Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Έργα τέχνης στην άμμο


Με όπλα του την υπομονή, τη θέληση και μία... τσουγκράνα, ο Αντρές Αμαδόρ από την Καλιφόρνια μετατρέπει όμορφες παραλίες, σε απίστευτα έργα τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο βιβλίο που «φοριέται» δημιούργησαν επιστήμονες


Επιτρέπει στον αναγνώστη να νιώσει τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών.

Αυτό το βιβλίο, που δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, δεν είναι σαν όλα τα άλλα, αλλά είναι βγαλμένο από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας. «Φοριέται» στο σώμα του αναγνώστη και του επιτρέπει να νιώσει πάνω του στην κυριολεξία τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της πλοκής.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναγνώστης φοράει ένα ειδικό γιλέκο, που περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και το οποίο συνδέεται με ένα βιβλίο «επαυξημένης πραγματικότητας», που κρατά στα χέρια του. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου, αυτό -σε συνεργασία με το γιλέκο- δημιουργεί μια σειρά από τεχνητές εμπειρίες (περιοδικές αλλαγές στη θερμοκρασία, δονήσεις πάνω στο σώμα, πρόκληση φωτισμού και ήχων κ.α.), που μεταφέρουν στον αναγνώστη αισθήσεις σχετικές με αυτό που διαβάζει, έτσι ώστε να μπαίνει καλύτερα στο «κλίμα» του βιβλίου.

Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με τυχαίο τρόπο, αλλά ποικίλουν ανάλογα με το περιεχόμενο της σελίδας που διαβάζει ο χρήστης-αναγνώστης. Το βιβλίο αλλάζει με τεχνητό τρόπο μέχρι και τον ρυθμό που χτυπά η καρδιά του αναγνώστη - την κατάλληλη στιγμή της συναισθηματικής κορύφωσης. Ακόμα, το συνδεμένο γιλέκο διαθέτει 150 λαμπάκια LED που αυξομειώνουν τον φωτισμό γύρω από τον αναγνώστη, καθώς και μικρούς αερόσακους που κατά καιρούς πιέζουν το σώμα του για να του δημιουργούν την αναγκαία ψυχοσωματική πίεση - όταν το απαιτεί το σενάριο.

Η τεχνική που ονομάζεται «αισθητηριακή φαντασία» (κατά το «επιστημονική φαντασία») αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Φέλιξ Χάιμπεκ, Αλέξις Χόουπ και Ζιλί Λεγκό του εργαστηρίου πολυμέσων του ΜΙΤ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ».

«Η αισθητηριακή φαντασία αφορά νέους τρόπους για να βιώνουμε και να δημιουργούμε ιστορίες», ανέφεραν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι «παραδοσιακά η λογοτεχνία δημιουργεί και προκαλεί συναισθήματα και ενσυναίσθηση μέσω των λέξεων και των εικόνων. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό διασυνδεμένων αισθητήρων και ενεργοποιητών, ο συγγραφέας της αισθητηριακής φαντασίας διαθέτει πλέον νέα μέσα για να μεταφέρει στους αναγνώστες την πλοκή, τη διάθεση και τα συναισθήματα, ενώ παράλληλα αφήνει πάντα χώρο στη φαντασία του αναγνώστη. Τα νέα εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να δημιουργήσουν μια εμπειρία αφήγησης που θα απορροφά τελείως τον αναγνώστη και θα είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα του».

Είναι πάντως αμφίβολο πώς θα «υποδεχτούν» συγγραφείς και αναγνώστες μια τέτοια τεχνολογία ανάγνωσης στο μέλλον. Αναμφίβολα, μερικοί δεν θα ενθουσιαστούν καθόλου με την «χειραγώγηση» της εμπειρίας ανάγνωσης. Άλλοι, πάλι, πιθανότατα θα εκτιμήσουν τον «εμπλουτισμό» του διαβάσματος -και της φαντασίας τους- μέσω των αισθήσεών τους.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεύμα για αστροναύτες με... φρεσκο-εκτυπωμένη πίτσα!


Τρισδιάστατος εκτυπωτής θα ετοιμάζει γεύματα στο διάστημα.

Γεύμα με πίτσα θα μπορούν να απολαμβάνουν στο μέλλον οι αστροναύτες, μόνο που το έδεσμα δεν θα είναι φρεσκοψημένο αλλά… φρεσκο-εκτυπωμένο!

Ναι καλά διαβάσατε, μιας και το γεύμα θα παρέχει ο 3D εκτυπωτής για πίτσες του Anjan Contractor, ο οποίος έλαβε πέρυσι 125.000 δολάρια από τη NASA για να αναπτύξει εκτυπωτές φαγητού που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο διάστημα.

Ο Contractor κατάφερε ήδη να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο για εκτύπωση πιτσών, τη λειτουργία του οποίου μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο ίδιος σχεδιάζει να εξοπλίσει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή με κάψουλες φαγητού που θα διατηρούνται για 30 χρόνια, διάστημα απαραίτητο για ταξίδια στο διάστημα.

Προκειμένου να επιτύχει την επιθυμητή διάρκεια, ο μηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Systems & Materials Research Corporation, ερευνά τρόπους για την αφαίρεση της υγρασίας από την τροφή και τη μείωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών σε μορφή σκόνης.

Σύμφωνα με τον Contractor, το ψήσιμο της πίτσας θα γίνεται μέσα σε 70 δευτερόλεπτα αφού έχει εκτυπωθεί.

