Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

To σεξ με τους Νεάντερνταλ ενδυνάμωσε το ανοσοποιητικό μας σύστημα



Το πόρισμα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ του Homo sapiens και των Νεάντερταλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αρρωστιών καθώς ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Science και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, καθώς ο Homo Sapiens αναχωρούσε από την Αφρική για να κατακτήσει τον κόσμο, διασταυρώθηκε με τους Νεάντερταλ, που είχαν ήδη αποικήσει την Ευρώπη, και απέκτησε έτσι τα γονίδια που χρειαζόταν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρρώστιες στη νέα, κρύα ήπειρο.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι διαφωνούσαν εδώ και δεκαετίες για το κατά πόσο υπήρξε αυτή η επιμειξία, ωστόσο, πρόσφατα, η εξέταση τμημάτων από το γονιδίωμα του Νεάντερταλ έδειξε ότι τα δύο συγγενικά είδη είχαν πιθανότατα διασταυρωθεί πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν μάλιστα ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν σεξουαλικές επαφές όχι μόνο με τους Νεάντερταλ, αλλά και με τους «μυστηριώδεις ανθρώπους του Ντενίσοβο», που πήραν το όνομά τους από μια σπηλιά της Σιβηρίας, στην οποία ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι ένα δόντι και ένα οστό από δάχτυλο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 4% του γονιδιώματος μας αντιστοιχεί σε DNA των Νεάντερταλ, ενώ περίπου 6% προέρχεται από τους ανθρώπους του Ντενίσοβο.

Και αυτό το «ξένο» DNA προσέφερε σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αναφέρει τώρα η ομάδα του Πίτερ Πάρμαν, ερευνητή του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η νέα, γενετική έρευνα εστιάστηκε στα γονίδια HLA I, τα οποία παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων για νέους παθογόνους παράγοντες.

Η ανάλυση έδειξε ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλομορφία, η HLA-B*73, προήλθε από τον άνθρωπο του Ντενίσοβο.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα δύο είδη διασταυρώθηκαν όταν ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στη Δυτική Ασία. Πράγματι, το HLA-B*73 είναι κοινό μεταξύ των κατοίκων της Δυτικής Ασίας, ενώ αντίθετα σπανίζει στην Αφρική.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι άλλες γονιδιακές ποικιλομορφίες στα γονίδια HLA προέρχονται από τους Νεάντερταλ και απαντώνται σήμερα ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας



Χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και για την παρασκευή υλικών αντισηψίας.

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως γλυκό του κουταλιού (το γνωστό «υποβρύχιο») ή στο ψωμί και τα λικέρ. Στην ιατρική έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα, για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας. Στον κόσμο της ομορφιάς η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια κ.ά.. Αυτό το θαυματουργό δάκρυ έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας με βασικό πλεονέκτημα: είναι Ελληνική 100%!

Τι άλλο κάνει:


-Ανακουφίζει το στομάχι: Η λήψη μαστίχας, ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματά του έλκους.
- Είναι αντιοξειδωτική: Περιέχει τερπένια, ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της LDL («κακή» χοληστερίνη).
- Είναι αντιγηραντική: Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, σε ισχυρές δηλαδή αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, προφυλάσσοντας τον από γήρανση, καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου κ.λπ.).
-Προστατεύει το συκώτι.
- Διατηρεί το χαμόγελο υγιές: Το μάσημα της μαστίχας συμβάλλει στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων, στην καταπολέμηση της κακοσμίας, της ξηροστομίας και του σχηματισμού πλάκας.

Στην κουζίνα: Κρέμα με μαστίχα Είναι δροσερή και ευωδιαστή, ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.


Υλικά:

1 λίτρο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. κορν φλαουρ
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση:

Διαλύω το κορν φλαουρ στο γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζω σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να πήζει το κατεβάζω και ρίχνω τη μαστίχα ενώ ανακατεύω. Την αφήνω να κρυώσει και χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν η κρέμα κρυώσει ρίχνω και την σαντιγί και ανακατεύω ελαφρά να ενωθούν. Την αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν την σερβίρω.

Στο μπάνιο: Μάσκα ομορφιάς με μαστίχα


Δοκιμάστε την και την επόμενη μέρα το δέρμα σας θα λάμπει, οι κοκκινίλες ή κάποια σπυράκια θα έχουν εξαφανιστεί.

Θα χρειαστείτε
2 κ.σ. βούτυρο καριτέ
1/4 κ.γ. βασιλικό πολτό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαστίχας

Απλώστε τη στο πρόσωπο για 30 λεπτά το βράδυ και ξεπλύντε απαλά με χλιαρό νερό.

Το μυστικό


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Xημείας και Bιοχημείας του Xαροκοπείου επωφελείται κανείς περισσότερο των ευεργετικών συστατικών από τη μάσηση της ανεπεξέργαστης μαστίχας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται το Nurofen Plus στη Βρετανία



Συσκεύασαν ψυχοφάρμακο σε κουτιά του παυσίπονου.

