Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ο μικρός μαθητής που εντυπωσίασε τους καθηγητές με την απάντησή του


H απάντηση ενός παιδιού σε μια ερώτηση, κατά τη διάρκεια σχολικών εξετάσεων, άφησε τους πάντες άναυδους.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση που δόθηκε στους μαθητές ήταν η εξής: Ποιες από τις παρακάτω τοποθεσίες θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη σε περίπτωση που σημειωθεί ένας ανεμοστρόβιλος; Kυκλώστε μια απάντηση. Στο σχολείο, σε ένα πάρκο ή σε ένα κατάστημα;

Προς παράλειψη όμως των καθηγητών , η διατύπωση της ερώτησης ήταν στην ίδια γραμμή με τις προτεινόμενες απαντήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο μαθητής να επιλέξει ως απάντηση το «circle one».

To αστείο της υπόθεσης είναι πως οι καθηγητές δε μπορούσαν να αξιολογήσουν ως λανθασμένη την απάντηση του παιδιού ,εφόσον από τις προτεινόμενες απαντήσεις ήταν αντικειμενικά η πιο ορθή.

Όπως εξήγησαν οι καθηγητές, το παιδί θεώρησε τη διατύπωση ως προτεινόμενη απάντηση. Και αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που σημειωθεί ένας ανεμοστρόβιλος το πιο επικίνδυνο σενάριο από όλα είναι να περικυκλώσει κάποιον (circle one).

Δείτε τη φωτογραφία εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Λάρισας


Τι αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψή τους.

Τα τρακτέρ στην εθνική οδό, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, αποφάσισαν να βγάλουν μετά τις 10 Ιανουαρίου αγρότες που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, στον Πλατύκαμπο όπου συμμετείχαν επίσης αγρότες από τα Φάρσαλα και τον Αλμυρό αλλά και κτηνοτρόφοι.

H έξοδος των τρακτέρ θα γίνει κατόπιν πανελληνίου συντονισμού και η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα, οπότε και θα συναντηθούν εκπρόσωποι των αγροτών οι οποίοι συμμετείχαν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροκτηνοτρόφων.

Οι αγρότες επιλέγουν το συγκεκριμένο διάστημα, καθώς ως φαίνεται τότε θα τεθεί επί τάπητος και το δικό τους ζήτημα προκειμένου να υιοθετηθούν και τα νέα μέτρα που αφορούν τον κλάδο τους. Ενώ μία εβδομάδα πριν την τελική έξοδο θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις τρακτέρ σε σημεία του επαρχιακού δικτύου και σε χωριά.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να ακουστούν τα αιτήματα τους, να εξεταστούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις. Μάλιστα στην σημερινή σύσκεψη ακούστηκαν και προτάσεις για παραμονή των τρακτέρ στον δρόμο επ αόριστο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξάλλου για την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση αγροτών με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο Πλατυκάμπου και νέα σύσκεψη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθειες για επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει ο Απόστολος Κατσιφάρας την πρωτοβουλία της υφυπουργού Βιομηχανίας.

Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την πρωτοβουλία της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, για την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί το άνοιγμα κλειστών εργοστασίων, αφού όπως πρόσθεσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει οι υπηρεσίες της περιφέρειας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα ετοιμάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες έναν κατάλογο με περίπου 10 εργοστάσια και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που θα ήταν δυνατό να επαναλειτουργήσουν και θα τον παραδώσουν στην υφυπουργό Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος αυτός θα περιλαμβάνει εργοστάσια και από τους τρεις νομούς της περιφέρειας, δηλαδή την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κατάλογο αυτό θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει σχετικά πρόσφατα, όπως η οινοποιία της «Αχαΐα Κλάους» στην Πάτρα, το εργοστάσιο δερμάτων στην βιομηχανική περιοχή, εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Πάτρα, μονάδα κεραμοτουβλοποιοίας στο Αγρίνιο και μία ακόμη μονάδα στην Ηλεία.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια συνάντησης που έγινε σήμερα στην περιφέρεια με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τέθηκε το ζήτημα της αναβίωσης των επιχειρηματικών μονάδων που εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές, ώστε όπως τονίστηκε, να μπορέσουν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες. Επίσης αναφέρθηκε, πως πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σημείωσε ότι η επαναλειτουργία εργοστασίων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Όπως ανέφερε, βασική προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων είναι να υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός στους χώρους όπου λειτουργούσαν και να μην υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη. Σχετικά με τις μονάδες η ιδιοκτησία των οποίων έχει περιέλθει σε τράπεζες, είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα το χειριστεί το υπουργείο. Επίσης, σύμφωνα με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, θα γίνει προσπάθεια για την ανεύρεση νέων επενδυτών, και παράλληλα θα εξεταστεί η επιστροφή εργαζομένων που κατά το παρελθόν απασχολούνταν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρω-παραπομπή για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα


Οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για κακή διαχείριση αποβλήτων στη νήσο Κέρκυρα. Οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι που λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία του διασταλάζοντος υγρού (στραγγίσματα), από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή το Μάρτιο του 2011 και σε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιανουάριο 2012.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα ο χώρος υγειονομικής ταφής να εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και να συνιστά σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, τονίζει η Επιτροπή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στις πανελλαδικές


Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας. Αν και οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κουράκη στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι γνωστές από το Μάιο, εκκρεμούσε παρά ταύτα ο ακριβής αλγόριθμος, με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν φέτος τα μόριά τους.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, «ξεχωρίζει» η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι «ενδοσχολικοί» βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεν προσμετρώνται μαζί μ’ εκείνους των εξετάσεων. Ακόμη, τα δύο μαθήματα βαρύτητας του κάθε επιστημονικού πεδίου, φαίνεται να «πριμοδοτούνται» επιπλέον, αφού η βαθμολογία τους προσμετράται και δεύτερη φορά μέσα στον αλγόριθμο, πέραν του υπολογισμού με τον συντελεστή βαρύτητας.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα όσα αναφέρει η υπουργική απόφαση, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μορίων γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών (σε εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου) των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για σχολές ή τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:

Στο σύνολο μορίων, προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100), του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες, με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση (επί 1 ή επί 2).

