Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Την απέλυσαν γιατί αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει


Δικαστήριο της Κροατίας απέλυσε μια καθαρίστρια κρίνοντας ότι έχασε την εμπιστοσύνη του εργοδότη της καθώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια του ωραρίου της εργασίας της.

«Η φτωχή γυναίκα κατηγορείται ότι δεν καθάρισε το εσωτερικό του δικαστηρίου πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, γεγονός που της στοίχισε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών της» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίνισα Κούχαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στον δημόσιο σχολιάζοντας την απόφαση που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Ο Κούχαρ χαρακτήρισε την απόφαση να απολυθεί η καθαρίστρια «σκληρή και παράλογη».

Η Ιβάνα Μούχαρ, 28 ετών, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τον περασμένο Απρίλιο πηδώντας από τη στέγη του δικαστηρίου του Σάμομπορ, μιας μικρής πόλης κοντά στο Ζάγκρεμπ. Επιβίωσε από αυτήν την απόπειρα και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο στο Ζάγκρεμπ.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της Μούχαρ υποστηρίζοντας ότι η απόπειρα διεπράχθη «κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας ενώ δεν εκπλήρωνε τα καθήκοντά της».

Με αυτόν τον τρόπο η Μούχαρ «διέπραξε μια σοβαρή παραβίαση των εργασιακών της υποχρεώσεων» και «απώλεσε την εμπιστοσύνη του εργοδότη της», σύμφωνα με αποσπάσματα της απόφασης του δικαστηρίου που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του συνδικάτου.

Το δικαστήριο του Σάμομπορ, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να κάνει κανένα σχόλιο για την απόφαση αυτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα αυθαίρετα στην Καλαμάτα


Δημιουργούνται εμπόδια ακόμα και στους ναυαγοσώστες.

Μέχρι και ο εισαγγελέας Καλαμάτας ενημερώθηκε εγγράφως από την Κτηματική Υπηρεσία για κακώς κείμενα, για το θέμα των καταλήψεων και των αυθαίρετων κατασκευών στην ανατολική παραλία της πόλης.

Το ίδιο έγγραφο με τις απόψεις της υπηρεσίας, μετά την αυτοψία που έγινε, εστάλη ακόμα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του και στο δήμο της πόλης γιατί έχει αρμοδιότητες στην παραλία. Προωθήθηκε επίσης στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Λιμεναρχείο, για ενημέρωση και για τη συνδρομή τους όπου αυτή μπορεί να χρειαστεί.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline, η Κτηματική Υπηρεσία με το έγγραφό της περιμένει την άμεση ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση των επαγγελματιών της παραλίας, ώστε να περιοριστούν στο χώρο που δικαιούται, να συμμαζευτούν και να ξηλώσουν κατασκευές μόνιμες και προκλητικές που δεν επιτρέπουν τη θέα προς τη θάλασσα και να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν άδεια για το χώρο που έχουν. Γιατί υπάρχουν κι εγκαταστάσεις χωρίς άδεια.

Η Υπηρεσία αναγνωρίζει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση, τη μεγάλη ανάγκη των επαγγελματιών να δουλέψουν και να εισπράξουν προσφέροντας κι εποχική εργασία, όμως, πάνω απ’ όλα είναι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει τη δυνατότητα στον κοινόχρηστο χώρο της παραλίας να απλώσει την πετσέτα και να βάλει την ομπρέλα του.

Το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, είναι η εφαρμογή των ποινικών διατάξεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δημιουργούνται εμπόδια ακόμα και στους ναυαγοσώστες που δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όπως πρέπει. Υπάρχει σημείο που πύργος ναυαγοσώστη βρίσκεται περιτριγυρισμένος από ομπρέλες και ξαπλώστρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες προκλήσεις επιφυλάσσει το μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Έρευνα της Randstad σε 382 υψηλόβαθμα στελέχη.

Η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας, η δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος εργασίας και η διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων αποτελούν τις τρεις σημαντικότερες προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον και αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ετήσια έρευνα «HR & Workplace Trends Survey» της Randstad. Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) υπογραμμίζει την προσθήκη νέων καθηκόντων, σε ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014, σε 382 υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού από όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013, η έρευνα αποτυπώνει αρχικά την τάση των επιχειρήσεων να στρέφονται στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (73%), έναντι προσωρινών εργαζομένων (52%). Το προσωρινό προσωπικό απασχολήθηκε κυρίως σε θέσεις οικονομικές (33%) και marketing (24%), ενώ το μόνιμο προσωπικό προσλήφθηκε επίσης σε οικονομικά τμήματα (39%), καθώς και σε τμήματα πωλήσεων (52%), παραγωγής (22%) και IT/τεχνολογίας (32%).

Συγκρίνοντας τα παραπάνω ποσοστά με αυτά των απολύσεων στα αντίστοιχα τμήματα (Πωλήσεων 25%, Παραγωγής 15% και Οικονομικών 14%), είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο δείγμα της έρευνας οι προσλήψεις τον περασμένο χρόνο δείχνουν να ξεπερνούν τις απολύσεις σε όλα τα τμήματα μιας εταιρείας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις (46%), δήλωσαν ότι δεν προχώρησαν σε απολύσεις μέσα στο 2013.

Όσο αφορά τις προκλήσεις στην παραγωγικότητα για το 2014, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων αποτελεί την κύρια πρόκληση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ικανότητα προσαρμογής των στελεχών στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την ικανότητα των στελεχών και των εργαζομένων τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες με ένα μέσο όρο 6,9 στα 10.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, στην πλειοψηφία των εταιρειών εργάζονται έως και τρεις διαφορετικές γενιές, η στρατηγική παρακίνησης της κάθε γενιάς, όπως επιβεβαιώνουν και τα πορίσματα της έρευνας, είναι εντελώς διαφορετική. Η νεότερη ομάδα, η γενιά Υ, παρακινείται από την δυνατότητα ανάπτυξης σταδιοδρομίας και τις ευκαιρίες μιας διεθνούς επαγγελματικής πορείας. Για τη γενιά Χ, που αποτελεί την ενδιάμεση γενιά εργαζομένων, κίνητρα είναι η εξέλιξη της σταδιοδρομίας και οι υψηλότερες αμοιβές, ενώ για τη μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία, τους baby boomers, κίνητρα αποτελούν η αίσθηση ασφάλειας και τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας που σχετίζονται με οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και προοπτικές, αποτυπώνουν αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Παρόλο που μέχρι σήμερα το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είχε κατά κύριο λόγο αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, αρκετές αναφέρουν ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της κατάστασης ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους τόσο με τους υπάρχοντες όσο και με νέους συνεργάτες, να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να σκέφτονται διαφορετικά ή να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.