Την άμεση απόσυρση του παυσίπονου Nurofen Plus από την αγορά της Βρετανίας αποφάσισε η εταιρία που το παρασκευάζει, μετά την ανακάλυψη ότι σε κουτιά του φαρμάκου έχουν συσκευαστεί ψυχοτρόπα φάρμακα και φάρμακα κατά της επιληψίας.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας Reckitt Benckiser, αναφέρεται: «Οι καταναλωτές παρακαλούνται να παραδώσουν τα κουτιά του Nurofen Plus στα κοντινότερα φαρμακεία τους γιατί σε πέντε κουτιά του παυσίπονου βρέθηκαν άλλα φάρμακα».

Η εταιρία πιστεύει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε δολιοφθορά και γι’αυτό και διεξάγεςται έρευνα από την αστυνομία.
Ο συναγερμός για το Nurofen σήμανε όταν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές ενημέρωσαν την εταιρία πως σε ορισμένα κουτιά του παυσίπονου βρέθηκε το φάρμακο Seroquel XL, που χορηγείται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής.

Σύμφωνα με την Reckitt Benckiser, δύο άνθρωποι πήραν κατά λάθος τα φάρμακα αυτά, αλλά δεν παρουσίασαν προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες θεωρούν τη συζήτηση «χάσιμο χρόνου»



Και οι γυναίκες το εκλαμβάνουν ως αδιαφορία.

Η διστακτικότητα των ανδρών να συζητήσουν με τις συντρόφους τους τα προβλήματά τους δεν οφείλεται σε ντροπή ή αδιαφορία, αλλά στο ότι πολύ απλά δεν βλέπουν ποιο είναι το νόημα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μάλιστα η τακτική αυτή δεν είναι κάτι που αποκτούν μεγαλώνοντας, αλλά κάτι που αναπτύσσουν κατά την παιδική ηλικία.

Όπως έδειξε η μελέτη, ενώ τα κορίτσια πιστεύουν πως μιλώντας όλη την ώρα για τα προβλήματά τους θα αισθανθούν καλύτερα, τα αγόρια πιστεύουν ότι η τακτική αυτή είναι χάσιμο χρόνου και επιεικώς «περίεργη».

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Child Development», πραγματοποίησαν επιστήμονες με επικεφαλής την δρα Αμάντα Ρόουζ, από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, οι οποίοι επιστράτευσαν σχεδόν 2.000 παιδιά και εφήβους.

«Επί χρόνια, οι ψυχολόγοι επέμεναν ότι τα αγόρια και οι άντρες θα ήθελαν να μιλούν για τα προβλήματά τους, αλλά διστάζουν από ντροπή ή επειδή δεν θέλουν να δείξουν αδύναμοι», δήλωσε η δρ Ρόουζ.

«Εντούτοις, όταν ρωτήσαμε νέους ανθρώπους για τις απόψεις τους για το όλο θέμα, τα αγόρια δεν εξέφρασαν περισσότερο φόβο ή δυσφορία απ’ ό,τι τα κορίτσια. Αντιθέτως, οι απαντήσεις τους έδειξαν πως δεν θεωρούν ιδιαιτέρως χρήσιμη την εξωτερίκευση όσων τα απασχολούν».

Η δρ Ρόουζ εκτιμά πως τα ευρήματα της μελέτης εξηγούν γιατί άντρες και γυναίκες έχουν τόσο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων στις σχέσεις τους.

«Οι γυναίκες κατά κανόνα πιέζουν τους συντρόφους τους να μοιραστούν μαζί τους τις ανησυχίες τους, επειδή πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα αισθανθούν καλύτερα και θα βρουν μια λύση», είπε.

«Οι σύντροφοί τους, όμως, κατά κανόνα δεν ενδιαφέρονται, διότι πιστεύουν πως με τον καιρό η κατάσταση θα βελτιωθεί εγγενώς. Έτσι προκαλούνται καυγάδες στα ζευγάρια, καθώς η γυναίκα συχνά εκλαμβάνει την εσωστρέφεια του συντρόφου της ως αδιαφορία».

Επιπλέον, «πολλοί άντρες πιστεύουν πως όσο συζητούν ένα πρόβλημα σχέσεως, τόσο χειρότερο το κάνουν. Έτσι, προτιμούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, ώστε να ξεφύγει το μυαλό τους και να μειωθεί η ένταση», πρόσθεσε.

Η δρ Ρόουζ πιστεύει πως τα ευρήματά της είναι ευκαιρία για να μάθουν οι άντρες πως μερικές φορές είναι καλό να μιλούν – και οι γυναίκες πως είναι κουραστικό να μιλάνε διαρκώς για ό,τι τις απασχολεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ρομποτική χειρουργική και τα πλεονεκτήματά της



Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά.

Ρομποτική χειρουργική ονομάζεται η χειρουργική με τη χρήση ρομπότ. Κατά τη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα-Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, τρισδιάστατο και μεγεθυσμένο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks.

Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω τον μοχλών αυτών μεταφέρονται ψηφιακά, ταυτόχρονα και με θαυμαστή ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο. Οι κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ ελέγχονται 100% από τον χειρουργό, ο οποίος πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος.

Η ρομποτική χειρουργική είναι εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική χειρουργική μέθοδος που θέτει στη διάθεση του χειρουργού εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα εργαλεία που εκτελούν τις χειρουργικές κινήσεις με πρωτοποριακή ακρίβεια, μέσα από μικροσκοπικές τομές στο δέρμα του ασθενούς.

Πώς αναπτύχθηκε η ρομποτική χειρουργική


Η πρώτη πρόκληση της ρομποτικής χειρουργικής σχετίζεται με την τηλε-ιατρική. Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση από μακριά, χωρίς δηλαδή να συνυπάρχουν ο ασθενής και ο χειρουργός στον ίδιο χώρο. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε τη NASA και τον στρατό να ξεκινήσουν έρευνες ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος να χειρουργούνται οι αστροναύτες από γιατρούς που βρίσκονταν στη γη, και αντίστοιχα οι στρατιώτες, που κινδύνευε η ζωή τους στο πεδίο της μάχης, από γιατρούς που βρίσκονταν σε κάποιο απομακρυσμένο και ασφαλές σημείο! Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της τηλε-ιατρικής, που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της ρομποτικής χειρουργικής.

Ένας ακόμη περιορισμός που κλήθηκε και κατόρθωσε να ξεπεράσει η ρομποτική χειρουργική είναι ο περιορισμός που έθετε ο σχεδιασμός των λαπαροσκοπικών εργαλείων, τα οποία δεν ήταν αρκετά εύκαμπτα ώστε να πραγματοποιήσουν ορισμένες κινήσεις. Με τη συντριπτική αποδοχή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής από τη χειρουργική κοινότητα, εξαιτίας των μοναδικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον ασθενή, ήταν απαραίτητο να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, όπως και συνέβη με την εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής.

Η ρομποτική χειρουργική επέτρεψε ακόμη να αρθούν οι περιορισμοί που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία. Η μοναδική ακρίβεια των κινήσεων των χειρουργικών βραχιόνων επιτρέπει στους χειρουργούς και τους παιδοχειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε σημεία του σώματος όπου παλαιότερα δεν θα τολμούσαν, και να σώζουν περισσότερες ζωές με ελάχιστο κίνδυνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.

Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.

Εξασφαλίζει μικρότερο πόνο.

Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.

Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάσταση (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.

Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις. Καθώς οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων μειώνεται στο ελάχιστο και σχεδόν εξαλείφεται το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.

Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται σχεδόν 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κάματος του χειρουργού, με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.

Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά


Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως τη γενική χειρουργική, τη χειρουργική κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, την καρδιοχειρουργική και την θωρακοχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, την παιδιατρική χειρουργική, την ουρολογία, τη γυναικολογική χειρουργική και τη χειρουργική ενδοκρινών αδένων. Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή, είναι οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η χειρουργική του προστάτη, η νεφρεκτομή, η χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πολλές ακόμη.

Τι είναι το χειρουργικό σύστημα daVinci

Το χειρουργικό σύστημα daVinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση επεμβάσεων.

Αποτελείται από την κονσόλα του χειρουργού, όπου κάθεται ο χειρουργός και, έχοντας στην οθόνη μπροστά του μια μεγεθυσμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, κινεί τους ειδικούς μοχλούς που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Η μονάδα των ρομποτικών βραχιόνων όπου βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία και ενδοσκόπιο (κάμερα) τοποθετείται δίπλα στον ασθενή, λίγα μέτρα μακρυά από την κονσόλα του χειρουργού. Εκεί βρίσκεται και η ομάδα του χειρουργού.

Ο σχεδιασμός του χειρουργικού συστήματος daVinci ξεκίνησε το 1995 και από το 2000 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 800 νοσοκομεία παγκοσμίως, ενώ η χρήση του εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του.

Το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής daVinci έρχεται να προσφέρει περισσότερη ακρίβεια και ασφάλεια στην καθημερινή χειρουργική πρακτική. Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της ρομποτικής χειρουργικής έρχεται να επαληθεύσει τα πιο ελπιδοφόρα σενάρια για το μέλλον της ιατρικής.

Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού σε Σκόπελο και Σκιάθο



Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για τον καρκίνο του μαστού θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου στη Σκόπελο, στο ξενοδοχείο Διόνυσος, και στις 3 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου.

Ώρα έναρξης: 19:00


Διαβάστε περισσότερα...

Η μέση δαχτυλίδι ισούται με υγεία



Λιγότερες οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από καρδιακές και άλλες παθήσεις.

Ένας αξιόπιστος και πρακτικός τρόπος για να «προβλέψουμε» κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε από καρδιακές παθήσεις ή άλλες ασθένειες που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος είναι η Σχέση Μέσης Ισχύων (ΣΜΙ).

