Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τηλεδιασκέψεις στα σχολεία για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο


Πραγματοποιήθηκαν σε 300 σχολεία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζει την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων σε σχολεία της χώρας, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος CYBERKID για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο..

Ειδικότερα, εχθές πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, τηλεδιάσκεψη σε 300 σχολεία της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις δέχονται πρόσκληση μέσω του συστήματος «meetings.sch.gr», του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και με τον τρόπο αυτό, εντάσσονται στις τηλεδιασκέψεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Πιο αναλυτικά, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν είναι:

  • Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Ο σκοπός διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων.
  • Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης.
  • Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
  • Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συνέλεξε ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες απέστειλε μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας «chat». 

Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο, με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 76χρονος για ασέλγεια σε ανήλικη


Υπό ψυχολογική παρακολούθηση το κορίτσι.

Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 76χρονο στην περιοχή της Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος χθες το μεσημέρι οδήγησε μια ανήλικη στο σπίτι του και ασέλγησε σε βάρος της.

Το ανήλικο κορίτσι υποστηρίζεται ψυχολογικά από Αξιωματικό - ψυχολόγο του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητές πληροφορικής διδάσκουν Μαθηματικά και με τη... βούλα


Η ανάθεση του μαθήματος γίνεται όταν επιβάλλεται από συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες σχολικών μονάδων.

«Πόλεμος» είχε ξεσπάσει με την ανάθεση του μαθήματος των μαθηματικών στα Γυμνάσια στους καθηγητές πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20.

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Τσούκαλης και Ρεπούση και στην οποία έκαναν λόγο για υποβάθμιση του μαθήματος και για τη δημιουργία τεράστιων ανισοτήτων καθώς τα παιδιά του Γυμνασίου θα διδάσκονται μαθηματικά από μη εξειδικευμένα άτομα.

Ο Υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση αναφέρει ότι η δεύτερη ανάθεση της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Γυμνάσιο στους καθηγητές της Πληροφορικής δίδεται σε περιπτώσεις που επιβάλλονται από συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες σχολικών μονάδων.

Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19 με πτυχίο μαθηματικού έχουν τη δυνατότητα να τους αποδοθεί δεύτερη ειδικότητα εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ03 Μαθηματικών και μπορούν να διδάξουν σε Α και Β ανάθεση τα μαθήματα που προβλέπονται για τη δεύτερη ειδικότητά τους (ΠΕ03) σε Α και Β ανάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των Μαθηματικών του Γυμνασίου καθώς αναφέρει ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την κατάκτηση βασικών μαθηματικών γνώσεων και ικανοτήτων, καθώς και για τη σταδιακή κατανόηση της μαθηματικής επιστήμης από τους μαθητές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αφού σε αυτήν τη βαθμίδα εκπαίδευσης αρχίζουν να παγιώνονται και να σταθεροποιούνται οι αντιλήψεις και οι στάσεις των μαθητών απέναντι σε αυτά.

Η διδασκαλία των Μαθηματικών, συνεχίζει ο Υπουργός, είναι μια μαθησιακή διαδικασία, η οποία κινείται σε διαφορετικά επίπεδα αφαίρεσης. Η διαπραγμάτευση κάθε έννοιας στα Μαθηματικά διαφοροποιείται ανάλογα με την τάξη και τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο διδάσκων όχι μόνο θα πρέπει να έχει πολύπλευρη και βαθιά γνώση της έννοιας, την οποία πραγματεύεται στην τάξη αλλά, κυρίως, του τρόπου με τον οποίο αυτή εξελίσσεται μέσα στο σχολικό corpus των Μαθηματικών. Χωρίς αυτήν τη γνώση, ο καθηγητής θα επιδιώκει στόχους που είτε δεν συμβαδίζουν με το Πρόγραμμα Σπουδών είτε είναι αμφίβολης παιδαγωγικής αξίας όπως για παράδειγμα η εμφάνιση Μαθηματικών ως ένα σώμα τεχνικά και δύσκολων διαδικασιών, χωρίς δομή.

Σε πολλά τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ διδάσκονται Μαθηματικά και μάλιστα σε μερικά από αυτά σε αρκετή έκταση. Ωστόσο, το περιεχόμενο, ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται και, εν τέλει, ο στόχος διδασκαλίας τους είναι πρωταρχικά προσανατολισμένος στη στήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικότητας τα οποία κάθε σχολή εφοδιάζει τους φοιτητές της.

Κάτι που διαφέρει εντελώς με την εκπαίδευση που παρέχεται στους φοιτητές των Μαθηματικών Τμημάτων και η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη στην πολύπλευρη και ουσιαστική γνώση της Μαθηματικής επιστήμης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δόθηκαν περίπου 25 εκατ. ευρώ στους πρώτους 2.029 «Νέους Αγρότες»


Πρωταθλήτρια η Δυτική Ελλάδα.

