Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι «εύκολες» γυναίκες του πλανήτη


Δείτε το χάρτη και τα συμπεράσματα για την Ελλάδα.

Ένα χάρτη με τις χώρες στις οποίες είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να ρίξεις μία γυναίκα στο κρεβάτι δημοσιεύει το targetmap.com, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η δυσκολία με την οποία οι γυναίκες υποκύπτουν στους πειρασμούς δεν είναι αποκλειστικά θέμα ατομικής βούλησης…

Αναλυτικότερα, στο χάρτη εντοπίζονται τα μέρη όπου οι γυναίκες που είναι πιο «εύκολες» (με πράσινο χρώμα), «εύκολες» (λαχανί χρώμα), «σε λογικά πλαίσια εύκολες» (κίτρινο χρώμα), «δύσκολες» (κεραμιδί χρώμα) και «απλησίαστες» (κόκκινο χρώμα).

Το συμπέρασμα: Οι πιο «εύκολες» βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της κεντρικής-νότιας Αφρικής ενώ οι… απλησίαστες στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο.

Για να δείτε το χάρτη πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαστουρωμένες» αντιλόπες κατέστρεψαν καλλιέργειες στην Ινδία


Είχαν καταναλώσει παπαρουνόσπορο και ήταν σε κατάσταση ευφορίας.

Αντιλόπες σε κατάσταση ευφορίας λόγω κατανάλωσης παπαρουνόσπορου κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις με σπαρτά στην κεντρική Ινδία, σύμφωνα με μια εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις ντόπιων αξιωματούχων.

Οι βοσέλαφοι --ή νιλγκάι, όπως αποκαλούνται στην Ινδία-- κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στην περιοχή Μαντσαούρ του κρατιδίου Μάντια Πράντες, αφού προηγουμένως είχαν μπει σε χωράφια όπου καλλιεργείται όπιο και είχαν φάει τους καρπούς.

«Δεχτήκαμε καταγγελίες από τους αγρότες», είπε ένας αξιωματούχος της δασικής υπηρεσίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Όμως είναι περίεργο, αφού η κατανάλωση οπίου θα έπρεπε να ηρεμήσει τα ζώα και όχι να τα κάνει να πάθουν αμόκ», σχολίασε.

Ένας βοσέλαφος μπορεί να φάει μέχρι και 300 καρπούς μέσα σε μια νύχτα. Οι αγρότες αδυνατούν να ελέγξουν τα ζώα, μολονότι περιφρουρούν τις καλλιέργειες και τις έχουν περιφράξει. «Μπαίνουν μέσα μόλις μας πάρει ο ύπνος», είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Σιβράι Σινγκ, στην εφημερίδα Times of India.

Οι αντιλόπες ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη προτίμηση για τους καρπούς της παπαρούνας πριν από περίπου δύο χρόνια. Οι βοσέλαφοι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια των 50-100 ζώων, όμως όταν πρόκειται να. . . πάρουν τη δόση τους προτιμούν τη μοναξιά, εξήγησε ένας αγρότης ο οποίος υποστήριξε ότι τα ζώα ισοπέδωσαν δυο εκτάρια με ρεβίθια πριν από μερικές ημέρες.

Στην Ινδία επιτρέπεται η καλλιέργεια οπίου για ιατρικούς σκοπούς, αλλά οι σχετικές άδειες δίνονται στους αγρότες υπό αυστηρές προϋποθέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Αθηνά Οικονομάκου μιλά για τις κρίσεις πανικού και την ψυχοθεραπεία


«Άρχισα να μιλάω, να εξωτερικεύω αυτό που νιώθω».

Η Αθηνά Οικονομάκου αποκάλυψε ότι οι κρίσεις άγχους και η υπερκόπωση την έκαναν να απευθυνθεί σε ειδικό.



«Υπήρχαν μέρες που από την έντονη κούραση αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου. Ένιωθα να με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου, να με λούζει κρύος ιδρώτας, να με καταβάλλει το άγχος. Η μεγαλύτερη αγωνία μου ήταν να μην πάθω κρίση πανικού την ώρα που είμαι στη σκηνή ή σε μία ζωντανή εκπομπή και δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Το συζήτησα με τον Νίκο (σ.σ. Μουτσινά) και μου σύστησε να κάνω ψυχοθεραπεία. Ξεκίνησα πριν από ενάμιση χρόνο και πιστεύω ότι είναι το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου», δήλωσε στο περιοδικό «ΟΚ».

«Άρχισα να μιλάω, να εξωτερικεύω αυτό που νιώθω και να το δείχνω, γιατί μέχρι τότε κρατούσα τα πάντα για τον εαυτό μου», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία υπουργείου Υγείας-τρόικας για το ωράριο των φαρμακείων


Παραμένει η διαφωνία για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων έπειτα από τη δίωρη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όμως επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη»


Στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Όταν η Γκρέτα Γκάρμπο ζήτησε από τη Μελίνα Μερκούρη να χορέψει για χάρη της συρτάκι, η Μελίνα της απάντησε ότι θα το έκανε αρκεί η σουηδή ντίβα να έβγαζε τα μαύρα της γυαλιά. Κι όντως στη φωτογραφία η Γκάρμπο κοιτάζει ευθέως τον φακό χωρίς τα γυαλιά της, καθώς την πλησιάζει η Ελληνίδα ντίβα. Ήταν το 1966, στις Σπέτσες.

