Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Light τρόφιμα η λύση για την παχυσαρκία



Όταν ζητούμενο είναι η μείωση των θερμίδων.

Τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε λιπαρά δεν αποτελούν πανάκεια για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος με τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε -κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.

Από την άλλη, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες αποδίδουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα που ως γλυκαντική ουσία περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας τέτοια προϊόντα μπορεί κάποιος να ελέγξει καλύτερα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν αντικαθιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη, στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής και ενός προγράμματος φυσικής δραστηριότητας, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο βάρους μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί μία διατροφή που να αποδίδει συνολικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη από την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο) και δεν επαρκεί μόνο η χρήση τροφίμων και ποτών με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέφος επηρεάζει τη μνήμη



Αλλαγές στον εγκέφαλο πειραματόζωων που εκτέθηκα σε μολυσμένο αέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio η μακροχρόνια έκθεση στο νέφος μπορεί να βλάψει τη μνήμη και να προκαλέσει κατάθλιψη, επειδή μεταβάλει την φυσιολογία του εγκεφάλου. «Η έρευνά μας έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στο μολυσμένο αέρα μπορεί να έχει ορατά αρνητικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας», δήλωσε η Laura Fonken από το Πανεπιστήμιο του Ohio.

H έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια τα οποία εκτίθεντο σε καθαρό ή μολυσμένο αέρα έξι ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα για 10 μήνες, χρόνος που αντιστοιχεί στη μισή διάρκεια ζωής ενός ποντικιού. Μετά από δέκα μήνες τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε τεστ μάθησης και μνήμης όπου διαπιστώθηκε ότι η απόδοσή τους ήταν χειρότερη και πιο αργή σε σύγκριση με τα ποντίκια που ανέπνεαν καθαρό αέρα.

Επίσης, σε άλλα πειράματα διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερο καταθλιπτική συμπεριφορά και υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που ανέπνεαν αέρα χωρίς ρύπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου όσων ανέπνεαν τον μολυσμένο αέρα υπήρχαν εμφανείς αλλαγές και οι νευρώνες τους είχαν «συρρικνωθεί» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εστιάζει στις βλάβες που προκαλεί ο μολυσμένος αέρας στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά ή τους πνεύμονες. H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα θρεπτικά οφέλη των σύκων



Για ισορροπημένη διατροφή.

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.

Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Φρέσκα σύκα Αποξηραμένα σύκα
Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια (θερμίδες – kcal) 79 249
Νερό (γραμμάρια) 30 2.5
Υδατάνθρακες (γραμμάρια) 19 64
Εκ των οποίων σάκχαρα (γραμμάρια) 16 48
Πρωτείνες (γραμμάρια) 0.8 3
Λίπος (γραμμάρια) 0.2 1
Φυτικές ίνες (γραμμάρια) 3 10
Κάλιο (mg) 232 680
Νάτριο (mg) 1 10
Ασβέστιο (mg) 35 162
Μαγνήσιο (mg) 17 68
Σίδηρος (mg) 0.4 2

Ένα φρέσκο σύκο ζυγίζει 40-50 γραμμάρια (το αποξηραμένο ζυγίζει 8-9 γραμμάρια). Η μερίδα του φρούτου ορίζεται σαν 2 μέτρια σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα σύκα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και να καταναλωθούν σαν σνακ ή ακόμα και να προστεθούν σε πιάτα όπως οι σαλάτες ή ορισμένα κρέατα για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν εύκολη λύση για άτομα με γρήγορους ρυθμούς ζωής, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν χαλάνε. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα και της ιδιαίτερης υφής και γεύσης τους, τα φρέσκα σύκα συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Επομένως, ειδικά τώρα που η εποχή του πλησιάζει, η ένταξη του σύκου στο διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής προσφέροντας ενέργεια, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, και φυσικά την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του.

Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση στην παιδική ηλικία για υγιή ενήλικη ζωή



Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας
.
Η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια με φυσικότητα όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί εξουθενωμένοι γονείς. Τις περισσότερες δραστηριότητες τις εκτελούν σε διακεκομμένα αλλά μάλλον έντονα διαστήματα. Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό φαίνεται να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Όταν η σωματική αδράνεια συνδυάζεται με την παχυσαρκία και υπάρχει μεταφορά αυτών των καταστάσεων στην ενηλικίωση, εμφανίζονται επιπρόσθετα και σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού, ο διαβήτης κλπ.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να παρακινηθούν τα παιδιά να παραμείνουν σωματικά δραστήρια στόχος που αποτελεί πραγματική πρόκληση για γονείς, δασκάλους και επιστήμονες του χώρου της υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα παιδιά και γενικά όσο νωρίτερα αρχίζουν τόσο το καλύτερο. Όμως, υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

Ο σωστός χρόνος για να αρχίσει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας είναι συγκεκριμένος για κάθε παιδί και όχι μια οποιαδήποτε ηλικία την οποία επιλέγουν οι γονείς αυθαίρετα. Τα παιδιά μιας τάξης, μπορεί να έχουν περίπου την ίδια ηλικία αλλά δεν έχουν την ίδια ψυχοσωματική ανάπτυξη. Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες σε διαφορετικές ηλικίες, επομένως είναι σημαντικό να μη συγκρίνομε τα παιδιά μεταξύ τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να βασίζονται κυρίως στο βαθμό ωρίμανσης, στις δεξιότητες και στις προηγούμενες εμπειρίες του κάθε παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδιά είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι ελκυστικές και ευχάριστες και να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των δεξιοτήτων τους.

Εν κατακλείδι, η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλους και κυρίως για τα παιδιά τα οποία έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές και σημαντικές δεξιότητες. Αν υπάρξει η κατάλληλη επιλογή δραστηριοτήτων αλλά και συμπεριφορών από μέρους των γονιών και των δασκάλων, θα κτιστούν οι βάσεις ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε βάρος στο γραφείο



Μικρές και απλές συμβουλές.
Το ρολόι δείχνει τρεις, οι εκκρεμότητες στο γραφείο, που είναι πολλές, αναμένεται να σας κρατήσουν εκεί ως αργά και ο οργανισμός σας ζητά απεγνωσμένα κάτι γλυκό! Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να αδυνατίσετε, ακόμη κι αν κάθεστε πίσω από ένα γραφείο αρκετές ώρες κάθε μέρα.

Μην παραλείπετε το πρωινό

H πλειονότητα των Ελλήνων σπανίως τρώει πρωινό. Η κακή αυτή συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο -και όχι αυτά που πρέπει!- κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαιτολόγοι επιμένουν ότι ένα καλό πρωινό όχι μόνο ενισχύει τις αντιστάσεις μας στους γευστικούς πειρασμούς, αλλά βοηθά να συγκεντρωθούμε στη δουλειά.

Γεύμα από το σπίτι

Είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε τι τρώτε, αλλά και να γλιτώσετε χρήματα! Αν οι υπόλοιποι παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό, εσείς μην αισθάνεστε αμήχανα φέρνοντας το ταπεράκι σας. Ετοιμάζοντας το φαγητό από το σπίτι έχετε περισσότερες πιθανότητες να τρώτε υγιεινά και να μην υπερβαίνετε τους θερμιδικούς σας στόχους.

Προτιμάτε υγιεινά σνακ

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το καμπανάκι του στρες και της κούρασης χτυπά κόκκινο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε γραφεία καταφεύγουν στα γλυκά. Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ένα φρούτο ή ένα υγιεινό σάντουιτς που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι θα σας βοηθήσει να μην υποκύψετε σε παχυντικούς γευστικούς πειρασμούς.

Δίαιτα με παρτενέρ!

Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που δίνουν, όπως και εσείς, καθημερινή μάχη με τις θερμίδες! Επιλέξτε από κοινού την ώρα και το χώρο όπου μπορείτε να τρώτε παρέα το υγιεινό μεσημεριανό σας. Η ευχάριστη παρέα θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε πόσο «βαρετή» είναι η σαλάτα με κοτόπουλο.

Ασκηθείτε πριν τη δουλειά

Λίγη πρωινή γυμναστική πριν πάτε στη δουλειά όχι μόνο θα σας γεμίσει ενέργεια, αλλά και θα μειώσει την όρεξή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου η πρωινή γυμναστική είναι και πολύ πρακτική, αφού συνήθως μόνο το πρωί προλαβαίνουμε να πάμε στο γυμναστήριο.

Πίνετε άφθονο νερό

Δεν χαρίζει μόνο υγεία και ομορφιά, αλλά αποτελεί και έναν από τους καλύτερούς μας σύμμαχους στη μάχη με τη ζυγαριά αφού μειώνει την όρεξη. Διατηρείτε πάντα ένα μπουκάλι με νερό στο γραφείο σας για να πίνετε όχι μόνο πριν από το γεύμα σας, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ξεχάστε το ασανσέρ!