Όσον αφορά τους μισθούς, το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους μισθούς που προσφέρει ο ανταγωνισμός τους, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι περίπου αντίστοιχοι.

Τέλος, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση επηρεάζει ήδη θετικά τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 46% των ερωτηθέντων, προβλέπουν ανάπτυξη για τις εταιρείες τους μέσα στο 2014, το 36% αναμένει σταθερότητα, ενώ ελάχιστοι οργανισμοί δήλωσαν ότι αναμένουν ύφεση κατά το προσεχές έτος. Σε αντίθεση λοιπόν με τα συμπεράσματα αντίστοιχων ερευνών τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται ότι η αισιοδοξία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την Ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα πολυπάρκο για παιδιά με ειδικές ανάγκες


Το All Abilities Playground Project είναι η υλοποίηση της εξαιρετικής ιδέας του δημοτικού συμβουλίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία που απλώς σκέφτηκε ότι όλα τα παιδιά -ακόμα κι όσα αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα- δικαιούνται να απολαμβάνουν ξέγνοιαστο παιχνίδι. Γι αυτό δημιούργησαν στο Pioneer Park το All Abilities Playground, μια παιδική χαρά όπου όλα τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια ακόμα κι αν βρίσκονται καθηλωμένα σε μια αναπηρική καρέκλα, είναι τυφλά ή παρουσιάζουν νοητική καθυστέρηση.
«Η ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες είναι το σημαντικό μέλημά μας σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει τη χαρά. Γι’ αυτό πρέπει να πράξουν ανάλογα και άλλες πόλεις», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της υλοποίησης αυτής της πρωτοποριακής ιδέας.

Δείτε τις φωτογραφίες



 


 



Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογραφές συγκεντρώνει η ActionAid ενάντια στην αρπαγή γης


Τη γη που καλλιεργούσαν έχασαν περίπου 9.000 άνθρωποι στη Σενεγάλη.

Μια έκταση 200.000 στρεμμάτων έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση της Σενεγάλης στην πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol αγνοώντας τις κραυγές 9.000 ανθρώπων που μένουν χωρίς τη γη που τους εξασφαλίζει το βασικό εισόδημά τους.

Η ActionAid συγκεντρώνει υπογραφές για να πιέσει την πολυεθνική εταιρία να σταματήσει την αρπαγή στο www.actionaid.gr/LandForSenegal.

Το 2011, η κυβέρνηση της Σενεγάλης παραχώρησε μια τεράστια περιοχή στα βόρεια της χώρας προς εκμετάλλευση στην ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol. Στην περιοχή περιλαμβάνονται 37 χωριά και ζουν περίπου 9.000 άνθρωποι που έχασαν τη γη στην οποία βοσκούσαν τα ζώα τους και καλλιεργούσαν τη τροφή τους. Η εταιρία δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, δεν τους αποζημίωσε για τη γη τους, ενώ σε σχετική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης που έκανε στην περιοχή, περιέλαβε μόνο 6 χωριά.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να χάσουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, τα ξύλα για φωτιά και στα βοσκοτόπια κι έτσι αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τα ζώα τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Εμποδίζεται ακόμα και η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, αφού τεράστιες εκτάσεις περιφράχθηκαν και δρόμοι και μονοπάτια έκλεισαν. Τρία παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τεχνητό κανάλι γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός.

Πώς θα αντιδρούσαμε αν πωλούνταν η Σαντορίνη; Αν χωρίς προειδοποίηση μαθαίναμε ότι έχουμε χάσει τη γη μας; Στη Σενεγάλη η έκταση είναι 3 φορές μεγαλύτερη από τη Σαντορίνη και όταν οι κάτοικοι διαφώνησαν και αντέδρασαν, αντιμετωπίστηκαν βίαια. Δύο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από δυνάμεις καταστολής σε διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρίας.

«Μπορούν να μας χτυπήσουν γιατί είναι πιο δυνατοί από εμάς. Μπορούν να μας σκοτώσουν. Όμως, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε» δήλωσε η Dieynaba Alpha Omar Sow, κάτοικος του χωριού Alhamdou Njurki.

«Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Όμως, όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη» πρόσθεσε ο αρχηγός του χωριού Wouri Daillo.

Δεν είναι μόνοι τους. Ήδη 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την επείγουσα έκκληση της ActionAid ζητώντας από την εταιρία να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες και να αποσυρθεί από την περιοχή.

Συνολικά στον κόσμο, οι εκτάσεις που ήταν πηγή εισοδήματος για φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους και τώρα εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρίες είναι τεράστιες. Υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή 4,5 φορές η έκταση της Ελλάδας.

Προσθέστε τη δική σας υπογραφή στο www.actionaid.gr/LandForSenegal



Διαβάστε περισσότερα...

Τα θερινά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς


Μεταβολές έχουν επέλθει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τις αρχές Ιουλίου. Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά τα Μέσα, διαβάστε αναλυτικά τα θερινά δρομολόγια.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων έχει σε ισχύ από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

Ήδη, από την 1η Ιουνίου 2014 έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια σε 3 από τις 4 γραμμές που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα, θα ακολουθείται το πρόγραμμα καθημερινής για τις γραμμές Χ93, Χ95 και Χ96.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μόνο τα Σαββατοκύριακα, αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων που χρησιμοποιούνται για μετάβαση σε παραλίες της Αττικής: 171, 304, 305, Α1, Α2, Β2, Ε22.