Και πρόκειται για μία από τις πολλές και σπάνιες προσωπικές φωτογραφίες της Μελίνας, που έχουν αναρτηθεί στην έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη», στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, από σήμερα.

Άλλωστε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, δεν επέλεξε τυχαία το Μουσείο Μπενάκη, για να τιμήσει τα είκοσι χρόνια απουσίας της Μελίνας Μερκούρη. Ήταν γνωστή η φιλία και ο αλληλοθαυμασμός της με τον διευθυντή του Μουσείου, Αγγελο Δεληβοριά, όπως και η υποστήριξή της στο Μουσείο ως υπουργός Πολιτισμού.

Στη μνήμη της, ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου εκτός από την έκθεση και το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα «Μελίνα», που τη συνοδεύει, θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή απονομής των θεατρικών Βραβείων Μελίνα Μερκούρη 2013.

Από σήμερα επίσης, κυκλοφορούν οι δύο αναμνηστικοί φάκελοι που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και περιέχουν 10 γραμματόσημα, τα οποία απεικονίζουν τη Μελίνα ως ηθοποιό και πολιτικό, δίπλα στα Ανάγλυφα της Ζωοφόρου του Παρθενώνα.

Είκοσι χρόνια από τον θάνατό της, η έκθεση με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το προσωπικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό άλμπουμ της Μελίνας, οι ειδικές εκδόσεις των ΕΛΤΑ, και οι παράλληλες εκδηλώσεις, φέρνουν πιο κοντά στο κοινό τη γυναίκα που αγωνίστηκε με πάθος για τον πολιτισμό και την Ελλάδα, συμπαρασύροντας με χάρη τον κόσμο στα οράματά της.

Είχε βαθύ αίσθημα της εθνικής της ταυτότητας, κυρίως της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. «Χωρίς αυτά είμαστε κανείς», έλεγε η Μελίνα Μερκούρη. Τα λόγια της, τα θύμισε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο οποίος υπήρξε και ο πρόεδρος της πρώτης επιτροπής για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η ιδέα κι ο αγώνας της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν μια πτυχή του έργου της, δίπλα στο όραμά της για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων τής Αθήνας, την ίδρυση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, τη θέσπιση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με πρώτη το 1985 την Αθήνα, τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο της αποκέντρωσης της δεκαετίας του 80, τη μέριμνά της για την προστασία της εθνικής και ευρωπαϊκής κινηματογραφίας, την καθιέρωση ελεύθερης εισόδου στα Μουσεία για τους Έλληνες, την ενεργοποίηση του θεσμού των χορηγιών και τόσους άλλους θεσμούς και υποδομές που σήμερα φαίνονται αυτονόητοι όμως στην εποχή τους, αποτέλεσαν τομές, υπογράμμισαν ο Χρ. Αργυρόπουλος και ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχρινός.

Για την στενή συνεργάτιδα της Μελίνας, Μανουέλα Παυλίδου, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, τίποτε δεν είναι πιο αναγκαίο, όπως είπε, «από τις χαρακτηριστικές αξίες που πρέσβευε η ίδια η Μελίνα και αναζητούσε και στους ανθρώπους: αυθεντικότητα, θάρρος, ελπίδα».

Όπως επίσης, η ίδια αναφέρθηκε στη σελίδα στο facebook που έφτιαξαν εθελοντικά με σπάνια ντοκουμέντα της Μελίνας Μερκούρη, για λογαριασμό του Ιδρύματος, η Νίκη Λαλιώτη και ο Γιώργος Κουράκης. «Μέσα σε οκτώ μέρες, είχε 20 χιλιάδες likes» είπε ο Γ. Κουράκης. Στόχος τους είναι έως το τέλος του χρόνου να φτάσουν τις 100 χιλιάδες. Στην διεύθυνση facebook.com/user/melinamercouriofficial. Και στο youtube.com/user/MelinaMercouriTV.

Ο αδελφός της, Σπύρος Μερκούρης, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στην «οδό Μελίνας Μερκούρη», που με ιδιαίτερη φροντίδα έστησε στις αίθουσες του Μουσείου, η Λιλή Πεζανού, στάθηκε σε κάποιες φωτογραφίες: Η Μελίνα μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με την Κλαούντια Καρντινάλε και τον Πίτερ Φίντς. «Βλέπετε;» επισήμανε Σπ. Μερκουρης. «Η Μελίνα πέτυχε την υπόκλιση αλλά έδωσε στη Βρετανή βασίλισσα το λάθος χέρι, το αριστερό. Γιατί η Μελίνα δεν κρατούσε τους τύπους ούτε καν στο ανάκτορο του Μπάκινχαμ. Ήταν αληθινή και ελεύθερη. Και όπως ξέρετε ή θα διαπιστώσετε στην έκθεση, η Μελίνα είχε το ταλέντο τής επικοινωνίας. Από τα παιδιά, τις γυναίκες, μέχρι αρχηγούς κρατών, επιχειρηματίες, σταρ. Ένα πράγμα την ενδιέφερε. Να τιμήσει την Ελλάδα, να την κάνει σεβαστή, να της δώσει κύρος».

