Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πάνω από 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από κεφαλαλγίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καινοτομίες για την θεραπεία θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στην Αθήνα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας σήμερα εμφανίζει μια πραγματική επανάσταση στην έρευνα και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, παρόλα αυτά η κεφαλαλγία παραμένει σε ένα μεγάλο ποσοστό υποθεραπευόμενη διότι πολύ συχνά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται έγκαιρα ορθή αγωγή.

Οι νεότερες εξελίξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας θα απασχολήσουν τη Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (11-12 Δεκεμβρίου), που θα γίνει στην Αθήνα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμος Μητσικώστας. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη νευροφαρμακολογία στις κεφαλαλγίες, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι ειδικοί θα ασχοληθούν με θέματα όπως οι μηχανισμοί της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας και η νευρογενετική της ημικρανίας και θα παρουσιαστούν τα νεότερα αποτελέσματα των κλινικών μελετών των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην καταπολέμηση της ημικρανίας.

«Η ημικρανία αποτελεί την αιχμή του θεραπευτικού δόρατος στη νευρολογία, με τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα σε τελική φάση κλινικών μελετών για την προφύλαξη της ημικρανίας και τρεις συσκευές για τη θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων», ανέφερε ο κ. Μητσικώστας, εκτιμώντας ότι την προσεχή τριετία θα είναι στη διάθεση των επιστημόνων τα νέα φάρμακα, που με υποδόρια ένεση θα χορηγούνται στους ασθενείς και θα τους προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη του νευροδιεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας μικροσυσκευής που στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών. Η μελέτη διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχει και η Ελλάδα, μαζί με 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Η κεφαλαλγία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό, παρουσιάζεται συχνότερα στις ηλικίες 20-50 ετών και, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι η τρίτη σοβαρότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Επίσης, στα άτομα με χρόνιο πονοκέφαλο είναι 35 φορές συχνότερη η κατάθλιψη, γεγονός που αποδεικνύει την επίδραση του πόνου στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν από ημικρανία περίπου 28 εκατ. ασθενείς, ηλικίας άνω των 12 ετών (21 εκατ. γυναίκες και 7 εκατ. άνδρες), ενώ στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι.

Με στόχο την ενημέρωση και την πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όσους τις έχουν ανάγκη, συστάθηκε πρόσφατα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας και όπως ανέφερε η πρόεδρός του Φόνη Βορίδη, πρόκειται για μια ομάδα πασχόντων από χρόνια κεφαλαλγία, που φιλοδοξεί να ενώσει και να αντιπροσωπεύσει τους πάσχοντες με στόχο την ανάπτυξη δράσεων που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη υποστήριξη και αντιμετώπιση των ασθενών και των αναγκών τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.