Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η συμβουλή της ημέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τροφές που καταπολεμούν το στρες.

Ανήκεις σ’ εκείνους που όταν έχουν στενοχώριες ή αυξημένο στρες ξεσπούν στο φαγητό; Για ν’ αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο ύπνου και να ξεπεράσεις την κούρασή σου από τη δουλειά, καταφεύγεις στο ψυγείο;

Αρκετοί επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με το συγκεκριμένο θέμα και έχουν εξακριβώσει πως πράγματι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του άγχους και της διατροφής. Μπορεί το φαγητό να μην αρκεί για να «νικήσει» μία αγχώδη διαταραχή αλλά προσφέρει τα απαραίτητα για να περιορίσει τα συμπτώματά της.

Το ζήτημα είναι πως δε μπορείς να το επιτύχεις αυτό το ίδιο εύκολα με κάθε τροφή. Η MCHtraining προτείνει μερικές αντι-στρες τροφές…

- Mαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την καλή ψυχική διάθεση. Αν καταναλώνεις καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, για δύο εβδομάδες, τα επίπεδα των ορμονών του στρες θα μειωθούν σημαντικά.

- Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Το συγκεκριμένο μέταλλο έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Σε περιπτώσεις αυξημένου στρες, κατανάλωσε σαν σνακ μία χούφτα από καρύδια που ρίχνουν την πίεση, φτιάξε ένα σπανακόρυζο ή μία σαλάτα με φρέσκο σπανάκι. Ένα φλιτζάνι σπανάκι καλύπτει το 40% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγνήσιο και οι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, που με τη σειρά της καταπολεμάει την οξειδωτική δράση του στρες.

- Υδατάνθρακες: Τα ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως- ως σύνθετοι υδατάνθρακες- διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρατείνουν το αίσθημα ευεξίας σε αντίθεση με τους απλούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προκαλούν έντονη κι απότομη αυξομείωση του σακχάρου.

- Bιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια): Όταν διανύουμε μία στρεσογόνο περίοδο, είναι πιο εύκολο ν ‘ αρρωστήσουμε αφού έχει πέσει η άμυνα του οργανισμού μας. Eνίσχυσε την άμυνά του με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που καταφέρνει να ρυθμίσει και τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

- Ω- 3 Λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά ψάρια και η μεγάλη συμβολή των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται σε αυτά, καταπολεμούν το άγχος αφού «συγκρατούν» την παραγωγή αδρεναλίνης που προκαλεί την έκρηξη των νευρικών και ορμονικών αντιδράσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.