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι το γραφείο σας βρίσκεται στον τρίτο όροφο και ανεβείτε από τις σκάλες για να κάψετε θερμίδες. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, γι' αυτό πείτε απλά στον εαυτό σας ότι το ασανσέρ είναι μονίμως εκτός λειτουργίας!

Γρήγορος περίπατος

Το μεσημεριανό διάλειμμα είναι μια καλή ευκαιρία για έναν μικρό περίπατο, που θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να χαλαρώσετε. Ακόμη καλύτερα η σύντομη βόλτα να γίνει πριν από το μεσημεριανό, αφού η άσκηση μειώνει την όρεξη.

Όχι στις «απαγορευμένες ζώνες»

Οι μηχανές όπου μπορεί να προμηθευτεί κανείς σοκολάτες, πατατάκια και αναψυκτικά -δηλαδή τους Νο 1 εχθρούς της σιλουέτας μας!- «παραμονεύουν» στους διαδρόμους των περισσότερων χώρων εργασίας. Εντοπίστε τον «εχθρό» και αποφύγετε τη συνάντηση μαζί του!

Διαβάστε περισσότερα...

Καφές, μία θερμιδική βόμβα



Πώς μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να μην το παρακάνετε!
Το σώμα μας μπορεί να μας λέει ότι διψάει, αλλά δεν μπορεί να μας καθορίσει τι πρέπει να πιει. Ενώ όλα τα ροφήματα ενυδατώνουν, μερικά παρέχουνε και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μερικά έχουνε χαλαρωτικές ιδιότητες. Κάποια δίνουν ενέργεια. Ορισμένα απλά ικανοποιούν το αίσθημα για γλυκό – με ή χωρίς θερμίδες. Κάποια βοηθούν στην καλύτερη απόδοση. Και ορισμένα μπορούν να βοηθήσουνε σε θέματα υγείας.

Οποιοδήποτε ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας διατήρησης βάρους. Αλλά, για πολλούς ανθρώπους που απολαμβάνουν ροφήματα καφέ με ζάχαρη, αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με θερμίδες, η απόλαυση αυτή απαιτεί συνείδηση όσον αφορά το μέγεθος της μερίδας και συχνότητα κατανάλωσης.

Ευτυχώς, για αυτούς που προσέχουν τη γραμμή τους, υπάρχει ποικιλία ροφημάτων με χαμηλές θερμίδες που ικανοποιούν επιτυχώς τη δίψα (νερό, τσάι, καφέδες και αναψυκτικά διαίτης).

Πόσες θερμίδες και υδατάνθρακες υπάρχουνε στα ροφήματα καφέ;

Ένα σφηνάκι εσπρέσσο είναι 2 κ.σ. υγρό. Φανταστείτε 2 κ.σ. στον πάτο του ποτηριού σας… δεν είναι και πολύ.. Επομένως το υπόλοιπο του ποτηριού γεμίζεται με κάτι άλλο.

Σημασία έχει αυτό το κάτι άλλο τι είναι. Εάν είναι γάλα, αυτό σημαίνει 11,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ποτήρι (και 146 θερμίδες) για πλήρες γάλα και 11.9 γραμμάρια υδατάνθρακες (και 86 θερμίδες) για άπαχο γάλα.

Και κρέμα; Ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος έχει 6,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και (προετοιμαστείτε…) 821 θερμίδες μαζί με 55 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Όπως καταλάβατε, το θερμιδικό περιεχόμενο καφέδων που είναι εσπρέσσο με γάλα δεν διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Αλλά εάν αρχίσουμε να μετράμε και τη ζάχαρη, τη σαντιγί και τη σοκολάτα, υπάρχουνε πολλές ποικιλίες και μεγάλο εύρος θερμίδων.

