Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

3χρονο κορίτσι παρασύρθηκε με στρώμα θαλάσσης


Σώο και καλά στην υγεία του περισυνελέγη, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, 3χρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε με φουσκωτό στρώμα θαλάσσης από κυματισμό, στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Κυριακής Τήνου.

Το παιδί αποβιβάστηκε στην ακτή, όπου διακομίσθηκε, συνοδεία των γονέων του, με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Υγείας Τήνου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόσθετη κοινωνική βαναυσότητα οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί»


Tagesspiegel: Η Ελλάδα χρειάζεται σύντομα και νέο πακέτο βοήθειας.

«Προφανώς η Ελλάδα χρειάζεται σύντομα και νέο πακέτο βοήθειας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel που σχολιάζει το ενδεχόμενο πλειστηριασμών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Η Bundesbank υπολογίζει ότι ήδη στις αρχές του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας καθώς οι ρυθμοί προόδου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ‘δεν είναι ικανοποιητικοί’. Υπάρχουν όμως κι άλλα: ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο».

«Ήδη», όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με 27,6 % η ανεργία έσπασε το Μάιο νέο ρεκόρ. Οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί θα ήταν μια πρόσθετη κοινωνική βαναυσότητα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρκετοί βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν προαναγγείλει ήδη ότι δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση».


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκαν στη ζούγκλα και βρέθηκαν 40 χρόνια μετά


Πατέρας και γιος βρήκαν καταφύγιο στο δάσος στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ένας πατέρας και ο γιος του βρέθηκαν μέσα στη ζούγκλα του Βιετνάμ, όπου ζούσαν τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που χάθηκαν τα ίχνη τους κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Ho Van Thanh και ο γιος του Ho Van Lang έφυγαν από το χωριό τους πριν από 40 χρόνια, όταν μια βόμβα σκότωσε τρία μέλη της οικογένειάς τους.

Τους εντόπισαν ντόπιοι, οι οποίοι αναζητούσαν καυσόξυλα μέσα στη ζούγκλα στην περιοχή Tay Tra στην επαρχία Quang Ngai.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι όντως πρόκειται για τον 82χρονο Thanh και τον 41 ετών γιο του Lang.



Ο γηραιότερος άντρας λίγο πριν τον πόλεμο του Βιετνάμ είχε μια φυσιολογική ζωή με την οικογένειά του στο μικρό χωριουδάκι Tra Kem.

Μια μέρα όπως, όπως γράφει η Daily Mail, η σύζυγός του και οι δύο άλλοι του γιοι σκοτώθηκαν από μια έκρηξη νάρκης.



Σοκαρισμένος πήρε στην αγκαλιά του τον δίχρονο γιο του και χάθηκε στη ζούγκλα και από τότε δεν είχε ποτέ ξανά επαφή με κάποιον άλλον.

Οι δυο τους επέζησαν όλα αυτά τα χρόνια τρώγοντας φρούτα και μανιόκα από το δάσος και καλλιεργώντας καλαμπόκι.



Τα ρούχα τους τα έφτιαχναν οι ίδιοι από φλοιούς δέντρων, ζούσαν σε μια ξύλινη καλύβα που κατασκεύασαν με τα χέρια τους πέντε μέτρα πάνω από το έδαφος.



Οι χωρικοί που τούς εντόπισαν παρατήρησαν ότι συμπεριφέρονταν περίεργα και ειδοποίησαν τις αρχές.

Ο πατέρας μιλούσε λίγο την τοπική διάλεκτο Cor, όμως ο γιος του ήξερε πολύ λίγες λέξεις.



Οι δυο τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους, όπου παρακολουθούνται από ειδικούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία.








Διαβάστε περισσότερα...

Εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι σε μπαρ και εστιατόρια


Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι φορολογικοί και συναφείς έλεγχοι της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις καταστημάτων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως τους Αμπελόκηπους, την Πλάκα, τον Άγιο Δημήτριο, τον Υμηττό και την Ηλιούπολη.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη έκδοση αποδείξεων, τη στέρηση πιστοποιητικού υγείας και την ανασφάλιστη εργασία.

Πιο αναλυτικά:

- Σε ψητοπωλείο-μπαρ, διαπιστώθηκε ότι σε τρεις περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, καθώς επίσης τέσσερις εργαζόμενοι στερούνταν πιστοποιητικού υγείας.

- Σε κατάστημα-οβελιστήριο, διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι στερούνταν πιστοποιητικού υγείας.

- Σε εστιατόριο, διαπιστώθηκε η απασχόληση τριών ανασφάλιστων εργαζομένων και η στέρηση πιστοποιητικού υγείας πέντε εργαζομένων.

- Σε κατάστημα γαλακτοπωλείο, διαπιστώθηκε η απασχόληση τριών ανασφάλιστων εργαζομένων και

- Σε οβελιστήριο-αναψυκτήριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση δύο αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τις περιπτώσεις αυτές, θα υποβληθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α.) για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντής πυροπροστασίας από τη... Γαλλία στην Ελλάδα


Πρωτοβουλία για την προστασία του Ολύμπου και των Πιέριων.

Μπορεί να ζει και να εργάζεται στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας, ωστόσο ο Έλληνας εθελοντής θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στο Βόλο όχι μόνο για διακοπές αλλά και για να συμμετάσχει στη δράση «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος», στέλνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.

Ο συγκεκριμένος εθελοντής φρόντισε αρκετά προτού έρθει στην Ελλάδα να «κλείσει» μέσω διαδικτύου τη βάρδιά του στην προσπάθεια της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για την προστασία του Ολύμπου και των Πιέριων, δεν είναι ο μόνος που συμμετέχει στην παραπάνω πρωτοβουλία.

Δεκάδες οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Λάρισα, γονείς μαζί με τα παιδιά τους, βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κάποιο παρατηρητήριο (από αυτά που έχουν οριστεί γι' αυτόν τον σκοπό - συνολικά τρία) και προσέχουν το δάσος αγρυπνώντας για φωτιές. Σε περίπτωση που δουν φλόγες, καλούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Η συγκεκριμένη δράση, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά, φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα. Τα τελευταία έτη δεν έχει υπάρξει σοβαρό περιστατικό φωτιάς στον Όλυμπο και τα Πιέρια. Ως εθελοντές αναφέρουμε περίπου 25 με 30 περιστατικά φωτιάς κάθε καλοκαίρι και η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι άμεση. Έτσι, αποφεύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, που οργανώνει και δράση.

