Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Δηλητηρίαση από φάρμακα: Πώς πρέπει να αντιδράσουμε;


Η δηλητηρίαση από φάρμακα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου.
Τα χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από φάρμακα εξαρτώνται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του. Γι' αυτό:
  • Ελέγξτε και, αν είναι ανάγκη, ανοίξτε την τραχεία
  • Μην προκαλέσετε εμετό
  • Καλέστε ασθενοφόρο
  • Φυλάξτε το δείγμα του εμετού, των άδειων συσκευασιών ή τα σημειώματα αυτοκτονίας. Στείλτε τα μαζί με τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι κακές παρέες μπορούν να μας… παχύνουν


Όπως αποκαλύπτει σειρά επιστημονικών ερευνών,  η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινού φαγητού και η έλλειψη άσκησης δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους στους άνδρες. Λόγοι όπως η γενετική, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες, η αϋπνία, ακόμη και οι... κακές παρέες με παχύσαρκους φίλους αποδεικνύονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβαρυντικοί παράγοντες.

Πιο αναλυτικά, επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το σωματικό βάρος των ανδρών επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, που μειώνει την αποτελεσματικότητα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ελέγχει την όρεξη. Επιπλέον, καταστάσεις, όπως το άγχος στη δουλειά και η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα) έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό των ανδρών και αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Ένα από τα πλέον ασυνήθιστα ευρήματα, όσον αφορά στο βάρος του «ισχυρού φύλου», είναι ότι οι άνδρες πολλές φορές προτιμούν να έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό από φόβο μήπως φαίνονται «καχεκτικοί».
Έρευνες «δείχνουν» ακόμη έναν ψυχολογικό παράγοντα που επηρεάζει το βάρος των ανδρών: το φαινόμενο της μετάδοσης του βάρους. Όπως έχει διαπιστωθεί, αν κάποιος άνδρας έχει έναν παχύσαρκο φίλο, τότε ο κίνδυνος να βρεθεί και ο ίδιος σε αυτή την κατάσταση διπλασιάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι άνδρες στη Βρετανία παχαίνουν σήμερα περισσότερο και πιο γρήγορα από ποτέ. Σε διάστημα 20 ετών το βάρος του μέσου Βρετανού αυξήθηκε περίπου στα οκτώ κιλά.

Διαβάστε περισσότερα...

Επανεμφάνιση του ιού Η1Ν1 στην Ελλάδα


Τρία νέα κρούσματα της λεγόμενης «νέας γρίπης» εντοπίστηκαν σε νησιά των Κυκλάδων. Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση και φέτος του ιού Η1Ν1 στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μέσω εξέτασης αίματος;


Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών εφάρμοσε μια καινούρια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ, αλλά ενδεχομένως και άλλες ασθένειες, με μια απλή εξέταση αίματος.

«Αν μέσω μίας εξέτασης αίματος μπορούμε να διαγνώσουμε εγκαίρως τη νόσο του Αλτσχάιμερ τότε θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με άλλες ασθένειες, γιατί πρόκειται για μια γενική τεχνολογική πλατφόρμα, διαβεβαίωσε ο Τόμας Κόνταντεκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σκριπς της Φλόριντα, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Η συγκεκριμένη εξέταση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στα φαρμακευτικά εργαστήρια που θα τη χρησιμοποιήσουν για να επιλέξουν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων, με βάση την πρόοδο της ασθένειάς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κυτταρικό πρόβλημα οφείλεται η τριχόπτωση


Φως στα αίτια της τριχόπτωσης στους άνδρες ρίχνει νέα αμερικανική μελέτη με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα.

Όπως πιστεύουν οι ερευνητές, η φαλάκρα δεν έχει να κάνει τόσο με την απώλεια των τριχών, όσο με ένα κυτταρικό πρόβλημα στη δημιουργία νέων μαλλιών, που κάνει τις νέες τρίχες τόσο μικρές, ώστε καθίστανται αόρατες στο γυμνό μάτι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν το πρόβλημα στα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τις νέες τρίχες και δηλώνουν αισιόδοξοι, για τη μελλοντική θεραπεία της φαλάκρας, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία αυτών των κυττάρων.