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε πέμπτο μάθημα, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο επιστημονικά πεδία όπου έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση, γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Κάνοντας μία σύνθεση των παραπάνω, ο αλγόριθμος, με βάση τον οποίο θα μπορούν οι υποψήφιοι να υπολογίσουν τα μόριά τους, είναι ο εξής:

Μ = {[(α+β+γ+δ) · 2] + [(α · 1,3) + (β · 0,7)]} · 100

Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών που έχει δώσει για τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου Μαθηματικά (α), Φυσική (β), Χημεία (γ) και Νεοελληνική Γλώσσα (δ), θα υπολογίσει το άθροισμα των βαθμών του και θα το πολλαπλασιάσει επί δύο. Στη συνέχεια, θα πολλαπλασιάσει τη βαθμολογία των Μαθηματικών με τον συντελεστή βαρύτητας 1,3 και τη βαθμολογία της Φυσικής με τον συντελεστή βαρύτητας 0,3. Τα δύο αυτά γινόμενα θα τα προσθέσει και το άθροισμά τους, θα το προσθέσει με το πρώτο γινόμενο. Το συνολικό άθροισμα που θα βγει, πολλαπλασιάζεται επί 100, για τον τελικό αριθμό μορίων.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος θέλει να έχει επιλογή και στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας, θα δώσει και πέμπτο μάθημα, τη Βιολογία (ε). Σε αυτή την περίπτωση, τα μόριά του για τις σχολές του 3ου πεδίου θα υπολογιστούν υπολογίζοντας τις βαθμολογίες Βιολογίας (ε), Φυσικής (β), Χημείας (γ) και Νεοελληνικής Γλώσσας (δ), αφήνοντας εκτός τα Μαθηματικά, και με συντελεστή βαρύτητας 1,3 στη Βιολογία και 0,7 στη Φυσική.

Όσον αφορά τους συντελεστές βαρύτητας, η μόνη εξαίρεση αφορά στο 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας και Ζωής, όπου οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων είναι 0,9 και 0,4, από τις ομάδες προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αναλυτικά, τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στις Ομάδες Προσανατολισμού για κάθε Επιστημονικό Πεδίο, έχουν ως εξής:

A .Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

α) Βιολογία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα εννιά (0,9)

β) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4)

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης

α) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Μαθηματικά Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης

α) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

α) Βιολογία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα εννιά (0,9)

β) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4)

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης

α) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

5ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Μόνη εξαίρεση για το 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας και Ζωής, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων είναι 0,9 (για τη Βιολογία γενικής παιδείας) και 0,4 (για τη Νεοελληνική Γλώσσα), αντί 1,3 και 0,7, που είναι στα άλλα πεδία.

Οι συντελεστές του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών κατά περίπτωση είναι:

1. Δύο (2) για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:

«Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»

«Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

2. Δύο (2) για τα τμήματα:

Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών,

Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του

Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

3. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων 1 και 2.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γιορτινή Θεσσαλονίκη «βουλιάζει» από μαθητές


Ανάβουν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε πλατεία Αριστοτέλους και Καλαμαριά.

Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Θεσσαλονίκη «βουλιάζει» από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις άρχισαν από 1 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 18 του μήνα περισσότερα από 5.500 παιδιά, από εκατό σχολεία της χώρας, θα επισκεφτούν την πόλη.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, τονίζοντας πως η παρουσία των μαθητών αναμένεται να τονώσει και την αγοραστική κίνηση στο ιστορικό κέντρο.

«Φοβόμουν ότι δεν θα είχαμε φέτος πολλούς μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε 5.500 παιδιά από εκατό σχολεία το διάστημα από 1 - 18 Δεκεμβρίου, που θα μείνουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε μέρες στην πόλη. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα ενώ δουλεύουν και οι επαγγελματίες» είπε ο κ. Ζορπίδης.

Στα σχολεία που αποφάσισαν να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, έχει προγραμματιστεί να υπάρχει ξεναγός που θα τους κάνει το γύρο της πόλης, ώστε να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την ιστορία και τα μνημεία.



Ανάβει το δέντρο στην Αριστοτέλους

Πέρα όμως από τους μαθητές που θα τονώσουν την αγορά, αύριο, Παρασκευή, στις 8 το βράδυ θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη στολισμένη για τις γιορτές πλατεία Αριστοτέλους.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς η διοίκηση του Κεντρικού Δήμου παραχώρησε στο ΕΕΘ τόσο την πλατεία Αριστοτέλους, όσο και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει εορταστικό χρώμα, να δουλέψει το κέντρο, καθώς περνάμε δύσκολες μέρες. Πέρσι και πρόπερσι η πόλη μας ήταν λίγο σκοτεινή» ανέφερε ο κ.Ζορπίδης στη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, τόνισε πως θα ζητήσει από το δήμαρχο αλλά και το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρηθεί του χρόνου η Αριστοτέλους ακόμη πιο νωρίς στο Επιμελητήριο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει καλύτερη οργάνωση και να υπάρχει καλύτερο γιορτινό αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, υποστήριξε, από την πλευρά του, πως ο Δήμος στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορταστικών εκδηλώσεων των φετινών Χριστουγέννων διαβουλεύτηκε από τον Ιούνιο με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και κατέληξε να συνεργαστεί με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο με στόχο να δώσει πνοή στην αγορά.

«Θέλαμε να τελειώσουμε ακόμη πιο νωρίς με το στολισμό των Χριστουγέννων όμως μας πρόλαβαν τα γεγονότα τους τελευταίους μήνες. Θέλουμε οι πολίτες και οι επισκέπτες να έχουν επιπλέον κίνητρο για να βρεθούν στο κέντρο» είπε ο αντιδήμαρχος.



