Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Εξαίσια δείγματα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής


Δέκα κτίρια αλλιώτικα από τα άλλα...

Και ποιον δεν συγκινεί η αρχιτεκτονική του μέλλοντος, που είναι πλέον γεγονός στο παρόν;

Απίστευτοι σχεδιασμοί και αλλιώτικα οικοδομήματα ανεγείρονται ήδη ή αναμένεται να δουν σύντομα το φως της ημέρας, φέρνοντας το κινηματογραφικό μέλλον ένα βήμα πιο κοντά στο άμεσο παρόν.

Όταν η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη εκφράζει τις ανάγκες του σύγχρονου αστού των μεγαλουπόλεων, ο φουτουριστικός σχεδιασμός ξεκόβει κάθε δεσμό με το τετριμμένο και ανοίγεται σε ένα καινοφανές σύμπαν αρχιτεκτονικής σύλληψης.

Με αυτά υπόψη, ας δούμε 10 μοναδικά δείγματα που μας επιφυλάσσει ο μεταμοντέρνος πολιτισμός μας...

Khan Shatyr



Κι όμως, το Khan Shatyr είναι ήδη πραγματικότητα! Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων διαφανή «τέντα» στο κέντρο της Astana, της νέας πρωτεύουσας του Καζακστάν. Λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο αλλά και χώρος κοινωνικής συναναστροφής για τους πολίτες...

Nuragic & Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης



Το Nuragic & Contemporary Art Museum στο Κάλιαρι της Ιταλίας επιδόθηκε σε διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου του κτιριακού συγκροτήματος. Το σχέδιο της επιφανούς αρχιτέκτονος Zaha Hadid κέρδισε τον διαγωνισμό με το εκπληκτικό αυτό οικοδόμημα που καλύπτει 12.000 τ.μ.

Τα Κύματα του Hangzhou



Το Hangzhou Waves είναι η αρχιτεκτονική σύλληψη για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο και κτιριακό συγκρότημα γραφείων στην πόλη Hangzhou της Κίνας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανέγερση δύο κτιρίων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Πύργος Μισοφέγγαρο



Το Ντουμπάι δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη λίστα μας! Το σχεδιαστικό concept του Crescent Moon Tower, που προορίζεται για κτίριο που θα ανεγερθεί στο πάρκο Za’abeel, θα αντικατοπτρίζει το σύγχρονο πρόσωπο του Ντουμπάι, φιλοξενώντας βιβλιοθήκη, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια και ανοιχτό παρατηρητήριο...

Ξενοδοχείο Songjiang



Αυτό το πραγματικά εκπληκτικό ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί σε μια πλημμυρισμένη έκταση στη βάση του βουνού Tianmashan στο Songjiang της Σαγκάης. Όπως βλέπουμε, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «προσαρμοστεί» αρμονικά στη βάση του τεράστιου λάκκου, μη διαταράσσοντας τον περιβάλλοντα χώρο...

Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Nexus



Το Nexus Media Center αποτελεί άλλον έναν κονσεπτικό σχεδιασμό για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται πλέον στην αιχμή της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Η χρήση του θα αφορά κυρίως σε αποθηκευτικούς χώρους δεδομένων, θα φιλοξενεί ωστόσο media center, χώρους εκθέσεων, διαμερίσματα, ακόμα και κήπους...

Διεθνής Αερολιμένας Πεκίνου - Τερματικός Σταθμός 3



Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου υπάρχει ήδη το καταπληκτικό Τerminal 3, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009. Πέρα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του, το Τerminal 3 είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός αεροδρομίου του κόσμου, καλύπτοντας έκταση 986.000 τ.μ.

Κήποι του Κόλπου



Το Gardens of the Bay αποτελεί έναν τεράστιο αστικό κήπο στη Σιγκαπούρη, βγαλμένο κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, υπάρχει ήδη και μπορεί κάποιος να τον επισκεφτεί επιτόπου. Έχει μάλιστα ψηφιστεί ως το κορυφαίο κτίριο του κόσμου και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί!

Lilypad



Σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για ένα ζοφερό μέλλον που θα περιλαμβάνει το απόλυτο σενάριο καταστροφής, απότοκο της ραγδαίας οικολογικής καταστροφής, ο βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Cellebaut σχεδίασε μια πλωτή οικό-πολη (που ονόμασε Lilypad), προορισμένη για τους «πρόσφυγες» του κλιματικού ολέθρου! Περιλαμβάνει τρία βουνά και επιπλέει στο νερό, ενώ στις δομές της μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 50.000 άνθρωποι. Η δυνατότητα μάλιστα της πόλης να κατευθύνεται με άνεση μέσα στο νερό θα την κάνει ιδανική σε περίπτωση που εξαφανιστούν οι ήπειροι από προσώπου γης...

Dragonfly



Ο Vincent Cellebaut ξαναχτυπά σχεδιάζοντας την κονσεπτική αυτή κάθετη φάρμα για τη Νέα Υόρκη. Το 132 ορόφων κτίριο θα φιλοξενεί δύο κεντρικούς «πυρήνες» με κτιριακά συγκροτήματα γραφείων και διαμερισμάτων, το βασικό του ωστόσο χαρακτηριστικό είναι τα συνδεδεμένα πατώματά του που θα φιλοξενούν οικιακές φάρμες! Αν θα περάσει σε στάδιο δημιουργίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, παραμένει ωστόσο λειτουργικότατη ιδέα και μοναδικό στο είδος του κτίριο...



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες


Δύσκολο το έργο των διασωστών εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας υδάτων.

Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Μαλαισία, τη νότια Ταϊλάνδη και σε τμήματα των Φιλιππίνων με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Στη Μαλαισία, χιλιάδες άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με αξιωματούχους και η κυβέρνηση δέχεται για μία ακόμη φορά επικρίσεις για ολιγωρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των υδάτων εμποδίζουν το έργο των διασωστών την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας ανήλθε σε 21. Στη γειτονική νότια Ταϊλάνδη 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τις περισσότερες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν απών στη διάρκεια της φυσικής καταστροφής και μάλιστα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του στις οποίες εμφανίζεται να παίζει γκολφ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Χαβάη.

Στην Ταϊλάνδη πλημμύρες σημειώθηκαν στις πέντε νότιες επαρχίες Ναραθιουάτ, Γιάλα, Πατανί, Παθαλούνγκ και Σονγκλά και περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Στις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες, τροπική καταιγίδα προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τμήματα των περιοχών αυτών επλήγησαν πρόσφατα από δύο ισχυρούς τυφώνες που στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που καταπλάκωσε το σπίτι τους στην πόλη Ταναουάν στο Λέιτε, την επαρχία που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα Χαγιάν τον περασμένο Νοέμβριο, από τον οποίο ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων ξεπέρασε τις 7.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα εγκλήματα που έμειναν στο σκοτάδι


Πολύκροτες υποθέσεις που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον έτσι λένε όσοι ασχολούνται με την ανάλυση και τη διαλεύκανση εγκληματικών ενεργειών. Όμως. Κάποιοι δράστες, είτε από ικανότητα είτε από καθαρή τύχη είτε από συγκυρίες κατάφεραν να μείνουν ασύλληπτοι. Άγριοι φόνοι που έμειναν ανεξιχνίαστοι, ληστείες με λεία εκατομμυρίων, πτώματα χωρίς ταυτότητα. Αυτά είναι μερικά από τα πλέον πολύκροτα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Οι φόνοι του Zodiac



Η δράση του έγινε ακόμη και ταινία και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να προβληματίζει. Ο δολοφόνος του ζωδιακού κύκλου άρχισε να δρα στα τέλη της δεακετίας του ’60 στην Καλιφόρνια. Μέσα σε ένα διάστημα 10 μηνών σκότωσε 5 άτομα. Δεν συνελήφθη ποτέ και το μόνο ίχνος που άφησε ήταν οι κρυπτογραφημένες επιστολές του. Η αστυνομία κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μόνο μία. Σε αυτήν έγραφε ότι «απολαμβάνει να σκοτώνει ανθρώπους επειδή ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο» και ότι «όταν πεθάνω και πάω στον Παράδεισο, οι άνθρωποι που έχω σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου».

Η ληστεία στο Μουσείο Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρνερ



Το 1990, δύο άνδρες ντυμένοι αστυνομικοί έκαναν μία από τις μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών. Μπήκαν στο μουσείο που βρίσκεται στη Βοστώνη και αφού συγκέντρωσαν σε ένα σημείο και έδεσαν όλους τους φύλακες, άρπαξαν πίνακες των Βερμέερ, Ρέμπραντ, Ντεγκά και Μανέ. Η συνοική αξία των πινάκων ήταν άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αστυνομία επικήρυξε τους ληστές και ακόμη και σήμερα ισχύει η αμοιβή των 5 εκατομμυρίων για όποιον βρει κάτι. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος των δραστών ή των πινάκων.

Ο δολοφόνος με το Tylenol



Το φθινόπωρο του 1982, επτά άνθρωποι πέθαναν αφού είχαν πάρει χάπια Tylenol, (ένα πολύ δημοφιλές παυσίπονο που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή). Μετά από έρευνε διαπιστώθηκε ότι τα χάπια είχαν νοθευτεί με κυάνιο. Αμέσως αποσύρθηκαν όλες οι παρτίδες του φαρμάκου από την αγορά, όμως οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης



Ο μύθος του Τζακ είναι πιο δυνατός από την ίδια την ιστορία του, η οποία μάλλον δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ. Το 1888 ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δρούσε στους σκοτεινούς δρόμους του Λονδίνου σκοτώνοντας και κατακρεουργώντας πόρνες. Τα εγκλήματα δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έγινε ο πιο «διάσημος» serial killer όλων των εποχών.