Δίπλα στην φωτογραφία από τη Μελίνα- «Κλυταιμνήστρα» από την Ορέστεια που ανέβασε το θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο (είχε γεμίσει το αρχαίο θέατρο με 16.000 θεατές), στήθηκε το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα, που μεταφέρθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης από το Θεατρικό Μουσείο. Και απέναντι, ένα βάθρο με τα υπέρκομψα καφτάνια της (της άρεσαν γιατί της έδιναν ελευθερία κίνησης μέσα στο σπίτι της, είχε πει η ίδια). Ανάμεσά τους και το αγαπημένο της κόκκινο φουστάνι, που το φορούσε σε ομιλίες της, συνεντεύξεις, στον αντιδικτατορικό της αγώνα. Είχε ζητήσει να ταφεί με αυτό το φόρεμα, όπως κι έγινε. Στην έκθεση, εκτίθεται αντίγραφό του.

Όπως εύστοχα παρατηρεί ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης, εμβαθύνοντας στο φαινόμενο Μελίνα Μερκούρη, στο επετειακό λεύκωμα «Μελίνα»:

«Είχε αρχοντική χάρη και λαϊκή λεβεντιά. Δεν ανταποκρινόταν στο γυναικείο στερεότυπο του σταρ σίστεμ του 60, αλλά κέρδισε με την κινηματογραφική της σαγήνη το διεθνές κοινό. Στο πρόσωπό της έλαμπε το φωτεινό ελληνικό καλοκαίρι, αλλά τόλμησε να πορευτεί αντιστεκόμενη σε κάθε σκοταδισμό... Τίναξε μ΄ ένα τραγανό γέλιο την ύπουλη σκόνη του μικροαστισμού και του συντηρητισμού, που είχε απλωθεί στη χώρα μετά το τέλος του πολέμου».

Απόψε και ώρα 19:00, πριν την τελετή της απονομής των θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη 2013, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μια παράσταση με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη, που μιλάει για τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου, αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση.

Σημειώνεται επίσης, ότι στον χώρο της έκθεσης προβάλλονται συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα προβάλλονται:

- Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι, 1952, (5΄).

- Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», (35΄).

- Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, (4΄).

- Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι».

- Το αφιέρωμα στη Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή, ΕΡΤ, (156΄).

- Το ντοκιμαντέρ ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα», (60΄).

- Το αφιέρωμα στη Μελίνα από τη Δάφνη Τζαφέρη, (36΄).

- Η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat Heimweh- Melina Merouri».

- Η εκπομπή του αμερικανικού καναλιού CBS «60 minutes, Madame Minister».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Σε αυτό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:



Κυριακή 9 Μαρτίου 2013

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 11:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 40'

ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ώρα 13:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 50'

ΦΑΙΔΡΑ (ώρα 15:15) Διάρκεια: 1ώρα & 56'

ΔΟΚΙΜΗ (ώρα 17:15) Διάρκεια 1 ώρα & 32'



Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΑΔΥ (ώρα 11:00), Διάρκεια: 1 ώρα & 25'

ΣΤΕΛΛΑ (ώρα 12:45) Διάρκεια: 1 ώρα & 35'

ΤΟΠΚΑΠΙ (ώρα 14:45) Διάρκεια: 2 ώρες

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 19:00) Διάρκεια: 1 ώρα & 40'



Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο για το σκάνδαλο ENERGA-HELLAS POWER


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 19 στελέχη των εταιρειών παροχής ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Οι δύο εταιρείες σύμφωνα με το κατηγορητήριο εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς όμως να τα αποδίδουν με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά 270 εκατ. ευρώ.



Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να διοχέτευσαν τα χρήματα αυτά σε διάφορες χώρες του εξωτερικού επιχειρώντας να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.
Σύμφωνα με το βούλευμα οι 19 από τους αρχικά 25 κατηγορούμενους θα δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές απαλλάσσουν τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, και την κύρια ανάκριση ο ανακριτής του Ν.4022 κατά της Διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας. Ο κ.Γεωργουλέας αρχικά είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για έξι κατηγορούμενους οι οποίοι και προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους. Μεταξύ αυτών οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Οι εν λόγω κατηγορούμενοι κρατήθηκαν για περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 € ως 200.000 €. Στη φυλακή παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το συμβούλιο εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή τους κράτηση για έξι ακόμα μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η δίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Project Ara που στοχεύει σε... 6 δισεκατομμύρια χρήστες!


Τι ετοιμάζει η Google.

Οι έχοντες δυνατή μνήμη θα θυμούνται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Motorola είχε ανακοινώσει το Motorola Ara. Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά, με τη Motorola να ανήκει πλέον στη Lenovo. Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, μια ευρεσιτεχνία η Google δεν την πούλησε στη Lenovo...