Ξεκίνησαν οι καταβολές των χρημάτων στους δικαιούχος παραγωγούς που εντάχθηκαν πριν από ένα μήνα στο καινούργιο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν 11.116 δικαιούχοι και ήδη καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε 2.029 νέους αγρότες με συνολικό ποσό ύψους 24,85 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από τους δικαιούχους 7 περιφερειών, (Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Ιονίων Νήσων, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου) οι φάκελοι των οποίων ήταν πλήρεις και δεν χρειάστηκε να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και καθώς θα ολοκληρώνεται η επεξεργασία των φακέλων, θα προχωρούν οι πληρωμές και για τους υπόλοιπους νέους αγρότες.

«Οι πρώτες πληρωμές, για τους δικαιούχους του καινούργιου προγράμματος Νέων Αγροτών έρχονται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την απόφαση ένταξης, που είναι πρωτόγνωρο σε σχέση με τους ρυθμούς πληρωμής που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και η εντολή μου προς τις υπηρεσίες είναι σαφής: Μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή σε περίπου δυο μήνες, να έχουν πληρωθεί και οι 11.116 δικαιούχοι την πρώτη δόση ύψους 136 εκατ. ευρώ, από το σύνολο της ενίσχυσης ύψους 194,3 εκατ. ευρώ που δικαιούνται».

Οι πρώτοι δικαιούχοι που πληρώθηκαν την α΄ δόση από το καινούργιο πρόγραμμα Νέων Αγροτών (προκήρυξη 2014)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΣΟ Α΄ΔΟΣΗΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 879 - 10.664.500,00

ΑΤΤΙΚΗ 45 - 490.000,00

ΙΟΝΙΟ 23 - 290.500,00

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 693 - 8.421.000,00

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 336 - 4.396.000,00

ΗΠΕΙΡΟΣ 50 - 551.250,00

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 3 - 36.750,00

ΣΥΝΟΛΟ 2.029 - 24.850.000,00



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αθήνα μεταφέρεται η 8χρονη με τα εγκαύματα


Λόγω των τραυμάτων κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευτεί σε ειδική μονάδα.

Σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων της Αθήνας αναμένεται να μεταφερθεί το 8χρονο κοριτσάκι που τραυματίστηκε χθες από καυτό νερό που έπεσε πάνω του.

Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίθαλψη του άτυχου παιδιού έκριναν ότι τα εγκαύματα που υπέστη πρέπει να τα φροντίσουν οι ειδικοί της μονάδος της Αθήνας, όπως μεταδίδει το cretapost.gr.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα το 8χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ με εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού που φέρει στην κοιλιά και στα κάτω άκρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε 81 κιλά μετά από υπόσχεση σε ετοιμοθάνατο


Στην εφηβεία οι συμμαθητές του του πετούσαν τρόφιμα.

Ενώ είχε ελάχιστες στιγμές ζωής, μια στενή φίλη του 30χρονου Mark Smithers του ζήτησε να ορκιστεί ότι θα χάσει βάρος και να προστατεύσει την υγεία του.

Ο Smithers, ο οποίος ήταν σχεδόν 150 κιλά, και μη μπορώντας να κράτησε την υπόσχεσή του ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής, άλλαξε μετά το θάνατο της φίλης του Maggie Johnson. Σχεδόν 13 μήνες αργότερα, ζυγίζει περίπου 81 κιλά...

Η λεπτή σιλουέτα του είναι μια δραστική αλλαγή για τον ντροπαλό έφηβο που ήταν κάποτε. Όπως αναφέρει η Telegraph, οι συμμαθητές του Smithers ήταν πάντα πολύ σκληροί μαζί του, μιας και είχαν φτάσει στο σημείο να του πετάνε μέχρι και τρόφιμα την ώρα που περίμενε το λεωφορείο.






Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το 2015-16


Κατάθεση δικαιολογητικών από τις 12 έως και τις 28 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.

Οι εν λόγω υποψήφιοι καταθέτουν στις Επταμελείς Επιτροπές στην αποκλειστική προθεσμία από Τετάρτη 12 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση (υπόδειγμα αίτησης υπάρχει στο τέλος του παρόντος δελτίου και στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θhttp://www.minedu.gov.gr, στην ενότητα: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα: Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, Έγγραφα Εξετάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις)

β) ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή και

γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Επισημάνσεις:

Α. Αποκλειστικά και μόνο οι υποψήφιοι :

α) με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ : 02)

β) με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67% (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : ΚΩΔΙΚΟΣ: 30) και

γ) πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα- νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ: 68) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών χρειάζεται να καταθέσουν στις επιτροπές των Νοσοκομείων και πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας (σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ. Φ.151/156141 /Β6/30-09-2014 (ΑΔΑ: ΒΜΒ19-Η17) εγκύκλιό μας).