Ο φόνος της Ζαν Μπενέ Ράμσεϊ



Η 6χρονη Ζαν Μπενέ Ράμσεϊ ήταν σταρ των παιδικών καλλιστείων και γόνος πολύ εύπορης οικογένειας. Όταν βρέθηκε νεκρή στο υπόγειο του σπιτιού της, το 1996, οι πρώτες υποψίες στράφηκαν εναντίον των γονέων της, οι οποίοι, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι. .Ο πραγματικός δράστης δεν έχει βρεθεί, αν και κατά καιρούς εμφανίζονται νέοι ύποπτοι.

Η υπόθεση με τις «μάσκες μολύβδου»



Μια πραγματικά παράξενη υπόθεση. Το 1966 δύο πτώματα εντοπίζονται σε έναν αγρό στη Βραζιλία. Τα θύματα φορούν ακριβά κοστούμια και δεν φέρουν τραύματα. Λίγο αργότερα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δύο τεχνικούς ηλεκτρονικών συστημάτων. Κοντά τους βρέθηκε ένα μπουκάλι με νερό, μάσκες μολύβδου που προστατεύουν από τη ραδιενέργεια και ένα σημείωμα που έλεγε: «στις 4:30 στο μέρος που συμφωνήσαμε. Στις 6:30 κατάποση των χαπιών». Οι άνδρες πέθαναν από τις μυστηριώδεις κάψουλες, όμως ποτέ δεν διαπιστώθηκε τι ήταν αυτές και γιατί τις πήραν τα θύματα.

Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο Χάρι Γουίνστον



Ένα σενάριο κινηματογραφικό. Άνδρες ντυμένοι γυναίκες κλέβουν πολύτιμα κοσμήματα. Η ληστεία έγινε το 2008 στο κέντρο του Παρισιού. Οι τέσσερις δράστες, οπλισμένοι με χειροβομβίδες άρπαξαν διαμάντια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων και έγιναν άφαντοι. Η Αστυνομία τους ονόμασε «Ροζ Πάνθηρες», αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε οι ίδιοι ούτε και τα κλοπιμαία.

Ο άνθρωπος του Σόμερτον



Μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο που εκτυλίχθηκε στην Αυστραλία. Ένα πτώμα ξεβράστηκε σε μία ακτή, το 1948. Το θύμα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, δεν έφερε κανένα τραύμα και δεν βρέθηκε δηλητήριο στον οργανισμό του. Κανείς δεν γνωρίζει πώς πέθανε. Το μόνο στοιχεί που βρέθηκε πάνω του ήταν ένα σημείωμα με τις λέξεις «Tamam Shud», (τετέλεσται). Η φράση ήταν απόσπασμα από ένα βιβλίο με ποιήματα του Ομάρ Καγιάμ, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα. Μέσα στο βιβλίο οι Αρχές βρήκαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Η υπόθεση παραμένει άλυτη.

Η Μαύρη Ντάλια



Το 1947, το πτώμα της Ελίζαμπεθ Σορτ βρέθηκε στο Λος Άντζελες. Το σώμα της ήταν κομμένο στα δύο και ο δράστης είχε χαράξει το πρόσωπο της 22χρονης κοπέλας. Η αστυνομία συνεργάστηκε στενά με τα ΜΜΕ, δημοσιοποιώντας στοιχεία, σε μια προσπάθεια εντοπισμού του δράστη. Η υπόθεση ονομάστηκε «Μαύρη Ντάλια», λόγω των αποκλειστικά μαύρων ρούχων που φορούσε το θύμα, αλλά και της ζωής της, που είχε πολλά «σκοτεινά σημεία». Ο φόνος έχει αποτελέσει το θέμα ταινιών, βιβλίων και πολλών εικασιών, όμως ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.



Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας νέος έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία


Συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί την τελευταία τετραετία.

Ένα 17χρονο αγόρι έγινε το πιο πρόσφατο θύμα καρχαρία στην Αυστραλία. Ο Τζέι Μάσκατ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα μαζί με έναν φίλο του σε ακτή της δυτικής Αυστραλίας όταν δέχθηκε επίθεση από έναν λευκό καρχαρία 4,5 μέτρων. Νωρίτερα ο ίδιος θηρευτής είχε επιτεθεί και στον φίλο του.

Την επίθεση του καρχαρία είδαν δυο άνδρες που ψάρευαν σε βράχια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν τώρα να βρουν τον καρχαρία και να τον θανατώσουν. Οι παραλίες της περιοχής έχουν κλείσει. Ο Μάσκατ έγινε το δέκατο θύμα καρχαρία στη Δυτική Αυστραλία από το 2010.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι προθεσμίες για τροποποιητικές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ και φόρου υπεραξίας ακινήτων


Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Τις διαδικασίες υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2014 και εκπρόθεσμων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014, ΦΑΠ 2010-2013 και φόρου υπεραξίας ακινήτων υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

• Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. 2014 θα είναι διαθέσιμη μέχρι το πέρας της σημερινής ημέρας.

• Η εφαρμογή για την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. θα παραμείνει κλειστή για τις ανάγκες υλοποίησης της 2ης μαζικής εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. χορήγησης απαλλαγών και μειώσεων μέχρι την ολοκλήρωσή της. Εκτιμώμενη ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής είναι η 9/1/2015.

• Η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. 2010 - 2013, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

• Η εκκαθάριση δηλώσεων Φ.Α.Π. 2010-2013 για υποβολές μέχρι και 29/12/2014, θα είναι διαθέσιμη στις 31/12/2014, ενώ η επόμενη εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

• Η εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών Εν.Φ.Ι.Α. 2015 θα είναι διαθέσιμη στις 4/1/2015.

• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικ. έτους 2014 θα κλείσει οριστικά σήμερα στο τέλος της ημέρας. Μετά το κλείσιμο της εφαρμογής, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται μόνο στη Δ.Ο.Υ.

• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα κλείσει οριστικά σήμερα στο τέλος της ημέρας.

• Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων θα είναι διαθέσιμη μέχρι το πέρας της 1/1/2015 (καταχώριση συμβολαίων ημερομηνίας 31/12/2014), λόγω αναστολής ισχύος των διατάξεων από 1/1/2015 μέχρι 31/12/2016



Διαβάστε περισσότερα...

Οι σπαγγοραμμένοι που άφησαν εποχή


Ξακουστοί τσιγκούνηδες με καβούρια... παντού!

Οι «Σκρουτζ» δεν έλειψαν ποτέ από τον κόσμο, κάνοντας τη φιλαργυρία συνώνυμο της ίδιας της ύπαρξης του ανθρώπου...

Κι όμως, από όλους τους σφιχτοχέρηδες και τους σπαγγοραμμένους αυτού του κόσμου υπάρχουν και οι αθεράπευτα τσιγκούνηδες, αυτοί που δεν μπορούν να ξοδέψουν ούτε σέντσι χωρίς να γκρεμιστεί το σύμπαν τους.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από περιβόητους φιλάργυρους ανθρώπους, όπως τους έπλασε η φύση και τους σφυρηλάτησαν οι συνθήκες της ζωής...

Κάτων ο Νεότερος



Ο Κάτων ο Υτικαίος, πολιτικός και φιλόσοφος του 1ου αιώνα π.Χ., είχε τη φήμη του εξαιρετικά ηθικού ανθρώπου, σε μια εποχή μάλιστα που στη Ρώμη επικρατούσε η διαφθορά και το προσωπικό συμφέρον. Η σθεναρή του άρνηση μάλιστα να χρηματίζεται θα του στερήσει ανώτατες κυβερνητικές θέσεις, ενώ ο στωικισμός που υιοθέτησε ως στάση ζωής θα τον έκανε να απαρνηθεί όσες περισσότερες ανέσεις μπορούσε. Κι ενώ η προσωπική του περιουσία λογιζόταν τεράστια, ο ίδιος ζούσε στην απόλυτη λιτότητα, περιοριζόμενος στα ταπεινότερα δωμάτια της έπαυλης που είχε κληρονομήσει από τον θείο του. Ο Κάτων δεν έμεινε ωστόσο εκεί: μετακόμισε στο φτηνότερο σπίτι που μπορούσε να αγοράσει και έπινε πάντα το φτηνότερο κρασί που υπήρχε διαθέσιμο, ταξιδεύοντας μάλιστα μέχρι και τα Απένινα για να το ξετρυπώσει. Ο λόγος που επέλεγε δε κάποιες φορές το κρασί από το νερό -το οποίο και προτιμούσε- ήταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έτρωγε πολύ μικρές ποσότητες φαγητού, ίσα ίσα για να μη νιώθει πεινασμένος, την ώρα που απέρριπτε όλες τις πολυτέλειες που μπορούσε να του προσφέρει η ζωή ως Ρωμαίος. Δάνειζε μάλιστα χρήματα μόνο μία φορά σε κάποιον, παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατος. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η μόνη φορά που ξόδεψε χρήματα αθρόα ήταν στη μεγαλειώδη κηδεία που οργάνωσε για τον αδερφό του...

Joseph Nollekens



Ο περίφημος βρετανός γλύπτης του 18ου αιώνα ήταν ιδιαίτερα μίζερος άνθρωπος, με τη φιλοχρηματία του να είναι ξακουστή στα πέρατα του βασιλείου. Όταν πέθανε, άφησε μεγάλη περιουσία, περιλαμβανομένης μιας τεράστιας έπαυλης. Κι όμως, ο βαθύπλουτος Nollekens ζούσε στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, όχι βέβαια λόγω συνθηκών, αλλά από επιλογή: έτρωγε ό,τι φτηνότερο μπορούσε να βρει, και πάλι ωστόσο θα επιδιδόταν σε εξαντλητικά «παζάρια» με τον έμπορο για να κόψει κι άλλο την ήδη χαμηλή τιμή. Όταν τον ρώτησε ο βιογράφος του ποιο ήταν το αγαπημένο του φαγητό, ο Nollekens αποκρίθηκε: «Ό,τι είναι φτηνότερο»! Κι όταν η συζήτηση έπεσε στο αγαπημένο του κρασί, ο γλύπτης τον αποστόμωσε: «Νερό από τον Τάμεση»...