Η εξαιρετική ιδέα του συναρμολογούμενου smartphone άλλαξε πλέον όνομα και ως «Google Project Ara» θα παρουσιαστεί από την Google στο Ara Developers' Conference, στις 15 και 16 του επερχόμενου Απριλίου. Έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για κυκλοφορία των μοντέλων Ara στις αρχές του 2015.

Το Project Ara είναι ένα βασικό κινητό που αναμένεται να κοστίζει από 36 ευρώ (50 δολάρια). Αυτό το κινητό θα μπορεί να εμπλουτίζεται με κάθε λογής έξτρα εξαρτήματα (από επεξεργαστές και μπαταρίες μέχρι ηχεία και μνήμη RAM).

Η Google έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τρίτους κατασκευαστές εξαρτημάτων, υποσυστημάτων και αξεσουάρ, ώστε να αλλάζετε ή να αναβαθμίζετε μόνο ένα τμήμα του Project Ara. Τα περισσότερα από αυτά τα εξαρτήματα θα κατασκευάζονται μέσω 3D εκτυπωτών!

H βασική μονάδα αναμένεται να έχει πάχος 9,7mm, τα οποία ενδέχεται να γίνονται 10mm με τη χρήση μεγαλύτερης μπαταρίας. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε τρία μεγέθη. Και το μέγεθος της οθόνης θα είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά που δεν θα αλλάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το business plan της Google για το Project Ara στοχεύει σε 6 δισ. χρήστες! Δηλαδή, σκοπός της Google είναι οι 6 στους 7 κατοίκους της Γης να έχουν αυτό το smartphone στην τσέπη τους. Μήπως να ξανασκεφτούμε ποιον πρέπει να αποκαλούμε «πλανητάρχη»;








Πηγή: http://www.thegang.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυση της ΓΣΕΒΕΕ για μη απόδοση 100 εκατ.ευρώ στον ΟΑΕΔ


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την μη απόδοση στον ΟΑΕΔ περίπου 100 εκατ. ευρώ, που έχουν εισπραχθεί από όλους τους ασφαλισμένους και απασχολούμενους που ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΕΕ, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Γ. Καββαθάς.

Όπως επισημαίνεται, «από 01-08-2011 είχε θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων για τον ΟΑΕΔ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων που είχαν μείνει άνεργοι», όμως ο ΟΑΕΕ «ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100 ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20 ευρώ».

Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στον ΟΑΕΔ ουδεμία σαφή απάντηση έλαβε.

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της συνομοσπονδίας, τονίζεται ότι πρέπει να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση άδικων πράξεων και η απόδοση ποινικών ευθυνών:

- Έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στον ΟΑΕΔ στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα από τον ΟΑΕΕ ποσά για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας (ΕΛΑ) και τον ειδικό λογαριασμό επαγγελματικής εστίας (ΕΛΕΕ);

- Το ποσό που αποδίδεται κάθε φορά από τον ΟΑΕΕ ήταν το συνολικό εισπραχθέν ποσό και αν όχι για ποιο λόγο;

- Αν δεν έχουν αποδοθεί τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά για ποιο λόγο δεν αποδόθηκαν και σε ποιο λογαριασμό τηρούνται σήμερα;

Στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται, επίσης, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μέρος από τα ποσά έχουν τυχόν διατεθεί για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, και αν ναι πότε, ποιο ποσό και με εντολή ποιου αρμόδιου διοικητικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παράνομη αυτή πράξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορευτική βόλτα και πάρτι αλληλεγγύης διοργανώνει η ActionAid


Η δράση πραγματοποιείται το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας.

Δράση αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιεί το Σάββατο 8 Μαρτίου η ActionAid.

Η παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων που δρουν μαζί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, μάς καλεί να συμμετάσχουμε σε μια χορευτική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας στους ρυθμούς της ομάδας κρουστών Batala.

Στους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών, όσοι δώσουν το «παρών» θα περάσουν από τα στενά της Αθήνας, όπου καθημερινά γυναίκες υφίστανται βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει από την πλατεία Μοναστηρακίου στις 19.30 και κρατώντας φωτεινά sticks, πανό και χρωματιστά μηνύματα αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί περίπατος στα στενά περνώντας από τη στέγη του ΣυνΑθηνά (απέναντι από τη Βαρβάκειο) με προορισμό το μπαρ Μπούφος (Καρόρη 4). Εκεί, από τις 21.30, η ηθοποιός Έλενα Παπαβασιλείου θα βάζει εξαιρετική μουσική. Συμβολική είσοδος 5 ευρώ.

Παράλληλα, στη στέγη του ΣυνΑθηνά και στην πλατεία Μοναστηρακίου από τις 18.00 μπορείτε να επισκεφτείτε έκθεση φωτογραφίας με πορτραίτα γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο με χαρακτηριστικές ιστορίες που δείχνουν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι ζωή, μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα.

Τη διαδρομή μπορείτε να τη δείτε στον ιστότοπο www.actionaid.gr/dancemyway.