Πρόκειται για το αποτέλεσμα που προκύπτει αν διαιρέσουμε την περίμετρο της μέσης μας (σε εκατοστά) στο λεπτότερο της σημείο με την περιφέρεια των γοφών μας (σε εκατοστά) στο ευρύτερο σημείο τους.

Αν π.χ. η περίμετρος της μέσης σας είναι 70 εκατοστά και η περιφέρειά σας 77, η ΣΜΙ σας είναι 0,90. Έχετε υπόψη ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτός τόσο πιο πολύ λίπος βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματός σας, γεγονός που προδιαθέτει σε καρδιοπάθειες κλπ. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την πιθανότητα εκδήλωσης των παθήσεων αυτών για τις γυναίκες ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Πιθανότητα νοσήσεις
<0,75 - Χαμηλή / μικρός κίνδυνος
0,75-0,79 - Κάτω του μέσου όρου / μικρός κίνδυνος
0,80-0,84 - Μέσος όρος / μικρός κίνδυνος
0,85-0,89 - Άνω του μέσου όρου / αυξημένος κίνδυνος
>0,89 - Υψηλή / υψηλός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε μύθοι για τα δόντια



Όσα δεν γνωρίζατε ή απλά αγνοούσατε.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και φυσικά κάθε τέτοια εποχή το λευκό έχει την τιμητική του. Το ενδυματολογικό όμως δεν είναι το μόνο που επικρατεί μιας και το λευκό χαμόγελο είναι εκείνο που θα συμπληρώσει επάξια κάθε σας εμφάνιση.

Για μια ολοκληρωμένα άψογη λοιπόν εμφάνιση, θα πρέπει καταρχήν να φροντίσετε να καταρρίψετε κάθε μύθο που... «σπιλώνει» τη διεκδίκησή της!

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση πάρα πολύ καυτών ή πάρα πολύ κρύων γευμάτων μπορούν να βλάψουν τα δόντια μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το συγκεκριμένο είναι εν μέρει αλήθεια, γιατί μόνο αν τρώτε τακτικά πολύ ζεστά ή πολύ κρύα γεύματα μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια σας.

ΜΥΘΟΣ: Η χρήση οδοντογλυφίδων μετά από τα γεύματα μπορεί να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στα δόντια μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συνήθης χρήση οδοντογλυφίδων δεν μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες, διότι μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στα ούλα και σε άλλα μαλακά μόρια στο στόμα σας.

ΜΥΘΟΣ: Η λεύκανση των δοντιών είναι επιβλαβής, γιατί μπορεί να βλάψει το σμάλτο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι σύγχρονες μέθοδοι λεύκανσης δοντιών, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ ή της τεχνικής ροής αέρα, έχουν ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις. Παρ 'όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι η λεύκανση δοντιών δεν μπορεί να προταθεί σε όλους και ειδικά σε εκείνους που έχουν ευαίσθητα δόντια, προβληματικό σμάλτο, καθώς και στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

ΜΥΘΟΣ: Τα δόντια δεν παραμένουν λαμπερά λευκά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την λεύκανση.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά μέσο όρο, το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει για περίπου ένα έτος, αλλά μετά από κάθε ακόλουθη διαδικασία λεύκανσης η διάρκεια του λευκού συνήθως μειώνεται.

ΜΥΘΟΣ: Οι οδοντιατρικές διαδικασίες πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η τακτική οδοντιατρική θεραπεία, δεν θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους, αλλά υπάρχει μια σειρά διαδικασιών, όπως οι ακτίνες Χ ή χειρουργικές οδοντιατρικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να αναβάλονται στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό η έγκυος να διατηρεί μια καλή στοματική υγιεινή, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η μη αντιμετώπιση τους μπορεί να βλάψει και το έμβρυο.

ΜΥΘΟΣ: Το βούρτσισμα των δοντιών μου αρκετές φορές την ημέρα βλάπτει το σμάλτο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Συνήθως είναι αρκετό να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, αλλά αν έχετε την ευκαιρία να βουρτσίζετε τα δόντια σας πιο συχνά, για παράδειγμα μετά από κάθε γεύμα, χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

ΜΥΘΟΣ: Οι ακριβές οδοντόκρεμες είναι καλύτερες από τις φτηνές.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό δεν ισχύει. Μια μέτρια σε τιμή οδοντόκρεμα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. Το καλύτερο είναι να ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας προτείνει την κατάλληλη για την οδοντιατρική σας κατάσταση.

ΜΥΘΟΣ: Η χρήση μιας τσίχλας με ξυλιτόλη χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα, μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα και να έχει τα ίδια αποτελέσματα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συγκεκριμένη θεωρία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά αν δεν είναι εφικτό να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, μπορείτε να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να καθαρίσετε τα δόντια σας και να ανανεώσετε την αναπνοή σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σας προσφέρει την ίδια φροντίδα με το βούρτσισμα.

