Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

«Η αναπηρία δεν καταδικάζει τον άνθρωπο σε απομόνωση» 16ο σχολείο Χαλκιδας


Η σημερινή εκδήλωση του 16ου Σχολείου Χαλκίδας αποτέλεσε ένα μάθημα για τα παιδιά με αφορμή του Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Το θέμα ήταν «Παραολυμπιακοί Αγώνες, ίσως οι μοναδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα».

Εισήγηση για την ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων και το Ολυμπιακό Ιδεώδες έγινε από την εκπαιδευτικό της Ε΄ τάξης, Θεοφιλοπούλου Μαρίας.

Στην εκδήλωση πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του 3ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή και 6ου Παραολυμπιονίκη το 2004 στο αγώνισμα της Σφαιροβολίας,Κολτσίδα Αθανάσιου, ο οποίος δέχτηκε την πρόσκληση του Διευθυντή, Αυξωνίδη Αριστείδη.



Ο Αθλητής παρουσίασε στους μαθητές το αγώνισμά του αλλά και τον αγώνα του στη ζωή.

Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να κατανοήσουν και οι μικροί μαθητές ότι η αναπηρία δεν καταδικάζει τον άνθρωπο πάντοτε στην απομόνωση και απόρριψη , αλλά μπορεί να αποτελέσει και το κίνητρο για δράσεις που καταξιώνουν και αναδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη φοβία και το ρατσισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα ειδικές δεξιότητες.




Διαβάστε περισσότερα...

«Χρειαζόμαστε 3 φέτες ψωμί με ζάχαρη και ένα ποτήρι γάλα για κάθε μαθητή. Μπορείτε να βοηθήσετε;»



Νομίζω ότι μπορούμε!
Επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Κατάρτισης Πειραιά (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), ένα δημόσιο σχολείο ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 128 μαθητές. Σε αυτό εκπαιδεύονται έφηβοι 14-22 ετών απόφοιτοι ειδικού ή γενικού δημοτικού σχολείου. Η διάρκεια φοίτησης είναι 5-8 χρόνια, ανάλογα με το βαθμό της μαθησιακής ετοιμότητας. Στα εργαστήρια του σχολείου οι μαθητές μαθαίνουν τις τέχνες Ξυλουργικής – Επιπλοποιίας, Υδραυλικής, Κοπτικής – Ραπτικής, Ανθοκομίας και Κεραμικής.



«Τα παιδιά προέρχονται από φτωχές ή άπορες οικογένειες. Tο 40% των γονιών των μαθητών έχουν και αυτοί νοητική στέρηση και μόνο το 20% των γονιών των μαθητών δουλεύουν. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο στις 8:00 και φεύγουν στις 13:45. Πολλά ξυπνούν στις 5 το πρωί για να είναι εδώ στην ώρα τους», μας είπε ο διευθυντής του σχολείου.



«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι περισσότερες οικογένειες είναι μονογονεϊκές με μεγάλη φτώχεια, που οι γονείς δε μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις. Μέχρι σήμερα καταφέρναμε, με στήριξη από ιδιωτική πρωτοβουλία να εξασφαλίζουμε για τους μαθητές ένα γεύμα (δεκατιανό) που περιλάμβανε 3 φέτες ψωμί με ζάχαρη ή μαρμελάδα ή μερέντα + 1 ποτήρι γάλα. Αυτό είναι και το μόνο γεύμα που είναι σίγουρο ότι τρώνε οι μαθητές αυτοί, γιατί ζουν σε περιβάλλον τέτοιο που ή δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει άλλο φαγητό ή μπορεί να υπάρχει το φαγητό αλλά το περιβάλλον αδυνατεί να τους φροντίσει. Έχουμε επισκεφθεί οικογένεια που το ψυγείο ήταν γεμάτο, αλλά οι γονείς έπασχαν και αυτοί από νοητική στέρηση και δεν ήταν σε θέση ούτε να φροντίσουν να φάνε τα παιδιά ούτε να ελέγξουν ότι η τροφή ήταν κατάλληλη και όχι ληγμένη», μας είπαν οι κοινωνικοί λειτουργοί.



Δυστυχώς λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών οι ιδιώτες που μέχρι σήμερα στήριζαν αυτά τα παιδιά, δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνουν σε μόνιμη βάση και γι΄αυτό ο Διευθυντής του σχολείου και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ζήτησαν την βοήθειά μας. «Είμαστε το χειρότερο σχολείο της Αττικής από βιοτικό επίπεδο», μας είπε ο Διευθυντής. «Οι οικογένειες είναι αξιοπρεπείς. Δεν υπάρχει ίχνος ζητιανιάς. Θέλω να το φωνάξω να το ακούσουν παντού», μας είπε η μία κοινωνική λειτουργός.

Οι ανάγκες που καταγράψαμε:

ΑΜΕΣΕΣ

γάλατα εβαπορέ
γιαούρτια
βούτυρο
μαρμελάδα
μερέντα
ζάχαρη
ψωμί

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

ένα πλήρες γεύμα για να τρώνε τα παιδιά το μεσημέρι πριν φύγουν
χυμούς
130 ποτήρια + 130 πιάτα που να μην σπάνε «τα οποία θα πλένουν οι μαθητές για να μαθαίνουν», όπως μας είπαν οι άνθρωποι του σχολείου
χαρτοπετσέτες
ένα πλυντήριο ρούχων (κατά προτίμηση επαγγελματικό) για να πλένουν τα ρούχα των παιδιών
αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πετσέτες
τετράδια, στυλό
ένα αποκωδικοποιητή τηλεόρασης
δύο υπολογιστές




Οι άνθρωποι που εργάζονται στο σχολείο μας συγκίνησαν πραγματικά. Είναι δίπλα στα παιδιά αυτά με όλη τους την ψυχή. Το απόγευμα οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες που γίνονται από εθελοντές και τις παρακολουθούν 30 περίπου παιδιά. Αυτές είναι μαγείρεμα, εικαστικά, αθλοπαιδιές, θεατρικό παιχνίδι, κηροπλαστική και τους μαθαίνουν πως μπορούν να μείνουν 2-3 μέρες στο σπίτι μόνοι τους φροντίζοντας τον εαυτό τους.

Παράλληλα έχουν φτιάξει ένα σύλλογο που ονομάζεται ΜΑΖΙ όπου τα παιδιά που αποφοιτούν από το σχολείο, μπορούν να πηγαίνουν εκεί και να φτιάχνουν χειροτεχνίες και πουλώντας τες σε ένα βαγόνι τρένου, που τους παραχώρησε ο Δήμος του Πειραιά, για να έχουν ένα χαρτζιλίκι.



Εμείς νιώθουμε ότι αξίζει να τους στηρίξουμε να εξασφαλίσουν όχι μόνο το δεκατιανό αλλά και ένα γεύμα για τα παιδιά αυτά. Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά, τηλ. 210-4614691 ή με το σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τηλ. 210-3237805, e-mail: info@boroume.gr.


Πηγή: http://www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση για θέσεις στο Δημόσιο


Σε νομοθετική παρέμβαση για την άμεση υλοποίηση της ενίσχυσης της κινητικότητας του προσωπικού στο δημόσιο, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Με τη νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δρομολογείται άμεσα ένα σχέδιο κινητικότητας 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, καταργώντας θέσεις ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων τους και οι υπάλληλοί τους τίθενται σε διαθεσιμότητα με σκοπό την άμεση μετακίνησή τους. Επίσης, οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τίθενται σε αργία.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο, για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία η ενίσχυση της κινητικότητας του προσωπικού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία ευέλικτη και αποδοτική δημόσια διοίκηση. «Πρέπει να σπάσουν», επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «όλα τα στεγανά που κρατούν υπαλλήλους «εγκλωβισμένους» σε υπηρεσίες υπερστελεχωμένες ή σε ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με μία σύγχρονη διοίκηση», ενώ προστίθεται ότι «θα υπάρχουν πλήρεις δυνατότητες να μεταφέρεται το προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα του».

