Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μεταγραφή ή μετεγγραφή


Διευκρινίσεις για το διαφορετικό σημασιολογικό περιεχόμενο των δύο λέξεων.

Μεταγραφή ή μετεγγραφή; Ποια από τις δύο αυτές λέξεις πρέπει άραγε να μεταχειριζόμαστε, όταν αναφερόμαστε, παραδείγματος χάριν, στην ένταξη ενός ποδοσφαιριστή στο δυναμικό άλλης ομάδας ή στη μετακίνηση ενός φοιτητή σε μια νέα πανεπιστημιακή σχολή;

Οι δύο αυτές ομόρριζες λέξεις πολύ συχνά συγχέονται, γι’ αυτό και επιβάλλεται να διευκρινίσουμε το διαφορετικό σημασιολογικό περιεχόμενό τους και να καταστήσουμε σαφές σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούμε καθεμία από αυτές.

Το ουσιαστικό μεταγραφή, που παράγεται από το ρήμα μεταγράφω, έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις, καθώς δηλώνει μεταξύ άλλων:

  • τη μεταφορά ενός κειμένου σε άλλη μορφή (π.χ., η μεταγραφή των ξένων λέξεων στην ελληνική γλώσσα, η μεταγραφή ενός αρχαίου κειμένου στα Νέα Ελληνικά)
  • την κατάθεση συμβολαίου ή άλλης πράξης στα αρχεία ενός υποθηκοφυλακείου, καθώς και την εγγραφή σε ειδικά βιβλία των συμβολαίων ή των τίτλων με τους οποίους αποκτώνται ή μεταβάλλονται εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων
  • τη διασκευή ενός μουσικού έργου, δηλαδή την απόδοσή του σε άλλη μουσική μορφή
  • τη μετακίνηση ενός αθλητή από ένα σύλλογο σε άλλον, την αλλαγή ομάδας
  • τη μεταπήδηση ενός καταξιωμένου επαγγελματία από μιαν επιχείρηση σε άλλη

Αντίθετα, το ουσιαστικό μετεγγραφή, που προέρχεται από το ρήμα μετεγγράφω, χρησιμοποιείται μόνο για να δηλώσει τη μετακίνηση ενός μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό σε άλλον, την εγγραφή του σε ένα νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι, διαβάζουμε και ακούμε για τη μετεγγραφή ενός μαθητή από μια σχολική μονάδα σε άλλη, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, για πλαφόν στις μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού κ.λπ.

Βάσει των ανωτέρω, δεν επιτρέπεται να κάνουμε λόγο είτε για μεταγραφές φοιτητών είτε για μετεγγραφές αθλητών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ford: Apple και Google μπορούν να πετύχουν στη δημιουργία αυτοκινήτων


Ευπρόσδεκτες οι εταιρείες στην αυτοκινητοβιομηχανία για τον Don Butler.
Σε αντίθεση με άλλους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας η Ford είναι ιδιαίτερα θετική σε μια κίνηση της Silicon Valley να μπει δυναμικά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μάλιστα της εταιρείας αναφέρει σήμερα πως ένα ανταγωνισμός από εταιρείες όπως η Apple και η Google θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος.

«Καλωσορίζουμε ενέργειες σε αυτό τον χώρο. Νομίζουμε πως είναι κάτι ιδιαίτερα ενθουσιώδες, είναι μια αλλαγή που αγκαλιάζουμε… Νομίζω η Apple μπορεί να το κάνει το ίδιο και η Google» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Don Butler, διευθυντής του τμήματος «Connected Vehicles and Services» της Ford.

Εν συνεχεία ανέφερε πως η Ford στο μέλλον μπορεί να γίνει ένας συνεταίρος της Apple και της Google για αυτό τον σκοπό σε μια κίνηση που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε.


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την Eldorado Gold


Τι αναφέρει για την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες». Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο σε ενημερωτικό σημείωμά του με διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold και, όπως αναφέρει, «σχετικά με τα αναπάντητα ερωτήματα για το θέμα».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

- «Σχέση της απόφασης του ΣτΕ με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της και να προβεί σε απολύσεις

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με την υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου για τη μερική παύση των εργασιών που εμπλέκονται με το έργο στις Σκουριές, δεν έχει καμία σχέση με τις αιτιάσεις που επικαλείται η Eldorado Gold, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να περιορίσει σταδιακά τις δραστηριότητές της και να απολύσει τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ήδη, από την απόφαση του Οκτωβρίου περί αναστολής της «απόφασης Σκουρλέτη», η εταιρεία επανεκκίνησε απρόσκοπτα τις εργασίες της στις Σκουριές και, μάλιστα, με εντατικοποιημένο ρυθμό.

- Οι αιτιάσεις της εταιρείας για καθυστερήσεις στην έγκριση των απαιτούμενων αδειών για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας

Η εταιρεία υπέβαλε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ογκώδη φάκελο με τεχνικά στοιχεία, ζητώντας την αδειοδότηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Εργοστασίου Εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Ενόσω, λοιπόν, διενεργείται η εξέταση του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία, η εταιρεία αξίωσε δημόσια την άμεση έγκρισή του, προβαίνοντας μονομερώς και χωρίς να έχει ενημερώσει το υπουργείο σε αναστολή εργασιών για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα νομικό ή πραγματικό εμπόδιο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στο έργο.

Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η εταιρεία αξιώνει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη έγκριση και άδεια, χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των τεχνικών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός ΠΕΝ δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί εκ των προτέρων για την καταλληλότητα των τεχνικών και άλλων στοιχείων που συνοδεύουν οποιαδήποτε αίτηση αδειοδότησης ή τροποποίησης τεχνικών μελετών.

- Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Eldorado Gold;

Το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης της εταιρείας, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της γι' αυτήν στο υπουργείο, παραμένει. Μήπως, τελικά, είναι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων, που καθορίζει τη στάση της; Κι αν είναι έτσι, γιατί μετατρέπει ένα οικονομικό ζήτημα σε πολιτικό; Μήπως γιατί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά με γνώμονα την πιστή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ότι πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει μία εκμετάλλευση με τους σκανδαλώδεις όρους εύνοιας που τις επιφύλαξαν μέχρι πρότινος οι ελληνικές κυβερνήσεις;

- Έτσι είχαν συνηθίσει την εταιρεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η προκλητική και απαράδεκτη πρόβλεψη στη σύμβαση με την εταιρεία, ότι: «Η Αγοράστρια δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον Μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντολογικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες, μετά από την αναστροφή της πώλησης, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας». Αυτό σημαίνει ότι, εάν η εταιρεία αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο, δεν υποχρεούται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

- Απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί

Ερωτηματικά προκαλούνται και από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διατηρεί καταχωνιασμένα στα υπουργικά συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας Επιθεώρησης, για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας, στις εκμεταλλεύσεις της. Γιατί οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα, για μια περίοδο περίπου 3 ετών, έμειναν στο σκοτάδι;

- Για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (217/2016)

Με την απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα της εκπλήρωσης ή μη του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις του Ε' Τμήματος (αναφορικά με υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου) με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση. Υπήρξε, δηλαδή, παραπομπή σε - και δέσμευση από- προηγούμενη απόφαση.