Όσοι από τους ανωτέρω υποψήφιους α) β) και γ) έχουν ήδη υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕΠΑ για έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας, αλλά δεν το έχουν αποκτήσει ακόμα, θα υποβάλουν προς τις επταμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων εμπρόθεσμη αίτηση με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα, αντί για το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία θα αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕΠΑ (σημειώνοντας τον αριθμ. πρωτ. της αίτησης) και ότι θα προσκομίσουν το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας, αμέσως μόλις το αποκτήσουν.

Β. Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014 δεν χρειάζεται να αποκτήσουν νέο πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης.

Εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο οι υποψήφιοι των οποίων στα πιστοποιητικά διαπίστωσης πάθησής τους αναγράφονται οι κωδικοί 53 και 58, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου σε μια από τις επταμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων, εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με την ειδική κατηγορία τον Σεπτέμβριο 2015.

Γ. Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιλογή εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ειδική κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις. Η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιο, η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία και θα αναρτηθεί προς ενημέρωση στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι – κάτοχοι του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο, το Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Για τα παραρτήματα και το υπόδειγμα της αίτησης πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών


Την Παρασκευή αναμένονται προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Σήμερα αναμένονται οι 230 προσλήψεις αναπληρωτών για τη Βθμια εκπαίδευση, όπως έχει αποκαλύψει το newsbeast.gr. Παράλληλα μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα πραγματοποιηθούν και 333 προσλήψεις ειδικοτήτων ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16.01, ΠΕ19/20, ΠΕ32. Οι προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών πηγαίνουν για αύριο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας οι προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών θα είναι μέσω του ΕΣΠΑ θα αφορούν αποκλειστικά τα ολοήμερα και ο αριθμός των προσληφθέντων θα ανέρχεται στους 130-140. Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα καθώς μέσω προσωπικής του ανάρτησης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε και πληροφορία για την κατανομή, Σύμφωνα με τον κ. Μπράτη αναμένονται 60 προσλήψεις δασκάλων και 75 νηπιαγωγών.

Πιθανόν την Παρασκευή να ανακοινωθούν και οι 800-850 προσλήψεις παράλληλης στήριξης για τις ειδικότητες ΠΕ71/70.50 ενώ πιθανόν εάν δεν επαρκέσουν οι πιο πάνω ειδικότητες να γίνουν και προσλήψεις ΠΕ70. Τον αριθμό 800 τον αναφέρει και ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης.



Διαβάστε περισσότερα...

Βραβεύονται από το ΙΚΥ 42 αριστούχοι μαθητές της Γ Γυμνασίου


Οι μαθητές φοιτούν σε 16 Γυμνάσια της άγονης γραμμής.

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθ. Εφης Κ. Μπάσδρα, το ΙΚΥ θέσπισε από το 2013 την 27η Οκτωβρίου ως την «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών».

Το ΙΚΥ πιστό στους σκοπούς του και στους στόχους του τα τελευταία 63 χρόνια, στηρίζει την αριστεία δίνοντας ίσες ευκαιρίες για μάθηση και μόρφωση. Πιστό στο όραμα φωτισμένων ανθρώπων που το δημιούργησαν, θεσμός πλέον το ίδιο, δημιουργεί με τη σειρά του θεσμούς αριστείας! Έτσι, στο πλαίσιο ανακήρυξης της 27ης Οκτωβρίου σε «Ελληνική Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών» αποφασίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επιβράβευση των πρωτευσάντων μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου από 16 σχολεία της άγονης γραμμής.

Στους 42 μαθητές που αρίστευσαν θα προσφερθεί από το ΙΚΥ ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εκτυπωτής και θα επιδοθούν έπαινοι για την επίδοσή τους. Επιλέχτηκε η Γ’ Γυμνασίου, έτσι ώστε τα παιδιά που τώρα φοιτούν στο Λύκειο να μπορούν να βοηθηθούν στο πλαίσιο των αυξημένων απαιτήσεων της οργάνωσης του νέου Λυκείου. Γι΄ αυτή την επιβράβευση, το ΙΚΥ, στηρίζοντας την αρχή των «ίσων ευκαιριών» επέλεξε 16 δυσπρόσιτα σχολεία και σχολεία της άγονης γραμμής.

Από το Καστελόριζο μέχρι τα Ψαρά και από την Ανάφη μέχρι τους Παξούς το ΙΚΥ γεφυρώνει τις αποστάσεις και παρέχει πρόσβαση στην επικοινωνία, τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες για την εκπαίδευση, ακόμη και σε μαθητές των πιο δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Αν. Καθ. Εφη Κ. Μπάσδρα δήλωσε σχετικά «Απώτερος σκοπός του ΙΚΥ είναι μέσα από την Αριστεία να στηρίξει τα ακριτικά σχολεία της χώρας μας μέσα από παρόμοιες δράσεις.