Επίσης, ο κ. Λεκάκης έκανε λόγο για «γενναία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το στολισμό της πόλης που θα στοιχίσει 200.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει εορταστικό διάκοσμο σε πλατείες, δρόμων και χριστουγεννιάτικα δέντρα σε διάφορα σημεία».

Όσον αφορά την πλατεία Αριστοτέλους, σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, το κόστος ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

«Φωτίζεται» και το δέντρο της Καλαμαριάς

Με μια λαμπρή τελετή που έχει τίτλο «Χριστούγεννα στην πόλη» ανάβει σήμερα, στις 7 το βράδυ, το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Καλαμαριάς στην πλατεία του δημαρχείου.

Το έλατο, ύψους 15 μέτρων με τα χιλιάδες λαμπιόνια του, θα ανάψει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο χώρος θα πλημμυρίσει από γιορτινές μουσικές και χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά θα περιφέρονται στο χώρο και θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά, την ώρα που δεκάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της Καλαμαριάς.

Καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών στην πλατεία του δημαρχείου θα υπάρχουν στολισμένα σπιτάκια, το σπίτι του Αϊ Βασίλη, των Ξωτικών και το Ζαχαρόσπιτο με δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, ενώ στο χώρο έχουν τοποθετηθεί επίσης καρουζέλ και τρενάκι.



Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το ΣΕΒΕ

Τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα Χριστούγεννα παρουσίασε σήμερα και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ανακοίνωσε τη δωρεά χιλίων βιβλίων σε παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και την ανακήρυξη του καλύτερου βιβλίου για το έτος που ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου 2016.

«Η μόνη διέξοδος στην οικονομική κρίση είναι το βιβλίο», ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων


Πρωτότυπες προτάσεις, θετικά σχόλια και αρνητικές επισημάνσεις που καταγράφηκαν.

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τη σύσταση Εθνικού Μητρώου για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, τη βαθμολογική διάρθρωση και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» είναι ότι σε διάστημα 8 ημερών, που διάρκεσε η ηλεκτρονική διαβούλευση (μέσω του www.opengov.gr), κατατέθηκαν 1.179 σχόλια-προτάσεις για το σύνολο του νομοσχεδίου ή για συγκεκριμένα άρθρα.

Θα ακολουθήσει ολιγοήμερη επεξεργασία των παρατηρήσεων από ομάδα ειδικών του υπουργείου και δεν αποκλείεται ορισμένες ιδέες να ενσωματωθούν ή να τροποποιήσουν διατάξεις του νομοσχεδίου πριν οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες (στην πλειονότητά τους δημόσιοι υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί) επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια πάταξης των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο είναι μια καλή προσπάθεια για να αποτρέψει τις πελατειακές σχέσεις στο Δημόσιο, να αποτρέψει τους κάθε λογής προσχηματικούς ή επίπλαστους αποκλεισμούς ικανών υπαλλήλων ενώ ανατρέπει νομοθέτημα με ξεπερασμένες μεθοδεύσεις, τιμωρητικό χαρακτήρα και υποχρεωτικές βαθμολογικές ποσοστώσεις. Διακρίνουμε διάθεση προστασίας του αξιολογούμενου υπαλλήλου με τη διαδικασία της ένστασης και της βαθμολογικής επανεξέτασης, όπως και της υποχρεωτικής αιτιολόγησης της μικρής βαθμολόγησής του. Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι στόχος πλέον είναι η βελτίωση του υπαλλήλου και όχι η απόλυσή του».

Αρκετά σχόλια για το μητρώο σημειώνουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιεύσεις σε τομείς του επιστημονικού πεδίου, η παρουσία σε διεθνή συνέδρια, η ύπαρξη εκπαιδευτικού έργου. Προτείνεται επίσης στο μητρώο, εκτός από τα μέλη ΔΕΠ, να μπορούν να συμμετέχουν και τα μέλη του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, εφόσον έχουν διδακτορικό δίπλωμα.

Στα κριτήρια αξιολόγησης, προτείνεται να προσμετρηθεί και ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, θα πρέπει να προηγούνται στις κρίσεις, καθώς και να λαμβάνεται υπόψη και ο βαθμός δυσκολίας της υπηρεσίας, των συνθηκών εργασίας και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε φορέα.

Τα περισσότερα σχόλια (492) συγκεντρώνει το άρθρο 29 «Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – Διαδικασία και κριτήρια επιλογής προϊσταμένων». Συμμετέχοντες στη διαβούλευση προτείνουν η μοριοδότηση του χρόνου θητείας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας να λαμβάνεται υπόψη μόνον εάν η επιλογή έχει γίνει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο και σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις, και η συνέντευξη να αντικατασταθεί με γραπτές εξετάσεις μέσω ανεξάρτητου φορέα με κρυμμένο το όνομα του υποψηφίου.

Ενστάσεις καταγράφονται όσον αφορά τη μοριοδότηση, που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο καθώς σημειώνεται ότι ενώ ο βασικός τίτλος σπουδών λαμβάνει 100 μόρια κι ένα δεύτερο πτυχίο τετραετούς κατά το πλείστον διάρκειας, μοριοδοτείται με μόλις 30 μόρια, ένα τουλάχιστον μονοετές μεταπτυχιακό μοριοδοτείται με 150. Επίσης ενστάσεις υπάρχουν για το ότι μοριοδοτείται μόνο η άριστη γνώση ξένης γλώσσας, με αποτέλεσμα να εξομοιώνονται αυτοί που έχουν πολύ καλή γνώση με αυτούς που δεν γνωρίζουν καθόλου ξένη γλώσσα.

Τέλος, υπάρχει μια πρωτότυπη πρόταση ήταν η εξής: «Να υπάρχει μοριοδότηση σε υπαλλήλους που κάνουν υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η επιλογή νέων διευθυντών Εκπαίδευσης


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου
.