Στα ενθαρρυντικά φετινά μηνύματα είναι ότι για πρώτη φορά οι βάρδιες των τριών παρατηρητηρίων παρουσιάζουν ποσοστό κάλυψης 100%, ένα μήνα πριν από τη λήξη της περιόδου πυροπροστασίας. «Παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν βενζίνη, πληρώνουν τα διόδια και έρχονται εθελοντικά στο βουνό για να προσφέρουν. Οι βάρδιες είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση και όλες οι βάρδιες έχουν καλυφθεί» σημείωσε ο κ. Τσολακίδης.

Στα τρία παρατηρητήρια του νομού Πιερίας θα βρεθούν φέτος πάνω από 2000 πολίτες, ενώ είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που συμμετέχουν στη δράση. Συνολικά, αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 364 βάρδιες σε Νέους Πόρους, Πλάκα Λιτοχώρου και Έλαφο.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικο των εμπόρων στον ΟΑΕΕ


Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΟΑΕΕ κατέθεσε στα γραφεία του οργανισμού στη Λαμία ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.

Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για τις επιστολές που έχουν παραλήπτες τους εμπόρους, μέσα από τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς –όπως αναφέρεται στις εν λόγω επιστολές- σε διαφορετική περίπτωση αυτές θα αποσταλούν στην εφορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραδόθηκε τμήμα του δημοτικού λαχανόκηπου Καλαμάτας


Έχουν διατεθεί οι επτά από τους δεκατρείς χώρους.
Στην παράδοση καλλιεργήσιμου χώρου, στον βόρειο λαχανόκηπο στην περιοχή του ανατολικού κέντρου της περιοχής, προέβη η δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, διατέθηκαν οι επτά από τους συνολικά 13 χώρους, κάθε ένας από τους οποίους έχει εμβαδόν 50 τετραγωνικά μέτρα.

Ο δήμος θα παρέχει στους καλλιεργητές το νερό, καθώς και γεωπονικές συμβουλές, ενώ η καλλιέργεια θα ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Ο δήμος γνωστοποίησε ότι όσοι επιθυμούν να τους διατεθεί χώρος για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, θα πρέπει να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση της εγκληματικότητας


Λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις διαπράχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 στη χώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική αστυνομία.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο διαπράχτηκαν 7.871 λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και 539 λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Το α’ εξάμηνο του 2013 συνελήφθησαν συνολικά 67.433 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 7.123 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και τραπεζών.

Στην Αττική σημειώθηκαν 367 λιγότερες ληστείες (1.934 έναντι 2.301) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012 και στη Θεσσαλονίκη 54 λιγότερες ληστείες (270 έναντι 324).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το α’ εξάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 70 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 21 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 85 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 26 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 72 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 92 που είχαν καταγραφεί το 2012. Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 114 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 142 περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 80%.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 224 σημαντικές εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 14.780 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων, συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 200 άτομα, τα οποία καταζητούνταν διεθνώς.

Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα 1.433 άτομα, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές προσεγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τα στοιχεία αναφέρουν μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το α’ εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 58 λιγότεροι θάνατοι και 49 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εξάλλου, το περασμένο εξάμηνο συνελήφθησαν 19.360 άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα και πραγματοποιήθηκαν 13.065 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 είχαν συλληφθεί 44.602, καταγράφεται δηλαδή μία μείωση της τάξης περίπου του 56,6%.

Στην περιοχή του Έβρου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τη συμβολή του επιχειρησιακού σχεδιασμού που εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την 30 Ιουνίου 2013, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, σε ποσοστό που φθάνει το 97,8% περίπου. Ειδικότερα συνελήφθησαν 455 αλλοδαποί, έναντι 20.840 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κρίσιμη κατάσταση κόρη και πατέρας


Στο Γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ο 47χρονος επιχειρηματίας που αυτοπυροβολήθηκε, έχοντας νωρίτερα πυροβολήσει την 17χρονη κόρη του στο κέντρο του 'Αργους.

Ο επιχειρηματίας που έτρωγε με την ανήλικη κόρη του σε κατάστημα της πλατείας Λαϊκής Αγοράς στο 'Αργος, σε κάποια στιγμή που η κόρη του πήγε στο περίπτερο, την ακολούθησε και για άγνωστη αιτία την πυροβόλησε με ένα πιστόλι, που κατείχε παράνομα, τραυματίζοντάς την στον αυχένα και το κεφάλι.

Στη συνέχεια, ο 47χρονος πήγε σπίτι του και με το ίδιο πιστόλι που βρήκαν οι αστυνομικοί δίπλα του, αυτοπυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη στοματική κοιλότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρέ μου είμαι έγκυος μπορώ να οδηγώ;


Βέβαια! Γιατί όχι? Μόνο που χρειάζεται πολλαπλάσια προσοχή και συγκέντρωση.

Μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε. Μία υποψήφια μητέρα έχει αποδειχθεί ότι γνωρίζει πώς να είναι προστατευτική απέναντι στον εαυτό της και ακόμα περισσότερο απέναντι στο έμβρυο που «κουβαλάει»! Οπότε μην εκπλαγείτε, αν σε συζήτηση με εγκύους σας αναφέρουν ορθά κοφτά ότι θέλουν να οδηγούν οι ίδιες, για να έχουν απόλυτο έλεγχο των κινήσεων.

Κάνει να οδηγώ;

Σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις μπορείς να συνεχίσεις την οδήγηση για όσο καιρό αισθάνεσαι άνετα στο τιμόνι. Όταν η κοιλιά μεγαλώσει πολύ, μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις λίγο άβολα, καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στο τιμόνι. Βασίσου στο ένστικτό σου και πέρασε στη θέση του συνοδηγού όταν εσύ νομίζεις. Αν δεν οδηγείς, είναι καλύτερα να κάθεσαι πίσω.