Στο μέλλον ευελπιστούν να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας κρέμας που θα εφαρμόζεται στο κεφάλι και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να οδηγήσουν ξανά στη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.

«Το γεγονός, ότι υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα του κρανίου, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτά τα κύτταρα» τονίζει ο Γιώργος Κωτσαρέλης, επικεφαλής της έρευνας.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφής η ακριβής αιτία της ανδρικής φαλάκρας, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμπλέκεται η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ υπάρχει και θέμα κληρονομικότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «κάμπριο» αυτοκίνητα απειλούν την ακοή μας


Νέα μελέτη συμπέρανε ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κάμπριο, που κινείται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων για αρκετή ώρα, μπορεί να εκτεθεί σε θορύβους μέχρι 100 ντεσιμπέλ, με συνέπεια η ακοή του να κινδυνεύει να υποστεί βλάβη.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Άντονι Μίκουλιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σεν Λιούις, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας «Journal of Laryngology and Otology», έκαναν τεστ με πέντε αυτοκίνητα κάμπριο, καταγράφοντας τα επίπεδα θορύβου σε διάφορες ταχύτητες, με ειδικό όργανο που μετρούσε τα ντεσιμπέλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και με ταχύτητα γύρω στα 90 χλμ. την ώρα, το μέσο επίπεδο θορύβου ξεπερνά τα 88 ντεσιμπέλ, όσα δηλαδή περίπου δημιουργούνται σε ένα εργοτάξιο ή από ένα διερχόμενο τρένο.

Σημειώνεται ότι επίπεδα άνω των 85 ντεσιμπέλ για μεγάλες χρονικές περιόδους θεωρούνται γενικά επικίνδυνα για την ακοή.

Όταν ο οδηγός έχει κατεβασμένη την οροφή του κάμπριο, τότε περιοδικά εκτίθεται σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο θορύβου, για παράδειγμα όταν οδηγεί δίπλα σε ένα φορτηγό ή ένα μηχανάκι. Παράλληλα, η ακρόαση μουσικής από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των ντεσιμπέλ, καθώς, για να ακούει με την οροφή κατεβασμένη, ο οδηγός αναγκάζεται να δυναμώσει αρκετά την ένταση του ήχου.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογο πρόβλημα, όταν η οροφή του κάμπριο είναι ανεβασμένη. Ο Μίκουλιτς διευκρίνισε ότι, αν ο οδηγός οδηγεί με κατεβασμένη την οροφή για σχετικά μικρές αποστάσεις, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικό βαθμό βλάβης στην ακοή του. Αν όμως οδηγεί για πολλή ώρα με κατεβασμένη την οροφή και με μεγάλες ταχύτητες, τότε κινδυνεύει. Γι' αυτό, συμβουλεύει όσους οδηγούς κάμπριο κάνουν μεγάλα ταξίδια με ταχύτητα πάνω από 85 χιλιόμετρα την ώρα, να ανεβάζουν την οροφή για να προστατεύσουν τα αυτιά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο συνδέεται με την κατάθλιψη


Νέα έρευνα δείχνει ότι το γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία του στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που αποκάλυπταν σχέση μεταξύ ενός γονιδίου που ρυθμίζει τη σεροτονίνη και της ικανότητας ενός ανθρώπου να ανακάμπτει μετά από σοβαρό ψυχικό τραύμα, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία.
Στη νέα έρευνα, ο δρ Srijan Sen του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε 54 έρευνες από το 2001 έως το 2010, που αφορούσαν σε 41.000 συμμετέχοντες.
Ο Sen δήλωσε ότι όταν περιέλαβε όλες τις σχετικές έρευνες, ανακάλυψε ότι το γενετικό προφίλ κάποιου κάνει τη διαφορά όσον αφορά στην αντίδρασή του στο στρες.
 Όσοι δηλαδή έφεραν το γονίδιο φάνηκε να δυσκολεύονται να ανακάμψουν από ένα τραυματικό γεγονός.
Είναι νωρίς ακόμα για να αναπτυχθεί γονιδιακή εξέταση. Η ύπαρξη της βραχείας εκδοχής του γονιδίου είναι ένας παράγοντας μόνο ανάμεσα σε πολλούς που καθορίζουν τον τρόπο αντίδρασης κάποιου στο στρες, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητα εντοπισμού των ανθρώπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από έγκαιρες παρεμβάσεις ή από εξατομικευμένες αγωγές
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Archives of General Psychiatry».