Τέλος, από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 070 «Γηροκομείο - Αρ. Πάγος - Δικαστ. Ευελπίδων».

Μετρό: Γραμμή 1

- Από 7 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου: Δρομολόγια ανά 7,5 λεπτά τις καθημερινές και ανά 10,5 λεπτά κάθε Σάββατο και Κυριακή.

- Από 28 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου: Δρομολόγια ανά 10,5 λεπτά όλες τις μέρες της εβδομάδας

- Από 25 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου: Δρομολόγια ανά 7,5 λεπτά τις καθημερινές και ανά 10,5 λεπτά κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Διευκρινίσεις:

- Μεταξύ 5:00 – 5:30 το πρωί, και μετά τις 23:30 το βράδυ τα δρομολόγια πραγματοποιούνται πάντα ανά 15 λεπτά.

- Τις καθημερινές, μεταξύ 22:30 – 23:00 τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 11,5 λεπτά, και μεταξύ 23:00 – 23:30 ανά 12,5 λεπτά.

Μετρό: Γραμμές 2 και 3

Οι συχνότητες των δρομολογίων θα είναι ως εξής:

Από 7 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου:

- Τις καθημερινές: Μεταξύ των ωρών 5:30-6:00 π.μ. και 22:00-00:20,ανά 10 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 6:00-17:30, ανά 5 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 17:30-22:00, ανά 7 λεπτά.

- Τα Σαββατοκύριακα: Μεταξύ των ωρών 5:30-9:00 π.μ. και 17:00-00:20, ανά 10 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 9:00-17:00, ανά 7 λεπτά.

Από 26 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου:

- Τις καθημερινές: Μεταξύ των ωρών 5:30-6:00 π.μ. και 22:00-00:20,ανά 10 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 6:30-22:00, ανά 7 λεπτά

- Τα Σαββατοκύριακα: Ανά 10 λεπτά

Από 4 Αυγούστου έως 13 Αυγούστου : Κάθε μέρα ανά 10 λεπτά

Από 14 Αυγούστου έως 17 Αυγούστου: Κάθε μέρα: Γραμμή 2 ανά 12 λεπτά, γραμμή 3 ανά 15 λεπτά

Από 18 Αυγούστου έως 24 Αυγούστου: Κάθε μέρα ανά 10 λεπτά

Από 25 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου

- Τις καθημερινές: Μεταξύ των ωρών 5:30-6:00 π.μ. και 22:00-00:20,ανά 10 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 6:30-22:00, ανά 7 λεπτά

- Τα Σαββατοκύριακα: Ανά 10 λεπτά

Από 1 Σεπτεμβρίου έως 5 Σεπτεμβρίου

Τις καθημερινές: Μεταξύ των ωρών 5:30-6:00 π.μ. και 22:00-00:20, ανά 10 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 6:00-17:30, ανά 5 λεπτά. Μεταξύ των ωρών 17:30-22:00, ανά 7 λεπτά.

Διευκρίνιση:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, από τις 00:20 έως τις 2:00 π.μ. τα δρομολόγια των γραμμών 2 και 3 του Μετρό πραγματοποιούνται πάνταανά 15 λεπτά.

Τραμ

Τα θερινά δρομολόγια του Τραμ για το 2014:



Προαστιακός

Μεταβολές έχουν ήδη επέλθει στο δρομολόγιο Πειραιάς – Αθήνα (στ. Λαρίσης) – Οινόη – Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τα δρομολόγια εκτελούνται ανά 2 ώρες. Αλλαγές στους πίνακες των δρομολογίων έχουν προκληθεί και τις καθημερινές εξαιτίας της έναρξης της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει τελικά για την ασφάλιση των ΙΧ


Τις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στην ασφάλιση αυτοκινήτων και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου, γνωστοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με σκοπό τη διόρθωση ανακριβειών σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην ασφάλιση αυτοκινήτων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι ο ν. 4261/2014, που αλλάζει ριζικά το πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 5η Μαΐου 2014.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι συνοπτικά οι εξής:

Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα).

Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους.

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο, αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο Νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου, η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο όχημα μαζί με το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με αυτή (π.χ. την ειδοποίηση πληρωμής).

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται, σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε : 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες. Ενώ, ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.

Πέραν αυτών, υφίσταται πάντα και ποινική ευθύνη των παραβατών.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ενημερώνει για το νέο καθεστώς στην Ασφάλιση Αυτοκινήτων και υπενθυμίζει :

- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ενημερωτικές επιστολές της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

- Γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ασφάλισής μας.

- Φροντίζουμε για την έγκαιρη ανανέωση ή σύναψή της ασφάλισής μας.

- Δε μένουμε ούτε λεπτό ανασφάλιστοι.

- Δε θέτουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο.

Για έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο Ασφάλισης Αυτοκινήτου οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την ασφαλιστική επιχείρηση ή τον ασφαλιστικό τους διαμεσολαβητή.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως:Αυξάνονται οι ανάγκες για συσσίτια


Κατά 1000 άτομα αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια για το φαγητό της ημέρας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως στη δυτική Θεσσαλονίκη ενώ περίπου 300 παιδιά έμειναν φέτος για πρώτη φορά έξω από τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, ο αριθμός άγγιζε το Δεκέμβριο τα 6.000 άτομα ενώ από την περίοδο του Πάσχα και μετά έφτασε τα 7.200 άτομα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πατέρα Στέφανο, οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης για το καλοκαίρι είναι υπερπλήρεις. “Στο Ποσείδι Χαλκιδικής φιλοξενούνται 650 με 700 παιδιά και νέοι και στις κατασκηνώσεις της Μακρυνίτσας στο Πήλιο περίπου 800. Δυστυχώς φέτος έμειναν εκτός περίπου 300 παιδιά, καθώς οι υποδομές μας δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουμε περισσότερα”, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πατήρ Στέφανος.

Στο μεταξύ, καθώς οι ανάγκες στις κατασκηνώσεις αυξάνονται, οι εθελόντριες μαγείρισσες αναλαμβάνουν δράση εκεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται περίπου κατά το ήμισυ ο αριθμός των συσσιτίων στις ενορίες.

