Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Θάνατος ηλικιωμένου από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για την πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά και τον θάνατο ηλικιωμένου, με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, που νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχεται σε 35, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική και ακολουθούν οι περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης.

Από τα 35 κρούσματα, τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα- μηνιγγίτιδα), ενώ τα υπόλοιπα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία άτομα σε κλινικές και δύο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική διαχείριση των δημοτικών χώρων στάθμευσης


Στην ανάπτυξη του συστήματος προχωρά ο δήμος Χανίων.

Στην ανάπτυξη του συστήματος για την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στη διαχείριση των δημοτικών χώρων στάθμευσης, προχωρά ο δήμος Χανίων.

Μέσω του συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα δημοτικά πάρκινγκ, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των χώρων αυτών.

Η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού θα γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι 45.332,87 ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου 2007 -2013 η οποία συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδος και της Κύπρου.

Μέσω του διαγωνισμού θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την αναγνώριση οχημάτων, την καταμέτρηση οχημάτων και την ενημέρωση των οδηγών.

Παράλληλα, θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού της κεντρικής διαχείρισης του συστήματος και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με την εγκατάσταση του συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους καταγραφής, σε πραγματικό χρόνο, της κατάστασης στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης που πλέον θα ελέγχονται και ηλεκτρονικά, αφού θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις οχημάτων που θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στους χώρους αυτούς.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μας κάνατε υπερήφανους, είστε η ελπίδα»


Στον υφυπουργό Αθλητισμού η «χάλκινη» ομάδα παίδων.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, δέχθηκε σήμερα τους παίκτες της εθνικής ομάδας παίδων, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ουκρανίας.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, παρέδωσε στον κ. Ανδριανό μια φανέλα με τις υπογραφές όλων των παικτών, ενώ εκείνος ανταπέδωσε με δύο βιβλία («ΑΓΩΝ» και «Αρχαία Ολυμπία»), δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας κάνατε υπερήφανους. Το άθλημα είχε παρελθόν, έχει παρόν και μέλλον. Αυτή η επιτυχία δεν είναι τυχαία. Τυχαίο δεν είναι τίποτα. Μας δίνετε δύναμη να προχωρήσουμε και εμείς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας. Πραγματικά είστε η ελπίδα. Μετά από χρόνια θα αναλάβετε και την τύχη της χώρας, με τις σπουδές σας, με την επαγγελματική σας διαδρομή. Εύχομαι υγεία σε όλους, επιτυχίες και δύναμη. Να είναι καλά η οικογένειά σας, οι γονείς σας και οι προπονητές και συνεργάτες που σας στηρίζουν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Ο αγώνας είναι πολλαπλός και είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις συνθήκες που υπήρχαν στο παρελθόν, που τα πράγματα ήταν καλύτερα. Σε αυτές τις δημοσιονομικές ανάγκες που έχει η χώρα θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιάσει τόπο στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Αυτή είναι η βούλησή μας, να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα με σεβασμό και με στόχο να κερδίσει ο αθλητισμός».

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάνος Μανουσέλης, αρχικά τόνισε: «Ήταν πολύ τιμητικό για εμάς που μας δέχθηκε ο υφυπουργός και μιλήσαμε για την επιτυχία της εθνικής παίδων. Άκουσε τα προβλήματά μας σε σχέση με την μοριοδότηση των παιδιών». Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και την επόμενη χρονιά».


«Μας κάνατε υπερήφανους, είστε η ελπίδα»


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το 2ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Ναυπάκτου


«Όλα τα χρώματα είναι όμορφα» αναφέρει το σύνθημα.

«Όλα τα χρώματα είναι όμορφα». Με αυτό το σύνθημα ανοίγει το 2ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Ναύπακτο στις 24 Αυγούστου.

Το free press περιοδικό «in fact», οργανώνει μια γιορτή «αντίστασης και αλληλεγγύης» στον συνάνθρωπο μετανάστη–πρόσφυγα, η οποία στηρίζεται στη αφιλοκερδή συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότερες από 50 συλλογικότητες της περιοχής: μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές ομάδες, φοιτητικά σχήματα, ομάδες καλλιτεχνών, πολιτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις ιδιωτών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:
7.00 // ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο πολυχώρος δράσεων «σβούρα» πάει Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και θα περιμένει τους μικρούς της φίλους με αγγλικά παιχνιδοτράγουδα και ζωγραφική.

7.30 // ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ζωντανά η μπάντα «ADAGIO 2»

8.15 – 1.30 // DJ SET + BMX SHOW
Έξι Dj’s θα χαρίσουν σε όλους μουσικές του κόσμου, ενώ οι αναβάτες της PRG ομάδας θα μας πάνε ψηλά με τα ΒΜΧ ποδήλατά τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το άνοιγμα των πλειστηριασμών θα φέρει κοινωνική έκρηξη»


Να κυριαρχήσει η σύνεση, ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, φοβάται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΕΑ), από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία ή που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που τους είναι πλέον δύσκολο να ζουν με αξιοπρέπεια.

Το Επιμελητήριο τονίζει ότι δεν υποστηρίζει τα φαινόμενα περιπτώσεων δανειοληπτών που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, επιλέγουν συνειδητά να μην είναι συνεπείς στις οφειλές τους, αλλά προσθέτει ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων αρχών να τους εντοπίσουν και να τους συνετίσουν».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να λάβει υπόψη του τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει το άνοιγμα των πλειστηριασμών στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Ρεκλείτης επισημαίνει ότι «πριν από λίγες ημέρες, είχαμε τις απειλές του ΟΑΕΕ (σ.σ. Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συναδέλφων μας που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τώρα, ακούμε για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ακόμα και για ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, μετά τους επαγγελματίες μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων, η ίδια η ελληνική οικογένεια».

«Φοβάμαι ότι, στην είδηση των πρώτων νοικοκύρηδων που θα βρεθούν στο δρόμο, θα ξεσπάσει αυτό που όλες οι κυβερνήσεις της κρίσης απεύχονταν. Γενικευμένη κοινωνική έκρηξη! Δεν νομίζω ότι πρωτοτυπώ με αυτήν την άποψη, καθώς την ίδια εξέφρασαν ήδη, διάφοροι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Ρεκλείτης.

