Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εθελοντής πυροπροστασίας από τη... Γαλλία στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοβουλία για την προστασία του Ολύμπου και των Πιέριων.

Μπορεί να ζει και να εργάζεται στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας, ωστόσο ο Έλληνας εθελοντής θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στο Βόλο όχι μόνο για διακοπές αλλά και για να συμμετάσχει στη δράση «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος», στέλνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.

Ο συγκεκριμένος εθελοντής φρόντισε αρκετά προτού έρθει στην Ελλάδα να «κλείσει» μέσω διαδικτύου τη βάρδιά του στην προσπάθεια της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για την προστασία του Ολύμπου και των Πιέριων, δεν είναι ο μόνος που συμμετέχει στην παραπάνω πρωτοβουλία.

Δεκάδες οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Λάρισα, γονείς μαζί με τα παιδιά τους, βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε κάποιο παρατηρητήριο (από αυτά που έχουν οριστεί γι' αυτόν τον σκοπό - συνολικά τρία) και προσέχουν το δάσος αγρυπνώντας για φωτιές. Σε περίπτωση που δουν φλόγες, καλούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Η συγκεκριμένη δράση, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά, φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα. Τα τελευταία έτη δεν έχει υπάρξει σοβαρό περιστατικό φωτιάς στον Όλυμπο και τα Πιέρια. Ως εθελοντές αναφέρουμε περίπου 25 με 30 περιστατικά φωτιάς κάθε καλοκαίρι και η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι άμεση. Έτσι, αποφεύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, που οργανώνει και δράση.

Στα ενθαρρυντικά φετινά μηνύματα είναι ότι για πρώτη φορά οι βάρδιες των τριών παρατηρητηρίων παρουσιάζουν ποσοστό κάλυψης 100%, ένα μήνα πριν από τη λήξη της περιόδου πυροπροστασίας. «Παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν βενζίνη, πληρώνουν τα διόδια και έρχονται εθελοντικά στο βουνό για να προσφέρουν. Οι βάρδιες είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση και όλες οι βάρδιες έχουν καλυφθεί» σημείωσε ο κ. Τσολακίδης.

Στα τρία παρατηρητήρια του νομού Πιερίας θα βρεθούν φέτος πάνω από 2000 πολίτες, ενώ είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που συμμετέχουν στη δράση. Συνολικά, αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 364 βάρδιες σε Νέους Πόρους, Πλάκα Λιτοχώρου και Έλαφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.