Είναι σκόπιμο να παρατηρηθεί - επειδή σκοπίμως αποσιωπάται- ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση «προγράμματος δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου», ώστε να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι ασφαλής και εφαρμόσιμη, τέθηκε το 2012 και δεν αποτελεί αυθαίρετο εύρημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μήνυμα για τα βάρη της γυναίκας στα χρόνια της κρίσης


Φεστιβάλ για το «Σπίτι των Γυναικών».

Μια ομάδα γυναικών ενώνει τις δυνάμεις της για να στηθεί και να λειτουργήσει το «Σπίτι των Γυναικών». Όραμά τους, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm 104.9 η Ελένη Καρασαββίδου, μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για το Σπίτι των Γυναικών», είναι «να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας σε όλες τις γυναίκες που νιώθουν ανέστιες στα χρόνια της κρίσης σε αυτόν τον τόπο κι σε όλον τον πλανήτη».

Πρόκειται, συνεχίζει, για ένα σπίτι που θα αποτελεί έναν πολυδιάστατο χώρο, ένα πολιτιστικό στέκι, μια ανοιχτή δομή, ένα εργαστήρι, όπου οι γυναίκες να μπορούν να συνενώνουν κινηματικές, πολιτιστικές, μορφωτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, δράσεις και καμπάνιες.



«Σκοπός μας είναι το Σπίτι να φιλοξενήσει τις πολυποίκιλες πλευρές της γυναικείας εμπειρίας και τις διάφορες ομάδες γυναικών (αλλά κι αλληλέγγυων αντρών), που προσπαθούν να τις αναδείξουν. Να λειτουργήσει ως χώρος γυναικείας δημιουργίας για ζωγράφους και ποιήτριες, διότι οι περισσότερες γυναίκες δεν ανήκουν στα γνωστά ελίτ στέκια. Να στήσει πολλαπλές δομές, δράσεις αλληλεγγύης, να παρέχει ενημέρωση σε ζητήματα αντισύλληψης, εγκυμοσύνης, σεξουαλικότητας, να στηρίζει την πρόσβαση ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, άνεργων κυρίως φτωχών γυναικών στα κοινά αγαθά και ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας και το δικαίωμά τους στην πρόληψη» τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Καρασαββίδου, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη οργανώνουν την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου το 1ο φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομικής Ενίσχυσης.



Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν βίντεο, προβολές, μουσικές παραστάσεις, περφόρμανς, αυτοσχεδιαστικό θέατρο από την ομάδα «Playback Ground», ενώ η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» θα μαγειρέψει για το «Σπίτι των Γυναικών». Στο φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Γυναίκα στα Χρόνια της Κρίσης». Τις φωτογραφίες έχουν τραβήξει πολίτες από διάφορες χώρες που προσπάθησαν να αποτυπώσουν ο καθένας με τη δική του ματιά τη γυναίκα της κρίσης από όποια χώρα κι αν προέρχεται.

«Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όσο γίνεται πιο μακριά, δίχως να μας περιορίζουν σύνορα και γεωπολιτικές καταστάσεις», υπογραμμίζει η κ. Καρασαββίδου.



Γιατί όμως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με τους άντρες; Όπως απαντά η ίδια, «η ανεργία χτυπάει… προνομιακά τη γυναίκα, η οποία καλείται να αναλάβει χρέη που μέχρι πριν από λίγο καιρό τα είχε το κράτος πρόνοιας. Ο ρόλος της δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα αλλά και εκ των πραγμάτων ως κοινωνικό φύλο να στηρίξει τους γύρω της, κάτι που θέλει μια ιδιαίτερη δύναμη, ιδιαίτερο χρόνο και αφοσίωση. Κάτι που δεν είναι εύκολο με βάση τα ψυχολογικά και οικονομικά βάρη που αντιμετωπίζει».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» (Ρήγα Παλαμήδου 2, πλατεία Ψυρρή) από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρήνος στο Βιετνάμ για τον θάνατο ιερής χελώνας


Η απώλειά της θεωρείται κακός οιωνός για τις επικείμενες αλλαγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Βιετνάμ μετά την είδηση του θανάτου της ιερής γιγάντιας χελώνας του, συμβόλου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η χελώνα- η συγκεκριμένη ανήκε σε άμεσα απειλούμενο είδος, είχε μυθικό ρόλο στο Βιετνάμ. Σπάνια αναδυόταν από το νερό και κάθε φορά που αυτό συνέβαινε θεωρείτο σημάδι καλής τύχης.

Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη αλλά και φόβους πως κάτι δεν θα πάει καλά στην επικείμενη… αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της χώρας.

Η χελώνα, που απέκτησε μυθικές διαστάσεις καθώς αναφερόταν στα παραμύθια που λέγονται στα παιδιά εδώ και πολλές γενιές, βρέθηκε νεκρή στη λίμνη Hoan Kiem στο κέντρο του Ανόι το βράδυ της Τρίτης.

Ζύγιζε περίπου 200 κιλά και λέγεται πως ήταν μεταξύ 80 και 100 ετών.

Οι ειδικοί λένε πως ήταν μία από τις μόλις τέσσερις χελώνες του είδους της που υπάρχουν!

Δύο ζουν σε ζωολογικό κήπο της Κίνας και η άλλη σε άλλη λίμνη στο Ανόι.

«Ήταν ένα γηραιό ζώο, πιστεύω πάνω από 100 ετών, οπότε ο θάνατός της δεν αποτελεί έκπληξη», τόνισε ο Tim McCormack από το Asian Turtle Program.

Λόγω της πολιτισμικής σημασίας της χελώνας, που πολλοί Βιετναμέζοι θεωρούν «σχεδόν ιερή», δεν έχει σταθεί δυνατό να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα εκτροφής που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του είδους, πρόσθεσε.

Πολλοί θεώρησαν τον θάνατό της κακό οιωνό για τις επικείμενες αλλαγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που αρχίζει οσονούπω το Συνέδριό του. Εκεί θα επιλεγεί ο επόμενος αρχηγός του κόμματος, πρόεδρος και πρωθυπουργός.

Σε ένα από τα παραμύθια που περνά από γενιά σε γενιά, η ιερή χελώνα είναι φύλακας του μαγικού σπαθιού του Le Loi, αντάρτη ηγέτη του 15ου αιώνα ο οποίος νίκησε τους Κινέζους εισβολείς.

Παρότι επισήμως στο Βιετνάμ υπάρχει αθεΐα, πολλοί Βιετναμέζοι είναι βαθιά προληπτικοί.

«Νιώθω ένα κενό, τα παιδιά και τα εγγόνια μου θα γνωρίσουν τη χελώνα μόνο από το θρύλο της», αναφέρει σχολιαστής σε δημοφιλή ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι αναφορές για τον θάνατο της χελώνας έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης αλλά ορισμένες αποσύρθηκαν λόγω πιέσεων από τις κομμουνιστικές αρχές.

Η νεκρή χελώνα κρατείται σε έναν ναό στο νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη όπου ζούσε εν αναμονή της επίσημης απόφασης σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της ταρίχευσης.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ταλιμπάν τραυμάτισε σοβαρά την σύζυγο του και διέφυγε στα βουνά


H φωτογραφία μιας 20χρονης Αφγανής κοπέλας, ξαπλωμένης στο κρεβάτι του νοσοκομείου, με το ενός έτους μωρό της στην αγκαλιά της ...και την μύτη της κομμένη από την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγο της, έχει πυροδοτήσει κατακραυγή και αποστροφή στη χώρα, με ακτιβιστές οργανώσεων για την προάσπιση των γυναικών να ζητούν την επιβολή αυστηρής τιμωρίας του δράστη.