Άρα, όσοι καλούνται να αποφασίσουν για αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα δεν πρέπει να παραγνωρίσουν τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια κίνηση στην ίδια την κοινωνία, αλλά και στην κτηματαγορά, που δεν θα αποφύγει το «κραχ» με την ξαφνική υπερπροσφορά τόσων ακινήτων. Οφείλουν, λοιπόν, να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και σοβαρότητα ένα τόσο «λεπτό» θέμα.

Και νομίζω ότι έχουν όλα τα εργαλεία να δουν ποια δάνεια δεν εξυπηρετούνται και γιατί, ώστε να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για όσους πραγματικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να γλυτώσουν τις οφειλές τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρέπει να κυριαρχήσει η σύνεση».



Διαβάστε περισσότερα...

Απατεώνας για… «φιλανθρωπικούς σκοπούς»


Προσπάθησε να εισπράξει από στέλεχος του Λιμενικού, μέσα στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας, χρηματικό ποσό υπέρ του Σωματείου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ», αλλά συνελήφθη για υπεξαίρεση και απάτη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για έναν 37χρονο, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει έντυπο της εν λόγω ένωσης, σε λιμενικό, ζητώντας του να εγγραφεί ως συνδρομητής σε αυτήν και επιδεικνύοντας ένα βιβλίο αποδείξεων είσπραξης μη θεωρημένο, με χειρόγραφη επωνυμία του Σωματείου, φωτοαντίγραφο του καταστατικού του και μια ληξιπρόθεσμη εξουσιοδότηση.

Κατόπιν επικοινωνίας του Λιμεναρχείου με το εν λόγω Σωματείο, επιβεβαιώθηκε ότι ο 37χρονος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να εισπράττει χρηματικά ποσά υπέρ της Ένωσης Τυφλών και ουδέποτε του είχε χορηγηθεί βιβλίο αποδείξεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ύλη των πανελληνίων εξετάσεων 2013-2014


Μικρές αλλαγές σε ΑΟΔΕ και Λογοτεχνία.

Ενώ οι απόφοιτοι περιμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση των βάσεων, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου, οι νέοι υποψήφιοι ξεκινούν το δικό τους αγώνα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί και η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων τόσο για τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων (γ τάξη) όσο και για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων (δ τάξη).

Η ύλη των μαθημάτων δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με το σχολικό έτος 2012-2013 και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ίδια με την περσινή.

Το γεγονός αυτό το αναφέρουμε καθώς ένας αριθμός μαθητών έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του.

Οι όποιες αλλαγές υπάρχουν είναι περιορισμένες και αφορούν τη Λογοτεχνία Θεωρητικής και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι αλλαγές – διαφοροποιήσεις που εντοπίστηκαν παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.


Μάθημα

Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης
Προσθήκη: Κική Δημουλά Δημουλά  «Σηµείο Αναγνωρίσεως»
Επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κεφάλαιο 2:  2.2 Οργάνωση και ∆ιοίκηση (σελ. 56-61 και 63)
(εκτός από την παράγραφο 2.2.4. «Η χρησιµότητα και η καθολική εφαρµογή του Management» σελ.
62 και οι αντίστοιχες στο 2.2.4. ασκήσεις που υπάρχουν στη σελ. 63)
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130820_eksetastea_uli_g.pdf (γ τάξη ενιαίου λυκείου)

http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130820_eksetastea_uli_d.pdf (δ τάξη εσπερινού λυκείου)


Διαβάστε περισσότερα...

Στο 13% ο ΦΠΑ και για τον καφέ στο χέρι


Αλλάζει η νομοθετική ρύθμιση.

Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% και για τα προϊόντα εστίασης που σερβίρονται εκτός καταστήματος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο καφές και τα λοιπά ροφήματα χρεώνεται με 13% ΦΠΑ όταν σερβίρεται εντός καταστήματος για επιτόπια κατανάλωση, διότι θεωρείται παροχή υπηρεσίας εστίασης, ενώ χρεώνεται με 23% όταν παραδίδεται εκτός διότι θεωρείται παράδοση αγαθού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενική είσοδος 10 ευρώ στο Τουρνουά Ακρόπολις


Από την Πέμπτη αρχίζει η προπώληση.

Δύο αγώνες ανά ημέρα με ένα εισιτήριο 10 ευρώ θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι στο Τουρνουά Ακρόπολις-Eurobank, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ.

Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία πρόβα της Εθνικής εν όψει του Ευρωμπάσκετ και η «επίσημη αγαπημένη» θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Βοσνία/Ερζεγοβίνη (27/8), τη Λιθουανία (28/8) και την Ιταλία (29/8).

Την Πέμπτη (22/8), την Παρασκευή (23/8) και τη Δευτέρα (26/8) η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στα γραφεία της ΕΟΚ (ΟΑΚΑ), από τις 9:00 μέχρι τις 15:00. Τις ημέρες των αγώνων η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται από το πρωί στα γραφεία της ΕΟΚ και το απόγευμα στα εκδοτήρια του ΟΑΚΑ.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λένε πολίτες και φορείς για το νέο σύστημα εισαγωγής


Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές.