Δείτε βίντεο με την εκτύπωση της πίτσας…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διστακτικοί οι επενδυτές για την Αθήνα


Στην 13η θέση φιγουράρει η Αθήνα στην κατάταξη με τις ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται για νέες επενδύσεις. Η ελληνική πρωτεύουσα ανέβηκε από την 27η θέση που κατείχε πέρυσι όπως δείχνει νέα μελέτη, που διεξήγαγε η PwC και το Urban Land Institute και δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2014.

Παρά την άνοδο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των αρνητικών αντιλήψεων για την ελληνική οικονομία και δείχνουν να προτιμούν αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και πόλεις της περιφέρειας ή δευτερεύουσας σημασίας. Παράλληλα, τα προνομιακά ακίνητα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται πλέον υπερτιμημένα.

Οι επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα εκτιμούν πως η Αθήνα παραμένει μια πολύ δύσκολη αγορά που προς το παρόν επιλέγουν να αποφεύγουν. Η πρωτεύουσα «κατρακυλάει» στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης για υπάρχουσες και αναπτυξιακές επενδύσεις. Η μελέτη δείχνει ότι οι επενδυτές, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αποθαρρύνονται λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, παρότι η χώρα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη και υλοποιεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας με σκοπό να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας. Επίσης, η χρηματοδότηση νέων αγοραπωλησιών δυσχεραίνεται καθώς οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στη δανειοδότηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Αθήνα καθώς οι επενδυτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην ιρλανδική πρωτεύουσα παρόλο που μέχρι πριν δύο χρόνια έβλεπαν την αγορά ακινήτων ως απαγορευτική. Διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές προσελκύονται από το επίπεδο των τιμών και τις προοπτικές βελτίωσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές οδηγούν τους επενδυτές σε αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ισπανία, μία μεσογειακή χώρα που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει στην επενδυτική ευκαιρία που δίνει η χώρα της Ιβηρικής όπου υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως και για την Ελλάδα, μερικοί υποστηρίζουν πως η διαχείριση του χρέους της χώρας είναι πολύ δύσκολη και η ισπανική αγορά «επικίνδυνη» για επενδύσεις πριν εμφανισθούν απτές ενδείξεις ανάπτυξης.

Ο έντονος ανταγωνισμός προκαλεί μία αυξανόμενη τάση κατεύθυνσης των επενδύσεων πέραν των κλασσικών αγορών του Λονδίνου, του Μονάχου και το Παρισιού. Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές στρέφονται σε ακίνητα πόλεων δευτερεύουσας σημασίας στοχεύοντας σε πιο σταθερά έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014 θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις. Βελτιώνεται επίσης η προοπτική για τη διαθεσιμότητα χρεών, καθώς το 51% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις θα αυξηθεί φέτος, ενώ μόλις το 15% πιστεύουν το αντίθετο. Ωστόσο οι επενδυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά την επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα προ κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μηχανικοί από την Κέρκυρα στην Κεφαλονιά


Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί κλιμάκιο μηχανικών και εργατοτεχνιτών, από την Κέρκυρα, ώστε να συνδράμουν στην καταγραφή των ακατάλληλων κτιρίων και στη διόρθωση βλαβών και ζημιών, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση του δήμου Κέρκυρας προς την πληγείσα, από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, Κεφαλονιά ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής. Το κλιμάκιο θα αναχωρήσει άμεσα, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων τυπικών διαδικασιών, και θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι.

«Με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ και τους δήμαρχους των Ιονίων Νήσων επισκεφθήκαμε την Κεφαλονιά, αμέσως μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο νησί και διαπιστώσαμε τις ζημιές και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί. Έτσι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος Κέρκυρας, προς το δήμο Κεφαλονιάς που βρίσκεται στην ίδια Περιφέρεια με εμάς, είναι να μεταβούμε το γρηγορότερο στο νησί, που περνά πάλι δοκιμασία, για να βοηθήσουμε με μηχανικούς και συνεργείο τεχνιτών στην καταγραφή και αποκατάσταση βλαβών. Μαζί τους θα βρίσκομαι κι εγώ, για να δείξουμε ότι όλη η Κέρκυρα είναι στο πλευρό της Κεφαλονιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του δήμου Κέρκυρας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια και στέκονται στο πλευρό μας ακόμη μια φορά», δήλωσε ο κ. Τρεπεκλής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί στηρίζουν τους σεισμόπληκτους


«Άμεσα ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαθέτει γιατρούς της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ για να ενισχύσει το έργο των Γενικών Νοσοκομείων Κεφαλληνίας, σε Αργοστόλι και Ληξούρι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

Τρεις εξειδικευμένοι γιατροί της Ιατρικής Ομάδα Άμεσης Δράσης μεταβαίνουν σήμερα σε συνεργασία με το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. για την Κεφαλονιά σε επείγουσα αποστολή ενίσχυσης του νησιού.

Με αφορμή την αποστολή της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης στην Κεφαλονιά, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε:

«O I.Σ.Α. βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων πολιτών της Κεφαλονιάς. Σήμερα στέλνουμε την πρώτη ομάδα γιατρών της Ομάδας Άμεσης Δράσης και είμαστε έτοιμοι, εφόσον μας ζητηθεί, να ενισχύσουμε και με επιπλέον ιατρικό προσωπικό την Ομάδα αυτή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε φάρμακα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α. και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να καλυφθούν το επόμενο διάστημα οι ανάγκες για τους χρονίως πάσχοντες, τους ανασφάλιστους και τους άπορους πολίτες του νησιού».