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρουν ότι το σχήμα της κινητικότητας, που αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, εξειδικεύεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ριζική αναμόρφωση του υπαλληλικού δικαίου, καθώς η κινητικότητα εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν. Διευρύνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ του οποίου οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μέχρι ένα έτος με το 75% των αποδοχών (σύμφωνα με το υπαλληλικό δίκαιο). Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας, μετά την οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα Υπαλληλικό Κώδικα εφόσον ένας υπάλληλος δεν μεταταγεί τότε απομακρύνεται, διευρύνονται οι δυνατότητες για το προσωπικό:

- Να μετατάσσεται εκουσίως.

- Να μετατάσσεται υποχρεωτικά.

- Να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης μέχρι να μεταφερθεί ή να μεταταχθεί.

Στόχος είναι η βέλτιστη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διοίκηση, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2015 (κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009) ενώ ήδη παρατηρείται αθρόα αποχώρηση- συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Τα κενά που δημιουργούνται πρέπει να μπορούν να καλύπτονται κατά τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

2. Την κατάργηση ειδικοτήτων που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Έτσι, εντάσσονται άμεσα στο σχήμα κινητικότητας υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται σε ειδικότητες, κατηγορίες και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων όπου ανήκουν. Βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης.

- Οι υπάλληλοι αυτοί ούτε θα τιμωρηθούν, ούτε θα υποβιβαστούν, ούτε θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην έξοδο. Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό.

- Λαμβάνεται κάθε μέριμνα προκειμένου οι υπηρεσίες από όπου προέρχονται οι υπάλληλοι αυτοί να μην αποψιλωθούν από προσωπικό και να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

3. Ταυτόχρονα, το νέο και αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Έτσι μπορεί να προστατευθεί το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων και το συμφέρον των ίδιων των δημοσίων υπηρεσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζει και να ενισχύει κοινωνικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας



Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Carglass.

Η Carglass® σε συνέχεια της προσπάθειάς της να στηρίζει και να ενισχύει κοινωνικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας και έχοντας παράλληλα και ως βασικό γνώμονα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, πραγματοποίησε χωρίς καμία επιβάρυνση αντικατάσταση εμπρόσθιου κρυστάλλου σχολικού λεωφορείου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων & Παιδιών ΑμεΑ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Επαρχίας Θήβας.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 από γονείς και φίλους παιδιών με νοητική υστέρηση και εδρεύει στη Θήβα. Στόχος του είναι η μέριμνα για την προστασία και περίθαλψη εφ’ όρου ζωής ατόμων και παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας και θέσεως. Η φιλοσοφία των προγραμμάτων είναι οι εκπαιδευόμενοι να αναπτύξουν, να βελτιώσουν και να κατακτήσουν, καθημερινές δεξιότητες που τους επιτρέπουν την- όσο είναι εφικτό, περισσότερη αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίησή τους στο παρόν και στο μέλλον.

Σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που βιώνει η χώρα, η προσπάθεια της Carglass® είναι να αναδεικνύει αξίες όπως η φροντίδα για τον συνάνθρωπο, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Επικεντρωμένη στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών – επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων αυτοκινήτου – με στόχο την ασφάλεια των πελατών της, η Carglass® κάνει και ένα βήμα παραπέρα φροντίζοντας για την ασφάλεια ενός ακόμα ευαίσθητου κοινωνικού συνόλου όπως είναι αυτό του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ «AΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προς επίλυση οι μετακινήσεις μαθητών με Αναπηρία



Ανακοίνωση 02.11.12.

Μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το μεγάλο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία του φαίνεται να πηγαίνει προς επίλυση. Η Ομοσπονδία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα: «Όπως γνωρίζετε, η Ομοσπονδία μας από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και σήμερα, παρακολουθεί πολύ στενά το πρόβλημα των μετακινήσεων των Μαθητών με Αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα επίλυσης αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος με προτάσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2012 (2 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους!!!), μετά από ενημέρωση που είχαμε από την Περιφέρεια Αττικής, μας γνωστοποιήθηκε ότι το ΚΤΕΛ Αττικής και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων, που εκτελούν δρομολόγια μετακινήσεων Μαθητών ΑμεΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ξεκινούν και πάλι να μεταφέρουν μαθητές από και προς τις ΣΜΕΑ και όπως εκτιμάται από την Περιφέρεια, μέχρι τη Δευτέρα, 5/11/2012, θα έχουν ξεκινήσει όλα τα δρομολόγια στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ δεν επαναπαύεται με την εξέλιξη αυτή. Συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα, διεκδικώντας τη μόνιμη επίλυσή του, ώστε οι Μαθητές με Αναπηρία, ισότιμα με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό της χώρας, να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα το αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι γονείς, σε όλα τα σχολεία, να παρακολουθούν το θέμα, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επικοινωνούν με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ για οποιαδήποτε πιθανή αρνητική εξέλιξη της μετακίνησης στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη περιπέτεια για αγοράκι με αναπηρία



Τον θεώρησαν νεκρό ενώ η καρδιά του χτυπούσε!
Οι γονείς ενός αγοριού 8 ετών κατέθεσαν αγωγή εναντίον νοσοκομείου του Σικάγο, επειδή οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι το παιδί τους ήταν νεκρό, ενώ οι ίδιοι το έβλεπαν να ανοιγοκλείνει τα μάτια!

Ο μικρός Τζέιντεν, ο οποίος έχει αναπηρία βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του, στο δωμάτιό του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι ήταν πολύ αργά. Οι συντετριμμένοι γονείς άρχισαν να κάνουν ετοιμασίες για την κηδεία του μικρού.

Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του Τζέιντεν, μαζί με άλλους δύο συγγενείς μπήκαν στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν ακόμη το αγόρι και τον είδαν να ανοιγοκλείνει τα μάτια!

Αμέσως έτρεξαν στους γιατρούς, οι οποίοι έκαναν υπέρηχο στο παιδί και διαπίστωσαν ότι η καρδιά τους εξακολουθούσε να χτυπά!

Τώρα η οικογένεια ζητά αποζημίωση 200.000 δολαρίων από το νοσοκομείο. Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος τους, η περιπέτεια μπορεί να επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την υγεία του 8χρονου.


Διαβάστε περισσότερα...

200 μητέρες θηλάζουν


Περισσότερες από 200 θηλάζουσες μητέρες συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, από 1-7 Νοεμβρίου.

Όσες μητέρες δήλωσαν συμμετοχή, θήλασαν τα παιδιά τους δημόσια, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα, ότι ο θηλασμός βοηθάει τα παιδιά και σωματικά και ψυχικά, ενώ την ίδια στιγμή συμφέρει και… οικονομικά.

Όπως είπαν τα μέλη του Δικτύου των Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που διοργάνωσαν την εκδήλωση, έχει υπολογιστεί ότι με τον θηλασμό, μια οικογένεια μπορεί να γλυτώσει μέχρι και 2500 ευρώ τον χρόνο, εξοικονομώντας χρήματα από τα πανάκριβα έτοιμα γάλατα, τα πολλά μπιμπερό, τις θηλές, και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

«Όλες οι μητέρες μπορούν και πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, ή και περισσότερο» υπογράμμισαν οι γυναίκες, οι οποίες για την επιλογή τους αυτή έχουν, όπως λένε στο πλευρό τους και τους άνδρες.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τουλάχιστον 20 πόλεις της Ελλάδας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι πέρυσι, είχαν δει μόλις 80 γυναίκες να συμμετέχουν στην Θεσσαλονίκη .



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κόβουν" αντικαρκινικό φάρμακο


Η εταιρεία Merck δεν θα προμηθεύει πλέον τα ελληνικά νοσοκομεία με το αντικαρκινικό σκεύασμα Erbitux, σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Ματίας Τσάχερτ στην εφημερίδα "Boerse-Zeitung", ο οποίος κάνει λόγο για "πολλές δυσκολίες" που συνάντησε στην Ελλάδα.