Διαβάστε περισσότερα...

Είστε έγκυος; Ρωτήστε το κινητό σας!


Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Μπρίστολ ανέπτυξαν μια νέα εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα, η οποία μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να μάθει πόσες πιθανότητες έχει να αποκτήσει μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μια «φόρμουλα» που κάνει ακριβή πρόβλεψη, ώστε να ενημερώσει τα ζευγάρια, αν αξίζει να κάνουν τον κόπο να ξεκινήσουν μια εξωσωματική. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη online (στη διεύθυνση www.ivfpredict.com) ως μια απλή εφαρμογή υπολογισμού και σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την «κατεβάσουν» στο iPhone ή σε άλλη «έξυπνη» κινητή συσκευή.

Οι ερευνητές, υπό τον Σκοτ Νέλσον, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν τις λεπτομέρειες περισσότερων από 144.000 κύκλων εξωσωματικής και δημιούργησαν ένα στατιστικό-υπολογιστικό μοντέλο που, όπως υποστηρίζουν, αν τροφοδοτηθεί με τα κατάλληλα δεδομένα, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μέχρι και 99% τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας προσπάθειας.

Μεταξύ άλλων, η νέα «φόρμουλα» λαμβάνει υπ' όψιν της την ηλικία της γυναίκας, την αιτία της υπογονιμότητας, τον αριθμό των ετών που προσπαθεί να μείνει έγκυος, το κατά πόσο χρησιμοποιεί δικά της ή όχι ωάρια, τον αριθμό των προηγούμενων αποπειρών εξωσωματικής γονιμοποίησης, το αν έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν, αν έχει ήδη αποκτήσει παιδί κ.α..

Ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι η νέα εφαρμογή «καλύπτει μια πραγματική ανάγκη στην ιατρική για την αντικατάσταση των γενικοτήτων του τύπου ''υψηλός κίνδυνος'' ή ''καλές πιθανότητες'', με αξιόπιστες ποσοτικές εκτιμήσεις για τις υπάρχουσες πιθανότητες (επιτυχίας). Το μοντέλο, παρέχει στις γυναίκες που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας εξωσωματικής μια κατανοητή ποσοτική εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχίας. Αποτελεί σπουδαίο εργαλείο».


Διαβάστε περισσότερα...

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr (EBV). Η λοίμωξη αυτή προσβάλλει τα λευκά αιμοσφαίρια και κυρίως τα λεμφοκύτταρα.
Πώς μεταδίδεται;
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τις στοματοφαρυγγικές εκκρίσεις, γι' αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ονομαστεί και «νόσος του φιλιού». Έχουν όμως αναφερθεί και περιπτώσεις μετάδοσης με παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις.

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την «εισβολή» του ιού στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της νόσου, ποικίλλει από 15 μέχρι και 50 ημέρες.

Πώς εκδηλώνεται; 
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά με ήπια συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και φαρυγγίτιδα. Αυτό το στάδιο διαρκεί από δύο έως πέντε ημέρες και μοιάζει αρκετά με πολλές άλλες λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα, με την πάροδο των ημερών, γίνονται πιο χαρακτηριστικά. Η φαρυγγίτιδα επιδεινώνεται αρκετά και ο ασθενής φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να καταπιεί εύκολα. Οι λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου είναι συχνά ιδιαίτερα διογκωμένοι και επώδυνοι, ενώ το εσωτερικό του στόματος στην περιοχή του φάρυγγα μπορεί να είναι καλυμμένο με μία λευκωπή ουσία λόγω της έντονης φλεγμονής. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τη 2η ως και την 4η εβδομάδα, αναπτύσσεται και η σπληνομεγαλία, δηλαδή η διόγκωση του σπλήνα πέρα από τα φυσιολογικά όρια, που αφορά περίπου στους μισούς ασθενείς. Συχνά εμφανίζεται και ηπατομεγαλία (διόγκωση του ήπατος).