Διαβάστε περισσότερα...

Πολυήμερες εκδρομές και για τους μαθητές των δημοτικών


Επιτρέπονται στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι μαθητές της Ε και Στ δημοτικού έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις διάρκειας έως 2 εργάσιμων ημερών ή και 4 εάν συμπεριληφθούν έως 2 αργίες, οποτεδήποτε μέσα στο σχολικό έτος -εξαιρουμένων των περιόδων ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων-, στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και αγωγής σταδιοδρομίας ή λοιπών καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων) σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι εν λόγω εκδρομές δεν αφορούν όλους τους μαθητές των δημοτικών αλλά τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών - εκπαιδευτικών οι οποίοι υλοποιούν τα προαναφερόμενα προγράμματα.

Όπως προειπώθηκε οι εκπαιδευτικές επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Τα πιο πάνω ισχύουν εκτός από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας και για τους μαθητές της Ε και Στ δημοτικών μετά την τροποποιητική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μόλις βγω από τη φυλακή θα διεκδικήσω την Μαρία»


Την σιωπή της έσπασε η γυναίκα που στο σπίτι της, σε καταυλισμό των Φαρσάλων, βρέθηκε η μικρή Μαρία τον περασμένο Οκτώβριο, σοκάροντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η γυναίκα που είναι κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού μίλησε στην Τατιάνα Στεφανίδου και την εκπομπή «Μίλα» τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει την πανέμορφη Μαρία μόλις αποφυλακιστεί.

«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την Μαρία» ανέφερε η γυναίκα που περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πως έφτασε στα χέρια ο ξανθός άγγελος. Δείτε τα βίντεο του STAR.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απογοήτευση των εμπόρων από τον τζίρο τους στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις


Το 60% των μαγαζιών στη Θεσσαλονίκη είδε πτώση του κύκλου εργασιών του.
Μείωση τζίρου, κατά τουλάχιστον 23% μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψαν κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις έξι στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), σε δείγμα 200 μελών του.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, αυτή αποτυπώνει την «απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια των εμπορικών επιχειρήσεων, λόγω της συνεχιζόμενης καθίζησης της κατανάλωσης και στην περίοδο των εκπτώσεων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες του δείγματος (ποσοστό 74%) δηλώνουν απογοητευμένοι απ΄ τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ μόνον το 26% δηλώνει ικανοποιημένο.

Έξι στους δέκα (58%) επισημαίνουν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, κατά τουλάχιστον 23% μέσο όρο, το 25% ότι κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και το 12% δηλώνει αύξηση σε σχέση με τον περυσινό του τζίρο.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ικανοποιημένο από την κίνηση στην αγορά κατά τις εκπτώσεις δηλώνει το 32% των επιχειρηματιών. Το 56% των ερωτηθέντων στην ίδια περιοχή υποστηρίζουν ότι είδαν αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους, «το 26% δηλώνει ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη (κακή) περυσινή περίοδο, ενώ μόνον το 12% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση του τζίρου τους», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Η έλλειψη ικανοποίησης σε σχέση με τον τζίρο των εκπτώσεων βρίσκεται στο ζενίθ της στην περιοχή Εγνατίας- Ιωνος Δραγούμη-Βενιζέλου (μόλις το 24% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ικανοποιημένο από τον τζίρο των εκπτώσεων), ενώ ακολουθεί η ζώνη Ερμού – Βασιλέως Ηρακλείου-Δημητρίου Γούναρη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 25%.
Πιο θετική είναι η εικόνα στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγίας Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξένου Κορομηλά, όπου το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρηματιών ανέρχεται στο 42%.

Χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού στη δυτική Θεσσαλονίκη μόλις το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 70% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το 25% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε αντίστοιχη ερώτηση, ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στην κίνηση των επιχειρήσεων κατά την πρώτη Κυριακή των Εκπτώσεων, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, ενώ αντίθετη απάντηση δίνει το 33%. Το 10% των ερωτηθέντων επέλεξαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, παρότι ο νόμος έδινε αυτή τη δυνατότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο κινητό για προστασία των προσωπικών δεδομένων


Το Blackphone αψηφά διαφημιστές και χάκερ.

Προαναγγέλθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά το είδαμε πριν λίγες ημέρες στο MWC 2014. Το περιβόητο Blackphone, το κινητό που προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα από τους διαφημιστές και τους χάκερ, έχει πλέον τιμή: 460 ευρώ.

Παράλληλα με την τιμή, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα χαρακτηριστικά: Οθόνη HD IPS στις 4,7 ίντσες, τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2GHz, 2GB RAM, κάμερα 8MP, υποστήριξη δικτύων LTE και αποθηκευτικός χώρος 16GB.

Η προστασία της ιδιωτικότητάς μας επιτυγχάνεται μέσω του λειτουργικού PrivatOS, το οποίο είναι μία ακόμη κεκαλυμμένη έκδοση του Android. Αν και περιλαμβάνει μερικές βασικές εφαρμογές της Google, παράλληλα διαθέτει ένα μεγάλο πακέτο από apps υψηλής ασφαλείας, που εγγυώνται ότι τα προσωπικά μας δεδομένα θα παραμείνουν... προσωπικά.