Μαζική ήταν η συμμετοχή πολιτών και φορέων στη δημόσια διαβούλευση για το νέο λύκειο. Το σχέδιο νόμου δέχτηκε καταιγισμό σχολίων-προτάσεων. Ένας μεγάλος αριθμός σχολίων αφορούσε και το άρθρο 4 που καθορίζει τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και κρίνουν θετικό το γεγονός ότι μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Οι περισσότεροι δεν αντιτίθενται με το νέο σύστημα εισαγωγής καθώς τα σχόλιά τους στο μεγαλύτερο μέρος αφορούν βελτιώσεις. Οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν αφορούν την προσμέτρηση του βαθμού και των τριών τάξεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Υποστηρίζεται ότι οι μαθητές θα επιδοθούν από την Α' λυκείου σε έναν εξοντωτικό αγώνα για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων βαθμών. Κάποιοι δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για τις ανισότητες που θα δημιουργηθούν καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέγουν εύκολα θέματα ή να βάζουν αφειδώς βαθμούς άλλα και για τις πελατειακές σχέσεις που ίσως αναπτυχθούν ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μεγάλος όγκος σχολίων αφορά την κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Η αντικατάσταση από τη Χημεία βρίσκει πολλούς αντίθετους καθώς όπως υποστηρίζουν είναι αδιανόητο να εξετάζεται κάποιος σε ένα μάθημα που δεν θα του χρειαστεί στη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών αν στοχεύει σε τμήματα Πληροφορικής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετά σχόλια για τις στρατιωτικές σχολές αφού στο σχέδιο νόμου δεν προσδιορίζονται τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι. Κάποιοι πολίτες επίσης ζητούν με την εξέταση και σε 5ο μάθημα να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής και σε ένα ακόμα πεδίο όπως συμβαίνει και σήμερα. 




Τα κυριότερα σχόλια-προτάσεις
Αντίθεση για την κατάργηση της πληροφορικής
Προβληματισμός για την εξέταση και την επιτήρηση από τους καθηγητές των σχολείων
Φόβος για τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων μαθητών, γονιών - εκπαιδευτικοί
Η προσμέτρηση των βαθμών και των τριών τάξεων δεν αποδεσμεύει το λύκειο από τις πανελλήνιες
Αγωνία για τις στρατιωτικές σχολές
Οι μαθητές να γνωρίζουν από το Σεπτέμβριο τα μαθήματα βαρύτητας

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις με φόντο την πανσέληνο


Ραντεβού σε όλη την Ελλάδα.

Σε πολλά μέρη και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα προγραμματίζονται για απόψε εκδηλώσεις με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στις σημερινές εκδηλώσεις προστίθενται συμπληρωματικά και οι εξής εννέα:

- Λόφος «Αρουβίγλι» Ιερισσού (εντός αρχαιολογικής ζώνης): Εκδήλωση με ελληνική έντεχνη μουσική σε συνεργασία με τους συλλόγους «Φίλοι του περιβάλλοντος», «Ιερισσιώτες Θεσσαλονίκης» και «Επαγγελματίες Ιερισσού»

-Αρχαία Αγορά Φιλίππων: «Νότες στην Πανσέληνο» από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

- Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου: «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιμένα Θάσου

-Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης, Δήμου Προσοτσάνης: «Αρχαίο Πνεύμα Ελληνικό, Ήχος και Φως» από το μουσικό σχήμα του Ηρακλή Σιδέρη

-Αρχαιολογικός Χώρος Πλατανιάς, Δήμου Παρανεστίου: «Αστρονομική Παρατήρηση» με το Σύλλογο Αστροφυσικών Δράμας Πήγασος

-Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: «Πανσέληνος στο Μουσείο» Μνήμη και μουσικές από το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης- Β.Ελλάδος

-Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

-Αρχαιολογικός χώρος Ελέας: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου

-Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός», Νέα Φλογητά Χαλκιδικής :«Ελάτε να χορέψουμε κάτω από το φως του φεγγαριού», Μουσικοχορευτική βραδιά με το DJ Στάθη Παναγιωτόπουλο και μετάδοση της εκδήλωσης σε ζωντανή σύνδεση από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Hellenic World Radio.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι κατάλληλοι για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές


Πού θα πρέπει να απευθυνθείτε για διευκρινίσεις.

Αναρτημένα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνhttp://exams.minedu.gov.gr/abilities τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Οι υποψήφιοι της Γενικής Σειράς ή των Ειδικών Κατηγοριών μπορούν να ενημερωθούν για την καταλληλότητα – ικανότητά τους πληκτρολογώντας στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα πρώτα αρχικά γράμματα των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο) με κεφαλαία.

Διευκρινίζεται ότι για κάθε υποψήφιο θα αναφέρονται μόνο οι Σχολές εκείνες για τις οποίες έχει κριθεί κατάλληλος-ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, ψυχοτεχνικές, αθλητικές δοκιμασίες κλπ).

Για τυχόν διευκρινίσεις σχετικά με τα αναφερόμενα στοιχεία οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210-3443557, 210-3443056 το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Αδειάζουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου οκτώ νοσοκομεία


Στις «ράγες» μπαίνει η κινητικότητα στο χώρο της υγείας.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων στα νοσοκομεία της Αθήνας, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο και Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η αλλαγή χρήσης τους, καθώς και η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από σήμερα το πρωί, οκτώ συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκονται στα παραπάνω νοσοκομεία, προκειμένου να καταγράψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και να δρομολογήσουν τη μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.

Από αύριο, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα συμμετέχουν στις εφημερίες, ενώ αλλάζει και το σύστημα εφημεριών, καθώς έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση κάθε τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ στις εφημερίες θα συμμετάσχουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο μέτρο της κινητικότητας.

«Ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες προκαλεί ανατριχίλα το άκουσμα της εκκένωσης νοσοκομείων» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία ζει σε κατάσταση σοκ».



Διαβάστε περισσότερα...

Τσεκ-απ για τις χρυσές συνταγές


Σε έλεγχο περιουσιακών στοιχείων θα υποβληθούν δεκάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ για υπερβολικές συνταγογραφήσεις, με εντολή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Εγκύκλιος του Οργανισμού να μη συνταγογραφούνται φάρμακα με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική ουσία, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος.

Σε έλεγχο περιουσιακών στοιχείων θα υποβληθούν δεκάδες γιατροί οι οποίοι έχουν κάνει ρεκόρ συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ.

Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν οι πρώτοι 30, ανά ειδικότητα, σε κόστος συνταγών. Ο υπουργός Υγείας Aδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κατάλογο με τους παθολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους και γιατρούς άλλων βασικών ειδικοτήτων οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικές υπερβάσεις στη συνταγογράφηση.