Πολλές φορές, στο πλαίσιο της λοιμώδους μονοπυρήνωσης παρουσιάζεται και εξάνθημα, ιδιαίτερα αν ληφθούν αντιβιοτικά , τύπου αμπικιλλίνης. Ακόμη μπορούν να παρατηρηθούν κόκκινα στίγματα τόσο μικρά όσο η μύτη μιας καρφίτσας στον ουρανίσκο, οίδημα των βλεφάρων και ίκτερος.

Στα παιδιά, ιδιαίτερα όσα είναι μικρότερα των τεσσάρων ετών, η εικόνα διαφοροποιείται λίγο με πιο έντονη σπληνομεγαλία, ηπατομεγαλία, ρινίτιδα και βήχα, ενώ το εξάνθημα είναι πιο ευδιάκριτο.
Τι πρέπει να κάνω;
Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από λοιμώδη μονοπυρήνωση, καλό θα ήταν να εξεταστείτε από γενικό παθολόγο ή, αν πρόκειται για μικρής ηλικίας ασθενή, από παιδίατρο. Πέρα από την κλινική εξέταση, απαραίτητες είναι και κάποιες εξετάσεις αίματος, ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
 Ποια είναι η συνήθης πορεία της νόσου; 

Οι πιο πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς άλλα προβλήματα, σε διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων μετά τη λοίμωξη. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που απαιτούν νοσηλεία και ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προφυλάξεις που προτείνονται σε όλους τους πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση. Αυτές είναι:

1.Ανάπαυση ή και παραμονή στο κρεβάτι, ιδιαίτερα κατά την εμπύρετο φάση της νόσου.
2.Αποφυγή καταστάσεων, όπως η άρση βάρους, που θα μπορούσαν ν' αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση ή να προκαλέσουν ένα τραύμα στην κοιλιά.
3.Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ήπατος.

Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα με ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες


Σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, μια δεύτερη αμερικανική αυτή τη φορά έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η ωφέλεια του ψαριού δεν ισχύει, όταν αυτό τηγανίζεται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», αφού μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών, διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή μια ωφέλεια ανάλογη περίπου με αυτήν που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

«Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ μικρή σε πολλές χώρες και η αύξησή της πιθανότατα θα είχε σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό» σχολίασε ο δρ Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α..
Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι η ωφέλεια του ψαριού έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το εγκεφαλικό προκαλείται συνήθως από ισχαιμικό επεισόδιο, όταν φράζει μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, κυρίως με πολλά λιπαρά.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα θεραπεία υπόσχεται επιτυχημένες εξωσωματικές


Ελπίδα μητρότητας σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί επανειλημμένως σε αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης δίνει μια νέα θεραπεία γονιμότητας, η οποία πενταπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής.

Το 25% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης εμφανίζει έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να «απορρίπτει» το έμβρυο. Οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται συχνά σε αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΙVF) ή, ακόμη και αν καταφέρουν να συλλάβουν, αποβάλλουν στους πρώτους μήνες της κύησης.

Τώρα η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς της μεγάλης βρετανικής ιδιωτικής κλινικής «Care Fertility» στο Νότιγχαμ, έδειξε ότι μια ουσία που βασίζεται στο έλαιο σόγιας και χρησιμοποιείται για την τεχνητή σίτιση ασθενών που δεν μπορούν να τραφούν κανονικά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της ΙVF.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν περίπου 100 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε πολλούς αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από το σύνολο, 50 γυναίκες έλαβαν ενδοφλέβια έγχυση της ουσίας «Ιntralipid», ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν την ουσία. Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντριών ήταν τα 37 έτη, ενώ κατά μέσον όρο οι γυναίκες είχαν περάσει έξι αποτυχημένους κύκλους ΙVF.