Μιχαήλ Άγγελος



Ο Μικελάντζελο Μπουοναρότι είναι η επιτομή του αναγεννησιακού ανθρώπου: τον ξέρουμε ως έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες στην ιστορία της τέχνης, περίφημο ζωγράφο, διαπρεπή αρχιτέκτονα και άνθρωπο με πολλαπλές ασχολίες και ενδιαφέροντα. Αυτό που ίσως μας διαφεύγει είναι η ξακουστή τσιγκουνιά του, με τον Μιχαήλ Άγγελο να στερεί από τον εαυτό του ακόμα και τα βασικά συστατικά της ζωής. Δεν τον ενδιέφερε η γεύση του φαγητού και κατανάλωνε ό,τι μπορούσε να βρει σε οικονομικές τιμές, ενώ από καιρό σε καιρό άφηνε το πολυαγαπημένο του νερό για να δοκιμάσει ένα ποτηράκι από το φτηνότερο κρασί της Ιταλίας, στο οποίο ενέδιδε μόνο για τις υγιεινές του ιδιότητες. Το σπίτι του ήταν σωστό ερείπιο, παρά τη φήμη του και το χρήμα που τη συνόδευε, με τα ποντίκια να τον συντροφεύουν τα βράδια και το δριμύ ψύχος να εισβάλει από τις τρύπες των σαραβαλιασμένων τοίχων. Είχε μάλιστα δηλώσει ότι επειδή δεν είχε κολλήσει ποτέ ψύλλους, τα ποντίκια δεν αποτελούσαν πρόβλημα γι' αυτόν! Φορούσε συνεχώς τα ίδια πολυκαιρισμένα ρούχα, την ώρα που έπαιρνε το μπάνιο του στο γειτονικό ποτάμι ή λίμνη, παρά την ιδιαίτερα προσιτή τιμή των δημόσιων λουτρών. Όσο για τα παπούτσια του, έπρεπε για να τα αλλάξει να σκιστούν σε τέτοιο βαθμό που να ξεπροβάλλουν τα δάχτυλά του...

Ephraim Lopes Pereira d’Aguilar



Ο Pereira γεννήθηκε στη Βενετία το 1739, γόνος ευγενούς οικογενείας, τα χρήματα δεν του έλειψαν λοιπόν ποτέ. Κληρονόμησε μάλιστα τον τίτλο του πατέρα του και παντρεύτηκε την κόρη έτερου ευγενούς, αυξάνοντας την προσωπική του περιουσία σε καθοριστικό βαθμό. Ήταν άνθρωπος ιδιαίτερα φιλάργυρος, που είχε τη συνήθεια να κάνει τα χρήματά του «μασούρια» και να τα παραχώνει σε κρύπτες και ευφάνταστες κρυψώνες στη μικρή καλύβα όπου μετακόμισε, για να περιορίσει τα έξοδά του! Όταν μάλιστα έχασε μια τεράστια φυτεία που είχε στην Αμερική εξαιτίας της αμερικανικής επανάστασης, θα σφίξει ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με την εγκράτειά του να γράφει ιστορία: θα έπινε μόνο νερό και θα έτρωγε ξεροκόμματα για μπόλικους μήνες στη σειρά. Αργότερα θα ρευστοποιήσει όλη του την περιουσία, για να μη χάσει την αξία της, και θα μετακομίσει σε μια ακόμα πιο άθλια καλύβα, που πήρε το παρατσούκλι «καλύβα της λιμοκτονίας», καθώς αρνούταν να θρέψει επαρκώς τόσο τα ζωντανά του όσο και την οικογένειά του. Η γυναίκα του τον χώρισε κάποια στιγμή, όπως θα έκανε αμέσως αργότερα και η δεύτερη σύζυγός του. Κάποια στιγμή θα ξεφορτωθεί και το μικρό κοπάδι από πρόβατα που διατηρούσε, γιατί παρατήρησε ότι έτρωγαν το χορτάρι μέχρι τη ρίζα του, μην αφήνοντας τίποτα γι' αυτόν!

Andrew Carnegie



Ο βαθύπλουτος Carnegie είναι ίσως ό,τι πιο κοντά έχει ποτέ υπάρξει στον περίφημο μυθιστορηματικό χαρακτήρα του Καρόλου Ντίκενς, Εμπενέζερ Σκρουτζ! Στα χρόνια του ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της οικουμένης, με την αυτοκρατορία του να διαθέτει την πρώτη εταιρία στα χρηματιστηριακά χρονικά η κεφαλαιοποίηση της οποίας άγγιξε το αστρονομικό για την εποχή νούμερο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Κι όμως, στην προσωπική του ζωή στερούσε από τον ίδιο και όλους όσοι βρίσκονταν γύρω του ακόμα και τα βασικά. Αποθήκευε όλο τον πλούτο του σε ομόλογα χρυσού, για να μη χάνουν την αξία τους, τα οποία και εναπόθετε σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας που είχε φτιαχτεί ειδικά γι' αυτόν. Έτρωγε μόνο όταν ένιωθε εξαιρετικά πεινασμένος, ενώ όταν έβρισκε φτηνό φαγητό του έδινε να καταλάβει. Ο Carnegie πήγαινε συχνά για κυνήγι, είχε ωστόσο τη συνήθεια να πυροβολεί κάθε θήραμα μόνο μία φορά, κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον, επειδή έπρεπε να μην είχε αστοχήσει και, δεύτερον, γιατί οι σφαίρες ήταν πανάκριβες! Όταν ωστόσο γέρασε, ο σπαγγοραμμένος Carnegie άλλαξε ρώτα στη ζωή, δωρίζοντας τεράστια ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και περιβάλλοντας με ιδιαίτερη γενναιοδωρία τους ανθρώπους γύρω του...

Edward Steubendorf



Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα τσιγκουνιάς, ο Νεοϋρκέζος Steubendorf πέθανε το 1891, σε ηλικία 56 ετών. Παρά το μεγάλο ποσό που κληρονόμησε, πέρασε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του σε ένα μικρό αχούρι του Μανχάταν. Για το μόνο πράγμα που τον είχαν δει ποτέ να ξοδεύει χρήματα ήταν για το καθημερινό φαγητό του, για το οποίο ήταν διατεθειμένος να κάνει τον γύρο της πόλης για να ξετρυπώνει τους φτηνότερους παντοπώληδες. Κατόπιν γύριζε στο διαμέρισμά του, κλειδωνόταν μέσα και περνούσε την ημέρα του στο σπίτι, για να μην αναγκάζεται να κάνει έξοδα. Το βράδυ μάλιστα πριν από τον θάνατό του, δεν κάλεσε γιατρό, κάλεσε συμβολαιογράφο στη θέση του, για να συντάξει τη διαθήκη του. Κατάφερε να πεθάνει της πείνας, κυριολεκτικά(!), με την επίσημη αιτία του θανάτου του να είναι ο υποσιτισμός και η κακή διατροφή, αλλά και το έλκος που του είχαν δημιουργήσει. Βλέποντάς τον σε κακά χάλια, ο συμβολαιογράφος προθυμοποιήθηκε να πληρώσει εκείνος τον γιατρό, ο οποίος τον συμβούλευσε να φάει ένα μήλο και να πιει έναν χυμό πορτοκαλιών. Κι όμως, ο Steubendorf προτίμησε να πεθάνει παρά να ξοδέψει αλόγιστα τέτοιο ποσό για να κρατηθεί στη ζωή...

Tiger Woods



Η περιουσία του περίφημου παίκτη του γκολφ ανέρχεται σήμερα σε 600 εκατ. δολάρια, τα οποία ξοδεύει πολύ συνετά. Τόσο συνετά που κάποια φορά που ήθελε να αφήσει πουρμπουάρ 5 δολαρίων σε μια σερβιτόρα, θυμήθηκε ξάφνου ότι της είχε δώσει ήδη 5 δολάρια, παραχώνοντας τάχιστα το δεύτερο χαρτονόμισμα πίσω στην τσέπη του! Από τα περιστατικά μάλιστα με τις πολυάριθμες απιστίες του που βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας, μπορούμε να ξεσηκώσουμε σπαρταριστά στιγμιότυπα για την αθεράπευτη τσιγκουνιά του. Κάποιες λοιπόν από τις υποτιθέμενες εκατοντάδες ερωμένες του δήλωσαν ότι ο τύπος είναι τόσο «σφιχτός» που όταν τις έβγαζε έξω για πρώτο ραντεβού, απαιτούσε από τα πανάκριβα εστιατόρια να του κάνουν δώρο το δείπνο απλώς και μόνο «γιατί είμαι ο Tiger Woods». Οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι ο Tiger δεν άφηνε ποτέ φιλοδώρημα πάνω από 10 δολάρια, ακόμα και σε γεύματα των 1.000 δολαρίων, ενώ τις περισσότερες φορές δεν αφήνει καθόλου πουρμπουάρ. «Αδειάζει» πάντα τα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διαμένει, «γδύνοντάς» τα ακόμα και από το χαρτί υγείας. Όσο για τα αυτόγραφα, δεν δίνει ποτέ, ούτε και σε μικρά παιδιά, γιατί όπως ισχυρίζεται «αφού κανείς δεν περιμένει να πληρώσει κάποιος για ένα αυτόγραφο, δεν μπορούν να περιμένουν και από μένα να υπογράψω ένα δωρεάν»...

