Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τι γίνεται τελικά με τα προνοιακά επιδόματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μήνας αυτός τελειώνει. Πάει λοιπόν και ο Μάρτης, ο μήνας δηλαδή που γύρω στο μέσο του καταβάλλεται το ποσό του πρώτου διμήνου για τα προνοιακά επιδόματα. Τελειώνει λοιπόν ο μήνας και εικόνα που έχουμε από όλη την χώρα και τους κατά τόπους νέους Καλλικρατικούς δήμους είναι μπερδεμένοι. Σε άλλους ξεκίνησε η καταβολή ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα 21/3. Σε άλλους η καταβολή ξεκίνησε μόλις σήμερα, δηλαδή την 28/3. Σε άλλους δε δήμους φτάνουν αυτές οι μέρες οι επιταγές και θα αρχίσει η καταβολή από την επόμενη Δευτέρα, δηλαδή από 4/4.


Αναμενόμενα ή μη όλα αυτά είναι η αλήθεια. Σε προηγούμενο άρθρο (Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων) είχε γίνει και αναφορά για τους λόγους καθυστέρησης αλλά και για τις αυξήσεις που τελικά είδαν ή θα δουν οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων για το 2011. Στους δικαιούχους επιδομάτων μερικών δήμων που δεν δόθηκε, μέσα στις επιταγές του πρώτου διμήνου, η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά η διαφορά με τις επιταγές του δεύτερου διμήνου.


Δυστυχώς όμως υπάρχουν και δήμοι που ακόμα και αυτήν την στιγμή (που γράφω αυτές τις γραμμές) δεν ξέρουν τι θα γίνει με το νέο πρόβλημα που προέκυψε. Σε διάφορες περιοχές τις χώρας (βλέπε παράδειγμα στο ακόλουθο άρθρο: Ανήκουστο: Ζητούν 5.300 νέες γνωματεύσεις αναπηρίας) λοιπόν οι επίτροποι λόγω ενδιασμών αλλά και μη γνώσης του αντικειμένου γιατί υπογράφουν τέτοιες αποφάσεις για πρώτη φορά και φοβούνται τις ευθύνες, δεν δέχονται να υπογράψουν την απόφαση καταβολής των επιδομάτων. Σε αντίθεση δηλαδή με ότι έγινε με όλους τους άλλους δήμους της χώρας που ήδη ξεκίνησε η καταβολή, σε όσους δήμους οι δικαιούχοι δεν δίνουν τις ακόλουθες μέρες να φτάνει επιταγή θα ξέρουν πλέον πως κάποιος επίτροπος έβαλε το χέρι του. Ή μάλλον καλύτερα να λέμε δεν το έβαλε παρέα με την υπογραφή του, κάνοντας χρήση ενός στυλό που σίγουρα θα είχε κάπου στο γραφείο του. Γιατί ότι είχε να κάνει η πρόνοια το έχει κάνει. Οι επιταγές είναι έτοιμες και περιμένουν την υπογραφή για να φτάσουν στα ΕΛΤΑ και μετά μέσω αυτών στα χέρια των δικαιούχων. Γι' αυτό και δεν τις ταχυδρόμησαν ακόμα.


Όπως κάνουν γνωστό οι υπηρεσίες Πρόνοιας αυτών των δήμων, γίνονται πιέσεις στους αντίστοιχους επιτρόπους από τους διευθυντές τους, πιέζουν ώστε να γίνει κανονικά η καταβολή και να μην υπάρξει πρόβλημα. Αν τελικά δεν καμφθεί η αντίσταση των επιτρόπων οι δικαιούχοι οδηγούνται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων με επιτροπές και επανεξετάσεις σε έναν ρευστό εντελώς χώρο, ειδικά επειδή ο χώρος αυτός βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης (βλέπε άρθρο: Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;). 
Αν πράγματι οδηγηθούμε στο φαινόμενο μαζικής επανεξέτασης όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναλογικά με τον αριθμό των νομαρχιακών Α.Υ.Ε., θα καταλήξουμε Δεκέμβρη μήνα (ειδικά στους μεγάλους δήμους) χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα δίμηνο στα άτομα αυτά. Πράγμα σίγουρα που κανείς δεν θα ήθελε.


Υπάρχει όμως και έναν τελευταίο ας πούμε πρόβλημα αν και ασήμαντο σχετικά για τους δικαιούχους. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν δημιουργήσει (συστήσει) ακόμα, διευθύνσεις πρόνοιας με αποτέλεσμα την όλη διαδικασία επιδομάτων και παροχών να την έχουν ακόμα οι διευθύνσεις πρόνοιας των πρώην νομαρχιών. Βέβαια οι διευθ/σεις Πρόνοιας όλων των δήμων τις χώρας (και αυτών που έχουν αλλά και αυτόν που θα δημιουργήσουν), τον καιρό που θα ακολουθήσει σίγουρα θα υπολειτουργούν σε έναν βαθμό, γιατί είτε δεν θα έχουν στελεχωθεί επαρκώς, είτε τα άτομα θα εργαστούν εκεί δεν θα έχουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο. Εξαιρέσεις είναι οι διευθύνσεις πρόνοιας που εδρέυουν στους δήμους που ήταν πρωτεύουσες των πρώην νομών γιατί ήδη γνωρίζουν το αντικείμενο καλά.


Ας ελπίσουμε λοιπόν όλα να πάνε καλά και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα (που όπως φαίνεται βρέθηκε: Βρέθηκε λύση για τα προνοιακά επιδόματα!).




Νότης


Τελικά όλα θέλουν μόνο χρόνο για να επιβεβαιωθούν... δυστυχώς!
Δείτε στα ακόλουθα άρθρα:

Περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.