“Την περίοδο του καλοκαιριού (από 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου) λόγω μειωμένου αριθμού εθελοντών, περίπου τα μισά από τα συνολικά 16 συσσίτια σταματούν τη διανομή φαγητού. Μένουν φυσικά τα δύο μεγάλα, του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και των Αγίων Πάντων και μερικά ακόμη. Η Εκκλησία παρέχει ωστόσο ξηρά τροφή για να καλύψει το κενό”, σημειώνει ο πατήρ Στέφανος.

Κλειστό για το ίδιο διάστημα μένει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εξυπηρετεί συνολικά 370 οικογένειες ανά 15 μέρες. “Και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζουμε να παρέχουμε κούτες με τρόφιμα που προέρχονται από δωρεές, σε 70 υπερπολύτεκνες οικογένειες”, πρόσθεσε.

Λιγοστεύουν το καλοκαίρι τα συσσίτια και στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης τα οποία είναι συνολικά 16, προσέρχονται περίπου 2.500 άνθρωποι. Το καλοκαίρι παραμένουν σε λειτουργία τρία συσσίτια (Στην Παναγία Δέξια, στον Άγιο Δημήτριο και στον Προφήτη Ηλία).

“Λόγω του καλοκαιριού οι εθελοντές μειώνονται καθώς έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν, όπως μειώνονται όμως και οι σιτιζόμενοι, οι οποίοι φεύγουν προφανώς εκτός πόλης ή βρίσκουν κάποια δουλειά προσωρινά. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, οι ενορίες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να παρέχουν δέματα με ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων για σίτιση”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Ανάλογες δομές έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι οποίες όμως εξυπηρετούν περίπου 750 άτομα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, στο δήμο Θεσσαλονίκης τα συσσίτια θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι. “Θα προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε τις άδειες του προσωπικού έτσι, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά”, υπογράμμισε η κ.Γούλα.

Ο δήμος παρέχει γεύματα στο συσσίτιο της οδού Αμύντα (δίπλα στην Αρχαία Αγορά) και στο συσσίτιο του Δικτύου Κοινωνικών Δομών στη διεύθυνση Ειρήνης 4.

Ακόμη καθημερινά με αυτοκίνητο του δήμου γίνεται διανομή γευμάτων που μαγειρεύονται σε παιδικούς σταθμούς στα ΚΑΠΗ της Γ΄, της Δ΄ και της Ε΄ δημοτικής κοινότητας.

Επίσης, στα ΚΑΠΗ Τριανδρίας προσφέρονται γεύματα μέσω του προγράμματος “Θεσσαλονίκης Φιλέμματα” στο οποίο συμμετέχουν 30 επιχειρήσεις της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών


Στη δημοσιότητα δόθηκαν δόθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία εξετάστηκαν στις πανελλαδικές οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης εδώ

Βαθμολογίες άνω του 10

Μαθήματα Κατεύθυνσης

Βαθμολογίες

Βαθμοί Κατευθύνσεις

Αριθμοί προσέλευσης



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα διακοπών στην ηλεκτροδότηση για το βράδυ


Οι διακοπές προγραμματίζονται για το διάστημα από τις 7 ως τις 11 το βράδυ.

Το πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ για απόψε, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος διάρκειας μιας ώρας ανά περιοχή στο ηπειρωτικό δίκτυο και την Κρήτη.

Οι διακοπές προγραμματίζονται για το διάστημα από τις 7 ως τις 11 το βράδυ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει στη σχετική ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και συνεπώς οι ώρες των διακοπών μπορεί να διαφοροποιηθούν από τον προγραμματισμό. Το μεσημβρινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το πρωί δεν υλοποιήθηκε καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο.

Oι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται και από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Περιοχές Αττικής

Περιοχές Θεσσαλονίκης

Περιοχές Μακεδονίας- Θράκης (πλην Θεσσαλονίκης)

Περιοχές Κρήτης


Περιοχές Κεντρικής Ελλάδος

Περιοχές Πελοποννήσου- Ηπείρου



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόχειρος Διαγωνισμός "Προσβάσιμη Ψηφιοποίηση Μελέτης" του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»


Ανακοίνωση 03.07.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για το Υποέργο 4 «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ» της πράξης «Μελέτη Συμβατότητας της Ελληνικής Νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» που εντάσσεται στους Άξονες Προτεραιότητας 01, 02, 03 «Αναβάθμιση των Δημόσιων Πολιτικών μέσω του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης» για τις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, τις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και τις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 20.325.20€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ήτοι 25.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγύηση ποσού €1.250,00, που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21/07/2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Διευθ: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ. 210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (898.6 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόχειρος Διαγωνισμός "Αναπροσαρμογή Μελέτης" του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»


Ανακοίνωση 03.07.2014


Αριθ. Πρωτ.: 2511
Ημερομηνία: 3.07.2014

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για το Υποέργο 3 «ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ» της πράξης «Μελέτη Συμβατότητας της Ελληνικής Νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» που εντάσσεται στους Άξονες Προτεραιότητας 01, 02, 03 «Αναβάθμιση των Δημόσιων Πολιτικών μέσω του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης» για τις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, τις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και τις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 36.585,36€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ήτοι 45.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγύηση ποσού 2.250,00€, που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21/07/2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Διευθ: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ. 210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (899.96 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόχειρος Διαγωνισμός "Εκτύπωση Μελέτης" του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»


Ανακοίνωση 03.07.2014

Αριθ. Πρωτ.: 2510


Ημερομηνία: 3/07/2014

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για το Υποέργο 2 «ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ» της πράξης «Μελέτη Συμβατότητας της Ελληνικής Νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» που εντάσσεται στους Άξονες Προτεραιότητας 01, 02, 03 «Αναβάθμιση των Δημόσιων Πολιτικών μέσω του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης» για τις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, τις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και τις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 46.948.35€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ήτοι 50.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6,5%). Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγύηση ποσού 2.250,00 € που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21/07/2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00 π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Διευθ: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ. 210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (899.84 KB).