Όπως προέκυψε, το 50% των γυναικών που έλαβε «Ιntralipid» πέτυχε να συλλάβει σε σύγκριση με την ομάδα γυναικών που δεν έλαβε την ουσία. Παράλληλα στην ομάδα που πήρε «Ιntralipid» κατεγράφησαν δύο αποβολές σε σύγκριση με επτά αποβολές στην ομάδα γυναικών που δεν έλαβαν την ουσία. Τελικώς, στην ομάδα που δεν χορηγήθηκε η ουσία, τέσσερις γυναίκες ολοκλήρωσαν την κύηση σε αντίθεση με την ομάδα του «Ιntralipid» που κατεγράφησαν 23 γέννες.

Όπως ανέφερε ο δρ Τζορτζ Ντούκβε, ιατρικός διευθυντής στην «Care Fertility», η συγκεκριμένη ουσία είναι φθηνή, εύκολη στη χορήγηση και καλά ανεκτή.

Σύμφωνα με τον ειδικό ο οποίος παρουσίασε τα νέα ευρήματα χθες στο Δουβλίνο σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, γυναίκες που έχουν ιστορικό αποτυχημένων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφανίζουν υψηλά επίπεδα στο αίμα κυττάρων που ονομάζονται κυτοκίνες ΤΗ1. Τα κύτταρα αυτά συνδέονται με εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn, που «χτυπά» το έντερο. Η ουσία «Ιntralipid» εκτιμάται ότι παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην παράγονται αυξημένες ποσότητες ΤΗ1 κυττάρων. Πάντως, ο δρ Ντούκβε προειδοποίησε ότι η ουσία δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που έχουν αλλεργία στη σόγια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιπποφαές: Ένας δυναμίτης υγείας


Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

 
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

 Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.

 Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. 


 
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.



Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.

 
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.


 
...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.


 
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

 
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.

 
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. 
 
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Μιχάλη Κυριακίδη, πτυχιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, σύμβουλο διατροφής
.

Πηγή: vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κινδύνους κρύβει η καθιστική εργασία;


Οι συνθήκες εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες πλέον είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες την ημέρα, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να μη διακόπτουν ούτε για το μεσημεριανό τους γεύμα.

Έτσι, η κακή χρήση όλων των εξαρτημάτων της εργασίας μας είναι βεβαιωμένο ότι επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

Δεν είναι τυχαίος ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που έχουν προβλήματα με τη μέση τους και γενικά με τη σπονδυλική τους στήλη. Πολλαπλά είναι, τα τελευταία χρόνια, και τα φαινόμενα των φλεβικών θρομβώσεων που πολλές φορές καταλήγουν σε πνευμονική εμβολή.

Οι έρευνες

Αναρίθμητες μελέτες αναφέρουν ότι:
• Η πολύωρη παραμονή στην ίδια στάση στο γραφείο έχει τα ίδια αποτελέσματα με το γνωστό «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στα ταξίδια με το αεροπλάνο. Επίσης, για κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.
• Η επαναλαμβανόμενη καθημερινά στάση του σώματος, για πολλές ώρες την ημέρα και για πολλά χρόνια, δημιουργεί διάφορες προσαρμογές στους μυς και τον σκελετό, καθώς και στα άλλα οργανικά συστήματα του οργανισμού μας. Αυτές οι προσαρμογές είναι αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας και μείωση της ποιότητας ζωής. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν τα βλέπουμε άμεσα αλλά πολύ αργότερα, με όλες τις συνέπειες.
• Εντονότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε άτομα που εργάζονται ως τηλεφωνητές, σε οδηγούς ταξί, σε εργαζομένους στην πληροφορική και σε διευθυντικά στελέχη. Δηλαδή σε όσους κινούνται λιγότερο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

• Όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο.
• Όσοι είναι παχύσαρκοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (πχ υπέρταση).
• Όσοι κάνουν πολύωρα ταξίδια χωρίς διακοπή και παραμένουν ακίνητοι.
• Οι καπνιστές.
• Όσοι εργάζονται περισσότερο από μία ώρα χωρίς τουλάχιστον ολιγόλεπτη διακοπή.
• Όσοι δεν ακούν τα μηνύματα του σώματός τους (πιασίματα, πόνοι, τσούξιμο των ματιών κ.λπ.).
• Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση στη σωστή χρήση των εξαρτημάτων των νέων τεχνολογιών που μας προσφέρονται.
• Όσοι θεωρούν ότι η άσκηση είναι μόνο για τις νεότερες ηλικίες.

Τι να κάνετε
Η σημερινή μας ζωή χαρακτηρίζεται για την υποκινητικότητα και το στρες. Το επάγγελμά μας προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μας, τις δραστηριότητές μας, τη στάση του σώματός μας. Γι΄ αυτό…

• Aυξήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα.
• Ανά μια ώρα εργασίας σηκωθείτε για πέντε-δέκα λεπτά και περπατήστε.
• Για επαγγελματίες οδηγούς: επιλέξτε να βοηθάτε τους πελάτες σας να φορτώσουν τις αποσκευές τους στο ΤΑΞΙ σας και να προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
• Εάν νιώθετε πόνο, ταχυκαρδία και ταχύπνοια, αναζητήστε άμεσα ιατρική γνωμάτευση, όπως επίσης εάν υπάρχει μόνο υποψία κάποιου προβλήματος.
• Εάν παρατηρήσετε στα κάτω άκρα, πρήξιμο, έντονο ερυθρό χρώμα στην περιοχή, πόνο και ιδιαίτερη διάταση των φλεβών ο γιατρός σας πρέπει να επέμβει το συντομότερο.
• Εάν είστε γυναίκα και λαμβάνετε αντισυλληπτικά.
• Εάν ταξιδεύετε σε μεγάλα ταξίδια κατά κύριο λόγο με αεροπλάνο, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν σχετικά ενημερωτικά έντυπα.
• Ενημερωθείτε από ειδικούς για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας, για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια, ζωτικότητα και αποδοτικότητα στη εργασία μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γρήγορο βάδην=Μακροζωία


Η ταχύτητα του βαδίσματος φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA).

Ο αναμενόμενος αριθμός των ετών που θα ζήσουν, άνδρες και γυναίκες, αυξάνεται με την ταχύτητα (ταχύ ρυθμό) του βαδίσματος τους, γράφουν οι συντάκτες της εν λόγω ανάλυσης που δημοσιεύεται στο τεύχος της 5ης Ιανουαρίου της JAMA.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μακροζωία που κανονικά αναμένεται σε μια δεδομένη ηλικία αρχίζει να αυξάνεται και για τα δύο φύλα από την ταχύτητα του ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα των συμμετεχόντων ήταν 0,92 μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1985 και έως το 2000 από 34.485 άτομα, 80% λευκοί, το 59,6% των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 73,5 χρόνια.

Οι ερευνητές αυτοί βρήκαν ότι η ταχύτητα του βαδίσματος σχετιζόταν με τις διαφορές στην πιθανότητα επιβίωσης για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

Αλλά είναι ειδικά μετά από τα 75 χρόνια που η παράμετρος αυτή επιτρέπει την καλύτερη πρόβλεψη της μακροζωίας σε δέκα χρόνια, με μια διακύμανση από 19 έως 87% για τους άνδρες και από 35 και έως 91% για τις γυναίκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής την Δρ. Στέφανι Στουντένσκι του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (Πενσυλβάνια, ανατολικά), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα του βαδίσματος είναι επίσης σημαντική για την πρόβλεψη της μακροζωίας, όπως η ηλικία, το φύλο, η χρησιμοποίηση περιπατητήρα, οι χρόνιες παθήσεις, το ιστορικό καπνίσματος, ο δείκτης σωματικής μάζας ή η αρτηριακή πίεση.


Διαβάστε περισσότερα...