Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέτωπο ενάντια στην «κοσμοπολίτικη γιορτή» των Special Olympics

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Σύλλογοι γονέων και σύλλογοι ΑμεΑ "μιά γροθιά" ενάντια στο πανάκριβο "κοσμοπολίτικο γεγονός"

Με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ στέκει αλληλέγγυα στο πλευρό της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων γονέων ΑμεΑ, καταγγέλλοντας την δημόσια χρηματοδότηση των παγκοσμίων Special Olympics ως - κοινωνικά και πολιτικά - ανεύθυνη επιλογή.
“Πως μπορείτε να επιτρέψετε την κατασπατάληση πόρων για την διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων όταν οι δομές υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση;” ρωτά τον έλληνα πρωθυπουργό η συνομοσπονδία  και ακολούθως επιχειρηματολογεί: “ Όταν το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνο να δαπανώνται τεράστια ποσά σε ένα κοσμοπολίτικο γεγονός που δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στη χώρα. Χρησιμοποιούμε τον όρο «κοσμοπολίτικο γεγονός» διότι οι Special Olympics δεν αναγνωρίζονται ως αθλητικό γεγονός ούτε από την Ελληνική Πολιτεία, αφού η νομοθεσία περί Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία τα αγνοεί παντελώς, ούτε όμως από τις διεθνείς αρχές διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων ”. 
Αποτιμώντας την επιλογή χρηματοδότησης του “κοσμοπολίτικου γεγονότος” η συνομοσπονδία επισημαίνει ότι “εάν η χώρα έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζονται τουλάχιστον 26.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να κινητοποιήσει χορηγίες σημαντικού ύψους για τη χρηματοδότηση αυτών των αγώνων, τότε αυτή η χώρα έχει τουλάχιστον την υποχρέωση να δημιουργήσει αντισταθμιστικά οφέλη, πρώτα από όλα, για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και φυσικά για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία στο σύνολό της”.
Σε ότι, τέλος, έχει να κάνει με την βαθύτερη ουσία, δηλαδή την πολιτική και ιδεολογική αποτίμηση του “κοσμοπολίτικου γεγενότος”, ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ελλήνων αναπήρων είναι κάθετα καταγγελτικός. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή: “Η ηγεσία των Special Olympics στη χώρα, προώθησε επιμελώς την πλήρη απομόνωση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος από την οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή των αγώνων. Επιπρόσθετα, η όλη επικοινωνιακή πολιτική για την προώθηση των αγώνων δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, στηρίζεται σε χαρακτηριστικά φιλανθρωπίστικης αντίληψης, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού και αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενο οίκτου και ελέους. Οι αγώνες αυτοί δεν γίνονται για τα άτομα με αναπηρία, αλλά αποτελούν μία ξεπερασμένη παραχώρηση σε ένα συντηρητικό κατεστημένο που διαχειρίζεται αυτήν την υπόθεση στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια”.
Oπως αποδεικνύεται από την επιστολή της συνομοσπονδίας ΑμεΑ (και από την προηγηθείσα της ομοσπονδίας γονέων ΑμεΑ), η επιλογή δημόσιας χρηματοδότησης των Special Olympicsέχει απέναντί της όλο το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα της χώρας. Καλείται πλέον η πολιτική ηγεσία που στην θεωρία δηλώνει ότι σέβεται  την απαράβατη αρχή – αίτημα του αναπηρικού κινήματος “τίποτε για εμάς χωρίς εμάς”, να επιβεβαιώσει τον σεβασμό της και στην πράξη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.