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ομιλία για την κοινωνική Πρόνοια από τον Ι. Βαρδακαστάνη


Δελτίο Τύπου 03.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2519

Την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ΄ αρωγή» στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης χαιρέτησε από βήματος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στις 3 και 4 Ιουλίου, με θέμα «Πρόνοια: Νέο Πρόσωπο και Προοπτικές» στο ξενοδοχείο «MIRAMARE».

Στην ομιλία του με τίτλο «Η Πρόνοια σε μετάβαση: Από την κρίση της Πρόνοιας, στην Κοινωνική Πρόνοια αντιμετώπισης της κρίσης», ο κ. Βαρδακαστάνης σκιαγράφησε το προφίλ της πρόνοιας διαχρονικά. Τόνισε ότι ο τομέας της κοινωνικής φροντίδας βρισκόταν σε βαθιά θεσμική, λειτουργική και οργανωτική κρίση πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Διακήρυξε ότι το φετινό Συνέδριο πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα όπου θα ζητά από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να συμφωνήσουν σε ένα Σχεδιασμό μακράς πνοής, αντίδοτο στην κρίση. Να τεθούν στο επίκεντρο οι ανθρώπινες ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών:

«Η πρόνοια, η κοινωνική φροντίδα και γενικότερα η κοινωνική προστασία όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν και όπως εξελίχθηκε ουσιαστικά, αδυνατεί σήμερα να δώσει αποτελεσματικές, χρήσιμες και δόκιμες απαντήσεις στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και σήμερα και στο μέλλον. Η κρίση που ζήσαμε και ζούμε ως χώρα και ως κοινωνία ανέδειξε και τη βαθιά διαρθρωτική αναντιστοιχία των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας με τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν αυτή την περίοδο.

Αντικειμενικά, ο τομέας της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας βρίσκεται σε μετάβαση. Ισχυριζόμαστε ότι ο τομέας της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας όπως αναπτύχθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο. Η γνώμη μας είναι ότι αυτός ο τομέας ήταν σε κρίση και πριν την κρίση. Απλά η οικονομική κρίση έβγαλε στο ξέφωτο όλα τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις αντιθέσεις που διαπνέουν και διατρέχουν θεσμικά, δομικά και πολιτικά αυτό τον τομέα. Η κρίση της πρόνοιας πρέπει να αναδείξει την πρόνοια της κρίσης. Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Οφείλουμε να αποτυπώσουμε με σαφήνεια και καθαρότητα τη σημερινή κατάσταση, να την αξιολογήσουμε αντικειμενικά και να οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση αυτού του κρίσιμου τομέα δημόσιων πολιτικών. Οφείλουμε με ευθύτητα να αναδείξουμε τις παραμέτρους, τις συνιστώσες, τους πυλώνες ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής υποστήριξης. Βασική αρχή που πρέπει να διέπει αυτό το νέο μοντέλο, πρέπει να είναι ο πολίτης, τα δικαιώματά του και οι ανάγκες του. Ασφαλώς αναφερόμαστε στους πολίτες που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική φροντίδα, στους ευπαθείς πολίτες αυτής της χώρας. Ο δημόσιος τομέας, από κοινού με τον κοινωνικό τομέα μπορεί και πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου μοντέλου. Ιδιαίτερο ρόλο εδώ έχει η Α/βάθμια και η Β/βάθμια Αυτοδιοίκηση. Ο πολίτης στην κοινωνία, στην οικογένειά του, στη γειτονιά του. Η στήριξή του να παραμείνει εκεί. Η οριστική διακοπή της ιδρυματοποίησης. Η θέσπιση ενός αποτελεσματικού προγράμματος αποϊδρυματοποίησης και κοινωνικής ένταξης αυτών που διαβιούν στα σημερινά δημόσια και άλλα ιδρύματα. Η μετατροπή τους σε κέντρα στήριξης, η διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας».

Στο Συνέδριο, που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, χαιρέτησαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, η γ.γ. Πρόνοιας κ. Μπέκου η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

Παράλληλα σήμερα το απόγευμα στις 6 στην Ιεράπετρα στην αίθουσα συνεδριάσεων «Μαρία Λιουδάκη» κ. Βαρδακαστάνης θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Επαρχίας Ιεράπετρας, από κοινού με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης κ. Γιώργο Βιδάκη.

Τέλος την Παρασκευή 4/7 στις 11 το πρωί θα συναντηθούν με τις τοπικές αρχές και με το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ Δ. Σητείας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.11 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 4η Τεχνική Συνάντηση Εταίρων Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις»


Δελτίο Τύπου 02.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2507

Επιτυχία σημείωσε η πραγματοποίηση του διημέρου 30 Ιουνίου - 1η Ιουνίου 2014 στην έδρα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Αθήνα για την 4η Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων της Πράξης «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007 - 2013» (Άξονας 2 «Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον», Ειδικός Στόχος: «Ε.Σ.4 Αξιοποίηση, διαχείριση και ανάπτυξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων»).

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Εταίρο της Πράξης. Εταίροι της Πράξης είναι επίσης ο Δήμος Αγίας Νάπας (Επικεφαλής Εταίρος) και ο Δήμος Ρεθύμνης. Κύριος στόχος της Πράξης είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, η οποία αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και στη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος των δύο προαναφερθέντων Δήμων και ως εκ τούτου της οικονομικής ανάπτυξής τους.