Καπουτσίνο


340g – 10 γρ. υδατάνθρακες, 80-120 θερμίδες ανάλογα το γάλα
450 γρ. – 15 γρ. υδατάνθρακες, 100-180 θερμίδες
570 g – 17 γρ. υδατάνθρακες, 130-210 θερμίδες

Λάττε


340g – 16 γρ. υδατάνθρακες, 120-200 θερμίδες
450 γρ. – 21 γρ. υδατάνθρακες, 160-260 θερμίδες
570 g – 27 γρ. υδατάνθρακες, 210-340 θερμίδες

Μόκα


340g – 28-37 γρ. υδατάνθρακες, 170-358 θερμίδες
450 γρ. – 33-42 γρ. υδατάνθρακες, 210-433 θερμίδες
570 g – 43-56 γρ. υδατάνθρακες, 260-490 θερμίδες

Άλλες γεύσεις μπορούν να προσθέσουν επιπλέον ποσότητες υδατανθράκων και θερμίδων. Η καραμέλα και τα σιρόπια προσθέτουν αρκετά από και τα δύο. Ένα «πάτημα» από το δοχείο με το σιρόπι έχει περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 20 θερμίδες. Συνήθως μπαίνουν 3 τέτοια «πατήματα» σε έναν καφέ 340 γραμμάρια, 4 σε έναν 450 γραμμάρια και 5 σε έναν 560 γραμμάρια. Επομένως η προσθήκη σιροπιού προσθέτει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και 100 θερμίδες σε ένα μεγάλο ποτήρι.

Προτάσεις. Πως μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να μην το παρακάνετε;

Προφανώς, το καλύτερο είναι απλά να πιείτε σκέτο κανονικό καφέ, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα γάλα ή γλυκαντικού. Ένα απλός εσπρέσσο, μακκιάτο ή αμερικάνο είναι άλλες επιλογές. Εάν θέλετε κάτι πιο φανταχτερό, το καπουτσίνο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες.

Καλό θα ήτανε είναι να γνωριστείτε με το προσωπικό της καφετέριας, να μάθετε πως φτιάχνουνε τους καφέδες και να έχετε το θάρρος να ζητήσετε τις αλλαγές που θέλετε. Προτιμήστε άπαχο ή ημιάπαχο γάλα, αντί του πλήρες γάλακτος. Μία μερίδα 240 ml πλήρους γάλακτος περιέχει 160 θερμίδες, Η ίδια ποσότητα άπαχου γάλακτος έχει μόλις 80-90 θερμίδες..

Σύμφωνα με μελέτες, ο καφές:


-Διεγείρει τα νευρικά μας κύτταρα και μας κρατάει σε εγρήγορση και επομένως βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση.
-Βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη.
-Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.
-Ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
-Προφυλάσσει τις γυναίκες από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και τους άντρες από την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας Parkinson.
-Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, πέτρας στην χολή και στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέως εντέρου.
-Αυξάνει την θερμογενετική επίδραση της τροφής αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό.
-Αυξάνει την σωματική ενέργεια και βελτιώνει τη φυσική αντοχή, μέσω της ενεργοποίηση της λιπόλυσης στο λιπώδη ιστό και της αυξημένη παροχή λιπών στους μύς.
-Τέλος, ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χορτοφαγία και τα οφέλη της



Για έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής.

Πολλές μελέτες εκθειάζουν τη μη κατανάλωση κρέατος στο διαιτολόγιο μας. Έτσι σε μελέτες που έγιναν σε χορτοφάγους βρέθηκε ότι αυτοί καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, καθώς φυσικά και πολύ περισσότερη βιταμίνη C, E και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Χρόνιες παθήσεις και χορτοφαγία


Για αυτό ακριβώς το λόγο οι χορτοφάγοι να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και συνεπώς να κινδυνεύουν λιγότερο από παχυσαρκίας, να εμφανίζουν καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ στο αίμα. Χαμηλότερη πίεση και λιγότερα ποσοστά καρδιοαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διαφόρων μορφών καρκίνου κυρίως προστάτη και εντέρου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association) αναφέρεται ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος και σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης η χορτοφαγική δίαιτα φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος με αυξημένη θνησιμότητα.

Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της χορτοφαγίας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Έτσι ενώ η μέση κατανάλωση διαιτητικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) τα 30γραμ./μέρα, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ./μέρα.

Είναι γνωστό πως οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτινοειδή (β-καροτίνη, λικοπίνη, λουτείνη κα), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες κα) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανάλογα με το είδος χορτοφαγίας και τον αντίστοιχο αποκλεισμό τροφίμων, μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις. Είναι κατανοητό, λοιπόν, πως ακόμη και ένας τέτοιος ωφέλιμος τρόπος ζωής απαιτεί την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση ώστε να γευτούμε μόνο τα οφέλη του.

Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διορισμό




Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία.