Ωστόσο το σκεύασμα θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην Ελλάδα μέσω των φαρμακείων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εταιρεία φαίνεται να επηρεάστηκε από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν δεχθεί κρατικά ομόλογα έναντι ανεξόφλητων οφειλών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε φταίτε εσείς πάντα αν δε χάνετε βάρος



Μπορεί να φταίει ο εγκέφαλός σας.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι θέμα διατροφικών συνηθειών και άσκησης. Αυτό γνωρίζουμε οι περισσότεροι.

Όμως τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan ο εγκέφαλός μας μπορεί να ευθύνεται για τα… παραπανίσια κιλά μας!

Ο εγκέφαλος ορισμένων από εμάς λειτουργεί διαφορετικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ορμόνες που «ελέγχουν» την όρεξη.

Δύο είναι οι ορμόνες-«κλειδιά» που σχετίζονται με το βάρος ενός ατόμου. Η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι για να αυξήσει το αίσθημα της πείνας. Η ίδια ορμόνη επιβραδύνει το μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να «καίει» λίπος και θερμίδες.

Η δεύτερη ορμόνη, η λεπτίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους του σώματος, στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη και να «καίει» πιο πολλές θερμίδες, με αποτέλεσμα να συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν έχουν την ορμόνη λεπτίνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με το βάρος τους. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά λεπτίνης, με αποτέλεσμα να «υπερφορτώνονται» οι υποδοχείς του εγκεφάλου που τη ρυθμίζουν και να «χαλάει» ο μηχανισμός που εξαλείφει το υπερβολικό λίπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί οι υποδοχείς του εγκεφάλου που ευθύνονται για την έκκριση της λεπτίνης μπορεί να μη λειτουργούν.

Βρήκαν ότι ο υποδοχέας έχει δύο «πόδια» που περιστρέφονται μέχρι να «συναντήσουν» τη λεπτίνη στον εγκέφαλο.

Μία περίπτωση είναι οι υποδοχείς αυτοί στους υπέρβαρους να μην έχουν αυτά τα «πόδια», με αποτέλεσμα η λεπτίνη να μη μπορεί να συνδεθεί με τον υποδοχέα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Cell.

Η ανακάλυψή τους αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ορμόνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο εθισμός στο σεξ είναι διαταραχή



Ποια είναι τα συμπτώματά του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο όρος «εθισμός στο σεξ» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να «δικαιολογήσει» τις ερωτοδουλειές των διασήμων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα στην πραγματικότητα πρόκειται για μια… διαταραχή!

Οι πάσχοντες νιώθουν συνεχώς σεξουαλικές ορμές που δεν μπορούν να ελέγξουν και όπως αναφέρουν οι ειδικοί πλέον μελετάται η ένταξη της νόσου στην αμερικανική «Βίβλο» των ψυχικών παθήσεων, το «Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών» (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές προσπαθούσαν να καθορίσουν τι ακριβώς είναι η «υπερσεξουαλική διαταραχή», όπως ήταν γνωστός ο εθισμός στο σεξ.

Σύμφωνα με έναν προτεινόμενο ορισμό, ένα άτομο που απλά κάνει συχνά σεξ δε μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον εθισμό, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, Rory Reid.

Όμως κάποιος που έχει υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, που συνήθως τον βοηθά να αντιμετωπίσει το άγχος και το στρες που νιώθει και επηρεάζει την ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινότητά του, πληροί τα κριτήρια για να διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, σκοπός τους δεν είναι να εντάξουν φυσιολογικές συμπεριφορές, όπως το να κάνει κανείς σεξ ή να βλέπει πορνό, στην κατηγορία αυτής της διαταραχής.

Αλλά όταν κάποιος πάσχει από υπερσεξουαλική διαταραχή και συχνά βγαίνει εκτός ελέγχου, ενεργώντας βάσει αυτών των ενστίκτων, αγνοεί τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη ζωή του.

«Νιώθουν ότι η ανάγκη τους για σεξ είναι πιο σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να κάνουν σεξ ακόμη κι αν αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα ή να τους βλάψει, όπως για παράδειγμα να χάσουν τη δουλειά τους, το σύντροφό τους ή να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες» ανέφερε ο ερευνητής στην ιστοσελίδα MyHealthNewsDaily.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine και θα σταλούν και στην Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA η υπερσεξουαλική διαταραχή ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενη και έντονη σεξουαλική φαντασίωση, σεξουαλική ορμή και συμπεριφορά που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες».

Για να διαγνωστεί κανείς με τη διαταραχή αυτή θα πρέπει οι φαντασιώσεις, οι ορμές και η συμπεριφορά του «πάσχοντα» να επηρεάζουν κάποιους ή όλους τους τομείς της ζωής του και να μην οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλης ψυχικής διαταραχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κατεψυγμένα λαχανικά «συναγωνίζονται» σε διατροφική αξία τα νωπά



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Τα καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν των νωπών από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, καθώς και τις επόμενες, μετά τη συγκομιδή τους.

Προϋπόθεση αποτελεί, οι προδιαγραφές κατάψυξης και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να είναι αυστηρά ελεγχόμενα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης.

Η συγκριτική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, βασίστηκε σε δείγματα νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών (αρακάς, φασολάκι, μπάμια), προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης της εταιρίας «Μπάρμπα Στάθης» από δύο καλλιεργητικές περιόδους (2011-12), και σε τυχαία δείγματα νωπών λαχανικών, που είχαν ληφθεί από λαϊκές αγορές και καταστήματα από όλη την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναζητήθηκε η συγκριτική σχέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), κυρίως σε σχέση με το βαθμό οξείδωσης, που υφίσταται η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί και τον πρωτεύοντα δείκτη διατροφικής αξίας και ποιότητας των προϊόντων. Οι άλλοι δύο δευτερεύοντες δείκτες που εξετάστηκαν, η βιταμίνη Α και οι διαιτητικές ίνες παρουσίασαν σταθερότερη συμπεριφορά και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη συντήρηση και στις δύο κατηγορίες προϊόντων.

Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, υστερούν διατροφικά κατά περίπου 5% -15% έναντι των νωπών μόνο την πρώτη ημέρα από την κοπή τους, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. Τις επόμενες μέρες, όμως, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.

Η έρευνα στηρίχθηκε στους συγκεκριμένους στόχους ποιότητας που θέτει η εταιρία «Μπάρμπα Στάθης» για τα λαχανικά της, δηλαδή τη συλλογή και τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Σίνδου το πολύ μέσα δύο ώρες, ήπια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα), άμεση ψύξη σε δύο λεπτά στους -30 C με ρεύμα ψυχρού αέρα, και συντήρηση στον βιομηχανικό καταψύκτη σε θερμοκρασία < -18 C), με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπιλιαδέρης, τα συμπεράσματα να μην αποτελούν «οδηγό» για όλα τα κατεψυγμένα της αγοράς, ή τουλάχιστον για όσα δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την έρευνα, η οικιακή κατάψυξη των νωπών λαχανικών δεν εξασφαλίζει τον ίδιο βαθμό ποιότητας σε σχέση με τα βιομηχανικά κατεψυγμένα λαχανικά, αφού διαφέρει και η ένταση και ο χρόνος της ψύξης τους και δεν έχουν υποστεί προηγουμένως την απαιτούμενη θερμική επεξεργασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά για ευεξία



Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών φέρνουν την ευτυχία.

Θέλετε να αυξήσετε το επίπεδο ευτυχίας σας και της ψυχικής σας υγείας; Καταναλώστε 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα στη Βρετανία.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Indicators Research μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες από 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν καλύτερο επίπεδο ευεξίας από τους υπόλοιπους. Ως μια μερίδα ορίζονται τα 80 γραμμάρια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να ερευνηθεί περισσότερο η σύνδεση μεταξύ φρούτων και λαχανικών με την ευεξία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται σήμερα κάντε μια κίνηση υγείας και ευεξίας για τον οργανισμό σας. Άλλωστε τα φρούτα και τα λαχανικά προωθούν την σωστή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύουν την ισορροπημένη διατροφή και μας θωρακίζουν με απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη διατροφή η λύση της κρίσης!



Ομογενής διατροφολόγος τονίζει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τη χώρα μας.

Μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θεωρεί την παραδοσιακή ελληνική διατροφή ο ομογενής διατροφολόγος Μάρκος Δυμιώτης, ο οποίος εδώ και χρόνια προωθεί την παραδοσιακή μας διατροφή στην αυστραλιανή κοινωνία.

Σε άρθρο του ο κ. Δυμιώτης αναφέρει πως με την εγκατάλειψη της παραδοσιακής της διατροφής, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για προβάδισμα σε θέματα προληπτικής υγείας, περιβαλλοντικής προστασίας, εξοικονόμησης χρημάτων στον οικογενειακό προϋπολογισμό και την ευκαιρία για μια πιο ανώδυνη αντιμετώπιση των σοβαρών μέτρων λιτότητας που αυτές τις μέρες έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής.

Μ' αυτή τη διατροφή, υποστηρίζει, αντί η Ελλάδα να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, μπορεί να πάρει ηγετική θέση σε αυτά τα ζωτικής σημασίας θέματα. Παρ' ότι η επαναφορά της αυστηρά παραδοσιακής διατροφής στην ολότητά της είναι δύσκολη, ομολογεί ο κ. Δυμιώτης, εντούτοις συμπληρώνει, πως υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα φέρουν πολύπλευρα οφέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ομογενής διατροφολόγος αναφέρει πως η κρισιμότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, η παγκόσμια ώθηση λήψης προληπτικών μέτρων υγείας και τα συνεχώς αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα επιβάλλουν τη λήψη δραστικών μέτρων. Ο ρόλος της απλής διατροφής για τη λύση αυτών των προβλημάτων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αποδοτική η μεσογειακή δίαιτα



Εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα για την υγειά.

Οι μεσογειακές και οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες είναι πιο αποδοτικές και έχουν καλύτερα αποτελέσματα μακροχρόνια για την υγεία, ακόμη κι αν κάποια κιλά επιστρέψουν.

Τα θετικά αποτελέσματα αυτού του είδους της δίαιτας μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 6 χρόνια μετά.

Η επανεξέταση των ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτες αυτής της μορφής έδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν χαμηλά σε χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και αρτηριοσκλήρωση.

Αναλυτές από πανεπιστήμιο του Ισραήλ, χρησιμοποίησαν δείγμα 322 ανθρώπων με παραπανίσια κιλά και μετά από τυχαία επιλογή τούς υπέβαλλαν σε τρία διαφορετικά είδη δίαιτας.

Το ποσοστό τήρησης της δίαιτας σε διάστημα δύο ετών έφτασε το 85%. Στα περίοδο 4 ετών το ποσοστό που ακολουθούσε τη διατροφή έφτανε το 67%.

Από τις αναλύσεις τους που έφτασαν προοδευτικά σε περίοδο 6 ετών, κατέληξαν ότι οι πιο επωφελείς για την υγεία ήταν οι μεσογειακές δίαιτες και με λίγους υδατάνθρακες.

Γιατί σημασία σε μια δίαιτα δεν έχει μόνο πόσα κιλά μπορεί να χάσει κανείς άμεσα αλλά τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η δίαιτα μακροχρόνια για την υγεία του οργανισμού.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προλαμβάνοντας την οσφυαλγία



Συμβουλές για νέες μητέρες.

Τα επεισόδια οσφυαλγίας σε εγκύους είναι συχνά. Συνήθως ο πόνος στη μέση ελαττώνεται μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να επανέλθει καθώς η νέα μητέρα αρχίζει να σηκώνει και να μεταφέρει το βρέφος σε καθημερινή βάση.

Η φροντίδα του βρέφους καταπονεί τη σπονδυλική στήλη καθημερινά, ενώ το βάρος του αυξάνεται συνέχεια γεγονός που ταλαιπωρεί τόσο τη μέση όσο και τον αυχένα, τους ώμους κτλ.

Κάποιες συμβουλές ώστε να μειώσουν οι νέοι γονείς τον κίνδυνο τραυματισμού της μέσης και της επακόλουθης οσφυαλγίας είναι οι εξής:

- Αρχίστε τη γυμναστική σύντομα μετά τον τοκετό ώστε να αποκατασταθεί ο μυϊκός τόνος στους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς, αλλά και διατατικές ασκήσεις για ενίσχυση της ευλυγισίας.

- Χάστε το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης στις επόμενες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

- Μην τεντώνετε τα χέρια σας για να σηκώσετε το βρέφος. Φέρτε το κοντά στο στήθος σας πριν το σηκώσετε και μην στρίβετε το σώμα σας.

- Προκειμένου να σηκώσετε ένα αντικείμενο από το έδαφος λυγίστε τα γόνατα και όχι τη μέση.

- Αφαιρέστε το δίσκο από την ειδική καρέκλα όταν θέλετε να τοποθετήσετε ή να πάρετε το μωρό ώστε να μην σκύβετε.

- Όταν θέλετε να πάρετε το μωρό από την κούνια αφαιρέστε το πλαϊνό προστατευτικό.

- Χρησιμοποιήστε ένα μάρσιπο για το μωρό όταν περπατάτε.

- Όταν το έχετε αγκαλιά χρησιμοποιήστε καλύτερα μια καρέκλα με σχετικά όρθια πλάτη αντί ένα μαλακό καναπέ.

- Μην στέκεστε έξω από το αυτοκίνητο όταν προσπαθείτε να βάλετε το μωρό μέσα. Γονατίστε στο πίσω κάθισμα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο ρυπαίνει περισσότερο



Ευάλωτα τα παιδιά και οι παθητικοί καπνιστές.

Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν τα παράθυρα ή ο κλιματισμός είναι ανοιχτά, δημιουργεί ρύπανση του αέρα που υπερβαίνει τα επίσημα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα παιδιά που κάθονται στο πίσω κάπνισμα, όταν κάποιος καπνίζει στις μπροστινές θέσεις, εκτίθενται σε αυτή τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τη μελέτη. Όπως είπαν οι βρετανοί επιστήμονες, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα επειδή αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό, έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αποφύγουν το παθητικό κάπνισμα .

Οι ερευνητές από τη Σκωτία με επικεφαλής τον δρ. Σον Σεμπλ του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Tobacco Control», σύμφωνα με το BBC, έκαναν μετρήσεις για τρεις μέρες στη διάρκεια 85 διαδρομών με αυτοκίνητο, διάρκειας δέκα λεπτών έως μίας ώρας. Στις μισές περίπου διαδρομές ο οδηγός κάπνισε έως τέσσερα τσιγάρα.

Οι επιστήμονες κατέγραφαν με ειδική συσκευή στο πίσω κάθισμα το επίπεδο της ποιότητας του αέρα. Όπως διαπιστώθηκε, τα μικροσωματίδια μέσα στο αυτοκίνητο ήταν κατά μέσο όρο 85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσότητα υπερτριπλάσια του μέγιστου επιπέδου των 25 μg/κυβ.μέτρο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε ο οδηγός, αυξανόταν και το επίπεδο των σωματιδίων, που έφθαναν κατά μέσο όρο έως τα 385 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (σε μια περίπτωση μάλιστα άγγιξαν τα 880 μg/κυβ.μ).

Ακόμα και όταν ο οδηγός κάπνιζε μόνο ένα τσιγάρο και μάλιστα με ανοιχτό το παράθυρο, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων, που εισχωρούν στους πνεύμονες, ήταν πάλι πάνω από το όριο ασφαλείας. Αντίθετα, στις διαδρομές που ο οδηγός δεν κάπνιζε, τα σωματίδια δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή ήταν πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το παθητικό κάπνισμα, στο οποίο υποβάλλονται οι επιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο, θέλοντας και μη, είναι πιθανό ότι αποβαίνει επιβλαβές για την υγεία τους, ιδίως για τα παιδιά.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σαφής ανάγκη να απαγορευθεί το κάπνισμα στα αυτοκίνητα, όταν υπάρχουν παιδιά», όπως τονίζουν, κάτι με το οποίο, όπως έχει δηλώσει, συμφωνεί και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, ακόμα μάλιστα κι αν δεν επιβαίνουν παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο. Αρκετές χώρες έχουν επιβάλει απαγορεύσεις για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο, όταν στους επιβάτες περιλαμβάνονται παιδιά (Καναδάς, Αυστραλία, Ν.Αφρική, Κύπρος κ.α.).



