Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η δίαιτα με ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, μια δεύτερη αμερικανική αυτή τη φορά έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η ωφέλεια του ψαριού δεν ισχύει, όταν αυτό τηγανίζεται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», αφού μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών, διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή μια ωφέλεια ανάλογη περίπου με αυτήν που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

«Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ μικρή σε πολλές χώρες και η αύξησή της πιθανότατα θα είχε σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό» σχολίασε ο δρ Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α..
Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι η ωφέλεια του ψαριού έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το εγκεφαλικό προκαλείται συνήθως από ισχαιμικό επεισόδιο, όταν φράζει μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, κυρίως με πολλά λιπαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.