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε υπερχρεωμένη χήρα


Δικαιώθηκε χήρα δανειολήπτρια με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, η οποία για την επόμενη διετία διατηρεί την περιουσία της ενώ δεν θα πληρώνει δόση για το χρέος της, Χριστούγεννα και Πάσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για δανειολήπτρια ευρισκόμενη, ιδιωτική υπάλληλο, ηλικίας 45 χρονών, με δύο ενήλικα παιδιά, η οποία είναι χρεωμένη σε μία τράπεζα αλλά και στον Ο.Α.Ε.Δ, με συνολικό ποσού χρέωσης 81.425,16 ευρώ. Εισόδημα έχει μονάχα τον μισθό της, ως ιδιωτική υπάλληλος 809,88 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει στην κυριότητα της μία κατοικία 66,19 τ.μ και ένα παρκινγκ 37,444 τ.μ. ένα Ι.Χ αυτοκίνητο κατά 50%, και καταθέσεις στην ίδια πιστώτρια τράπεζα ποσού 1.600 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε την αποτυχία του προδικαστικού συμβιβασμού εξέδωσε απόφαση στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, όπου για δύο χρόνια δηλαδή έως το έτος 2016 , απαγορεύει:

- Την λήψη κάθε καταδιωκτικού μέτρου κατά της δανειολήπτριας

- Τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών της

- Διατηρεί την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας της

- Της επιτρέπει κατά τους μήνες που εορτάζονται Πάσχα και Χριστούγεννα στη μη καταβολή δόσης, χωρίς να την υποχρεώνει

- Την καλεί να καταβάλλει στην πιστώτρια τράπεζα μηνιαία δόση 59,56 και στον Ο.Α.Ε.Δ μηνιαία δόση 16,26 ευρώ.

Η απαιτούμενη δόση για τον Ο.Α.Ε.Δ , (πριν την απόφαση) ανερχόταν στο ποσό των 487,76 ευρώ μηνιαίως. Ενώ η δόση προς την τράπεζα θα είναι πλέον 59,56 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαρύς ο πέλεκυς για φαρμακοποιό


Σε κάθειρξη επτά ετών καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ένας φαρμακοποιός, διότι συνταγογραφούσε υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά που προκλήθηκε στον Οργανισμό υπολογίστηκε σε 160.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 έπειτα από έρευνες των ελεγκτών του ΟΓΑ. Πρόκειται για φαρμακοποιό, που διατηρεί το φαρμακείο του στα Γιαννιτσά Πέλλας. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ακριβά φάρμακα, το κόστος των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο Οργανισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένα σκευάσματα συνταγογραφούνταν έως και δέκα φορές μέσα σε έναν μήνα για τους ίδιους ασφαλισμένους. Ο φαρμακοποιός αφέθηκε τελικά ελεύθερος ενόψει του Εφετείου, με την προϋπόθεση της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 15.000 ευρώ και υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν και τρεις ασφαλισμένοι του Οργανισμού που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην απάτη. Το δικαστήριο καταδίκασε δύο απ' αυτούς σε φυλάκιση δύο ετών, με 3ετή αναστολή, ενώ ο τρίτος κρίθηκε αθώος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης


Μια 45χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή της πίνοντας δέκα υπνωτικά χάπια και αλκοόλ με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου οι γιατροί μετά από προσπάθειες, κατάφεραν να την κρατήσουν στην ζωή.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr, όλα ξεκίνησαν, όταν η γυναίκα γνώρισε μέσω facebook, έναν 48χρονο Τρικαλινό, με τον οποίο και διατήρησε σχέση για δύο χρόνια. Ο 48 άνδρας τελικά, της ζήτησε να βρεθούν στα Τρίκαλα και της ανακοίνωσε ότι θέλει να δώσει τέλος στον δεσμό τους, με αποτέλεσμα η γυναίκα να προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανιτόπουλος: Βλέπουμε ποια κτίρια είναι κατάλληλα


«Βλέπουμε ποια κτίρια είναι κατάλληλα, για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους απόψε», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από την Κεφαλλονιά όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Κάνουμε έναν συντονισμό με την πολιτική προστασία, τον δήμαρχο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα περάσει η σημερινή νύχτα, για να μην είναι οι άνθρωποι στο δρόμο. Αυτό είναι το σημαντικό», κατέληξε ο υπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν διεξάγεται εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Γούντι Άλεν


Νομικοί υποστηρίζουν ότι πλέον η υπόθεση πιθανότατα έχει παραγραφεί.

Οι εισαγγελικές αρχές του Κονέτικατ δεν διεξάγουν έρευνα σε βάρος του Γούντι Άλεν, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, μετά την καταγγελία της υιοθετημένης κόρης του σκηνοθέτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα της όταν ήταν 7 ετών.

Το 1993, μετά την έρευνα που είχε διεξαχθεί τότε, ο εισαγγελέας είχε αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη στον Άλεν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Νομικοί υποστηρίζουν ότι πλέον η υπόθεση πιθανότατα έχει παραγραφεί.

