Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας


Αποφασίστηκε τριήμερος αποκλεισμός της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας και απεργία.

Φορείς από όλη την Κρήτη, πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε πανελλαδική εβδομάδα δράσης που θα περιλαμβάνει και τριήμερο αποκλεισμό της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Πρόκειται για φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί στο νησί και συντονίζει τις δράσεις ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει συμμετοχή από την Κρήτη στην προγραμματισμένη για τις 11 Ιουλίου συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ το τριήμερο 19- 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός της βάσης στη Σούδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συντονιστικού, η συνέχιση ή μη του αποκλεισμού θα αποφασιστεί εκ νέου με ανοιχτή γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων.

Τα μέλη του συντονιστικού καλούν την ΠΝΟ και τα εργατικά κέντρα σε όλη την Κρήτη, και όχι μόνο, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ουσιαστική συστράτευση στις κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινητοποίησης, με κορύφωση την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης (Δευτέρα 21/7).

Ακόμα, καλούνται οι επαγγελματίες ψαράδες καθώς και οι κάτοχοι κάθε είδους πλωτού μέσου να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό της ΝΑΤΟϊκής βάσης και από τη θάλασσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ετοιμάζεται η από καιρό ανακοινωμένη εν πλω διαμαρτυρία με καΐκια και πλοιάρια που θα προσεγγίσουν το πλοίο «Cape Ray» πάνω στο οποίο γίνεται η διαδικασία της υδρόλυσης.

Στη σύσκεψη, που έγινε στα Χανιά, αποφασίστηκε επίσης να επιδιωχθεί συνάντηση φορέων και δημάρχων της Κρήτης με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σιέστα σε πολυκατάστημα κάνουν οι Κινέζοι


Αν και οι Μεξικάνοι είναι διάσημοι για τη μεσημεριανή τους σιέστα, οι κάτοικοι του Πεκίνου δεν πάνε πίσω. Η ζέστη και η κόπωση κατευθύνει τα βήματα των Κινέζων σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που διαθέτει κλιματισμό και άνετα κρεβάτια!

Όσο το θερμόμετρο φλερτάρει με τους 40ο C, οι καταναλωτές βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν ένα δροσερό κι άνετο υπνάκο στα εκθεσιακά προϊόντα του καταστήματος.

Άλλωστε και οι αναρτημένες πινακίδες προτρέπουν: «Δοκιμάστε πριν αγοράσετε». Κι εκείνοι δεν φαίνεται να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Δείτε τις φωτογραφίες


































Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες για την κατασκευή της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας


Θα συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Δέκα χρόνια από τον σχεδιασμό της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας και αφού ξεπεράστηκαν προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, το κόστος φθάνει τα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2015.

Η Μικρή Περιμετρική της Πάτρας, θα συνδέσει την εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Πάτρας, Γούναρη και Καλαβρύτων, καθώς και τις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης.

Ως εκ τούτου οι οδηγοί που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδό δεν θα είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης και έτσι εκτιμάται, ότι θα «ανασάνουν» κυκλοφοριακά οι κεντρικοί δρόμοι.

Επίσης, με την κατασκευή της Μικρής Περιμετρικής, θα συντομευθεί η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, δηλαδή του Πανεπιστημιακού και του γενικού κρατικού, ο «Άγιος Ανδρέας».

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής, καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, ξεκίνησε και πάλι το έργο κατασκευής της Μικρής Περιμετρικής που θα δώσει ανάσα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Πάτρας, αφού θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, που είναι το κυκλοφοριακό».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστραλία: Θα αυτοκτονούσαν για τα... παιδιά τους


Δώδεκα μητέρες που ζητούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο από την Αυστραλία επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ελπίζοντας ότι τα παιδιά τους θα γίνουν δεκτά από τις αρχές ως ορφανά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.

Οι γυναίκες κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής της Νήσου των Χριστουγέννων, που ανήκει στην Αυστραλία, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald.

Αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν όταν πληροφορήθηκαν ότι θα μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής που διαθέτει η Αυστραλία στη Νήσο Ναούρου ή στη Νήσο Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανεξάρτητες πηγές.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της Νήσου των Χριστουγέννων Γκόρντον Τόμσον είπε ότι οι γυναίκες θεώρησαν πως αν τα μωρά τους γεννιούνταν στην Αυστραλία δεν θα απελαύνονταν.

"Υποστηρίζουν ότι τα βρέφη θα έχουν μία καλύτερη ευκαιρία στη ζωή αν εκείνες είναι νεκρές", είπε ο Τόμσον στην εφημερίδα.

Ο Τζέικομπ Βαργκέζε, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις 72 μητέρες, δήλωσε ότι οι γυναίκες απογοητεύτηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Ο Βαργκέζε είπε στην Sydney Morning Herald ότι μία από αυτές προσπάθησε να απαγχονιστεί, ενώ οι άλλες έκοψαν τις φλέβες τους με γυαλί.