ΜΥΘΟΣ: Δεν πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου, εάν τα ούλα μου αιμορραγούν.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αιμορραγία των ούλων είναι ένα σημάδι για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα, μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια μαλακή ή πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα.

ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να επισκεφθώ οδοντίατρο, εάν δεν υπάρχει ορατό πρόβλημα με τα δόντια μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο, ανεξαρτήτως της κατάστασης των δοντιών σας. Μερικές φορές, μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να δει πιθανό πρόβλημα και είναι πάντα καλύτερο να αρχίσει τη θεραπεία από τα πρώτα στάδια.

ΜΥΘΟΣ: Αν τα δόντια είναι λευκά, είναι και υγιή.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό είναι απολύτως λάθος! Ένα δόντι μπορεί να φαίνεται υγιές όμως η κατάστασή του δεν κρίνεται από το χρώμα. Ένα χαλασμένο εσωτερικά δόντι μπορεί εξωτερικά να είναι κατάλευκο.

ΜΥΘΟΣ: Αν γίνει σφράγισμα σε ένα χαλασμένο δόντι, δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά το ίδιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό.

ΜΥΘΟΣ: Η υγεία των δοντιών είναι κληρονομική.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο παράγοντας κληρονομικότητα παίζει μεν αλλά μικρό ρόλο στην καλή υγεία των δοντιών. Οι κύριοι κανόνες είναι να διατηρείται η καλή υγιεινή του στόματος και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.

ΜΥΘΟΣ: Η πιο συνηθισμένη φθορά των δοντιών οφείλεται στην κατανάλωση σοκολάτας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όχι, δεν είναι έτσι. Όμως αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή τουλάχιστον δεν ξεπλένετε το στόμα σας κάθε φορά μετά την κατανάλωση της σοκολάτας, είστε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθείτε αντιμέτωπες με φθορά των δοντιών.

ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη φροντίδας για τα δόντια του μωρού μου, διότι σε μερικά χρόνια πρόκειται να τα αλλάξει.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό είναι απολύτως λάθος από πολλές οπτικές γωνίες. Πρώτα απ 'όλα, αν δεν φροντίσουμε τα πρώτα δόντια, μπορεί αυτό να επιφέρει προβλήματα στην πλημμελή ανάπτυξη των μονίμων δοντιών του παιδιού. Εκτός αυτού, είναι αναγκαίο να αρχίσει νωρίς η εκπαίδευση των παιδιών σας ώστε να διατηρήσουν μια καλή οδοντική και στοματική υγιεινή από την παιδική ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα...

Χάος στα νοσοκομεία της Τρίπολης



Για τεράστιες ελλείψεις κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις της Τρίπολης «έχουν τεράστιες ελλείψεις σε εφόδια και βασικό ιατρικό εξοπλισμό», ενώ τα νοσοκομεία στη λιβυκή πρωτεύουσα βλέπουν να φθάνει σε αυτά ένας αυξανόμενος αριθμός σοβαρών περιστατικών τραυματισμών, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Εξάλλου οι MSF αναφέρουν σε δήλωσή τους ότι ορισμένα νοσοκομεία στην Τρίπολη χρειάζονται επίσης «χειρουργικό εξοπλισμό, όπως εξωτερικούς μεταλλικούς νάρθηκες, και οξυγόνο», που η ΜΚΟ αναφέρει ότι θέλει να τους προμηθεύσει «τις επόμενες ημέρες», που η ΜΚΟ αναφέρει ότι θέλει να τους προμηθεύσει «τις επόμενες ημέρες».

«Μια ομάδα των MSF επισκέφθηκε τρία κέντρα υγείας, τα οποία όλα αντιμετωπίζουν απελπιστική έλλειψη εφοδίων και βασικού ιατρικού εξοπλισμού», πρόσθεσε η ΜΚΟ, η οποία «τους προμήθευσε επιδέσμους για την περίθαλψη των τραυματιών καθώς και αντιβιοτικά, αναισθητικά και παυσίπονα».

Οι MSF, των οποίων τρία μέλη είναι σήμερα στην Τρίπολη, «ετοιμάζονται να αυξήσουν την υποστήριξή τους σε νοσοκομεία και κλινικές τις προσεχείς ημέρες με μια επιπλέον ιατρική ομάδα».

Δεκαεπτά ασθενείς μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από τον Ερυθρό Σταυρό από ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου περίπου 80 άνθρωποι πέθαναν προφανώς από την έλλειψη φροντίδας, λόγω της ανάληψης του ελέγχου του ιδρύματος αυτού επί έξι ημέρες από κανταφικούς μαχητές, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας




Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.20497/1670/31.8.2011


Σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας
Αθήνα, 31-8-2011
Αριθ.Πρωτ.: Φ80000/οίκ.20497/1670

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Α

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29, Αθήνα
Ταχ. Κωδ.: Τ.Θ. 1141-10110
Πληροφ.: Μ. Πικραμένου- Ε. Αρώνη
Τηλέφ.: 210-3368088-9
ΤΕΛΦΑΞ: 2103368099


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας»

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α' 115), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α' 170), από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο απευθείας στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές όπως αναφέρονται στην παρ. 7 του ν. 3863/2010, ορίσθηκε η 1/9/2011. 