«Δεν έχουμε καμία έρευνα σε εκκρεμότητα. Εάν λαμβάναμε κάποια καταγγελία θα την εξετάζαμε, όπως κάνουμε με όλες, και θα κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες», είπε ο Μαρκ Ντιπουί, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Κονέτικατ.

Η Ντίλαν Φάροου, 28 ετών σήμερα, περιέγραψε την κακοποίησή της από τον 78χρονο Άλεν σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. Σύμφωνα με την καταγγελία της, ο Άλεν την κακοποίησε σεξουαλικά στο σπίτι που διατηρούσε η ηθοποιός και πρώην σύντροφος του σκηνοθέτη, Μία Φάροου, στο Κονέτικατ.

Με βάση τη νομοθεσία της Πολιτείας αυτής, ο εισαγγελέας που εξετάζει μια καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου έχει στη διάθεσή του χρονικό διάστημα 5 ετών για να ασκήσει δίωξη. Η Φάροου υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε το 1992.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για τη γιατρό που κατηγορείται για «μίζες» με τις προμήθειες αντιδραστηρίων


Δίωξη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για την 61 ετών γιατρό, που ήταν διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στο ‘πάρτι' με τις προμήθειες αντιδραστηρίων.

Μετά την προ μηνών άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βάρος του δημοσίου, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε νέα δίωξη εναντίον της, αυτήν την φορά για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Σε τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ, που δεν ‘δικαιολογούνταν'. Η ίδια δίωξη στρέφεται και εναντίον του συζύγου της, στον οποίο βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 360.000 ευρώ. Η γιατρός, κατά το κατηγορητήριο, θεωρείται κύρια υπεύθυνη για τις υπεραγορές αντιδραστηρίων, που εκτιμάται ότι ζημίωσαν το δημόσιο με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον μία υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, όπως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας, από την οποία γινόταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων. Τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια χρησιμοποιούνται για εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωπος-camera ζωγραφίζει από μνήμης


Ο Stephen Wiltshire, που είναι γνωστός ως the living camera ή the human camera, είναι ένας καλλιτέχνης που αν και αυτιστικός έχει την ικανότητα να απομνημονεύει ό,τι βλέπει με μια ματιά και να τα σκιτσάρει με κάθε λεπτομέρεια.



Έχει βραβευτεί για τις ικανότητές τους και την υπηρεσία του στην τέχνη από το MBE το 2006. Σπούδασε στη σχολή Fine Art at City & Guilds Art College και είναι διάσημος για τη δουλειά του σε ολόκληρο τον κόσμο.



Ο Stephen γεννήθηκε στο Λονδίνο από Ινδούς γονείς τον Απρίλιο του 1974. Όταν ήταν παιδί ήταν μουγκός και δεν επικοινωνούσε με τους ανθρώπους. Στα τρία του διαγνώστηκε με αυτισμό. Δεν γνώριζε καμία γλώσσα και ζούσε εντελώς στον δικό του κόσμο.

Στα πέντε του χρόνια, οι γονείς του τον έγραψαν σε ένα ειδικό σχολείο κι εκεί οι δάσκαλοί του αντιλήφθηκαν ότι του άρεσε να ζωγραφίζει. Η ζωγραφική σταδιακά έγινε ο δικός του τρόπος να επικοινωνεί με τον κόσμο.

Σήμερα η τέχνη του είναι μοναδική στον κόσμο. Δεν πρόκειται μόνο για τις εξαιρετικές καλλιτεχνικές του ικανότητες αλλά τη δυνατότητα να μεταφέρει στην ακουαρέλα του ακόμα και ολόκληρες πόλεις από μνήμης, με κάθε λεπτομέρεια.

Μπορείτε να δείτε την προσωπική του ιστοσελίδα εδώ

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παγκόσμιος χάρτης του Ίντερνετ


Βρείτε το δρόμο σας στην αχανή έκταση του Ιστού.

Έναν παγκόσμιο χάρτη δημιούργησε ο σλοβάκος σχεδιαστής Martin Vargic. Στο χάρτη βλέπουμε ωκεανούς, αλλά και διάφορες ηπείρους. Μόνο που δεν πρόκειται για ένα κανονικό χάρτη.

Πρόκειται για το «Χάρτη του Ίντερνετ», όπως τον ονομάζει ο δημιουργός. Τη θέση των χωρών έχουν καταλάβει εταιρείες που κυριαρχούν στον Ιστό, ενώ έχει γίνει προσπάθεια τα μεγέθη των χωρών-εταιρείων να ανταποκρίνονται στα μεγέθη της κάθε εταιρείας.

Όσο για τους ωκεανούς, βλέπουμε ευφάνταστες ονομασίες όπως ο «Ωκεανός του Spam», ο «Ωκεανός της Πληροφορίας» και ο «Ψηφιακός Ωκεανός».

Ενδιαφέρον έχουν οι ονομασίες των διαφόρων πόλεων καθώς και λεπτομερείς, όπως το μικρό κομμάτι Γης στο βόρειο πόλο που φέρει την ονομασία Wikileaks.

Ο Martin Vargic επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση του χάρτη, καθώς μεγάλος αριθμός εταιρειών και websites δεν έχουν συμπεριληφθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα.

Δείτε το χάρτη (κλικ για μεγέθυνση)...




Διαβάστε περισσότερα...

Κινητή ιατρική μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κεφαλονιά


Αύριο θα μεταβεί στο νησί κλιμάκιο για υγειονομικούς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης.