Αδέρφια Collyer



Κι εκεί που οι υπόλοιποι τσιγκούνηδες της λίστας μας δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι όταν ξοδεύουν τα πολύτιμα λεφτά τους, τα αδέρφια Collyer είχαν ψύχωση με το γεγονός, αποταμιεύοντας αδιακρίτως! Γεννήθηκαν το 1881 και το 1885, αντίστοιχα, και πέθαναν με διαφορά μιας εβδομάδας το 1947, μέσα στην εξαθλίωση και την παράνοια. Ο μεγαλύτερος, ο Homer, είχε σπουδάσει νομικά και ο μικρότερος, Langley, ήταν μηχανικός. Ήταν και οι δυο ιδιαίτερα έξυπνοι άνθρωποι, ενώ είχαν κληρονομήσει ένα τεράστιο ποσό εκατομμυρίων δολαρίων, με τους γονείς τους ωστόσο να τους εγκαταλείπουν στο παλιό τους σπίτι, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Όταν πέθαναν οι γονείς τους, μετέφεραν όλα τα υπάρχοντά τους στο Χάρλεμ, όπου και πέρασαν όλη τους τη ζωή. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ ούτε και αποχωρίστηκε ο ένας από τον άλλο: κλείστηκαν στο σπίτι τους, το οποίο μετέτρεψαν σε «φρούριο» για να γλιτώσουν από τις κλοπές, με όλες τις ανέσεις κομμένες καθώς δεν πλήρωναν ποτέ τους λογαριασμούς, παρά τα εκατομμύρια που μπορούσαν να ξοδέψουν. Μάζευαν ό,τι μπορούσαν να βρουν από τον δρόμο, και όταν πέθαναν οι Αρχές ανέσυραν από την 3ώροφη κατοικία τους 130 τόνους σαβούρας. Η ίδια η σαβούρα μάλιστα, καθώς και οι παγίδες που έστηνε ο Langley, θα οδηγούσαν στον θάνατο του διδύμου, με την Αστυνομία να χρειάζεται μέρες ολόκληρες για να απεγκλωβίσει τις σορούς τους μέσα από τη δυσωδία, τα σκουπίδια και τα παλιοσίδερα.

Hetty Green



Η Green ήταν θρύλος του χρηματιστηρίου, με το παρατσούκλι της να τα λέει όλα: «Μάγισσα της Wall Street»! Φορούσε πάντα ένα μακρύ μαύρο φόρεμα, το οποίο ήταν και το μόνο που θα βρεθεί στην ντουλάπα της όταν πεθάνει. Η αμύθητη περιουσία της ανήλθε κατά τον θάνατό της το 1918 κάπου σε 200 εκατ. δολάρια, δεν ξόδευε ωστόσο για προσωπικούς λόγους ούτε σέντσι. Κοιμόταν σχεδόν πάντα στο γραφείο της στη Wall Street για να μην ανάβει τη θέρμανση στο σπίτι, ενώ τρεφόταν με αποφάγια και ό,τι φτηνότερο μπορούσε να βρει. Το πλέον ξακουστό στιγμιότυπο της τσιγκουνιάς της έλαβε χώρα όταν ο νεαρός γιος της, Ned, έσπασε το πόδι του και χρειαζόταν ιατρική φροντίδα. Η Green τον πήγε λοιπόν στο νοσοκομείο των αστέγων για να τον περιθάλψουν, όταν ωστόσο την αναγνώρισαν και της ζήτησαν να πληρώσει, πήρε τον γιο της σπίτι για να τον θεραπεύσει μόνη της. Λίγα χρόνια αργότερα, το άτυχο παιδί θα έχανε το πόδι του, καθώς έπρεπε να ακρωτηριαστεί για να επιβιώσει! Πέθανε σε ηλικία 81 ετών από μια σειρά πολλαπλών εγκεφαλικών, εξαιτίας του καυγά που είχε με την καμαριέρα της για το γεγονός ότι το σκονόγαλα ήταν εξίσου θρεπτικό με το γάλα, και στη μισή μάλιστα τιμή...

John Elwes



Λέγεται ότι ο Κάρολος Ντίκενς εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Εμπενέζερ Σκρουτζ μόλις διάβασε για τον John Elwes. Ο Βρετανός Elwes ήταν βουλευτής από το 1772 έως το 1784, πεθαίνοντας σε ηλικία 75 ετών, το 1789. Είχε κληρονομήσει την προσωπική του περιουσία από τον πατέρα και τον θείο του, ποσό που ανερχόταν σε 350.000 στερλίνες (περίπου 19 εκατ. στερλίνες σε σημερινές τιμές!). Κι όμως, σε όλη του τη ζωή κατάφερε να ζει με λιγότερες από 50 στερλίνες τον χρόνο! Φορούσε πάντα τα ίδια ρούχα και έκανε μπάνιο περιστασιακά στον Τάμεση, ποτέ στο προσωπικό του λουτρό στην έπαυλη που είχε κληρονομήσει. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι μπορούσε να πλένεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κίνηση με την οποία δεν είχε κανένα πρόβλημα ο Elwes. Έβρισκε φριχτό το γεγονός ότι τα σπουργίτια τού έκλεβαν τον σανό του, γι' αυτό και τα κυνηγούσε λυσσαλέα στο κτήμα του, κλέβοντας ταυτόχρονα τον σανό των αλόγων των επισκεπτών του, για να αναπληρώσει τη ζημία. Εννοείται ότι έπινε και έτρωγε μόνο τα φτηνότερα προϊόντα της βρετανικής γης, είχε ωστόσο και το κυνήγι: μπορούσε να φάει ένα ελάφι για μήνες, παρά την προχωρημένη σήψη του κρέατος, μαγειρεύοντάς το απλά περισσότερη ώρα για να μην αρρωστήσει. Το υπηρετικό του προσωπικό δεν άντεχε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ούτε φυσικά και τον πενιχρό μισθό που τους έδινε, γι' αυτό και τον άφηναν σχεδόν αμέσως. Η ομπρέλα ήταν γι' αυτόν πολυτέλεια, καθώς βέβαια και τα ξύλα για το τζάκι. Η μόνη οικονόμος που του ήταν πιστή πέθανε τελικά από υπερκόπωση και ασιτία, με τον ίδιο τον Elwes να κυνηγά αρουραίους για να τραφεί. Όσο για την έπαυλη, αρνιόταν να την επισκευάσει, αφήνοντάς τη στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Η περιουσία του ολοένα και μεγάλωνε, αγοράζοντας συνεχώς νέες επαύλεις και κτήματα, με τον ίδιο ωστόσο να μην τις χαίρεται ποτέ. Τριγύριζε σαν ζητιάνος, με τα ίδια βρωμερά ρούχα για χρόνια, ζούσε σε μια τρώγλη και όταν ο κόσμος τον μπέρδευε με ζητιάνο και του έδινε μερικά ψιλά, ο Elwes τα κρατούσε με προθυμία! Ήταν αναμφίβολα ο μεγαλύτερος σπαγγοραμμένος της καταγεγραμμένης ιστορίας. Πέθανε από κακή διατροφή και έκθεση στο ψύχος στις 26 Νοεμβρίου 1789...



Διαβάστε περισσότερα...

Όλοι οι θερμαινόμενοι χώροι στην Αττική λόγω χιονιά


Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων έχει λάβει η Περιφέρεια Αττικής με στόχο να υπάρχει θερμαινόμενος χώρος για τη φιλοξενία αστέγων και άλλων συμπολιτών, που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, καταβάλει προσπάθειες για να κρατήσει ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μηχανήματα, που μπορούν να κάνουν εκχιονισμούς.

Επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr) έχουν αναρτηθεί από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας οι θερμαινόμενοι χώροι σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι επικαιροποιούνται συνεχώς.

Στην διάθεση του κοινού βρίσκονται οι εξής θερμαινόμενοι χώροι στον Κεντρικό Τομέα Αττικής:

Δήμος Αθηναίων
• Πολιτιστικός Χώρος, Λένορμαν και Αλεξάνδρειας
• Λέσχη Φιλίας, Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
• Λέσχη Φιλίας, Κίου 5, Κυψέλη
• Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελίδων 69
Δήμος Βύρωνα
• ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης, Καλλιπόλεως 59 και Αγίας Σοφίας
• ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας, Βουτζά 73
• ΚΑΠΗ Καρέα, 28ης Οκτωβρίου 1
Δήμος Γαλατσίου
• Α ΚΑΠΗ, Ηνιόχου 28 και Ορφέως (8πμ-10μμ)
• Αίθουσα Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, Αρχιμήδους 2 (8πμ-10μμ)
• Αίθουσα Συνεδριάσεων στο Καμίνι, Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης 36 (8πμ-10μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Πυθαγόρα 7 (8πμ-8μμ)
• Γ ΚΑΠΗ, Ελ. Βενιζέλου 41 και Μεσσηνίας, Πλ. Κύπρου (8πμ-8μμ)
• Δ ΚΑΠΗ, Τσακάλωφ33 και Ξάνθου (8πμ-8μμ)
Δήμος Ζωγράφου
• Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων-Υπνωτήριο, Μούσκου 18
• Α ΚΑΠΗ, Κρατερού και Λιβύης (7πμ-8μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Γράμμου 19 (7πμ-8μμ)
• Γ ΚΑΠΗ, Αθ. Διάκου 18 (7πμ-8μμ)
• Δημαρχείο 3ος όροφος, Γ. Ζωγράφου 7 (7πμ-6μμ)
Δήμος Ηλιούπολης
• Δημοτικό Κολυμβητήριο, Μεσσηνίας και Δαμασκηνού
• Πολιτιστικό Κέντρο, Πλ. 25ης Μαρτίου
Δήμος Καισαριανής
• Α ΚΑΠΗ, Φιλαδελφείας 37 και Αδελφών Τσάφου(7πμ-8μμ)
• Β ΚΑΠΗ, Πανιωνίου και Σολομωνίδου(7πμ-8μμ)
Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
• ΚΑΠΗ Χαλκηδόνας, Ελ. Βενιζέλου 46