Άρχισε η διαδικασία για την επιλογή νέων διευθυντών εκπαίδευσης, μετά την ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας. Αν και, μέχρι στιγμής, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό, ανακοινώθηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, μπορούν να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά όσοι εκπαιδευτικοί έχουν τα νόμιμα προσόντα και επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η συγκρότηση Περιφερειακών Συμβουλίων Επιλογής (ΠΣΕ) διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν την αρμοδιότητα να συντάξουν τους πίνακες υποψηφιοτήτων, καθώς επίσης και να αποτιμήσουν και να συντάξουν τους πίνακες των μοριοδοτούμενων κριτηρίων των υποψηφίων ανά διεύθυνση Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, ούτως ώστε να συγκροτηθούν τα ΠΣΕ, καλούνται οι τωρινοί περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης να στείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τα συμβούλια επιλογής θα είναι πενταμελή και η θητεία τους θα είναι διετής. Κατ' εξαίρεση όμως, κατά την πρώτη εφαρμογή, η θητεία του προέδρου, των μελών και του γραμματέα των συμβουλίων αυτών θα λήξει στις 31/12/2016.

Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής, μετά τη σύνταξη των πινάκων από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής, θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία, στην οποία θα λάβουν μέρος οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, και μετά, η προσωπική συνέντευξη, ενώπιον των ΠΣΕ.

Τέλος, με ευθύνη του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής καταρτίζεται ο τελικός πίνακας υποψηφίων ανά διεύθυνση Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει το άθροισμα της μοριοδότησης της επιστημονικής-παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης, της υπηρεσιακής κατάστασης, της διοικητικής και καθοδηγητικής εμπειρίας, της μοριοδότησης από τη μυστική ψηφοφορία καθώς και της μοριοδότησης της συνέντευξης.

Οι διευθυντές Εκπαίδευσης θα τοποθετηθούν με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής, το οποίο θα έχει διαμορφώσει την πρότασή του λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στους κυρωμένους πίνακες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν οι ακτιβιστές της Greenpeace


Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης κατέληξε η κινητοποίηση για 13 ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι από νωρίς χθες το πρωί ανέβηκαν σε πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, θέλοντας συμβολικά να στείλουν μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.



Αφού πέρασαν 14 ώρες στην κορυφή του ΑΗΣ, σε ύψος 130 μέτρων, όπου ανέγραψαν και μήνυμα, αστυνομικοί, γύρω στις 7.30 το βράδυ, τούς ζήτησαν να κατέβουν, πράγμα το οποίο και έπραξαν.

Ακολούθως οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Κοζάνης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και διατάραξη οικιακής ειρήνης, με την οποία αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για το Ασφαλιστικό: Κατάργηση της 15ετίας ζητούν οι δανειστές


Την αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επανέφεραν σήμερα οι δανειστές, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο

Με τον τρόπο αυτό, επαναφέρουν την συμφωνία που είχε γίνει κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την κατοχύρωση σύνταξης με 6.000 ένσημα αντί των 4.500 που είναι σήμερα, θέτοντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι τα 15 χρόνια μπορούν να αποτελέσουν αντικίνητρο για την συνέχιση της ασφάλισης των εργαζομένων.

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε στον κ. Κατρούγκαλο, είναι η σύνδεση της καταβολής της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, κατά την σημερινή συνάντηση, δεν τέθηκε το θέμα του ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης, που για την Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι κοντά στο 65% του μισθού και κατά τους δανειστές δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 55%.

Η σημερινή συνάντηση ήταν εκτός γραμμής, αφού το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνεται στην λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες μέρες. Ωστόσο θα είναι το αντικείμενο σε ένα από τα πρώτα ραντεβού της αξιολόγησης του προγράμματος, που θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Αποχωρώντας από την συνάντηση ο υπουργός Εργασίας είπε ότι διευκρινίστηκε στις λεπτομέρειές της η πρόταση της Κυβέρνησης και τέθηκε ξανά από την ελληνική πλευρά το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ούτως ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

«Για εμάς ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα προστατευτούν οι κύριες συντάξεις και ότι θα έχουμε τελικά μια δίκαιη μεταρρύθμιση» είπε φεύγοντας ο κ. Κατρούγκαλος.


----------------

Άρχισε ο "πόλεμος" κυβέρνησης-τρόικας για το ασφαλιστικό


Εμφανώς δυσαρεστημένος και λιγομίλητος εξήλθε από τη συνάντηση με την τρόικα ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Περιορίστηκε να πει ότι θα γίνει προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις τη στιγμή όμως που το μνημόνιο προβλέπει της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1, 8 δισ. ευρώ.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR




Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με κάρτες ή μέσω τράπεζας όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης


Πρόβλεψη πως κάθε δαπάνη της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα πρέπει να γίνεται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών θα υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε στο Χίλτον ο Τρύφων Αλεξιάδης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επίσης για την κάλυψη του αφορολόγητου θα μετρούν μόνο αποδείξεις για δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κάθε αγορά αγαθών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, μέτρο το οποίο πρακτικά όμως δεν εφαρμόζεται, εγείροντας έτσι προβληματισμό για τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προωθείται και διάταξη στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν από κοινού δήλωση.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι οδηγοί ταξί έκαναν... application


Στη διάθεση του επιβατικού κοινού της Αττικής έχει θέσει το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) την δική του εφαρμογή, SATAbyIQTaxi, για κλήσεις ταξί μέσω κινητού ή tablet.

Πρόκειται για τη μοναδική εφαρμογή που παρέχει αξιοπιστία, ασφάλεια και νομιμότητα στις μετακινήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο, και είναι διαθέσιμη στο Apple Store για κινητά iOS και στο GooglePlay για κινητά Android.

