Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Εγκρίνεται από την Ε.Ε. το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποστόλου: Στο επίκεντρο του οι νέοι αγρότες.

Σημείο αναφοράς στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο εγκρίνεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποτελούν οι νέοι αγρότες. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι το ποσό που θα προορίζεται σε δράσεις και επενδύσεις για νέους αγρότες θα είναι τουλάχιστον κατά 25% αυξημένο σε σχέση με τα κονδύλια που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι το νέο Πρόγραμμα είναι συνολικής επενδυτικής δαπάνης άνω των 6 δις. ευρώ και θα υπηρετήσει όπως εκτίμησε ο κ. Αποστόλου την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ο κ. Αποστόλου είπε ότι παρότι δε δόθηκε η εξάμηνη παράταση που ζητήθηκε από 17 χώρες, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων και εν τέλει κατέστη δυνατό τα ποσά που δεν θα απορροφηθούν τελικά να είναι λιγότερα των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα αναληφθούν δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν στο συνεργατισμό και στην οργάνωση της εμπορίας από το χωράφι στο ράφι.

Αναφορικά με την πληρωμή των ενισχύσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης άνω του 1 δισ. ευρώ σε 564.000 αγρότες. Ερωτηθείς για προβλήματα και αστοχίες που παρατηρήθηκαν δήλωσε ότι το σύστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που υιοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι από τα πλέον περίπλοκα και διαβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν οι οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της διαδικασίας των ενστάσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωϋσίδης, από τους 112.000 αγρότες που δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, η πλειονότητά τους ήτοι 90.000 αγρότες αποκλείστηκαν επειδή τα αναλογούντα ποσά ήταν μικρότερα των 250 ευρώ που ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός. Ωστόσο εκτίμησε ότι οι μισοί από αυτούς θα λάβουν τελικά τις ενισχύσεις τους, καθώς όταν προσμετρηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στον όρο του «πρασινίσματος» θα ξεπεράσουν το κατώφλι του κανονισμού. Σχετικά με τις μειώσεις που είδαν αγρότες στην πληρωμή της προκαταβολής, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη, με την οποία ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση καθώς οι όροι της είναι διαφορετικοί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.