Θερμαινόμενοι χώροι στην Ανατολική Αττική

Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
• ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ 4 (Δημοτική ενότητα Βάρης), Κ.Α.Π.Η., Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750
• Ζεφύρου 2 κτίριο (Γ), Κ.Α.Π.Η., Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750
• Λητούς 20, ΞΕΝΩΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Τηλ. 213-2020119, 213-2020113, 213-2020751, 213-2020750

Δήμος Διονύσου
• ΠΕΝΤΖΕΡΙΔΗ 3, ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 213-2030600, 210-8004830

Δήμος Λαυρεωτικής
• ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΠΗ ΛΑΥΡΙΟΥ, Τηλ. 22923-20113
• ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΟΘΩΝΟΣ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΚΑΠΗ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, Τηλ. 22923-20113

Δήμος Μαραθώνα
• ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 196, Ν. ΜΑΚΡΗ, ΚΛΕΙΣTΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ & ΓΥMΝΑΣΤΗΡΙΟ, Τηλ. 22940-69800, 22940-90202

Δήμος Παιανίας
• ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ 7Β, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6647223
• ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ.Μ. 1, ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛ. ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, Τηλ. 210-6647223
• ΠΑΙΑΝΙΑ - ΔΗΜ. ΕΝΟΤ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, 25ηςΜαρτίου, ΚΑΠΗ ΓΛ. ΝΕΡΩΝ, Τηλ. 213-2016017
• ΠΑΙΑΝΙΑ - ΔΗΜ. ΕΝΟΤ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, Όθωνος 15 & Σμύρνης, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛ. ΝΕΡΩΝ, Τηλ. 213-2016017
Δήμος Παλλήνης
• ΙΘΑΚΗΣ 12, ΓΕΡΑΚΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 44, ΓΕΡΑΚΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ & ΛΕΩΦ. ΓΕΡΑΚΑ, ΓΕΡΑΚΑ, 1ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΥΛΗ ΕΛΠΙΔΟΣ, ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΠΛΑΤΕΙΑ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
• ΠΛΑΤΕΙΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6604663, 210-6612965
Δήμος Ραφήνας
• ΚΥΠΡΊΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΕΡΡΗ, ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, Τηλ. 22940-26280 κ. Πικουλίδης Αποστόλης
• ΑΡΑΦΗΝΙΔΩΝ ΑΛΩΝ 12, ΡΑΦΗΝΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 22943-21000
Δήμος Πικερμίου
• ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΏΝ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΗΜΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, 6931999962 κ. Ι. Κοκκόλης 210-6039550 κ. Χατζηελένη
• ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΏΝ, ΚΑΠΗ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, 210-6043478 Κοσκώνης Ιωάννης
Δήμος Σαρωνικού
• ΑΘΗΝΩΝ & ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Τηλ. 22993-20300, 22993-20313, 22993-20310
• ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, Τηλ. 22910-41220, 22910-41221, 22910-41222
• ΛΕΩΦ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 55, ΣΑΡΩΝΙΔΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ,Τηλ. 22910-54444
• ΛΕΩΦ. ΣΟΥΝΙΟΥ & ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Π. ΦΩΚΑΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, 15325 (χωρίς πρόθεμα)
• ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 20, ΚΟΥΒΑΡΑ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, Τηλ. 22990-69422, 22990-69422

Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος
• ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 11 & ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΠΑΤΑ, ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-6630068, 22940-40915
• ΛΕΩΦ. ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ 10Η ΣΤΑΣΗ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, Β ΚΑΠΗ, Τηλ. 22940-45207, 22940-40915

Δήμος Μαρκόπουλου
• Κ. Γκλιάτη & Παπαβασιλείου, ΚΑΠΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Τηλ. 22990-22579, 22990-22665
• Αγ. Νικολάου 1, ΚΑΠΗ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, Τηλ. 22990-75311

Δήμος Αχαρνών
• Πλατεία Αγ. Νικολάου- Κεντρικό Μενίδι, 1ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2405228
• Κουρμούση και Ωρωπού 5 - Αγ. Πέτρος, 2ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2445438
• Φιλαδελφείας 205- Κόκκινος Μύλος, 3ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2387587
• Αγ. 'Αννας 25- Αγία 'Αννα, 4ο ΚΑΠΗ, Τηλ. 210-2320874

Δήμος Διονύσου
• Ε΄Πεντζερίδη 3, Αγ. Στέφανος, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Τηλ. 210-8004830, 213-2030600

Δήμος Κρωπίας
• Ν. Ντούνη 4, ΚΑΠΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Λ.Αγίας Μαρίνας 109, ΚΑΠΗ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Παπαγιαννοπούλου 256 Κίτσι, ΚΑΠΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, 6944386114 κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ
• Γ. Παπασιδέρη 3, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, Τηλ. 210-6626295

Θερμαινόμενοι χώροι στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα:

Επίσης, πολλοί θερμαινόμενοι χώροι στη διάθεση του κοινού βρίσκονται και στο βόρειο Τομέα Αθηνών, στα Μελίσσια, στη Νέα Πεντέλη, στην Πεντέλη, στη Μεταμόρφωση, στου Παπάγου, στο Χολαργό, στο Χαλάνδρι, στο Νέο Ηράκλειο, στη Νέα Ιωνία, στο Ψυχικό-Φιλοθέη, στο Μαρούσι, στη Λυκόβρυση, στην Πεύκη και στην Κηφισιά.

Θερμαινόμενοι χώροι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας
Δήμος Περιστερίου:
Κ.Υ.Β.Ε Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού 2105783288
Δήμος Ιλίου :
• Από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.:
Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ):
Κ.Α.Π.Η. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Α Δαναών 35 210 2620001
Β Μελίκης 17 210 2638951
Γ Αγ. Αικατερίνης 12 210 2627822
Δ Θεοδώρας 48 210 5061531

Η αίθουσα προσωπικού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου, που βρίσκεται επί της οδού Μπίμπιζα 1, Ίλιον η οποία θα λειτουργεί και για διανυκτέρευση μετά τις 8:00μμ

Δήμος Πετρούπολης:

Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ):
Β Κρήτης & Δωδεκανήσου 210 5062522 2105021300

Δήμος Αιγάλεω :
Δημαρχείο Αιγάλεω Ιερά Οδός 364 213 2044800
Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου 2105310542

Δήμος Χαϊδαρίου:
Δημαρχείο Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2105818860

Θερμαινόμενοι χώροι Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχει λάβει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Κορυδαλλού.

Στην διάθεση του κοινού βρίσκονται οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:
Δήμος Πειραιά
Ξενώνας αστέγων, στην οδό Ομ. Σκυλίτση 19, στην πλατεία Ιπποδαμείας
Γήπεδο «Π.Σαλπέας», στο τέρμα Ακτής Ξαβερίου 1, κοντά στην εκκλησία της Ζ. Πηγής

Δήμος Νίκαιας- Ρέντη (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00)
8ο ΚΑΠΗ, στην οδό Ραιδεστού 30, στη Νίκαια
ΚΑΠΗ Κέντρου Ρέντη, στην οδό Μπαλτατζή 32

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οδό Αγ.Πολυτεχνείου & Καραισκάκη (09:00-20:00)
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ελ. Βενιζέλου 123 & Μοναστηρίου (2168003078 - 09:00-21:00)

Δήμος Κορυδαλλού
5ο ΚΑΠΗ, Ξενοφώντος και Πελοπίδος 9 (08:00 -21:00)
Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ, έναντι των φυλακών Κορυδαλλού 08:00 - 21:00
Δημαρχείο Γρ. Λαμπράκη 240 07:00 - 22:00

Δήμος Περάματος
Στο κτίριο του Δημαρχείου
Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανήματα, που μπορούν να κάνουν εκχιονισμούς, ενώ οι Δήμοι έχουν κάνει προμήθειες ποσοτήτων από αλάτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση ενός έτους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων


Στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 λήγει η νέα προθεσμία.

Παράταση ενός έτους για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων του νόμου 4178 υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016, με την πάροδο συνολικά 30 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 4178. Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλλουν δήλωση σήμερα.

Παράλληλα, με την ίδια υπουργική απόφαση ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου. Με αυτή τη ρύθμιση, πολίτες και μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα τη δήλωση υπαγωγής και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ειδικών προστίμων, αλλά να υποβάλλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία - και κυρίως τα σχέδια που απαιτούνται - μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2018.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν αφορά την κατηγορία 3 του νόμου 4178 σχετικά με μικρές αυθαιρεσίες, όσες, δηλαδή, δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς για αυτές δεν υφίσταται καταληκτική προθεσμία υπαγωγής.

«Η εξέλιξη των δηλώσεων του νόμου 4178 δείχνει την αναγκαιότητα της καταγραφής των αυθαιρέτων, αλλά και την αποδοχή των ρυθμίσεων από τους πολίτες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Τόνισε δε ότι «η πρόσφατη κρίση του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας αναμένουμε με τη δημοσίευση της απόφασης, απέδειξε ότι υπάρχει συνταγματικά ορθός δρόμος για να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, η εν λόγω απόφαση ήταν αναγκαία προκειμένου να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλλουν δήλωση υπαγωγής και να καταγράψουν το αυθαίρετό τους, αφού μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα γίνει ξεκάθαρη σε όλους η αναγκαιότητα δήλωσης κάθε αυθαιρέτου και αυθαιρεσίας στο νόμο 4178, προκειμένου να μπορεί το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί και να μεταβιβάζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ρυθμού των δηλώσεων υπαγωγής προσεγγίζει το 50%, φθάνοντας περίπου τις 500 έως 600 δηλώσεις την ημέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έχουν δηλωθεί συνολικά 805.682 αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα με αυθαιρεσία.

