Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Οι κακές παρέες μπορούν να μας… παχύνουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως αποκαλύπτει σειρά επιστημονικών ερευνών,  η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινού φαγητού και η έλλειψη άσκησης δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους στους άνδρες. Λόγοι όπως η γενετική, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες, η αϋπνία, ακόμη και οι... κακές παρέες με παχύσαρκους φίλους αποδεικνύονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβαρυντικοί παράγοντες.

Πιο αναλυτικά, επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το σωματικό βάρος των ανδρών επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, που μειώνει την αποτελεσματικότητα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ελέγχει την όρεξη. Επιπλέον, καταστάσεις, όπως το άγχος στη δουλειά και η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα) έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό των ανδρών και αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Ένα από τα πλέον ασυνήθιστα ευρήματα, όσον αφορά στο βάρος του «ισχυρού φύλου», είναι ότι οι άνδρες πολλές φορές προτιμούν να έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό από φόβο μήπως φαίνονται «καχεκτικοί».
Έρευνες «δείχνουν» ακόμη έναν ψυχολογικό παράγοντα που επηρεάζει το βάρος των ανδρών: το φαινόμενο της μετάδοσης του βάρους. Όπως έχει διαπιστωθεί, αν κάποιος άνδρας έχει έναν παχύσαρκο φίλο, τότε ο κίνδυνος να βρεθεί και ο ίδιος σε αυτή την κατάσταση διπλασιάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι άνδρες στη Βρετανία παχαίνουν σήμερα περισσότερο και πιο γρήγορα από ποτέ. Σε διάστημα 20 ετών το βάρος του μέσου Βρετανού αυξήθηκε περίπου στα οκτώ κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.