Πρέπει να απενεργοποιήσω τον αερόσακο;

Ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν πρέπει να απενεργοποιούμε τον αερόσακο στην εγκυμοσύνη ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούμε με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους για ατύχημα και ενεργοποίηση του αερόσακου. Σε άλλα, υπάρχουν πλάγιοι αερόσακοι, αερόσακοι κοντά στα γόνατα και αερόσακοι τύπου κουρτίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου που οδηγείς.

Κάνει να φοράω ζώνη ασφαλείας;

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες κατά την διάρκεια της οδήγησης και οι έγκυες γυναίκες έχουν έναν λόγο παραπάνω (έναν επιβάτη ακόμα!). Έρευνες που έγιναν σε crash tests με εγκύους έδειξαν πως η ζώνη δεν συμβάλλει κατά κανένα τρόπο σε μεγαλύτερο τραυματισμό του εμβρύου – αντιθέτως προφυλάσσει περισσότερο τη μητέρα.

Πως θα φοράς τη ζώνη

  1. Περνάμε το τμήμα της ζώνης που κουμπώνει κάτω από την κοιλιά μας, έτσι ώστε να αγκαλιάζει τους μηρούς. Η κοιλιά πρέπει να μένει ελεύθερη, χωρίς επαφή με τη ζώνη.
  2. Ρυθμίζουμε το κάθισμά μας, έτσι ώστε η ζώνη να περνάει διαγωνίως από τον ώμο μας χωρίς να αγγίζει τον λαιμό.
  3. Η ζώνη δεν ακουμπάει πάνω στην κοιλιά.
  4. Φοράμε ζώνη ακόμα και όταν καθόμαστε πίσω.

Μετά τον έβδομο μήνα η απόσταση κοιλιάς – τιμονιού μειώνεται, έτσι ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι μεγάλος. Κρατάμε λοιπόν τεντωμένη διαρκώς τη ζώνη και οδηγούμε χωρίς μπουφάν ή παλτό, που κρατούν τη ζώνη σε απόσταση από το σώμα.

Πότε πρέπει να αποφεύγω εντελώς την οδήγηση;
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οπότε δεν ξέρεις πότε μπορεί να έρθει η ώρα να γεννήσεις, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις την οδήγηση όσο μπορείς.

  1. Όταν έχεις ναυτία, εμετό και ζαλάδες λόγω της εγκυμοσύνης.
  2. Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη.
  3. Αν δεν νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια κάθε φορά που οδηγείς.
  4. Απόφυγε την οδήγηση επίσης αν έχεις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.

Τι πρέπει να αποφεύγω ενώ οδηγώ;

Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ότι καλύτερο για την εγκυμοσύνη, οπότε αποφεύγεις τους δρόμους με λακκούβες και κακοτεχνίες. Στην εγκυμοσύνη, η οδήγηση για πολλή ώρα και η ακινησία που συνεπάγεται κάνουν κακό στο σώμα της εγκύου και πρέπει να αποφεύγονται ή οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεις να οδηγείς όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα.

Τι πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς μόνη σου το αυτοκίνητο
  • Να έχεις πάντα μαζί σου ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Να μην οδηγείς μόνη σου νύχτα ή σε μακρινές διαδρομές, ιδιαίτερα όταν είσαι σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.
  • Σε πολύωρα ταξίδια είναι καλό κάθε 1,5 ώρα να σταματάς για λίγο περπάτημα.
  • Αν νιώσεις ζάλη, ναυτία ή αδυναμία, σταμάτα δεξιά και κάλεσε βοήθεια.
  • Αν η θέση οδήγηση σου προκαλεί πόνους στη μέση, δοκίμασε να στηρίξεις τη μέση σου με ένα μικρό μαξιλαράκι.



Διαβάστε περισσότερα...

Τύχη βουνό!


Βίντεο με γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι στην Κίνα.

Πολύ διαφορετική τροπή θα μπορούσαν να είχαν πάρει τα πράγματα για μία γυναίκα στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, η οποία έπεσε από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η νεαρή γυναίκα καθόταν στο παράθυρο και κάποια στιγμή γλίστρησε κι έπεσε έξω αλλά για καλή της τύχη ο φίλος της, που ήταν κοντά της, πρόλαβε και την άρπαξε ενώ εκείνη έπεφτε στο κενό.

Άμεσα έφτασε στο σημείο η πυροσβεστική και οι άνδρες, μαζί με γείτονες, βοήθησαν την κοπέλα να ξαναμπεί με ασφάλεια στο σπίτι.

Το περιστατικό κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Διαβάστε περισσότερα...

Οι θετικές γνώμες στο διαδίκτυο είναι… «κολλητικές»


Το φαινόμενο του «κοπαδιού» επιβεβαιώνει νέα επιστημονική έρευνα.

Η θετική αξιολόγηση ενός άρθρου ή μιας σελίδας στο διαδίκτυο είναι «κολλητική», υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές οι χρήστες τείνουν να αξιολογούν θετικά κάτι για το οποίο και άλλο πριν από αυτούς, εκφράστηκαν ήδη με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα «like» για ένα άρθρο ή για ένα προϊόν είναι αρκετό, ώστε ο επόμενος αναγνώστης να εκφράσει και αυτός θετική γνώμη του, ακόμα κι αν το άρθρο ή το προϊόν στην πραγματικότητα δεν αξίζει πολλά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί καταναλωτές επηρεάζονται σημαντικά για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αποφασίζουν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις κρίσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αναρτηθεί σε μια ιστοσελίδα.

Αξίζει να τονιστεί, ότι η επιρροή αυτή που ασκούν οι προηγούμενες αξιολογήσεις αφόρα κυρίως τις θετικές και όχι τις αρνητικές απόψεις. Έτσι, μια αρνητική κρίση δεν θα προκαλέσει εξίσου εύκολα απαξιωτικές απόψεις από τους επόμενους χρήστες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίναν Αράλ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, έπειτα από ένα πείραμα που διήρκησε 5 μήνες. Συγκεκριμένα, μελέτησαν με ποιον τρόπο οι online «βαθμολογίες» που δίνονταν για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας σε μια μεγάλη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επηρέαζαν τις κρίσεις τρίτων υπέρ ή κατά κάποιας άποψης.