Ο ταλιμπάν τραυμάτισε σοβαρά την σύζυγο του και διέφυγε στα βουνά

Ο ενδοοικογενειακός καβγάς που ξέσπασε την Κυριακή μεταξύ του ζευγαριού, Μοχάμαντ Χαν και Ρέζα Γκουλ, κατέληξε με τον 25χρονο άνδρα να κόβει την μύτη της 20χρονης συζύγου του και κατόπιν να διαφεύγει στους μαχητές Ταλιμπάν, σε μια απομονωμένη περιοχή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Ο Χαν αποπειράθηκε αρχικά να σκοτώσει την γυναίκα του με το όπλο του, όμως αυτό έπαθε εμπλοκή και τότε έβγαλε από την τσέπη του ένα μαχαίρι και της έκοψε τη μύτη», ανέφερε ο Τζαβέντ Μπεντάρ, εκπρόσωπος του κυβερνείου της επαρχίας Φαριάντ, στα βορειοανατολικά της χώρας, με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να επιβεβαιώνει την αφήγηση του περιστατικού.

Ο Χαν δεν είχε απασχολήσει τις αρχές πριν το περιστατικό και δεν είχε σχέσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Μπεντάρ, αλλά βιαιοπραγούσε, σε τακτική βάση, ενάντια στην γυναίκα του, Γκουλ.

«Ο σύζυγος μου μου έδεσε τα χέρια και μου έκοψε την μύτη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκουλ, μιλώντας με αδύναμη φωνή, από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, με έναν άσπρο επίδεσμο να κρύβει το πρόσωπο της. «Με βασάνιζε επανειλημμένα», πρόσθεσε, έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό της.

«Η μύτη της έχει κοπεί τελείως και δεν μπορεί στο Αφγανιστάν να γίνει επέμβαση (σ.σ. αποκατάστασης)», είπε ο Μπεντάρ.

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Τσαρ Τσαρ, που βρίσκεται σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν, στους οποίους ο Χαν πήγε αναζητώντας καταφύγιο από την αστυνομία.

Αυτή η υπόθεση ήταν «μια βάρβαρη πράξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλέμα, ακτιβίστρια οργάνωσης για προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που όπως πολλές Αφγανές γυναίκες, δεν φέρει επώνυμο. «Τέτοια περιστατικά δεν θα συνέβαιναν, αν το δικαστικό σύστημα επέβαλε αυστηρές ποινές στους δράστες επιθέσεων με θύματα γυναίκες», πρόσθεσε.

«Η ατιμωρησία που απολαμβάνουν εκείνοι που προβαίνουν σε πράξεις βίας με θύματα γυναίκες, ενισχύει την άποψη κάποιων ανδρών ότι οι γυναίκες τους ανήκουν και πως η χρήση βίας είναι αποδεκτή», σχολίασε η Χέδερ Μπαρ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τύχη της Γκουλ έφερε στην μνήμη την Αϊσα Μπίμπι, μια Αφγανή κοπέλα που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time το 2010, με την μύτη της κομμένη από επίθεση του συζύγου της.

Τότε, η δημοσίευση προκάλεσε ένα κύμα οργής και η Αϊσα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τον περασμένο χρόνο, στις 19 Μαρτίου, κοντά σε τέμενος της κεντρικής Καμπούλ, ένα εξαγριωμένο πλήθος ανδρών λιντσάρισε την 27χρονη Φαρχούντα –που κατηγορήθηκε εσφαλμένα ότι έκαψε το Κοράνι– βάζοντας φωτιά στη συνέχεια στο πτώμα της. Το περιστατικό είχε προκαλέσει τότε παγκόσμια κατακραυγή, ιδιαίτερα για την στάση των αστυνομικών που παρακολουθούσαν την θανάσιμη επίθεση στη γυναίκα, χωρίς να παρέμβουν.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν την εκπαίδευση και την εργασία στις γυναίκες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτονται με μπούρκες. Το τέλος όμως του καθεστώτος των Ταλιμπάν δεν σηματοδότησε και το τέλος των διακρίσεων κατά των γυναικών, με την αφγανική κοινωνική να παραμένει πατριαρχική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στο επίκεντρο ημερίδας


Διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Ημερίδα με θέμα «Πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων» πραγματοποιήθηκε χθες από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης.
Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στο επίκεντρο ημερίδας

Την ημερίδα παρακολούθησαν ογδόντα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, εβδομήντα πέντε εκπρόσωποι αεροπορικών εταιριών καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.



Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, αστυνομικός διευθυντής Μιχαήλ Σδούγκος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικής Γραφολογίας Πλαστότητας Εντύπων & Αξιών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αστυνομικός διευθυντής Νικόλαος Σκαρτσής, ο κ. William Τzakis από την αμερικάνικη πρεσβεία και οι αστυνομικοί σύνδεσμοι της βρετανικής πρεσβείας κ.Rachel Deborah Challis και κ. Piyush Sachania.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής, περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

• Αναγνώριση πλαστογράφου
• Προϋποθέσεις ένταξης στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Έγκρισης Ταξιδιού» των Η.Π.Α. (U.S.A.- E.S.T.A.)
• Ενημέρωση σχετικά με τα βρετανικά διαβατήρια
• Διέλευση εξωτερικών συνόρων και προϋποθέσεις
• Διακίνηση προσώπων στον ενιαίο χώρο Schengen
• Πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού που δραστηριοποιείται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε αντικείμενα που αφορούν την πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι μετανάστες βιάζουν τα κορίτσια γιατί ντύνονται προκλητικά»


Σοκ από τις δηλώσεις του σαλαφιστή ιμάμη της Κολωνίας.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ιμάμη της Κολωνίας για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Οι μετανάστες βιάζουν τα κορίτσια γιατί ντύνονται προκλητικά»

Σύμφωνα με τον μουσουλμάνο ιερωμένο, Σάμι Αμπού Γιουσούφ, ευθύνη για τα αλλεπάλληλα κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά γυναικών από μετανάστες τόσο στην Κολωνία, όσο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, φέρουν οι ίδιες οι γυναίκες, καθώς «ήταν ημίγυμνες».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας «REN TV» ο ιμάμης ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους λόγους που οι μουσουλμάνοι μετανάστες βιάζουν τα κορίτσια είναι γιατί αυτά ντύνονται προκλητικά. Εάν κυκλοφορούν χωρίς πολλά ρούχα, χρησιμοποιούν άρωμα, τότε τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά».

«Πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα, αλλά να μην ρίξουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά» τόνισε ο σαλαφιστής Σάμι Αμπού Γιουσούφ.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 500 γυναίκες μέσα και γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους συγκαταλέγονται στους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάλογος με καταστήματα delicatessen 70 χωρών από το ΥΠΕΞ


Στόχος η προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων για την προώθηση των προϊόντων τους σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και την προβολή της υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας τους, το υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε σήμερα, στην πύλη Οικονομικής Διπλωματίας AGORA, κατάλογο καταστημάτων εκλεκτών τροφίμων (delicatessen) από συνολικά 70 χώρες.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, τα καταστήματα εκλεκτών τροφίμων αναδεικνύονται σε ιδανικό δίαυλο προώθησης προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και ως τέτοια κατατάσσονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ειδικά εκείνων που ανήκουν στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω του εκτεταμένου δικτύου αρχών στο εξωτερικό και κυρίως με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, με γνώμονα την άριστη ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών και την αυξανόμενη ζήτηση γι' αυτά σε χώρες του εξωτερικού.