Με τις παρεχόμενες από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε (45) σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.

Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/2010, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/1997, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/2008.

Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών ΦΚΑ και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή Υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι διευθύνσεις τους παρατίθενται στον επισυναπτόμενο Πίνακα 1.

Σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα εξής:

α) Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.

Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

β) Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. από τους ίδιους.

Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

γ) Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.

δ) Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.

Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., από όπου και θα διαβιβάζονται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.

Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί υποβληθείσα ένσταση θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της ένστασης. Η αξιολόγηση του λόγου της ένστασης θα διενεργείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας και τυχόν απόρριψή της θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με παράθεση του σκεπτικού της απόρριψης της ένστασης. Συνεπώς, η υποβολή ένστασης στην απόφαση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του προσφεύγοντος, στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή απόφαση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

ε) Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

Το παραπάνω ποσό καθορίζεται με την Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β' 1829) υπουργική απόφαση και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολογιστικά στο τέλος του έτους.

Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).

Παρακαλούμε για την άμεση κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου σε όλες τις Υγειονομικές Επιτροπές εποπτείας σας καθώς και για την αυστηρή τήρηση των παρεχόμενων οδηγιών, η οποία θα βοηθήσει τις υπηρεσίες να διεκπεραιώνουν σε σύντομο χρόνο τα υποβαλλόμενα αιτήματα αλλά, κυρίως, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Επισυνάπτεται Πίνακας με τα Σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ










Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο για το διαβήτη ενέκρινε η Ε.Ε.



Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ήδη από το Μάιο.

«Ναι» στην κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου για τον τύπο 2 διαβήτη είπε η Ε.Ε η οποία βασίστηκε σε μια μελέτη με 6.000 ενήλικες που έπασχαν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία με την ονομασία: «Trajenta» και το κύριο συστατικό του θα είναι η ουσία λιναγλιπτίνη, η οποία θα διατεθεί σε μορφή δισκίων των 5 mg. Η ουσία θα χορηγείται στους ενήλικες σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ως μονοθεραπεία από άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια δυσανεξία στην ουσία ή παρουσιάζουν νεφρικές διαταραχές.

Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά ήδη από τον περασμένο Μάιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πλυντήρια-στεγνωτήρια απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες



Τι αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να φανούν όσες νοικοκυρές διαθέτουν πλυντήριο - στεγνωτήριο, αφού, όπως δείχνει νέα αμερικανική έρευνα, τα αρωματικά προϊόντα πλυντηρίου μπορεί σε συνδυασμό με τον θερμό αέρα της οικιακής συσκευής να απελευθερώσουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Προτιμότερο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι το άπλωμα των ρούχων να γίνεται στο μπαλκόνι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο από τη χρήση στεγνωτηρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Air Quality, Atmosphere and Health» έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αρωματικών καταναλωτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν έναν επικίνδυνο συνδυασμό χημικών ουσιών, που εκπέμπεται μέσω των αεραγωγών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του στεγνωτηρίου. Αναλύοντας τις αναθυμιάσεις που εκπέμπουν τα στεγνωτήρια όταν υπάρχει ταυτόχρονη χρήση υγρού απορρυπαντικού και αρωματικών φύλλων στεγνωτηρίου, διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται μέσω των αεραγωγών περισσότερες από 25 πτητικές οργανικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και 7 επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά της Βρετανίας, με τα επικίνδυνα χημικά να προκαλούν πονοκεφάλους, κρίσεις άσθματος, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Την έρευνα πραγματοποίησε η καθηγήτρια Άννα Στάινμαν, ειδική στις επιπτώσεις της ρύπανσης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ. Συγκεκριμένα, δύο από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν χαρακτηρισθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως καρκινογόνες.


Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Στάινμαν, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι ανησυχίες της κοινής γνώμης επικεντρώνονται στη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα και η βιομηχανία, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους στο σπίτι.

Τέλος, η έρευνα προειδοποιεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα αμερικανικά σπίτια, αφού το απορρυπαντικό που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα κυκλοφορεί ευρέως και στη Βρετανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε ό,τι τρώμε



Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;
Σίγουρα οι διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου μπορούν να τον κατηγοριοποιήσουν με βάση τον πίνακα που ακολουθεί.

Σαρκοφάγος: Αυτός που τρέφεται αποκλειστικά με κρέας. Συνήθως ο όρος αναφέρεται σε ζώα όπως οι λύκοι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, είναι παμφάγοι. Τρέφονται δηλαδή με ψάρι, κρέας, αυγό, γάλα, φρούτα και λαχανικά.