Από αυτές τις δηλώσεις, άνω των 490.000 έχουν πληρώσει ήδη παράβολο και 269.036 έχουν ήδη ολοκληρώσει την υπαγωγή. Παράλληλα από το ηλεκτρονικό σύστημα έχουν εκδοθεί 671.720 βεβαιώσεις για μεταβίβαση ακινήτων. Ακόμη σημειώνεται ότι ήδη 134 δηλώσεις έχουν χαρακτηριστεί άκυρες καθώς από τον έλεγχο των στοιχείων έχει προκύψει ανακριβής δήλωση και έχει ζητηθεί από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης η ακύρωσή τους.

Συνολικά από τις δηλώσεις αυθαιρέτων προκύπτει ότι το 75% των δηλώσεων αφορά κτίσματα με οικοδομική άδεια και το 25% των δηλώσεων αφορά κτίσματα χωρίς άδεια. Ακόμη προκύπτει ότι το 70% των δηλώσεων αφορά ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές και το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου. Επίσης το 22% των δηλώσεων αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, το 60% άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) και το υπόλοιπο 18% επαγγελματικές χρήσεις.

Το μέσο πρόστιμο των νέων δηλώσεων ανέρχεται στο ποσό των 5.383 ευρώ ανά δήλωση, η μέση επιφάνεια κυρίων χώρων στα 75 τετραγωνικά και η μέση επιφάνεια βοηθητικών χώρων στα 31 τετραγωνικά. Συνολικά από τους νόμους περί αυθαιρέτων τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ήδη εισπραχθεί άνω των 2,2 δις ευρώ και αναμένονται ακόμη άνω του 1 διΣ. ευρώ από όσους έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση.



Διαβάστε περισσότερα...

''Έφυγε'' η ηθοποιός Λουίζ Ράινερ


H Λουίζ Ράινερ, η ηθοποιός που γεννήθηκε στη Γερμανία και έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο καθώς έλαβε δύο διαδοχικές χρονιές το βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το 1936 για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Ο μέγας Ζίγκφεντλ» (The Great Ziegfeld) και το 1937 για τη δραματική ταινία «Υπό το βλέμμα του Βούδα» (The Good Earth) κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αλλά "τρικυμιώδους" καριέρας στο Χόλυγουντ, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών.

Η Ράινερ, άλλοτε πρωταγωνίστρια της θεατρικής σκηνής της Βιέννης, η πιο ηλικιωμένη ηθοποιός εν ζωή που είχε λάβει το βραβείο Όσκαρ, άφησε την τελευταία της πνοή από πνευμονία στο Λονδίνο, γνωστοποίησε η κόρη της.





«Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που αναμφισβήτητα αφήνει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην βιομηχανία» του κινηματογράφου, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κόρη της Φραντσέσκα Μπόουερ.

«Ήταν ένας θρύλος, ήταν ο δικός μου θρύλος», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ράινερ υπήρξε διάττοντας αστέρας στο Χόλυγουντ καθώς τη μεγάλη της επιτυχία ακολούθησε η δραματική της πτώση αφότου συγκρούστηκε με το αφεντικό των στούντιο της Metro - Goldwyn - Mayer, τον Λούις Μπ. Μάγερ, με αφορμή τον ασφυκτικό έλεγχο που εκείνος επιδίωκε να ασκεί στην καριέρα της.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε το 1999 στην εφημερίδα New York Times η Ράινερ υπενθύμισε την απειλή που της είχε απευθύνει ο Μάγερ: «Εμείς σε δημιουργήσαμε, εμείς μπορούμε να σε αφανίσουμε».



Εκείνη απάντησε: «Κύριε Μάγερ, δε με δημιουργήσατε εσείς. Ο Θεός με δημιούργησε».

Η Ράινερ παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Κλίφορντ Όντετς σε ένα γάμο που διήρκησε 3 χρόνια και τελείωσε το 1940. Όταν ξεκίνησε η φιλία της με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Όντετς τη ζήλευε τόσο πολύ που έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι για να κομματιάσει μία φωτογραφία του επιστήμονα.

Η Ράινερ παντρεύτηκε επίσης τον Βρετανό Ρόμπερτ Νίτελ, στέλεχος ενός εκδοτικού οίκου το 1945 και έζησε μαζί του στο Λονδίνο και την Ελβετία έως τον θάνατό του το 1989. Εκείνη έζησε μόνη στο Λονδίνο με τα δύο της Όσκαρ να διακοσμούν ένα ράφι στο γραφείο της.



Η ηθοποιός Κάθριν Χέπμπορν είναι η μοναδική άλλη ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβεία Όσκαρ δύο συνεχόμενες χρονιές, για τις ταινίες Guess Who’s Coming to Dinner (1967) και The Lion in Winter (1968).

Η Ράινερ είχε γεννηθεί την 12η Ιανουαρίου 1910 στο Ντίσελντορφ.


Διαβάστε περισσότερα...

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλη τη χώρα


Η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου, ενώ σε αρκετές περιοχές έχουν παρουσιαστεί συσσώρευση υδάτων στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της κακοκαιρίας σε αρκετούς δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ σε συγκεκριμένες οδούς του εθνικού δικτύου απαιτείται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού:

1. Π.Ο. Πεντέλης - Ν. Μάκρης, ύψος Σ.Ν Πεντέλης ¨414¨, έως διασταύρωση Αγ. Πέτρου.

2. Λεωφόρο Πάρνηθας, στο 22ο χλμ. στο ρεύμα προς το καζίνο.

Στην Κεντρική Μακεδονία, στην επαρχιακή οδό Κερασιάς έως το Χ/Κ «Βόρρας».

Στη Δυτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας, στη διαδημοτική Οδός Τ.Κ. Περιστέρας Ακράτας, προς το Χ/Κ Καλαβρύτων.

Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, στον ποταμό Έβρο έχει σημειωθεί υποχώρηση της στάθμης των υδάτων.

Στην περιοχή Κήπων με όριο επιφυλακής τα 6,00 μ. και όριο συναγερμού τα 6,40 μ., η στάθμη των υδάτων βρίσκεται στα 5,80 μ.

Στην περιοχή των Πετάλων με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ., η στάθμη των υδάτων βρίσκεται στα 5,10 μ.

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα – Λισσός ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου - Αετοκορυφή – Διώνη και Στρύμης - Λοφαρίου.

Στο Κιλκίς της Κεντρικής Μακεδονίας, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), καταστράφηκε ο ασφαλτοτάπητας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν οι οδηγοί που κινούνται στις κάτωθι περιοχές:

Στην Αττική:

Π.Ε.Ο Αθηνών – Θηβών, στο 25ο χλμ. στο ρεύμα προς Θήβα, περιοχή Βίλια. Επίσης στο συγκεκριμένο σημείο απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

ΕΠ. Ο. Μαλακάσα – Μαρκόπουλο – Ωρωπού – Κάλαμος – Καπανδρίτι – Αφίδναι – Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Στην 30 χ/θ του παραδρόμου Ε. Ο. Αθηνών - Λαμίας, ρεύμα προς Λαμία, (περιοχή Μαλακάσας).

Σε όλο το Δημοτικό, Επαρχιακό και Ορεινό δίκτυο, του Δήμου Μάνδρας Ευδηλίας Αττικής, (Οινόη – Ψάθα – Αλεποχώρι – Πόρτο Γερμενό).

Στη Δυτική Μακεδονία:

Φλώρινα

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινών ελαστικών εκτός των κάτωθι σημείων:

Ε.Ο. Φλώρινας – Κοζάνης, από το 28ο χλμ (μέχρι όρια Π.Ε. Κοζάνης & Πέλλας).

Πεδινή περιοχή Αμυνταίου.

Καστοριά

Ε.Ο.Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), από 25ο – 31ο χλμ.

Ε.Ο.Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) 10ο – 25ο χλμ.

Ε.Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο – 28ο χλμ.

Ε.Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο - 50ο χλμ.

Γρεβενά

Ε.Ο Γρεβενών – Τρικάλων από 15ο εώς 30 χλμ.

ΕΠ.Ο Ελασσόνας- Δεσχάτης-Καλαμπάς από 32ο εως 50ο .

ΕΠ.Ο Δεσχάτης-Καρπερού.

Ε. Ο. Γρεβενών - Τρικάλων από 5ο χλμ έως 40 χλμ.

Ε. Ο. Ελασσόνας - Δεσκάτης - Καλαμπάκας από 32ο έως 50ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Δεσκάτης - Καρπερού, σε όλο το τμήμα της οδού.

ΕΠ. Ο. Γρεβενών - Μετσόβου, από 12ο χλμ έως 40ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Γρεβενών - Πολυνερίου, από 10ο χλμ έως 19ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Κηπουρείου - Καλλιθέας.

Στην Κεντρική Μακεδονία:

Κιλκίς

Επ. Ο. Καστανερής - Μεγ. Λειβαδιών.

Ημαθία

Επ. Ο. Βέροιας – Χ/Κ Σελίου, από 19ο – 26ο χλμ.

Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 89ο – 98,3ο χλμ.

Δημ. Ο. Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγάδια (χιονοδρομικό κέντρο), από 10ο – 17ο χλμ.

Επ. Ο. Νάουσα – Σελίου, από 15ο – 20ο χλμ.