Στοίχημά μας είναι τα σχολεία της άγονης γραμμής να πάρουν μέρος σε προγράμματα κινητικότητας όχι μόνο στα όρια της Ευρώπης αλλά και σε άλλες χώρες, όπως προβλέπει το νέο Πρόγραμμα, Erasmus+, του οποίου Εθνική Μονάδα Διαχείρισης είναι το ΙΚΥ. Οι μαθητές των πιο απομακρυσμένων σχολείων μας θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι υλοποίησης του νέου Προγράμματος».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπεται για τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία


Πόσες ώρες διδάσκεται το μάθημα.

Έγγραφο για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής απέστειλε η Διεύθυνση Σπουδών Αθμιας εκπαίδευσης στις Διευθύνσεις Π.Ε όλης της χώρας. Σε αυτό αναφέρεται ότι το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου στα σχολεία κανονικού προγράμματος.

Στο ολοήμερο σχολείο του κανονικού προγράμματος, ο Αθλητισμός είναι υποχρεωτικό διδακτικό αντικείμενο για τις Α και Β τάξεις και για 4 ώρες την εβδομάδα. Για δε τις υπόλοιπες τάξεις αποτελεί μάθημα επιλογής και για 2 ώρες την εβδομάδα.

Στα δημοτικά σχολεία ΕΑΕΠ η Φυσική Αγωγή διδάσκεται στις Α, Β, Γ και Δ τάξεις 4 ώρες την εβδομάδα και στις Ε και Στ τάξεις 2 ώρες την εβδομάδα.

Στο δε ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ΕΑΕΠ διδάσκεται 1-5 ώρες την εβδομάδα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Επιπλέον γνωστοποιείται ότι στα πλαίσια της διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό, το ΥΠΑΙΘ συνεργάζεται με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων. Συγκεκριμένα και στο παρελθόν και πρόσφατα το ΥΠΑΙΘ έχει εγκρίνει άδεια εισόδου στα σχολεία μετά από αιτήματα των Ομοσπονδιών σε επιλεγμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση των αθλημάτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΥΠΑΙΘ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έθεσαν το θέμα δημιουργίας τμήματος διατροφής και άθλησης στον υπουργό Παιδείας


Επισκέψεις του Ανδρέα Λοβέρδου σε ΤΕΦΑΑ και σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα δημιουργίας τμήματος διατροφής και άθλησης τέθηκε στον υπουργό Παιδείας κατά τη διάρκεια απροειδοποίητης επίσκεψής του στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λοβέρδος συνομίλησε με το διοικητικό προσωπικό και συζητήθηκε το θέμα ‎της ενδοτμηματικής μετεγγραφής φοιτητών δεδομένου ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει ΤΕΦΑΑ και στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα ΤΕΦΑΑ λόγω του τρόπου προσλήψεων του Υπουργείου Παιδείας δηλαδή τις ελλείψεις σε γυμναστές μπάσκετ και τέννις, το οποίο ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει.

Εκτός από τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ο υπουργός επισκέφθηκε επίσης απροειδοποίητα τα 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Λοβέρδος μπήκε σε τάξη της B’ Λυκείου που γινόταν το μάθημα της έκθεσης, συνομίλησε με τους καθηγητές και τους μαθητές , άκουσε τις ανησυχίες και τα όνειρά τους για τις σπουδές που θέλουν να κάνουν.

Εν συνεχεία, ο υπουργός καλωσόρισε στην Ελλάδα 40 μαθητές από γερμανικό Λύκειο της πόλης Σβεμπισχαλ και είχε εγκάρδια συνομιλία με τον σύνοδο καθηγητή.

Επίσης ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, επισκέφθηκε το σχολικό αθλητικό συγκρότημα της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις άθλησης στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου.

Συγκεκριμένα, σε τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου παιδιά με σύνδρομο Down, και μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αγωνίστηκαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στο κλειστό γυμναστήριο του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε αγώνας μπάσκετ μεταξύ αντιπροσωπευτικής ομάδας του κοινωνικού σχολείου αποτελούμενη από μαθητές Λυκείου, την οποία ενίσχυσαν ο υπεύθυνος τύπου του υπουργείου Παιδείας Παντελής Περιβολάρης, ο σύμβουλος σχολικού αθλητισμού του ΥΠΑΙΘ Σάκης Τζαλαλής με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και ομάδας βετεράνων καλαθοσφαιριστών την οποία αποτελούσαν οι Κωνσταντινίδης, Κουβελας, Νικολαΐδης, Παναγιωτίδης, Γιαννουζακος, Κακιούσης, Λαππας.

Το τελικό σκορ ήταν 73-71 υπέρ της ομάδας του κοινωνικού σχολείου.

