Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πώς οι λέξεις που χρησιμοποιείτε θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ας αρχίσουμε την αλλαγή μας από τις ίδιες τις λέξεις.

Έχουν οι λέξεις συναίσθημα εκτός από τον εννοιολογικό τους προσδιορισμό; Κι όμως έχουν. Φέρουν το συναίσθημα που συνειρμικά μας προκαλούν στο άκουσμα ή στη χρήση τους.

Για αυτό και προσπαθώντας να χάσω βάρος, ξεκινώντας δηλαδή μια προσπάθεια να αλλάξω τον εαυτό μου, είναι σημαντικό να προσέχω τι λέξεις χρησιμοποιώ. Σε μια τέτοια σημαντική στιγμή, όπως είναι αυτή της αλλαγής μου, τόσο της εικόνας μου, όσο και των συνηθειών μου, της διαδράσης μου με τους άλλους και της συναισθηματικό - νοητικής μου ισορροπίας, το πώς νιώθω είναι η κινητήριος δύναμη μου. Συνεπώς οι λέξεις που χρησιμοποιώ πρέπει να με ενεργοποιούν θετικά .

Δίαιτα

Τι σκέπτομαι ή νιώθω όταν λέω ότι « θα κάνω Δίαιτα»;

Μήπως για τους περισσότερους που την χρησιμοποιούν σημαίνει ΘΥΣΙΑ ;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα του τι μπορεί να σημαίνει:

• Τιμωρία, γιατί μέχρι τώρα δε τρεφόμουν σωστά και συνεπώς για την εικόνα που απέκτησα και την έλλειψη αυτοσυγκράτησης μου θα «τιμωρηθώ» με Δίαιτα .

• Έλλειψη ευχαρίστησης. Η τροφή για εμένα είναι μια σημαντική ευχαρίστηση – απόλαυση – επιβράβευση. Τα συντηρητικά πλαίσια της Δίαιτας θα μου τη στερήσουν.

• Απομόνωση. Όλοι μπορούν να τρώνε αυτό που θέλουν και όσο θέλουν εκτός από εμένα .

• Ντροπή. Γύρω μου όλοι απολαμβάνουν την αψεγάδιαστη εικόνα τους εκτός από εμένα, που πρέπει να κάνω Δίαιτα γιατί είμαι χοντρός/η .

• Φόβος / ανησυχία. Θα μπορέσω γρήγορα να προσαρμοστώ στο πρόγραμμα της Δίαιτας και συνεπώς να έχει αποτέλεσμα η Θυσία μου;
Για σκεφτείτε τώρα: Μήπως αν χρησιμοποιώ την έκφραση «Διατροφικός Προγραμματισμός» όλα τα παραπάνω ανατρέπονται; Ας δούμε σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια για να αλλαγή τι μπορεί να σημαίνει :

• Δεν είναι τιμωρία αλλά Φροντίδα . Τώρα είναι η στιγμή που θα ασχοληθώ και θα φροντίσω το σώμα μου .

• Δεν είναι έλλειψη ευχαρίστησης. Γιατί η ευχαρίστηση στη ζωή μου δε βρίσκεται στην ανεξέλεγκτη και μηχανική κατανάλωση φαγητού.

• Δεν απομονώνομαι από τους άλλους. Υπάρχει απεριόριστη ποικιλία σωστών τροφών που μπορώ να επιλέξω και στις κοινωνικές μου δραστηριότητες και επιπλέον αντί να νιώθω «προβληματικός» μπορώ να επικοινωνήσω στους άλλους τα οφέλη των νέων μου διατροφικών συνηθειών .

• Δε πρέπει να νιώθω ντροπή. Το αντίθετο πρέπει να νιώθω περήφανος/η και ισχυρός/η ότι θα καταφέρω να υποστηρίξω την επιλογή μου για Αλλαγή .

Ανάμεσα στο πρέπει (την ανάγκη δηλαδή) να κάνω δίαιτα (που σημαίνει θυσία) και στο ξεκινώ (που δείχνει μια προσωπική επιλογή) ένα σωστό Διατροφικό Προγραμματισμό, εμείς θα επιλέξουμε το δεύτερο !

Ας αρχίσουμε λοιπόν την αλλαγή μας από τις ίδιες τις λέξεις!


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.