Για να είναι συγκρίσιμα, τα στοιχεία αφορούν συνολική δαπάνη αλλά και δαπάνη ανά ασθενή. Μεγάλο τμήμα τους έχει ήδη παραδοθεί στον υπουργό και αφορούν συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών τα τελευταία έτη. Με βάση την πρώτη ανάγνωση, ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους.

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται να γράφουν κάθε μήνα συνταγές διπλάσιες ή τριπλάσιας αξίας σε σύγκριση με συναδέλφους τους της ίδιας ειδικότητας. Άλλοι φέρονται να έχουν συνταγογραφήσει κατά 90% ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταγές ενός γιατρού έχουν εκτελεστεί σε φαρμακείο συγγενικού του προσώπου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφές ΦΠΑ σε... 2,5 χρόνια


Ακόμη και δυόμισι χρόνια μπορεί να περιμένουν ορισμένες επιχειρήσεις για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ από το Δημόσιο.

Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να έχουν περιοριστεί ακόμη οι πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

Ειδικότερα, οι εκκρεμείς -μη απορριφθείσες- αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ανέρχονται συνολικά σε 10.625 και στις 120 ΔΟΥ της χώρας.

Από αυτές οι 6.331, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 59,5% του συνόλου, παραμένουν απλήρωτες. Ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί μόνο σε 4.294 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40,5% του συνόλου των αιτήσεων.

Παρατηρείται δε το φαινόμενο της μεγάλης αργοπορίας σε ορισμένες ΔΟΥ, που έφθασαν να πληρώσουν ΦΠΑ μετά από 877 ημέρες, ενώ ο μικρότερος χρόνος αποπληρωμής σε άλλες εφορίες είναι 43 ημέρες. Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων προκύπτουν τα ακόλουθα.

-Το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποπληρωθεί ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ. Αντιστοιχεί σε 6.331 αιτήσεις.

-Οι αιτήσεις αποπληρωμής που ξεπερνούν σε καθυστέρηση τις 120 ημέρες φθάνουν τις 4.733.

-Η Εφορία που καθυστερεί περισσότερο από όλες τις άλλες την επιστροφή του ΦΠΑ είναι αυτή του Κιλκίς (Κιλκίς, Γουμένισσας) με 877 ημέρες. Στις 824 ημέρες ανέρχεται η καθυστέρηση στην εφορία ΣΤ' Θεσσαλονίκης.

-Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Εφορίες Αλεξανδρούπολης (43 ημέρες), Πάρου (επίσης 43 ημέρες) και Γρεβενών (50 ημέρες).

-Τα υψηλότερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, η οποία καλείται να αποδώσει συνολικά 356,98 εκατ. ευρώ σε 647 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχει φθάσει τις 491 ημέρες.

-Μεγάλα ποσά επιστροφών ΦΠΑ εκκρεμούν και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Σε αυτό έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 336,75 εκατ. ευρώ από 452 δικαιούχους. Ο χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 486 ημέρες.

Περισσότερες
Εξάλλου χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως οι επιστροφές φόρων, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, θα είναι περισσότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά, σε σύγκριση με πέρυσι.

Υπογράμμισε δε πως περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει εντός προθεσμίας τη φορολογική τους δήλωση ανάλογα με τον ΑΦΜ τους, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, χωρίς την επιβολή προστίμου.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι απομένουν περίπου 900.000 δηλώσεις να υποβληθούν, με τη ροή κατάθεσής τους να ανέρχεται σε περίπου 200.000 την ημέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Επίδομα φτώχειας" από 75€ έως 360€


Επίδομα κατά της φτώχειας από 75 ευρώ έως 360 ευρώ το μήνα, εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία της ανατέθηκε (από το υπουργείο) η μελέτη και η επεξεργασία των κριτηρίων που θα ισχύσουν για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος, αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων (πιλοτικά) από το 2014, και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.

Κριτήρια

Για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου (που είναι μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την τρόικα) έχουν δεσμευτεί 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διατεθεί σε περίπου 8.000-10.000 πάμπτωχους δικαιούχους (μεμονωμένα άτομα) και νοικοκυριά από δύο ή περισσότερες περιοχές της χώρας, με βασικό κριτήριο το ύψος του εισοδήματος να μην ξεπερνά τα 4.800 ευρώ τον χρόνο, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα "σενάρια" που περιλαμβάνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Η παγίδα που κρύβει η εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος είναι αφενός ότι, πέραν του εισοδήματος θα εξετάζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και αγροτεμάχια και αφετέρου (και ίσως σημαντικότερο) ότι για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο από το 2015 είναι πιθανό να περικοπούν ή να υποκατασταθούν από το εγγυημένο εισόδημα τα κοινωνικά και ασφαλιστικά επιδόματα, όπως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ, καθώς και τα προνοιακά επιδόματα (200 ευρώ) που δίνονται σε άπορους.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπόνους 3,9% στους συνεπείς εργοδότες


«Μπόνους» θα έχουν οι συνεπείς εργοδότες, καθώς μέχρι το τέλος του έτους κλειδώνει η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μέτρο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο να εισηγείται η μείωση να αφορά μόνο όσους εργοδότες καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους.

Η σχετική ρύθμιση -που όπως αναφέρθηκε θα ανακοινωθεί εντός του έτους- θα αποσαφηνίζει τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου. Η μείωση των εισφορών θα γίνεται κλιμακωτά και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2016.

Σημειώνεται πως ήδη οι εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί το μέτρο η συνολική μείωση θα φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο θα πρέπει στο ενδιάμεσο να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να μην υπάρχει πρόσθετη μαύρη τρύπα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια επέκτασης της ασφαλιστικής βάσης (με καταπολέμηση της μαύρης εργασίας) αλλά και η εισπραξη των οφειλών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Υπολογίζεται πως περίπου 800.000 επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα χρωστάνε 15 δισεκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. "Αγκάθι" αποτελεί η περιορισμένη συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση χρεών, που τρέχει από τον Ιούλιο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία λιγότεροι από 20.000 έχουν προσέλθει για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες εφορίες κλείνουν


Ολοκληρώνεται η 4η και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο την 01/09/2013 αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Οι 14 ΔΟΥ αυτές που η λειτουργία τους αναστέλλεται στις 1/9/2013 είναι: Άγιος Κήρυκος, Αίγινα, Άνδρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα, Λήμνος, Μήλος, Πόρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σπέτσες, Τήνος, Ύδρα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/01/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία).