Το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι περισσότερα από 1.100 παιδιά κρατούνται σε κέντρα υποδοχής, περιλαμβανομένων 208 στο Ναούρου.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε "οδυνηρό" το ρεπορτάζ, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει σε "ηθικό εκβιασμό".

"Καμία αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποβάλλεται στο θέαμα ανθρώπων που λένε: ΄Αν δεν μας δεχτείτε, θα αυτοκτονήσουμε' ", είπε ο Άμποτ στο Channel Nine.

Η πολιτική του Άμποτ σχετικά με τους αιτούντες άσυλο δέχτηκε σήμερα έντονη κριτική από τον πρώην Πρωθυπουργό Μάλκομ Φρέιζερ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων είπε ότι η αναχαίτιση ενός πλοιαρίου γεμάτου με επίδοξους μετανάστες από τη Σρι Λάνκα σε διεθνή χωρικά ύδατα και η υποχρεωτική μετεπιβίβασή τους σε σκάφος του αυστραλιανού ναυτικού θυμίζει τη δράση "πειρατών σε ανοιχτές θάλασσες", έγραψε η Sydney Morning Herald.

Οι 153 προερχόμενοι από τη Σρι Λάνκα Ταμίλ που επέβαιναν στο πλοίο φέρεται ότι απέπλευσαν από την Ινδία στις 13 Ιουνίου, αλλά κινδυνεύουν να παραμείνουν στα σκάφη του αυστραλιανού ναυτικού επί εβδομάδες, όσο η τύχη τους θα εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων υποστηρίζουν ότι το περιστατικό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο κάνει λόγο και το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας, αλλά οι αυστραλοί υπουργοί τονίζουν ότι η χώρα τους τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Νίκη της Σαμοθράκης εκτίθεται πάλι στο Λούβρο


Τις τελευταίες πινελιές δίνει η συντηρήτρια στο βάθρο του εμβληματικού ελληνιστικού εκθέματος στο Μουσείο του Λούβρου, της Νίκης της Σαμοθράκης.



Το επιβλητικό άγαλμα, που χρονολογείται από το 190 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από λευκό -αλλά ευαίσθητο- παριανό μάρμαρο, υποβλήθηκε σε συντήρηση διάρκειας δέκα μηνών, για να πάρει πάλι χθες τη θέση του στο μεγάλο κλιμακοστάσιο του μουσείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτά εφαρμογές για αψεγάδιαστες φωτογραφίες


Για να διορθώνετε ό,τι δε σας αρέσει.

Μπορεί κάθε φορά που κοιτάζετε τη φωτογραφία ενός διάσημου σε περιοδικά, εφημερίδες, στο διαδίκτυο και στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σκέφτεστε πώς είναι δυνατόν να δείχνει τόσο όμορφος ακόμη και… με την τσίμπλα στο μάτι, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμη και οι «αυθόρμητες» φωτογραφίες, τις περισσότερες φορές έχουν περάσει μέσα από μερικά φίλτρα και έχουν υποστεί επεξεργασία για να δείχνουν… «απολύτως φυσικές».

Δείτε παρακάτω μερικές εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε τις ατέλειες στις φωτογραφίες σας, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα σχετικό αφιέρωμα της Huffington Post.

Και το καλύτερο;

Διατίθενται όλες δωρεάν στο App Store!

1. Το απόλυτο makeover



Αλλάξτε όλο σας το λουκ μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Προσθέστε επιπλέον μαλλιά, μεγαλώστε τα μάτια σας ή απλά τονίστε με λίγο ρουζ τα μάγουλά σας, βάλτε κραγιόν στα χείλη και τραβήξτε μια γραμμή eyeliner στο πάνω βλέφαρο. Όλα αυτά μέσα από την εφαρμογή Perfect 365.

2. Για καλύτερα selfies



Με τη βοήθεια της εφαρμογής Selfie Photo Editor θα βγάλετε τις καλύτερες selfie φωτογραφίες, τις οποίες μπορείτε να επεξεργαστείτε μέσα σε λίγα λεπτά.

3. Τα καλύτερα φίλτρα



Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται μια φωτογραφία είναι ένα καλύτερο φίλτρο. Δοκιμάστε την εφαρμογή Vsco και οι φωτογραφίες σας θα αποκτήσουν «άλλον αέρα».

4. Από όλες τις γωνίες



Για να δείχνετε ωραίοι από κάθε γωνία, κατεβάστε την εφαρμογή Camera360. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες με περισσότερα από 100 φίλτρα και επιλογές, που θα μεταμορφώσουν τις φωτογραφίες σας στη στιγμή!

5. Για ένα γρήγορο «πέρασμα»



Για όσους βιάζονται να ανεβάσουν γρήγορα τη φωτογραφία τους στο Instagram, η εφαρμογή More Beaute μπορεί να αλλάξει, να απαλύνει, να φωτίσει τον τόνο της επιδερμίδας σας στο λεπτό.

6. Διαδικτυακές αισθητικές «επεμβάσεις»



Δε χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία στο μπότοξ. Κατεβάστε την εφαρμογή Beauty Plus και... με τις κατάλληλες κινήσεις θα εξαφανίσετε τα σημάδια της ακμής, θα μεγαλώσετε τα μάτια σας, θα λεπτύνετε το πρόσωπό σας κ.ά.