Στο πλαίσιο παροχής βοήθειας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους πληγέντες από το σεισμό στην Κεφαλονιά, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έστειλε σήμερα κινητή ιατρική μονάδα με ακτινολογικό μηχάνημα, κατάλληλα στελεχωμένη.

Αύριο θα μεταβεί στην Κεφαλονιά κλιμάκιο από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. - ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για δειγματοληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα διενεργηθεί έλεγχος σε κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» από εξειδικευμένο προσωπικό στην υγιεινή και τις επιδημίες πλοίων (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SHIPSAN).



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 20 Φεβρουαρίου οι προτάσεις για το Σήμα Ελληνικών Προϊόντων


Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Λήγει στις 20 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τη δημιουργία του Σήματος Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπή που έχει ήδη οριστεί ενώ για τα τρία επικρατέστερα σήματα προβλέπεται και χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000, 3.000 και 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (τηλ. 2131514282, FAX2103846523, ηλεκτρονική διεύθυνση rebpetrop@gge.gr) έως τις 20-2-2014 και ώρα 12.00, αυτοπροσώπως ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η δημοσίευση των μη οικονομικών στοιχείων εμπεριέχει μόνο πλεονεκτήματα για μία εταιρεία»


Παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο οδηγιών για τη συγγραφή Ενιαίων Απολογισμών.

Η δημοσίευση των μη οικονομικών στοιχείων εμπεριέχει μόνο πλεονεκτήματα για μία εταιρεία και η αναμενόμενη οδηγία δεν πρέπει να αποτελέσει μία ακόμα «στείρα» υποχρέωση αλλά το έναυσμα να επικοινωνούν συστηματικά οι εταιρείες το σύνολο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεών τους. Αυτό επισημάνθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της Grant Thornton για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, του νέου πλαισίου οδηγιών «Integrated Reporting Framework» για τη συγγραφή Ενιαίων Απολογισμών (κοινωνικών απολογισμών και ετήσιων εταιρικών εκθέσεων).

Σε ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι ο προσκεκλημένος από τον διεθνή φορέα Integrated Reporting Council, ο Henning Dräger, παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το Integrated Reporting Framework έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο περιεχόμενο και τον σκοπό των εταιρικών αναφορών. Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί σχετικά με τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη νέα αυτή διαδικασία από την Μαρία Αλεξίου, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, η οποία κατά το 2013 ανέπτυξε και δημοσίευσε το πρώτο ελληνικό Integrated Report.

Στη συζήτηση συμμετείχε, με απ' ευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Μάκης Τικφέσης, ενημερώνοντας το κοινό για τη μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών της ΕΕ στο θέμα αυτό.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαρώνει η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Στις... πρωταθλήτριες χώρες η Ελλάδα σύμφωνα με την Κομισιόν.

Από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχετικό Ευρωβαρόμετρο και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη-μέλη και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία γύρω στα 120 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα είναι άνισα και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και τιμωρία της διαφθοράς.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το 2013, με τη στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς καλύφθηκε ένα μεγάλο υφιστάμενο κενό και έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περίπλοκο και κατακερματισμένο, επηρεάζοντας την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ: 26%) και το 80% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος ΕΕ: 69%). Επίσης, σύμφωνα με το 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων υπάρχει διαφθορά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (μέσος όρος ΕΕ: 77%) και το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%).

Επιπλέον, χαμηλές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον δείκτη της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού Freedom House για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το 2013, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες όπου ο Τύπος αξιολογείται ως «εν μέρει ελεύθερος». Όπως τονίζει η έκθεση της Επιτροπής, «η οικονομική αδυναμία και ένα επιλεκτικά εφαρμοζόμενο κανονιστικό πλαίσιο κατέστησαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερα ευάλωτα σε ενδεχόμενες αθέμιτες πιέσεις».

Εξάλλου, στον τομέα της υγείας, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη διαφθορά. «Οι άτυπες πληρωμές και οι προμήθειες εξοπλισμού και φαρμάκων πλήττονται από τη διαφθορά», αναφέρει η Επιτροπή. Σύμφωνα δε με το Ευρωβαρόμετρο, το 11% των Ελλήνων ερωτηθέντων που επισκέφθηκαν δημόσιες ιατρικές εγκαταστάσεις κατά το προηγούμενο έτος, παραδέχθηκαν ότι κατέβαλαν πρόσθετη πληρωμή («φακελάκι») (μέσος όρος ΕΕ: 5%) και εξ αυτών 24% αισθάνθηκαν ότι όφειλαν να προβούν σε πρόσθετη πληρωμή ή να προσφέρουν κάποιο δώρο, πριν από την παροχή της περίθαλψης.

Όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει το σημαντικό κόστος που συνεπάγονται για το ελληνικό κράτος οι πρακτικές διαφθοράς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Πρόσφατες μελέτες για την ανάπτυξη της παραοικονομίας, υπολόγισαν ότι το κόστος αυτό έφτασε το 2012 σε επίπεδα της τάξης του 24,3% του ΑΕΠ. Η έκθεση σημειώνει ότι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δήλωσε το 2011 ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να εισπράξει μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ποσοστό ύψους 40% συνήθως διαγράφεται και το υπόλοιπο 40% κατακρατείται από τους αρμόδιους για τη διαδικασία εφοριακούς υπαλλήλους. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, σε περιπτώσεις επιστροφών φόρου, 10% του ποσού υπεξαιρείται επίσης από διεφθαρμένους υπαλλήλους. Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τη λεγόμενη «Λίστα Λαγκάρντ», η οποία αφορούσε κατάλογο περίπου 2.000 Ελλήνων υπηκόων (συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και συγγενών ή συνεργατών πολιτικών) με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, οι οποίοι εικάζεται ότι φοροδιέφευγαν.