Silent Phone, Silent Text, Silent Contacts, Blackphone Security Center, Blackphone Activation Wizard και Blackphone Remote Wipe είναι τα ονόματα αυτών των εφαρμογών και η αποτελεσματικότητά τους είναι κάτι που θέλουμε πολύ να το δούμε στην πράξη.

Δημιουργοί του Blackphone είναι οι εταιρείες Silent Circle (ειδικεύεται στην κρυπτογράφηση online δεδομένων) και η ισπανική Geeksphone. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Geeksphone διαβάζουμε ότι το Blackphone σερφάρει στο ίντερνετ χωρίς να αφήνει αποτύπωμα. Όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές είναι προστατευμένες με κρυπτογράφηση και η συσκευή αποσυνδέεται από το Wi-Fi δίκτυο όταν αυτό δεν είναι «ασφαλές».

Επίσης, οι κατασκευαστές του Blackphone εγγυώνται ότι και οι κλήσεις, τα SMS και τα video chats γίνονται σε προστατευμένο περιβάλλον.








Πηγή: http://www.thegang.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα κορυφαία του κόσμου


Σημαντικές διακρίσεις σε 16 επιστημονικούς τομείς.

Σημαντικές διακρίσεις για τα πανεπιστήμια της χώρας επιφύλασσε η αξιολόγηση QS που παρουσιάζει τα κορυφαία πανεπιστήμια ανά επιστημονικό πεδίο. Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, Μετσόβιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και τα Πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης έχουν καταφέρει να σημειώσουν μια σειρά διακρίσεων ανά επιστημονικό πεδίο, που παρουσιάζονται αναλυτικά από το newsbeast.gr.

Στον τομέα της πληροφορικής, το Μετσόβιο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 της παγκόσμιας κατάταξης, το Αριστοτέλειο 201-250 και τέλος το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 301-400. Το μοναδικό πανεπιστήμιο που διακρίνεται στη θεματική των σύγχρονων γλωσσών είναι το Αριστοτέλειο (301-400)

Στο επιστημονικό πεδίο των Χημικών Μηχανικών, το Αριστοτέλειο είναι πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στις θέσεις 101-150. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που τοποθετείται στις θέσεις 151-200. Στην ίδια θέση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται και το Μετσόβιο.

Σημαντική είναι η διάκριση του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου που κατατάσσεται στην 28η θέση στον κόσμο. Πολύ καλά τα πηγαίνει και το Αριστοτέλειο που βρίσκεται στις θέσεις 51-100, ενώ το Πανεπιστήμιο Πάτρας βρίσκεται λίγο πιο κάτω καταλαμβάνοντας τις θέσεις 101-150.

Όσον αφορά στο επιστημονικό πεδίο των ηλεκτρολόγων μηχανικών και των μηχανολόγων-αεροναυπηγών το Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει τις θέσεις 51-100 και 101-150 αντίστοιχα, ενώ παρουσία στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου στους δυο αυτούς τομείς έχουν και το Αριστοτέλειο (Ηλεκτρολόγων:151-200, Μηχανολόγων: 201-300) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Ηλεκτρολόγων:201-250, Μηχανολόγων: 201-300).

Στον τομέα των βιολογικών επιστημών Καποδιστριακό, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αριστοτέλειο κατατάσσονται στις θέσεις 301-400 στον κόσμο. Στο επιστημονικό πεδίο της ιατρικής κορυφαία πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι το Καποδιστριακό και το Πανεπιστήμιο Κρήτης που τοποθετούνται στις θέσεις 201-250 της παγκόσμιας κατάταξης. Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Πάτρας βρίσκονται στις θέσεις 301-400. Στη φαρμακευτική κατάφερε να διακριθεί μόνο το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (151-200), ενώ στον τομέα της χημείας το Αριστοτέλειο είναι ανάμεσα στα 300 κορυφαία πανεπιστήμια (251-300).

Οι διακρίσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν περιορίζονται στους πιο πάνω τομείς. Στις επιστήμες γης και θάλασσας το Αριστοτέλειο βρίσκεται στις θέσεις 151-200 στον κόσμο, την ίδια θέση που έχει και στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών. Στις επιστήμες τους περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται στις θέσεις 251-300 και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Καποδιστριακό στις θέσεις 301-400.

Πολλές είναι οι διακρίσεις και στις επιστήμες της φυσικής και των μαθηματικών. Το Μετσόβιο τοποθετείται στα μαθηματικά στις θέσεις 151-200 και στη φυσική 251-300. Το Αριστοτέλειο και στις δυο αυτές επιστήμες καταλαμβάνει τις θέσεις 251-300. Την ίδια θέση με το Αριστοτέλειο έχει στον τομέα της φυσικής το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (251-300), ενώ λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται στα μαθηματικά (301-400). Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας σημειώνει διάκριση στον τομέα των μαθηματικών όπου τοποθετείται στις θέσεις 301-400 της παγκόσμιας κατάταξης.