7. Σαν άλλοι επαγγελματίες



Η εφαρμογή Photo Editor είχε κριθεί ως μία από τις καλύτερες του 2013, καθώς παρέχει πολλά εργαλεία επεξεργασίας, που θα κάνουν τις φωτογραφίες σας σαν να έχουν περάσει από τα χέρια επαγγελματιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο αιχμαλωσίας του κροκόδειλου


Η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση-κροκόδειλος στο Φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο ξεκίνησε και ο Μανωλιός ή Σήφης όπως τον βάφτισαν οι υπεύθυνοι του φράγματος, ίσως τώρα να κάνει τις τελευταίες του βουτιές. Η επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μέρες. Μια ολόκληρη ομάδα θα βρίσκεται στο πλευρό του, επιστήμονες, δασολόγοι, αστυνομικοί και άνδρες της ΕΜΑΚ θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης


Ο δήμαρχος της Λήμνου συναντήθηκε με επιστημονική συνεργάτιδα δυο Ανώτατων Σχολών Νοσοκόμων στην Αυστραλία.

Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, συναντήθηκε με την Κλερ Άστον, επιστημονική συνεργάτιδα δυο Ανώτατων Σχολών Νοσοκόμων στην Αυστραλία,στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απόβαση των αυστραλιανών στρατευμάτων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, γνωστών ως ANZAC στη μικρασιατική Καλλίπολη στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κ. Άστον αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή της Λήμνου στα γεγονότα της εποχής εκείνης, σχεδιάζει να οργανώσει επίσκεψη περίπου 100 νοσοκόμων, με κρουαζιερόπλοιο, τον Σεπτέμβριο του 2015, σε μνήμη της άφιξης των νοσοκόμων οι οποίες περιέθαλψαν τους τραυματίες της ατυχούς εκστρατείας.

Στη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου Κώστας Αδαμίδης, ο βουλευτής της Βικτόρια Τζον Πανταζόπουλος και ο συνεργάτης της κ. Άστον, Νίκος Βολοβίνης, συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης της επίσκεψης και συνεργασίας τόσο με τις τοπικές Αρχές όσο και με τους φορείς υγείας της Λήμνου (Νοσοκομείο, Ερυθρός Σταυρός κτλ). Επίσης, για τη διοργάνωση τελετών υποδοχής και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία για την ποινικοποίηση της εμπορίας οργάνων προωθεί το ΣτΕ


Προωθεί διεθνή σύμβαση για την ποινικοποίηση της εμπορίας οργάνων για μεταμόσχευση
.
Διεθνή σύμβαση για την ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα την διεθνή σύμβαση για την ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση, καθώς και για την διευκόλυνση της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ώστε να διώκονται αποτελεσματικά οι υπεύθυνοι για την εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων οργάνων.
Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της, η σύμβαση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν στο εσωτερικό τους δίκαιο νομοθεσία με την οποία να χαρακτηρίζεται ως ποινικό αδίκημα η παράνομη αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων από ζώντες ή νεκρούς όταν:

* η αφαίρεση τους γίνεται χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εν ζωή δότη ή χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του νεκρού δότη,
* ο εν ζωή δότης ή κάποιος τρίτος προσπορίζεται οικονομικό όφελος, σε αντάλλαγμα για την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων,
* κάποιος τρίτος λαμβάνει οικονομικά οφέλη, σε αντάλλαγμα για την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση από θανόντα δότη.

Με την σύμβαση, που πρόκειται να «ανοίξει» για υπογραφές και επικύρωση, τέλος του 2014 με αρχές του 2015 στην Ισπανία, προβλέπονται επίσης, μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις για τα θύματα καθώς και μέτρα, για την εξασφάλιση διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες μεταμόσχευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν σε Μακεδονία και Θράκη


Πλησιάζουν τις 50.000 οι επιχειρήσεις, που έβαλαν «λουκέτο» την τελευταία τριετία.

Πλησιάζουν τις 50.000 οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης την τριετία 2011-2013, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ίδια τριετία έκαναν την εγγραφή τους στα επιμελητήρια 35.456 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δύσκολα μπορούν να αντισταθμίσουν όσες βγήκαν «εκτός παιχνιδιού» για λόγους ...ποιοτικούς.

«Αν δούμε τις διαγραφές και τις εγγραφές της τελευταίας τριετίας διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δούλευαν 10-15 χρόνια και απασχολούσαν τρεις-τέσσερις εργαζόμενους έκαστη. Αυτές που άνοιξαν αντίθετα, είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη σύσκεψη προέδρων των 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες πρόεδροι, «βρόγχο» για τις επιχειρήσεις της περιοχής -και όχι μόνο- αποτελούν τα προβλήματα της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες, της ανύπαρκτης ρευστότητας και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθετη πίεση για τις επιχειρήσεις δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων, ωθώντας πολλούς επιχειρηματίες στην επαγγελματική μετανάστευση.