Το βασικό συμπέρασμα -που θέτει σε αμφισβήτηση την περίφημη «σοφία του πλήθους»- ήταν ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου επηρεάζονται σημαντικά από τα θετικά σχόλια και τις θετικές «βαθμολογήσεις» που κάνουν άλλοι άνθρωποι πάνω σε ένα θέμα, ενώ αντίθετα η επιρροή από τα αρνητικά σχόλια είναι πολύ μικρότερη.

Οι ερευνητές, μάλιστα, προειδοποιούν ότι είναι δυνατό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσω της συστηματικής διοχέτευσης online θετικών σχολίων και κρίσεων. Το πείραμα έδειξε ότι η δημοφιλία μιας άποψης μπορεί σταδιακά να αυξηθεί έως 25% μετά από ένα αρχικό κατευθυνόμενο θετικό σχόλιο, μέσω αξιοποίησης της συμπεριφοράς «κοπαδιού» που χαρακτηρίζει τους χρήστες του διαδικτύου.

Αντίθετα, ένα αρχικό κατευθυνόμενο αρνητικό σχόλιο δεν καταφέρνει να «γεννήσει» μια ανάλογη αύξηση αρνητικών απόψεων. Όπως ανέφερε ο Αράλ, ο αρνητικός μιμητισμός «πνίγεται» πιο εύκολα από το θετικό, καθώς οι επόμενοι χρήστες του διαδικτύου είναι πιο πιθανό να «διορθώσουν» μια προηγούμενη άποψη από αρνητική σε θετική, από ό,τι να συμβεί το αντίθετο.

Ο Ντάνκαν Γουάτς της Microsoft Research, ο οποίος έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα στο πεδίο της κοινωνικής επιρροής, δήλωσε ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η θετική χειραγώγηση των απόψεων έχει διάρκεια, ενώ η αρνητική τείνει να διορθώνεται από επόμενες θετικές γνώμες, δημιουργώντας έτσι μια ασυμμετρία, όσον αφορά το πώς επηρεάζεται η online κοινή γνώμη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επτάχρονες δίδυμες που χάνουν την όρασή τους


Πάσχουν από μια πολύ σπάνια γενετική ασθένεια.

Δύο επτάχρονες από το North Yorkshire της Μεγάλης Βρετανίας είναι οι μοναδικές δίδυμες της χώρας που πάσχουν από μια πολύ σπάνια κληρονομική, γενετική διαταραχή.

Η Hannah και η Katie Beck πάσχουν από το σύνδρομο Alstrom, μια προοδευτική πάθηση που επηρεάζει κάθε όργανο του σώματός και από την οποία πάσχουν μόλις 800 άνθρωποι στον κόσμο.

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται στους πάσχοντες σχετίζονται με τα μάτια και όπως συνέβη και στις δύο αδερφές, εμφάνισαν πρώιμη τύφλωση.



Οι γιατροί διέγνωσαν την πάθησή τους όταν ήταν τεσσάρων ετών και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αρχίσει να χάνουν σταδιακά και την ακοή τους.

Τα κορίτσια αναγκάζονται να φορούν σκούρα γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί τα μάτια τους είναι υπερευαίσθητα στο φως, ενώ έχουν αρχίσει να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το μπαστούνι τους και να διαβάζουν με το σύστημα Braille.



Οι γονείς τους Julie και Ian έχουν και οι δύο το γονίδιο του συνδρόμου Alstrom, όμως οι ίδιοι δεν έχουν επηρεαστεί.

Εκτός από την όραση οι πάσχοντες εμφανίζουν και καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να πάρουν απότομα βάρος, ακόμη κι αν ακολουθούν υγιεινή διατροφή, ενώ μεγάλο ποσοστό των παιδιών εμφανίζει και διαβήτη τύπου 2.



Η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη το συκώτι, τα νεφρά και το έντερο των πασχόντων.

Οι γονείς των δύο κοριτσιών είναι αποφασισμένοι να τούς προσφέρουν μια γεμάτη ζωή και να απολαύσουν όσα περισσότερα μπορούν μέχρι να χάσουν εντελώς την όρασή τους.



«Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα, όσο ακόμη μπορούν και βλέπουν. Θαυμάζω την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους για ανεξαρτησία. Είναι πολύ δεμένες, άλλωστε είναι δίδυμες, αλλά νομίζω ότι έχουν και κάτι σαν έκτη αίσθηση και καταλαβαίνουν η μία τις ανάγκες της άλλης. Στηρίζονται η μία στην άλλη και χαίρομαι που έχουν η μία την άλλη για υποστήριξη» είπε η μητέρα τους στην MailOnline.






Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα κινδύνου για τα αδέσποτα στο στρατόπεδο Κόδρα


Παρέμβαση του δημάρχου Καλαμαριάς ύστερα από καταγγελίες.

Την παρέμβαση του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη προκάλεσαν οι επανειλημμένες καταγγελίες των κατοίκων και των φιλοζωικών οργανώσεων για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι φιλόζωοι είχαν καταγγείλει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ότι τα σκυλιά που βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο, εντός του στρατοπέδου, δεν χαίρουν της ανάλογης φροντίδας, καθώς ο υπεύθυνος του χώρου βγάζει τα ειδικά χωρίσματα και τα αφήνει να κατασπαράσσουν το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μπακογλίδη, ο δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος συμμετέχει και ως εταίρος στον Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.), έδωσε τις απαιτούμενες εντολές για να γίνουν οι ενέργειες προς όφελος των ζωών αλλά και των περιοίκων.

Με έγγραφό του, διατάσσεται ο Χαράλαμπος Παρασαλίδης, ο οποίος φέρεται ως ο υπεύθυνος του περιφραγμένου χώρου, να διατηρεί τα ευρισκόμενα ζώα χωρισμένα κατά ομάδες στις εσωτερικές αυλές, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους και τις ανάγκες τους (μικρόσωμα και μεγαλόσωμα, κουτάβια και ανήλικα) και να μην ενοποιεί τα ζώα που διαβιούν σε ξεχωριστές πτέρυγες, ώστε να αποφεύγονται οι συρράξεις μεταξύ των σκύλων και να μην παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας τους.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς απευθύνει, μάλιστα, έκκληση, αν κάποιος κάτοικος, μέλος Φιλοζωικής ή εθελοντής, αντιληφθεί ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο Στρατόπεδο Κόδρα, να επικοινωνήσει άμεσα μαζί του και εξηγεί ότι το ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. είναι μια οργανωμένη μονάδα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που προσπαθεί να προστατεύει με εμβολιασμούς, στειρώσεις, τροφή και νερό τα ζώα, που διαβιούν χωρίς προστασία στα αστικά του όρια.

