Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εκστρατεία ενημέρωσης "Πρόληψη για Όλους"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) στο πλαίσιο του «Προγράμματος Παρεμβάσεων πρόληψης – προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» διοργανώνει την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε συνεργασία με Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους της Αττικής.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παθήσεις που ευθύνονται για τα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των θανάτων του πληθυσμού. Η επίπτωση αυτών των παθήσεων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα 10 χρόνια. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες νοσημάτων υπονομεύουν την υγεία, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή αναπηρία, ενώ ενέχουν σημαντικό οικονομικό κόστος.

Ωστόσο, η επίπτωσή τους μπορεί να μειωθεί, εάν τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα πρόληψης που αφορούν την εκδήλωση και την εξέλιξή τους. Η αντιμετώπιση και η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τον σακχαρώδη διαβήτη και η βελτίωση στην ανίχνευση και θεραπεία των νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο όταν οι παρεμβάσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, μπορούν να αποφέρουν σημαντική μείωση στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από αυτές τις παθήσεις.

Εάν εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου για τα νοσήματα αυτά, περίπου τα 3/4 των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να προληφθούν, καθώς και το 40% των περιπτώσεων καρκίνου. Ενώ είναι γνωστή η σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης, η δομή της υγειονομικής περίθαλψης καθιστά δύσκολη την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, ιδιαιτέρως στις τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι άποροι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες.
Οι στόχοι της εκστρατείας

Το πρόγραμμα του ΙΚΠΙ προβαίνει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, σχετικά με την πρόληψη ορισμένων από τα πιο συχνά νοσήματα της εποχής μας: των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη και του καρκίνου, αποσκοπεί στη διευκόλυνση πραγματοποίησης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων και απευθύνεται σε ανασφάλιστους και ανέργους, σ΄ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Με κεντρικό μήνυμα «ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις παραπάνω ομάδες του πληθυσμού για να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη των υποδομών των Εθνικών Δικτύων Προαγωγής Υγείας (Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας – ΕΔΝΥΠΥ και Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ).

Συγκεκριμένα, θα ορίζονται ραντεβού, μέσω του ΙΚΠΙ, στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία μέλη του Εθνικού Δικτύου νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.

Οι εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων ανδρών και γυναικών στις ηλικίες από 40 έως 60 ετών είναι:

  • μέτρηση σακχάρου για πρόληψη του διαβήτη & των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • μέτρηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • μαστογραφία για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού,
  • τεστ Παπανικολάου για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και 
  • ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Θα παρέχεται επίσης στους ενδιαφερόμενους μια κάρτα με τις βασικές προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο καθένας σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία, για τις δεκαετίες 40-60 ετών. Η έναρξη της εκστρατείας σηματοδοτήθηκε με την εναρκτήρια εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση αρχικά των φορέων - συνεργατών του προγράμματος για τους σκοπούς, τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμά του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, καθώς και η παροχή πληροφοριών αναφορικά με τους τόπους διενέργειας των εξετάσεων και ομιλιών θα πραγματοποιείται μέσω των διαθέσιμων μέσων διάχυσης και πληροφόρησης: α) των δημοσιεύσεων στον εθνικό και τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο, περιοδικό και ημερήσιο τύπο, β) των ραδιοφωνικών μηνυμάτων, γ) των αφισών και φυλλαδίων που θα διανεμηθούν και δ) της ιστοσελίδας του προγράμματος www.prolipsigiaolous.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΙΚΠΙ στο τηλ. 210 7222727.



Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.