Σχετικά με τις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχουν ευάλωτα σημεία στη διαφθορά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στις δημόσιες συμβάσεις, τις οποίες διαχειρίζονται οι εθνικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 56%) και 94% πιστεύουν το ίδιο για τις συμβάσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι τοπικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 60%). Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι ακόλουθες πρακτικές είναι ευρέως διαδεδομένες στις δημόσιες συμβάσεις: Προσαρμογή της συγγραφής υποχρεώσεων προς όφελος συγκεκριμένων εταιρειών (81%), συγκρούσεις συμφερόντων κατά την αξιολόγηση των προσφορών (87%), συμμετοχή των προσφερόντων κατά τον σχεδιασμό της συγγραφής υποχρεώσεων (81%), κατάχρηση των διαδικασιών με διαπραγμάτευση (75%), αθέμιτες προσφορές (73%), ασαφή κριτήρια επιλογής ή αξιολόγησης (73%), κατάχρηση των λόγων έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή ανταγωνιστικών διαδικασιών (72%) και τροποποιήσεις των συμβατικών όρων μετά τη σύναψη της σύμβασης (55%). Αυτά τα ποσοστά συγκαταλέγονται στα υψηλότερα της ΕΕ.

Εξάλλου, η Επιτροπή επισημαίνει προβλήματα στη δημόσια διοίκηση.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στο σύστημα. Η έκθεση υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2012, εκκρεμούσαν ακόμη 5.000 υποθέσεις στα πειθαρχικά συμβούλια των ελληνικών υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών, ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν για παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αθωώθηκαν (το 2011, απολύθηκαν τελικά μόνο 17 από τους 157 δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις διερευνήθηκαν από πειθαρχικά συμβούλια) και ότι μέχρι τα μέσα του 2013 είχαν απολυθεί 91 Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούμενοι για πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ εξακολουθούσαν να εκκρεμούν μέχρι τότε οι υποθέσεις άλλων 2000 δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύτηκε, στα μέσα του 2013, να λάβει σχετικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, 226 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν για πειθαρχικούς λόγους (συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων στις οποίες είχε απαγγελθεί κατηγορία για ποινικό αδίκημα) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2013.

Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφορες καταγγελίες για διαφθορά ή παράνομη χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται η υπόθεση που αφορούσε καταγγελίες για παράνομες πληρωμές από ξένη επιχείρηση σε στελέχη των δύο πολιτικών κομμάτων που άσκησαν την εξουσία κατά τις περιόδους 1996-2004 και 2004-2009, με αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την εξασφάλιση δημόσιων συμβάσεων. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) θεωρούν ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των κομμάτων (μέσος όρος ΕΕ: 67%).

Επιπλέον, η έρευνα της Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) για το 2011 σχετικά με τη δωροδοκία ήσσονος σημασίας στην Ελλάδα, υπολόγισε την πρόσθετη πληρωμή -«φακελάκι»- που δίνεται συνήθως στα δημόσια νοσοκομεία για χειρουργικές επεμβάσεις από 100 έως 30.000 ευρώ, για ταχύτερη θεραπεία από 30 έως 20.000 ευρώ και για ιατρικές εξετάσεις από 30 έως 500 ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι γίνονται άτυπες πληρωμές για την απόκτηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την παράκαμψη της λίστας αναμονής ή την εξασφάλιση της παροχής ιατρικής περίθαλψης από συγκεκριμένο ειδικό ιατρό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσημη παρουσίαση του 1ου Μαραθώνιου Δρόμου στο Ναύπλιο


Θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου.

Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού και με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του μαραθωνίου και δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο, έγινε η επίσημη παρουσίαση του 1ου Μαραθώνιου Δρόμου Ναυπλίου που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014.

Ο κ. Κωστούρος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία τού δήμου για τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού αθλητικού γεγονότος στο Ναύπλιο και έδωσε το μήνυμα της διοργάνωσης «Ναύπλιο, φιλικός προορισμός για όλους». Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, μεταξύ άλλων, είναι να καθιερωθούν το Ναύπλιο και η Αργολίδα ως ετήσιοι αθλητικοί και τουριστικοί προορισμοί την άνοιξη, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης να καθιερωθεί ο μαραθώνιος δρόμος Ναυπλίου ως το πολυπληθέστερο μαζικό λαϊκό αθλητικό γεγονός της Πελοποννήσου, να αναπτύξει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να δυναμώσει το εθελοντικό κίνημα.

Επίσης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να αφιερώσει όλα τα έσοδα των συμμετεχόντων στον αγώνα δρόμου των 2,5 χλμ. στα γεύματα Αγάπης της Ενορίας της Ευαγγελίστριας, που καθημερινά προσφέρονται σε πολίτες του Ναυπλίου οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ανακοίνωσε την έναρξη των εγγραφών.