Τα στοιχεία για την κατάρτιση του καταλόγου, που περιέχει καταστήματα από τις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού, συλλέχθηκαν από τις ελληνικές αρχές στο εξωτερικό (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, πρεσβείες και προξενεία).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών agora.mfa.gr.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Τwitter αναζητά τον μικρό με την πλαστική φανέλα του Μέσι


Μια καμπάνια για την αναζήτηση ενός μικρού παιδιού που έφτιαξε μια πλαστική φανέλα της Εθνικής Ομάδας Αργεντινής με το όνομα του Μέσι έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


To Τwitter αναζητά τον μικρό με την πλαστική φανέλα του Μέσι

H φωτογραφία με τον μικρό φαν του Μέσι δημοσιεύθηκε αρχικά σε τουρκικά μπλογκ, γρήγορα ωστόσο έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσω των social media.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές το παιδί φέρεται να κατοικεί στο Ιράκ.

Ο λογαριασμός στο Τwitter με τίτλο Messi10stars, ένας εξαιρετικά δημοφιλής λογαριασμός με πάνω από 700.000 followers υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους του αρχηγού της Μπαρτσελόνα.

«Θέλουν να μάθουν ποιο είναι αυτό το παιδί έτσι ώστε ο Leo (σσ. Μέσι) να κανονίσει κάτι για αυτόν», ανέφεραν στο twitter. Ο ισχυρισμός τους ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από το αστέρι της Μπαρτσελόνα.

Δείτε εδώ την ανάρτηση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτρωγε 4 σάντουιτς για πρωινό, άλλαξε ζωή… και έγινε σε bodybuilder


Η απόλυτη μεταμόρφωση μιας 35χρονης μητέρας.

Η 35χρονη Irina Nagevica είναι από τα άτομα που πήραν την απόφαση να μεταμορφωθούν και το πέτυχαν απόλυτα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Sun, στο παρελθόν συνήθιζε να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και τεράστιες μερίδες. Μάλιστα, παραδέχεται ότι μερικές φορές έτρωγε 5 γιαούρτια και 4 σάντουιτς για πρωινό! Την υπόλοιπη μέρα συνέχιζε με κουλουράκια, κέικ και μπύρα.

Αυτός ο τρόπος ζωής όμως άρχισε να την κουράζει και να αισθάνεται δυσαρεστημένη με τον εαυτό της και πήρε απόφαση ότι θ’ αλλάξει! Η αποφασισμένη Irina κατάφερε να χάσει πολλά κιλά κάνοντας παράλληλα εντατική γυμναστική, ενώ πλέον πηγαίνει στο γυμναστήριο 7 ημέρες την εβδομάδα, παίρνοντας συχνά μαζί και την 12χρονη κόρη της.

«Έβλεπα φωτογραφίες των μοντέλων να φοράνε ωραία ρούχα και μπικίνι, αλλά ήξερα ότι δεν θα έδειχναν έτσι και σε μένα. Κοίταξα στον καθρέφτη και πραγματικά δεν ήμουν ευχαριστημένη με αυτό που έβλεπα: Μεγάλη κοιλιά, μεγάλοι μηροί, κυτταρίτιδα, φρικτό διπλό πηγούνι και σκέφτηκα "πρέπει να κάνω κάτι με αυτό το σώμα". Κατέστρεφα τη ζωή μου και το σώμα μου. Ήθελα να είμαι υγιής και να φαίνομαι καλά κι αυτό ήταν το κίνητρό μου να αλλάξω», δήλωσε η ίδια.

Εκτός από τη διατροφή της, η Irina έπρεπε επίσης να ασχοληθεί με την υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ένα πρόβλημα που μπορεί επίσης να συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους της. Η ίδια μάλιστα είχε πάρει τόσο βάρος, όπως λέει, ώστε της ήταν αδύνατο να ακόμη και να περπατήσει με άνεση. Η αυτοπεποίθησή της είχε πιάσει πάτο και τότε ήταν που αποφάσισε να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο για να κάνει την αλλαγή.

Σύντομα ανακάλυψε το νέο της πάθος για γυμναστική και έγινε φανατική, ενώ άρχισε να κάνει και βάρη. Δεν σταμάτησε εκεί όμως και σκέφτηκε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Σταμάτησε τη δουλειά της ως δασκάλα και ξεκίνησε να δουλεύει ως personal trainer μοιράζοντας με τους υπόλοιπους την εμπειρία της για να εμπνεύσει κι άλλο κόσμο.

Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα πήρε μέρος και σε διαγωνισμό bodybuilding στη Βρετανία κερδίζοντας σε δύο κατηγορίες, τη δεύτερη και τρίτη θέση. Η μεταμόρφωση είναι πράγματι θεαματική και όπως λέει η ίδια είναι πολύ περήφανη που τα κατάφερε, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν ότι σίγουρα πήρε και κάποια βοηθήματα για να κάνει τέτοιο σώμα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αναγκάστηκα να κάνω σεξ με το αφεντικό μου για να μην απολυθώ»


Η περίπτωση μιας γιατρού που δεχόταν τις πιέσεις του προϊσταμένου της.

Ένας κορυφαίος γιατρός στο NYU Medical Center, φέρεται ότι είχε μετατρέψει το ιατρείο του σε ερωτική φωλιά, αναγκάζοντας μια συνάδελφό του να υποκύψει ερωτικά στις ασφυκτικές πιέσεις του προκειμένου εκείνη να μη χάσει τη δουλειά της, όπως ισχυρίζεται στη μύηση που κατέθεσε.

«Αναγκάστηκα να κάνω σεξ με το αφεντικό μου για να μην απολυθώ»

Ο παντρεμένος Δρ. David Zagzag, επικεφαλής του τμήματος νευροπαθολογίας στο NYU, έγινε ο άμεσος προϊστάμενος της αποφοίτου από το Χάρβαρντ, Δρ. Irina Mikolaenko το 2012 και αμέσως άρχισε να έχει εμμονή μαζί της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν. Χαρακτηριστική περίπτωση της σεξουαλικής παρενόχλησης που δεχόταν η γυναίκα είναι και το εξής, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά: φέρεται ότι της ψιθύριζε ότι κάθε φορά που άκουγε τη φωνή της, ερεθιζόταν σεξουαλικά.

Η Mikolaenko, η οποία είναι και εκείνη παντρεμένη με παιδιά, αναφέρει ότι αναγκάστηκε να συνευρεθεί ερωτικά με τον προϊστάμενό της γιατί είχε ανάγκη το μισθό της εξαιτίας των «οικονομικών προβλημάτων στο σπίτι», σύμφωνα με τη μήνυση.

Οι δικηγόροι της γυναίκας, Matthew Blit και Russell Moriarty αναφέρει ρητά ότι η Mikolaenko αν δεν έκανε σεξ μαζί του, εκείνος θα φρόντιζε να μην λάβει καλή αξιολόγηση και θα δυσκολευόταν ως γιατρός να συνεχίσει τη καριέρα της.