Παράλληλα, στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε εκδήλωση kids athletics στην οποία έλαβαν μέρος 750 μαθητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Μυστήριο και θαυμασμός για το κεφάλι της Σφίγγας


Αμφίπολη: Διεθνής θαυμασμός για το κεφάλι της Σφίγγας


Η νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων στον τύμβο της Αμφίπολης κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης.

Το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας σχολιάζεται ως ένα μοναδικό έργο τέχνης από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η γυναικεία μορφή δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», γράφει η Daily Mail.

Το Reuters σχολιάζει: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμα κομμάτια από τα φτερά των δύο Σφιγγών» .

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




---------------------


Περιπλέκεται το μυστήριο της Αμφίπολης

Το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση αρκετών μέτρων από τον κορμό της στην είσοδο του αρχαίου τάφου, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το μνημείο, ενώ ενισχύει την θεωρία περί σύλησής του.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

65 εκατ. ευρώ για το Βοήθεια στο Σπίτι


Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του ύψους των πόρων που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», υπογράφηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η απόφαση αφορά στη χρονική περίοδο από 01.10.2014 έως 31.12.2015 και οι σχετικοί πόροι θα ανέλθουν σε 65 εκατ. ευρώ.

'Η διαχείριση των ανωτέρω πόρων, η επικαιροποίηση του ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου ωφελούμενων και οι διαδικασίες αποτελεσματικής υλοποίησης του Προγράμματος θα καθοριστούν μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, την κοινωνική ευαισθησία της αλλά, παράλληλα, και το πώς αντιλαμβάνεται τη συλλογική λειτουργία της και τον ορθολογισμό στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων" αναφερει ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή προστίμου 400% του κυρίου φόρου


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3173/2014 απόφασή της έκρινε συνταγματική, και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου, λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί).

Η ΕΠΕ για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεπλανημένη πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ από το 2011 (απόφαση 3474/2011) έχει κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ επανήλθε με νέα απόφασή της (3173/2014) και προσέθεσε ότι η επιβολή του επίμαχου προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, αλλά και δεν είναι αντίθετη στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση-σταθμός για οφειλέτη του ΟΑΕΕ


Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας ένας επιχειρηματίας για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

«Υπάρχει δικαιοσύνη; Υπάρχει! Πάλεψα και κέρδισα» δήλωσε ο επιχειρηματίας μετά την αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για μια "απόφαση-σταθμό", σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας κρίθηκε ομόφωνα αθώος για μη έγκαιρη καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, το χρονικό διάστημα από 3/2007 έως 6/2011.



Όπως αναφέρει το eviazoom.gr, το δικαστήριο έγινε στις 27 Μαΐου 2013, αλλά η απόφαση έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες, όταν ο επιχειρηματίας θέλησε να δημοσιεύσει το έγγραφο, για να βοηθήσει, όπως είπε, τους οφειλέτες που συλλαμβάνονται για χρέη στον ΟΑΕΕ.

«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Γι' αυτό δημοσιοποιώ το σημαντικό έγγραφο που θα είναι χρήσιμο για τον αγώνα του καθενός από εσάς. Πριν λίγα 24ωρα υπήρξε και δεύτερη αθωωτική απόφαση επιχειρηματία», τόνισε ο επιχειρηματίας.




Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν να επιστραφεί ο μισθός νεκρής υπαλλήλου


Ένα ξεχωριστό θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Γόρτυνας. Μια υπάλληλος του δήμου απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου του 2014 και της είχε καταβληθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η μισθοδοσία του Φεβρουαρίου ύψους 748,43 ευρώ, καθώς στο δημόσιο τομέα ο μισθός προκαταβάλετε.

Ωστόσο από την Αρχή έφτασε εντολή να επιστραφούν τα χρήματα από τους κληρονόμους, διαφορετικά το ποσό θα επιβάρυνε τον ταμία του Δήμου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-mesara.gr.

Το Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς κανένας δεν ήθελε να ψηφίσει την επιστροφή των χρημάτων, αλλά και κανένας δεν ήθελε να πληρώσει το ποσό ο ταμίας του δήμου.

Τελικά τη λύση έδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Δαριβιαννάκης ο οποίος πρότεινε να ζητηθούν τα χρήματα από τους κληρονόμους και αφού επιστραφούν, να δωριθούν αντί στεφάνου στη μνήμη της στους οικείους της.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο σκαμνί για τον θάνατο του Καρέλι


Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπονται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών με το υπ' αριθμόν 189/2014 βούλευμα που δημοσίευσε, παραπέμπει τους συγκεκριμένους δεσμοφύλακες να δικαστούν για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία.



Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου θα καθίσει, σύμφωνα με το βούλευμα, κι ο πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει από κάθε πράξη δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με το βούλευμα «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους».