Στον τομέα των χρηματοοικονομικών το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στα 150 κορυφαία του κόσμου (101-150). Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που καταφέρνει να διακριθεί στον τομέα των οικονομικών επιστημών. Άλλη μια διάκριση σημειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επιστημονικό πεδίο της στατιστικής όπου τοποθετείται στις θέσεις 151-200 όπως και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο της καλύτερη θέση την έχει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (101-150)

Επιστημονική Περιοχή(Faculty)
Επιστημονικό Πεδίο(Subject)
Κατάταξη σε σχέση με τα λοιπά ΑΕΙ της Ελλάδας. Παρένθεση: Παγκόσμια Κατάταξη
Arts & Humanities
Modern Languages
1ο ΑΠΘ (301-400)
2o -
Engineering & Technology
Computer Science & Info Systems
1ο ΕΜΠ (151-200)
2ο ΑΠΘ (201-250)
3o ΕΚΠΑ (301-400)
Engineering - Chemical
1ο ΑΠΘ (101-150)
2ο Π. Πατρών μαζί με ΕΜΠ (151-200)
Engineering - Civil & Structural
1ο ΕΜΠ (28)
2ο ΑΠΘ (51-100)
3ο Π. Πατρών(101-150)
Engineering - Electrical
1ο ΕΜΠ (51-100)
2ο ΑΠΘ (151-200)
3ο Π. Πατρών (201-250)
Engineering - Mechanical, Aeronautical & Manufacturing
1ο ΕΜΠ (101-150)
2ο ΑΠΘ μαζί με Π. Πατρών (201-300)
Life Sciences & Medicine
Biological Sciences
1ο ΕΚΠΑ μαζί με Π. Κρήτης, ΑΠΘ (301-400)
Medicine
1ο ΕΚΠΑ μαζί με Π. Κρήτης (201-250)
3o ΑΠΘ μαζί με Π. Πατρών (301-400)
Pharmacy
1ο ΕΚΠΑ (151-200)
2ο -
Natural Sciences
Chemistry
1ο ΑΠΘ (251-300)
2ο -
Earth & Marine Sciences
1ο ΑΠΘ (151-200)
2ο -
Environmental Sciences
1ο ΑΠΘ (151-200)
2ο Π. Πατρών (251-300)
3o Π. Κρήτης μαζί με ΕΚΠΑ (301-400)
Mathematics
1ο ΕΜΠ (151-200)
2ο ΑΠΘ (251-300)
3ο ΕΚΠΑ μαζί με Π. Πατρών (301-400)
Physics & Astronomy
1ο ΕΚΠΑ μαζί με ΕΜΠ (251-300)
3ο ΑΠΘ (301-400)
SOCIAL SCIENCES & MANAGEMENT
Accounting & Finance

1ο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (101-150)
2ο -

Statistics & Operational Research
1ο Μετσόβιο (101-150)
2ο Οικονομικό και Καποδιστριακό (151-200)
Η μεθοδολογία της QS World University Rankings

Στην μεθοδολογία της QS για τα επί μέρους επιστημονικά πεδία χρησιμοποιούνται τέσσερις επιμέρους δείκτες:

- Ακαδημαϊκή έρευνα ερωτηματολογίων: Πρόκειται για το περισσότερο αμφισβητούμενο κριτήριο της QS. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτούνται για την κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2012 χρησιμοποιήθηκαν 46,000 ερωτηματολόγια από ακαδημαϊκούς που προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες. Χρησιμοποιήθηκαν και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από προηγούμενα χρόνια, καθώς θεωρήθηκε ότι η γνώμη των ακαδημαϊκών δεν αλλάζει εύκολα μέσα σε 1-2 χρόνια. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 50% (science, technology) έως 90% (literature).

- Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών (10%): Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2012 χρησιμοποιήθηκαν 25,500 ερωτηματολόγια από περισσότερες από 130 χώρες. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 10% (life and natural sciences, social sciences, humanities) έως 40% (accounting, finance).

- Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία (20%): Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό εργασιών. Ο τομέας μιας εργασίας δεν καθορίζεται από το Τμήμα από το οποίο προέρχονται οι συγγραφείς, αλλά από τον κύριο επιστημονικό τομέα των περιοδικών στα οποία έχουν δημοσιευτεί οι εργασίες, ο οποίος καθορίζεται από τον κωδικό ASJC (All Science Journal Classification). Τα διεπιστημονικά περιοδικά δεν συμπεριλαμβάνονται. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 0% (literature) έως 25% (life and natural sciences).

- H-index: Αυτό το κριτήριο αφορά στο γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκοντα μόνο σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα. Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 0% (literature) έως 25% (life and natural sciences).


Διαβάστε περισσότερα...

Εργαστήρια ηλεκτρονικής «Φτιάξ' το μόνος σου»


Ανακάλυψε τον εφευρέτη που κρύβεις μέσα σου.