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εξέταση για τις επικίνδυνες αλλεργίες



Εντοπίζει τους αλλεργικούς που κινδυνεύουν από σοβαρό αλλεργικό σοκ.

Βρετανοί ερευνητές πειραματίζονται με ένα νέο τεστ που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στον εντοπισμό εκείνων των αλλεργικών που κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση ενός δυνητικά θανατηφόρου αλλεργικού σοκ π.χ. μετά από κατανάλωση ξηρών καρπών ή λήψη φαρμάκου.

Το τεστ ανιχνεύει τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου ενζύμου στο αίμα το οποίο εμπλέκεται στις αλλεργικές αντιδράσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Η εξέταση σχεδιάζεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Southampton και του Γενικού Νοσοκομείου του Southampton.

Βασίζεται στην ανίχνευση ενός ενζύμου – του CPA3 – που είναι ιδιαίτερα υψηλό στο αίμα όσων είναι επιρρεπείς σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή τους συγκριτικά με όσους δεν είναι. Τα επίπεδα του ενζύμου μπορεί να αυξηθούν εντός ολίγων λεπτών από την έναρξη της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης και να παραμείνουν υψηλά έως και μια ημέρα μετά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο τεστ όταν ολοκληρωθεί, θα βοηθά στον εντοπισμό και την έγκαιρη προφύλαξη όσων η αλλεργία μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητικό για τη ζωή τους αναφυλακτικό σοκ.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «εχθροί» κρύβονται στο ψυγείο



Οι τροφές που απειλούν τη διατροφή μας.

Είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή είτε να χάσετε κάποια κιλά ο εχθρός δεν κρύβεται στις λιχουδιές που υπάρχουν στο δρόμο ή στα εστιατόρια αλλά στο ίδιο το ψυγείο. Τροφές συνηθισμένες και καθημερινές που όμως μποϋκοτάρουν χωρίς καν να το αντιληφθείτε τις προσπάθειές σας για μια σωστή διατροφή.

Ποιοι είναι οι 10 πιο «συνήθεις ύποπτοι»;

Μαγιονέζα

Ένα ή δύο κουταλάκια δεν κάνουν τόση ζημιά αλλά μάλλον κανείς δεν μένει εκεί. Σκεφτείτε μόνο ότι προσθέτοντας μόλις ένα τέταρτο του φλιτζανιού μαγιονέζα σ’ ένα light πιάτο, προσθέτετε αμέσως 360 θερμίδες και 40γρ. λίπους στο γεύμα σας. Προτιμήστε μια σάλτσα με λιγότερες θερμίδες, όπως μουστάρδα ή μπάρμπεκιου

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι το απόλυτο προϊόν για καθαρές θερμίδες χωρίς καμιά αξία για τον οργανισμό. Προτιμήστε το νερό, το πράσινο ή το μαύρο τσάι ακόμη και το γάλα που θα σας εφοδιάσει και με βιταμίνες.

Αλκοολούχα ποτά

Εξίσου αν όχι περισσότερο επιβαρυντικά με τα αναψυκτικά καθώς επιβαρύνουν και το συκώτι, αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε ακολουθήστε το μέτρο. Ένα ποτήρι κρασί έχει 170 θερμίδες, ένα μπουκάλι μπύρα 150 και ένα ποτό, και λέγοντας ποτό εννοούμε μια μικρή δόση (τζιν, βότκα, ρούμι, ουίσκι) έχει 105 θερμίδες.

Προϊόντα κρέατος και αλλαντικά

Ζαμπόν, σαλάμι, πάριζα και οι υπόλοιπες λιχουδιές αποτελούν πάντα έναν πειρασμό στο εσωτερικό του ψυγείου, παρότι μπορεί να είναι εύκολη λύση για ένα γρήγορο σνακ. Περιέχουν όμως λίπος και συντηρητικά. Προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα που έχετε αγοράσει νωπά και τα έχετε ψήσει μόνοι σας για να φτιάξετε τα δικά σας σάντουϊτς.

Λουκάνικα

Ανήκουν επίσης στα παραπάνω προϊόντα αλλά πολλές φορές υπάρχουν στο ψυγείο και αποτελούν μια εύκολη λύση για γρήγορο φαγητό στο σπίτι, είτε σκέτα είτε συνοδευόμενα με κάτι ακόμη.

Πλήρη γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι προϊόντα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ίδιο καλά για τον οργανισμό όμως είναι τα ίδια προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Οι επιλογές σε αυτό τον τομέα είναι άπειρες, οπότε μπορείτε απλά να παίρνετε αυτά που προτιμάτε στην light εκδοχή τους.

Παγωτό

Αν συνηθίζετε να έχετε πάντα στην κατάψυξη ένα παγωτό για ώρα ανάγκης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το καταναλώσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσετε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή σας αλλά αυτό το ξέρετε ήδη. Η λύση βρίσκεται και πάλι στην light εκδοχή των παγωτών, στο παγωμένο γιαούρτι ή στην πλήρη αντικατάσταση του παγωτού από το ψυγείο με άφθονα φρέσκα φρούτα.

Dressing για σαλάτες

Ποιος ο λόγος να τρέφεστε με σαλάτες αν τις «φορτώνετε» με λιπαρά ντρέσινγκ που εκτός από τις θερμίδες έχουν και συντηρητικά. Απαλλαγείτε από τα έτοιμα ντρέσινγκ και ακολουθήστε την απλή συνταγή του σπιτικού συνοδευτικού με τα υλικά που προτιμάτε. Ελαιόλαδο, λεμόνι, ελαφρύ τυρί σε κρέμα, ξύδι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει επιπλέον γεύση στα λαχανικά σας.

Βούτυρο και Μαργαρίνη

Η εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας αντί για βούτυρο και μαργαρίνη. Είναι πιο αγνό και σας προσφέρει επιπλέον το «καλό λίπος» που χρειάζεται ο οργανισμός.

Προτηγανισμένες πατάτες

Είναι εύκολες και γρήγορες αλλά δεν έχουν καμία από τις διατροφικές αξίες της φρέσκιας πατάτας και επιπλέον βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά εκτός από τις θερμίδες.

Οργανώστε σωστά το ψυγείο σας καθώς είναι το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη διατροφή και μια επιτυχημένη δίαιτα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ποδηλάτης που έχασε τα πόδια του κέρδισε 50.000 φίλους στο facebook



Συναυλία συμπαράστασης την Τρίτη για τον Γιάννη Σεβδικάλη.

Χάρη στις προσπάθειες των γιατρών, η ζωή του άτυχου 22χρονου δεν τελείωσε όταν τον παρέσυρε το τρένο. Ωστόσο δεν κατάφεραν να σώσουν τα πόδια του Γιάννη Σεβδικάλη ο οποίος το ξημέρωμα της 10ης Οκτωβρίου βρέθηκε στο χειρουργείο του Γ. Γεννηματάς, καθώς έχοντας σταματήσει το ποδήλατο του στη σιδηροδρομική διάβαση στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως, χτυπήθηκε από το τρένο με αποτέλεσμα να πολτοποιηθούν τα πόδια του από τα γόνατα και κάτω.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, για να μπορέσει να σηκωθεί ο Γιάννης από την αναπηρική καρέκλα απαιτείται ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο όμως η οικογένεια του δεν διαθέτει. Και σε αυτό το σημείο έρχεται να αποδειχτεί η δύναμη που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από τα μηνύματα που του έστελναν φίλοι αλλά και άγνωστοι στο Facebook και στο Twitter, απευθύνθηκαν και σε επώνυμους καλλιτέχνες ώστε να γίνει μια συναυλία αφιερωμένη στο Γιάννη με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τα πρόσθετα μέλη.

Ήδη στη σελίδα στο facebook έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν πάνω από 3.000 άτομα και πάνω από 2.500 το θεωρούν πιθανό.

