Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863/2010 Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. (ΦΕΚ Α 115/15.07.2010)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Νόμος υπ’ αριθ. 3863/2010: Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις

Ολόκληρος ο νόμος επίσης σε pdf εδώ.

Σχετικά με Άτομα με Αναπηρία

Ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις με το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα. Ν. Υπ’ Αριθμ. 3863/15-07-2010 (ΦΕΚ 115/ΤΑ) του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Άρθρο 6
Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
1. Από 1.1.2011 στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ δημιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
2. Στο ΚΕ.Π.Α. υπάγεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας του άρθρου 6 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄). Στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών εντάσσονται και ιατροί των λοιπών ΦΚΑ και του ΕΣΥ, μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ., οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Ο Πίνακας των συμμετεχόντων ιατρών του ΕΣΥ καταρτίζεται από τον Διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.
Οι ιατροί του Ειδικού Σώματος υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση στο έργο των Υγειονομικών Επιτροπών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄). Οι ιατροί, μετά την ειδική εκπαίδευση, αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από:
α) Τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων. β) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Υγειονομικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Απονομής Συντάξεων ΙΚΑ−ΕΤΑΜ Αθήνας. γ) Έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ−ΙΚΑ). ε) Έναν εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ), με τον αναπληρωτή του. στ) Τον προϊστάμενο του γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, με τον αναπληρωτή του από την ίδια Υπηρεσία. ζ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών είναι: α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας. β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ. γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
4. Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.
6. Καταρτίζεται μητρώο Ατόμων με Αναπηρία το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.
7. Από 1.4.2011 καταργούνται όλες οι άλλες Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους ΦΚΑ, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τις επιτροπές Απαλλαγών και τις Τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές του.

Άρθρο 7
Ενιαίος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας
Το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Δημόσιο με εκατοστιαία αναλογία σε Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που εκδίδεται εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μετά από γνώμη Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Άρθρο 8
Οριστικοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων από 1.1.1993
Η παράγραφος 3 του άρθρου 25 παρ. 3 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄) τροποποιείται ως ακολούθως:
«3. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, υφίσταται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται δε με τις ίδιες προϋποθέσεις ενώ δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις ανωτέρω επιτροπές. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, μπορεί δε να είναι οριστικές, εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά και την τελική γνωμάτευση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:
α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές. β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές».

Άρθρο 9
Προϋπάρχουσα αναπηρία
Ο ασφαλισμένος δικαιούται συντάξεως αναπηρίας έστω και αν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένιση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση εφόσον καθίσταται ανίκανος για την εργασία του λόγω ουσιώδους επιδείνωσης και πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις που αφορούν το φορέα στον οποίο ασφαλίζεται.
Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΥΚΑ (Ν. Υπ’ Αριθμ. 3868/03-08-2010 (ΦΕΚ 129/ΤΑ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, Χαιρετίζει την μετονομασία του «Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων» σε «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης» και την ένταξή του στο ΕΣΥ και αναμένουμε την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης, ως σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης. Επίσης να συγκροτηθεί άμεσα επιστημονικό συμβούλιο και Δ.Σ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη συγκρότηση των Διοικήσεων των νοσοκομείων.
Μετά από 3 ετών υποσχέσεις, δεσμεύσεις και παλινωδίες από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΥΚΑ, για την ένταξη του ΕΙΑΑ, ως Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ειδικό Νοσοκομείο) στο ΕΣΥ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, με την παργ. 17 του Ν. 3868/3-8-2010/ΦΕΚ 129Α (που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων), υλοποιείται η ομόφωνη απαίτηση των Αναπηρικών φορέων (με σημαιοφόρο τον Σύνδεσμό μας) των εργαζομένων του ΕΙΑΑ, της Διοίκησης του ΕΙΑΑ, του ιατρικού κόσμου και της Ελληνικής κοινωνίας, με τη μετονομασία του ΕΙΑΑ, σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και την ένταξή του πλήρως στο ΕΣΥ. Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος της μετεξέλιξής του σε σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αναπηρικό χώρο και τις οικογένειές τους.
Συγχρόνως, επαληθεύεται πλήρως η ρήση του Ηρακλείτου που λέει: «Ουδέν εκ του μη όντος γίγνεται, ουδέν εις το μη ον φθείρεται». Πράγματι, αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε η συνεχής πίεση, για την ένταξη του ΕΙΑΑ στο ΕΣΥ, ως Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης, ασφαλώς σήμερα δεν θα ζούσαμε την χαρά της μοναδικής ευχάριστης είδησης, της μοναδικής προσφοράς της πολιτείας, στον αναπηρικό χώρο και ειδικότερα το χώρο της κινητικής αναπηρίας.
Αναδημοσιεύουμε την παρ. 17 του Ν. 3868/3-8-2010/ΦΕΚ 129Α.

Άρθρο 8, παρ. 17
Ένταξη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στο ΕΣΥ Ν. 3868/3-8-2010 (ΦΕΚ 129 Α):

«Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων μετονομάζεται σε «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης» και μετατρέπεται από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 7 και επόμενα του Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81 Α’) χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης, ρυθμίζονται οι αναγκαίες μεταβολές λόγω της υπαγωγής στο νέο Νομοθετικό Καθεστώς, όπως ενδεικτικά, δημιουργία οργανισμού του Νοσοκομείου, μετακίνηση του προσωπικού όλων των κλάδων , ένταξη του ιατρικού προσωπικού σε θέσεις ιατρών Ε.Σ.Υ., αναγνώριση της προϋπηρεσίας του, μισθολογική του κατάταξη, προϋποθέσεις βαθμολογικής του εξέλιξης, συνέχιση εκκρεμών δικών, διεκδίκηση αξιώσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Άρθρο 16
Ρυθμίσεις για θέματα πρόνοιας
1. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του ν. 2345/1995, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 3627/2007 (ΦΕΚ 292 Α’) προστίθεται εδάφιο ως εξής:«Η χορήγηση του επιδόματος κίνησης επεκτείνεται και σε άτομα με ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξάρτητα από το αν είναι κύριοι, νομείς, κάτοχοι ή χρήστες ιδιωτικής χρήσης επιβατικού οχήματος».7. α) κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, την πρόσβαση και διαμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
ε) με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ή άλλου συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την εκπαίδευση και πιστοποίηση των σκύλων βοηθείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.