Μία ασυνήθιστη κατηγορία είναι οι ιχθυοφάγοι, οι οποίοι τρώνε όλα τα παραπάνω, εκτός από κόκκινο κρέας και πουλερικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλοντας να γίνουν χορτοφάγοι περνάνε από αυτό το στάδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερβολική ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανικής κρίσης



Αντίθετα, η κατανάλωση νερού τη μειώνει.

Όλο και περισσότερες είναι εκείνες οι έρευνες, με πιο πρόσφατη εκείνη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neurology», που επισημαίνουν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού, ή αλλιώς η σωστή ενυδάτωση μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ημικρανιών .

Σύμφωνα με αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης ημικρανιών η ζέστη και οι απότομες αυξήσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας συχνά προηγούνται των κρίσεων στα άτομα με χρόνιους πονοκεφάλους. Μάλιστα, οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ημικρανίες αυξάνεται κατά 8% κάθε φορά που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται κατά μισό βαθμό.

Η επίδραση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη όταν οι αλλαγές των θερμοκρασιών είναι απότομες. Γι αυτό το λόγο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση ημικρανιών είναι πολύ απλά η κατανάλωση άφθονου νερού.

Σε αντίθετη περίπτωση η αφυδάτωση συμβάλει στη μείωση του όγκου του αίματος με συνέπεια να τροφοδοτείται ο εγκέφαλος με λιγότερο αίμα και λιγότερο οξυγόνο, και να διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Για να εξασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού το καλοκαίρι, οι άντρες πρέπει να πίνουν περίπου 13 φλιτζάνια υγρών και οι γυναίκες περίπου 9.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών από το Δήμο Θεσσαλονίκης



Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για χρέη άνω των 300 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των οφειλετών του Δήμου από 300 ευρώ και άνω
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα ευεργετήματα της ρύθμισης που αφορούν την καταβολή των οφειλών προς το Δήμο (εξαιρούνται τα πρόστιμα από αυθαίρετες κατασκευές) ως κάτωθι:

1. Οφειλές έως 300 ευρώ καταβάλλονται εφάπαξ.

2. Οφειλές από 301 έως 3.000 ευρώ καταβάλλονται σε 10 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, ύστερα από σχετική τροποποιητική εισήγηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Η αρχική εισήγηση των υπηρεσιών περιελάμβανε ρυθμίσεις των χρεών άνω των 800 ευρώ.

3. Οφειλές από 3.001 έως 6.000 ευρώ (σύνολο οφειλής) καταβάλλονται σε 15 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

4. Οφειλές από 6.001 και άνω (σύνολο οφειλής) καταβάλλονται σε 20 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση του αυτή καθόρισε ότι η μη καταβολή δυο δόσεων, καθώς και η μη καταβολή της τελευταίας δόσης εντος δυο μηνών από την ημερομηνία λήξης της, έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Βοήθεια στο σπίτι» συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη




Έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για το πρόγραμμα μέχρι το 2013.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ και Φροντίδας Ηλικιωμένων μέχρι το 2013.

Όπως έγινε γνωστό, τα σχετικά προγράμματα ενισχύονται και διευρύνονται καθώς η αρμόδια Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2.104.000 ευρώ, έναντι 906.000 ευρώ που είχαν εισρεύσει στα ταμεία της το 2010.
Η εισροή αυξημένων πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα οφείλεται στον διπλασιασμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στην ΔΗΚΕΘΕ να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρέχει δωρεάν «βοήθεια στο σπίτι» σε 1.000 συνολικά νοικοκυριά και μεμονωμένα άτομα, δημιουργεί 13 νέες θέσεις εργασίας και διασφαλίζει τη συνέχιση θέσεων εργασίας σε 47 εργαζόμενους στα προγράμματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε άνοια



Άσκηση και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί
.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές και καρδιακές βλάβες.

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν διατροφική συμπεριφορά πλούσια σε αλάτι και δεν ασκούνται αρκετά μπορεί να εμφανίσουν πνευματική εξασθένηση συντομότερα από εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα… «φέρνει πιο κοντά» τη νόσο του Alzheimer.

Οι κακή επίδραση του αλατιού στις καρδιακές λειτουργίες είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καναδών επιστημόνων τη συνδέει και με την επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών των ηλικιωμένων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πόσο αλάτι κατανάλωναν καθημερινά 1.262 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 67 έως 84 ετών για διάστημα τριών χρόνων.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο, συνδυασμένη με ελάχιστη άσκηση ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τις γνωστικές επιδόσεις των ηλικιωμένων» υποστήριξε η Dr Alexandra Fiocco από το πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούσαν μεν καθιστικό τρόπο ζωής, αλλά είχαν χαμηλή πρόσληψη νατρίου δεν παρουσίασαν διαγνωστική εξασθένηση» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Με γέλιο η δουλειά γίνεται πιο ευχάριστη



Καλή διάθεση και χιούμορ είναι το μυστικό.