«Η εφαρμογή SATAbyIQTaxi συγκεντρώνει το σύνολο των επαγγελματιών ταξί Αττικής, με στόχο να προσφέρει στο επιβατικό κοινό έναν νέο τρόπο κλήσης του μέσου, που εμπιστεύεται για την μετακίνησή του και λειτουργεί υπό την εποπτεία και τους κανόνες του συνδικάτου, το οποίο εγγυάται για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των επιβατών, βάση του νόμιμου τιμοκαταλόγου» επισήμαναν εκπρόσωποι του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλο μέσω ορισμένων εφαρμογών για τα ταξί που υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα, «προωθείται η δημιουργία καρτέλ στον κλάδο, με στόχο την πλήρη διάλυσή του, προς όφελος των πάσης φύσεως μεσαζόντων-συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές τις εφαρμογές». Έτσι, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των επιβατών από αθέμιτες τέτοιες πρακτικές.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ έκανε λόγο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται από εφαρμογές, οι οποίες χρησιμοποιούν ΙΧ αυτοκίνητα. «Ο κίνδυνος για το επιβατικό κοινό είναι τεράστιος αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του. Εταιρίες όπως η Uber, ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και όχι για τη νομιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο εύφλεκτο είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο; - Δείτε το πείραμα


Μερικές εβδομάδες πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων σχεδόν όλοι έχουν στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Τα λαμπιόνια και οι μπάλες μας βάζουν στο κλίμα των ημερών όμως σύμφωνα με τους ειδικούς κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία όσοι αγοράζουν τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, πρέπει να προσέξουν να γράφει πως είναι ανθεκτικό στη φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Όσοι επιλέξουν αληθινό, να προτιμήσουν να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να το διατηρούν νωπό, προσθέτοντας νερό στη βάση.

Σχετικά με τα λαμπάκια θα πρέπει να είναι ανάμενα όσο υπάρχουν άτομα μέσα στο σπίτι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο σε πόσα δευτερόλεπτα καίγεται ένα αληθινό δέντρο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα, 16/12


Δελτίο Τύπου 10.12.2015


Αρ. Πρωτ.: 2791

Ημερίδα με τίτλο «Καλές Πρακτικές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας -To Σύστημα Παραγωγής Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου (ΣΥΣΠΕΑΠ)», διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό χώρο του κτιρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ., (οδός Ελ. Βενιζέλου 236, ισόγειο, Ηλιούπολη, στάση ΜΕΤΡΟ Άλιμος), ώρα προσέλευσης 8.30 το πρωί.

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από το Ελληνικό Σύνταγμα και από πλήθος διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υπαγορεύουν κανόνες και πολιτικές προς όφελος της μείωσης του ψηφιακού χάσματος.

Το Ε.Κ.Κ.Α. ως σύγχρονος δημόσιος προνοιακός φορέας προκειμένου να συμβάλλει στην υλοποίηση των επιταγών του εθνικού και διεθνούς δικαίου και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες καθημερινής διαβίωσης των ΑμεΑ, υλοποίησε και λειτουργεί ένα σύστημα διαδικτυακών εφαρμογών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης σε μορφή προσβάσιμη μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (www.prosvasi-amea.gov.gr). Η εν λόγω Πύλη χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη χρήση και έχει στόχο να εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση, αλλά και σε οπτικο-ακουστικό περιεχόμενο ειδικά προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές τους.

Η Ημερίδα έχει ως στόχο την προώθηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, καθώς και την ανάδειξη καλών πρακτικών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την εξοικείωση της ευρύτερης κοινωνίας με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που συνδέονται με τα νέα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και δικτύωσης.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Πρόγραμμα

8:30 - 9:00 Προσέλευση - Εγγραφές

9:00 - 9.30 Χαιρετισμοί: Εκπρόσωποι πολιτικής ηγεσίας, ΥΠΕΚΚΑ, Υπουργείου Εσωτερικών, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ. και EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος, Πρόεδρος Ε.Κ.Κ.Α. Περικλής Τζιάρας

Α. ΤΟ ΣΥΣΠΕΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ -ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Πρόεδρος: Πετροπούλου Ράνια, Δρ Εκπαιδευτικής Τεχ/γίας και Ψηφιακών Συστημάτων Παν/μίου Πειραιά, μέλος Ε.ΔΙ.Π του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχ/γίας της Σχολής Ηλεκτρ/γων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών του ΕΜΠ

9.30-10.00 Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα ως δικαίωμα. Θεσμικό πλαίσιο και εφαρμογές, Νικόλαος Παρταράκης, Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος Ε.ΔΙ.Π του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ITE, Δέσποινα Γούναρη, κοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης έργου ΕΚΚΑ

10.00-10.20 Το Σύστημα Παραγωγής Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου Δυνατότητες Προοπτικές, Μ. Παπαστάθη, κοινωνιολόγος, συντονίστρια της διεπιστημονικής Ομάδας παραγωγικής λειτουργίας του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ του ΕΚΚΑ
Β. Κιλτσοπούλου, υπεύθυνη προσβασιμότητας της Ομάδας παραγωγικής λειτουργίας του ΣΥΣΠΕΑΠ

10.20-10.40 Διαδραστικές υπηρεσίες του ΣΥΣΠΕΑΠ: Πολυμεσικό περιεχόμενο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Α. Παπαδοπούλου, υπεύθυνη πολυμεσικού περιεχομένου του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ
Μ. Κοτρωνάκης, υπεύθυνος υπηρεσίας Τηλεδιάσκεψης του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ

10.40-11. 00 Το ΣΥΣΠΕΑΠ στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και των μελών της οικογένειάς του, Σ. Σιούτης, Δρ Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, στέλεχος της Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ, Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας ΥΠΕΚΑΑ, διδάσκων ΕΚΠΑ

11.00-11.30 Ερωτήσεις-Συζήτηση

11:30 - 12.00 Διάλλειμα-Καφές

Β. ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Πρόεδρος: Χρήστος Νάστας, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

12.00-12.20 «Με άλλα μάτια» η σημασία της διάχυσης της πληροφόρησης, B. Αυγουλάς, Νομικός, Δημ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών επιστ. συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, Διαχειριστής του blog «Με άλλα μάτια»

12.20-12.40 Κινητική αναπηρία και Διαδίκτυο, Αν. Κωστάρης, Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΠΚΑ

12.40-13.00 Ηλεκτρονική προσβασιμότητα και χρήση εφαρμογών στις δυνατότητες των ατόμων με νοητική υστέρηση. Σύστημα ποιότητας EQUASS Excellence στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Δ. Χειμαριώτης, κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες

13.00-13.20 «Πώς το όραμα γίνεται φωνή: Διαβάζοντας για τους Άλλους», Α. Σπυριδάκη, πολιτικός επιστήμων, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Διαβάζω για τους Άλλους»

13.20-13.40 «Προσβασιμότητα και Κοινωνικός Αποκλεισμός, Γ. Σαββόπουλος, εργοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Εργοθεραπείας & υπεύθυνος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Ασκληπιείου Βούλας, διαχειριστής του blog «4disabled»

13.40-14.00 Ερωτήσεις- Συζήτηση

14-00-14.15 Συμπεράσματα-Προοπτικές, Γ. Χανδάνος, κοινωνιολόγος, Διευθυντής Συντονισμού & Οργάνωσης του Ε.Κ.Κ.Α.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για το εργασιακό των ατόμων με αναπηρία στον Π. Κουρουμπλή


Δελτίο Τύπου 10.12.2015

Αρ. Πρωτ.: 2789

Με αφορμή τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου: «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» και με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε το πλαίσιο των προτάσεών της επί των θεμάτων του. Εκτός από τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, δημοσιεύονται και διατάξεις - προσθήκες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, στοχεύοντας στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν βιώσει ακόμη περισσότερο τον αποκλεισμό τους από την εργασία εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων που έχουν ληφθεί με τις μνημονιακές πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις προτάσεις, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την αναμόρφωση του νόμου 2643/98, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης ζητά την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 1 του ν.3454/2006 και στα άτομα με αναπηρία, η οποία ισχύει στον εργασιακό τομέα για την κατηγορία των πολυτέκνων, αλλά δε ισχύει για την κατηγορία των ατόμων με αναπηρία, ώστε να αποκατασταθεί μία αδικία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία.

Χρειάζεται να θεσπιστούν διατάξεις που θα συμπεριλαμβάνουν κοινωνικά κριτήρια και μοριοδότηση για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων και κηδεμόνων τους σε εποχικές θέσεις εργασίας και θέσεις κοινωφελούς εργασίας, όπως υπάρχουν για άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι και τρίτεκνοι.

Τέλος η Συνομοσπονδία ζητά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της εργασίας των ατόμων με αναπηρία που υπηρετούν σε Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων της χώρας. Αυτό το αίτημα αποτελεί και πρόταση της ΚΕΔΕ, βάσει της απόφασης του Δ.Σ. της στις 12.11.2014 και αφορά στη μεταφορά του προσωπικού ΑμεΑ που υπηρετεί σε Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων που έχουν λυθεί ή βρίσκονται σε εκκαθάριση στον οικείο Δήμο σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.69 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΕΔ οι ενδεικτικοί πίνακες βαθμολόγησης του Ν. 2643/98


Δελτίο Τύπου 10.12.2015

Αρ. Πρωτ.: 2786

Ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει ότι με βάση τις αιτήσεις -υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν οι προστατευόμενοι του Ν. 2643/1998, συντάχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.:

α) Ενδεικτικοί πίνακες βαθμολόγησης κατά κατηγορία προστασίας και εκπαίδευσης.
β) Πίνακες Αιτήσεων οι οποίες εξαιρούνται από την διαδικασία της μοριοδότησης.

Οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα βαθμολόγησης οι οποίοι έχουν μοριοδοτηθεί, καλούνται να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός δεκαπέντε (15) ημερών, δηλαδή από 10-12-2015 έως και 24-12-2015.

Διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους προστατευόμενους μαζί με την αίτησή τους κατά την πρώτη φάση της προκήρυξης, είτε δεν είχαν προσκομίσει καθόλου την Υ.Δ. (της αίτησης) με το γνήσιο της υπογραφής είτε είχαν προσκομίσει την Υ.Δ. χωρίς να υπάρχει το γνήσιο της υπογραφής. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να τύχουν όμοιας αντιμετώπισης όλοι οι αιτούντες, παρακαλούνται όλοι οι προστατευόμενοι μαζί με τα δικαιολογητικά τους να προσκομίσουν την συγκεκριμένη Υ.Δ. με το γνήσιο της υπογραφής.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να συμπληρώνονται από τους προστατευόμενους όλα τα δικαιολογητικά και να συνοδεύονται με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ που βρίσκεται στο ΦΕΚ Τεύχος Β 3408/18-12-2014.

Όλοι οι πίνακες:

http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3350&lang=el
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.03 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα δοθεί η δ΄ δόση του οικογενειακού επιδόματος του ΟΓΑ


Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει ακόμη για το πότε θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η δ' δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποκλείσει την καταβολή του επιδόματος μέχρι το τέλος του 2015, ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί η τέταρτη δόση τον Ιανουάριο του 2016, παραμένει ανοικτό και πιθανό.

Το περιθώριο για τη χορήγηση της 4ης δόσης λήγει στις 20 Ιανουαρίου. Πάντως για την ώρα δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το Λογιστήριο του Κράτους, για την κατάθεση των χρημάτων, ενώ η απόφαση αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, στον ΟΓΑ, παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς η θέση του Οργανισμού είναι να δοθεί η δόση των οικογενειακών επιδομάτων το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το άγνωστο "ιπτάμενο αντικείμενο" που προκάλεσε συζητήσεις στην Καλιφόρνια


Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου στο οποίο φαίνεται ένα αντικείμενο που εκπέμπει φως να κινείται στον ουρανό στη Νότια Καλιφόρνια.

Δεκάδες άνθρωποι κατήγγειλαν ότι είδαν UFO, ενώ οι πιο ψύχραιμοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βούτσης: Μόνον με συναίνεση η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες δημοσίων προσώπων


Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών, δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών», διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο.

«Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο». «Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν: Ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει τους κανόνες για την εγγύηση καταθέσεων


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζήτησε από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (οδηγία 2014/49/ΕΚ, ΟΣΕΚ), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι βάσει της εν λόγω οδηγίας, οι καταθέτες θα επωφελούνται από ταχύτερες εκταμιεύσεις και ισχυρότερο δίχτυ προστασίας, καθώς οι πιο ενοποιημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα είναι προχρηματοδοτημένα και σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις υποχρεώσεις τους έναντι των καταθετών.

Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν τα ανωτέρω κράτη-μέλη δεν συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η προθεσμία για τη μεταφορά των κανόνων για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων στο εθνικό δίκαιο, ήταν η 3η Ιουλίου 2015.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Google Drive: Νέα αναβάθμιση φέρνει μεγάλες ευκολίες στην αναζήτηση αρχείων


Η Google αναβαθμίζει την υπηρεσία Google Drive και προσθέτει νέες λειτουργίες με σκοπό να διευκολύνει τους χρήστες στην αναζήτηση αρχείων, σε ένα τομέα που αντιμετώπιζαν προβλήματα όσοι έχουν αποθηκευμένα πολλά αρχεία στην cloud υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, στο εξής, οι χρήστες θα μπορούν:

1. Να περιορίσουν την αναζήτηση σε συγκεκριμένο τύπο αρχείου απευθείας από τη μπάρα.

2. Να ανοίξουν όλες τις σύνθετες επιλογές αναζήτησης απευθείας από την μπάρα.

3. Να έχουν πρόσβαση στα πιο πρόσφατα αρχεία και να πραγματοποιούν αναζήτηση από την αρχική οθόνη στο iOS μέσω της τεχνολογίας 3D Touch.

4. Να πραγματοποιούν αναζήτηση απευθείας από την μπάρα αναζήτησης του iOS χωρίς να ανοίξουν την εφαρμογή του Drive.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθορίζονται οι κατευθύνσεις του διαλόγου για την Παιδεία


Οι 12 θεματικές με βάση τις οποίες θα διαμορφωθεί η τελική ατζέντα.

Συνεδρίασε, σήμερα, για δεύτερη φορά η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων, στις οποίες θα κινηθεί ο διάλογος για την Παιδεία. Ύστερα από επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γαβρόγλου, με εκπροσώπους των κομμάτων, κατέληξε σε δώδεκα γενικά σημεία, τα οποία και αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι στους τρεις φορείς, που είχαν ανακοινωθεί ότι θα δρουν παράλληλα στον εθνικό διάλογο (Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας), προστέθηκε και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματική ατζέντα του εθνικού διαλόγου θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, μετά από τροποποιήσεις και προτάσεις που θα κατατεθούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων μέχρι την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, οι δώδεκα θεματικές, με βάση τις οποίες θα καθοριστεί και η τελική ατζέντα, είναι οι εξής:

1. Δημοκρατικές αξίες. (Βία, ρατσισμός, διαφορετικότητα, εκπαίδευση μειονοτήτων, αειφορία εκπαιδευτικών μονάδων, αυτοδιοίκητο διαφόρων βαθμίδων, κοινωνική μέριμνα, πρόσβαση σε πολιτισμικά δρώμενα).

2. Οικονομικά της εκπαίδευσης (τρόποι θεσμοθετημένης αύξησης του ποσοστού επιχορήγησης στην εκπαίδευση, διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα, δυνατότητες μείωσης εξόδων, πράσινα σχολεία, αξιοποίηση περιουσίας, πολιτική προσλήψεων, οικολογικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών μονάδων).

3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

4. Νέες τεχνολογίες, διδακτική πρακτική, ψηφιακός εγγραμματισμός

5. Ενιαίος χώρος ανωτάτης εκπαίδευσης και έρευνας.

6. Λύκειο-Παραπαιδεία-Εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μετεγγραφές.

7. Είδη και δομή των διαφορετικών σχολικών μονάδων και του σχολικού δικτύου ανά περιοχή.

8. Διοίκηση Εκπαίδευσης και αποκέντρωση της.

9. Διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την παραγωγή, με την αγορά εργασίας.

10. Προοπτικές για νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα μέτρα.

11. Ρόλος Κοινωφελών Ιδρυμάτων, ΜΚΟ και άλλων οργανισμών για την εκπαίδευση και έρευνα.

12. Συνεχής και δια βίου εκπαίδευση.

Εξάλλου, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, θα υποδειχθούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων εμπειρογνώμονες, όχι απαραίτητα με «κομματική ταυτότητα». Επίσης, θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα εργασιών των υποεπιτροπών της Διαρκούς Επιτροπής. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, είναι να καταλήξει η Επιτροπή στα πρώτα συμπεράσματά της προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην εισήγησή του, στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «δημιουργικές» τις συζητήσεις που έγιναν για τον κατ' αρχήν καθορισμό βασικών κατευθύνσεων του διαλόγου με τους εκπροσώπους των κομμάτων και επεσήμανε: «μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση δε μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της θητείας μιας κυβέρνησης, και για αυτό το λόγο, καλό θα είναι να καταφέρουμε συναινετικά να συγκροτήσουμε το πλαίσιο που θα μπορέσουν να κινηθούν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, επανέλαβε ότι «μια κυβέρνηση δε μπορεί να σταματήσει να νομοθετεί» και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να συμμετέχουν σε έναν ανοικτό διάλογο, με χαρακτηριστικό την «ευελιξία, που όμως, δεν θα οδηγήσει σε παραλυσία, αλλά σε σύνθεση απόψεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θανάσης Μιχελάκης, του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορά να γίνεται διάλογος για τροποποιήσεις και διάλογος για μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση, σαν έννοια, αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό και ρηξικέλευθο.

Σύμφωνοι με τις βασικές θεματικές εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» την ατζέντα και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχει στο διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και ότι θα συζητήσει για όλα τα θέματα, ακόμα και εκείνα τα οποία ρυθμίστηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη σύνθεση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, χωρίς να προηγηθεί σχετική συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

Εξάλλου, η Χαρά Κεφαλίδου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τη χρησιμότητα των πορισμάτων προηγούμενων επιτροπών διαλόγου, «ώστε να μην ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά», ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς, εκπροσωπώντας το Ποτάμι, καλωσόρισε την πρωτοβουλία για την «κίνηση ουσιαστικού διαλόγου».