Ο γιατρός, η γυναίκα του οποίου είναι νοσηλεύτρια, επανειλημμένα ανάγκαζε την νεαρή να ενδώσει σε εκείνον ακόμα και στο γραφείο της ενώ σε μια περίπτωση, την παρέσυρε στο εργαστήριο του νοσοκομείου όπου και είχαν σεξουαλική επαφή.

Τον Ιούνιο του 2014, η Mikolaenko θέλησε να βάλει τέλος στην αρρωστημένη αυτή σχέση αλλά ο Zagzag συνέχισε να την πιέζει «σαν να ήταν ιδιοκτησία του» αναφέρεται στη μήνυση. Το περιστατικό που έγινε αφορμή η γιατρός να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ήταν όταν στις αρχές του 2015 εκείνος την εκβίασε-για ακόμα μια φορά- λέγοντάς της ότι αν δεν υπέκυπτε θα έχανε τη δουλειά της όπως και έγινε. Η Mikolaenko απολύθηκε και αναγκάστηκε να στραφεί στη δικαιοσύνη για δικαίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρώς ακατάλληλη κρίθηκε η «Χιονάτη» σε σχολείο του Κατάρ


Το παιδικό βιβλίο «εξορίστηκε» μετά από καταγγελία γονιού ότι περιέχει… σεξουαλικά υπονοούμενα.

Αυστηρώς ακατάλληλο κρίθηκε σε ένα σχολείο στο Κατάρ το γνωστό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», καθώς η εικονογράφησή του θεωρήθηκε «άσεμνη».


Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, οι υπεύθυνοι του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Κατάρ διέταξαν την απόσυρση του βιβλίου μετά την καταγγελία του πατέρα ενός από τους μαθητές που φοιτούν στο Διεθνές Σχολείο SEK, ένα ισπανικό ίδρυμα που εδρεύει στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Ο πατέρας υποστήριξε ότι το βιβλίο των εκδόσεων Penguin Kids περιείχε «άσεμνες» εικόνες και φράσεις, αλλά και «σεξουαλικά υπονοούμενα», γράφει η αραβική εφημερίδα Al Sharq, ενώ το περιεχόμενο του παραμυθιού προσέβαλε «τα χρηστά ήθη». Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ήταν οι εικόνες που σόκαραν τον πατέρα.

Σε κάθε περίπτωση, στο εξώφυλλο του βιβλίου ο Πρίγκιπας κρατά στην αγκαλιά του τη χαμογελαστή Χιονάτη, αφού την έσωσε από τα μάγια της Κακιάς Μητριάς.

Η λυκειάρχης Βίβιαν Αρίφ είπε στον ιστότοπο Doha News ότι η διεύθυνση του σχολείου ενήργησε αμέσως μετά την καταγγελία και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, το σχολείο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2013 και έχει 150 μαθητές, ηλικίας 3-18 ετών, από 27 διαφορετικές χώρες.

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες, το εμιράτο του Κατάρ απαγόρευσε την προβολή της ταινίας «Το κορίτσι από τη Δανία» που αφηγείται την ιστορία της τρανσέξουαλ Λίλι Έλμπε, κυρίως μετά τις διαμαρτυρίες πολλών χρηστών του διαδικτύου που χαρακτήριζαν «έκλυτη» την ταινία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Σύμφωνα με την απόφαση δεν προστάτευσε θύμα trafficking που εξαναγκαζόταν να εκδίδεται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα διότι καθυστέρησε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει μια Νιγηριανή, θύμα δικτύου διακίνησης ανθρώπων, από τα πρόσωπα που την εξανάγκαζαν να εκδίδεται επί δύο χρόνια.

Επισημαίνοντας την «αμέλεια των αστυνομικών αρχών» και τις «καθυστερήσεις» στη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάληψη δικαστικής δράσης εναντίον των μαστροπών, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε στην ετυμηγορία του ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει «τη σκλαβιά και την καταναγκαστική εργασία».

Καταδίκασε την Αθήνα να καταβάλει για ηθική βλάβη 12.000 ευρώ και 3.000 για δικαστικά έξοδα στη νεαρή γυναίκα, η οποία σώθηκε από διάφορες διαδικασίες απέλασής της πριν τελικά καταφέρει να της χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Η προσφεύγουσα είχε εξαναγκαστεί να εκδίδεται από την άφιξή της στην Ελλάδα το 2004 σε ηλικία 22 ετών. Τον Νοέμβριο του 2006 είχε υποβάλει μήνυση για πρώτη φορά εναντίον των προαγωγών, αλλά η προσφυγή της είχε απορριφθεί ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Κατόπιν υπέβαλε, στις αρχές του 2007, αίτημα να επανεξεταστεί η υπόθεσή της και παρέστη στη διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Οι διώξεις άρχισαν τελικά το καλοκαίρι του 2007, αλλά ανεστάλησαν δύο χρόνια αργότερα καθώς οι δύο κατηγορούμενοι «δεν μπορούσαν να βρεθούν».

Το ΕΔΑΔ ανέφερε πως είναι πεπεισμένο ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έμειναν αδιάφορες» μετά την καταγγελία της νεαρής εναντίον των ανθρώπων που την εξανάγκασαν να εκδίδεται, αλλά υπογράμμισε ότι η προανάκριση και η έρευνα σημαδεύτηκαν από «πολλές ανεπάρκειες» και «μεγάλες καθυστερήσεις». Το όνομα του κυριότερου φερόμενου ως προαγωγού της νεαρής εντάχθηκε στον φάκελο των καταζητούμενων προσώπων. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν «ανελήφθησαν απτά βήματα για τον εντοπισμό του και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισαν οι δικαστές.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είναι οριστική: οι ελληνικές αρχές έχουν τρεις μήνες για να την αμφισβητήσουν και να ζητήσουν να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση, κάτι πάντως στο οποίο το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να συναινέσει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ζωντανό θαύμα η εξαφάνιση του όγκου από το κεφάλι του μικρού Μάνου»


Τα πράγματα βάζει στη θέση του ο ιερέας του Χουδετσίου πατέρας Θεοφύλακτος, ο οποίος κάνει λόγο πλέον για «Ζωντανό θαύμα» την εξαφάνιση του όγκου από το κεφάλι του μικρού Μάνου και όχι ιατρικό λάθος των Ελλήνων γιατρών.



Γράφει λοιπόν:

Πραγματικά αδελφοί μου είναι ζωντανό θαύμα...

Και αυτό για να μην υπάρξει η παρεξήγηση με τους δικούς μας γιατρούς...

Δηλαδή όταν έφτασαν εκεί οι γονείς του παιδιού, κρατώντας τις εξετάσεις από εδώ, βλέποντάς της, έκαναν και εκείνοι την ίδια διάγνωση ότι υπάρχει όγκος στον εγκέφαλο του παιδιού και θα χρειαστεί χειρουργείο...

Μετά λοιπόν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και στις εκ νέου εξετάσεις και τον προεγχειρητικό έλεγχο, τα δεδομένα άλλαξαν...

Ο όγκος είχε εξαφανιστεί...

Και εδώ μιλάμε για το θαύμα...

Οι προσευχές των ανθρώπων και αγάπη τους βοήθησαν τόσο όσο επενέβη ο Θεός και μας έδωσε την χαρά η οποία κυριαρχεί σήμερα τόσο στο χωριό μας, όσο και σε όσους ανθρώπους μας στήριξαν σε αυτό το γεγονός!

Άρα δεν υπήρξε λάθος από τους γιατρούς μας αλλά ο Θεός έδωσε και πάλι το μήνυμα του!

