα και στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αναβαθμίζεται η υπηρεσία που ασχολείται με την Εμπορία Ανθρώπων, η οποία ενσωματώνεται στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ γίνεται διαχωρισμός των Υποδιευθύνσεων Αλλοδαπών και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρωινά εμφράγματα είναι τα πιο επικίνδυνα



Ένζυμο στο αίμα μέτρησε το βαθμό της βλάβης στην καρδιά

Τα εμφράγματα που συμβαίνουν το πρωί, είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρά σε σχέση με όσα συμβαίνουν άλλες ώρες της μέρας, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 811 ασθενών, κυρίως ανδρών, με μέση ηλικία 62 ετών, που εισήχθησαν σε μια κλινική της Μαδρίτης με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο του αίματος για να μετρήσουν το βαθμό της βλάβης στον ιστό της καρδιάς, που προκαλείται από το «μπλοκάρισμα» της ροής του αίματος. Όπως διαπίστωσαν, όσοι ασθενείς είχαν πάθει έμφραγμα ανάμεσα στις 6 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι, είχαν, κατά μέσο όρο, κατά 21% σοβαρότερο έμφραγμα σε σχέση με όσους το έμφραγμα είχε συμβεί ανάμεσα στις 6 το απόγευμα και τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η νέα έρευνα ενισχύει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός, το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, επηρεάζει την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως την μεταβολή της πίεσης του αίματος, τον αριθμό των παλμών και τη λειτουργία των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων της.

Η ανακάλυψη των ερευνητών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της φαρμακευτικής θεραπείας στους καρδιοπαθείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι η μείωση των ναύλων

Το υπουργείο επιχειρεί να καταργήσει τέλη υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την τιμή των εισιτηρίων στα πλοία. Εκτιμάται ότι η κατάργηση κρατήσεων θα επιφέρει μειώσεις 12 με 13%



Σε συμφωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες επιχειρεί να καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει μείωση των ναύλων εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, μέσω της κατάργησης κάποιων τελών υπέρ τρίτων, που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι σε εμπορευματικές μεταφορές από και προς διάφορα νησιά υπάρχει ακόμα κράτηση «υπέρ των φορτοεκφορτωτών για διαφυγούσα εργασία». Μάλιστα, στην περίπτωση μεταφοράς στην Κρήτη η επιβάρυνση του καθαρού ναύλου, συμπεριλαμβανομένου και του αναλογούντος ΦΠΑ, ανέρχεται στο 9,84%!



Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι κάθε μεταφορά φορτηγού επιβαρύνεται με 19,68 ευρώ για τη «διαφυγούσα εργασία φορτοεκφορτωτών», με την τελική χρέωση να φτάνει σε 301,35 ευρώ. «Με τέτοιες κρατήσεις συγκεντρώνονται πολύ μεγάλα ποσά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εργασία», έλεγε έγκυρη πηγή του ΥΘΥΝΑΛ, προσθέτοντας ότι τα ποσά από τη συγκεκριμένη περίπτωση καταλήγουν σε περίπου 150 φορτοεκφορτωτές.

Γεγονός είναι ότι μια σειρά ανάλογες κρατήσεις επιβαρύνουν δυσανάλογα το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης και η υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή εξετάζουν, εδώ και καιρό, το θέμα, με στόχο κάποιες κρατήσεις να καταργηθούν.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, «άναψε το πράσινο φως» για να καταργηθούν κάποια τέλη υπέρ τρίτων και οι τελικές ανακοινώσεις. Οι τελικές ίσως γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ανακοίνωσης μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κρατήσεις που πιθανότατα θα καταργηθούν θα είναι τα αχθοφορικά-λεμβουχικά, που αντιστοιχούν σε 0,50- 0,60 ευρώ ανά επιβάτη, αλλά και η κράτηση υπέρ του Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων του ΝΑΤ, που αντιστοιχεί στο 6,5% της ονομαστικής αξίας του εισιτηρίου.