Χαλκιδική

ΕΠ. Ο. Νέων Μουδανιών – Κυκλώματος Κασσάνδρας, από 51ο έως 60ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Θεσ-νίκης – Πολυγύρου.

Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Ιερισσού, (μέσω Χολομώντα).

ΕΠ. Ο. Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

ΕΠ. Ο. Πολυγύρου – Πλανών.

ΕΠ. Ο. Πολυγύρου – Γερακινής.

Πολύγυρος

ΕΠ. Ο. Πολυγύρου – Καλυβών, (μέσω Πατελίδας).

ΕΠ. Ο. Θεσ-νίκης – Ιερισσού, από 65ο έως 90ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας, (θέση Χονδρό Δέντρο).

ΕΠ. Ο. Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

ΕΠ. Ο. Αρναίας – Σταυρού.

Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Ιερισσού, (Αρναία – Ταξιάρχη).

Ν.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Ν. Μουδανιών, (κόμβος Σωζόπολης – Τρίγλιας), 47ο – 51ο χλμ.

Ε.Ο. Ν. Μουδανιών – Κασσανδρείας, (γέφυρα Ποτίδαιας – Ν. Φωκέα), από 70 έως 16ο χλμ.

Παλιούρι – Αγ. Παρασκευή – Λουτρά Αγ. Παρασκευή.

Π.Ε.Ο. Ελαιοχωρίων - Κρήνης.

Στην Ήπειρο:

Ιωάννινα

Ε. Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 90 ο- 115ο χλμ.

Επ. Ο. Δ.Δ. Αετομηλίτσας- Φούρκας- Πληκατίου- Ασημοχωρίου- Γοργοποτάμου Χιονάδων.

Επ. Ο. Δ.Δ. Βωβούσας – Φλαμπουράρι- Γρεβενίτι - Μηλιάς Μετσόβου.

Στη Θεσσαλία:

Καρδίτσα

Επ. Ο. Καρδιτσας -Άρτας, θέση «Τύμπανος», από 47ο - 61ο χλμ.

Επ. Ο. Μουζακίου - Στεφανιάδας, θέση «Αγ.Νικόλαος», από 12ο - 22ο χλμ.

Τρίκαλα

Ε.Ο Τρικάλων - Άρτας, από 19ο - 75ο χλμ.

Ε.Ο Τρικάλων –Ιωαννίνων, από 36ο - 62ο χλμ

Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας, από 22ο- 40ο χλμ.

Επ. Ο. Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου, από 7ο - 15ο χλμ.

Επ. Ο. Καλαμπάκας –Χρυσομυλιάς, από 35ο - 42ο χλμ.

Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο τοπικών κοινοτήτων Χαλκίου, Ανθούσας, Κατάφυτου, Καλλιρόης, Στεφανίου, Κρανίας, Δολιανών, Πολυθέας, Μυλίας του Δήμου Καλαμπάκας.

Ορεινό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του δήμου Πύλης.

Λάρισας

Ε. Ο. Λάρισας – Κοζάνης, ύψος Μεδούνας, από 30ο χλμ.

Στη Στερεά Ελλάδα:

Ευρυτανία

Επ. Ο. Καρπενησίου- Φουρνά -Καρδίτσας , θέση «Βράχος» από 13ο - 25ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Προυσού- Αγρινίου, θέση «Αραποκέφαλα», από 35ο - 45ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου- Κρικέλλου- Δομνίστας, από 14ο - 24ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου- Χ/Κ Καρπενησίου, από 8ο - 13ο χλμ.

Φθιώτιδα

Ε. Ο. Λαμίας- Καρπενησίου από 52ο εώς 64,7ο χλμ.

Φωκίδα

ΕΠ. Ο. Γραβιά – Καλοσκοπή – Πυρά – Μαυρολιθάρι – Καστριώτισσα.

ΕΠ. Ο. Καλοσκοπή – Πανουργιά – Στρόμη.

ΕΠ. Ο. Γραβιά – Βάργιανη.

ΕΠ. Ο. Πολύδροσος – Άνω Πολύδροσος – Χ/Κ Παρνασσού.

ΕΠ. Ο. Πενταγιοί – Αροτοτίνα.

Εύβοια

Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού, από Καστέλλα έως Μαντούδι, από 23ο – 50ο χλμ.

Τα μεγάλα οχήματα (φορτηγά-λεωφορεία κ.λ.π) ακινητοποιούνται στην Καστέλλα (Χ/Θ 17 προς Αιδηψό) και στο Προκόπι (50 Χ/Θ προς Χαλκίδα).

Ε.Π.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών, από το 6 χλμ.

Όλο το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας Α.Τ. Λίμνης Ευβοίας.

Στη Δυτική Ελλάδα:

Αχαΐα

Ε.Ο. Καλαβρύτων –Πούντας, από 8ο έως 19ο χλμ, (πριν το Μεγάλο Σπήλαιο).

Ε.Ο. από το 8ο χλμ. έως το Χ/Κ

ΕΠ. Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας, (μέσω Πριολιθίου).

Ε. Ο. Αιγίου – Πτέρης, από 17ο χλμ.

Στην Πελοπόννησο:

Κόρινθος

Επ. Ο. Ξυλοκάστρου –Τρικάλων, από 18ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Τρικάλων-Καρυάς, από 1ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Δερβενίου-Γκούρας, από 16ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Κιάτου –Γκούρας, από 17ο χλμ.

Επ. Ο. Καστρακίου – Μποζικών - Τιτάνης.

Αρκαδία

Ε. Ο. Τρίπολης – Πύργου, από το 10ο έως 57ο χλμ.

Ε. Ο. Τρίπολης – Σπάρτης, από το 14ο χλμ.

Μεσσηνία

Ε. Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 32ο εως 42,5ο χλμ.

Αργολίδα

Π.Ε.Ο. Άργους – Τριπόλεως, από το 23ο έως 37ο χλμ.

ΕΠ. Ο. Σκοτεινής – Κανδύλας.

ΕΠ. Ο. Άργους - Καρυάς, από το 17ο έως 20ο χλμ.

Στο Βόρειο Αιγαίο:

Επ. Ο. Αμπελικού - Μεγάλη λίμνη Λέσβου.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κανονισμός φυλακών χωρίς καινοτομίες


Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που αφορά το νέο «εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης» (φυλακών) και «αυτοτελών τμημάτων Γ΄ Τύπου» (φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού), δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο εσωτερικός κανονισμός των φυλακών, ο οποίος δεν έχει καινοτομίες σε σχέση με τον μέχρι τώρα ισχύοντα, καθορίζει τις αρχές λειτουργίας των φυλακών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος εσωτερικός κανονισμός, προβλέπει την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων, ενώ καθορίζει τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, προβλέπει ότι οι κρατούμενοι μπορεί να έχουν στα κελιά τους τηλεόραση, όπως και με δικές τους δαπάνες μπορεί να έχουν συνδρομητικό κανάλι για αθλητικά γεγονότα και ταινίες ψυχαγωγικού ή μορφωτικού περιεχομένου, καθώς και ραδιόφωνο. Ακόμη, μπορεί οι κρατούμενοι να έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για εκπαιδευτικούς λόγους, όχι όμως στο χώρο των κελιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά


Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων έχει λάβει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Κορυδαλλού.

Ο στόχος των μέτρων είναι αφενός μεν να υπάρχει θερμαινόμενος χώρος για την φιλοξενία αστέγων και άλλων συμπολιτών, που έχουν ανάγκη και αφετέρου να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής.

Στην διάθεση του κοινού βρίσκονται οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

Δήμος Πειραιά

• Ξενώνας αστέγων, στην οδό Ομ. Σκυλίτση 19, στην πλατεία Ιπποδαμείας

• Γήπεδο «Π.Σαλπέας», στο τέρμα Ακτής Ξαβερίου 1, κοντά στην εκκλησία της Ζ. Πηγής

Δήμος Νίκαιας- Ρέντη (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20.00)

• 8ο ΚΑΠΗ, στην οδό Ραιδεστού 30, στη Νίκαια

• ΚΑΠΗ Κέντρου Ρέντη, στην οδό Μπαλτατζή 32

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας

• Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οδό Αγ.Πολυτεχνείου & Καραϊσκάκη (09:00-20:00)

• Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Ελ. Βενιζέλου 123 & Μοναστηρίου (2168003078 - 09:00-21:00)

Δήμος Κορυδαλλού

• 5ο ΚΑΠΗ, Ξενοφώντος και Πελοπίδος 9 (08:00 -21:00)

• Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ, έναντι των φυλακών Κορυδαλλού 08:00 - 21:00

• Δημαρχείο Γρ. Λαμπράκη 240 07:00 - 22:00

Δήμος Περάματος

• Στο κτίριο του Δημαρχείου

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανήματα, που μπορούν να κάνουν εκχιονισμούς, ενώ οι Δήμοι έχουν κάνει προμήθειες ποσοτήτων από αλάτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τρομακτικότεροι serial killers του κόσμου


Σαλεμένοι κατά συρροή δολοφόνοι και ο τρόμος γίνεται ανείπωτος!

Οι serial killers αποκτούν την κακή τους φήμη με περισσότερους του ενός τρόπους.

Είτε από τις περίεργες και βάρβαρες μεθόδους που χρησιμοποιούν για να εξολοθρεύσουν τα θύματά τους και να κρύψουν κατόπιν τα ίχνη τους είτε από τον απόλυτο αριθμό των θυμάτων που αφήνουν ξοπίσω τους, που παραείναι μεγάλος για να μη σοκάρει.

Το σημαντικότερο μάλιστα χαρακτηριστικό του κατά συρροή δολοφόνου είναι ότι δρα μόνος.

Μέσα στην ασφάλεια της ανωνυμίας μπορεί και εκτελεί μια σειρά από φρικιαστικά φονικά, που τον κάνουν να μοιάζει ψυχοπαθή και διαταραγμένο.