«Τελευταία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τσακίστηκε, αφού το μάρμαρο της κυβερνητικής πολιτικής το πληρώνουν οι ΜΜΕ. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, προς τα βόρεια είτε προς τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις μεταφορικές εταιρείες, «που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές», ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα «κόκκινα δάνεια», υπενθυμίζοντας ότι το ύψος του ανέρχεται σε συνολικά 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες της Δράμας είναι αποκομμένοι από την Εγνατία Οδό, ενώ «υπάρχει διαρκής αφαίμαξη προς τη Βουλγαρία», με αποτέλεσμα ο νομός να έχει την υψηλότερη ανεργία.

Στον «γόρδιο δεσμό» των πνευματικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να προσκαλέσει την Επιτροπή της ΚΕΕΕ σε συνάντηση για την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να δοθεί λύση στο φλέγον ζήτημα. Για το θέμα έχει ζητηθεί και παρέμβαση του πρωθυπουργού.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεξάγεται το Σαββατοκύριακο ο 4ος διάπλους «Σκυλλίας 2014»


Θα πραγματοποιηθεί στη Λίμνη Ευβοίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Θεσμός που ξεκίνησε το 2011, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Παλάντζας, εκπαιδευτικός, αρχαιολόγος, απέκτησε ιστορικό υπόβαθρο και πλέον έχει μεγάλη διεισδυτικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η διοργάνωση φέρει το όνομα μιας άγνωστης προσωπικότητας της ελληνικής ιστορίας την κλασική περίοδο, του Σκυλλία, ο οποίος παγκοσμίως ήταν ο πρώτος δύτης, ο πρώτος κατά τον Θουκυδίδη ύφιδρος πολεμιστής και ο πρώτος κυνηγός ενιαλίων θησαυρών.

«Ωστόσο, πέρα από το ιστορικό υπόβαθρο, ταυτόχρονα επιχειρείται η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των παράκτιων -και της Στερεάς Ελλάδος και της Ευβοίας-, σε σχέση με την πολύ μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία που έχει ο Βόρειος Ευβοϊκός» τονίζει και επισημαίνει ότι, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε. Ήδη, όπως λέει, παρατηρούνται, μείωση του ιχθυοαλιεύματος και αρχή κάποιου είδους μόλυνσης, που προκαλούν ανησυχία γιατί σε αυτή την περιοχή υπάρχει η ΛΑΡΚΟ, βιομηχανία που απορρίπτει το 80% των εκταμιευόμενων πετρωμάτων στη θάλασσα, σε μια περιοχή που το χερσαίο κομμάτι της, ονόματι Κανδήλι, έχει χαρακτηριστεί NATURA. «Τριάντα χρόνια τώρα» αναφέρει «η συγκεκριμένη εταιρεία απορρίπτει μπροστά σε αυτή την περιοχή κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, που ουδείς γνωρίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα».


Διαβάστε περισσότερα...

Η αρχαία Γιτάνη στη Θεσπρωτία ανοίγει επίσημα τις πύλες της


Την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα φιλοξενήσει τη θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος».

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων στη Θεσπρωτία, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της επίσημα σε έναν μήνα, με τη συνεργασία της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και της Κίνησης πολιτών για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων “Διάζωμα”.

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στον χώρο της αρχαίας Αγοράς, η θεατρική παράσταση “Η γυναίκα της Ζάκυθος” βασισμένη στο έργο του Διονυσίου Σολωμού και σε σκηνοθεσία- θεατρική προσαρμογή Δημήτρη Αβδελιώδη. Η ξενάγηση στον χώρο έγινε από τον προϊστάμενο της ΛΒ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων Γιώργο Ρήγινο.

Ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων, εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού της Βρυσέλλας, ενώ, περιβάλλεται από τον ποταμό Καλαμά, τον αρχαίο Θύαμι και τον χείμαρρο Καλπακιώτικο, οι οποίοι από την αρχαιότητα αποτελούσαν φυσικό οχυρό της πόλης.



Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ρήγινος, τα Γίτανα διατέλεσαν πολιτικό κέντρο και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυσή τους, στο δεύτερο μισό του 4ου αι. πΧ έως την κατάληψή τους από τους Ρωμαίους το 167 πΧ.

Η ύπαρξη πόλης με το όνομα Γίτανα μαρτυρείται από σφραγίσματα, επιγραφές και τη φιλολογική παράδοση, ενώ ο ακριβής τύπος του ονόματος, σώζεται σε χάλκινη αφιερωματική επιγραφή από τον «Μικρό Ναό» του οικισμού. Ο αρχαίος οικισμός περιβάλλεται από ισχυρό τείχος με πολυγωνική τειχοποιία, η περίμετρος του οποίου φτάνει, τα 2.500 μέτρα.

Οι οχυρώσεις ενισχύονται με ορθογώνιους πύργους στη πλευρά του βουνού Βρυσέλλα, διότι εκεί ήταν και η βατή περιοχή προς την πόλη, ενώ δυτικά και νότια, όπου υπάρχει η προστασία των ποταμιών, ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, με μικρές διαδοχικές προεξοχές για αμυντικούς λόγους.