Η πρώτη κράτηση θεωρείται ως μη ανταποδοτική και η δεύτερη ως «διπλή ασφάλεια», αφού τα πλοία καλύπτονται ασφαλιστικά για διάφορους κινδύνους. Από την ΥΘΥΝΑΛ εκτιμάται ότι η κατάργηση αυτών των κρατήσεων θα επιφέρει μειώσεις της τάξης του 12-13%. Επιδιώκεται να υπάρξει «συμφωνία κυρίων» με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ώστε αυτή η μείωση να μετακυληθεί στον επιβάτη.


Πηγή: Εφημερίδα "¨ΕΘΝΟΣ"
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για μαζικές μεταθέσεις γιατρών



«Καλλικράτης» στην υγεία, θα μετακινηθούν εκεί που υπάρχουν κενά

Αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ… Αυτό εισηγούνται οι ειδικοί δεδοµένου ότι η Ελλάδα είναι πλήρης από ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό και προσανατολίζονται σε αναγκαστικές αποσπάσεις -και νοσηλευτών- σε κοντινά νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ελλείψεων. Το φρένο στις προσλήψεις αναµένεται να φέρει στα ταµεία 320 εκατ. ευρώ σε µία τετραετία.

Το πλεόνασµα των νοσοκοµειακών γιατρών, σύµφωνα µε τον συντονιστή της επιστηµονικής οµάδας για τις συγχωνεύσεις καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας Λυκούργο Λιαρόπουλο, είναι της τάξης των 6.500. Είναι χαρακτηριστικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών ∆άφνη Καϊτελίδου, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Σοφών για την Υγεία, ότι στη χώρα µας αντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκοµειακή κλίνη!

Ωστόσο τα ελληνικά παράδοξα δεν σταµατούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα µας διαθέτει 3,4 φορές περισσότερους καρδιολόγους σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ε.Ε., 2,6 φορές περισσότερους ουρολόγους, 2,7 φορές περισσότερους παιδιάτρους, 90% περισσότερους ακτινολόγους και ακτινοθεραπευτές και 58% περισσότερους γενικούς χειρουργούς.

Ετσι, οι ειδικότητες που φαίνεται να µένουν στα… αζήτητα είναι η ογκολογία και ηγενική ιατρική. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 0,9 ογκολόγοι ανά 100.000 πληθυσµού, σε αντίθεση µε την αντιστοιχία 2 προς 100.000 που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει το µόνιµο αγκάθι του ΕΣΥ που αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν κατά µέσο 6,9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Το «κούρεµα» στις κλινικές των νοσοκοµείων της χώρας, όπως υπογραµµίζει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος της επιτροπής των σοφών για την Υγεία Ηλίας Μόσιαλος, θα αποτελέσει καλή αφορµή για να αρχίσει και η αναδιάρθρωση στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Συγχωνεύσεις
Σηµειώνεται πως στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να συρρικνωθεί ο αριθµός των κλινικών, καθώς η πολυδιάσπαση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα έχει συνέπεια να εµφανίζονται τεχνητές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Μόνο στην Αττική λειτουργούν 450 κλινικές σε 26 νοσοκοµεία και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Νίκο Πολύζο ανακοινώνει πως πρέπει να µειωθούν στις 350.

Ο κ. Πολύζος κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων αναφέρθηκε στις χαµηλές πληρότητες ίδιων κλινικών (π.χ. Α’ Παθολογική Κλινική και Β’ Παθολογική Κλινική) που λειτουργούν σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκοµεία της Αττικής.

Ετσι,τα δύο παιδοχειρουργικά τµήµατα παρουσιάζουν πληρότητα 51% και 38%, οι ορθοπεδικές κλινικές 39% και 48%, ενώ στις οφθαλµολογικές κλινικές η κάλυψη δεν ξεπερνά το 27%.

Σε νοσοκοµείο της Βόρειας Ελλάδας που διαθέτει 500 κλίνες λειτουργούν 50 τµήµατα, δηλαδή υπάρχουν µόλις δέκα κρεβάτια ανά κλινική. Και ενώ στη Βρετανία λειτουργούν 22 νευροχειρουργικά τµήµατα, στο ΕΣΥ είναι 28!

