Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

''Έφυγε'' η ηθοποιός Λουίζ Ράινερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H Λουίζ Ράινερ, η ηθοποιός που γεννήθηκε στη Γερμανία και έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο καθώς έλαβε δύο διαδοχικές χρονιές το βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το 1936 για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Ο μέγας Ζίγκφεντλ» (The Great Ziegfeld) και το 1937 για τη δραματική ταινία «Υπό το βλέμμα του Βούδα» (The Good Earth) κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αλλά "τρικυμιώδους" καριέρας στο Χόλυγουντ, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών.

Η Ράινερ, άλλοτε πρωταγωνίστρια της θεατρικής σκηνής της Βιέννης, η πιο ηλικιωμένη ηθοποιός εν ζωή που είχε λάβει το βραβείο Όσκαρ, άφησε την τελευταία της πνοή από πνευμονία στο Λονδίνο, γνωστοποίησε η κόρη της.





«Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που αναμφισβήτητα αφήνει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην βιομηχανία» του κινηματογράφου, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κόρη της Φραντσέσκα Μπόουερ.

«Ήταν ένας θρύλος, ήταν ο δικός μου θρύλος», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ράινερ υπήρξε διάττοντας αστέρας στο Χόλυγουντ καθώς τη μεγάλη της επιτυχία ακολούθησε η δραματική της πτώση αφότου συγκρούστηκε με το αφεντικό των στούντιο της Metro - Goldwyn - Mayer, τον Λούις Μπ. Μάγερ, με αφορμή τον ασφυκτικό έλεγχο που εκείνος επιδίωκε να ασκεί στην καριέρα της.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε το 1999 στην εφημερίδα New York Times η Ράινερ υπενθύμισε την απειλή που της είχε απευθύνει ο Μάγερ: «Εμείς σε δημιουργήσαμε, εμείς μπορούμε να σε αφανίσουμε».



Εκείνη απάντησε: «Κύριε Μάγερ, δε με δημιουργήσατε εσείς. Ο Θεός με δημιούργησε».

Η Ράινερ παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Κλίφορντ Όντετς σε ένα γάμο που διήρκησε 3 χρόνια και τελείωσε το 1940. Όταν ξεκίνησε η φιλία της με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Όντετς τη ζήλευε τόσο πολύ που έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι για να κομματιάσει μία φωτογραφία του επιστήμονα.

Η Ράινερ παντρεύτηκε επίσης τον Βρετανό Ρόμπερτ Νίτελ, στέλεχος ενός εκδοτικού οίκου το 1945 και έζησε μαζί του στο Λονδίνο και την Ελβετία έως τον θάνατό του το 1989. Εκείνη έζησε μόνη στο Λονδίνο με τα δύο της Όσκαρ να διακοσμούν ένα ράφι στο γραφείο της.



Η ηθοποιός Κάθριν Χέπμπορν είναι η μοναδική άλλη ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβεία Όσκαρ δύο συνεχόμενες χρονιές, για τις ταινίες Guess Who’s Coming to Dinner (1967) και The Lion in Winter (1968).

Η Ράινερ είχε γεννηθεί την 12η Ιανουαρίου 1910 στο Ντίσελντορφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.