Η κήρυξη των εργασιών της συνάντησης έγινε από τον Ταμία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Κώστα Γαργάλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της Πράξης στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών των Δήμων Ρεθύμνης (Κρήτη) και Αγίας Νάπας (Κύπρος) καθώς επίσης και στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την προώθηση του «Προσβάσιμου Τουρισμού» ή «Τουρισμού για Όλους». Επιπρόσθετα ο κ. Γαργάλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ένταξη της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας, στη βάση των απαιτήσεων του άρθρου 7 του Γενικού Κανονισμού των Ευρωπαϊκών Διαθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος» που σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο καθώς και στη συμπερίληψη του «Προσβάσιμου Τουρισμού» ή «Τουρισμού για Όλους» όχι ως ειδική μορφή τουρισμού αλλά ως ενιαία βάση σχεδιασμού κάθε είδους τουρισμού, από τον οποίο μπορούν να ωφεληθούν τόσο τα άτομα με αναπηρία - ως πολίτες των περιοχών παρέμβασης, τουρίστες και εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα - αλλά και η χώρα στο σύνολό της, εφόσον αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την προσέγγιση μιας σημαντικής και αναπτυσσόμενης αγοράς που εγγυάται την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των εσόδων.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης Δημήτρης Τσαχάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Πράξης στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στους πολίτες και επισκέπτες με αναπηρία του Δήμου Ρεθύμνης και στην στενή συνεργασία του Σωματείου με τον Δήμο για την επιτυχία υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Κατά τη Συνάντηση οι Εταίροι αναφέρθηκαν στην πορεία εφαρμογής των ενεργειών που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης, ενώ εκπρόσωπος του Επικεφαλής Εταίρου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την επιτυχή έκβασή της.

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (1.66 MB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στην Κρήτη ο Ι. Βαρδακαστάνης


Δελτίο Τύπου 02.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2505

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ΄ αρωγή» στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης θα χαιρετήσει και θα πραγματοποιήσει ομιλία την Πέμπτη 3 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στις 3 και 4 Ιουλίου, με θέμα «Πρόνοια: Νέο Πρόσωπο και Προοπτικές» στο ξενοδοχείο «MIRAMARE». Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη θα έχει τίτλο «Η Πρόνοια σε μετάβαση: Από την κρίση της Πρόνοιας, στην Κοινωνική Πρόνοια αντιμετώπισης της κρίσης». Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στον παρακάτω σύνδεσμο :http://www.eparogi.pronoianet.gr

Την Πέμπτη 3/7 στην Ιεράπετρα στην αίθουσα συνεδριάσεων «Μαρία Λιουδάκη» στις 6 το απόγευμα ο κ. Βαρδακαστάνης θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Επαρχίας Ιεράπετρας.

Ενώ την Παρασκευή 4/7 στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και με το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ Δ. Σητείας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (99 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με Α. Λοβέρδο


Δελτίο Τύπου 02.07.2014
Αρ. Πρωτ.: 2504

Με τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο συναντήθηκε χθες Τρίτη 1 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ώστε να βρεθεί λύση στο φλέγον θέμα των διαγραφών φοιτητών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση από τα Πανεπιστήμια.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης η ΕΣΑμεΑ γνωρίζει ότι στις διαγραφές του Σεπτεμβρίου του έτους 2014 συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με το νόμο 4009/2011. Κανένας νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δεν έχει προβλέψει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φοίτηση των φοιτητών με αναπηρία, παρόλο που η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε καταθέσει, και κατά τη συζήτηση του τελευταίου νόμου στη Βουλή πλαίσιο εμπεριστατωμένων προτάσεων.

Ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την εξαίρεση από τις διατάξεις της διαγραφής, εκείνων των φοιτητών οι οποίοι έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους γιατί εμφανίστηκε η αναπηρία τους κατά το χρόνο των σπουδών ή εκείνων των φοιτητών που οι καθυστερήσεις τους οφείλονταν σε λόγους αποκατάστασης της αναπηρίας τους ή σε προβλήματα της χρόνιας πάθησής τους.

Για τη διόρθωση αυτής της τεράστιας αδικίας η Συνομοσπονδία ζητά μέτρα άμεσα, ώστε να εξαιρεθούν φοιτητές με αναπηρία και χρόνια πάθηση από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων τους και συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις των προηγούμενων περιόδων οφείλεται σε λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης τους.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης με τον υπουργό αφορούσε στο γεγονός ότι ουδεμία ρύθμιση του νόμου πλαισίου των ΑΕΙ δεν προβλέπει ειδική μέριμνα για τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με αναπηρία, ενώ ανάλογη μέριμνα λαμβάνεται για τους φοιτητές με δυσλεξία (παρ. 8 άρθρο 33 ν. 4009/2011) ή για τους εργαζόμενους φοιτητές (άρθρο 36 ν. 4009/2011).

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι το ισχύον σύστημα μετεγγραφών για τους φοιτητές που ένα τουλάχιστον μέλος της οικογενείας τους είναι άτομο με αναπηρία παρουσιάζει εμφανείς αδικίες και οδηγεί είτε στην αδυναμία φοίτησης αυτών των φοιτητών είτε στην έντονη οικονομική δυσπραγία της οικογένειας. Ζήτησε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο μετεγγραφών να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις ως εξής:

1. Φοιτητές, σπουδαστές που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής τους στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, σε περίπτωση εισαγωγής τους μέσω του συστήματος γενικών εξετάσεων.
2. Να ληφθεί μέριμνα για τους φοιτητές/σπουδαστές, των οποίων η αναπηρία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια φοίτησης τους στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεδομένου ότι το άτομο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται αναπηρία ή χρόνια πάθηση έχει ανάγκη την υποστήριξη της οικογένειας του σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο.
3. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και άνω, να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
4. Να ληφθεί μέριμνα για τις μετεγγραφές φοιτητών-σπουδαστών, που έχουν αδελφό/ή, που είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά τα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος. Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για όλα τα θέματα που αφορούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση και με τον νέο υφυπουργό Αλεξάνδρο Δερμεντζόπουλο που έχει στην ευθύνη του την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και συμφωνήθηκε ότι εντός των ημερών θα υπάρξει οργανωμένη συνάντηση που θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επισήμανε στον υφυπουργό την δύσκολη κατάσταση στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης λόγω της υποχρηματοδότησης: «Μόνο με τη διασφάλιση ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης θα λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Επιβάλλεται να διασφαλιστούν άμεσα οι πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ. Πρέπει το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές»!