Το τείχος φτάνει μέχρι την κορυφή του υψώματος της Βρυσέλλας, όπου καταλήγει σε ισχυρό πύργο με ημικυκλική πρόσοψη, ενώ ένα επιπλέον τείχος, ενίσχυε την άμυνα βόρεια στην περιοχή του θεάτρου καθώς και δυτικά. Τρεις κύριες πύλες και τρεις μικρότερες, έδιναν πρόσβαση στον οικισμό με την κεντρική είσοδο, να διαμορφώνεται στα βορειοδυτικά.

Ένα εσωτερικό τείχος, μεταγενέστερο της υπόλοιπης οχύρωσης, διασχίζει από βορρά προς νότο την αρχαία πόλη, χωρίζοντάς τη σε δύο μεγάλους οικιστικούς τομείς. Ο προϊστάμενος της ΛΒ΄ Εφορίας αρχαιοτήτων αναφέρει ότι, σύμφωνα με την αρχαιολογική μελέτη και έρευνα, τα Γίτανα, διέθεταν πολεοδομική οργάνωση σε ζώνες, προσαρμοσμένη στο φυσικό επικλινές ανάγλυφο.

Οι δρόμοι, συνήθως με χωμάτινο, σπανιότερα με λιθόστρωτο οδόστρωμα, είναι ευθύγραμμοι και διασταυρώνονται κάθετα μεταξύ τους, διαμορφώνοντας επιμήκεις οικοδομικές νησίδες ορθογώνιας κάτοψης, ενώ τοιχία στήριξης, εξομαλύνουν τις έντονες κλίσεις του εδάφους.

Ανάλογα με το μήκος της, σε κάθε νησίδα υπήρχαν δύο ή και περισσότερα κτίρια, που χωρίζονται από μικρού πλάτους διάδρομο, τη στενωπό. Μεγαλύτερου μεγέθους κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, μπορεί να καταλαμβάνουν μία ολόκληρη οικοδομική νησίδα.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, επισημαίνει ο κ. Ρήγινος, ο εντός του διατειχίσματος τομέας στα δυτικά, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει ορισμένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια του οικισμού.



Ενδεικτικά, τον λεγόμενο "Μικρό Ναό" με πρόναο, σηκό και πλακοστρωμένο αύλειο χώρο και το «Κτίριο Α» που ταυτίζεται με το Πρυτανείο- Αρχείο της πόλης και διαμορφώνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, με χώρους συμποσίων, που έφεραν ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς χώρους.

Κτίρια με πιθανό δημόσιο χαρακτήρα, έχουν εντοπιστεί και στον ανατολικό εκτός του διατειχίσματος τομέα του οικισμού, που ονομάζεται συμβατικά "Κάτω Πόλη". Πρόκειται, για έναν χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο οικοδόμημα με τουλάχιστον δύο οικοδομικές φάσεις, δίπλα ακριβώς από την οχύρωση στα νοτιανατολικά, καθώς και κτίριο με δωρική κιονοστοιχία και αρχιτεκτονικά μέλη με ανάγλυφο διάκοσμο, που βρισκόταν στο νότιο τμήμα της «Κάτω Πόλης» και δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.



Η Αγορά του οικισμού βρίσκεται σε ένα πλάτωμα βορειανατολικά του εσωτερικού τείχους και έχει τη μορφή ανοικτής πλατείας, που περιβάλλεται από επιμήκη στοά και από συγκρότημα καταστημάτων. Εξωτερικά της δυτικής οχύρωσης βρίσκεται το θέατρο του οικισμού, χωρητικότητας 4.000- 5.000 θεατών, το οποίο προοριζόταν τόσο για θεατρικές παραστάσεις όσο και για τις συγκεντρώσεις του "Κοινού των Θεσπρωτών".

Η ανασκαφική έρευνα έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα τμήμα του κοίλου, την ορχήστρα και το μεγαλύτερο μέρος του σκηνικού οικοδομήματος. Ένας μεγάλος αριθμός λίθινων εδωλίων, φέρει στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές ονομάτων.

Ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων αναδείχθηκε και κατέστη επισκέψιμος με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και στη συνέχεια από το ΕΠ “Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013” του ΕΣΠΑ. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.



Τα Γίτανα βρίσκονται περίπου 16 χλμ. βόρεια της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί την επαρχιακή οδό Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας, προσπερνά το Φράγμα Καλαμά και στρίβει δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος, έπειτα από σύντομη πορεία ενός χιλιομέτρου, καταλήγει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί το Facebook ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ.


Τα συγχαρητήρια της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Τα συγχαρητήρια του Facebook δέχτηκε η ελληνική αστυνομία, αφού η δημοφιλής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης παραδέχτηκε τη συνδρομή της στην εξάρθρωση της συμμορίας που χρησιμοποιούσε κακόβουλα προγράμματα τύπου botnet, όπως ο ιός Lecpetex, με τις δύο συλλήψεις που έγιναν.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα techweekeurope.co.uk, σκοπός του διεθνούς κυκλώματος ήταν η αλλοίωση των στοιχείων για το νέο διαδικτυακό peer-to-peer νόμισμα, Litecoin, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Bitcoin, αλλά είναι μεταγενέστερο.

Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Facebook, ο ιός Lecpetex επηρέασε 250.000 χρήστες στην Ελλάδα και το δίκτυο επεξεργάζεται το κενό ασφαλείας και κυνηγά του δράστες-χάκερ μέσω των ελάχιστων ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που αφήνουν ήδη από τον Απρίλιο του 2014.

Οι δύο συλληφθέντες από την ΕΛ.ΑΣ είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον είκοσι κακόβουλες επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Ιουνίου του 2014, κατά κύριο λόγο, μέσω αρχείων τύπου .zip, με αρχεία .jar που διάβαζονται από τη γλώσσα προγραμματισμού Java αυτομάτως μόλις ο χρήστης-θύμα ανοίξει το εισερχόμενο μήνυμα που δέχτηκε στο Facebook, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα pcworld.com.

Το Facebook έκανε μια μικρή καταγραφή των ενεργειών του προς την κατεύθυνση της απενεργοποίησης της κακόβουλης λειτουργίας του botnet λογισμικού, πριν χαρακτηρίσει ως «καίριο πλήγμα» τις δύο συλλήψεις από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τη διερεύνηση αυτού του κακόβουλου λογισμικού.

Όταν καταπολεμούμε κακόβουλα προγράμματα όπως ο Lecpetex, μαθαίνουμε περισσότερα για τις τεχνικές κακόβουλου λογισμικού – και εφαρμόζουμε αυτή τη γνώση απευθείας στα συστήματά μας, για να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να τη χρησιμοποιούν ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη προστασία», ανέφερε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφαίο ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Ελλάδα


Στην 333η θέση στον κόσμο, σύμφωνα με αξιολόγηση ολλανδικού πανεπιστημίου.

Κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ολλανδικού πανεπιστημίου Leiden η οποία έγινε βάσει διάφορων βιβλιομετρικών δεικτών.
Στην ελληνική κατάταξη ακολουθεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και έπονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, πάντως, βρίσκονται από τη μέση και κάτω στην παγκόσμια κατάταξη. Επί 750 ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 333η θέση, το Ιωαννίνων την 450ή, το ΕΜΠ την 454η, το ΑΠΘ την 506η, το ΕΚΠΑ την 548η και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.

Πρώτο στην κατάταξη είναι το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δεκάδα κυριαρχούν απολύτως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών (MIT, Χάρβαρντ, Μπέρκλεϊ, Στάνφορντ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, Πρίνστον, Σάντα Μπάρμπαρα, Σαν Φρανσίσκο και Γιέιλ).

Κορυφαίο ίδρυμα στην Ευρώπη είναι το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης.
Στην ευρωπαϊκή κατάταξη (288 πανεπιστήμια), το πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 150η θέση.



Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκε καθηγητής του πανεπιστημίου των Πατρών


Είχε ζημιώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία με πάνω από 400 χιλ. ευρώ.

Την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο είδε καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αχαϊκής πρωτεύουσας ο οποίος πιάστηκε στην… τσιμπίδα των ελέγχων να έχει ζημιώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία με το ποσό των 431.152 ευρώ το οποίο φέρεται να έβαλε στην τσέπη του…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που του επιβλήθηκε αφού δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του ότι δεν εμπλέκεται σε καλοστημένη υπόθεση πλαστών συνταγών επιβάλλοντας του, μάλιστα, και δικαστική δαπάνη 460 ευρώ.

Ο γιατρός, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, ήρθε αντιμέτωπος με πειθαρχικά αλλά και ποινικά αδικήματα αφού φέρεται ότι ήταν το πρόσωπο κλειδί σε υπόθεση πλαστών συνταγών που ζημίωσαν το δημόσιο χιλιάδες ευρώ. Ο γιατρός φέρεται να χρησιμοποιούσε συστηματικά ως βοηθό του στην πανεπιστημιακή κλινική και στα ιδιωτικά του ιατρεία έναν πτυχιούχο της ιατρικής ο οποίος, όμως, δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο συνεργάτης του ασκούσε καθήκοντα θεράποντος γιατρού ασθενών και είχε αναλάβει την πλήρη ιατρική παρακολούθηση γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας και σύμφωνα με την ΕΔΕ οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου.

Ο βοηθός δεν είχε δικαίωμα υπογραφής των επίμαχων συνταγών με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί τα ονόματα τρίτων γιατρών χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Μάλιστα, τα πορίσματα μιλούν για χιλιάδες πλαστές συνταγές. Και η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Ο «μαϊμού» γιατρός έγραφε στις συνταγές πλαστές διαγνώσεις και συνταγογαφούσε επιπλέον πανάκριβα φάρμακα πολλές φορές εν αγνοία των ασθενών. Πώς το κατάφερνε αυτό; Παρακρατούσε τα βιβλιάρια υγείας ισχυριζόμενος ότι τους εξυπηρετούσε, τους έδινε τα φάρμακα αμέσως και εκείνος εμπορευόταν τα επιπλέον φάρμακα που είχε γράψει στα βιβλιάρια τους.

