Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Είναι γνωστό πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (δείτε το θέμα στο link για λεπτομέρειες). Βέβαια η αλλαγή στο σύστημα και η μετάβαση από τις Νομαρχίες στους "Καλλικρατικούς" Δήμους ήταν αναμενόμενη. Όλοι οι δήμοι της χώρας ο ένας μετά τον άλλο, μετά από συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, περνά η απόφαση και προωθείται στις νεοσύστατες υπηρεσίες των διευθύνσεων πρόνοιας. Την καθυστέρηση αυτή βέβαια την αποδίδουν στην αργοπορημένη έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως αναφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
----------------------

Προνοιακά επιδόματα

Η καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δήμου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Ο Δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε στο Δήμο Λέσβου, όπως και σε όλους τους ΟΤΑ της επικράτειας, το ποσό που τους αντιστοιχεί, για τα προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2011.
Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο, αν και θεσμικά μετέφερε την αρμοδιότητα στους ΟΤΑ, δεν προέβλεψε τη διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους, με δεδομένο το γεγονός ότι οι νέοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ για το έτος 2011 θα καταρτιστούν έως 31/3/2011.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του, εισάγει κατόπιν διακομματικής συμφωνίας προς ψήφιση, επείγουσα τροπολογία, με την οποία θα διευθετηθεί το θέμα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και θα οριστεί ο τρόπος της διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωση κατάρτισης και ψήφισης των νέων προϋπολογισμών.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και της ενημέρωσής μας, ο Δήμος θα είναι έτοιμος με τη συνήθη διαδικασία, να καταβάλει στους δικαιούχους τα επιδόματα».


----------------------

Όλο αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα τα Προνοιακά Επιδόματα (στον προηγούμενο σύνδεσμο θα βρείτε την λίστα με τα προνοιακά επιδόματα και τα δικαιολογητικά τους) να φτάνουν στο σημείο να πληρωθούν είτε τέλος του Μάρτη είτε αρχές του επόμενου παρότι αφορούν τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη. Ένα σημαντικό νέο όμως βγάζει και το ακόλουθο άρθρο:

----------------------


Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα



Για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα προνοιακά επιδόματα, μετά την μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στους Δήμους και προκειμένου να ανταποκριθεί η νεοσύστατη Υπηρεσία μας στη διάθεσή τους,o δήμος Λαμιέων σας ενημερώνει ότι η παροχή των επιδομάτων θα ξεκινήσει μόλις λάβει την πρώτη δόση χρημάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Κάθε εν δυνάμει δικαιούχος των προνοιακών επιδομάτων καλείται να υποβάλλει στη Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου Λαμιέων (τηλ. 22313-50024) στην οδό Λεωνίδου 9-11 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου),
2) Επικυρωμένο Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου,
3) Επικυρωμένο Αντίγραφο της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα εμφανίζεται πρώτο όνομα ο δικαιούχος του επιδόματος (σε περίπτωση ανήλικου παιδιού οι γονείς του),
4) Απλή φωτοτυπία από το μπροστινό τμήμα του Βιβλιαρίου Πληρωμής επιδόματος που αναφέρει την ημερομηνία λήξης της Γνωμάτευσης της Αβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Φωτοτυπία της Απόφασης Αναγνώρισης δικαιούχου επιδόματος της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Νομού Φθιώτιδος, που να είναι σε ισχύ.
Τα ανωτέρω, κρίνονται απαραίτητα να υποβληθούν στην Υπηρεσία μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να διευκολύνουμε την διαδικασία πληρωμής τους, αλλά και για την εκ νέου ενημέρωση των αρχείων των δικαιούχων.

----------------------

Όλο αυτό σημαίνει πως μάλλον όπως φαίνεται και από το άρθρο όπως επιβεβαίωση (και σε τηλεφωνική επικοινωνία μου) υπάλληλος άλλης διεύθυνσης πρόνοιας κάποια στιγμή θα ζητηθούν από όλους τους κατόχους προνοιακών επιδομάτων αυτά τα δικαιολογητικά γιατί όπως μου τόνισε: "Από το 2011 θα αλλάξει το σύστημα καταβολής. Προσωρινά πάμε με το παλιό αλλά θα μεταβούμε στο νέο. Ποιο είναι αυτό; Μα η καταβολή των επιδομάτων μέσω κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Μια παρόμοια μετάβαση που είχαμε και με της συντάξεις του ΟΓΑ. Μια μετάβαση που θα δώσει και ένα τέλος στην ταλαιπωρία με την έλευση στα κατά τόπους ΕΛΤΑ και την αναμονή στις ουρές. Κάτι δηλαδή που συμβαίνει χρόνια σε άλλες χώρες. Άρα όταν οι υπηρεσίες των δήμων είναι να εφαρμόσουν αυτήν την αλλαγή θα ενημερώσουν τους δικαιούχους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά.

Σημαντικό είναι πως οι επιταγές που θα φτάσουν στα σπίτια των δικαιούχων θα κρύβουν όμως και μια θετικότατη έκπληξη. Θα φτάσουν με διαφορετικό ποσό από ότι τις είχα συνηθίσει το 2010 οι δικαιούχοι, δηλαδή με την προβλεπόμενη αύξηση που ορίζει και το ακόλουθο ΦΕΚ: Αναπηρικά επιδόματα ΦΕΚ 931/21-5-2008


Οι τιμές των προνοιακών επιδομάτων για το 2011 ανά μήνα είναι οι εξής 

(αυτονόητο είναι, ότι στις περιπτώσεις που η καταβολή γίνεται ανά δίμηνο, πως το ποσό είναι το διπλάσιο):




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.