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινοί γενετικοί παράγοντες για πέντε ψυχικές παθήσεις


Τι έδειξε μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Διεθνής επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), η σοβαρή κατάθλιψη και, σε μικρότερο βαθμό, ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη των ψυχιατρικών παθήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη γενετική «επικάλυψη» είναι μεταξύ σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής (15%), σε μικρότερο βαθμό μεταξύ διπολικής διαταραχής και σοβαρής κατάθλιψης (10%), μεταξύ ΔΕΠΥ και κατάθλιψης (9%), μεταξύ σχιζοφρένειας και αυτισμού (περίπου 3%).

Συνολικά, οι -λιγότερο ή περισσότερο- κοινοί γενετικοί παράγοντες εκτιμάται ότι αποτελούν το 17% έως 28% του κινδύνου για την εμφάνιση μιας από τις παραπάνω παθήσεις.

Μέχρι σήμερα οι ψυχίατροι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις ρίζες των ψυχικών ασθενειών, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 125 χρόνια να στηρίζουν τις διαγνώσεις τους κυρίως στην υποκειμενική παρατήρηση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα νέα γενετικά ευρήματα θα διευκολύνουν να δημιουργηθεί πλέον ένα διαγνωστικό σύστημα που θα βασίζεται σε πιο αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση στα βιολογικά θεμέλια των παθήσεων.

Πάντως, μετά και τη νέα έρευνα, παραμένουν ακόμα σημαντικά κενά γνώσεων.

Για παράδειγμα, το κοινό με άλλες παθήσεις γενετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι εξηγεί το 23% των αιτιών της σχιζοφρένειας, όμως άλλες έρευνες για την κληρονομικότητα της σχιζοφρένειας σε διδύμους και ολόκληρες οικογένειες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνολικά ο κληρονομικός- γενετικός παράγων μπορεί να εξηγήσει το 81% της σχιζοφρένειας.

Τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώμενης κληρονομικότητας για τις άλλες παθήσεις είναι 75% για τη διπολική διαταραχή και για τη ΔΕΠΥ, 80% για τον αυτισμό και 37% για τη σοβαρή κατάθλιψη.

Όμως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που θα εξηγούσαν στο σύνολό της αυτή την κληρονομικότητα, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι μη γενετικοί, δηλαδή οι κάθε είδους περιβαλλοντικοί, παράγοντες κινδύνου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν «ένοχα» γονίδια για την παιδική επιληψία


Ελπίδες για νέα φάρμακα.

Δύο νέα γονίδια και 25 άλλες μεταλλάξεις που εμπλέκονται στην επιληψία, ιδίως την παιδική, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

Η ανακάλυψη -που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να κατανοηθεί η βιολογική-γενετική αιτιολογία πολύπλοκων νευρολογικών διαταραχών όπως η επιληψία- δημιουργεί ελπίδες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στο μέλλον.

Οι 115 ερευνητές της κοινοπραξίας Epi4K (ή Epilepsy 4000), από 40 ερευνητικά κέντρα τριών ηπείρων, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντάνιελ Λεβενστάιν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν το DNA 264 επιληπτικών παιδιών και των γονιών τους. Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν έξι «ένοχα» γονίδια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν ήδη γνωστά, καθώς και δύο άγνωστα μέχρι τώρα, τα γονίδια GABRB3 και ALG13 που, όταν υφίστανται μια σειρά από μεταλλάξεις, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιληψίας.

Οι επιληπτικές εγκεφαλοπάθειες είναι μια ομάδα σοβαρών νευρολογικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων ήδη από την παιδική ηλικία. Οι κρίσεις αυτές -που «πυροδοτούνται» από την διαταραγμένη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων- συχνά συνοδεύονται από άλλα νοητικά- γνωσιακά προβλήματα και διαταραχές συμπεριφοράς, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και γενικότερα των οικογενειών τους.

Η επιληψία είναι πιθανότερο να πλήξει ένα νήπιο ή ένα παιδί παρά έναν ενήλικο. Περίπου ένα στα 2.000 παιδιά θα εμφανίσει επιληψία πριν τα πρώτα γενέθλιά του. Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα φάρμακα, τα οποία αδυνατούν να καταπολεμήσουν τη νόσο σε μοριακό επίπεδο.

Η αιτία των επιληπτικών εγκεφαλοπαθειών παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αν και τα γονίδια θεωρείται ότι παίζουν μεγάλο ρόλο, μέχρι στιγμής ένας μικρός μόνο αριθμός τους έχει εντοπιστεί που να εμπλέκεται στη νόσο. Παρά τη νέα ανακάλυψη, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν γνωρίσει μόνο το 10% περίπου των γενετικών αιτιών των επιληπτικών εγκεφαλοπαθειών, δηλαδή πολύ απέχουν ακόμα από το να έχουν πραγματικά φωτίσει το γενετικό υπόβαθρο της πάθησης.

Όπως επιβεβαίωσε και η νέα γενετική ανάλυση, οι υπεύθυνες μεταλλάξεις συχνά είναι νέες (de novo), καθώς εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μια οικογένεια (στο σπέρμα του πατέρα ή το ωάριο της μητέρας) και, στη συνέχεια, μεταφέρονται στο παιδί. Τα γονίδια που «ενοχοποιούνται» για την επιληπτική εγκεφαλοπάθεια, έχουν υποστεί πολλαπλές τέτοιες πρόσφατες μεταλλάξεις. Αρκετές από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκονται και σε άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8χρονος «σφήνωσε» σε κάγκελα


Ένα 8χρονο αγοράκι από την Κίνα έπεσε ανάμεσα στα κάγκελα του μπαλκονιού του, στον 8ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διαμένει με τους γονείς του. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για τη διάσωσή του ενώ στη δικαιοσύνη θα απολογηθούν, για αμέλεια, οι γονείς του ανήλικου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλίκη Περδικάρη: "Ερευνά τη μετατροπή του κακού σε καλό λίπος"


Τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού λίπους, που θεωρείται το «κακό λίπος», μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ «καλού» λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό κατάφεραν να ανακαλύψουν για πρώτη φορά επιστήμονες – μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα Βιολόγος, στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη (ΕΤΗ).