Το ΤΕΒΕ ανακάλυψε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στη συγκεκριμένη κλινική με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η έρευνα η οποία έδειξε πως ο καθηγητής γνώριζε τα πάντα. Τελικά, ο καθηγητής προσπάθησε να στηρίξει το συνεργάτη του αρχικά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εκπονούσε διδακτορική διατριβή και ήταν εγγεγραμμένος στο ΤΣΑΥ από το 1996. Στη συνέχεια εξέδωσε ψευδή βεβαίωση ότι ο συνεργάτης του υπηρετούσε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ως «επιστημονικώς συνεργάτης, λόγω αναγκαιότητας του κλινικού μέρους της διατριβής του». Προχώρησε ακόμη περισσότερο βεβαιώνοντας ψευδώς ότι ο βοηθός του ασχολήθηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική ως «έμμισθος μεταπτυχιακός υπότροφος». Μάλιστα, φέρεται να έκανε το απίστευτο να αναγνώσει σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών ΔΕΠ, στην οποία ήταν πρόεδρος, πλαστογραφημένο έγγραφο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο αναγνωριζόταν ως χρόνος πλήρους ιατρικής ειδικότητας του Α.Π. ο χρόνος παρουσίας του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο από το 1998 έως το 2001. Παράλληλα, κατά την διάρκεια της ΕΔΕ ο καθηγητής κατέθεσε νοθευμένες συμβάσεις ανάθεσης έργου στον συνεργάτη του από την επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Να λάβει μέτρα το υπουργείο Οικονομικών - Τα άτομα με αναπηρία σε δραματική θέση


Δελτίο Τύπου 08.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2548

Με επιστολή της στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη η ΕΣΑμεΑ αναφέρεται στα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν πλήττοντας τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα μέλη αυτής της ευπαθούς ομάδας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα αφού καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

Οι αντοχές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους έχουν πια εξαντληθεί οι αφού είναι αυτοί που διέθεσαν αγόγγυστα από το υστέρημά τους για να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ΑμεΑ, στην πλειονότητά τους, ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, ενώ σε ιδιαίτερα δραματική θέση βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι ΑμεΑ που μπροστά τους ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια για να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας.

Επίσης, σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται τα άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) και οι οικογένειές τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δεν ανήκαν ποτέ στους έχοντες και κατέχοντες της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα μεγαλώνει η ευθύνη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας για να προστατεύσει ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Αναγκαία κρίνεται η λήψη των μέτρων που παρατίθενται:
  • Εξαίρεση από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 € για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον και για τους γονείς ατόμων με αναπηρία που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.
  • Εξαίρεση από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας.
  • Να επαναχορηγηθεί το ΕΚΑΣ ξανά σε όλα τα άτομα με αναπηρία.
  • Εξαίρεση των συνταξιούχων για λόγους αναπηρίας (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) και των συνταξιούχων γονέων ατόμων με αναπηρία από τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις.
  • Αποκατάσταση του ύψους των συντάξεων που χορηγούνται στα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μέλη των οικογενειών τους από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
  • Επαναφορά των δώρων εορτών αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ομοίως όπως χορηγούνται και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
  • Προστασία και των συνταξιούχων του δημοσίου, οι οποίοι είναι γονείς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας και στους συνταξιούχους γονείς/κηδεμόνες/συζύγους του δημοσίου που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Επαναφορά των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και εργαζομένων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία στο ύψος που ήταν πριν την οικονομική κρίση και επαναφορά των δώρων εορτών αδείας.
  • Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Λήψη ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, και άτομα με αναπηρία που το εισόδημα τους προέρχεται μόνο από μίσθωση ακινήτου.
  • Διεύρυνση δικαιούχων ατόμων με αναπηρία και του εισοδηματικού κριτηρίου της περ. δ. παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2010 «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων».
  • Άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ στα άτομα με αναπηρία, όπως ορίζει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013.
  • Για λόγους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ήρθε η ώρα να αρθούν όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.14 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους να αλλάξει το αναχρονιστικό και ελλιπέστατο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών ΑμεΑ!


Δελτίο Τύπου 07.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2535

Από το 2004 έως και σήμερα ουδεμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και κυρίως των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία.

Ειδικά για το θέμα των μετεγγραφών, που η ΕΣΑμεΑ με σωρεία εγγράφων και διαμαρτυριών έχει επιστήσει την προσοχή, μιας και πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης και δικαιώματος στην εκπαίδευση, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος αναγνώρισε την αναγκαιότητα τροποποίησης της διάταξης του νόμου ( άρθρο 53 του ν. 4264/2014 ). Παρά ταύτα, σε σχετική τροπολογία με αρ. 1549/82 4.7.2014 που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα», για ακόμη μία φορά δεν υπάρχει ουδεμία τροποποίηση - συμπλήρωση!

Η διάταξη ως έχει δεν προστατεύει σχεδόν το σύνολο των φοιτητών που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος (γονέα, σύζυγο ή αδελφό) με αναπηρία. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία (σύνδρομο down, νοητική αναπηρία, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες). Ενώ και η ορολογία που χρησιμοποιείται για την αναπηρία στη σύγχρονη εποχή είναι λανθασμένη και δε συνάδει με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας.

Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζουν σε ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.62 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόχειρος Διαγωνισμός «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»


Ανακοίνωση 09.07.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» στο πλαίσιο του Υποέργου 1 και της Δράσης 5 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΒΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ» της Πράξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7 με κωδ. ΟΠΣ 277710, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 8 με κωδ. ΟΠΣ 277711 και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 9 με κωδ. ΟΠΣ 277712, το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Αντικείμενο της δράσης είναι η διοργάνωση δύο σεμιναρίων εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των σαράντα οκτώ χιλιάδων επτακοσίων ογδόντα Ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτών (€48.780,48)μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%, ήτοι εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, επί ποινή αποκλεισμού, απαιτείται εγγύηση ποσού 3.000,00 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 25 Ιουλίου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:00π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ηλιούπολη Αττικής, οδός Ελ. Βενιζέλου 236, από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διακήρυξη το αργότερο μέχρι 25/07/2014 και ώρα 09:00 στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη ΑΘΗΝΑ τηλ. 210 9949837, Fax 210 5238967.

Προσφορές που θα κατατεθούν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και δεν παραλαμβάνονται, ενώ σε περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής τους επιστρέφονται. Η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται δημόσια. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ως ημερομηνία υποβολής της προσφοράς θεωρείται η ημερομηνία παράδοσης στην ταχυδρομική υπηρεσία.

Οι υποβαλλόμενες στον διαγωνισμό προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τον προσφέροντα για τρείς (3) μήνες, προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι προσφορές πρέπει να έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η χαμηλότερη προσφορά.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή κοινοπραξίες φυσικών ή/και νομικών προσώπων, τα οποία είναι εγκατεστημένα νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) ή έχουν υπογράψει και κυρώσει συμφωνίες σύνδεσης ή διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ή με την Ελλάδα και πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής της παραγράφου 2.1 της διακήρυξης.

Χρόνος παροχής των υπηρεσιών ορίζεται το χρονικό από 01/10/2014 έως 31/10/2014.

Οι προσφορές θα πρέπει να αφορούν το σύνολο του έργου. Εναλλακτικές προσφορές δεν γίνονται δεκτές.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους.

Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται δωρεάν από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ.210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (957.76 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ραντεβού στη «Σύνθεση» για τις εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης


Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου.

Έναν κοινό τόπο στο διαδίκτυο αποκτούν πλέον όλες οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να προβάλουν τις δράσεις τους χάρη στην πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργήσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα με το όνομα «Σύνθεση».

Η ιστοσελίδα www.synthessi.gr θα είναι ενεργή από αύριο Πέμπτη και θα μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις εθελοντικές δράσεις που διοργανώνονται στην πόλη και αφορούν αυτό που ονομάζεται «Κοινωνία των Πολιτών».

Στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου διαδικτυακού εργαλείου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην ονομασία της ιστοσελίδας, είπε ότι προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο που δημιουργείται με τις λέξεις «Συνθέτω» και «Θεσσαλονίκη», για αυτό υπάρχουν και τα δύο «s».

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το έργο της Κοινωνίας των πολιτών που θα μας απασχολήσει πολύ την επόμενη πενταετία», σημείωσε. Η πρώτη κίνηση, σύμφωνα με το δήμαρχο, έγινε με τη δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Εθελοντισμού και Νεολαίας. Είπε επίσης, ότι στο καινούργιο οργανόγραμμα θα υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα της Κοινωνίας των πολιτών που θα υπάγεται απ' ευθείας στο Δήμαρχο.

Ο χρήστης θα μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τις εθελοντικές δράσεις που γίνονται στην πόλη, στοιχεία και πληροφορίες για την κάθε ομάδα, δίκτυο ή οργάνωση αλλά ακόμη και χάρτες με διαδρομές βασισμένες στο πρόγραμμα των δράσεων ή εκδηλώσεων.

Η διαχείριση της ιστοσελίδας θα ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να δίνονται στους πολίτες συγκεντρωμένες πληροφορίες για τα όσα διοργανώνουν οι εθελοντικές ομάδες αλλά και η μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία.

«Σε δεύτερο χρόνο ελπίζουμε αυτό να λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου συντονισμού με τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε και οι ίδιες οι εθελοντικές ομάδες να βρίσκουν ευκολότερα και πιο άμεσα την υποστήριξη που ενδεχομένως χρειαστούν από το δήμο», επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα Εθελοντισμού, Θέμης Σεβαστιάδης.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα. ο κ.Μπουτάρης εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί μια εσωτερική δομή που θα λειτουργεί όπως ένα ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) και στην οποία θα απευθύνεται ο κάθε πολίτης που συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες του δήμου. Αυτό θα του δίνει το πλεονέκτημα να ολοκληρώνει τη συναλλαγή του γρηγορότερα και με λιγότερο κόπο.


Διαβάστε περισσότερα...