Οι πρώτες εγγραφές δόθηκαν τιμητικά στον υφυπουργό Αθλητισμού για την απόφασή του να θέσει υπό την αιγίδα του υπουργείου τον μαραθώνιο του Ναυπλίου, στον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο, για την απόφαση της Περιφέρειας να συμμετέχει στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, στον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ, Γιάννη Μπόλλα, για την απόφαση της αρχαιότερης ομοσπονδίας να εγκρίνει και να εντάξει τη διοργάνωση από την πρώτη χρονιά στο αγωνιστικό καλεντάρι της. Τιμητική εγγραφή έκανε και ο ίδιος ο δήμαρχος Ναυπλιέων.

Ο κ. Ανδριανός αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια διοργάνωση για την τοπική κοινωνία, η οποία όπως είπε, θα λειτουργήσει ως αφορμή προβολής της περιοχής, ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο πριν και κατά τη διάρκεια της, αλλά και για τον υπόλοιπο χρόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαδημοτική συνεργασία για εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας


Νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία ίδρυσαν από κοινού έξι δήμοι.

Μια νέα διαδημοτική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδρύουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης-Συκεών και Κομοτηνής.

Η εταιρεία με τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον και φέρει την επωνυμία «Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών-ΔΥΟΠΠ».

Σκοπός του δικτύου, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου για την εκπαίδευση, κατάρτιση, πιστοποίηση των δεξιοτήτων των εθελοντών και την υποστήριξή τους. Στόχος, οι δημοτικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα «ετοιμοπόλεμο» σώμα εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στους δήμους Θέρμης και Πυλαίας- Χορτιάτη, ο αριθμός των εθελοντών διαμορφώνεται στα 450 άτομα, σημείωσαν οι κ.κ. Καϊτετζίδης και Παπαδόπουλος, ενώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο υπεύθυνος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στέλιος Λιακόπουλος υπάρχουν 15 εθελοντικές ομάδες.

Στις τοποθετήσεις τους, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης, Γιάννης Μπουτάρης, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και Θεόδωρος Παπαδόπουλος υπογράμμισαν πως η εταιρεία που ιδρύεται αποτελεί, ουσιαστικά, δείγμα της διαδημοτικής συνεργασίας.

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνει ότι «η νέα διαδημοτική συνεργασία είναι η απόδειξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη, τη γνώση και τη θέληση να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες και στους ζωτικούς αυτούς τομείς».

Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι ΟΤΑ Α' Βαθμού, καθώς και ΟΤΑ Β' Βαθμού, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Η τελετή υπογραφής του Καταστατικού ίδρυσης της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο του τελικού συνεδρίου του προγράμματος OUTLAND (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013), του οποίου επακόλουθο είναι η συγκεκριμένη διαδημοτική συνεργασία, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος.

Στόχος του Outland ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλα δομημένου πλαισίου για τη συστηματική εκπαίδευση και την κατάρτιση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας.

Την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, θα γίνει η τελετή εγκαινίων του κέντρου εκπαίδευσης εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια εναλλακτική άποψη για προστασία κατά το σεισμό


Η θεωρία του «Τριγώνου της Ζωής» και η κριτική που έχει δεχθεί.

Η πιο γνωστή μέθοδος για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προτείνει μεταξύ άλλων τη μετακίνησή μας κάτω από κάποιο γραφείο ή κάσα πόρτας όπου και θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Μια λιγότερο γνωστή και αμφιλεγόμενη θεωρία, είναι αυτή του λεγόμενου «Τριγώνου της Ζωής» (Triangle of Life), που αναπτύχθηκε από τον Doug Copp.

Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η θεωρία είναι αυτή των λεγόμενων «τριγώνων» τα οποία δημιουργούνται κατά την κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον Doug Copp αυτά σχηματίζονται δίπλα σε αντικείμενα ή έπιπλα καθώς τα ερείπια πέφτουν πάνω τους. Ως «τρίγωνο» ο Copp χαρακτηρίζει την περιοχή που θα μείνει ανέπαφη δίπλα στα αντικείμενα αυτά, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένα κενό.





Με βάση τη συλλογιστική αυτή, ο Doug Copp προχώρησε στην καταγραφή και διάδοση 10 βασικών συμβουλών για την προστασία κατά τους σεισμούς. Ορισμένες από τις οδηγίες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προτείνονται από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη μελέτη και προστασία από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Οι «δεκάλογος» του Doug Copp για την προστασία από τους σεισμούς είναι ο εξής:

1. Όλοι όσοι «βουτούν και κρύβονται» κατά την κατάρρευση των κτιρίων, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που κρύβονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία και αυτοκίνητα, επίσης συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, συχνά, ενστικτωδώς, διπλώνονται σε εμβρυακή στάση. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο κατά τη διάρκεια σεισμών. Είναι το φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Σταθείτε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα μεγάλο, ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει κενό δίπλα του.



3. Τα ξύλινα κτίρια είναι οι ασφαλέστερες κατασκευές που θα μπορούσαμε να βρεθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο έχει ελαστικότητα και ταλαντώνεται από τη δύναμη του σεισμού. Εάν καταρρεύσει, μεγάλα «κενά» σημεία θα δημιουργηθούν.

4. Εάν κοιμάστε την ώρα του σεισμού, μετακινηθείτε δίπλα από το κρεβάτι καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το κενό (το «Τρίγωνο της Ζωής»).



5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω από κάποιο παράθυρο ή πόρτα την ώρα του σεισμού, ξαπλώστε κάτω και πάρτε την εμβρυακή στάση δίπλα σε κάποιο καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.