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Σύναψης Σύμβασης Παροχής Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών


Ανακοίνωση 02.07.2014

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9» (Κωδ. ΟΠΣ 277710, 277711,277712), η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», επιθυμεί να συνάψει σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών με τρία (3) φυσικά πρόσωπα ως συνεργάτες του επιστημονικά υπεύθυνου της εκπαιδευτικής δράσης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΒΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ». Εδώ μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο ήρωας της Τζολί


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 97 ετών ο ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Λούις Ζαμπερίνι, η ζωή του οποίου έγινε βιβλίο και ενέπνευσε την ταινία Unbroken, την οποία σκηνοθέτησε η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί και η οποία αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους, αναφέρει σήμερα το Variety.

Ο Ζαμπερίνι πέθανε από πνευμονία, η οποία τον βασάνιζε για 40 ημέρες, αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Variety.



Την λύπη της για τον θάνατο του Ζαμπερίνι εξέφρασε σήμερα στο Twitter η Αντζελίνα Τζολί, η οποία σκηνοθέτησε το Unbroken στηριζόμενη στο βιβλίο του 2010 της Λόρα Χίλενμπραντ.

"Είναι μια τόσο μεγάλη απώλεια που είναι αδύνατο να περιγραφεί", αναφέρει η Τζολί για τον Ζαμπερίνι, ο οποίος είχε μετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιάπωνες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Είμαστε όλοι τόσο ευγνώμονες για το πόσο πολύ πιο πλούσιους μας έκανε η γνωριμία μας μαζί του. Θα μας λείψει τρομερά", προσθέτει.

Ο Ζαμπερίνι επέζησε για εβδομάδες σε μια σχεδία και στην συνέχεια ως αιχμάλωτος των Ιαπώνων μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθειρξη 6 ετών σε 20χρονο για τον τραυματισμό συνομήλικού του


Του προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στην υγεία του.

Με έξι χρόνια κάθειρξη τιμώρησε σήμερα το Τριμελές Εφετείο της Λαμίας έναν 20χρονο που κρίθηκε ένοχος, γιατί πριν από τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 16 ετών, κατά τη διάρκεια συμπλοκής τραυμάτισε σοβαρά συνομήλικό του και του προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στην υγεία του.

Αρχικά η υπόθεση είχε εκδικαστεί στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων πριν περίπου έναν χρόνο και εκεί το δικαστήριο είχε μετατρέψει την αρχική κατηγορία για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» σε «βαριά μη σκοπούμενη σωματική βλάβη» με συνέπεια να επιβάλει στον τότε 19χρονο, που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία, «παροχή κοινωφελούς εργασίας 1 έτους».

Κατά της απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων κατέθεσε έφεση ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικήτας Θεολογίτης έναν μήνα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και η οποία και κρίθηκε θετικά από τον εισαγγελέα Εφετών Λαμίας Κ. Χρυσοβέργη με συνέπεια χθες η υπόθεση να εκδικαστεί από μηδενική βάση.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ζωντάνεψαν πάλι οι μνήμες της συμπλοκής των τότε εφήβων, στον εσωτερικό χώρο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Λαμίας, συμπλοκή, που είχε σαν συνέπεια ένας εκ των δύο να χτυπήσει στο κεφάλι και να μείνει παράλυτος.

Όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής το θύμα έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, που είχε τσιμεντένιο δάπεδο, και χτύπησε στο κεφάλι με συνέπεια να υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι και να νοσηλεύεται όλα τα επόμενα χρόνια σε διάφορα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην απολογία του, σήμερα, ο 20χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χτύπησε από πρόθεση τον συνομήλικό του και ισχυρίστηκε ότι εκείνος «παραπάτησε» και «έπεσε». Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τη συμπλοκή χωρίς όμως να καταθέτουν ότι είδαν τον κατηγορούμενο να σπρώχνει τον συνομήλικό του στο κενό.

Παρά τη μεταμέλεια που δήλωσε ο 20χρονος στο Δικαστήριο, η έδρα δεν πείστηκε, τον έκρινε ένοχο για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Οι συνήγοροί του δηλώνουν ότι θα καταθέσουν αναίρεση θεωρώντας την ποινή ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο 20χρονος κρατείται στην ΑΔ Φθιώτιδας και αύριο θα αποφασιστεί σε ποιες φυλακές θα μεταφερθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΠΟΙΖΩ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε κατάλυμα διακοπών


H ΕΚΠΟΙΖΩ έχει διαπιστώσει ότι πολλά προβλήματα εμφανίζονται ανάμεσα στους τουρίστες και τους ξενοδόχους στις περιπτώσεις των καταλυμάτων είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε και για ενοικιαζόμενα δωμάτια .

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα κατά τη διαμονή σας σε καταλύματα, που θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας.

Ειδικότερα η ΕΚΠΟΙΖΩ σας ενημερώνει:

Σε περίπτωση που έχετε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζετε ότι:

• Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο

• Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ό,τι ακριβώς ζητήσαμε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, internet, πρωινό, κλπ)

• Ο ξενοδόχος δικαιούται να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά), αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.

• Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα

• Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ειδοποιήσετε εγκαίρως, δεν έχετε καμία επιβάρυνση, διαφορετικά αναγκάζεστε να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε

• Για να κατοχυρωθείτε, θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας

• Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο)

• Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής

• Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχτεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει την διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και εν γένει παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.

• Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.

• Η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο κάθε είδους κατοικίδιων ζώων απαγορεύεται εκτός αν διατίθεται στο ξενοδοχείο ειδικός για τούτο χώρος. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ξενοδόχου και τουρίστα καταναλωτή για το θέμα αυτό.

• Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη

Αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια η ΕΚΠΟΙΖΩ σας ενημερώνει να προσέξετε τα παρακάτω:

• Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ

• Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη)

• Να έχουν σωστό φωτισμό

• Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες

• Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα Δωμάτια

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας συμβουλεύει στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε :
στα γραφεία της Tουριστικής Aστυνομίας , Τηλ. 1571
στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τηλ. 210-3310392, 210-3310716, e-mail: complaints@gnto.gr
στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642, e-mail: info@efpolis.gr

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ

Πληροφορίες:

Αθήνα: τηλ. 210 330.44.44, e-mail: info@ekpizo.gr

Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr

Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr

Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr


Καλή διαμονή!