«Ο δήμος Καλαμαριάς επιθυμεί και διεκδικεί το πρώην Στρατοπέδο Κόδρα να είναι ένας πνεύμονας ζωής και πρασίνου, ήρεμου περίπατου, πλούσιος στην τεράστια έκτασή του από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα τον χαίρονται οι κάτοικοι της Καλαμαριάς - και όχι μόνο. Για το λόγο αυτό, δίνει μάχη να αποδοθεί από το κράτος στο δήμο το Στρατόπεδο, αφού αποπληρωθούν τα οικόπεδα των ιδιωτών από την Τράπεζα γης. Τέτοιου είδους περιστατικά όχι μόνο αμαυρώνουν την εικόνα των προσπαθειών μας για την διεκδίκηση του Στρατοπέδου, αλλά ταλαιπωρούν τους περιοίκους και θίγουν τις αποδεδειγμένες φιλοζωικές μας ευαισθησίες», καταλήγει ο κ. Μπακογλίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας αποπειράθηκε να σκοτώσει την κόρη του


Η 17χρονη δέχτηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Σοκάρει την κοινωνία του Άργους η απόπειρα δολοφονίας μιας 17χρονης Ελληνίδας, από τον 47χρονο πατέρα της, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 47χρονος πυροβόλησε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία την ανήλικη κόρη του, στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς στο κέντρο του Άργους.

Η 17χρονη έχει μεταφερθεί βαριά τραυματισμένη, με δύο σφαίρες στο κεφάλι, στο νοσοκομείο Άργους και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ξεκινά η διακομιδή της σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη, τον οποίον ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν να έχει βρεθεί στο σπίτι του, έχοντας αυτοπυροβοληθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» σε στελέχη του ΕΣΥ


Επιστολή Γεωργιάδη προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τον αναδρομικό έλεγχο από το 2000 των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των διοικητών και υποδιοικητών του ΕΣΥ ζητεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γεωργιάδης ζητεί τον κατά προτεραιότητα έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των διοικητών και υποδιοικητών οι οποίοι υπηρέτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το 2000 έως και σήμερα, «στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας», όπως αναφέρει στην επιστολή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρα αλληλεγγύης της «Αποστολής» με το Αννουσάκειο Ίδρυμα


Πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπεγράφη μεταξύ των οργανισμών.

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψε ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» με την πρότυπη μονάδα Αλτχάιμερ «Καρέλλειο», ανοίγοντας γέφυρες αλληλεγγύης με το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Το ιστορικό γεγονός έγινε παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β' και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βοήθειας και τεχνογνωσίας, από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενίσχυση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, ανταλλαγή εμπειριών, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων κ.α.

Μήνυμα και τις ευλογίες του για τη συνεργασία απέστειλε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερωνυμο και τον Κωνσταντίνο Δήμτσα και ευχήθηκε για την αδελφοποίηση και τη συνεργασία αυτή να βρίσκεται και να εξυπηρετεί τον πάσχοντα συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σημείωσε την ελπίδα του πως η αδελφοποίηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων των ιδρυμάτων.

«Σήμερα πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στους γονείς μας, στον συνάνθρωπο μας, πόσο μάλλον όταν νοσεί και μας χρειάζεται περισσότερο. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την θέληση για αμοιβαία προσέγγιση και πρόοδο στον τομέα αυτό. Έχουμε να μάθουμε κοντά σας και θα βιώσετε και σεις το έργο μας, θα ανταλλάξουμε την τεχνογνωσία και θα αλληλοενισχυόμαστε», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Δήμτσας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές του Νομού, η τοπική ηγεσία, εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο και πλήθος κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται το όριο για απαλλαγή από τον ΦΠΑ


Την απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο έως 25.000 ευρώ προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και είναι πιθανό να ισχύσει από το 2014.

Σχετική πρόταση υποβλήθηκε στο υπουργείο από το ΔΝΤ, μέσω ειδικής έκθεσης, στην οποία επισημαίνεται ότι το όριο για την απαλλαγή από την είσπραξη και την καταβολή του ΦΠΑ πρέπει να αυξηθεί από τα 5.000 ευρώ (ετήσιο τζίρο) που ισχύει σήμερα στα 25.000 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη.

Στην έκθεση οι ειδικοί του ΔΝΤ τονίζουν ότι περίπου το 42% των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών ΦΠΑ συνολικού ποσού περίπου 200.000.000 ευρώ κάθε χρόνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τις έκανε φίλες στο Facebook και τις έκλεβε


Δικογραφία σχηματίστηκε από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Χαριλάου, σε βάρος 43χρονου για το αδίκημα της «απάτης» και της «κλοπής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο 43χρονος εκμεταλλευόμενος την διαπροσωπική επαφή που δημιούργησε με τέσσερις γυναίκες ηλικίας 35, 40, 41 και 41 ετών, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, έρχονταν σε επαφή και αποσπώντας προσωπικά πληροφοριακά στοιχεία τους, προέβαινε σε παραγγελίες μέσω διαδικτύου, αντικειμένων καθώς και σε κλοπές μικρών ποσών από τις παθούσες, κατά την διάρκεια της κοινωνικής τους επαφής.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 43χρονος κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιο 2012 έως Ιούνιο 2012, με την ως άνω μέθοδο απέσπασε συνολικά από τις παθούσες το ποσό των 4.210,7 ευρώ. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Θα ζητήσουμε προσμέτρηση των οικειοθελώς αποχωρούντων


Θέμα προσμέτρησης των οικειοθελώς αποχωρούντων από το δημόσιο στο συνολικό αριθμό απομακρύνσεων που ζητεί η τρόικα θα θέσει κυβέρνηση όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι το 2014. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου που ήδη απομακρύνθηκαν οικειοθελώς και θεωρώ ότι πρέπει να προσμετρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μονιμότητα στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, συμπλήρωσε όμως ότι θα έπρεπε να θέσουμε θέμα μονιμότητας ώστε να αφορά και την έννοια αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η σιωπηρή πλειοψηφία ζητάει αλλαγές στο δημόσιο, και αν τις κάναμε, αντί να πετσοκόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενδεχομένως η τύχη της χώρας θα ήταν διαφορετική.»