Η συναυλία θα γίνει την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στο Live stage Βοτανικός με εισιτήριο 8 ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις επτά το απόγευμα και σε αυτό συμμετέχουν: Φώτης Ανδρικόπουλος,Αντίπερα Όχθη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Θηβαίος, Ματούλα Ζαμάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δ. Καρράς, Λήδα Μανιατάκου, Λαρεύντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Πάνος Μουζουράκης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Στ. Νταντούς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παύλος Παυλίδης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Υπόγεια Ρεύματα, Μαριέττα Φαφούτη, Γιάννης Χαρούλης, Burger Project, Georgia, Fundracar, Magig de Spell.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αν δεν είχα κάνει αλλαγή φύλου θα είχα αυτοκτονήσει»



Η νεότερη τρανσέξουαλ του κόσμου.

Ο Τζακ ήταν 4 ετών όταν είπε στη μητέρα του: «μαμά ο Θεός έκανε ένα λάθος. Εγώ θα έπρεπε να ήμουν κορίτσι». Αυτή η σοκαριστική διαπίστωση από ένα τόσο μικρό παιδί, έγινε η αρχή για μία περιπέτεια που έληξε αισίως πριν από τρία χρόνια, όταν ο Τζακ, στα 16 του έγινε ο νεαρότερος άνθρωπος που έχει υποβληθεί σε αλλαγή φύλου.

Τρία χρόνια αργότερα η Τζάκι, είναι μία γυναίκα που νιώθει επιτέλους καλά με το σώμα της και έχει βρει τον εαυτό της. Έχει πάρει μέρος σε καλλιστεία και όταν την βλέπει κάποιος, είναι αδύνατο να καταλάβει ότι είχε γεννηθεί αγόρι.

Από την ηλικία των 9 ετών, ο Τζάκ ντυνόταν με κοριτσίστικα ρούχα. Η ζωή του ήταν ένα μαρτύριο καθώς αισθανόταν παγιδευμένος μέσα στο «λάθος σώμα». Από τα 11 μέχρι τα 15 έκανε έξι απόπειρες αυτοκτονίας και άλλες τόσες φορές απείλησε να κόψει μόνος του τα γεννητικά του όργανα! Οι γονείς του τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και συμφώνησαν να κάνει επέμβαση αλλαγής φύλο, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η αλλαγή φύλου ήταν μονόδρομος. Η άλλη επιλογή ήταν η αυτοκτονία. Τώρα πια η Τζάκι λέει: «αν δεν είχα κάνει την επέμβαση δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Είμαι κορίτσι. Αυτό ήμουν πάντα».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η Τζάκι ανήκει σε μία ομάδα ανθρώπων που, ενώ, βάσει χρωμοσωμάτων ανήκουν στο ένα φύλο, αισθάνονται ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την κατάσταση αυτή, παρά μόνο ότι αποτελεί ένα από τα παράδοξα της φύσης.




Διαβάστε περισσότερα...

Ουσίες στα καλλυντικά οδηγούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση



Ενδέχεται η κλιμακτήριος να επιταχυνθεί ακόμη και 15 χρόνια.

Μπορεί τα καλλυντικά και οι λακ να χρησιμεύουν στον καλλωπισμό των γυναικών, ωστόσο οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά καθώς και στις συσκευασίες των τροφίμων, μπορεί να προκαλούν πρόωρη κλιμακτήριο στις γυναίκες.

Όπως ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές όσες γυναίκες εκτίθενται σε μεγάλες δόσεις φθαλικών ενώσεων,οι οποίες υπάρχουν σε πλαστικά, καλλυντικά, προϊόντα οικιακής χρήσης και συσκευασίες τροφίμων, μπαίνουν στην κλιμακτήριο κατά μέσον όρο 2,3 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν εμμηνόπαυση σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις με επικεφαλής την δρ Ναταλία Γκρίντλερ εξέτασαν τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών και κατέγραψαν πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση.

Όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των ενώσεων, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία κάτω από 49 ετών, αντί για τα 51 που είναι η συνήθης ηλικία της κλιμακτηρίου.

Όπως, όμως, εξήγησε η δρ Γκρίντλερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το οποίο διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, μερικές γυναίκες μπήκαν 15 χρόνια νωρίτερα, στα 36 τους χρόνια.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με πολύ υψηλότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπάθειας, προβλημάτων στα οστά και επικίνδυνων εγκεφαλικών αιμορραγιών.

Όσο για το που οφείλεται το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, εικάζεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η εντονότερη χρήση καλλυντικών, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ή η κατανάλωση περισσότερων τυποποιημένων τροφίμων.


Διαβάστε περισσότερα...


Η πολύχρονη αναμονή για την ειδικότητα ο βασικότερος λόγος.

Ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ελλάδα είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σύμφωνα με τα οποία το 2011 η ανεργία στο ιατρικό σώμα έφτασε το 12,69%, ενώ το 2010 ήταν 11,55%. Ετσι, το 2011 τουλάχιστον 627 γιατροί (το 2,49%) έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να έιναι 2,11%. Καθημερινά, δύο Ελληνες γιατροί φεύγουν από τη χώρα μας.

«Η έξοδος συνεχίζεται ακάθεκτη» λέει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης. «Οταν ένας νέος γιατρός πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ειδικότητα και όταν την τελειώσει να μην είναι σίγουρος εάν θα βρει κάπου να εργαστεί, το εξωτερικό φαντάζει ως η μόνη λύση». Οπως λέει, ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία έφτασε φέτος τους 6.500, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Και μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άλλες 6.000 κενές θέσεις στη χώρα», προσθέτει.

Εκτός από τη Γερμανία, οι νέοι Ελληνες γιατροί επιλέγουν επίσης την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, ενώ κάποιοι φεύγουν για τις ΗΠΑ. «Σε αυτές τις χώρες οι γιατροί δουλεύουν σκληρά, αλλά πληρώνονται καλά. Ακόμα και οι ειδικευόμενοι», επισημαίνει ο κ. Ντεντάκης, πρόεδρος του κλάδου Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Πράγματι, η μείωση των απολαβών των γιατρών στη χώρα μας έχει συμβάλει στο κύμα φυγής. «Δεν αμείβονται οι γιατροί στην Ελλάδα για τη δουλειά που κάνουν. Εχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, που δουλεύουν άπειρες ώρες συνεχόμενες χωρίς να ανταμείβονται». Ο μισθός ενός ειδικευόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες πληρώνονται πια κατά 40% λιγότερο από ό,τι παλιότερα. Φυσικά, το εξωτερικό είναι μονόδρομος και για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκμεταλλεύονται εργαζομένους στο Ηράκλειο



Καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής.

«Η εξαθλίωση είναι τέτοια που δεν έχει προηγούμενο. Όλοι τους στην κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου» είπε για την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό λαό αλλά και στην τρικομματική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την 48ωρη κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Μάλιστα το ΕΚΗ, όπως αναφέρει το prismanews.gr, έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την 48ωρη κινητοποίηση με σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 σήμερα έτσι ώστε να βρίσκονται επί ποδός όλοι οι φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων.

«Δεν έχουμε σταματήσει επί μήνες. Δίνουμε μάχες συνεχώς και θέλω να πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Και σε αυτή τη μάχη θα είμαστε όλοι μαζί», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου πάντως αναφέρθηκε στις καταγγελίες που αναδεικνύουν την εκμετάλλευση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση γυναίκας 46 ετών που εργαζόταν ανασφάλιστη για επτά χρόνια και δεν τολμούσε να το καταγγείλει. Και δεν έφτανε αυτό αλλά στο τέλος την απέλυσαν χωρίς αποζημίωση και χωρίς αιδώ. Η γυναίκα απελπισμένη έτρεξε στο ΕΚΗ και κατήγγειλε την απόλυσή της για την εργασία της που δεν φαινόταν σε κανένα επίσημο έγγραφο παρά μόνο σε κάποιες ατρύπητες αποδείξεις.

Όταν την ρώτησε ο πρόεδρος γιατί δε μιλούσε επί 7 χρόνια και δε ζητούσε τα ένσημα της εκείνη είπε ότι φοβόταν ότι θα την έδιωχναν από τη δουλειά και ότι είχε ανάγκη τα μεροκάματα.