Ευχαριστούμε λοιπόν τον πανάγαθο Θεό για το μεγάλο αυτό δώρο και όλο τον κόσμο για την αγάπη του!

Δόξα στον παντοδύναμο Θεό…

Αμήν.


Πηγή: http://e-mesara.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους φόρους θα επηρεάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων


H υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη, προφανώς θα επηρεάσει και μια σειρά φόρων, τελών και τεκμηρίων, στους οποίους έρχονται μειώσεις.

Η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν τον φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

Όπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται.

Εκτός του ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα φέρουν από τώρα αλλαγές στους εξής φόρους:

- Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006

- Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου

- Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου

- Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας

- Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου

- Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι Δήμοι.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε οι πυροβολισμοί σταμάτησαν τον τροχονόμο που... έκοβε κλήση


Ένας αστυνομικός της τροχαίας επιβραβεύτηκε για τη γενναιότητά του, όταν ανταπέδωσε τα πυρά, ενώ προηγουμένως είχε πυροβοληθεί, κατά τη διάρκεια που ασκούσε το λειτούργημά του.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο αστυνομικός απεικονίζεται να σταματάει τον οδηγό ενός αυτοκινήτου προκειμένου να του ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο και τότε από το πουθενά ξεπροβάλει ένας άνδρας και αρχίζει να πυροβολεί τον αστυνομικό στην πλάτη.

Παρά τον τραυματισμό του, ο αστυνομικός δεν ξεφεύγει λεπτό από την άσκηση των καθηκόντων του και ξεκινά να ανταλλάσσει πυρά με το δράστη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από λίγα λεπτά ο αστυνομικός επιστρέφει στο όχημα που είχε σταματήσει και συνεχίζει να κόβει κλήση στον οδηγό, σα να μη συνέβη ποτέ τίποτα.

Μόνο όταν έχει ολοκληρώσει το καθήκον του, αποφασίζει να σταματήσει και να αφεθεί στην φροντίδα όσων έχουν φθάσει στο σημείο.

Να σημειωθεί, πως το περιστατικό διαδραματίστηκε σε δρόμου του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες περί εμπλοκής πρώην βουλευτή σε υπόθεση παιδεραστίας - Τι απαντά ο ίδιος


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και δημοσίευμα του περιοδικού «Hot Doc» σχετικά με υπόθεση παιδεραστίας στην οποία φέρεται να ενεπλάκη ο πρώην βουλευτής, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο δημοσιογράφος, τόσο με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στην εισαγγελία όσο και με το υπό διερεύνηση δημοσίευμα του περιοδικού, ισχυρίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης συνελήφθη στη Μολδαβία για υπόθεση παιδεραστίας και αφέθηκε ελεύθερος επιδεικνύοντας διπλωματικό διαβατήριο καθώς το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε σε θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, ενώ είχε και χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Η εισαγγελική έρευνα θα προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη αδικήματος εκ μέρους του πρώην βουλευτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα που τελούνται «από ημεδαπό στην αλλοδαπή».

Με την αναφορά του ο δημοσιογράφος έχει παραδώσει κατάλογο μαρτύρων που γνωρίζουν στοιχεία της υπό έρευνα υπόθεσης και προτείνει να εξεταστούν.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Μολδαβίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν, στοιχεία για τον κ. Γεωργιάδη.

--------

Η απάντηση του πρώην βουλευτή για τις καταγγελίες


«Ο πόλεμος λάσπης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρώην βουλευτής και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, για τις καταγγελίες.

«Καταλαβαίνω ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου με όλα τα νόμιμα μέσα και θα σταματήσω άμεσα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νέα Δημοκρατία».

--------

Παραιτήθηκε ο Νίκος Γεωργιάδης από τη ΝΔ


Παραιτήθηκε ο Νίκος Γεωργιάδης από τη ΝΔ

Την παραίτησή ανακοίνωσε ο Νίκος Γεωργιάδης, με αφορμή τις καταγγελίες περί εμπλοκής του σε παλαιότερη υπόθεση.

«Ο πόλεμος λάσπης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρώην βουλευτής και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσθέτει:

«Καταλαβαίνω ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου με όλα τα νόμιμα μέσα και θα σταματήσω άμεσα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νέα Δημοκρατία».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τροπή στην υπόθεση της μικρής Μελίνας: Το πόρισμα της Προκαταρκτικής Εξέτασης


Δεν προκύπτουν ευθύνες για τους γιατρούς που συμμετείχαν στην επέμβαση της μικρής Μελίνας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργήθηκε στο ΠΑΓΝΗ. Την ίδια στιγμή αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αλλά και η ΕΔΕ.

Νέα τροπή στην υπόθεση της μικρής Μελίνας - Το πόρισμα της Προκαταρκτικής Εξέτασης

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιο Δημητρακόπουλο, “θα γίνει ΕΔΕ όμως το συμπέρασμα της προκαταρκτικής εξέτασης δεν δείχνει ιατρικά λάθη ή ιατρική αμέλεια”. Ωστόσο, o κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το πόρισμα, εν αναμονή ωστόσο και του πορίσματος των ιστολογικών εξετάσεων από εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, αντιμέτωπη με τον πειθαρχικό έλεγχο του υπουργείου Υγείαςγια τις πράξεις της κλοπής ναρκωτικής ουσίας (πεθιδίνη) από το ΠΑΓΝΗ και της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών βρίσκεται η αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου νοσοκομείου, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση της μοιραίας επέμβασης της 4χρονης Μελίνας Παρασχάκη.

Ο φάκελος της αναισθησιολόγου «άνοιξε» στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ στο υπουργείο Υγείας ενώ η υπόθεση θα συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη χθεσινη συνεδρίαση κάθε ένα από τα μέλη του Πειθαρχικού αναλαμβάνει τουλάχιστον δύο πειθαρχικούς φακέλους, δηλαδή θα αναλάβει να μελετήσει και να παρουσιάσει τις υποθέσεις που θα «χρεωθεί» στην επόμενη συνεδρίαση. Το ίδιο θα κληθεί να πράξει και όποιος οριστεί ως εισηγητής στην υπόθεση της αναισθησιολόγου.

Με βάση την εισήγησή του στην επόμενη συνεδρίαση ή σε όποια συνεδρίαση οριστεί, τα μέλη του οργάνου θα ψηφίσουν για τυχόν ποινή για την γιατρό.

Μπορεί να κριθεί επίσης ότι η γιατρός τίθεται σε προσωρινή αργία τουλάχιστον μέχρι την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει 9ος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα;


Έναν ένατο πλανήτη, περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, είναι πιθανό να φιλοξενεί το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως υποστηρίζουν οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomical Journal, το ηλιακό μας σύστημα ενδέχεται να «φιλοξενεί» κι έναν ένατο πλανήτη που είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά μακριά από τον Ποσειδώνα, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια απόσταση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το ουράνιο σώμα εκτιμάται επίσης πως έχει περίπου 5.000 φορές τη μάζα του Πλούτωνα.



Μέχρι στιγμής ο «πλανήτης εννιά» όπως τον ονομάζουν, δεν έχει παρατηρηθεί απ' ευθείας από τον άνθρωπο, ούτε από τους δύο αστρολόγους που δημοσιεύουν την έρευνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τον βρήκαν μέσα από μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και βρίσκονται στο στάδιο κατά το οποίο προσπαθούν να παρατηρήσουν άμεσα τον πλανήτη.