Το προσέξατε ότι μετά από ένα καλό γέλιο νιώθετε καλύτερα και πιο χαλαροί;

Παρατηρήσατε ότι όταν στο περιβάλλον εργασίας σας, υπάρχει καλή διάθεση, καλό χιούμορ και άφθονο γέλιο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας, τότε οι δουλειές γίνονται καλύτερα, η απόδοση αυξάνεται και η παραγωγικότητα πολλαπλασιάζεται;

Το γέλιο, το χιούμορ και η καλή διάθεση θωρακίζουν το σώμα και την ψυχή σας και τους επιτρέπουν να αμύνονται καλύτερα στις αντιξοότητες της ζωής.

Οι ευεργετικές επιδράσεις, προεκτείνονται και στον επαγγελματικό σας τομέα:

-Προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες για την πρόοδο, ανέλιξη και ευημερία σας.

-Διευκολύνουν τη διαπροσωπική επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις.

-Κτίζουν σχέσεις.

-Μειώνουν το στρες.

-Δίνουν νέα ενέργεια στους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα.

-Συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και κερδοφορίας ενός οργανισμού.

Έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξαν ότι απολύσεις εργαζομένων γίνονται στο 15% των περιπτώσεων λόγω ανεπάρκειας και στο 75% λόγω προβλημάτων σχέσεων με συναδέλφους. Γι’ αυτό, οι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, θεωρούν ότι έχουν σημαντικό πλεονέκτημα οι εργαζόμενοι που διαθέτουν μαζί με τα άλλα προσόντα τους, καλό χιούμορ. Πιστεύουν ότι το χιούμορ σχετίζεται με ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και είναι στοιχείο που προσθέτει στο ενεργητικό ενός οργανισμού.

Το χιούμορ, το χαμόγελο και το γέλιο, διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων και προϊσταμένων. Δημιουργούν ένα περιβάλλον χωρίς απειλητικό χαρακτήρα όπου οι εργασίες διεξάγονται αποτελεσματικότερα.

Η συνοχή του προσωπικού και η ομαδικότητα, ισχυροποιούνται από το χιούμορ και το γέλιο, που επιτρέπουν την ωφέλιμη αποφόρτιση από την ένταση της δουλειάς. Μειώνουν το στρες το οποίο είναι από τις κυριότερες αιτίες ασθενειών στο χώρο εργασίας.

Το στρες εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, θυμό, ζήλια, φθόνο και εργασιακή εξουθένωση με άσχημες συνέπειες. Σε σωματικό επίπεδο, είναι αιτία μυϊκών και καρδιαγγειακών παθήσεων (πονοκέφαλος, ψηλή πίεση, μυοσκελετικοί πόνοι).

Το γέλιο στην εργασία καταπολεμεί το στρες και προάγει τη χαλάρωση των εργαζόμενων. Η καλή διάθεση και η χαλάρωση που προάγονται από το γέλιο και το καλό χιούμορ, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι τα ανέκδοτα και άλλες μορφές χιούμορ, δεν πρέπει ποτέ να προσβάλλουν οποιοδήποτε άτομο.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, διαθέτουν όλο και περισσότερο από το χρόνο τους στο χώρο εργασίας. Δεν πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και ένταση. Αυτό απειλεί την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Είναι καλύτερα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες, να κατανοήσουν καλά τη δύναμη που τους δίνει το γέλιο, το χιούμορ και η καλή διάθεση. Σε ατομικό επίπεδο βοηθούν την αποτελεσματικότητα, πρόοδο και ανέλιξη. Σε εταιρικό επίπεδο, μειώνουν τις απουσίες λόγω ασθένειας, βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.

Διαβάστε περισσότερα...

"Δωρεάν" γη σε ανέργους θα δώσει η κυβέρνηση!




Από Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κ. Σκανδαλίδη και προβλέπει την ενοικίαση έναντι συμβολικού τιμήματος γης σε ανέργους και νέους σε ηλικία παραγωγούς.

Θα δοθούν πάνω από 10.000 στρέμματα βάσει του προγράμματος στην κεντρική Μακεδονία, ενώ σταδιακά θα διατεθούν 3 εκατομμύρια στρέμματα σε ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ θα καταβάλλουν συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα την ώρα που στον θεσσαλοκό κάμπο μισθώνεται ετησίως 150 ευρω το στρέμμα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να εκμεταλετεί με δημιουργικό τρόπο το κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα λόγω ανεργίας αλλά και να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, η οποία βγάζει προϊόντα μοναδικά σε ποιότητα σε όλο τον κόσμο αλλά δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει στην διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η εφαρμογή στο Διαδίκτυο είναι έτοιμη και αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα. Εκεί θα μπαίνει όποιος ενδιαφέρεται και θα διαλέγει το αγροτεμάχιο της αρεσκείας του.

Η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου στο περίπτερο του υπουργείου θα παρουσιαστεί η ιντερνετική εφαρμογή.



Διαβάστε περισσότερα...