Αιτήσεις διορισμού για το σχολικό έτος 2011-2012 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορούν να καταθέτουν από σήμερα έως τις 22 Αυγούστου οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αυτό αφορά τους εκπαιδευτικούς κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται:

1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2011-2012, ως εξής:

- Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους
- Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων

2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων
3. Στους πίνακες ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71Α΄)

Οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρήσουν τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων δεδομένου ότι, όπως προειδοποιεί το υπουργείο, δεν θα δοθεί καμία παράταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Αδειάζουν από μαθητές τα ιδιωτικά σχολεία



Αν και τα “πρωτάκια” στα δημοτικά θα είναι φέτος κατά 10% ως 12% πιο λίγα σε σχέση με πέρυσι όλο και λιγότεροι είναι οι γονείς που εν μέσω κρίσης παίρνουν την απόφαση να συνεχίσει το παιδί τους τις σπουδές τους σε ιδιωτικό σχολείο με αποτέλεσμα ένας στους πέντε μαθητές που τελειώνει το ιδιωτικό δημοτικό να συνεχίζει σε δημόσιο σχολείο.


Τα “μεγάλα” και “κλασικά” ιδιωτικά σχολεία έχουν λιγότερες απώλειες. Μεγάλη είναι η μείωση σε ιδιωτικά σχολεία όπου προ κρίσης είχαν τη δυνατότητα να στέλνουν το παιδί τους οικογένειες με μέση οικονομική κατάσταση.

Έτσι σύμφωνα με “Το Έθνος” η μείωση φτάνει κατά μέσο όριο ως και το 25% σε γυμνάσια και λύκεια, στα παραδοσιακά σχολεία η μείωση είναι κάτω από 10%, ενώ στα δημοτικά η μείωση φτάνει στο 10-12%.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα δύο τελευταία χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περί τους 4.000 μαθητές.
Συνολικά τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την ιδιωτική εκπαίδευση 17.276 μαθητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα από 7 δισ. ο πληθυσμός της γης το 2011



Με «πρωταθλήτρια» στις γεννήσεις την Αφρική.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους το 2011, ενώ ακόμη και εάν η δημογραφική αύξηση επιβραδυνθεί, η Αφρική δεν θα ακολουθήσει την εν λόγω επιβράδυνση, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (INED).

Το όριο των 6 δισ κατοίκων, έχει ήδη ξεπεραστεί από το 1999. Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός παγκοσμίως κατά ένα δισ, και υπολογίζεται πως σε 14 χρόνια θα φτάσει τα 8 δισ.

Μετά από έναν αιώνα, ο αριθμός των κατοίκων σε όλη τη Γη, θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού η είσπραξη προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο Κρήτης





Όπως είχαμε πει και σε προηγούμενα άρθρα μας (Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων 
και 
Μικρο-καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων
αλλαγές έρχονται στον τρόπο καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Το μέχρι τώρα σύστημα καταβολής μέσω ταχυδρομικών επιταγών, αντικαθιστά και για την διευκόλυνση των δικαιούχων η καταβολή των επιδομάτων μέσω κατάθεσης του ποσού του επιδόματος σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Κάποιοι δήμοι το έχουν ήδη εφαρμόσει και το ίδιο παράδειγμα ακολουθούν και οι δήμοι της πρώην νομαρχίας Ηρακλείου. Ας ελπίσουμε να τους μιμηθούν και όλοι οι άλλοι δήμοι της χώρας άμεσα. 


Οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει, για λογαριασμό όλων των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ότι κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου τα επιδόματα θα εισπράττονται μέσω της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Για την καλύτερη διευκόλυνση των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, που αδυνατούν να παρίστανται αυτοπροσώπως σε κατάστημα της Τράπεζας για το άνοιγμα λογαριασμού

Α. στην περίπτωση που έχει οριστεί υπεύθυνος είσπραξης του επιδόματος, δύναται να ανοίξει λογαριασμό στο όνομά του (του υπευθύνου είσπραξης), όπου θα κατατίθενται τα χρήματα ή θα παρουσιάζεται προς είσπραξη στο ταμείο της Τράπεζας

Για την παραπάνω περίπτωση δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Β. Στην περίπτωση που δεν έχει οριστεί υπεύθυνος είσπραξης ή όπου αυτός, που έχει οριστεί αδυνατεί, δύναται ο δικαιούχος του επιδόματος να ορίσει με υπεύθυνη δήλωσή του με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του τον υπεύθυνο για την είσπραξη του επιδόματος, στο όνομα του οποίου θα ανοιχθεί λογαριασμός ή ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα από το ταμείο της Τράπεζας.