Το προβληματισμό του για το είδος του διαλόγου που θα γίνει εξέφρασε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, των ΑΝΕΛ: «Δεν ξέρω πόσο έτοιμοι ήμαστε για τη μητέρα του διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Δελής, εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Προς το τέλος της συνεδρίασης δημιουργήθηκε ένταση με αφορμή την αλλαγή του τρόπου επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, αλλά το ζήτημα δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχος στην Ιταλία αυτοκτόνησε λόγω… διάσωσης των τραπεζών


Μηδενίστηκε η αξία των μετοχών του.

Ένας εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, εξαιτίας της απώλειας του συνόλου των αποταμιεύσεών του που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria.

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με ειδική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, και την οικονομική κάλυψη η οποία προσφέρεται από τις τρεις μεγάλες τράπεζες Unicredit, Ubi και Intesa San Paolo.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, η εισαγγελία της Τσιβιταβέκια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για να αποδώσει ακριβείς ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του Ιταλού ηλικιωμένου.

Συνολικά, οι οικονομικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης αφορούν 130.000 άτομα. Η Τράπεζα της Ιταλίας, σε ανακοινωθέν της, τονίζει ότι είχε ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του Ταμείου για την Προστασία των Αποταμιεύσεων, με την στήριξη άλλων τραπεζών, ώστε να τύχουν πλήρους κάλυψης οι καταθέσεις των πολιτών, υπό όλες τις μορφές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, μπλόκαρε την δυνατότητα προσφυγής στο εν λόγω ταμείο και απαίτησε να πληρώσουν μέρος του κόστους της «διάσωσης» και οι πελάτες.

Κατά συνέπεια, όσοι είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε μετοχές και ομόλογα των τραπεζών Banca Εtruria, Carife, Carichieti και Banca Marche, είδαν να εξανεμίζονται τα χρήματά τους. Χθες, ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη «ανθρωπιστικών βοηθειών» για τους πελάτες των τεσσάρων αυτών τραπεζών, πολλοί από τους οποίους διαδήλωσαν έξω από την βουλή της Ρώμης.

Ιθύνοντες, όμως, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι προτιμούν να κάνουν λόγο για «πρωτοβουλίες αλληλεγγύης» με την δημιουργία, έστω και όψιμα, ειδικού ταμείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία φορέων για την αναδάσωση του Ταϋγέτου


Δράση από εθελοντές στις 13 Δεκεμβρίου.

Έντονη κινητικότητα κι αλληλεγγύη ―«ξέλαση» κατά την παλαιότερη έκφραση― εμφανίζουν οι τοπικοί φορείς των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη διάσωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας του Ταϋγέτου, του πανέμορφου βουνού που υψώνεται ανάμεσά τους ως φυσικό σύνορο, αλλά και ως τμήμα για τη συντομότερη διαδρομή της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Έτσι, την προσεχή Κυριακή (13/12) πολυπληθείς αντιπροσωπείες εθελοντών, με πρωτοβουλία και ευθύνη διοίκησης έργου της διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, αναμένεται να συμπράξουν σε υψόμετρο 1.080 μέτρων περίπου, στη θέση «Δασάκι» στην καρδιά του δυτικού Ταϋγέτου, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρτεμισίας, στο 32ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια αναδάσωσης της καμένης περιοχής με 5.000 περίπου δενδρύλλια μαύρης πεύκης. Οι σπόροι μαύρης πεύκης, που είχαν συλλεχθεί από τον Ταΰγετο, στάλθηκαν σε ειδικά φυτώρια στη Θεσσαλονίκη και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα περί τα 280.000 δενδρύλλια. Ήδη, τα 60.000 από αυτά βρίσκονται στο Κρατικό Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας και αναμένουν τη σχετική έγκριση, ώστε μέχρι το μήνα Μάρτιο να έχουν φυτευτεί.

«Πρόκειται για δέντρα που φέρουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και δεν πρέπει να χαθούν. Αν δεν φυτευτούν την επόμενη περίοδο, θα πρέπει να καταστραφούν, καθώς δεν θα είναι κατάλληλα, πλέον, για φύτευση. Προορίζονταν για τον Πύργο Ηλείας, αλλά λόγω ιδιαίτερων προβλημάτων που ανέκυψαν στην εκεί περιοχή, θα φυτευτούν στις καμένες περιοχές του Ταϋγέτου. Το συνολικό έργο (για τα 280.000 δενδρύλλια), προϋπολογισμού δαπάνης 500.000 ευρώ, έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και ίσως και αύριο να έχουμε αυτή την απόφαση, ώστε η διαδικασία δενδροφύτευσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Δηλαδή, εκτός από την τρέχουσα φυτευτική περίοδο ν' αξιοποιήσουμε και αυτή του φθινοπώρου» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

Η ανωτέρω δράση αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με στόχο την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο δήμος Καλαμάτας, η διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συντρέχουν ενεργά στην προσπάθεια αναδάσωσης του Ταϋγέτου την προσεχή Κυριακή, αλλά καλούνται να προσέλθουν και όσοι άλλοι, πιστοί στο εγχείρημα.

Από τη γειτονική Λακωνία θα συμμετάσχει ο δήμος Σπάρτης και η διεύθυνση Δασών Λακωνίας, ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αυτή τη φορά δεν θα συμμετάσχουν περιβαλλοντικοί σύλλογοι του νομού.

Οι αναχωρήσεις από την Καλαμάτα με προορισμό το σημείο δενδροφύτευσης θα γίνουν με τρία λεωφορεία που διαθέτει το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Σημείο συγκέντρωσης έχει καθοριστεί το Δασονομείο Αλαγονίας (32ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης). Εκεί θα βρίσκονται ειδικά συνεργεία και θα κατευθύνουν στις θέσεις των περιοχών που θα φυτευτούν, παρέχοντας τις ανάλογες οδηγίες. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ με εθελοντές θα ξεκινήσει και από τη Μεσσήνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...