Πρόκειται για την Αλίκη Περδικάρη, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της στο εργαστήριο του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, στο Ινστιτούτο Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του κυττάρου «Nature Cell Biology», κατέδειξαν πειραματικά, πώς το ένα είδος κυττάρου λίπους μπορεί να μετατραπεί στο άλλο. 

Βεβαίως μέχρι τώρα τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, ωστόσο εκτιμάται ως πολύ πιθανό, ένας παρόμοιος μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους να υπάρχει και στους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, είτε με νέου τύπου φάρμακα, είτε μέσω της κατάλληλης διατροφής ή με άλλη μέθοδο, με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. 

Η Αλίκη Περδικάρη η οποία συμμετέχει στην έρευνα, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΤΗ, όπου πραγματοποιεί και το διδακτορικό της.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Σεπτέμβριο τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους


Προσπάθειες να πολλαπλασιαστεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, όπως προκύπτει από τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταβάλλονται προσπάθειες να πολλαπλασιαστεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες μικρής κλίμακας στον αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδό», από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, μετά την καταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποτελούν προκαταβολή της αποζημίωσης που θα δοθεί στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο και η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη συμφωνία δημοσίου και παραχωρησιούχων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, εργασίες μικρής κλίμακας εκτελούνται στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα της Ολυμπίας Οδού, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν όλα τα εργοτάξια τα οποία ωστόσο λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό προς το παρόν.

Η επανεκκίνηση των εργασιών δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τις συμφωνηθείσες αποζημιώσεις, δεδομένου ότι εκκρεμεί η συναίνεση των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δια της βίας σίτιση σε κρατούμενους απεργούς πείνας


Πράσινο φως από τοις Αρχές της Καλιφόρνια.

Οι αρχές της Καλιφόρνιας εξασφάλισαν δικαστική άδεια για τη δια της βίας σίτιση δεκάδων κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας για περισσότερες από έξι εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή της πρακτικής της απομόνωσης βίαιων συγκρατουμένων τους, συχνά για περισσότερο από μια δεκαετία.

Περίπου 130 κρατούμενοι αρνούνται να λάβουν τροφή. Αρχικά, στην απεργία πείνας συμμετείχαν περίπου 30.000 από τους 133.000 κρατουμένους στις φυλακές της Καλιφόρνιας.

Ο δικαστής Θέλτον Χέντερσον, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των κρατικών αρχών, αποφάνθηκε ότι οι γιατροί των φυλακών της Καλιφόρνιας μπορούν να σιτίσουν δια της βίας τους κρατουμένους που κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Πριν από τη δικαστική αυτή απόφαση, δεν επιτρεπόταν η δια της βίας σίτιση κρατουμένων, εάν αυτοί είχαν υπογράψει ιατρική εντολή με την οποία ζητούν να μη γίνει καμία προσπάθεια «καρδιοπνευμονικής ανάνηψης» σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεών τους ή διακοπής της λειτουργίας της καρδιάς τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο


Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο ζητήματα που άπτονται της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας προϊόντων, ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ειδικότερα, η θεματολογία των συνολικά επτά σεμιναρίων αναφέρεται σε:

- Μονάδες οινοποιίας.

- Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία.

- Μονάδες επεξεργασίας γάλακτος.

- Ηλεκτρονικό εμπόριο στην προώθηση γεωργικών προϊόντων.

- Μελισσοκομία: Παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, μεταποίηση και εμπορία.

- Μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

- Θερμοκηπιακές και υδροπονικές εγκαταστάσεις, παραγωγή και εμπορία θερμοκηπιακών προϊόντων.

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο, κύριος στόχος τους είναι η πληρέστερη παρουσίαση όλων των πτυχών (εμπορικών, οικονομικών και τεχνικών) που συνθέτουν την πορεία από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, μέχρι και την εμπορία των προϊόντων. Σημαντικό τμήμα τους δε, θα αφιερώνεται στην παρουσίαση θεμάτων πρακτικής φύσεως σε εργαστηριακούς χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ή σε επιχειρηματικές μονάδες.

Τα σεμινάρια θα έχουν διάρκεια 40 ωρών το καθένα με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό 20 ατόμων, μέγιστο αριθμό 25 ατόμων και κόστος παρακολούθησης ανά συμμετέχοντα 180 ευρώ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6 Σεπτεμβρίου, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρου


Τις επιστροφές φόρου στους οφειλέτες του Δημοσίου, ακόμα και σε εκείνους που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους, θα μπλοκάρει η εφορία, μετά από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αυτόματος συμψηφισμός που κάνει σήμερα η εφορία μεταξύ επιστροφών φόρου και χρεών προς το Δημόσιο επεκτείνεται και στις περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης του χρέους τους, ακόμα και αν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Το φαινόμενο να εντάσσονται πολλοί οφειλέτες του Δημοσίου στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών και στη συνέχεια, αφού καταβάλουν κάποιες δόσεις και εξασφαλίσουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται (φορολογική ενημερότητα κ.ά.) δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να ζητήσει από τους εφόρους να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισχύοντα νόμο (Ν. 3943/31.03.2011) και να αφαιρέσουν από τις επιστροφές που περιμένουν οι φορολογούμενοι οφειλέτες του Δημοσίου κάθε παλαιό χρέος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι εφορίες θα πρέπει να συμψηφίζουν με τα ποσά των επιστροφών φόρου:

-Βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προ το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι.
-Βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά.
-Βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.
-Παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Στον οφειλέτη του Δημοσίου θα επιστρέφεται μόνο το ποσό του φόρου που απομένει μετά την αφαίρεση των χρεών.