«Η περίπτωση αυτή δεν είναι σπάνια, δεν είναι η μοναδική. Καθημερινά έχουμε αμέτρητα τέτοια περιστατικά. Δε φταίει ο εργαζόμενος που σκύβει το κεφάλι από ανάγκη, δε φταίει καν ο εργοδότης που καταπατά κάθε έννοια δικαίου... φταίει το κράτος που αφήνει το περιθώριο σε κάποιους να ασελγούν σε βάρος του εργαζόμενου. Που είναι το κράτος; Κάνει αυτό που πρέπει για να νοιώθει ο εργαζόμενος ασφαλείς;».


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ



Οι επιστήμονες βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης.

Μια χημική ένωση που θα «επισκευάζει» τις βλάβες του εγκεφάλου θεωρείται το πλέον υποσχόμενο φάρμακο για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ερευνητές από το Washington State University, με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Πειραματικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως νοητική εξασθένηση, αντέδρασαν εντυπωσιακά καλά στο ερευνητικό φάρμακο.

Περιγράφουν, μάλιστα, αυτό το φάρμακο ως «σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες θεραπείες Αλτσχάιμερ», οι οποίες αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή την αναστολή ενός ενζύμου (χολινεστεράση), το οποίο πιστεύεται ότι σπάει ένα ζωτικό νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη διαδικασία της μνήμης και της ανάπτυξης της μάθησης.

Ο Joe Harding, καθηγητής φαρμακευτικής τεχνολογίας στο Washington State University, δήλωσε ότι τα μέχρι σήμερα γνωστά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξαναχτιστούν οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η νέα χημική σύνθεση που δοκιμάσαμε. Μιλάμε, ουσιαστικά, για ανάκτηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και όχι απλά για διακοπή της εκφυλιστικής διαδικασίας της νόσου. Αυτό είναι που κάνει αυτήν την πειραματική θεραπεία μοναδική. Είναι σχεδιασμένη για να διορθώσει ό,τι είναι «σπασμένο». Κι απ’ ό,τι βλέπουμε, μπορεί να λειτουργήσει».

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει εστιάσει έντονα στην αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υπήρξαν μόνο τρεις πολλά υποσχόμενες ενώσεις που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, από τις 104 που υποβλήθηκαν προς έγκριση. Γι’ αυτό και η νέα χημική ένωση δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει το τοπίο στη θεραπεία της νόσου.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης αυτού του δυναμικού φάρμακο για το Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει πρώτα να πείσουν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ασφάλειά του. Εάν συμβεί αυτό θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μόνο με τις κλινικές δοκιμές οι ερευνητές μπορούν να γνωρίζουν αν μια ένωση που λειτουργεί σε πειραματόζωα έχει την ίδια επίδραση και στον άνθρωπο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά


Η πιο δύσκολη χρονιά θα είναι το 2013, καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, θα έχουν μεγάλες εισοδηματικές απώλειες που θα ξεπεράσουν τα 9,3 δισ. ευρώ. Οι απώλειες θα προέλθουν από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και το «ψαλίδισμα» - και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο – των ειδικών μισθολογίων των πανεπιστημιακών, των γιατρών, των δικαστικών και των ένστολων.

Το 2014 το βάρος της προσαρμογής μεταφέρεται στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αλλά και στα μεσαία προς υψηλά εισοδήματα. Παρά τις περικοπές των αμοιβών, όλοι θα κληθούν να καταβάλουν μερίδιο στον λογαριασμό των 4,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται για το 2014.

Για να κλείσει όμως το πακέτο ως και το 2016, θα προστεθούν και τα μη προσδιορισμένα και απαιτούμενα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 και 2,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Η προσαρμογή αυτή επιδιώκεται εν μέσω ύφεσης, η οποία προβλέπεται να φθάσει το 4,5% το 2013, οπότε κατά τις εκτιμήσεις θα είναι και η τελευταία χρονιά του κατήφορου που ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το 2014 η οικονομία αναμένεται να σταθεροποιηθεί και εν συνεχεία να ανακάμψει, οπότε θα φανούν και τα πρώτα σημάδια μείωσης της ανεργίας.

Η πολιτική αυτή υπηρετεί τους αναθεωρημένους για πολλοστή φορά (έκτη από το 2010) στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η σταδιακή βελτίωσή του κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ώστε το 2016 να φθάσει στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 8,8 δισ. ευρώ, και να καλύπτει έτσι ένα μέρος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται σε 0,4% για το 2013, 1,5% για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016.

Παρά ταύτα το γεγονός ότι χαμήλωσε ο πήχης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στα 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016 (από 50 δισ. ευρώ που πρόβλεπε η τρόικα τον Μάρτιο του 2010 και 25 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011) καθιστά ακόμη πιο δύσκολο και μακρινό τον στόχο μείωσης του δημόσιου χρέους που θα εκτοξευθεί το 2013 στο 190% του ΑΕΠ, σε «βιώσιμο επίπεδο».

Δείτε εδώ τον πίνακα:

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2016


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες στην Βέροια



Λάδι, αλεύρι και πατάτες χωρίς μεσάζοντες και σε χαμηλές τιμές πούλησαν σήμερα το πρωί οι παραγωγοί της Μακεδονίας στην Βέροια. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Διαβάστε περισσότερα...

Θα εξετάσουν όλους του μαθητές


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 72ου Δημοτικου σχολείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου οργανώνει την επίσκεψη της πλήρους εξοπλισμένης Κινητής Παιδο-Οδοντιατρικής Μονάδας "ΛΗΤΩ" στο σχολείο, για την κλινική εξέταση, την καταγραφή και την ενημέρωση σε θέματα παιδιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας με σκοπό την πρόληψη της στοματικής υγείας.

Οι επισκέψεις την κινητής μονάδας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012 και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησαν 2500 Έλληνες


Περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες συμπολίτες μας έδωσαν τέλος στη ζωή τους από το 2010.

Σε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Πρόληψη της Αυτοκτονίας» συζητήθηκε το πρόβλημα. Παγκοσμίως το 1,5% των θανάτων,ετησίως, προκύπτουν από αυτοκτονίες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς.

Ψυχιατρικά προβλήματα που πολλές φορές δεν έχουν διαγνωστεί, σε συνδυασμό με οικονομικές δυσκολίες και προσωπικά αδιέξοδα προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

«Διαπιστώνω ότι οι αυτόχειρες δεν είναι τόσο οι άνεργοι όσο εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή», υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου.

Τέλος, η γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χιλιάδες άδειες οπλοφορίας, που έχουν μεν λήξει αλλά τα όπλα δεν έχουν κατασχεθεί. «Δεν καταγράφεται ούτε ελέγχεται σε ποιά χέρια βρίσκονται και αν ο κάτοχος είναι ψυχικά υγιής» υπογραμμίζει.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε τους πονοκεφάλους



Δεν καταπολεμάται ο πονοκέφαλος μόνο με παυσίπονα. Οι σωστές ποσότητες βιταμινών βοηθούν στην αντιμετώπισή του αρκεί πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να απομακρύνει (στο μέτρο του φυσιολογικού) τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες ενώ η βιταμίνη B2 είναι συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση των χρόνιων πονοκεφάλων. Η βιταμίνη E βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η βιταμίνη C δρα κυρίως προληπτικά και συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματά πονοκεφάλους που προέρχονται από κρυώματα και αλλεργίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται οι αγροτικοί γιατροί



Με ηλεκτρονική επιστολή τους προς το enikos.gr οι αγροτικοί ιατροί του Κέντρου Υγείας Αμφίκλειας, διαμαρτύρονται για το χρηματικό πρόστιμο με το οποίο απειλούνται οι αγροτικοί ιατροί σε περίπτωση που υπερβούν το «στενό όριο» μηνιαίας συνταγογράφησης.

«Στις 31 Οκτωβρίου 2012 έγινε παρατήρηση – επίπληξη από τον ΕΟΠΠΥ σε τρεις αγροτικούς ιατρούς που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας για υπερσυνταγογράφηση.