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν προφυλακιστεί για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη. «Με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, κρίνεται αιτιολογούμενο ότι εάν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Σύμφωνα με το βούλευμα «ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18:32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα - Αττική, Δ. Ελλάδα, Αν. Μακεδονία & Θράκη


Δελτίο Τύπου 22.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4212

Με ισάριθμες επιστολές της η ΕΣΑμεΑ καταθέτει τις προτάσεις της επί των τριών κειμένων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ): «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020», «Αττική 2014 - 2020» και «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2014 - 2020».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι στη νέα προγραμματική περίοδο:
• τόσο ο Κανονισμός ΕΕ 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) όσο και οι επιμέρους Κανονισμοί των Ευρωπαϊκών Ταμείων, ενισχύουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεδομένης της προηγηθείσας υπογραφής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Η Σύμβαση και το συνοδευτικό αυτήν Προαιρετικό Πρωτόκολλο επικυρώθηκαν, ως γνωστόν, και από την ελληνική Βουλή και δια του ν. 4074/2012 - Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄ - αποτελούν πλέον και εθνική νομοθεσία),
• ενδυναμώνεται η σημασία της εταιρικής σχέσης με κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς - όπως η Ε.Σ.Α.μεΑ. - που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και η υποχρέωση ενίσχυσης αυτών των εταίρων,
• οι νέοι Κανονισμοί των ΕΔΕΤ περιλαμβάνουν την υποχρέωση οριζόντιας εφαρμογής των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, με ρητές αναφορές σε αυτά, και μάλιστα στο πλαίσιο όλων των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Προγραμμάτων, είτε απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό είτε αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις,
• η οριζόντια ενσωμάτωση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε δράσεις που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό αποτελεί και το σημείο-κλειδί που θα φέρει τη μεγάλη διαφορά προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, αποτρέποντας τη δημιουργία νέων εμποδίων, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Καθώς υφίστανται αναφορές στα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνονται ήδη στα κείμενα των ΠΕΠ, η ΕΣΑμεΑ καταθέτει συμπληρωματικά και ξεχωριστές προτάσεις, στις επιστολές που επισυνάπτονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Έως το τέλος Οκτωβρίου η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Όσοι δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο δεν θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των χρεών για Ταμεία και Εφορία, διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM", προαναγγέλλοντας ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση της ρύθμισης.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός- και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο... Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και προσέθεσε:

«Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω- και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις-, και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Δεκάδες σκελετωμένα ζώα σε διαμέρισμα στην Κρήτη


Σ’ ένα διαμέρισμα στο Ηράκλειο της Κρήτης μια Γερμανίδα κρατούσε κάτω από άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 10 σκυλιά, άγνωστο αριθμό γατών, δύο κότες, ένα κουνέλι και ένα παραδείσιο πτηνό.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το zoosos.gr, η ιδιοκτήτρια των ζώων, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, πέταξε στο δρόμο ένα σκελετωμένο σκυλί.





Οι γείτονες που είδαν τι συνέβη αντιλήφθηκαν ότι το σκυλί είναι ακόμα ζωντανό και κάλεσαν την Αστυνομία.

Όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν στο διαμέρισμα της γυναίκας είδαν δεκάδες ζώα, ειδικά τα σκυλιά, σκελετωμένα και άρρωστα αφού έχουν να φάνε για μήνες.

Ο χώρος ήταν γεμάτος κόπρανα και αντικείμενα συσσωρευμένα.



Η γυναίκα που διαμένει εδώ και 10 χρόνια στο διαμέρισμα επί της οδού Γερωνυμάκη, συνελήφθη αλλά με εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκε χθες βράδυ στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.



Η Αστυνομία κάλεσε το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» Ηρακλείου ώστε να φύγουν τα ζώα από εκεί. Το σκυλί που εντοπίστηκε πεταμένο στο δρόμο αν και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο δεν σώθηκε καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε μη αναστρέψιμη γι’ αυτό και του έγινε ευθανασία.



Τέσσερα από τα σκυλιά μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, το παραδείσιο πουλί παραδόθηκε σε εκπρόσωπο του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και για τα υπόλοιπα ζώα αναζητείται στέγη, όπως εξήγησε στο zoosos.gr, η Καλλιόπη Μαραβελάκη μέλος του σωματείου «Ζωόφιλη Δράση» Ηρακλείου.






Διαβάστε περισσότερα...

Παρίστανε 2 χρόνια τον παράλυτο για να αποφύγει το δικαστήριο


Μία πρωτότυπη ιδέα εμπνεύστηκε ένας 47χρονος άνδρας από το Σούονσι, προκειμένου να γλυτώσει από την Δικαιοσύνη, Συγκεκριμένα, ο Άλαν Νάϊτ, ο οποίος είχε καταχραστεί από έναν γείτονα το ποσό των 40.000 λιρών, προσποιούταν για σχεδόν δύο χρόνια ότι ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω και ότι συχνά έπεφτε σε κώμα.