«Δυστυχώς απείχαμε πάρα πολύ από το να πετύχουμε τους στόχους μας δεν είναι θέμα μόνο ενός προσώπου, το Σεπτέμβριο θα είμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από τον Ιούνιο» τόνισε.

Όπως ανέφερε, η Kοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας περίπου 1.600 εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας θα υπογραφεί σήμερα με τον συναρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν σε άλλες μονάδες υγείας και δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, ενώ θα μετακινηθούν και εντός της Αττικής. «Αυτή η μεταρρύθμιση παράδειγμα θετικής κινητικότητας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας είχε σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια όμως λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων δεν είχε γίνει πράξη. «Την κάνουμε εμείς πράξη, δημιουργώντας καλύτερες δομές στην υγεία» σχολίασε.

«Υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα έχουν δεσμευτεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία, πεποίθησή μου ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχουμε δεσμευτεί από την τρόικα. Μακάρι να μπορούσαμε να μην καταφύγουμε σε οριζόντια μέτρα έχοντας κάνει όλες τις αξιολογήσεις των δομών» δήλωσε.

Η δημοτική αστυνομία έτσι όπως λειτουργούσε υπολειτουργούσε πρόσθεσε ο υπουργός. «Επιθυμούμε διαδημοτική κινητικότητα στην επόμενη φάση, και το έχουμε δηλώσει στην ΚΕΔΕ» επισήμανε.

Τόνισε ότι όλες οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Για κάθε 100 εργαζόμενους θα τεθούν σε κινητικότητα μόνο 4 δεν αφορά όλο το δημόσιο η κινητικότητα διευκρίνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατικό Φεστιβάλ στα Καλάβρυτα


Το τριήμερο 30 Αυγούστου- 1 Σεπτεμβρίου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και το Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων διοργανώνουν το δεύτερο Ποδηλατικό Φεστιβάλ στο Χελμό κατά το τριήμερο από 30 Αυγούστου έως και 1η Σεπτεμβρίου. Με κέντρο τη Βαθειά Λάκκα, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο 3ημερο φεστιβάλ καλύπτουν όλη σχεδόν τη γκάμα εμπειρίας αναβατών, απευθυνόμενες σε έμπειρους και αθλητές, σε μέτριους, αλλά ακόμη και σε αρχάριους αναβάτες ποδηλάτου, κάθε ηλικίας και διάθεσης.

Για τους downhill αναβάτες υπάρχει το ανανεωμένο, γρήγορο και απαιτητικό μονοπάτι που ξεκινά από την κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού και καταλήγει στη «Βαθειά Λάκκα». Με τα 490 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και τα 2100 μέτρα μήκους του, δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Θα διατεθεί για άπειρες καταβάσεις με τη βοήθεια του αναβατήρα Στύγα που θα ανεβάζει τους αναβάτες στην κορυφή ξανά και ξανά. Ο κύκλος κορυφή-βάση-κορυφή διαρκεί περίπου 30 λεπτά, πράγμα που σημαίνει μάξιμουμ δεκατέσσερις καταβάσεις την ημέρα.

Για τους αναβάτες που αναζητούν διαφορετικού τύπου αδρεναλίνη θα υπάρχει το τεράστιο μπαλόνι της Funbag για πολλές, αξέχαστες απογειώσεις και τρελά κόλπα.

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει η οργανωμένη περιήγηση στο Χελμό μέσω μιας κατηφορικής στο μεγαλύτερό της μήκος διαδρομής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων που θα αναδείξει κάποια από τα ωραιότερα σημεία ενδιαφέροντος στο ωραίο μας βουνό, όπως η Μαυρολιμνη, του πουλιού η βρύση, το αστεροσκοπείο Αρίσταρχος και το καταφύγιο του Χελμού. Κανένα μυστικό του Χελμού (και του σύμπαντος!) δεν θα μείνει μυστικό.

Τέλος για εκείνους που βλέπουν το ποδήλατο λιγότερο σαν αδρεναλίνη και άσκηση αλλά περισσότερο σαν αναψυχή, θα διοργανωθεί ομαδική κατάβαση από το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων. Το βράδυ του Σαββάτου 30/8, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα γίνει πάρτι για όλους στα Καλάβρυτα με πολλή μουσική και ξεφάντωμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε μία δόση η εξόφληση του φόρου


Σε μία δόση αντί για τρεις (όπως προβλέπει η νομοθεσία) θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εκατομμύρια πολίτες λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων!

Πάνω από 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί και βρίσκονται "μπλοκαρισμένες" στο TAXISnet.

Οι δηλώσεις αυτές θα αρχίσουν να εκκαθαρίζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά σημειώματα και να υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ (δηλαδή στο τέλος του ίδιου μήνα)!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές


Τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους όλων των επιτυχόντων που πληρούν τις προϋποθέσεις και πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τριών τελευταίων ετών δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση αναφέρεται ότι όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου των σχολικών ετών 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσει ένας φοιτητής τη μετεγγραφή του σε άλλο τμήμα είναι το ετήσιο κατά το έτος 2011 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του να μην ξεπερνά το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. ΓΙα τις μονογονεϊκές οικογένειές και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθ. Φ 151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποίησει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β΄βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Τα κριτήρια κατάταξης των δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα ακόλουθα:

-Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του κατά το έτος 2012, κατά αύξουσα κατανομή.

-Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμ. Φ 151/122732/Β6 (Β' 1612/20100 υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β΄ βαθμού.

-Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών-εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.-διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονεών τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημά της υπ΄ αριθ. Φ 151/122732/Β6 (Β' 1612/2010) υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β' βαθμού ή ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

-Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας.

-Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα κριτήρια για τη μετακίνηση των υπαλλήλων


Η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους, περιγράφεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπουργική απόφαση αποτελεί συνέχεια εκείνης της 2ας Αυγούστου, που προέβλεπε τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα και βασιζόταν, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τέσσερις αρχές: αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο της αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:

α) Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

β) Τα αναγκαία δικαιολογητικά.