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση φυστικιών από τον ΕΦΕΤ


Η μη επιτρεπόμενη χρωστική αζωρουμπίνη Ε122, βρέθηκε να περιέχεται σε συσκευασία με ψημένο φυστίκι, και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των παρτίδων του προϊόντος.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος "ΦΥΣΤΙΚΙ ΨΗΜΕΝΟ", το οποίο βρέθηκε να περιέχει τη μη επιτρεπόμενη για αυτή την κατηγορία τροφίμου χρωστική αζωρουμπίνη Ε122.

Πρόκειται για το προϊόν "ΦΥΣΤΙΚΙ ΨΗΜΕΝΟ / ROASTED PEANUTS – CANDIA NUTS", με αριθμούς παρτίδας, ανάλωση και βάρος:

• Lot 140523 και ημ. Λήξεως 23-05-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.

• Lot 140603 και ημ. Λήξεως 03-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.

• Lot 140613 και ημ. Λήξεως 13-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.

• Lot 140625 και ημ. Λήξεως 25-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.

• Lot 140531 και ημ. Λήξεως 20-02-2015 σε συσκευασία βάρους 3 κιλών

• Lot 140627 και ημ. Λήξεως 10-03-2015 σε συσκευασία βάρους 3 κιλών

Το εν λόγω προϊόν συσκευάζεται στην Ελλάδα από την ΚΑΝΤΙΑ ΝΑΤΣ ΑΒΕΕ που εδρεύει στις Μαλάδες, στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει κριθεί ως μη ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των ανωτέρω παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.





Διαβάστε περισσότερα...

Η τέχνη στη μάχη κατά της λακκούβας


Κλείνουν τις τρύπες στους δρόμους με γλυπτά που μοιάζουν με ανθρώπινα πόδια.

Μία πρωτότυπη ιδέα βρήκε μία ομάδα καλλιτεχνών από το Καζακστάν για να διαμαρτυρηθεί για τις πολλές λακκούβες στους δρόμους της πόλης.

Έτσι, γλυπτά που μοιάζουν με ανθρώπινα πόδια έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία, κλείνοντας τις τρύπες για να αποφεύγονται τα ατυχήματα αλλά και για να αφυπνίσουν τις αρχές.

«Θέλαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα με ειρωνεία, από το να αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να φωνάζουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των καλλιτεχνών.

Η ομάδα αποκαλείται Guerrilla creative house.








Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος πέφτει στις γραμμές του μετρό


Ο οδηγός πάτησε το φρένο λίγα λεπτά πριν της στερήσει τη ζωή - Δείτε το βίντεο.

Ένα βίντεο που κόβει την ανάσα κάνει το γύρο του διαδικτύου. Μία έγκυος γυναίκα έξι μηνών, αισθάνθηκε κάποια αδιαθεσία, έχασε την ισορροπία της και έπεσε στις γραμμές ενός σταθμού του μετρό στο Πεκίνο.

Ο μηχανοδηγός του διερχόμενου συρμού καταφέρνει την τελευταία στιγμή να πατήσει φρένο.

Άγιο είχε η γυναίκα που γλίτωσε μόνο με αμυχές. Όπως διαβάζουμε στη DailyMail, η έγκυος έκανε κάποιους ελιγμούς ώστε να μπει στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στο συρμό και τις ράγες.

Ο μηχανοδηγός, ο οποίος κατάφερε να διακρίνει από απόσταση πως κάτι δεν πάει καλά, με αρκετή ψυχραιμία πάτησε τα φρένα έκτακτης ανάγκης μπροστά στα μάτια των έντρομων επιβατών.

Η γυναίκα όταν κατάλαβε πως είναι καλά, κατάφερε να σηκωθεί όρθια και με τη βοήθεια των περαστικών να βγει από τις γραμμές, αφού πρώτα οι εργαζόμενοι είχαν διακόψει την παροχή ρεύματος στις ράγες.

Το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα ασφαλείας και δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μη εξοικειωμένοι με την ανταλλαγή αγαθών οι Έλληνες


Μόλις το 14% έχει αγοράσει μεταχειρισμένα είδη.

Μη εξοικειωμένοι με την ανταλλαγή των αγαθών φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες, καθώς τον τελευταίο χρόνο μόλις το 12% έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό και μόλις το 14% έχει αγοράσει μεταχειρισμένα είδη. Την ίδια στιγμή, όμως, επτά στους δέκα Έλληνες έχουν χαρίσει αντικείμενα στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που διεξήγαγε η «Public Issue» σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων και τη δωρεά ή ανταλλαγή αγαθών, για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη ζωή» της «WWF Ελλάς». Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου, σε δείγμα 1.009 ατόμων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των πολιτών δεν έχει αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 12% έχει ανταλλάξει αγαθά, με ένα ακόμα 63% να δηλώνει διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής. Αντίθετα, το 68% των ερωτώμενων έχει χαρίσει κάτι, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης.

Φαίνεται πως τα αντικείμενα των ανταλλαγών είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ οι αγορές μεταχειρισμένων αντικειμένων αφορούν περισσότερο σε αυτοκίνητα, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα.

Σε ερώτηση για τα αίτια έλλειψης της κουλτούρας ανταλλαγών, το 18% των Ελλήνων απαντά πως δεν το έχουν ανάγκη, ένα 14% υποστηρίζει πως δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία τους και το 10% θεωρεί πως δεν έχει περισσευούμενα αντικείμενα. Εξάλλου, η ανταλλαγή ή η δωρεά πραγμάτων φαίνεται πως κινείται ακόμη σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ τρεις στους δέκα από όσους έχουν δωρίσει ή ανταλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, το έχουν πράξει με κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή ενορία της περιοχής τους.

Το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή», που υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανοίγει το φάκελο «Δες το αλλιώς» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης.

Στους επόμενους μήνες, θα υλοποιηθούν δράσεις σχετικές με την επαναχρησιμοποίηση και την ανταλλαγή, όπως αφιερώματα στα ανταλλακτικά παζάρια, έκδοση οδηγιών για κατασκευές από υλικά που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια, διαγωνισμοί και φεστιβάλ ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



Διαβάστε περισσότερα...