Το κέντρο «Νόησις» μέσα από μια εφαρμογή δημιουργικής ηλεκτρονικής δίνει την ευκαιρία σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με τα ηλεκτρικά κυκλώματα και την ηλεκτρονική. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες με τη χρήση αντιστάσεων, καλωδίων, led, μπαταριών και αισθητήρων κατασκευάζουν και παίρνουν μαζί τους το δικό τους φωτάκι νυκτός, που ανάβει με έναν ασυνήθιστο τρόπο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Ε' και Στ' τάξης Δημοτικού και σε μαθητές Γυμνασίου. Η διάρκειά του είναι 2 ώρες, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 15€ ευρώ και μπορούν να το παρακολουθήσουν 20 άτομα (ελάχιστος αριθμός πραγματοποίησης 15 άτομα).

Η οργάνωση και εκτέλεση του περιεχομένου πραγματοποιείται από την robotixlab και τον Μηχανικό Ρομποτικής Αντώνη Κάνουρα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Κυριακή 16/3, 15.30 – 17.30, Κυριακή 30/3, 15.30 – 17.30

Πληροφορίες
Τρίτη - Παρασκευή, 12.00 – 15.00
Μιχάλης Παπουτσίδης
Τηλέφωνο: 2310 483000, εσωτ. 162
e-mail: papoutsidis@noesis.edu.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Αρβανιτόπουλου-πρυτάνεων


Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η κοινή συνάντηση των πρυτάνεων και των συμβουλίων των ΑΕΙ έπειτα από τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ενόψει των πρυτανικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου ως προς την ερμηνεία διατάξεων του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία του νόμου πλαισίου, και ειδικότερα οι τυχόν ασάφειες ως προς τη διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων. Η απόφαση του ΝΣΚ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Γ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει στην εισήγησή του ότι οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να επανεκλεγούν, δηλαδή να μην συνταξιοδοτούνται πριν ολοκληρωθεί η εκλογή τους. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το κτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι ο θεμέλιος λίθος για την επόμενη μέρα των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που είναι: Το Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η Σύνταξη & Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών, η Σύνταξη & Έκδοση των Εσωτερικών Κανονισμών, οι Συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με κάθε ίδρυμα.

«Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τα επόμενα βήματα για τη χάραξη της στρατηγικής για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δηλαδή, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, τη διασύνδεση του αναπτυξιακού με τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την αγορά. Δηλαδή, η έρευνα και η καινοτομία να συνδεθεί με την κοινωνία και την αγορά. Τα επόμενα βήματα τα οποία έχουν ως στόχευση ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τις νέες και τους νέους μας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ένταση δημιουργήθηκε πάντως στη συνάντηση όταν έγινε γνωστό ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε διανείμει δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, υπό τον τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», και στην οποία σημείωνε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».

«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του...» επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αντίθετα, απουσίαζε η πλειονότητα των προέδρων των συμβουλίων, οι οποίοι βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου διδάσκουν. Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση βόμβα του Βαρθολομαίου για την Αγία Σοφία


Την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε και πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των Χριστιανών του κόσμου.

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των εργασιών της Σύναξης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στο εκκλησίασμα, την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία, επισήμανε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας – εφόσον τεθεί ζήτημα - διεκδικεί να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία για τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κτίσθηκε, δηλαδή ως χριστιανικός Ναός.

«Με τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Πόλη έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να επισκέπτονται τα μνημεία της, με πρώτο και μεγαλύτερο και ιερότερο την Αγία Σοφία, για την οποία όπως θα διαβάζετε και θα ακούτε υπάρχει μια κίνηση μέσα σε μια μερίδα του τουρκικού λαού για να μετατραπεί από μουσείο που είναι σήμερα σε τέμενος. Βεβαίως και θα αντιδράσουμε, όχι μόνο εμείς οι Ορθόδοξοι, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα αντιδράσει όλη η Χριστιανοσύνη, ανεξαρτήτως δόγματος, εάν είναι Ρωμαιοκαθολικοί, εάν είναι Προτεστάντες, εάν είναι Ορθόδοξοι, όλοι εν σώματι θα αντιδράσουμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε: «Εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να επιστραφεί εις την λατρεία του Θεού, πρέπει απαραιτήτως να επιστραφεί εις την λατρεία του Τριαδικού Θεού των Χριστιανών, διότι εκτίσθη ως Εκκλησία, δεν εκτίσθη ούτε ως μουσείο, ούτε ως τέμενος. Μας ανήκει, την διεκδικούμε, είναι η Μεγάλη Εκκλησία μας και κατ’ επέκταση της Αγίας Σοφίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ονομάζεται Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Είναι ό,τι ιερότερο έχουμε ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες».

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους δασκάλους τους που τους συνοδεύουν στην Πόλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο θησαυρό της ελληνικής γλώσσας.

«Για εμάς τους Έλληνες είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου. Έχουμε το μοναδικό προνόμιο η Καινή Διαθήκη να έχει γραφεί στη δική μας γλώσσα, στην γλώσσα των πατέρων μας... Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα όσο μπορούν πλουσιότερα στους μαθητές τους», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα, την Τσεχία και άλλες χώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...