Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Αποκτήστε καλή διάθεση… τρώγοντας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Γεμίστε τις μπαταρίες σας» με φαγητό.

Λίγο πολύ όλοι ταλαιπωρούμαστε από το στρες. Έτσι, ο οργανισμός μας καταλήγει να εξαντλείται και με την πρώτη αντιξοότητα αντιδρά με μεγάλη ταχύτητα: τα μάγουλα κοκκινίζουν, η καρδιά χτυπάει σαν τρελή και είμαστε έτοιμοι να ξεσπάσουμε στον πρώτο άτυχο που θα βρεθεί κοντά μας.

Το άγχος κατατρώει σιγά σιγά την ενεργητικότητά μας και «αδειάζει τις μπαταρίες» μας. Μακροπρόθεσμα, επιφέρει μια σειρά από αγχωτικές και καταθλιπτικές νόσους, ενώ προκαλεί και διάφορα οργανικά προβλήματα (πόνους, σπασμούς, κράμπες κ.ά.).

Πριν σπάσουν λοιπόν τα νεύρα σας και εξαντληθείτε από την άδικη σπατάλη ενέργειας σας συνιστούμε να προλάβετε την κόπωση, την επιθετικότητα, το άγχος και την αϋπνία με τροφές που ρυθμίζουν τη διάθεση και τον εκνευρισμό.

1. Μην παραλείπετε ποτέ γεύματα

Για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά το στρες, οι ειδικοί συνιστούν 3 πλήρη γεύματα την ημέρα. Έτσι, το πρόγευμα πρέπει να καλύπτει το 25% των θερμίδων της ημέρας, το γεύμα το 50% και το δείπνο (το πιο ελαφρύ) το υπόλοιπο 25% των ημερησίων θερμίδων.
Σημείωση: Στο δείπνο πρέπει να προτιμάτε τροφές που βοηθούν στον ύπνο.

2. Πρωτεΐνες για το μεσημέρι

Θεωρούνται το «κλειδί» κατά του στρες. Το μεσημεριανό γεύμα είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να περιλαμβάνει κρέας και ψάρι. Προτιμάτε τα άπαχα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο) και τα αβγά, χωρίς να ξεχνάτε –πού και πού– και το κόκκινο κρέας που είναι πλούσιο σε σίδηρο. Δίνετε μεγάλη έμφαση στο ψάρι, με προτίμηση στα πιο λιπαρά (σκουμπρί, σολομός, ρέγκα). Τέλος, μην ξεχνάτε τα στρείδια και τα θαλασσινά.

3. Προσλαμβάνετε ενέργεια στο πρωινό

Το πρώτο γεύμα φορτίζει τις μπαταρίες του οργανισμού μετά από πολύωρη νηστεία και του δίνει ενέργεια για να αντέξει ως το μεσημέρι. Το πρωινό μενού, λοιπόν, απαιτεί ένα ζεστό ρόφημα, πρωτεΐνες (αβγό, ζαμπόν, τυρί, γιαούρτι), σάκχαρα βραδείας καύσης (ψωμί, δημητριακά) και ένα φρούτο (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ ή ακτινίδιο, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C).

4. Δίνετε έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Το στρες αναλώνει τα αποθέματα σε βιταμίνες Β και C. Η έλλειψη σε βιταμίνη Β συνοδεύεται από προβλήματα στη διάθεση. Αν καπνίζετε, παίρνετε αντισυλληπτικά ή πίνετε καφέ και οινοπνευματώδη, υποφέρετε σίγουρα από έλλειψη βιταμίνης Β, την οποία μπορείτε να καλύψετε τρώγοντας μπανάνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάλευρο, μανιτάρια, όσπρια, αβγά, ψάρια, γάλα, κρέατα και εντόσθια. Όσο για τη βιταμίνη C (βιταμίνη της φόρμας και της ζωτικότητας), θα τη βρείτε στα φρούτα και τα λαχανικά.

5. Προτιμάτε τα σάκχαρα βραδείας καύσης
• Για να καταπολεμήσετε το άγχος, ο οργανισμός σας καταναλώνει ενέργεια. Η αγαπημένη τροφή του εγκεφάλου είναι η ζάχαρη, η οποία όταν λείπει, αναγκάζει τον εγκέφαλο να στέλνει σήματα κόπωσης, εκνευρισμού και άγχους.
Προσοχή, όμως, στις καραμέλες και στα γλυκά. Οι ειδικοί απορρίπτουν τα σάκχαρα ταχείας καύσης και προτιμούν τα σάκχαρα βραδείας καύσης, γιατί αυτά δημιουργούν ένα απόθεμα από το οποίο αντλεί ο εγκέφαλος ανάλογα με τις ανάγκες του.

• Στο πρόγευμα φορτίζουν οι μπαταρίες. Προτιμάτε δημητριακά που, εκτός από σάκχαρα βραδείας καύσης, προσφέρουν και βιταμίνες Β, οι οποίες αποκαθιστούν τη διάθεση.
• Το βράδυ ξεχνάτε τα λίπη προτιμώντας πάλι τα σάκχαρα βραδείας καύσης, ζυμαρικά ή ρύζι, που προετοιμάζουν τον οργανισμό για τον ύπνο.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.