Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κυπριακή Οικονομία: €1,8 εκ. για κάλυψη ελλείψεων φαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €1,8 εκ. προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο χρήματα τα οποία θα διατεθούν για να καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων, που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της βουλής να περικόψει €7 εκ. από τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους.

Ο διευθυντής προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε πως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί αργότερα στη βουλή μαζί με άλλους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Εξήγησε όμως ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπάρχοντα κονδύλια.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής, δήλωσε πως σε 15 μέρες το υπουργείο θα καταθέσει στοιχεία για τα φάρμακα και ενημέρωσε πως ότι διεξάγεται έρευνα σε σχέση με τις διαδικασίες αγοράς και διάθεσης των φαρμάκων η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Η πρόεδρος των θαλασσαιμικών Ναταλία Μιχαηλίδου, δήλωσε πως θαλασσαιμικοί έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης φαρμάκων, προσθέτοντας πως 160 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου για τη θαλασσαιμία.

Η κ. Μιχαηλίδου, ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία, επισημαίνοντας πως 11 ασθενείς απεβίωσαν διότι τους χορηγείτο μικρότερη δόση φαρμάκου.

Η πρόεδρος συνδέσμου πολλαπλής σκλήρυνσης Λένια Τακούση, εξέφρασε την απογοήτευση της γιατί το κράτος στερεί το δικαίωμα της θεραπείας σε ασθενείς για οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας πως ασθενείς με καταπλάκα σκλήρυνση για δέκα μήνες στερούνται ειδικού φαρμάκου με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνά να έρχονται πιο κοντά στην αναπηρία.

Η κ. Τασούση, ανέφερε πως είναι ικανοποιημένη με την απόφαση που λήφθηκε για την έγκριση του κονδυλίου €1,8 εκ. για να δοθούν φάρμακα σε εγκριμένους ασθενείς, ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει με τους νέους ασθενείς.

Είπε, επίσης πως λόγω της έλλειψης φαρμάκων νεαροί ασθενείς καθηλώθηκαν σε τροχοκάθισμα.

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι παραλήψεις στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και σωστού ελέγχου αίματος, με τους θαλασσαιμικούς να καταγγέλλουν ότι αναβάλλονται μεταγγίσεις αίματος και παρατηρείται έλλειψη αίματος.

Υποστήριξαν πως διέτρεξε κίνδυνο η υγεία θαλασσαιμικών εξαιτίας της αναβολής πέραν των 30 μεταγγίσεων τις τελευταίες εβδομάδες οι οποίοι ανέμεναν πέντε μέρες μέχρι να υποβληθούν σε μετάγγιση.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας κάλεσαν το υπουργό να προχωρήσει στην σύγκληση του εθνικού συμβουλίου αιμοδοσίας για να εξετάσουν την κατάσταση.

Το υπουργείο υγείας διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των 11 θαλασσαιμικών κατά το 2007 - 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.