Το έγγραφο αυτό ορίζει ως όριο σε κάθε ιατρό να συνταγογραφεί μέχρι 77 συνταγές ανά μήνα. Δηλαδή μέχρι τρεις συνταγές ανά μέρα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτό το όριο ο ιατρός απειλείται χρηματικού προστίμου από 500- 10.000 ευρώ.

Πέρα από το γελοίο του πράγματος, αυτό αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την δημόσια υγεία την οποία υποβαθμίζει και απαξιώνει.

Καλούμε όλους να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική που ακολουθείται και στον χώρο της Υγείας.

Εμείς, ως αγροτικοί ιατροί, θα σταθούμε δίπλα στις ανάγκες του πληθυσμού για περίθαλψη. Θα αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Στον αγώνα αυτόν, θέλουμε την υποστήριξη σας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Κ.Υ. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο δικαστήριο οι επίορκοι


Νομοσχέδιο που επιχειρεί να «χτυπήσει» αποτελεσματικότερα τη διαφθορά, να τιμωρήσει ταχύτατα τους επίορκους υπαλλήλους και ταυτόχρονα να εξορθολογήσει τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να αποσυμφορήσει τις φύλακες, καθώς και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους, πρόκειται να προωθήσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται «δίκες-εξπρές» για τις μισθωτικές διαφορές που αφορούν στο ύψος των ενοικίων, αλλά και για τις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φορολογικές – τελωνειακές υποθέσεις, με αντικειμενικό στόχο να εισρεύσει το ταχύτερο δυνατό «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα ξαναρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών, μπαίνουν περισσότερες εγγυήσεις για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων, ενώ μπαίνουν οι βάσεις για προσλήψεις σωφρονιστικών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και δικαστών, μετά τη διαπίστωση προβλημάτων λόγω μεγάλων κενών στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο που είχε ξεκινήσει από πέρσι για τα ναρκωτικά και δεν πέρασε στη Βουλή, αναμορφώθηκε σε πολλά σημεία και μετατράπηκε σε νομοσχέδιο – σκούπα, με την προσθήκη ρυθμίσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος που αναμένεται να καταλήξουν πολύ σύντομα στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης ξεχωρίζουν διατάξεις που:

-Προβλέπουν εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές και για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο, στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα (ν. 4022/11) για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου». Η ανάγκη προώθησης της ρύθμισης προέκυψε μετά τη διαπίστωσης των εκτεταμένων παρανομιών, κυρίως με τις ανύπαρκτες ή τις συντάξεις-μαϊμού και δίνεται η δυνατότητα οι επίορκοι υπάλληλοι να οδηγούνται «στο σκαμνί» σε διάστημα μικρότερο του έτους (ύστερα από 4μηνη προκαταρκτική εξέταση και αντίστοιχη ανάκριση, με ένα μόνο βούλευμα), ενώ σήμερα οι σχετικές έρευνες μπορεί να κρατούν 3-4 χρόνια ή και παραπάνω πριν παραπεμφθεί κάποιος, με συνέπεια να «τρέχει» ο χρόνος της παραγραφής.

Η νομοθετική συντόμευση των ερευνών και της παραπομπής σε δίκη θα εξαναγκάσει πιθανότατα και τους αρμόδιους υπαλλήλους να ολοκληρώνουν πολύ ταχύτερα τις ΕΔΕ, που συνήθως κρατούν για μεγάλο διάστημα χωρίς πάντως να δεσμεύεται ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής να περιμένει τα σχετικά πορίσματα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας των επίορκων (που είναι κακούργημα και απειλείται με 10ετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ), προβλέπεται πλέον παράλληλα και η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

-Επιβάλλουν «δίκες-εξπρές» σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.

-Ορίζουν ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

-Προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον απολυμένο. Σε αντίθεση προς τη δυσμενή για τους εργαζόμενους νομολογία που επικρατούσε πρόσφατα στον Άρειο Πάγο, τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε.

Παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή. Τα ευνοϊκά αυτά μέτρα ισχύουν και για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τις αλλαγές στις συντάξεις



Διετή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, φέρνει το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων, σε όλους τους ασφαλισμένους, αρχής γενομένης από 1ηΙανουαρίου.

Οι ασφαλισμένοι, που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012, βρίσκονται στο «στόχαστρο» του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή και είναι συνδυασμός δύο διατάξεων.

Οι δύο ρυθμίσεις είναι:

-Πρώτον, η αύξηση του ορίου κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αλλά και η αντίστοιχη αύξηση ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης.

-Δεύτερον, η άμεση ισχύς από 1.1.2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας – έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1-1-2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).

ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ









Με τον τρόπο αυτόν από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας τους με 15 έτη ασφάλισης.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται:

1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Χαρακτηριστικά η νομοθετική διάταξη αναφέρει πως «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως την 31η Δεκεμβρίου 2012, λόγω της συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας, δεν θίγονται και δύναται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Ταυτοχρόνως όσοι κατοχυρώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τις κατ’ έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις αυτές.

Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ διασώζονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς οποτεδήποτε.

Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Συγκεκριμένα η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή, τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση όσων συνταξιοδοτούνται εφέτος με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ή 60 ετών – ανάλογα με το ταμείο -, ενώ από το 2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.

Σημειώνεται ότι από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Όσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012 θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.



Πηγή: 
Διαβάστε περισσότερα...

On-line υπηρεσίες για το κοινό


Νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες, εντάσσει στο επόμενο διάστημα στο TAXISnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Οικονομικών με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν στο σύστημα οι ακόλουθες υπηρεσίες:

1. Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολο της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Νοέμβριος 2012).
Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών που θα βλέπει, να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει “Ταυτότητα Οφειλής(ΤΟ)”, με την οποία θα μπορεί να πληρώνει όποτε θέλει όποιο ποσό θέλει, χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web Banking, Phone Banking).

2. Πληρωμή οποιασδήποτε δόσης ρυθμισμένης οφειλής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Δεκέμβριος 2012).
Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των ρυθμίσεων που θα βλέπει να τυπώνει για όποια ρύθμιση θέλει “Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής(ΤΡΟ)" με την οποία θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΡΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

3. Ηλεκτρονική Υποβολή Μισθωτηρίων Ενοικίασης (Δεκέμβριος 2012).
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο Ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

4. Αγορά Παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013).
Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το Παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο του μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το Παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του Παραβόλου.

5. Πληρωμή οποιασδήποτε οίκοθεν πληρωμής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013).
Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να πληρωθεί οίκοθεν και να το εξοφλεί μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον Κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει την Οίκοθεν πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το Υπουργείο Οικονομικών και θα μειώσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. αφού πλέον για όλες τις συχνά χρησιμοποιούμενες συναλλαγές δεν θα υπάρχει ανάγκη επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι ήδη το TAXISnet παραλαμβάνει ηλεκτρονικά και πλειάδα Δηλώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Από την Τετάρτη τα τέλη κυκλοφορίας


Μέχρι την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxisnet τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας, τα οποία φέτος δεν θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τα τέλη σε οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν στα χέρια τους το ειδοποιητήριο - σε περίπτωση που δεν μπορούν να το εκτυπώσουν - αλλά θα μπορούν να προσέρχονται στον γκισέ με τον αριθμό κυκλοφορίας και τον ΑΦΜ ή με την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Επίσης, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν και μέσω διαδικτύου, με το σύστημα web banking.

Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, καθώς και τον ΑΦΜ τους, στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους. Το τέλος θα βεβαιωθεί στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ., όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του Τaxisnet και εφόσον δεν εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα βεβαιωθεί στο διπλάσιο, καθώς φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι δεν θα λάβουν κάποιο σήμα, το οποίο θα τοποθετήσουν στο αυτοκίνητό τους, οπότε θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των περιπολικών της αστυνομίας με το Τaxisnet προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος στο δρόμο για το εάν έχει καταβληθεί ή όχι το τέλος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...