Όπως αναφέρει το abcNews.com, ο 47χρονος άνδρας, έγινε πειστικός για δύο χρόνια, ωστόσο οι κάμερες ασφαλείας τον κατέγραψαν να περπατά και να οδηγεί, ενώ οι γιατροί τον είδαν να τρώει και να γράφει μόνος του.

Η υπόθεση του Άλαν Νάϊτ και της γυναίκας του, η οποία ήταν και αυτή στο κόλπο, πρόκειται να εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου.

Δείτε τις φωτογραφίες








Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλεται η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας


Αναστέλλεται η τετράωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει για αύριο από τις 9.00 έως τις 13.00 η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η "ΕΕΕΚΕ συμμορφούμενη με την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία έκρινε την τετράωρη στάση παράνομη για τυπικούς λόγους και όχι επί της ουσίας των αιτημάτων μας (τα τέλη διαδρομής να μην χρησιμοποιούνται για την πληρωμή δανειακών συμβάσεων της χώρας , προσλήψεις) αναστέλλει την τετράωρη στάση για την Πέμπτη 23/10 και παράλληλα θα καταθέσει έφεση για την απόφαση".

Παράλληλα, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας καταγγέλλει τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Κούκη και το υπουργείο διότι "με τις ενέργειες τους ουσιαστικά έχουν απαγορεύσει το δικαίωμα της απεργίας που είναι κατοχυρωμένο βάσει του συντάγματος".

Η ΕΕΕΚΕ θα συγκαλέσει έκτατη γενική συνέλευση "με θέματα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, τη σωτηρία της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας , τρόπους αντιμετώπισης της απαξίωσης και της μη εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Κανονισμών από την Διοίκηση της ΥΠΑ και το υπουργείο".



Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για βοήθημα... 18,75 ευρώ


Ουρές σχηματίζονται στα γραφεία της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας από πολίτες της Πάτρας οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για την λήψη βοηθήματος ένδειας.

Όπως αναφέρει το Patrastimes.gr, περισσότεροι από 800 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει αίτηση ενώ την ίδια ώρα το ποσό με το οποίο «επιχορηγήθηκε» για το 2014 ο Δήμος για βοήθημα ένδειας προς τους Δημότες του ήταν μόλις 15.000.



Ουσιαστικά, για κάθε έναν από τους 800 που ήδη ζητούν αρωγή αντιστοιχούν 18,75 ερώ.

Μπροστά σε αυτή την θλιβερή διαπίστωση ο Δήμος της Πάτρας και η αντιδημαρχία Υγείας και κοινωνικής Πολιτικής αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν την διακοπή της παραλαβής αιτήσεων καθώς η συνέχιση της διαδικασίας θα ήταν εμπαιγμός.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχορήγησε για το 2014 τον Δήμο Πατρέων με το ποσό των 15.000 ευρώ για τη χορήγηση βοηθήματος ένδειας σε πολίτες που είναι στα όρια της εξαθλίωσης, ώστε να αντιμετωπίσουν ορισμένες τους ανάγκες.

Οι αιτήσεις των συνδημοτών μας προς την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος ένδειας, αγγίζουν τις 800 περίπου, καθώς είναι πολύ μεγάλο πλέον το ποσοστό των συνδημοτών μας που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί, ότι το 2013 ο Δήμος Πατρέων επιχορηγήθηκε για τον ίδιο σκοπό με το ποσό των 10.000 ευρώ, οι δικαιούχοι του βοηθήματος όμως, ήταν μόλις 70 άτομα σε σύνολο 300 αιτήσεων.

Λόγω της μεγάλης συρροής κόσμου, η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου δεν θα δέχεται αιτήσεις πολιτών για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος ένδειας από σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης πλέον στα αιτήματα, λόγω έλλειψης ιδίων πόρων.

Εν συνεχεία οι κοινωνικοί λειτουργοί της Υπηρεσίας μας θα διεξάγουν κοινωνικές έρευνες, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες των πολιτών και να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα με τα ελάχιστα χρήματα της επιχορήγησης.

Το γεγονός ότι το χρηματικό αυτό ποσό της επιχορήγησης των 15.000 δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε. οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια σημαντικό μέρος των λαϊκών οικογενειών, όπου αντί για εργασία και δικαιώματα λαμβάνουν υποσχέσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ... ακραίας φτώχειας –το οποίο υιοθετείται από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου- και το δίδαγμα «Μάθε να ζεις με τη φτώχεια σου».

Ο ορισμός της έννοιας «ακραία φτώχεια» δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα και δεν αποτελεί κριτήριο για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας όπως τροφή, υγεία, στέγη, παιδεία, πολιτισμό κ.α.

Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που επιβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για την προστασία των ανέργων με την καταβολή επιδόματος καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ευκολότερη η άδεια διαμονής με την αγορά ακινήτου


Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου εξασφαλίζουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα, είτε για στρατηγικές επενδύσεις είτε για επενδύσεις μικρότερου κεφαλαίου, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτό προέκυψε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Enterprise Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Άδειες Διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός για τις άδειες παραμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών που προβαίνουν στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε συγκριτική μελέτη του Ελληνικού προγράμματος με αντίστοιχα χωρών της ευρύτερης περιοχής από όπου προκύπτει ότι το Ελληνικό μοντέλο είναι επιτυχημένο αλλά μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, οι οποίες μάλιστα ετοιμάζονται.

Έχουν εκδοθεί 436 άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, από τον Μάιο του 2013 έως σήμερα, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ακόμη 83 άδειες. Από τις άδειες που έχουν εκδοθεί αφορούν σε πολίτες της Ρωσίας 185, της Κίνας 119 και 33 για αιγύπτιους πολίτες. Από αυτές, από την 1η Μαΐου του 2014 έως και φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν εκδοθεί 210 άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες και 182 για μέλη οικογενειών τους.

Έχουν δοθεί 67 εκατ. ευρώ για αγορά κατοικίας από ξένους υπηκόους με 317.000 ευρώ μέση τιμή ακινήτου, παρολ’ αυτά για κάθε συμβόλαιο εκδίδονται λιγότερες από δυο άδειες (1,186) κι αυτό δείχνει ότι οι αρχικοί φόβοι ότι θα έρχεται πλήθος αλλοδαπών με αυτό τον τρόπο, δεν επαληθεύθηκαν. Ταυτόχρονα όμως διαφαίνεται από τα νούμερα, ότι θα πρέπει να γίνει γενικά πιο ελκυστικό το περιβάλλον, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι για να επιδιώξει να πάρει κάποιος την άδεια διαμονής κατά 98% σημασία έχει η πρόσβαση σε χώρα Σέγκεν, η ποιότητα ζωής κατά 90%, η απόδοση της επένδυσης κατά 80%, η πρόσβαση στην εκπαίδευση κατά 89%, η πρόθεση μετεγκατάστασης στη χώρα κατά 75% και οι διακοπές κατά 65%.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, καθώς πέρα από τα ευεργετήματα στην αγορά κατοικίας όσο μεγαλύτερη είναι η διαμονή των ξένων πολιτών στη χώρα, τόσο μεγαλύτερο κέρδος έχει συνολικά η ελληνική οικονομία. Γι' αυτό και ετοιμάζεται σχέδιο νόμου από τα συναρμόδια υπουργεία για να γίνει η χώρα μας πιο φιλική στις άδειες διαμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών. Η πρόταση είναι έτοιμη και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η αλλαγή που ετοιμάζεται θα αφορά την πρόσβαση σε ιθαγένεια με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, δικαίωμα διαμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που κατέχουν άδεια διαμονής. Δηλαδή, αγοράζει το παιδί μίας οικογένειας μια κατοικία και μπορεί να φέρει τον πατέρα του και τη μητέρα του με άδεια διαμονής και αν παντρευτεί θα μπορεί να φέρει και τη σύζυγό του και αυτή να φέρει και τους δικούς της γονείς. Ακόμη, η πενταετής άδεια διαμονής θα γίνει μόνιμη και θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια ενώ, αν η ιδιοκτησία μεταβιβαστεί στη διάρκεια της πενταετίας, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει άδεια διαμονής, σε περίπτωση που είναι αλλοδαπός.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά παίζουν παντού


Εικόνες απ’ όλο τον κόσμο με χαρούμενες στιγμές τους.

Η φτώχεια δε στερεί από ένα παιδί το παιχνίδι. Αναλόγως, δεν το φέρνει και η πολυτέλεια. Απλώς στη δεύτερη περίπτωση είναι διαφορετικά τα υλικά παιχνίδια που επιλέγουν για τη διασκέδαση τους.

Τα παιδιά βρίσκουν τρόπο όμως, ξεπερνούν κάθε κοινωνικό στάτους και κάθε οικονομική κατάσταση και δίνουν μαθήματα στους ενήλικες με τη χαρά και τις μοναδικές στιγμές που δημιουργούν τα ίδια. Τα χαμόγελα τους είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δει κανείς. Φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο κάνουν την εμφάνιση τους και μας δείχνουν πως παίζουν παντού στην υφήλιο.

Απολαύστε τα…



Φιλιππίνες – Geomar Trino



Νησιά Σολομώντα – Michael Bainbridge







Βρότσλαβ- Matka Superboska





Κούβα



Σε φαβέλα στη Φορταλέτσα της Βραζιλίας – Monique Renne



Ινδία – Hemant Rawat



LD Anca



Ουγκάντα





Ινδονησία – Anas Kautsar



Περού – aledanovaro



Παρίσι



Καμπότζη – Kelly Sidak



Διαβάστε περισσότερα...