γ) Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης.

δ) Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Επίσης, το ΑΣΕΠ καταρτίζει κατά φθίνουσα σειρά πίνακα βαθμολογικής κατάταξης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τον διαβιβάζει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Τη δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του δικτύου των Συνεταιριστικών Τραπεζών έθεσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση είναι φλέγον, ιδιαίτερα σήμερα, σε περίοδο δηλαδή έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και γενικότερα, ακόμα και στην προ κρίσης εποχή. Κατά τη Συνομοσπονδία, οι συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι είναι πιο κοντά στις μικρές επιχειρήσεις για τους εξής λόγους:

- Γνωρίζουν καλύτερα την τοπική οικονομία και τους επιχειρηματίες και επομένως μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες τους.

- Τείνουν να ενισχύουν υγιείς επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

- Εστιάζουν κυρίως στη λειτουργία της λιανικής τραπεζικής, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες.

- Αρκετά υψηλά στην ιεραρχία των στόχων τους είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στόχος ο οποίος αποτελεί βασικό οδηγό στις αποφάσεις για χρηματοδότηση.

Επισημαίνει ωστόσο ότι προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν χρηματοδοτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, είναι να εξασφαλιστεί μια υγιής κεφαλαιακή βάση, καθώς σε ένα οικονομικό περιβάλλον με 27% ανεργία, με συνεχή ύφεση για πέντε χρόνια και με αβέβαιες προοπτικές, ακόμα και ο πιο υγιής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα αντιμετώπιζε προβλήματα με την κεφαλαιακή του βάση.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο σκορ μεταξύ 11 χωρών της ευρωζώνης στα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το σημαντικότερο πρόβλημα ανά χώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα "κλειδιά" για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ


Η προσμέτρηση των βαθμών και των τριών τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ και η πριμοδότηση των υποψηφίων με περισσότερα μόρια όταν οι βαθμοί των Πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο του λυκείου είναι τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την Α΄ Λυκείου οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Για την Β΄ Λυκείου οι εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα, πλην Ερευνητικής Εργασίας και Φυσικής Αγωγής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην Α' τάξη.

Για την Γ' Λυκείου οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις διαξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας και τρία από τα μαθήματα της επιλεχθείσας Ομάδας Προσανατολισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει απολυτήριο ο μαθητής είναι η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του 10, καθώς και η επίτευξη μέσου όρου μεγαλύτερου του 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Τα νέα επιστημονικά πεδία και τα μαθήματα των Πανελλαδικών

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προς της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.

Κάθε μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού (στη Β΄και Γ΄ τάξη) υποχρεωτικά, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δημιουργούνται 5 νέα επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης (ΕΠΕ), ενώ το κάθε ένα από αυθτά περιλαμβάνει διαφορετικά πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα. Συγκεκριμένα:

- 1o ΕΠΕ-Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά.

- 2ο ΕΠΕ-Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία.

- 3ο ΕΠΕ-Επιστήμες Υγείας:Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία και Βιολογία

- 4ο ΕΠΕ-Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολτικές Επιστήμες: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία και Διοίκηση, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

- 5ο ΕΠΕ-Παιδαγωγικών Τμημάτων: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Αρχές Φυσικών Επιστημών.

Αναφορικά με τη φιλοσοφία του νέου Λυκείου, η Α΄ τάξη είνα αποκλειστικά γενικής παιδείας, καθώς εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 33 ωρών εβδομαδιαίως με 9 κοινά μαθήματα, ενώ 2 ώρες επιπλέον θα αφιερώνονται σε ένα μάθημα επιλογής.

Στη Β΄ τάξη, 30 ώρες την εβδομάδα θα αφιερώνονται σε μαθήματα γενικής παιδείας και από 5 ώρες σε καθεμιά από τις δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού που θα επιλέξουν οι μαθητές. Στην Γ΄ ταξη συνολικά θα υπάρχουν 32 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 12 θα είναι γενικής παιδείας και οι υπόλοιπες 20 θα αφορούν τα μαθήματα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι μαθητές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε το εκκαθαριστικό χωρίς να περιμένετε


Δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο ότι η εφορία θα στείλει εκκαθαριστικό για τη φετινή φορολογική σας δήλωση. Εξαρτάται από το αν «τσεκάρατε» ή όχι τον σχετικό κωδικό κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Υπάρχουν τρόποι και το εκκαθαριστικό να βρείτε και τον φόρο να πληρώσετε ακόμη και από την παραλία.

To γεγονός ότι ο ταχυδρόμος μπορεί να μην σας χτυπήσει φέτος την πόρτα, αποδεικνύεται και από το tweet του γενικού γραμματέα εσόδων ο οποίος εδώ και μέρες έχει ζητήσει από τους φορολογούμενους (τουλάχιστον όσους υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση) να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό τους. Τόσο αυτούς που δεν μπήκαν στη διαδικασία του επανελέγχου, όσο και αυτούς που πήγαν τα χαρτιά τους στην εφορία και τώρα περιμένουν από τη Δ.Ο.Υ να κάνει οριστικοποίηση της δήλωσης.


Τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι να βρείτε αν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.

1.Να μπείτε με τους κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (κάντε κλικ εδώ). Μπαίνοντας στην εφαρμογή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένο το αρχείο με το εκκαθαριστικό. Αν ναι, μπορείτε να το ανοίξετε και να το τυπώσετε. Μάλιστα η εκτύπωση γίνεται δεκτή από τις τράπεζες που σημαίνει ότι μπορείτε να πληρώσετε είτε ολόκληρο το ποσό είτε μόνο τη δόση. Γενικότερα, αυτή η εκτύπωση πρέπει να γίνεται δεκτή από όλους τους φορείς καθώς θεωρείται ένα έγκυρο εκκαθαριστικό.

2.Να ελέγξετε μέσω της ειδικής εφαρμογής αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική σας δήλωση (κάντε κλικ εδώ). Το πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να πληροφορηθείτε να έχει βγει το εκκαθαριστικό χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς εισόδου στο σύστημα Taxis.