6. Όλοι όσοι στέκονται κάτω από την κάσα μιας πόρτας την ώρα του σεισμού, κατά την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώνονται. Εάν κάθεστε κάτω από την πόρτα και η κάσα πέσει είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω, θα συνθλιβείτε από την οροφή.

7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες καθώς η ταλάντωση τους διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου κτιρίου, ενώ συγκρούονται μεταξύ τους μέχρι την κατάρρευσή τους. Έτσι εάν κάποιος βρίσκεται εκεί, θα βρει το θάνατο από τα σκαλιά που διαλύονται. Ακόμη και αν τελικά το κτίριο δεν καταρρεύσει, μην πλησιάσετε τις σκάλες καθώς πιθανότατα θα έχουν πάθει βλάβες. Μπορεί να καταρρεύσουν έπειτα από το σεισμό, εξαιτίας της συγκέντρωσης του πλήθους που θα προσπαθεί να βγει από το κτίριο.



8. Εάν είστε στο εσωτερικό του κτιρίου, μετακινηθείτε προς τους πιο εξωτερικούς τοίχους αυτού. Το ιδανικό είναι να βρεθείτε έξω και από αυτούς. Είναι καλύτερα να βρίσκεστε όσο το δυνατό στο πιο εξωτερικό σημείο του κτιρίου παρά στο κέντρο του. Όσο πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο δρόμος διαφυγής να είναι μπλοκαρισμένος.

9. Όσοι βρίσκονται μέσα σε όχημα την ώρα του σεισμού, υπάρχει η πιθανότητα ανισόπεδο τμήμα (δρόμος που βρίσκεται πιο πάνω) να καταρρεύσει και να τους καταπλακώσει. Στο μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο φάνηκε ύστερα, ότι κενά («Τρίγωνα της Ζωής») ύψους 1 μέτρου είχαν δημιουργηθεί δίπλα στα καταπλακωμένα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά που οι κολώνες είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.



10. Το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά μπορούν να βρεθούν γύρω από όγκους χαρτιού.

Αυτές είναι οι προτροπές που δίνονται από τον Doug Copp και διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι σφοδρή κριτική έχουν ασκηθεί στις απόψεις και προτροπές του Copp από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (United States Geological Survey) και άλλους.

Μια από τις βασικές διαφωνίες είναι ότι οι συμβουλές του Copp προϋποθέτουν την πλήρη κατάρρευση του κτιρίου, κάτι που δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, ειδικά σε σύγχρονα κτίρια. Επίσης, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν είναι σοφό να κάτσει κάποιος δίπλα σε ένα όχημα (9η συμβουλή), καθώς το όχημα πιθανόν να μετακινηθεί από το σεισμό και να υπάρξει τραυματισμός.

Η βασική συμβουλή που δίνεται από τους περισσότερους οργανισμούς καθώς και από τον Ο.Α.Σ.Π., συμπυκνώνεται στη φράση «Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι» (Drop, Cover, και Hold On).



Διαβάστε ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει ο Ο.Α.Σ.Π. για την προστασία κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα. Σε περίπτωση σεισμού, πολλοί τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή βγαίνουμε από αυτά.

Αν βρεθείτε μέσα:
-Σταθείτε μακριά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.
-Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.
-Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.
-Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).
-Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
-Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
-Μη τρέχετε προς την έξοδο.
-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.

Αν βρεθείτε έξω:
-Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
-Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
-Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
-Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
-Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Δυτική Μακεδονία


Συνολικά 33 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι θα απασχοληθούν σε Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας αναμένεται να προσληφθούν 33 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου καθώς και ωρομίσθιοι στους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 14 φιλόλογοι και 8 μαθηματικοί ως αναπληρωτές (ΑΜΩ), καθώς και 11 ωρομίσθιοι με 8 ώρες έκαστος. Τα στοιχεία προκύπτουν από το τεχνικό δελτίο του προγράμματος.

Τα στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί...



ΔΔΕ
ΣΚΕΔ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΦΥΣΙΚΟΙ
ΧΗΜΙΚΟΙ
ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΦΛΩΡΙΝΑ
3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
35 ΩΡΕΣ
12 ΩΡΕΣ
8 ΩΡΕΣ
8 ΩΡΕΣ
8 ΩΡΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
13
8
0
0
0
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΙΜΟΥ
4
4
0
0
0
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΕΣ
52
24
8
8
8
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
4
2
1
1
1
ΔΔΕ
ΣΚΕΔ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΦΥΣΙΚΟΙ
ΧΗΜΙΚΟΙ
ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
13
12
0
0
0
1Ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
26
12
8
8
0
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΕΣ
39
24
8
8
0
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
3
2
1
1
0
ΔΔΕ
ΣΚΕΔ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΦΥΣΙΚΟΙ
ΧΗΜΙΚΟΙ
ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΚΟΖΑΝΗ
5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
26
12
8
0
0
8Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
13
12
0
8
8
4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
26
12
8
0
0
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΕΣ
65
36
16
8
8
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
5
3
2
1
1
ΔΔΕ
ΣΚΕΔ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
ΦΥΣΙΚΟΙ
ΧΗΜΙΚΟΙ
ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΓΡΕΒΕΝΑ
1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
13
12
0
0
8 ΩΡΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΣΚΑΤΗΣ
13
0
8
0
0
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΕΣ
26
12
8
0
8
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
2
1
1
0
1


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...