Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Νέες αντικειμενικές μόνο για φέτος και για τη μισή Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αστικές περιοχές της χώρας, στις οποίες ως επί το πλείστον κατοικεί η λεγόμενη «μεσαία τάξη», κερδίζουν τις μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που υπεγράφη προχθές και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις που φθάνουν το 20,59% κερδίζουν οι δήμοι με αντικειμενικές αξίες της τάξεως των 1.700-1.750 ευρώ. Γενικά, οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται κατά 5% έως και 20,59% σε όσες περιοχές της χώρας κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 650 έως και 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ της ελληνικής επικράτειας.

Σταθερά
Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν αμετάβλητες περιλαμβάνονται οι πιο φτωχές και υποβαθμισμένες, οι κωμοπόλεις και τα μικρά χωριά της υπαίθρου, όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά τ.μ., αλλά και οι πιο πλούσιες περιοχές της χώρας, όπου οι τιμές της εφορίας υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αμετάβλητες παραμένουν επίσης οι αντικειμενικές αξίες για όλα κτίσματα και τις εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.) που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων.

Ήρθε για να φύγει

Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να καταργηθεί εντός του τρέχοντος έτους και να αντικατασταθεί από μια άλλη μέθοδο προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα βασίζεται αποκλειστικά στις πραγματικές τιμές.

Η νέα αυτή μέθοδος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2017 θα προκαλέσει αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, όπου σήμερα οι αντικειμενικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Επιπτώσεις

Οι μειώσεις που προβλέπει η απόφαση των κ. Τσακαλώτου και Αλεξιάδη ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαϊου 2015, όπως επιτάσσει η εκδοθείσα από τα τέλη του 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το αποτέλεσμα είναι να πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία αυτή πλήθος φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.