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος που παραμένει εκεί έξω για να το ανακαλύψουμε, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό» επισήμανε ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν σε ανακοίνωση.

Ανατρέπεται η δομή του ηλιακού μας συστήματος όπως τη γνωρίζαμε ως σήμερα; Ίσως. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη που υποστηρίζουν πως εντόπισαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν βλέπει αισχροκέρδεια στη βενζίνη το υπ. Οικονομίας


Το υπουργείο εξηγεί γιατί οι τιμές των καυσίμων δεν συμβαδίζουν με την πτώση του πετρελαίου.

Δεν προκύπτουν ενδείξεις για φαινόμενα αισχροκέρδειας στο δίκτυο διακίνησης και εμπορίας της βενζίνης, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Οικονομίας για την πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων το διάστημα από 01/07/2015 έως 31/12/2015.

Το ίδιο διάστημα, οι τιμές διυλιστηρίων μειώθηκαν κατά 16,40 λεπτά του ευρώ (-32,87%). Επίσης, οι μεσοσταθμικές πανελλαδικές τιμές πώλησης των εταιρειών εμπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, σημείωσαν πτώση κατά 14,09%, ενώ οι μέσες τιμές λιανικές πώλησης στα πρατήρια μειώθηκαν κατά 13,16%.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετρίασε στην ευρωπαϊκή αγορά τη μείωση που παρατηρήθηκε στις διεθνείς τιμές του αργού.

Η μελέτη

Προκειμένου να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και απλοϊκές συσχετίσεις των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου με την τιμή διάθεσης της βενζίνης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παραθέτει τα κύρια σημεία έρευνας που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr) και διατυπώνει τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Τα στοιχεία της έρευνας αναφέρονται στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και για το διάστημα από 01/07/2015 έως 31/12/2015.

Πρώτη ύλη

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς, διεθνώς, για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού. Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE), ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησε κατά 41,41% κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2015, ενώ οι πτωτικές τάσεις συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα στις 19/1/2016 η τιμή εκκαθάρισης να έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 30 δολάρια (USD) το βαρέλι και, συγκεκριμένα, στα 28,71 δολάρια.

Η κατακόρυφη αυτή πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και, συγκεκριμένα, στην υποχώρηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και στην αύξηση της προσφοράς, λόγω άρσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, απροθυμίας της Σαουδικής Αραβίας να περικόψει την παραγωγή και άλλων επιμέρους παραμέτρων.

Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται σε δολάριο Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η τάση ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, που επικράτησε κατά την εξεταζόμενη περίοδο (περίπου 2%), μετρίασε στην ευρωπαϊκή αγορά τη μείωση που παρατηρήθηκε στις διεθνείς τιμές του αργού.

Επεξεργασία-Διανομή-Λιανική Πώληση

Στην Ελλάδα, το αργό πετρέλαιο επεξεργάζεται στα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. και της Motor Oil, οι οποίες αποστέλλουν καθημερινά στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων τις τιμές πώλησής τους (ex-factory), αλλά και τις διεθνείς τιμές platts των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών ανατολικής μεσογείου (HCIFMED). Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, για την απλή αμόλυβδη βενζίνη, οι τιμές platts, σε Euro/λτ μειώθηκαν κατά 35,32%, ενώ οι μέσες σταθμικές ex-factory τιμές (προ τελών και φόρων, συμπεριλαμβανομένων εξόδων (φορτωτικά) μειώθηκαν κατά 32,87%.

Περαιτέρω, οι τιμές των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών επιβαρύνονται με διαφόρων ειδών φόρους και τέλη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ανελαστικοί, δηλαδή δεν υπολογίζονται με βάση την τιμή, αλλά με βάση την πωλούμενη ποσότητα. Συγκεκριμένα, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται με:

  • Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ: 0,21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (σταθερό)
  • Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ): 670 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (σταθερό)
  • Εισφορά ειδικού λογ/σμού Πετρελαιοειδών: 1,2% επί της τιμής διυλιστηρίου (μεταβλητό)
  • Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ): 0,5% της αξίας του αθροίσματος της τιμής διυλιστηρίου και του ΕΦΚ (ημι-μεταβλητό)
  • Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ): 23% επί του συνόλου της τιμής διυλιστηρίου, των μικτών ονομαστικών περιθωρίων κέρδους και των ανωτέρω φορολογικών επιβαρύνσεων (ημί-μεταβλητό).

Τέλος, τα έξοδα λειτουργίας και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων λιανικής πώλησης προστίθενται στα ανωτέρω και, έτσι, διαμορφώνεται η τελική τιμή λιανικής πώλησης.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι μεσοσταθμικές πανελλαδικές τιμές πώλησης των εταιρειών εμπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, σημείωσαν πτώση κατά 14,09% (1,526 σε 1,311 ευρώ/λίτρο), ενώ οι μέσες τιμές λιανικές πώλησης στα πρατήρια μειώθηκαν κατά 13,16% (από 1,581 σε 1,373 ευρώ/λίτρο)

Συμπερασματικά:

- Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι τιμές διυλιστηρίων αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% των λιανικών τιμών πώλησης, οι σταθερές επιβαρύνσεις το 57%, οι μεταβλητές το 8,5%, ενώ τα έξοδα λειτουργίας και η κερδοφορία των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων το 7,5% κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, η μεταβολή των ex-factory τιμών των διυλιστηρίων επηρεάζει κατά 30% περίπου την τελική τιμή πώλησης της βενζίνης στον καταναλωτή.

- Οι συνολικές επιβαρύνσεις ανέρχονται σε 0,93 έως 0,98 ευρώ ανά λίτρο κάτι που θέτει «κατώφλι» στην λιανική τιμή πώλησης.

- Τα στάδια διύλισης, διανομής και εμπορίας, αναλαμβάνονται από επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων ενέχει κόστη (μέρος των οποίων είναι και αυτά ανελαστικά) και λογικό περιθώριο κέρδους. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν, σε εντελώς υποθετικό πλαίσιο, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μηδενιστούν, η λιανική τιμή πώλησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μηδενική.

- Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, οι τιμές διυλιστηρίων μειώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 16,40 λεπτά του ευρώ (-32,87%) και η μέση λιανική τιμή της επόμενης μέρας μειώθηκε κατά 20,8 λεπτά του ευρώ (-13,16%). Δηλαδή σε απόλυτα νομισματικά μεγέθη, η μείωση στις λιανικές τιμές ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση στις τιμές ex-factory και ποσοστιαία αντιστοιχεί 39,2% της ποσοστιαίας μείωσης της ex-factory τιμής.

Όπως αναφέρεται, από τα παραπάνω στοιχεία δεν προκύπτουν ενδείξεις για φαινόμενα αισχροκέρδειας στο δίκτυο διακίνησης και εμπορίας της βενζίνης. Παραμένει, βεβαίως, ως βασική προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου και των φαινομένων νοθείας συνολικά στα πετρελαιοειδή, πράγμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί δραστικά, μεταξύ άλλων και με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλο το φάσμα διακίνησης των πετρελαιοειδών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκαν οι ασφαλιστές από το ΣτΕ για τις συντάξεις τους


Ακυρώθηκε το έγγραφο για λόγους ασφαλείας του δικαίου.

Δικαίωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας φορείς των ασφαλιστικών Συλλόγων οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας την ακύρωση απόφασης του υπουργείου Εργασίας που τους υποχρέωνε να καταβάλλουν εισφορά ίση με αυτή του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Στην προσφυγή τους η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση Συνταξιούχων Ασφαλιστών, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) υποστήριζαν ότι η επίμαχη απόφαση επηρέαζε δυσμενώς το ύψος των συντάξεων τους και τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Μάλιστα, για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους κατέθεσαν και σχετική αναλογιστική μελέτη.

Συγκεκριμένα ζητούσαν την ακύρωση του από 19.9.2014 έγγραφο της γενικής διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αναφορικά με την εισφορά εργοδοτών ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά που ισχύει για το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, ισχύει και για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Το ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 216/2016 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή των ασφαλιστικών φορέων και ακύρωσε το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για λόγους «ασφαλείας του δικαίου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Εισαγγελέα υπόθεση με εταιρεία ομορφιάς που λειτουργούσε χωρίς άδεια


Πελάτης προσέφυγε στο Συνήγορο του Καταναλωτή ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα για θεραπεία πύκνωσης μαλλιών.

Στον Εισαγγελέα έχει φτάσει η υπόθεση με εταιρεία ομορφιάς, η οποία δίχως να έχει άδεια λειτουργίας, πραγματοποιούσε συναλλαγές με καταναλωτές. Με την υπόθεση ασχολήθηκε αρχικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή, μετά από καταγγελία πελάτη ο οποίος ζητούσε -δίχως αποτέλεσμα- να του επιστραφούν τα χρήματα, μετά από δήλωση υπαναχώρησης και καταγγελία της σύμβασης (για πύκνωση μαλλιών) με την εταιρεία.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, και η αναπληρώτρια Συνήγορος, Αθηνά Κοντογιάννη, έστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών φάκελο 57 σελίδων για την υπόθεση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την υπόθεση, όπως αναφέρεται στο σχετικό φάκελο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έλαβε στις 20 Ιουλίου καταγγελία από καταναλωτή για την επιχείρηση, με διακριτικό τίτλο «Medi Jeunesse», εταιρεία με την επωνυμία «Μαρία Χουδαλάκη και ΣΙΑ Ε.Ε.» («Medilands - προϊόντα ομορφιάς»- κέντρο ευεξίας), η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και για παραβάσεις των νομοθετικών διατάξεων περί υπαναχώρησης από σύμβαση και καταγγελίας σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Επίσης, κατήγγειλε την επιχείρηση για αδικαιολόγητη άρνησή της να επιστρέψει το ποσό που κατέβαλαν ο καταγγέλλων και η εξουσιοδοτούμενη μητέρα του (100 ευρώ και 1.100 ευρώ σε 4 δόσεις μέσω τραπέζης), παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε δήλωση υπαναχώρησης και έγινε καταγγελία της συμβάσεως εκ μέρους του καταναλωτή.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες του Συνηγόρου του Καταναλωτή να επικοινωνήσει με την εταιρεία από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015, η ανεξάρτητη Αρχή επικοινώνησε με την εμπλεκόμενη τράπεζα, η οποία ανταποκρίθηκε, αποστέλλοντας έγγραφο περί διευθέτησης της υπόθεσης με την προσωρινή πίστωση του ποσού των 825 ευρώ σε τρεις δόσεις, μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, συνεχίζοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης, απέστειλε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής επιστολή, με την οποία ζήτησε να λάβει γνώση για το εάν λειτουργεί νόμιμα η συγκεκριμένη εταιρεία. Συγκεκριμένα, ζήτησε αντίγραφο της σχετικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, αντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας αυτής με όλες τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις του, καθώς και κάθε άλλο συναφές με τη λειτουργία της έγγραφο (ενδεικτικά: υπεύθυνοι τμημάτων, υπεύθυνοι ιατροί, ειδικότητες προσωπικού, τροποποιήσεις, κλπ).

Επίσης, στην περίπτωση που η εταιρεία λειτουργεί, χωρίς νόμιμη άδεια, ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν είχε την υποχρέωση, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, να έχει εκδώσει άδεια μονάδας αδυνατίσματος, εάν εκκρεμούν εις βάρος της σχετικές καταγγελίες από καταναλωτές ή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ή και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, έχει προβεί η διεύθυνση Υγείας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της (αποτελέσματα ελέγχων κλιμακίου, κλπ).

Εν συνεχεία, δεδομένου ότι η εμπλεκόμενη τράπεζα πίστωσε μέρος μόνο του ποσού και αυτό προσωρινά, μέχρι τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, η υπόθεση διαβιβάσθηκε από την Αρχή στον αρμόδιο για επιβολή κυρώσεων υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (δια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή).

Κατόπιν, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έλαβε την απάντηση της Διεύθυνσης Υγείας και ενημερώθηκε ότι η καταγγελλόμενη επιχείρηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει ότι, ύστερα από αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια επιτροπή, διαπίστωσε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας και η υπεύθυνη της επιχείρησης έχει κληθεί σε απολογία με έγγραφο της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

«Συνεπώς, το κρίσιμο χρονικό διάστημα και, συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 2015, που ο καταγγέλλων συμβλήθηκε με την εταιρεία για την εκ μέρους της παροχή υπηρεσιών (πύκνωση μαλλιών), αυτή λειτουργούσε παράνομα, χωρίς να έχει εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Εν προκειμένω, η εταιρεία, στις 11 Ιουνίου 2015, συμβλήθηκε μέσω των υπευθύνων της με τον καταγγέλλοντα, παριστάνοντας εν γνώσει τους ότι αυτή είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας, χωρίς, όμως, να διαθέτει τέτοια, με σκοπό να πεισθεί ο καταγγέλλων να υπογράψει τη σύμβαση και περαιτέρω να προπληρώσει το κόστος των παραγγελθεισών υπηρεσιών. Το εν λόγω έγκλημα τελέστηκε ανεξαρτήτως ενδεχόμενης συρροής με το αδίκημα του αρθ. 414 Π.Κ. (που αφορά παράνομη άσκηση επαγγέλματος)», όπως σημειώνεται από το Συνήγορο του Καταναλωτή.

Όπως τονίζει ο Συνήγορος, εκτός από το συγκεκριμένο καταγγέλλοντα, είναι πρόδηλο ότι η εταιρεία ακολουθούσε την ίδια τακτική έναντι και άλλων καταναλωτών, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προστασία τους.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει ήδη αποστείλει έγγραφό του στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με το οποίο ζήτησε τη συνεργασία του στο πλαίσιο του νόμου και του από 22 Ιουλίου 2015 Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον Ι.Σ.Α.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητάει να του γνωστοποιήσει ο Ι.Σ.Α. τις καταγγελίες που έχει λάβει κατά της εταιρείας, «καθώς και να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, έχει προβεί ή και τις απόψεις του (ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων ή παράβασης των κείμενων διατάξεων της ιατρικής νομοθεσίας ή του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας) σχετικά με τη διενέργεια της συγκεκριμένης (ιατρικής) πράξης (θεραπεία τριχόπτωσης: Πύκνωση μαλλιών με εμφύτευση "τριχικών θυλάκων" που είχε συμφωνηθεί με την αναφερόμενη ιατρό, ύστερα από διενέργεια τοπικής αναισθησίας) σε χώρο που δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...