3.Αν έχετε χρεωστικό εκκαθαριστικό (που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε) υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος: να ελέγξετε μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης) της εφαρμογής του συστήματος Taxisπου ενημερώνει για τις οφειλές, αν χρωστάτε στην εφορία. Αν διαπιστώσετε ότι σας έχουν φορτώσει ένα ποσό, αυτό θα προέρχεται από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης μπορείτε να κάνετε και άλλη δουλειά: να τυπώσετε τον ειδικό κωδικό πληρωμής και να εξοφλήσετε είτε τον φόρο είτε την δόση. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε την πληρωμή και ηλεκτρονικά χωρίς να κουνηθείτε από το γραφείο σας. Και πάλι η εφαρμογή σας δίνει το δικαίωμα να πληρώσετε είτε τη δόση, είτε ολόκληρο το ποσό.

Αν δεν έχετε να πληρώσετε τη δόση της εφορίας (για όσες δηλώσεις εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο διμηνιαίες δόσεις), έχετε δύο λύσεις:

1. Να πληρώσετε σε έως και 12 δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας

2. Να πληρώσετε και πάλι σε 12 δόσεις μέσω της μόνιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κάνει η εφορία


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To κολύμπι λειτουργεί ως φάρμακο


Μετά το περπάτημα που αποτελεί ιδανική άσκηση παντός καιρού, η κολύμβηση είναι το καλύτερο "φάρμακο" για το σώμα ειδικά όταν γίνεται στην θάλασσα, καθώς η άνωση του αλμυρού νερού είναι ισχυρή.

Γι΄ αυτό άλλωστε το κολύμπι συνιστάται ως ιδαίτερα ευεργητική άσκηση για όσους για όσους κάνουν καθιστική εργασία, αφού η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά να διορθωθεί η κακή στάση του σώματος χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη.

Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowetch Τάσος Τερζόπουλος, η απουσία τριβών και κραδασμών καθιστά το κολύμπι ιδανική άσκηση ακόμα και για καταπονημένα άτομα, ενώ ενδίκνυται και για τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση δεν έφαγε το σουβλάκι


Το σουβλάκι είναι μια εναλλακτική έξοδος. Ένα οικονομικό πλήρες γεύμα. Η Γιάννα, ο Χρήστος και η Μαρία απολαμβάνουν τα σουβλάκια τους στο Μοναστηράκι μια πολύβουη νύχτα του Αυγούστου. Εδώ, στο τέρμα της Μητροπόλεως η τσίκνα είχα πάντα την τιμητική της. Τουρίστες και ντόπιοι συγχρωματίζονται για δεκαετίες πάνω από κέτσαπ, γύρους και καλαμάκια.

Τα τελευταία χρόνια όμως η ελληνική εκδοχή του φαστ φουντ έχει γίνει μεγάλη "μόδα" σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χιλιάδες παραδοσιακά συνοικιακά σουβάτζίδικα που κρατάνε ακόμη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εστιατόρια, αλλά και τα "μοντέρνα" μαγαζιά του κλάδου που ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, ακόμη και σε ακριβές συνοικίες των βορείων ή νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Το σουβλάκι είναι φτηνό και ξανά "μοδάτο", αφού ο παραδοσιακός γύρος και το καλαμάκι εμπλουτίζονται με πίτες ολικής άλεσης και ευφάνταστες σάλτσες γιαουρτιού. Στη συνταγή προστέθηκαν οι σφιχτές τσέπες λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ο κλάδος να κυριαρχήσει στην αγορά της εστίασης και οι ουρές μεγαλώνουν για ένα τυλιχτό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτωλοακαρνανία: Ένας στους πέντε έπαιρνε "μαϊμού" επίδομα


Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας περίπου ένας στους πέντε λάμβανε παράνομα επίδομα κωφαλαλίας ή τυφλότητος, όπως προέκυψε από τους επανελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από επιτροπές των ΚΕΠΑ. Τελευταία ευκαιρία στο πλαίσιο νέου ελέγχου που θα διεξαχθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, για όσους δεν προσήλθαν, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα καταβολής του επιδόματός τους.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ποσοστό 20,45% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων κωφαλαλίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε να λαμβάνει το επίδομα αυτό παράνομα. Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 44 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι εννέα από αυτούς αποδείχθηκε ότι δε δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα ενώ 35 από αυτούς το δικαιούνταν.

Επίσης, ποσοστό 27,38% των εξετασθέντων, κατά τη διενέργεια επανελέγχων των επιδοματούχων τυφλότητας στο ίδιο νομό, βρέθηκαν να λαμβάνουν το επίδομα αυτό παράνομα. Οι επανέλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και σε σύνολο 336 εξετασθέντων επιδοματούχων, οι 92 από αυτούς αποδείχθηκε ότι δε δικαιούνταν να λαμβάνουν το επίδομα ενώ 244 το δικαιούνταν.

Συγχρόνως, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη προσέλευσης και της αναβολής εξέτασης περιστατικών τόσο στην περίπτωση των επιδοματούχων κωφαλαλίας -83 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 51%) και 36 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 22,08% στο σύνολο των περιστατικών)- όσο και στην περίπτωση των επιδοματούχων τυφλότητας -266 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 41,56%) και 23 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 3,59% στο σύνολο των περιστατικών). Για λόγους χρηστής διοίκησης, η αρμόδια διεύθυνση θα διεξάγει εκ νέου ελέγχους εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Σε όσους επιδοματούχους δεν προσέλθουν για εξέταση είτε δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος.

«Τα ευρήματα των επανελέγχων των επιδοματούχων κωφαλαλίας και τυφλότητας και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέδειξαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Ήδη έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και έχει διακοπεί η καταβολή του επιδόματος σε όσους το λάμβαναν παράνομα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Δυστυχώς», σημείωσε, «αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό δεν προσήλθε στους ελέγχους. Για αυτούς τους επιδοματούχους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στο πλαίσιο νέου ελέγχου που θα διεξαχθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα καταβολής του επιδόματός τους». «Σε αντίθετη περίπτωση», ξεκαθάρισε, «θα διακοπεί και γι’ αυτούς η χορήγηση του επιδόματος», διαμηνύοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, «ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...