Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανάσα, μικρή και προσωρινή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή να διακόψουν τη δραστηριότητα τους είναι το επίδομα ανεργίας που συζητείται να δοθεί πια και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο μέτρο θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι, σε σύσκεψη του υπουργείου Εργασίας, υπό τον Γιάννη Βρούτση, με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ποσό του επιδόματος θα ξεκινά από τα 180 ή 200 ευρώ και θα φτάνει έως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ, είναι μικρότερο απ΄αυτό του ΟΑΕΔ, μιας και οι εισφορές που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μικρότερες απ΄αυτές που καταβάλουν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι για την ανεργία.

Η διάρκεια του επιδόματος εξετάζεται να ξεκινά από τους τρεις μήνες και ανάλογα με τα κριτήρια των δικαιούχων, να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Ενα από τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι ο ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, που εξετάζεται να είναι από πέντε χρόνια και πάνω, (όσο αυξάνονται τα χρόνια καταβολής, τόσο θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος).

Για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, βρίσκονται ήδη στην ουρά δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν τους 15.000 αυτοί στους οποίους θα καταβληθεί, μιας και τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως το μέτρο αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.