Στις περιπτώσεις όπου μετά και τον συμψηφισμό απομένει χρέος, εάν ο υπόχρεος δεν σπεύσει να το ρυθμίσει, τότε θα αντιμετωπίσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις ποσών που αυτός δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων

Η απόφαση δεν είναι καθόλου άσχετη και με την εικόνα που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις (πάγια ρύθμιση και «τελευταίας ευκαιρίας»), οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα.
Τα σύννεφα είχαν φανεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς από το 1,4 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχε εισπραχθεί από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές βάσει μνημονίου εισπράχθηκαν μόλις 723 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,134 δισ. και καλύπτουν το 22,2% του συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο, ενώ οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,612 δισ. ευρώ και αναλογούν στο 18% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.
Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, φαντάζει ακατόρθωτη η μνημονιακή δέσμευση για έσοδα 2,739 δισ. ευρώ έως το 2017 από τις νέες ρυθμίσεις, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.

Χωλαίνουν και οι έλεγχοι

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτείνονται και στο πεδίο των ελέγχων, όπου αναζητούνται τρόποι να καταστούν ποιοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι.
Για παράδειγμα, οι προσωρινοί έλεγχοι της εφορίας δεν έχουν καλύψει ούτε το μισό του πλάνου που είχε τεθεί.
Η εφορία βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 64,9 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 13,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,4% στο πεντάμηνο, ενώ το μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη του 45% των βεβαιωμένων ποσών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ψαλίδα ανοίγει και στους ελέγχους των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, αφού με βάση το μνημόνιο έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν 910 τακτικοί έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 211 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 15,5 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόνο 5,8 εκατ.

Η αποτυχία επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί στα καυτά μέτωπα των ληξιπρόθεσμων και της φοροδιαφυγής έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μαύρης τρύπας στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δυναμιτίζει τις προσπάθειες για πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι δανειστές έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα των νέων μέτρων που έρχονται, αφού η τρόικα στην τελευταία της έκθεση προβλέπει πιθανή αποτυχία, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμη «και για την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες - μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων», σημειώνοντας μάλιστα «σημαντική καθυστέρηση» στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων.

Έρχονται οι ιδιώτες

Το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των εσόδων, μελετά πολύ σοβαρά μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στον μηχανισμό των ελέγχων, υιοθετώντας από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ την πρόταση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία «η πιο ριζοσπαστική προσέγγιση είναι η δημιουργία ενός οργανισμού εσόδων, που θα βρίσκεται εκτός του δημοσίου τομέα». Ταυτόχρονα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σχεδιάζει να ενστερνιστεί μέτρα που έχουν αποδώσει στις ΗΠΑ, όπως αναζήτηση «πληροφοριοδοτών» και προστασία τους, ηλεκτρονικό φακέλωμα, αλλά και διαπόμπευση όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, στο νέο «πακέτο» μέτρων που εκπονείται κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, εξετάζεται να περιληφθούν τα εξής:

-Επιστράτευση και προστασία πληροφοριοδοτών της εφορίας, στους οποίους μάλιστα σχεδιάζεται να δίνονται ειδικά κίνητρα, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα υποδοχής των καταγγελιών.
-Διαπόμπευση των φοροφυγάδων, μέσω δημοσιοποίησης των ονομάτων τους, μέτρο που ελπίζεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
-Ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από το Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα εν όψει της κατάρτισης του νέου περιουσιολογίου, αλλά και υιοθέτηση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για την καταβολή των φόρων, προστίμων και τελών στις τράπεζες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβοι στις ΗΠΑ σκότωσαν επειδή... έπλητταν!


Πυροβολήθηκε εν ψυχρώ ενώ έκανε τζόκινγκ ο άτυχος αθλητής.

Κατηγορίες σε δύο έφηβους για τη δολοφονία Αυστραλού αθλητή ασκήθηκαν στην πολιτεία της Οκλαχόμα και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, οι δυο νεαροί σκότωσαν για να «ξεγελάσουν την πλήξη τους».

Ο 22χρονος Αυστραλός παίκτης του μπέιζμπολ, Κρίστοφερ Λέιν, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ενώ έκανε τζόκινγκ στους δρόμους της μικρής πόλης Ντούνκαν, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο αθλητικής υποτροφίας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο 15χρονος Τζέιμς Έντουαρντ και ο 16χρονος Τσάσνει Λούνα είναι οι δυο έφηβοι που κατηγορούνται για το φόνο του αθλητή, ενώ ο 17χρονος Μάικλ Ντουέιν Τζόουνς, κατηγορείται για συνέργεια, καθώς ήταν αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο από το οποίο οι νεαροί πυροβόλησαν τον αθλητή.

«Είχαν βαρεθεί και απλά ήθελαν να σκοτώσουν κάποιον», είπε στο ABCNews.com ο Ντάνι Φόρντ αρχηγός της αστυνομίας στο Ντούνκαν. «Τον πυροβόλησαν στην πλάτη και έφυγαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εισαγγελέα Τζέισον Χικς, οι δύο έφηβοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία απειλούνται με ισόβια κάθειρξη. Στην Οκλαχόμα όμως ισχύει η θανατική ποινή και μπορεί να ζητηθεί ακόμη και για ανηλίκους. Ο πατέρας του θύματος δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ότι «τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό, γιατί δεν έχει κανένα νόημα. Ήταν απλά ένα παιδί στην αρχή της ζωής του. Προσπαθούμε να καταλάβουμε, είναι μια τρέλα».

Δείτε φωτογραφίες των κατηγορουμένων και του άτυχου αθλητή








Διαβάστε περισσότερα...

«Κλείδωσε» η λίστα για τη διαθεσιμότητα Σεπτεμβρίου


Οι αριθμοί ανά υπουργείο.

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται η λίστα με το νέο κύμα διαθεσιμότητας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 3.000 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα παρευρεθεί και ο Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λίστα που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας, που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο.