Η υπεύθυνη δήλωση θα αναγράφει « εξουσιοδοτώ τον …………………….. του ………….. με ΑΔΤ ………………., και ΑΦΜ ……………….., κάτοικο ……………………….. α) να εισπράττει για λογαριασμό μου (δικαιούχου του επιδόματος) το προνοιακό επίδομα ……………………(κατηγορία επιδόματος,) που ο Δήμος Ηρακλείου μου χορηγεί για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών- Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ.»

Για την παραπάνω περίπτωση δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Γ. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιδόματος επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό στο δικό του όνομα αλλά αδυνατεί να μεταβεί και να παρίσταται αυτοπροσώπως σε κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας για το άνοιγμα του λογαριασμού και για την είσπραξη του επιδόματός του, θα πρέπει να συναλλάσσεται μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του, ο οποίος θα προσκομίσει στην Τράπεζα ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Αντίγραφο του αριθμού λογαριασμού και του ΙΒΑΝ αλλά και της υπεύθυνης δήλωσης ορισμού υπεύθυνου είσπραξης θα πρέπει να αποσταλεί στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου.

Οδός 1770 αρ. 24 , Τηλ. 2813-412515 ή 6 ή 7 ή 8 ή 9 ή 24 Fax 2810-227180

Email kprostasia@heraklion.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το πλησιέστερο σε σας κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας ή με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου.
Διαβάστε περισσότερα...

"Καμία ειδική μέριμνα για τους διορισμούς των ευπαθών κοινωνικών ομάδων"

Τονίζει ο Βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ερώτηση που είχε υποβάλει.



Καμία ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του ν.2643/98, που πέτυχαν στον διαγωνισμό του 2008 (ΦΕΚ 981/27.5.2008) δεν προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας, σε Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης στην Αναφορά του διαβίβασε την επιστολή των επιτυχόντων του ν.2643/98 και ζήτησε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος τους και να εξαιρεθούν από τα μέτρα για την εξοικονόμηση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης καθώς επίσης και να θεσπιστούν κοινωνικά κριτήρια στην σχετική υπουργική απόφαση που ορίζει τα κριτήρια και τις προτεραιότητες για τους νέους διορισμούς με σκοπό την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των προστατευόμενων από το ν.2643/98.

Ωστόσο όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού δεν πρόκειται να γίνει καμία εξαίρεση στις προσλήψεις ούτε για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος απορρόφησης του προσωπικού αυτού, ορίζεται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 37 του ν.3986/2011, σύμφωνα με τις οποίες, ο διορισμός των επιτυχόντων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και των φορέων για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων μετά την 1.1.2009, πραγματοποιείται σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31.12.2015».


- Με άλλα λόγια από το υπουργείο κλείστηκε για άλλη μια φορά η πόρτα προς τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, που μανιωδώς και μέσω κάθε μέσου (βλέπε άρθρο) πιέζουν για τον διορισμό τους. Με μια τέτοια απάντηση ξεκαθαρίζεται πως ο διορισμό τους (αν ολοκληρωθεί η διαδικασία όπου δεν ολοκληρώθηκε) πάει να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015. Ενδιαμέσως βέβαια μπορούν να ασκηθούν από όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους και εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό, φορείς και συμμετέχοντες, κάθε νόμιμο δικαίωμα. Στα νόμιμα δικαιώματα είναι: 

α) Η άρνηση τοποθέτησης από τον φορέα και προσφυγή δικαστικώς προς την απόφαση (υπάρχουν ήδη προηγούμενες θετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης)
β) το πάγωμα της πρόσληψης μέσω αίτησης προς την περιφερειακή (ταυτόχρονα με το βήμα γ)
γ) η άσκηση ένστασης ή να κάνει ενδικοφανή προσφυγή πάνω στην απόφαση της επιτροπής που θεωρείται πως τον βλάπτει.δ) η άσκηση έφεσης σε απόφαση που θεωρεί πως δεν το δικαίωσε όπως κατά την γνώμη του έπρεπε και λοιπές άλλες ενέργειες.

Εκεί που σταματά ο περιορισμός των νόμων αρχίζουν τα δικαστήρια και η πολύμηνη τουλάχιστον δικαστική διαμάχη μεταξύ δικαίων και αδίκων, για μια θέση. Πάντως οι αρμόδιοι υπάλληλοι πάλι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, όπως για παράδειγμα το 21099896007  και 9 της περιφερειακής Αττικής και νήσων. 

Διαβάστε περισσότερα...