Ας ελπίσουμε μόνο να μη βρεθεί κανείς στον δρόμο μας!

Και απ' όλους τους κατά συρροή δολοφόνους της Ιστορίας, αυτοί οι 10 είναι οι πλέον διαβόητοι...

Luis Alfredo Garavito - «Το Τέρας»



Ο κολομβιανός serial killer έδρασε από το 1990-1999, βάζοντας στο στόχαστρό του νεαρούς χωρικούς και παιδιά του δρόμου. Το «τέρας» δελέαζε τα θύματά του παρασύροντάς τα στην εξοχή, όπου τα βίαζε και τα βασάνιζε και κατόπιν έκοβε τους λαιμούς τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στο τέλος διαμέλιζε τα πτώματα.
Η λεία του ανήλθε σε 140 επιβεβαιωμένα θύματα, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ωστόσο στους 400 ανθρώπους. Ο Garavito θα καταδικαστεί αρχικά σε 30 χρόνια φυλάκισης, την ανώτατη ποινή που προβλέπει το κολομβιανό ποινικό σύστημα, η ποινή του ωστόσο θα μειωνόταν στα 22 χρόνια, επειδή συνεργάστηκε με τις Αρχές. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 2006, ο Garavito ισχυρίστηκε ότι μετά την αποφυλάκισή του θα ακολουθήσει πολιτική καριέρα, για να βοηθήσει ενεργά τα κακοποιημένα παιδιά. Χωρίς λόγια...

Pedro Alonso Lopez - «Το Τέρας των Άνδεων»



Από το 1969 έως το 1980, ο Lopez έσπειρε τον όλεθρο και τον τρόμο στην Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού, βιάζοντας και στραγγαλίζοντας νεαρά κορίτσια. Τα επιβεβαιωμένα θύματά του ανέρχονται σε 110, οι εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο ακόμα και για 350 κορίτσια. Το «Τέρας των Άνδεων» θα συλληφθεί στον Ισημερινό και θα καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξης (την ανώτατη ποινή της χώρας), με το 1998 να τον βρίσκει εκτός φυλακής. Οι κολομβιανές Αρχές θα εκδώσουν κατόπιν ένταλμα σύλληψής του το 2002 για μια νέα υπόθεση δολοφονίας, ο Lopez θα γίνει ωστόσο άφαντος. Τα ίχνη του αγνοούνται μέχρι και σήμερα...

Daniel Camargo Barbosa



Ο κατά συρροή δολοφόνος της Κολομβίας και του Ισημερινού έδρασε από το 1974-1989, απαγάγοντας, βιάζοντας, δολοφονώντας και διαμελίζοντας τα πτώματα νεαρών παρθένων κοριτσιών. Προτιμούσε τις παρθένες «γιατί έκλαιγαν», όπως θα δηλώσει αποστομωτικά. Ο Barbosa θα ομολογήσει τον φόνο 72 κοριτσιών, η αστυνομία κάνει ωστόσο λόγο για τουλάχιστον 150 θύματα. Ο serial killer θα καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξης (την ανώτατη ποινή στον Ισημερινό), δεν θα βγει ωστόσο ποτέ από τη φυλακή, καθώς θα δολοφονηθεί από συγγενή ενός από τα θύματά του...

Billy Gohl



Ως αξιωματούχος της Ένωσης, ο Billy Gohl καλωσόριζε τους ναύτες που έπιαναν λιμάνι στο Aberdeen της Ουάσιγκτον από το 1902-1910 με δώρα και χρήματα. Κατόπιν πυροβολούσε τα θύματά του στο κεφάλι μέσα στο κτίριο του σωματείου και ξεφορτωνόταν τις σορούς τους στο ποτάμι της πόλης. Ο Gohl θα παραδεχτεί δύο δολοφονίες, οι εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο για 140 αδικοχαμένους ναύτες. Ο παρανοϊκός δολοφόνος θα πεθάνει το 1927 σε άσυλο για ψυχοπαθείς εγκληματίες...

Serhiy Tkach - «Ο Μανιακός του Pologovsky»



Από το 1984-2005, ο ουκρανός αστυνομικός στραγγάλιζε νεαρά κορίτσια ηλικίας 8-18 χρονών και κατόπιν ασελγούσε στα πτώματά τους. Τα επιβεβαιωμένα θύματά του ανέρχονται σε 36, οι υποψίες ωστόσο μιλούν για περισσότερα από 130 κορίτσια. Ο Tkach εκτίει ισόβια κάθειρξη για τα αποτρόπαια αδικήματά του...

Darya Nikolayevna Saltykova


Η μοσχοβίτισσα κυρία της καλής κοινωνίας θα παντρευτεί τον πλούσιο ευγενή Saltykov, τον οποίο θα χωρίσει σε ηλικία 26 ετών, όταν και θα ξεκινήσει τη σειρά των φόνων. Από το 1756-1762, η Saltykova θα σκοτώσει βασανίζοντας υπηρέτες και δουλοπάροικους του κτήματός της, την ίδια ώρα που θα καταδικαστεί για 38 δολοφονίες, με τον πιθανό αριθμό των θυμάτων της να υπολογίζεται σε 138. Η Saltykova θα πεθάνει το 1801, έγκλειστη στο υπόγειο της μονής Ivanovsky...

Pedro Rodrigues Filho



Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το κουζινομάχαιρο έδρασε στη Βραζιλία από το 1967-2003. Τα πρώτα δύο θύματά του θα τα ξεπαστρέψει σε ηλικία μόλις 14 ετών, ενώ στα 18 του θα σκοτώσει τον πατέρα του με το κουζινομάχαιρο και θα φάει μέρος της καρδιάς του. Στις δεκαετίες της παρανοϊκής εγκληματικής του δράσης θα στερήσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους, με τον συνολικό αριθμό να εκτιμάται βέβαια σε περισσότερους από 100. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ετών, τη μεγαλύτερη που προβλέπει το ποινικό σύστημα της Βραζιλίας...

Richard Cottingham



Ένας από τους πλέον φρικιαστικούς serial killers της Ιστορίας, ο Cottingham τα «είχε» με τις ιερόδουλες της Νέας Υόρκης. Από το 1967-1980, ο δολοφόνος θα σκοτώσει μια σειρά από εκδιδόμενες γυναίκες, θα τους κόψει τα κεφάλια, τα χέρια και τα πόδια (και κάποιες φορές ακόμα και τα στήθη τους), αφήνοντας πίσω του ακέφαλους και χωρίς άκρα κορμούς. Χειριστής υπολογιστή σε ασφαλιστική εταιρία, ο Cottingham περιέφερε τα εγκληματικά του σύνεργα παντού, μέσα στον χαρτοφύλακά του: χειροπέδες, μαχαίρια, φίμωτρο, ακόμα και ψεύτικο όπλο. Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων του φτάνει στις 6, ο Cottingham ωστόσο στέρησε τη ζωή σε περίπου 85-100 ιερόδουλες της Νέας Υόρκης. Για την εγκληματική του δράση εκτίει σήμερα ισόβια κάθειρξη...

Gary Ridgway



Ο σεξομανής serial killer δεν χόρταινε το σεξ, όπως επιβεβαιώνουν οι τρεις πρώην σύζυγοί του και οι μπόλικες ερωμένες του. Γι' αυτό και αρεσκόταν στον αγοραίο έρωτα, δεν έμενε ωστόσο μόνο εκεί. Από το 1982-2000, ο Ridgway θα στραγγαλίσει πόρνες της Ουάσιγκτον, με τα πέντε πρώτα θύματά του να τα πετά στον Πράσινο Ποταμό. Ο δολοφόνος θα παραδεχτεί αργότερα ότι έκανε σεξ με τα πτώματα των ιερόδουλων, ενώ θα ομολογήσει τη δολοφονία 72 γυναικών, με τον αριθμό να εκτιμάται όμως σε περισσότερες από 90. Πλέον εκτίει ισόβια κάθειρξη...

Albert Fish - «Ο Βρικόλακας του Μπρούκλιν», «Ο Μπαμπούλας», «Ο Λυκάνθρωπος»



Ο Fish προερχόταν από οικογένεια με ιστορικό ψυχικών νοσημάτων. Το φρικιαστικότερο χαρακτηριστικό των φόνων του ήταν ο κανιβαλισμός των θυμάτων του, με τον «Βρικόλακα» να στέλνει κατόπιν επιστολές στις οικογένειες των θυμάτων περιγράφοντας με λεπτομέρειες πώς κατακρεούργησε και μαγείρεψε τα παιδιά τους. Ο κατά συρροήν δολοφόνος στα εντελώς άρρωστά του δηλαδή. Ο τρόμος που έσπειρε στη Νέα Υόρκη από το 1924-1932 ήταν ανείπωτος, με τον ψυχασθενή φονιά να παραδέχεται 4 μόνο δολοφονίες, η αποτρόπαιη πρακτική του ωστόσο θα τον «κάρφωνε» για τουλάχιστον 100 ακόμα. Ο Fish θα εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα το 1936...

Ο Albert Fish έγραψε στους γονείς της 10χρονης Grace Budd: «την έπνιξα μέχρι θανάτου και κατόπιν την έκοψα σε μικρά κομμάτια, για να μπορώ να μεταφέρω το κρέας μου στα υπόλοιπα δωμάτια. Τη μαγείρεψα και την έφαγα. Πόσο γλυκός και τρυφερός ήταν ο μικρός της πισινός καθώς ψηνόταν στον φούρνο! Μου πήρε 9 μέρες να φάω όλο της το σώμα. Δεν έκανα σεξ μαζί της, παρά το γεγονός ότι το ήθελα. Πέθανε παρθένα»...



Διαβάστε περισσότερα...