Ακόμη, σημειώνεται ότι ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων, που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 και οι οποίοι θα προέρχονται από όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για τη μετάταξη-μεταφορά αυτών των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι η επιλογή διενεργείται κατόπιν αποτίμησης και αντικειμενικής μοριοδότησης των προσόντων τους, τυπικών και ουσιαστικών, συνεκτιμώμενης της εργασιακής και διοικητικής εμπειρίας, καθώς και της υπηρεσιακής απόδοσης, δηλ. στοιχείων που συνθέτουν την εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο και ιδίως αν πρόκειται για διαδικασία γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή για διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ ή για διαδικασία που ελέγχει το ΑΣΕΠ, καθώς και για διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Η λίστα της διαθεσιμότητας σε κάθε υπουργείο

-Εσωτερικών: 3.000 Δημοτικοί Αστυνομικοί
-Παιδείας: 1.500 υπάλληλοι
-Άμυνας: 500 υπάλληλοι
-Υγείας: 1.500 υπάλληλοι
-Δημόσιας Τάξης: 500 υπάλληλοι
-Εργασίας: 600 υπάλληλοι
-Οικονομικών: 400 υπάλληλοι
-Δικαιοσύνης: 50 υπάλληλοι
-Ναυτιλίας: 50 υπάλληλοι
-Πολιτισμού: 500 υπάλληλοι
-Υποδομών: 750 υπάλληλοι
-Αγροτικής Ανάπτυξης: 130 υπάλληλοι
-Εξωτερικών: 20 υπάλληλοι
-Ανάπτυξης: 100 υπάλληλοι
-Τουρισμού: 100 υπάλληλοι
-Περιβάλλοντος: 100 υπάλληλοι
-Μακεδονίας: 20 υπάλληλοι


Διαβάστε περισσότερα...

Η Στανίση πουλά σε bazaar τις βραδινές τουαλέτες της


Τα χρήματα θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες.

Η Κατερίνα Στανίση προχωρά στη δικιά της ξεχωριστή κίνηση αλληλεγγύης!

Η λαϊκή τραγουδίστρια, ανοίγει την ντουλάπα της και προσφέρει τα ρούχα που έχει φορέσει όλα αυτά τα χρόνια στην πίστα για ένα και μόνο σκοπό: για να ανακουφίσει οικονομικά οικογένειες που αυτή τη δύσκολη εποχή δοκιμάζονται.
Κατερίνα Στανίση θα διοργανώσει bazaar με τα βραδινά φορέματα μεγάλων οίκων μόδας με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τους ανθρώπους που περνούν δύσκολα.

«Εδώ και χρόνια σκέφτομαι τι να κάνω όλα αυτά τα ρούχα έχω φορέσει κατά καιρούς στις πίστες.

Αποφάσισα, επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και εγώ πολλά χρήματα δεν έχω για να βοηθήσω, να κάνω ένα μεγάλο bazaar με τα φορέματά μου και όλα τα έσοδα να δοθούν σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη», δήλωσε η τραγουδίστρια στην εφημερίδα Espresso.

Επίσης αποκάλυψε πως εκτός από την συναισθηματική τους αξία, τα ρούχα αυτά έχουν και μεγάλη εμπορική αξία καθώς πολλές τουαλέτες της που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν την υπογραφή πολύ γνωστών οίκων.

Η Στανίση πουλά σε bazaar τις βραδινές τουαλέτες της


Διαβάστε περισσότερα...

«Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται κατά προτεραιότητα»


Διευκρινίσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται κατά προτεραιότητα, διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή σημερινή επιστολή της Πανελλαδικής Ένωσης Συλλόγων Τριτέκνων, σύμφωνα με την οποία οι τρίτεκνοι δεν μετατάσσονται κατά προτεραιότητα.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο άρθρο 91, παρ. 2 του Ν. 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα».

Και καταλήγει η σχετική ανακοίνωση: «Οποιαδήποτε παρερμηνεία της πρόθεσης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των τριτέκνων με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες».


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης στο δήμο Δίου-Ολύμπου


25 και 26 Αυγούστου οι παραστάσεις.

Δέκα χορευτικά σχήματα από την Ευρώπη κι ένα από την Αμερική θα συμμετάσχουν, στις 25 και 26 Αυγούστου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης που διοργανώνεται στη Βροντού και στο Δίον του δήμου Δίου - Ολύμπου, στο νομό Πιερίας.

Στο διήμερο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορευτές από τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Φιλανδία, την Ελλάδα, αλλά και από τον μακρινό Καναδά.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 25 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στη δημοτική κοινότητα Βροντούς και θα συνεχιστούν την επομένη, την ίδια ώρα, στο Δίον.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης διοργανώνει ο δήμος Δίου - Ολύμπου σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Βροντούς, την τοπική κοινότητα Δίου, τους πολιτιστικούς συλλόγους των δύο περιοχών, καθώς και τον Σύλλογο Φιλόπτωχων Γυναικών Βροντούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεξικό: 4 νεκροί από διαρροή αμμονίας


Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ,τουλάχιστον 15 υπέστησαν δηλητηρίαση και άλλοι 1.500 απομακρύνθηκαν από την ευρύτερη περιοχή, μετά από διαρροή αμμωνίας που σημειώθηκε σε αγωγό της δημόσιας εταιρίας Πετρολέος Μεξικάνος (Pemex), σε αγροτική περιοχή της Πολιτείας της Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η διαρροή σημειώθηκε όταν εργαζόμενοι σε ανακατασκευή δρόμου, χτύπησαν κατά λάθος τον αγωγό μεταφοράς της αμμωνίας, με ένα βαρύ μηχάνημα, με αποτέλεσμα να άνοιξε ένα κενό, δήλωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Οαχάκα, Μανουέλ Μάζα, επιβεβαιώνοντας ότι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από δηλητηρίαση καθώς εισέπνευσαν το δηλητήριο.

Ο αγωγός μεταφέρει αμμωνία από την πολιτεία της Βερακρούζ στα νοτιοανατολικά της χώρας στην πολιτεία της Οαχάκα, και το ατύχημα συνέβη στο ύψος δυο χωριών, οι κάτοικοι των οποίων εκκένωσαν τα σπίτια τους. Η Pemex ανακοίνωσε από την πλευρά της, πως η διαρροή αμμωνίας, «που προκλήθηκε από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας», σταμάτησε μετά από παρέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...