Ετσι, όταν ολοκληρωθούν οι συνενώσεις κλινικών θα φανεί σε όλη του την έκταση και το πλεόνασµα γιατρών ανά ειδικότητα, «αφού µέχρι σήµερα οι προσλήψεις γιατρών γινόταν βάσει των αναγκών των τµηµάτων και όχι βάσει της πληρότητας και της παραγωγικότητας αυτών», υπογραµµίζει ο κ. Μόσιαλος. «Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται να προκηρύσσουµε θέσεις εάν δεν καταγράφεται αντίστοιχη αποτελεσµατικότητα.

Αντίθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται τα κενά σε νοσοκοµεία της ίδιας περιφέρειας µε το υπάρχον προσωπικό», συµπληρώνει και προσθέτει πως αρκεί να πράξουµε το αυτονόητο αντί να υιοθετούµε θεραπείες-σοκ.

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο κ. Μόσιαλος, τέλος πρέπει να µπει και στον άναρχο τρόπο µε τον οποίο δίδονται οι ειδικότητες.«Η εξειδίκευση των νέων γιατρών πληρώνεται από τους έλληνες φορολογουµένους, άρα πρέπειν α εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες. Αλλωστε, η πολυδιάσπαση κλινικών έχει συνέπεια να µη γίνεται καλή εκπαίδευση αφού οι νέοι γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιµετωπίσουν όλο το εύρος των περιστατικών της ειδικότητάς τους».

Παράλληλα και η έκθεση που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας για τις επικείµενες συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων ο κ. Λιαρόπουλος προβλέπει πάγωµατων προσλήψεων. «Αν η χώρα µας αποφασίσει να προσεγγίσει σταδιακά το επίπεδο στελέχωσης των ευρωπαϊκών νοσοκοµείων, πρέπει να κάνει λίγες ή και καθόλου προσλήψεις την επόµενη τετραετία», αναφέρει στην έκθεση. Μάλιστα, υπολογίζει την εξοικονόµηση πόρων αν ηκυβέρνηση προχωρήσει σε προσλήψεις νέων γιατρών στο όριο του «ένας προς πέντε», όπως προβλέπεται από το Μνηµόνιο. «Εάν αποσύρονται 1.500 γιατροί τον χρόνο, οι περισσότεροι µε τον βαθµό του διευθυντή, σύµφωνα µε τα µισθολογικά στοιχεία των νοσοκοµείων εξοικονοµούνται 100 εκατ. ευρώ. Αν προσληφθούν µόνον 400 νέοι κάθε χρόνο, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, για το σύνολο των 4 ετών µπορούµε να αναµένουµε εξοικονόµηση 320 εκατοµµύρια ευρώ».

Με παραμπεμπτικό
Τέλος στους «κλειδοκράτορες» των νοσοκοµειακών κρεβατιών, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους διευθυντές των τµηµάτων, επιχειρεί να βάλει το σχέδιο των συγχωνεύσεων. Οπως υπογραµµίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για µία από τις παθογένειες του ΕΣΥ, όπου οι νοσοκοµειακοί γιατροί αποφασίζουν αποκλειστικά για την εισαγωγή των ασθενών. Ετσι, ο κ. Λιαρόπουλος προτείνει στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ να εφηµερεύουν 7 ηµέρες την εβδοµάδα τα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)των µεγάλων νοσοκοµείων της Αττικής, όπου εκεί οι γιατροί θα κάνουν τη «διαλογή» των σοβαρών περιστατικών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο διοικητής της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής Αρης Μουσιώνης έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το σχέδιο άµεσης οργάνωσης και ενδυνάµωσης των ΤΕΠ, µε στόχο να αντιµετωπίζονται οι ασθενείς που πράγµατι έχουν ανάγκη από ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, αντί να καταλαµβάνουν κατά τις εφηµερίες τα κρεβάτια… προσυνεννοηµένα ραντεβού.

Σηµαντικό ρόλο ώστε να σταµατήσουν οι πελατειακές σχέσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία θα παίξει και η ΠρωτοβάθµιαΦροντίδα Υγείας. Οι συµβεβληµένοι ιδιώτες γιατροί του Εθνικού Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, πρέπει – σύµφωνα µετον κ. Λιαρόπουλο – να έχουν πρόσβαση στα κενά κρεβάτια των νοσοκοµείων ώστε να παραπέµπουν τους ασφαλισµένους ανάλογα µε την πάθησή τους.


Διαβάστε περισσότερα...